sphinxgr Δημοσ. 10 Απριλίου 2023 Δημοσ. 10 Απριλίου 2023 1 ώρα πριν, geomrk είπε μετα απο αυτο το θεμα παραγγειλα απο efood το σαββατο και εβαλα και τιπ και οταν ηρθε τον ρωτησα αν τα παιρνει κανονικα και μου ειπε ναι Και εγω εχω ρωτησει μερικούς και μου έχουν πει ότι όντως τους το δίνουν / το βλέπουν. Ποτέ δεν ξέρεις όμως.
MauroPaltoudias Δημοσ. 10 Απριλίου 2023 Δημοσ. 10 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) [Γενικό σχόλιο] Η αλήθεια πάντως είναι, ότι πρόκειται αφενός περί εύκολης τακτικής (δεν ψάχνεις ψιλά τη στιγμή που έρχεται), πλην όμως χάνει και το νόημά του. Ουκ ολίγες φορές, μου έχει τύχει να εμφανίζονται είτε με καθυστέρηση (δύσκολο να διαπιστώσει κανείς αν φταίει πράγματι ο διανομέας ή το κατάστημα) είτε κάτι τύποι εντελώς αγενείς (ούτε ευχαριστώ δεν λένε). Εφόσον κάποιος έχει προκαταβάλει την "επιβράβευση" (γιατί σε κάτι τέτοιο αφορά πρακτικά, το φιλοδώρημα), δεν έχει τρόπο να δώσει έμμεσο feedback στον διανομέα (ήσουν γρήγορος ; ήσουν ευγενής ; τα έφερες με τη σωστή φορά ή η πίτσα βρήκε ταβάνι ; ) Συνεπώς, κρίνω συμπεριφορά και αναλόγως πράττω (τη συσκευασία φυσικά, δεν μπορεί κανείς να την ελέγξει την ώρα της παράδοσης, αλλά επιφυλάσσεται για την επόμενη συναλλαγή). Στις 8/4/2023 στις 10:02 ΜΜ, IoannisSM είπε Αποδείξεις κόβουν ρε παιδιά; Εγώ μια φορά με μετρητά και μια με προπληρωμή στην πλατφόρμα δεν κόβει απόδειξη. Με efood και box Όσο είναι μέσω πλατφόρμας, διατρέχουν - θεωρητικά τουλάχιστον - άμεσο κίνδυνο (εάν δεν...). Επεξ/σία 10 Απριλίου 2023 από MauroPaltoudias 8
StamTheMan Δημοσ. 11 Απριλίου 2023 Δημοσ. 11 Απριλίου 2023 Στις 6/4/2023 στις 10:01 ΜΜ, XarisArgy είπε Και γνωρίζουν ποσο? Ή βλέπουν μονο το σύνολο που πληρώνονται στο τελος? Πως δουλευει? Στις 6/4/2023 στις 10:34 ΜΜ, MikeJ είπε ΜΙα φορά η ντελιβερού (πρώτη και τελυταία φορά που μου έτυχε γυναίκα διανομέας),μου είπε ευχαριστώ για το τιπ. Ήταν παραγγελία μέσω BOX αλλά με διανομέα καταστηματος, όχι δικό τους. Πιστεύω γενικά το βλέπουν, ειδικά οι dedicated Wolt, Efood που είναι freelancers και δεν δουλεύουν για κάποιο μαγαζί. Εαν δουλευεις σε ανεξαρτητο καταστημα,με δικους τους δηλαδη διανομεις,το βλεπεις στην εφαρμογη του καταστηματος αν θυμαμαι καλα,εχω καιρο να δω χαρτι παραγγελιας και μου διαφευγει. Εμεις που ειμαστε στο Delivery by Ε-food τα βλεπουμε στην εφαρμογη μας κανονικα. Κατι που δεν γνωριζουν πολλοι,ειναι οτι οταν αφηνεις tip ηλεκτρονικα σε καταστημα που δουλευει με δικους του διανομεις,η τραπεζα κραταει προμηθεια και απο εκει,οποτε ο ιδιοκτητης χανει λεφτα για να αποδωσει το tip στο διανομεα. Στο τελευταιο καταστημα που δουλευα,οταν φταναμε συνολο 5.5 ευρω,μας εδινε 5 και κρατουσε την προμηθεια της τραπεζας. 17 ώρες πριν, MauroPaltoudias είπε Εφόσον κάποιος έχει προκαταβάλει την "επιβράβευση" (γιατί σε κάτι τέτοιο αφορά πρακτικά, το φιλοδώρημα), δεν έχει τρόπο να δώσει έμμεσο feedback στον διανομέα (ήσουν γρήγορος ; ήσουν ευγενής ; τα έφερες με τη σωστή φορά ή η πίτσα βρήκε ταβάνι ; ) +1 Στις 10/4/2023 στις 1:55 ΠΜ, Inuyasha είπε Τα τιπ τα περνούν με διαφορετικό κωδικό πληρωμής και δεν χρεώνεται φπα η κάτι άλλο Ο ιδιοκτητης παντως στο τελευταιο καταστημα που δουλευα,μου ελεγε οτι του κρατουσε προμηθεια η τραπεζα απο τα tips μας. Ειχαμε πολυ καλες σχεσεις,οποτε θεωρω οτι δε θα μας ετρωγε,ειδικα για τετοια μικροποσα.
Basilhs23___ Δημοσ. 11 Απριλίου 2023 Δημοσ. 11 Απριλίου 2023 ΦΠΑ πιθανόν να μην χρεώνεται. Αποκλείεται να μην υπάρχει βέβαια η προμήθεια της τράπεζας η οποία δεν ξέρω σε τι ποσοστά κυμαίνεται. 1
SabotazNic Δημοσ. 11 Απριλίου 2023 Δημοσ. 11 Απριλίου 2023 15 λεπτά πριν, StamTheMan είπε Στο τελευταιο καταστημα που δουλευα,οταν φταναμε συνολο 5.5 ευρω,μας εδινε 5 και κρατουσε την προμηθεια της τραπεζας. η προμηθεια ειναι γυρω στο 0.9% στις περισσοτερες επιχειρησεις, και οχι στο 10% που σας κρατουσε αυτος παντως. Δεν γνωριζω ομως αν τα τιπς περνανε και απο την προμηθεια των efood, wolt κτλ 1
Abudi Δημοσ. 21 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2023 Αν παραγγέλνεις από μαγαζί που έχει δικούς του ντελιβεράδες, δίνε τα καλύτερα στο χέρι ώστε να μην παρεμβάλλεται ο μαγαζάτορας. Αν τώρα είναι διανομέας συνεργαζόμενος με e-food/wolt/box, ε εκεί πάλι παρακάμπτεται ο μαγαζάτορας και τα παίρνουν κατευθείαν από την μεγάλη εταιρεία, οπότε στην περίπτωση αυτή βάζε τα και κατευθείαν με την κάρτα.
lector Δημοσ. 21 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2023 Το τιπ χανει και αξια αλλα και ουσια εαν πληρωνεται με οποιοδηποτε αλλο τροπο εκτος απο μετρητα χερι με χερι. Υπαρχουν διαφορες περιπτωσεις. Ας πουμε, εγω γενικα ψηνομαι να δινω tips, αλλα αν τα προκαταβαλω μεσω καρτας και μου ερθει ντελιβερας καγκουρι με τρυπια εξατμιση που ξυπναει δυο ταχυδρομικους κωδικες, θα το μετανιωσω που εδωσα. Αλλη περιπτωση, αν εχω στοχο να δωσω πχ. 1 ευρω τιπ, εχω στοχο να δωσω 1 και οχι 0,90 ή 0,80 ή και 0,00, αναλογως κρατησεων απο τραπεζες, εφαρμογες, και... εργοδοτη. Ο εργοδοτης ή η τραπεζα ή η εφαρμογη δεν εχουν καμια δουλεια να αναμιχθουν στο τιπ, που ειναι "δωρο" του πελατη στο ντελιβερα. 2 2
JakeKaufman Δημοσ. 21 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2023 21 minutes ago, lector said: Το τιπ χανει και αξια αλλα και ουσια εαν πληρωνεται με οποιοδηποτε αλλο τροπο εκτος απο μετρητα χερι με χερι. Υπαρχουν διαφορες περιπτωσεις. Ας πουμε, εγω γενικα ψηνομαι να δινω tips, αλλα αν τα προκαταβαλω μεσω καρτας και μου ερθει ντελιβερας καγκουρι με τρυπια εξατμιση που ξυπναει δυο ταχυδρομικους κωδικες, θα το μετανιωσω που εδωσα. Αλλη περιπτωση, αν εχω στοχο να δωσω πχ. 1 ευρω τιπ, εχω στοχο να δωσω 1 και οχι 0,90 ή 0,80 ή και 0,00, αναλογως κρατησεων απο τραπεζες, εφαρμογες, και... εργοδοτη. Ο εργοδοτης ή η τραπεζα ή η εφαρμογη δεν εχουν καμια δουλεια να αναμιχθουν στο τιπ, που ειναι "δωρο" του πελατη στο ντελιβερα. Σε κάποιες εφαρμογές δίνεται η δυνατότητα να αποσύρεις το τιπ αν δεν μείνεις ευχαριστημένος
StamTheMan Δημοσ. 21 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2023 2 ώρες πριν, lector είπε Το τιπ χανει και αξια αλλα και ουσια εαν πληρωνεται με οποιοδηποτε αλλο τροπο εκτος απο μετρητα χερι με χερι. Υπαρχουν διαφορες περιπτωσεις. Ας πουμε, εγω γενικα ψηνομαι να δινω tips, αλλα αν τα προκαταβαλω μεσω καρτας και μου ερθει ντελιβερας καγκουρι με τρυπια εξατμιση που ξυπναει δυο ταχυδρομικους κωδικες, θα το μετανιωσω που εδωσα. Αλλη περιπτωση, αν εχω στοχο να δωσω πχ. 1 ευρω τιπ, εχω στοχο να δωσω 1 και οχι 0,90 ή 0,80 ή και 0,00, αναλογως κρατησεων απο τραπεζες, εφαρμογες, και... εργοδοτη. Ο εργοδοτης ή η τραπεζα ή η εφαρμογη δεν εχουν καμια δουλεια να αναμιχθουν στο τιπ, που ειναι "δωρο" του πελατη στο ντελιβερα. Ολα σωστα. Ασε που οταν τα παιρνει στο χερι,του μενει και στο μυαλο,οποτε ο αλλος θα κανει το extra mile οσο περναει απο το χερι του. Οταν αφηνεις ηλεκτρονικα,ειναι αλλιως,ειδικα στο efood τα δινουν 1 φορα το μηνα στους διανομεις. Κοινως,εκει που υπολογιζαμε τα tips για να βαλουμε πχ τη βενζινη,τωρα τα βαζουμε απο την τσεπη μας και απλα εχουμε μια καταθεση καποια στιγμη. Θεμα ψυχολογιας ειναι πανω απο ολα,προφανως και τα λεφτα ειναι λεφτα,αλλα αλλιως ειναι να σου δινει ο αλλος το διευρω στο χερι και να σου φτιαχνει λιγο τη διαθεση και αλλιως να ξερεις οτι σου αφησε 2 ευρω αλλα θα τα παρεις σε Χ μερες ( μπορει και σε 1 μηνα δλδ ) . Αλλα ειδικα αυτο με το να το μετανιωσεις,μου εχει τυχει και εμενα . 2
rus Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 8 ώρες πριν, lector είπε Το τιπ χανει και αξια αλλα και ουσια εαν πληρωνεται με οποιοδηποτε αλλο τροπο εκτος απο μετρητα χερι με χερι. Σωστα, αλλωστε και το τιπ που δινουμε στο γιατρο μεσα σε φακελακι χερι με χερι ειναι 😆 Το σοβαροτερο προβλημα των ντελιβεραδων ειναι οτι συνηθως δουλευουν ανασφαλιστοι.
Titos301 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 11 ώρες πριν, StamTheMan είπε Ολα σωστα. Ασε που οταν τα παιρνει στο χερι,του μενει και στο μυαλο,οποτε ο αλλος θα κανει το extra mile οσο περναει απο το χερι του. Οταν αφηνεις ηλεκτρονικα,ειναι αλλιως,ειδικα στο efood τα δινουν 1 φορα το μηνα στους διανομεις. Κοινως,εκει που υπολογιζαμε τα tips για να βαλουμε πχ τη βενζινη,τωρα τα βαζουμε απο την τσεπη μας και απλα εχουμε μια καταθεση καποια στιγμη. Θεμα ψυχολογιας ειναι πανω απο ολα,προφανως και τα λεφτα ειναι λεφτα,αλλα αλλιως ειναι να σου δινει ο αλλος το διευρω στο χερι και να σου φτιαχνει λιγο τη διαθεση και αλλιως να ξερεις οτι σου αφησε 2 ευρω αλλα θα τα παρεις σε Χ μερες ( μπορει και σε 1 μηνα δλδ ) . Αλλα ειδικα αυτο με το να το μετανιωσεις,μου εχει τυχει και εμενα . Κατα τη γνωμη σου τι tip δινουμε για παραγγελιες <10€
nikthanos Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 διανομέα της wolt που είχα ρωτήσει αν τα παίρνουν τα τιπς μέσω εφαρμογής που αφήνουμε, μου είπε ναι αλλά έχουν κρατήσεις. από τότε το έκοψα και δίνω ψιλά στο χέρι για το τιπ. επίσης, αν θυμάμαι καλά, η wolt έδινε τη δυνατότητα να αλλάξεις το τιπ για μια ώρα μετά την ολοκλήρωση παραγγελιάς, αν δλδ δεν είχες μείνει ευχαριστημένος ή αν ο διανομέας σε εξυπηρέτησε πολύ καλά, μπορούσες να του αφήσεις παραπάνω ή λιγότερο
Nabuko Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 3 ώρες πριν, Titos301 είπε Κατα τη γνωμη σου τι tip δινουμε για παραγγελιες <10€ 15% με 20% του ποσού της παραγγελίας 1
haris_216 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Το tip αφορά μόνο εμένα και το διανομέα, σερβιτόρο, κλπ. Πρόκειται για αναγνώριση/επιβράβευση καλής δουλειάς (ή όχι κακής, σε κάποιες περιπτώσεις ) και δεν αφορά κάποιον άλλο. Κατά συνέπεια από εμένα ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟ στο χέρι, για πολλούς λόγους, όπως: Μετά τη λήψη της όποιας υπηρεσίας μπορεί κανείς να αποφασίσει αν αξίζει να δοθεί tip και σίγουρα όχι πριν Αποφεύγω την πιθανότητα παρακράτησης από τον εργοδότη, με την όποια δικαιολογία (πχ κρατήσεις από τράπεζα, "πρέπει να το μοιραστείς και με άλλους εργαζομένους", κλπ) Χωρίς να ξέρω αν παίζει τέτοιο σενάριο, διασφαλίζω την περίπτωση του να ΜΗΝ είναι εμφανές σε κάποια μισθοδοσία ή το όποιο επίσημο χαρτί και άρα πιθανή φορολόγηση ή κάτι άλλο σχετικό Ξέρω ότι διάφοροι θα επικαλεστούν δυσκολία με το να υπάρχουν μετρητά, μπλα μπλα μπλα, αλλά προσωπικά δεν είμαι ακόμα τόσο high tech (και ούτε σκοπεύω στο άμεσο μέλλον να γίνω) για να μην έχω κάποια κέρματα ή κάποιο μικρό χαρτονόμισμα στο σπίτι ή πάνω μου. 1
StamTheMan Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2023 6 ώρες πριν, Titos301 είπε Κατα τη γνωμη σου τι tip δινουμε για παραγγελιες <10€ Εγω ειμαι λιγο πιο γενναιοδωρος,επειδη το εχω κανει 10 χρονια. Αν παρω καφε,θα δωσω 0.50-1.00. Φαγητο συνηθως δινω 1.5-2.00,εκτος και αν ειναι κανενας μ*****ς διανομεας,οποτε εκει δινω 1. Και 0.50 να δωσεις στο φαγητο παντως,μια χαρα ειναι. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις