Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα. Είδα ότι η συγκεκριμένη μητρική υποστηρίζει δίσκο SSD M.2. για κάτι τέτοιο απαιτείται κάποιο bios update (που δεν θα το ήθελα) ή απλά κουμπώνει και παιζει? Ποιοί m.2 SSD είναι πλήρως συμβατοί? Ευχαριστώ 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα.

Όχι δεν απαιτείται κάποιο bios update για να βάλεις m2 δίσκο.

Θεωρητικά όλοι οι m2 είναι συμβατοί αφού βάσει spec

1 Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4 & SATA3)

Spoiler

- 1 x Ultra M.2 Socket (M2_1), supports M Key type 2242/2260/2280 M.2 SATA3 6.0 Gb/s module and M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s) (with Matisse, Picasso, Summit Ridge, Raven Ridge and Pinnacle Ridge) or Gen3 x2 (16 Gb/s) (with A-Series APU, and Athlon 2xxGE series APU)*

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 9/4/2023 στις 10:36 ΠΜ, nickol-us είπε

Καλημέρα.

Όχι δεν απαιτείται κάποιο bios update για να βάλεις m2 δίσκο.

Θεωρητικά όλοι οι m2 είναι συμβατοί αφού βάσει spec

1 Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4 & SATA3)

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

- 1 x Ultra M.2 Socket (M2_1), supports M Key type 2242/2260/2280 M.2 SATA3 6.0 Gb/s module and M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s) (with Matisse, Picasso, Summit Ridge, Raven Ridge and Pinnacle Ridge) or Gen3 x2 (16 Gb/s) (with A-Series APU, and Athlon 2xxGE series APU)*

καλημέρα. Ως M2 ψάχνω τον δίσκο? αυτοί όλοι είναι συμβατοί? Βλέπω έχει και NvMe δίσκους. Αυτοί δεν κάνουν (οι NvMe) ? Γιατί κάποιοι γράφουν NvMe Μ.2. Θα πρέπει να είναι  2242/2260/2280 M.2 αποκλειστικά?

αυτός μας κάνει? https://www.e-shop.gr/ssd-intenso-3832450-top-performance-512gb-m2-2280-sata-3-p-PER.340556 

αναφέρει διεπαφή Sata III. έχει καμιά διαφορά στην ταχύτητα με Sata III 6gbps? Γιατί να τον προτιμήσω έναντι ενός απλού Sata III με καλώδιο? Ειδα βέβαια έχει 240 ΤΒW.

αυτός https://www.e-shop.gr/ssd-patriot-p300p512gm28-p300-512gb-nvme-m2-2280-pcie-gen3-x4-p-PER.323242 που γράφει και MVME δεν μας κάνει?

Ευχαριστώ!

Επεξ/σία από tzitzikas2
Δημοσ.

Oι ssd δισκοι ειναι πολυ πιο γρηγοροι απο τους hdd. Συνδεονται στην μητρικη με καλωδιο sata. M2 ειναι μια αλλη υποδοχη που επιτρεπει Μ2 δισκους να κουμπωσουν απ' ευθειας στην μητρικη. ΝVME ειναι προτυπο προσβασης επικοινωνιας δισκου με το υπολοιπο συστημα, ενω Μ2 ειναι μορφη συνδεσης. Παλαιοτερα ειχαμε συνδεσεις με καλωδια IDE, sata I, sata II, sata III. Tωρα εχουμε Μ2 με ακομη πιο γρηγορη επικοινωνια. Ενας δισκος ΝvMe M2 ειναι πιο γρηγορος απο εναν sata III. (και ακριβοτερος) Πλεον εχουν πεσει οι τιμες σε ολους. Αν η μητρικη σου υποστηριζει Μ2 υποδοχη συμφερει ενας nvme (M2) τουλαχιστον για το λειτουργικο και καποιες εφαρμογες που χρησιμοποιεις συχνα (π.χ. word, excel} Mετα μπορεις να προσθεσεις περισσοτερους sata III αν θελεις. Προσοχη με τους nvme m2, υπαρχουν σε 2 η 3 μεγεθη ως προς το μηκος νομιζω. Να τσεκαρεις τι μεγεθος περνει η μητρικη σου, ωστε να ταιριαζει στην υποδοχη

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
55 λεπτά πριν, Chris2756 είπε

Oι ssd δισκοι ειναι πολυ πιο γρηγοροι απο τους hdd. Συνδεονται στην μητρικη με καλωδιο sata. M2 ειναι μια αλλη υποδοχη που επιτρεπει Μ2 δισκους να κουμπωσουν απ' ευθειας στην μητρικη. ΝVME ειναι προτυπο προσβασης επικοινωνιας δισκου με το υπολοιπο συστημα, ενω Μ2 ειναι μορφη συνδεσης. Παλαιοτερα ειχαμε συνδεσεις με καλωδια IDE, sata I, sata II, sata III. Tωρα εχουμε Μ2 με ακομη πιο γρηγορη επικοινωνια. Ενας δισκος ΝvMe M2 ειναι πιο γρηγορος απο εναν sata III. (και ακριβοτερος) Πλεον εχουν πεσει οι τιμες σε ολους. Αν η μητρικη σου υποστηριζει Μ2 υποδοχη συμφερει ενας nvme (M2) τουλαχιστον για το λειτουργικο και καποιες εφαρμογες που χρησιμοποιεις συχνα (π.χ. word, excel} Mετα μπορεις να προσθεσεις περισσοτερους sata III αν θελεις. Προσοχη με τους nvme m2, υπαρχουν σε 2 η 3 μεγεθη ως προς το μηκος νομιζω. Να τσεκαρεις τι μεγεθος περνει η μητρικη σου, ωστε να ταιριαζει στην υποδοχη

Άρα είτε βάλω Μ.2, είτε sata iii ssd δεν θα δω διαφορά, σωστά. Στα 6 gbps θα παίζει max, σωστά? Μόνο αν υποστηρίζει και nvme δισκος θα είναι πιο γρήγορος? Η μητρική μου υποστηρίζει σίγουρα nvme? 

Πάντως και οι απλοί m.2 βλέπω έχουν περισσότερα TWB από τους απλούς ,sata iii ssd με καλώδιο.

Εγώ για το να ψάξω για nvme m.2?

Ευχαριστώ!

Επεξ/σία από tzitzikas2
Δημοσ.
6 ώρες πριν, tzitzikas2 είπε

καλημέρα. Ως M2 ψάχνω τον δίσκο? αυτοί όλοι είναι συμβατοί? Βλέπω έχει και NvMe δίσκους. Αυτοί δεν κάνουν (οι NvMe) ? Γιατί κάποιοι γράφουν NvMe Μ.2. Θα πρέπει να είναι  2242/2260/2280 M.2 αποκλειστικά?

αυτός μας κάνει? https://www.e-shop.gr/ssd-intenso-3832450-top-performance-512gb-m2-2280-sata-3-p-PER.340556 

αναφέρει διεπαφή Sata III. έχει καμιά διαφορά στην ταχύτητα με Sata III 6gbps? Γιατί να τον προτιμήσω έναντι ενός απλού Sata III με καλώδιο? Ειδα βέβαια έχει 240 ΤΒW.

αυτός https://www.e-shop.gr/ssd-patriot-p300p512gm28-p300-512gb-nvme-m2-2280-pcie-gen3-x4-p-PER.323242 που γράφει και MVME δεν μας κάνει?

Ευχαριστώ!

4 ώρες πριν, tzitzikas2 είπε

Άρα είτε βάλω Μ.2, είτε sata iii ssd δεν θα δω διαφορά, σωστά. Στα 6 gbps θα παίζει max, σωστά? Μόνο αν υποστηρίζει και nvme δισκος θα είναι πιο γρήγορος? Η μητρική μου υποστηρίζει σίγουρα nvme? 

Πάντως και οι απλοί m.2 βλέπω έχουν περισσότερα TWB από τους απλούς ,sata iii ssd με καλώδιο.

Εγώ για το να ψάξω για nvme m.2?

Ευχαριστώ!

Για να μην μπερδεύεσαι....

m2 είναι ο τύποςς του δίσκου, 2242/2260/2280 υποδηλώνουν το μήκος του. 2280 το πιο κοινό

Το πρωτόκολλο επικοινωνίας είναι αυτό που ορίζει την ταχύτητα κι εκεί υπάρχουν 3 επιλογές:

1. sata ssd
  2. pcie gen3
  3. pcie gen 4

(και οι 3 επιλογές είναι συμβατές με τη μητρική σου)

To pcie είναι ταχύτερο του sata ssd κατά πολύ, το gen (3 ή 4) εξαρτάται από τη μητρική αλλά και τον επεξεργαστή.

Σε αυτή τη μητρική, ακόμη και να έχεις επεξεργαστή που υποστηρίζει gen4 δίσκους, η μητρική δεν το υποστηρίζει.

Οπότε το πιο λογικό είναι να κοιτάξεις κάποιον gen3 δίσκου. Βάσει τιμής δεν αξίζει να αγοράσεις gen 4 σε ένα τέτοιο σύστημα και που δε θα μπορέσεις να εκμεταλλευτείς την ταχύτητά σου, εώ τα sata είναι σε παραπλήσια τιμή για υποπολλαπλάσια ταχύτητα (~1/3)

Οι δίσκοι που κοιτάς από το eshop κάνουν.

Αν θες βοήθεια να διαλέξεις, εδώ είμαστε (ανέφερε ενδεικτικά: χρήση,budget, χωρητικότητα)

• Like 3
Δημοσ.

O nvme  μπαινει σε θηρα Μ.2  Ολες οι νεοτερες μητρικες υποστηριζουν πλεον εναν η δυο nvme m2  και 4  sata 3 το λιγοτερο. Ο nvme m2 ειναι ταχυτερος απο sata3. Ενταξει στις απλες δουλειες που κανουμε οι περισσοτεροι απο εμας, μπορει να μην φαινεται με το ματι, στις μετρησεις ομως βλεπεις την διαφορα. Δεδομενου οτι εχουν πεσει οι τιμες, δεν βλεπω τον λογο να μην βαλεις εναν nvme m2, εστω 500gb. Αν και ο περισσοτερος κοσμος βαζει σημερα 1-2tb. Στην μητρικη που αναφερεις μπορεις να βαλεις μεχρι 4  ssd sata III. η 4 hdd sata. Mπορεις αν υπαρχει οικονομικο θεμα να βαλεις εναν nvme m2 και στις sata υποδοχες τους παλαιους σου hdd sata. Αργοτερα προσθετεις και ssd sata. 

28 λεπτά πριν, nickol-us είπε

είναι  2242/2260/2280 M.2

Oι αριθμοι αυτοι δηλωνουν μεγεθος του δισκου που μπαινει σε Μ.2 θηρα

• Like 1
Δημοσ.

καλησπέρα και σας ευχαριστώ. Π.χ ο https://www.e-shop.gr/ssd-patriot-p300p512gm28-p300-512gb-nvme-m2-2280-pcie-gen3-x4-p-PER.323242 29.68 € που είναι gen3 κάνει για την μητρική μου, σωστά? Το Χ4 τι υποδηλώνει? 

Γενικά ψάχνω κάτι στα 480-512GB, να είναι οικονομικό σχετικά και ποιοτικό (vfm) και να είναι ταχύτερο απο Sata III ssd. Ψάχνω να έχει σχετικά μεγάλο TBW. Δεν θα αντικαταστήσει ακόμα τον ssd 240gb sata III που έχω τώρα τα windows, αλλά λέω να τον αγοράσω απο τώρα, ώστε όταν αυτός που έχω τα φτύσει και για τον οποίο δυστυχώς δεν μπορώ να έχω αξιόπιστα δεδομένα λειτουργίας και κατάστασης καθώς είναι τούβλο-εξ το μηχανάκι και δεν βλέπω τα χαρακτηριστικά του με κανένα λογισμικό (δείτε εδώ σχετικά που γράφω για αυτό το θέμα που έχω) να μην ψάχνομαι τότε και μείνω χωρίς pc, ώστε να τον αντικαταστήσω άμεσα τότε. Ασε που όσο περνάει ο καιρός μπορεί η τιμές των παλιών μοντέλων ssd να ανεβαίνουν, όπως γίνεται με ram κτλ. Για το λειτουργικό (windows 10) και τα προγράμματα τον θέλω.

Αρα όσους λένε nvme m2 τους κοιτάζω και αυτούς? (π.χ αυτόν που έβαλα παραπάνω τον patriot που είναι και nvme).

βλέπω και αυτόν https://www.e-shop.gr/ssd-crucial-ct500p3ssd8-p3-500gb-nvme-pcie-gen-30-x-4-3d-nand-m2-2280-p-PER.578458 35.00 €

παρακάτω βάζω και τα στοιχεία απο το σύστημά μου. Αυτό το FSB:DRAM asynch, τι σημαίνει? Γιατί γράφει asynch? είναι πρόβλημα?

Ευχαριστώ!!

ΣΥΣΤΗΜΑ-ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, tzitzikas2 είπε

Αυτό το FSB:DRAM asynch, τι σημαίνει? Γιατί γράφει asynch? είναι πρόβλημα?

https://www.reddit.com/r/techsupport/comments/i5c0nu/what_is_fsb_async_and_should_i_be_worried/

Νομίζω απαντάει στην πρώτη απάντηση αλλά δεν είναι και κάτι ανησυχητικό...

Το Χ4 τι υποδηλώνει?

Τα πόσα lanes χρησιμοποιεί, οι nvme δίσκοι σε x4 δίνουν την full ταχύτητα, σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται x2 και το bandwith πέφτει στο μισό

Γενικά ψάχνω κάτι στα 480-512GB, να είναι οικονομικό σχετικά και ποιοτικό (vfm) και να είναι ταχύτερο απο Sata III ssd. Ψάχνω να έχει σχετικά μεγάλο TBW.

Από άποψη vfm, εγγύησης κλπ

https://www.skroutz.gr/s/25212637/TeamGroup-MP33-SSD-512GB-M-2-NVMe-PCI-Express-3-0-TM8FP6512G0C101.html

Μετά αν θες να πας σε επώνυμο ο sn570 δίνει πολύ καλά spec και σε καλύτερη τιμή από τον crucial.

Επεξ/σία από nickol-us
Δημοσ.

Σε ευχαριστώ ! Μάλλον αυτόν εννοείς https://www.skroutz.gr/s/32276768/Western-Digital-Blue-SN570-SSD-500GB-M-2-NVMe-PCI-Express-3-0-WDS500G3B0C.html . Σε PCI-E slot συνδέεται, σωστά? Αυτοί οι δίσκοι είναι plug and play ή θέλουν κάποια ρύθμιση από bios/UEFI?

Δημοσ.

Φιλε, με συνγχωρεις παρα πολυ, αλλα εχεις εναν ssd 240gb, Θα παρεις εναν nvme 500gb,  για να τον εχεις στο συρταρι και να τον χρησιμοποιησεις οταν σε 1-2-5 χρονια χαλασει ο ssd που χρισημοποιεις. Τοτε ο nvme 1TB θα κοστιζει φτηνοτερα απο τον 500bg. Eνας σκληρος 240gb, ειναι μικρος για τις σημερινες αναγκες αποθηκευσης (τανιες, μουσικη, παιχνιδια και διαφορα). Αν ειναι μονο για το λειτουργικο, οκ. Στην θεση σου εγω θα αφηνα το λειτουργικο στον ssd sata 3 240gb και θα επερνα αλλον εναν ssd sata 3   1 η 2 TB, και οταν χαλασει ο 240gb  θα τον αντικαθιστουσα με εναν nvme. 

Για το οτι δεν ειναι συνγχρονισμενες οι μνημες σου (ειναι δια μαρκα/μοντελο?) τρεξε ενα memotest, να δεις τι γινεται κι αν μπορεις να το διορθωσεις απο bios.

Φιλικα, θα σου πω κι ενα κολπακι που κανω εγω. Πριν πειραξω κατι που δεν γνωριζω στον υπολογιστη, ρωτω εδω στο σαιτ, που εχει ατομα, οχι μονο πιτσουλες, αλλα παπυρος, λαρους, μπριτανικα στους υπολογιστες ΚΑΙ προθυμους να βοηθισουν. Δεν το εχω μετανιωσει ποτε. Ειληκρινα!

Δημοσ.
14 ώρες πριν, tzitzikas2 είπε

Σε ευχαριστώ ! Μάλλον αυτόν εννοείς https://www.skroutz.gr/s/32276768/Western-Digital-Blue-SN570-SSD-500GB-M-2-NVMe-PCI-Express-3-0-WDS500G3B0C.html . Σε PCI-E slot συνδέεται, σωστά? Αυτοί οι δίσκοι είναι plug and play ή θέλουν κάποια ρύθμιση από bios/UEFI?

Ναι, μια χαρά επιλογή είναι αυτός.

Default είναι plug and play-θα θελει διαμόρφωση μέσα από τα windows (disk manager).

Εγώ θα λεγα να κάνεις clone τον παλιό στον καινούργιο, δεν υπάρχει λόγος να έχεις λειτουργικό στον παλιό και αρκετά πιο αργό SSD ενω έχεις πιο γρήγορο nvme στο μηχάνημα..

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...