Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδιά!

Πως γίνεται οι εκδοτικοί οίκοι να πουλάνε ακριβότερα τα βιβλία τους;
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να αγοράσω ένα βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο που το βγάζει, ενώ τα μεγάλα βιβλιοπωλεία τα πουλάνε σε καλύτερη τιμή (politeianet, public, ianos κτλ) και μπορώ να αγοράσω και παράλληλα βιβλία άλλων εκδοτικών με τη μία. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν σε αναγκάζει κάποιος να αγοράσεις συγκεκριμένα από τον εκδοτικό. Σκέψου ότι τα public πχ μπορεί να θέλουν να ξεστοκαρουν το τάδε βιβλίο για να φέρουν καινούργια. Το ίδιο κατάστημα πάλι, ή και παρόμοια, έχουν να διαχειριστούν 100 βιβλία από 10 εκδοτικούς, ενώ πχ η Διόπτρα έχει 30 βιβλία δικά της. Από πίσω παίζουν τόσα συμβόλαια και συμφωνίες μάρκετινγκ. Διαλέγεις ποιο βιβλίο θέλεις και βρίσκεις πως θα το αγοράσεις. Επίσης, και οι 2, εκδοτικοί και μαγαζιά, βάζουν ανά καιρούς διάφορες προσφορές. Βλέπεις τι σε βολεύει την κάθε στιγμή και αποφασίζεις. Βέβαια, από όπου και να το αγοράσεις εσύ, κερδισμένος σε κάθε περίπτωση είναι ο εκδοτικός!

Επεξ/σία από lyda94
Δημοσ.

Ας σου δώσω ένα άλλο παράδειγμα.

Έστω ότι θέλω να αγοράσω 5 βιβλία ενός εκδοτικού και αν κάνω αγορά μέσα από το δικό του eshop τότε παίρνω κάποιους πόντους. Στα μεγάλα βιβλιοπωλεία παίζει να κερδίζω πάνω από 1 ευρώ σε κάθε βιβλίο. Για να πιάσω έκπτωση 5 ευρώ στον εκδοτικό θα πρέπει να δώσω πολλά παραπάνω λεφτά από όσα θα δώσω για τα 5 βιβλία (+5 ευρώ) στο μεγάλο βιβλιοπωλείο. Οκ από την στιγμή που αγοράζω βιβλίο του εκδοτικού αυτός θα έχει κέρδος, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι και τόσο μεγάλο εφόσον υπάρχει και ο μεσάζοντας. Άρα δεν θα σύμφερε τον εκδοτικό να το πουλήσει στην ίδια τιμή και να μην δώσει πόντους ας πούμε; Τώρα θα μου πει κάποιος ... πως μπορούμε ποιο είναι ακριβώς το περιθώριο κέρδους και στις δύο περιπτώσεις, αλλά όπως και να έχει μου φαίνεται περίεργο. 

• Moderators
Δημοσ.

Aν ο εκδοτικος πουλουσε ολα του τα βιβλια πιο φθηνα απο το βιβλιοπωλειο, το δευτερο θα ειχε λογο να εμπορευεται τα βιβλια του εκδοτικου?

Δημοσ.

Εν πάση περιπτώσει, αγοράζεις από εκεί που σε συμφέρει κάθε φορά! Δεν σε αναγκάζει ο εκδοτικός να αγοράσεις απευθείας από εκεί. Και εγώ αγοράζω και από τα 2, ανάλογα τι βολεύει κάθε φορά. Ξαναλέω, παίζουν συμφωνίες κλπ ώστε να είναι και οι 2 κερδισμένοι.

Δημοσ.

Ο εκδοτικός οίκος έχει τιμή καταλόγου. Ο εκάστοτε πωλητής έχει εκπτώσεις χονδρικής. Ο εκάστοτε πολίτης ρυθμίζει τη τιμή εκεί που θέλει βγάζοντας μεγαλύτερο ή μικρότερο κέρδος. Το ίδιο ισχύει σχεδόν σε όλη την αγορά παραλληλησ χονδρικής-λιανικής. 

Δημοσ.

Η προσέγγιση "θα το πάρω από τη μαμά εταιρία, τον κατασκευαστή, τον παραγωγό, κλπ για να είναι φθηνότερο" είναι σκεπτικό και συμπεριφορά που (δυστυχώς κατά τη γνώμη μου) ανήκει στο παρελθόν. Το τωρινό σύστημα της αγοράς "εξαναγκάζει" για διάφορους λόγους και με διάφορους τρόπους, την "πηγή" να μην μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Κάποιοι ρομαντικοί ή "πιστοί" πελάτες θα συνεχίζουν να πηγαίνουν στην "πηγή" για τους δικούς τους λόγους οι υπόλοιποι όμως μοιραία θα ακολουθούν τη "νέα τάξη πραγμάτων" 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, stormrain είπε

Aν ο εκδοτικος πουλουσε ολα του τα βιβλια πιο φθηνα απο το βιβλιοπωλειο, το δευτερο θα ειχε λογο να εμπορευεται τα βιβλια του εκδοτικου?

Βασικά το πιο περίεργο μου φαίνεται γιατί δεν τα δίνει στην ίδια τιμή (αν τα έδινε χαμηλότερη τότε θα ήταν τελείως αθέμιτο). Ακόμα και ίδια τιμή να τα έδιναν... πιθανότατα πάλι από το βιβλιοπωλείο να τα έπαιρνες γιατί αν θέλεις και άλλο βιβλίο πόσες είναι οι πιθανότητες να είναι του ίδιου εκδοτικού; 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, rafinos είπε

αν θέλεις και άλλο βιβλίο πόσες είναι οι πιθανότητες να είναι του ίδιου εκδοτικού; 

Πολλές...για μένα η Διόπτρα έχει την πλειοψηφία των βιβλίων που προτιμώ, οπότε παίρνω πολλά του οίκου. Βλέπω ποια με συμφέρουν και πως και κάνω ανάλογα παραγγελία.

Δημοσ.

Λογικό είναι να συμβαίνει αυτό για τους λόγους που αναφέρθηκαν. Τα καταστήματα "παίζουν" με τις τιμές ανάλογα το κέρδος που έχουν και τον όγκο πωλήσεων, το αν υπάρχει στοκ η όχι, το πόσα πολλά η όχι τεμάχια προμηθεύτηκαν, σε αρκετές περιπτώσεις λοιπόν η τιμή πώλησης στην λιανική μπορεί να είναι και χαμηλότερη από την χονδρική. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...