Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Θέλω να φτιάξω ένα κουτί που θα του γίνεται χρήση Lightroom και Fl Studio. Κάρτα (gtx 1050ti) και κουτί υπάρχουν.

Θα βάλω Mνήμες 16gb ddr4 @ 3200Mhz και ένα Psu γύρω στα 45-55 ευρώ ένα ψιλό-καλό, επώνυμο βλεπε thermaltake/be quiet κλπ..

Φτάνουμε στον επεξεργαστή και εκεί δε ξέρω τί να κάνω. Έβαλά 2 μοντέλα που κοιτάω στον τίτλο (i5-11400 120 ευρώ /Ryzen 5 - 5600x 160 ευρώ) αλλά καλό βλέπω και τον Ryzen 5 - 5500 / 5600g καθώς και Ryzen 7 5700x. 

Εσείς τί θα προτείνατε? Βασικά όσο πιο οικονομικά κάνω τη δουλειά μου χωρίς τίποτα τρελές όμως θυσίες, τόσο το καλύτερο για μένα. Βλέπω κάποιους με cache 16mb/32mb κλπ, παίζουν πολύ ρόλο σε αυτό που θέλω να κάνω; Και ακόμα, ο intel πχ που έβαλα είναι στα 12mb cache αλλά κάτι λέει smart cache και σε επιδόσεις δε χάνει. Εκεί τί συμβαίνει;

Υπολογίζω ένα budget συνολικό στα 350 ευρώ που χωρίζεται χοντρικά σε (μητρική 100, μνημες 50, τροφοδοτικό 50, επεξεργαστής 150) αλλα και λιγότερο να μου βγει χωρίς να έχω όπως είπα αρκετή διαφορα σε επιδόσεις δεν έχω θέμα.

Ευχαριστώ.

• Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, stratigos24 είπε

Καλησπέρα.

Θέλω να φτιάξω ένα κουτί που θα του γίνεται χρήση Lightroom και Fl Studio. Κάρτα (gtx 1050ti) και κουτί υπάρχουν.

Θα βάλω Mνήμες 16gb ddr4 @ 3200Mhz και ένα Psu γύρω στα 45-55 ευρώ ένα ψιλό-καλό, επώνυμο βλεπε thermaltake/be quiet κλπ..

Φτάνουμε στον επεξεργαστή και εκεί δε ξέρω τί να κάνω. Έβαλά 2 μοντέλα που κοιτάω στον τίτλο (i5-11400 120 ευρώ /Ryzen 5 - 5600x 160 ευρώ) αλλά καλό βλέπω και τον Ryzen 5 - 5500 / 5600g καθώς και Ryzen 7 5700x. 

Εσείς τί θα προτείνατε? Βασικά όσο πιο οικονομικά κάνω τη δουλειά μου χωρίς τίποτα τρελές όμως θυσίες, τόσο το καλύτερο για μένα. Βλέπω κάποιους με cache 16mb/32mb κλπ, παίζουν πολύ ρόλο σε αυτό που θέλω να κάνω; Και ακόμα, ο intel πχ που έβαλα είναι στα 12mb cache αλλά κάτι λέει smart cache και σε επιδόσεις δε χάνει. Εκεί τί συμβαίνει;

Υπολογίζω ένα budget συνολικό στα 350 ευρώ που χωρίζεται χοντρικά σε (μητρική 100, μνημες 50, τροφοδοτικό 50, επεξεργαστής 150) αλλα και λιγότερο να μου βγει χωρίς να έχω όπως είπα αρκετή διαφορα σε επιδόσεις δεν έχω θέμα.

Ευχαριστώ.

Ryzen 5600 non x στα 125€ είναι ληστεία. 

Μόνο η συχνότητα αλλάζει σε σχέση με τον 5600x.Ελαχιστες διάφορες και αρκετά φθηνότερος. 

Τον 11400 τον ξεχνάς.Αν θες ιντελ πας στον 12400 ή 13400.

• Like 4
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, bonorov είπε

5600 σκέτο; Αν ναι, να μην επιλέξω τον g να υπάρχουν και τα ενσωματωμένα γραφικά για σιγουρία μήπως πάθει τίποτα τα επόμενα χρόνια η 1050ti;; :P 

Είναι καλύτερος ο σκέτος;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

33 λεπτά πριν, stratigos24 είπε

5600 σκέτο; Αν ναι, να μην επιλέξω τον g να υπάρχουν και τα ενσωματωμένα γραφικά για σιγουρία μήπως πάθει τίποτα τα επόμενα χρόνια η 1050ti;; :P 

Είναι καλύτερος ο σκέτος;

Είναι pci 3 ο 5600g με λιγότερη cache φίλε stratigos24.Ο 5600 αν έχεις κάρτα είναι προτιμητέος.

Επεξ/σία από Millennium
  • Like 3
Δημοσ.
21 ώρες πριν, bonorov είπε

Μόνο η συχνότητα αλλάζει σε σχέση με τον 5600x.Ελαχιστες διάφορες και αρκετά φθηνότερος. 

Τον 11400 τον ξεχνάς.Αν θες ιντελ πας στον 12400 ή 13400.

O 3600 στα 80 ευρώ είναι ακόμα μεγαλύτερη ληστεία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λέω να πάω στον 12400. Έχει σημασία / διαφορά αν θα είναι ο F ή ο σκέτος ; 

Ακόμα, βλέπετε οκ την κίνηση προς αυτόν ή θα προτιμούσατε κάποιον ryzen στα ίδια χρήματα (180 ευρώ ); 

Επεξ/σία από stratigos24
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, stratigos24 είπε

Λέω να πάω στον 12400. Έχει σημασία / διαφορά αν θα είναι ο F ή ο σκέτος ; 

Ακόμα, βλέπετε οκ την κίνηση προς αυτόν ή θα προτιμούσατε κάποιον ryzen στα ίδια χρήματα (180 ευρώ ); 

12400f χωρίς ενσωματωμένα γραφικά, 12400 με ενσωματωμένα.

Πρακτικά στο photoshop νομίζω τα ενσωματωμένα δε βοηθούν κάπου παράλληλα με την κάρτα.

Συνήθως η πλατφόρμα της adobe δίνει ελάχιστο προβάδισμα σε Intel.

Εφόσον φτάσεις τα 180€ εναλλακτικά θα κοιτούσα τον 5700x, έχει 2 πυρήνες περισσότερους, θα βοηθήσει σε flstudio και στη μακροβιότητα του συστήματος.

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, nickol-us είπε

12400f χωρίς ενσωματωμένα γραφικά, 12400 με ενσωματωμένα.

Ναι εννοούσα αν έχουν διαφορά σε επιδόσεις. Αφού έχω κάρτα 1050ti αν ο χωρίς γραφικά είναι κάπου καλύτερος να κοιτάω μόνο αυτόν και όχι και αυτόν με τα γραφικά.

Πιο πολύ lightroom με ενδιαφέρει όχι τόσο το photoshop. 

Βλέπω ο 12400 έχει λίγο ανώτερο σκορ στο workstation από τους ryzen που λέμε συμπεριλαμβανομένου και του 5700χ που λες αλλά οκ καταλαβαίνω επίσης γιατί λες αυτόν με παραπάνω πυρήνες και για την μακροβιότητα του συστήματος στο χρόνο. 

Επεξ/σία από stratigos24
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, stratigos24 είπε

Ναι εννοούσα αν έχουν διαφορά σε επιδόσεις. Αφού έχω κάρτα 1050ti αν ο χωρίς γραφικά είναι κάπου καλύτερος να κοιτάω μόνο αυτόν και όχι και τον σκέτο. 

Πιο πολύ lightroom με ενδιαφέρει όχι τόσο το photoshop. 

Βλέπω ο 12400 έχει λίγο ανώτερο σκορ στο workstation από τους ryzen που λέμε συμπεριλαμβανομένου και του 5700χ που λες αλλά οκ καταλαβαίνω επίσης γιατί λες αυτόν με παραπάνω πυρήνες και για την μακροβιότητα του συστήματος στο χρόνο. 

Όποια λογική και να ακολουθήσεις δε θα βγεις χαμένος, αρκεί να γνωρίζεις τι διαλέγεις και για ποιό λόγο.

Intel - προτιμότερη σε adobe - πιο δυνατό single core που στο lightroom δεν έχουν σημασία τόσο οι πολλοί όσο οι δυνατού πυρήνες.

Amd - περισσότεροι πυρήνες - θα βρεις πιο οικονομικά "σωστή" μητρική

Αν θέλεις να διαβάσεις λίγο περισσότερο πριν την επιλογή

hardware recommendations από πολύ δυνατό site

https://www.pugetsystems.com/solutions/photo-editing-workstations/adobe-lightroom-classic/hardware-recommendations/

αποτελέσματα benchmark lightroom σε 12400 και 5700x

https://benchmarks.pugetsystems.com/benchmarks/?age=365&benchmark=lightroom&application=&specs=12400#results-table

https://benchmarks.pugetsystems.com/benchmarks/?age=365&benchmark=lightroom&application=&specs=5700x#results-table

συγκριτικά benchmark 12400 vs 5700x

https://nanoreview.net/en/cpu-compare/intel-core-i5-12400-vs-amd-ryzen-7-5700x

https://www.cpu-monkey.com/en/compare_cpu-intel_core_i5_12400f-vs-amd_ryzen_7_5700x

• Like 2
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ευχαριστώ όσους βοήθησαν. Τελικά αγοράστηκαν σήμερα τα παρακάτω.

Screenshot_2023-04-18-21-17-53-216-edit_com_miui.gallery.jpg.cacb398e5a337c5609245230b5acf26b.jpg

12400f

Ripjaws 16gb (2x8gb @3600)

Be quiet system power 9 500w

asrock b660 pro rs.

Ελπίζω να ήταν σωστές οι επιλογές :)

• Like 2
Δημοσ.

Η μητρική στις αρχές είχε τα θέματά της, δεν "τερμάτιζε" καλά  τις επιδόσεις ούτε του 12400 ενώ θεωρητικά δεν έχει θέματα στα vrm της.

Ίσως έχει διορθωθεί με bios updates ωστόσο μη το αφήσεις στην τύχη του.

Συναρμολόγησέ τα όλα και τρέξε benchmarks ώστε να δεις οτι αποδίδει σωστά το σύστημα (vs the world)

Καλορίζικο!

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, stratigos24 είπε

Τέτοια λέγε μου... 

Μήπως να την αλλάξω πριν την βάλω πάνω καν ; 

Μπες διάβασε αν έχεις όρεξη αλλά και πάλι δεν πιστεύω οτι μιλάμε για τραγική διαφορά.

Αν σου δίνεται η επιλογή για αλλαγή και έχει κάτι καλύτερο σε εφάμιλλα χρήματα τότε άλλαξέ την, αν όχι μη σκάσεις.

Γενικά η pro της asrock είναι αρκετά ποιοτική απλά στο  συγκεκριμένο για κάποιο λόγο δεν τα πήγε περίφημα, δε σημαίνει οτι είναι για πέταμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι οκ καταλαβαίνω. Με φίλο μου που μίλησα μου αναφέρει ότι βγήκε από το 21. Τώρα έχει φτάσει στην έκδοση 10 to bios update και υποστηρίζει και τους 13 και θεωρεί δύσκολο να μην έχει διορθωθεί. 

Πάντως ξενέρωσα λίγο ... Χαχ 

Επεξ/σία από stratigos24
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το έστησα και το άνοιξα.

Η μητρική έχει τη Version 8.03 οπότε είναι 2 εκδόσεις πίσω, αύριο θα γίνει το bios update.

Οι μνήμες δούλεψαν μαμα στα 2133. Λογικό;; Πάτησα μετά xmp profile και τις έπαιξε στα 3600. Είναι οκ;; Τις αφήνω έτσι ή πιο καλά με κάποιον τρόπο να της βάλω χωρίς xmp στα 3200 που θεωρητικά υποστηρίζει ; 

Επεξ/σία από stratigos24

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...