petran79 Δημοσ. 9 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 9 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, CheOnWeb είπε Κι αυτοί που πουλάνε πανάκριβα hardware, μήπως θα έπρεπε να φροντίσουν να γράψουν έναν γ@μω-οδηγό στα 64bit? Όταν η Apple έκοψε τα 32bit χωρίς να έχει φτιάξει 64μπιτο Quicktime Pro, έπρεπε να περιμένω 1 χρόνο να φιλοτιμιθεί η Avid να κάνει embed στο software της μια μηχανή για video in-out, αφού μέχρι τότε βασιζόταν στο Quicktime και είχε βολευτεί. Θα έπρεπε δε να το είχε κάνει νωρίτερα και να μην βασιζόμαστε σε 32μπιτη εφαρμογή για export video εν έτη 2020, με όποια αποτελέσματα είχε αυτό στην ταχύτητα και την ευελιξία. Ε, δεν έφταιγε η Apple, η Avid έφταιγε. Και μόλις αναγκάστηκε και έγραψε το δικό της 64μπιτο κομμάτι του software για in-out, αποκτήσαμε και εμείς οι χρήστες γρήγορο export. Αλλιώς θα είμασταν ακόμα στο 2003. Στη δική μας (των Avid Users) περίπτωση λοιπόν, η Apple έσπρωξε για άλλη μια φορά τα πράγματα μπροστά. Μπορώ να την κατηγορήσω για άλλα, πχ, ότι έκανε discontinue το Final Cut 7 (ευτυχώς δεν το χρησιμοποιούσα 😀) και έδωσε σαν εναλλακτική το αστείο (τότε) Final Cut X, αλλά όχι για το ότι έκοψε τα 32bit εν έτη 2020. Στο flash ήταν πολύ πιο επιθετική η τακτική της (αλλά κι εκεί δίκιο είχε τελικά). Που να δεις τι γίνεται με άλλα όπως plotters και drum scanners. Εδώ και πριν 20 χρόνια υπήρχαν θέματα με drivers και ειδικό hardware Επεξ/σία 9 Απριλίου 2023 από petran79 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
belkin Δημοσ. 9 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 9 Απριλίου 2023 Στις 7/4/2023 στις 9:19 ΠΜ, invisiblesurfer είπε Είμαι κάτοχος air M2 και πραγματικά είναι ένα στιβαρό σύστημα που δουλεύει άψογα (κάνω επαγγελματική χρήση) + 14 ώρες μπαταρία. Τώρα το αν είναι πιο γρήγορος από Intel δεν ξέρω και δεν είμαι σίγουρος πόσο σημασία έχει. Τρέχει τα πάντα άψογα. Δεν ειναι αλλα οπως ειπες αν κανεις την δουλεια σου γρηγορα δεν σε νοιαζει κιολας, εκτος αν ειναι παιχνιδια που εςκει εχει διαφορα 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tlykog Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 7/4/2023 στις 11:12 ΜΜ, MikeKata είπε Εδώ είναι όλο το ζουμί. Το βλέπεις εντελώς ανάποδα. Αυτό ακριβώς λέμε τόσα σχόλια. Ότι 8GB στα 1000€, είναι κοροϊδία, με βάση τα κόστη κατασκευής. Και αν ο "απλός χρήστης" θέλει να δώσει 1000€ για να κάνει browsing, δεν ξέρει τι θέλει, και εκεί στηρίζονται οι εταιρείες. Αυτό γράφεις και ξαναγράφεις, αλλά σου εξηγώ και δεν θέλεις να καταλάβεις: τα ultrabook, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, δεν αναβαθμίζουν RAM, ακόμα και σε Windows. Κοστίζουν περίπου όσο τα Mac, με χαμηλότερες επιδόσεις, αλλά δεν αγοράζεις τα μοντέλα των 1000€ για να κάνεις πολύ βαριά δουλειά. Αυτά ανεξαρτήτως κατασκευαστή και ανεξαρτήτως λειτουργικού. Σε προκαλώ: βρες μου ultrabook στις 13.3", με τις επιδόσεις, το μέγεθος, το βάρος και περίπου τη μπαταρία του M1 που να αναβαθμίζει RAM από εταιρεία τις προκοπής, όχι κινέζικες που δε μπορείς καν να προφέρεις το όνομά τους και τα ξαναλέμε... Βρες μου εδώ κάποιο: https://www.skroutz.gr/c/25/laptop/m/23_40_202_229_288_298_355_470_1045_1139_2159/Acer_or_HP_or_Toshiba_or_Gigabyte_or_Lenovo_or_Fujitsu_or_Asus_or_MSI_or_Razer_or_Dell_or_Huawei/f/342275/13-3-13-5.html?order_by=pricevat&order_dir=asc&price_max=1000&price_min= Όλα έχουν χειρότερη μπαταρία, χειρότερες επιδόσεις (ειδικά με χρήση μπαταρίας), καμία σχέση η ποιότητα κατασκευής κτλ. Στις 7/4/2023 στις 11:12 ΜΜ, MikeKata είπε Περίπου στα μέσα της 1ης σελίδας. Τρέχει Photoshop, Spotify και μερικά άλλα. Swap usage: 3.04GB. Πλάκα μου κάνεις έτσι; Δηλαδή μου γράφεις ότι κάποιος αγόρασε ultrabook στα 1000€ για να κάνει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ όλα αυτά τα πράγματα... Τί να πω;... Μιλάει από μόνο του... Να σημειώσω ότι σε Windows μηχάνημα θα χρησιμοποιούσε τόση swap με 16GB αν είχε ανοικτά όλα αυτά τα προγράμματα... Στο youtube, όσοι χρησιμοπούσαν Mac γράφουν πόσο διαφορετική είναι η συμπεριφορά της RAM, σε σχέση με τα προηγούμενα Mac με Intel CPUs. Στις 7/4/2023 στις 11:12 ΜΜ, MikeKata είπε Και κάπου εδώ βλέπουμε ότι οι απαντήσεις σου είναι ξεκάθαρα υποκειμενικές και όχι αντικειμενικές όπως θες να το περάσεις. 1. Ένα Macbook και οποιοδήποτε άλλο λαπτοπ με 8GB θα γονατίσει όταν θα του φορτώσω το μισό φάκελο με τα .netCDF4 που θέλω να δουλέψω. Γιατί; Λόγω της RAM. Εκτός κι αν αρχίσει τα swap. Ε, πάμε για SSD μετά. Αντικειμενικά, χειρότερο. Ό,τι σου λέω (και άλλοι) τόση ώρα. Κατά κύριο λόγο εξαρτάται από το πώς είναι γραμμένη η εφαρμογή, το πόση RAM θα πιάσει. Κι αν δεν έχεις αρκετή. Αντίο. 2. Όταν θέλω να αράξω το βράδυ να παίξω ένα παιχνίδι, έχω την επιλογή. 3. Τελευταία φορά που είδα, το Macbook δεν είχε FaceID. Αντίστοιχα, με Windows Hello και Howdy, έχω βρει την υγειά μου. Αυτά που δε θα μου τα κάνει το Macbook, θα μου τα κάνει το Lenovo με τη μισή ακριβώς τιμή. Αλλά, βλέπεις, δεν είμαι και "απλός χρήστης" να χρειάζομαι σώνει και καλά 1000€ laptop για να κάνω τη δουλειά μου. Όλες οι απαντήσεις είναι υποκειμενικές. Ο καθένας διαβάζει την πληροφορία και την ερμηνεύει βάσει πολλών παραγόντων που δεν είναι επί τις παρούσης να αναλύσουμε. Όταν απλά παραθέτω στοιχεία και τεχνικές προδιαγραφές αναφέρω ότι είναι αντικειμενικά. Αυτά που αναφέρεις εσύ είναι επίσης υποκειμενικά με τη διαφορά ότι δεν έχεις Mac. Εγώ έχω... 1) Αυτό με τον SSD, που γράφεις και ξαναγράφεις, δεν ισχύει. Ακόμα και αν γράφεις κάθε μέρα 20GB χρειάζεσαι 15 χρόνια για να δεις διαφορά. H Apple τα υποστηρίζει με αναβαθμίσεις λειτουργικού 8-10 χρόνια... Παρόλα αυτά σου εξήγησα (και δε εννοείς να το καταλάβεις), ότι όποιος θα το πάρει για να επεξεργαστεί τεράστια αρχεία, ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, τότε καλό θα είναι να πάει στο μοντέλο με τα 16GB. Αν γίνεται περιστασιακά, τότε η φθορά στον SSD είναι αμελητέα. 2) Οι Mac δεν είναι για gaming είναι για δουλειά. Πάρε PS5\xbox... 3) Σωστά, γιατί το να βάλω το δάχτυλό μου στον αισθητήρα δαχτυλικού αποτυπώματος είναι πολύ επίπονο και με κουράζει... Αυτά δε θα σου τα κάνει το Lenovo με τη μισή τιμή (περίπου 500€), γιατί: α) Η μπαταρία του θα είναι η μισή β) το μέγεθος διπλάσιο (500€ ultrabook υπάρχει μόνο αυτό: https://www.skroutz.gr/s/40993348/Lenovo-ThinkPad-L13-Gen-2-13-3-IPS-FHD-i3-1115G4-8GB-128GB-SSD-W10-Pro-US-Keyboard.html , που πολύ αμφιβάλλω αν κάνει αυτά που γράφεις...) γ) θα κάνει θόρυβο το σύστημα ψύξης δ) Η επεξεργαστική του ισχύ θα είναι υποδεέστερη ε) Πάντα σε πρίζα, εκτός οι επιδόσεις θα είναι 30-40% κάτω... στ) χωρίς ξεχωριστή gpu της προκοπής, ώστε να παίζεις και παιχνίδια με αξιοπρέπεια... Εκτός και αν θέλεις να πεις ότι με τα μισά έπαιρνες PS5/xbox και έπαιζες, όπου θα συμφωνήσω, αλλά δε θα μπορούσες να κάνεις δουλειά, μόνο gaming. Στις 7/4/2023 στις 11:12 ΜΜ, MikeKata είπε Από τη στιγμή που η μπαταρία με υπερκαλύπτει, η επεξεργαστική ισχύ με καλύπτει, το βάρος και η λειτουργικότητά του με υπερκαλύπτουν, το να προσπαθήσεις να μου φέρεις ένα ακραίο σενάριο ("να φύγεις για διήμερο εκτός πόλης και να ξεχάσεις φορτιστή") που θα συμβεί μια φορά στη χιλιετία για να μου δικαιολογήσεις το να πάρω ένα 8GB λαπτοπ στη διπλάσια τιμή που θα μου δημιουργήσει πρόβλημα στη δουλειά που κάνω λόγω της μνήμης, είναι τουλάχιστον αστείο. Αυτό που αναφέρεις είναι ΕΝΤΕΛΩΣ υποκειμενικό. Αντικειμενικά το Mac είναι καλύτερο μηχανημα από αυτό που αναφέρεις. Δεν το λεω εγώ το λένε τα specs. Αυτό που γράφεις είναι αστείο. Τα Macbook ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ LAPTOPS, είναι ULTRABOOKS. Όταν καταλάβεις τη διαφορά, θα καταλάβεις και γιατί η τιμή αυτή. Δες εδώ: https://www.ultrabookreview.com/154-ultrabooks-versus-regular-laptops/ Στις 7/4/2023 στις 11:12 ΜΜ, MikeKata είπε Οπότε, όχι. Δεν είναι "αντικειμενικά καλύτερο". Είναι "υποκειμενικά καλύτερο" για τους "απλούς χρήστες" που δε θα σκίζουν τον SSD στα swap, θα ξεχνάνε το φορτιστή όταν φεύγουν ταξίδι και μερικές άλλες niche κατηγορίες όπως κανένα development που απαιτεί single core απόδοση και όχι πολύ RAM. Μην ξεχνάμε ότι στο "αντικειμενικά" μπαίνει και η τιμή. Αντικειμενικά είναι καλύτερο, για τα περισσότερα σενάρια χρήσης, λόγω τεχνικών προδιαγραφών και συνολικής εμπειρίας χρήσης, εκτός πχ αν αγοράσεις ultrabook για gaming, όπου τότε ανήκεις στους ελάχιστους, σε παγκόσμιο επίπεδο, που αγοράζουν ultrabook για gaming. Βέβαια, αν βάλεις steam υπάρχουν πάνω από 10.000 παιχνίδια για mac, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορείς να πεις ότι είναι για παιχνίδια. Αυτά που γράφεις είναι λογικά για έναν άνθρωπο που δεν έχει πραγματική εμπειρία σε mac. Κατανοητό, σεβαστό και το καταλαβαίνω, αλλά αν είχες πραγματική εμπειρία δεν θα έγραφες αυτά που γράφεις. Αν δεις σε βίντεο στο youtube τί μπορεί να κάνει ένα Mac με 8GB, πριν αρχίσει να κολλάει, θα σου πέσει το σαγόνι... Έχω Windows μηχάνημα για gaming και Mac. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Επεξ/σία 13 Απριλίου 2023 από Tlykog 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MikeKata Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Μια βδομάδα μετά για να κάνεις τόσα λάθη σε ένα σχόλιο; Πάμε. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε δεν θέλεις να καταλάβεις: τα ultrabook δεν αναβαθμίζουν RAM, ακόμα και σε Windows. 1. Δεν ξέρω αν εγώ ΘΕΛΩ να καταλάβω, το σίγουρο είναι ότι εσύ δεν καταλαβαίνεις εξ'αρχής. Δε μίλησε κανένας για "αναβαθμίσιμη" RAM. Μιλήσαμε για "περισσότερη" RAM. Εξ'αρχής και με βάση το κόστος παραγωγής. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε 1) Αυτό με τον SSD, που γράφεις και ξαναγράφεις, δεν ισχύει. Ακόμα και αν γράφεις κάθε μέρα 20GB χρειάζεσαι 15 χρόνια για να δεις διαφορά. https://www.techtarget.com/searchstorage/definition/write-cycle https://eclecticlight.co/2022/12/05/how-to-estimate-an-ssds-working-life/ https://www.micron.com/support/sales-support/returns-and-warranties/enterprise-ssd-warranty Δεν ξέρουν τίποτα οι κατασκευαστές που δίνουν στους ENTERPRISE SSDs 5 χρόνια εγγύηση, εσύ χρειάζεσαι 15 χρόνια για να δεις διαφορά σε SSD που κάνει swap όλη μέρα. Εσύ πρέπει να έχεις κάποιον ειδικό SSD. Α, ξέχασα, είναι Mac, κάνει μαγικά. Φυσικά, μιλάς εκ του ασφαλούς, μιας και τα Mac με M1 έχουν λιγότερο από 3 χρόνια παραγωγής. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε Παρόλα αυτά σου εξήγησα (και δε εννοείς να το καταλάβεις), ότι όποιος θα το πάρει για να επεξεργαστεί τεράστια αρχεία, ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, τότε καλό θα είναι να πάει στο μοντέλο με τα 16GB. 3. Αυτό δε θες/μπορείς να κατανοήσεις γιατί το μόνο που βλέπεις είναι Mac, Mac, Mac και αυτό σου λέμε τόσα σχόλια εδώ πέρα. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 1000€ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ RAM, ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ 8GB. Το ότι εσύ επιλέγεις να αποδέχεσαι την κοροϊδία είναι δικό σου πρόβλημα, όχι δικό μου. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε 2) Οι Mac δεν είναι για gaming είναι για δουλειά. Πάρε PS5\xbox... 4. Αυτή την καραμέλα την ξαναπέταξες. Πάμε πάλι. Με 8GB, "δουλειά" (όταν λέμε "δουλειά" εννοούμε βαριά δουλειά) δεν κάνεις, εκτός από ελάχιστες coding περιπτώσεις. Εκτός κι αν θες να σκοτώσεις το δίσκο σου στα swapping που λέγαμε. Αν η δουλειά σου ΔΕΝ απαιτεί περισσότερη RAM, 9/10 περιπτώσεις είναι δουλειά γραφείου και κάνεις την ίδια δουλειά με λιγότερα λεφτά. Οπότε, έφαγες το marketing και δεν ξέρεις τι αγοράζεις ή δεν μπορείς να δεις τίποτα άλλο πέρα από Mac. Πάλι, δικό σου πρόβλημα. Μόλις θυμήθηκα ότι σε άλλο άρθρο διερρήγνυες τα ιμάτιά σου ότι είσαι λογιστής και ότι στο γραφείο σου δε χρειάζονται πάνω από 4GB RAM. Ακόμα και εσύ, σαν αφεντικό, για το είδος της δουλειάς σου τι ΔΕΝ μπορείς να κάνεις με π.χ Thinkpad του 2014 σε λογιστική δουλειά που σου είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ το Mac γιατί "είναι για δουλειά". Πού ακριβώς χρειάζεσαι το single core του Mac; Κάνεις data analysis; Compilation; Οπότε, όχι, επιμένω σε αυτό που είπα σε προηγούμενο σχόλιο. Μερικοί δεν ξέρουν τι αγοράζουν. Α, και, βασικό. Το τι "είναι για δουλειά" και το τι "είναι για gaming" θα το κρίνω εγώ που αγοράζω το μηχάνημά μου και το χρησιμοποιώ όπως ακριβώς θέλω. Το ότι μερικοί έχετε φάει το παραμύθι μιας εταιρείας που σας πουλάει κλειστά συστήματα μια ζωή και ορίζει πώς θα τα χρησιμοποιείτε, δε σημαίνει ότι κάνουμε όλοι το ίδιο. Εγώ έχω την ευελιξία να κάνω και τα δύο. Μπορείς να πεις το ίδιο; Μόνος σου το είπες. Όχι. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε 3) Σωστά, γιατί το να βάλω το δάχτυλό μου στον αισθητήρα δαχτυλικού αποτυπώματος είναι πολύ επίπονο και με κουράζει... 5. Θα το θυμάμαι αυτό στο επόμενο άρθρο όπου θα υπερθεματίζουν οι Apple fans για το FaceID. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε Αυτά δε θα σου τα κάνει το Lenovo με τη μισή τιμή (περίπου 500€), γιατί: α) Η μπαταρία του θα είναι η μισή 6. Oh, really? Η μπαταρία του είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ από όση χρειάζομαι! 10 ώρες εκτός πρίζας, αλλά, ναι, εσύ φεύγεις για τα βουνά και τα λαγκάδια και ξεχνάς το φορτιστή, χρειάζεσαι Mac. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε β) το μέγεθος διπλάσιο 7. Βασικά, όπως προανέφερα, έχω το Lenovo IdeaPad Slim 7 14ARE05 που είναι μικρότερο από Macbook και στο ίδιο βάρος. Αλλά, ναι, μη σε κακοκαρδίσουμε. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε γ) θα κάνει θόρυβο το σύστημα ψύξης 8. Το μόνο που σου δίνω, αν και αδιάφορο. Εδώ μέχρι το 2020 οι χρήστες Mac χρησιμοποιούσατε laptop ψησταριές και λέγατε και ευχαριστώ, τώρα σας πείραξε ξαφνικά ο θόρυβος. Ξέχασα, δεν είναι "κλασάτο" να κάνει θόρυβο. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε δ) Η επεξεργαστική του ισχύ θα είναι υποδεέστερη 9. Φυσικά. Δε μου φτάνει η επεξεργαστική ισχύς του R7 4700U για κάνω range retracking, data analysis και signal processing (που ήδη τα κάνω), εσύ για να ανοίγεις 5 Excel χρειάζεσαι δυνατότερο laptop, καταλαβαίνω. Ξέρεις καλύτερα τι απαιτήσεις έχει ένα software από το hardware. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε ε) Πάντα σε πρίζα, εκτός οι επιδόσεις θα είναι 30-40% κάτω... 10. Πάλι αδιάβαστος. Δε χρησιμοποιώ Windows όταν θέλω να δουλέψω σοβαρά. Το laptop έχει 2 SSD (καταπληκτικό, ε; Το αναβάθμισα! Ουάου!) Χρησιμοποιώ Linux με TLP και ρυθμίζω ακριβώς την κατανάλωση και τις επιδόσεις όπως τα θέλω. Αλλά πάλι, μάλλον κρίνεις εξ' ιδίων τα αλλότρια, νομίζεις ότι όλοι δεν ξέρουμε να αξιοποιούμε το μηχάνημά μας στο έπακρο. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε στ) χωρίς ξεχωριστή gpu της προκοπής, ώστε να παίζεις και παιχνίδια με αξιοπρέπεια... 11. Σε αντίθεση με σένα, έχω την επιλογή να παίξω σχεδόν ό,τι παιχνίδι κυκλοφορεί εκεί έξω με εξαίρεση τα απολύτως τελευταία ΑΑΑ unoptimized games. Δεν μπορείς να πεις το ίδιο, δεν ξέρω γιατί το χρησιμοποιείς σαν επιχείρημα. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε Αυτό που αναφέρεις είναι ΕΝΤΕΛΩΣ υποκειμενικό. Αντικειμενικά το Mac είναι καλύτερο μηχανημα από αυτό που αναφέρεις. Δεν το λεω εγώ το λένε τα specs. Αυτό που γράφεις είναι αστείο. Τα Macbook ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ LAPTOPS, είναι ULTRABOOKS. Όταν καταλάβεις τη διαφορά, θα καταλάβεις και γιατί η τιμή αυτή. Δες εδώ: 12. Πάλι μιλάς για laptop και όχι ultrabook και δεν έχεις καν διαβάσει τι χρησιμοποιώ. Κακό το να μη διαβάζεις αυτά στα οποία απαντάς. https://www.notebookcheck.net/Lenovo-Yoga-Slim-7-14ARE05-in-Review-Compact-Powerhouse-with-Good-Battery-Life.508459.0.html Α, μιας και μιλάμε για υποκειμένικότητα, μην το ξανααναλύω, το έχω κάνει σε τόσα σχόλια, όπως και στα 11 προηγούμενα points σε αυτό. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε Αντικειμενικά είναι καλύτερο, για τα περισσότερα σενάρια χρήσης, λόγω τεχνικών προδιαγραφών και συνολικής εμπειρίας χρήσης, εκτός πχ αν αγοράσεις ultrabook για gaming, όπου τότε ανήκεις στους ελάχιστους, σε παγκόσμιο επίπεδο, που αγοράζουν ultrabook για gaming. Βέβαια, αν βάλεις steam υπάρχουν πάνω από 10.000 παιχνίδια για mac, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορείς να πεις ότι είναι για παιχνίδια. Σου έχω παραθέσει τους 3 βασικούς τομείς της καθημερινής ζωής όπου χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος υπολογιστή. Πάμε πάλι: ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ 8GB MAC=1000€. Ξέρω, είναι ελκυστικό να το γενικεύσεις σε όλα τα Mac, αλλά όχι. 1. Δουλειά γραφείου: Θες να μου πεις ότι κάνεις καλύτερα τη δουλειά γραφείου με ένα Mac σε σχέση με ένα PC αντίστοιχης τιμής; Μήπως γράφεις καλύτερα τα Excel και τα Word; Σίγουρα όχι, ειδικά με το γελοίο multitasking και window management που έχει το MacOS. 2. Gaming. Εδώ γελάμε. Μόνος σου το παραδέχθηκες πριν. 3."Βαριές" υπολογιστικές εργασίες. Πέραν του ελαχίστου σεναρίου όπου θα χρειαστείς single core για coding για ανάπτυξη εφαρμογών, ό,τι άλλο κάνεις σοβαρά π.χ με coding για data analysis κλπ, θα χρειαστεί 16GB RAM τουλάχιστον. Θες AutoCAD; Δεν υπάρχει καν σύγκριση. https://www.autodesk.com/support/technical/article/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Compare-Features-AutoCAD-for-Windows-vs-AutoCAD-for-Mac.html Οπότε, πάλι, "υποκειμενικά" είναι χειρότερο. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε Αν δεις σε βίντεο στο youtube τί μπορεί να κάνει ένα Mac με 8GB, πριν αρχίσει να κολλάει, θα σου πέσει το σαγόνι... Πάμε πάλι για κλείσιμο. Α) Δε χρησιμοποιούμε όλοι Windows. Β) Το "πριν αρχίσει να κολλάει" σημαίνει 20 GB σύνολο το swapp και αντίο στο δίσκο σου σε μερικά χρονάκια. Όχι. Δε με ενδιαφέρει τέτοια "εμπειρία χρήσης". Όταν θα πληρώσω 1000€, θα πάρω την αξία που πλήρωσα. Όχι κάτι λιγότερο με τη δικαιολογία "το κάναμε optimize μέσω software". Έφαγα 20 λεπτά να γράφω για να λέμε τα ίδια με τα προηγούμενα σχόλια. Τέλος πάντων. Σε καμιά βδομάδα πάλι. Αντίο. Επεξ/σία 13 Απριλίου 2023 από MikeKata 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
immortalx Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 Δεν αντιλεγω οτι το M1 ειναι μια χαρα αλλα τα υπολοιπα φιλε @Tlykog ειναι υπερβολες. Εχω 2 ThinkPad T series laptops (14") και το ενα (T480) ανηκει οριακα στην κατηγορια ultrabooks. Και η RAM ειναι αναβαθμισιμη, και ο SSD, και εχει και 2 μπαταριες (1 εσωτερικη, 1 αφαιρουμενη) που ξεχναω να το φορτισω. Για ποιοτητα κατασκευης δεν υπαρχει συζητηση ειναι MIL-SPEC, και το keyboard (εχοντας δοκιμασει και M1) ειναι μοναδικο. Με λιγα λογια καλη εμπειρια χρησης μπορεις να βρεις απ ολους τους κατασκευαστες, εκτος και αν πιστευει κανεις οτι στην apple εχουν μαγους αντι για engineers. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tlykog Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, MikeKata είπε Μια βδομάδα μετά για να κάνεις τόσα λάθη σε ένα σχόλιο; Πάμε. Δουλειές.... Δεν πειράζει, θα μπω στο κλίμα. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 1. Δεν ξέρω αν εγώ ΘΕΛΩ να καταλάβω, το σίγουρο είναι ότι εσύ δεν καταλαβαίνεις εξ'αρχής. Δε μίλησε κανένας για "αναβαθμίσιμη" RAM. Μιλήσαμε για "περισσότερη" RAM. Εξ'αρχής και με βάση το κόστος παραγωγής. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Άλλο λειτουργικό, άλλη διαχείριση. Στο έγραψα πολλές φορές. Γι αυτό γράφω πως δεν το καταλαβαίνεις. Σε αυτή την τιμή τα περισσότερα ultrabooks έχουν 8GB. Είναι σαν να μου λες ότι το iphone κολλάει γιατί έχει μόνο 4GB RAM... Εδώ κάνεις λάθος. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε https://www.techtarget.com/searchstorage/definition/write-cycle https://eclecticlight.co/2022/12/05/how-to-estimate-an-ssds-working-life/ https://www.micron.com/support/sales-support/returns-and-warranties/enterprise-ssd-warranty Δεν ξέρουν τίποτα οι κατασκευαστές που δίνουν στους ENTERPRISE SSDs 5 χρόνια εγγύηση, εσύ χρειάζεσαι 15 χρόνια για να δεις διαφορά σε SSD που κάνει swap όλη μέρα. Εσύ πρέπει να έχεις κάποιον ειδικό SSD. Α, ξέχασα, είναι Mac, κάνει μαγικά. Φυσικά, μιλάς εκ του ασφαλούς, μιας και τα Mac με M1 έχουν λιγότερο από 3 χρόνια παραγωγής. Τί σχέση έχει αυτό με το θέμα; Το πως δουλεύει ένας ssd είναι γνωστό. Το θέμα είναι πως τον διαχειρίζεσαι εσύ και το λαιτουργικό. Αν κάνει swap ολη μέρα, τότε να πάρεις τα 16GB. Στο έγραψα κατ' εξακολούθηση: θέλεις να κάνει επεξεργασία μεγάλων αρχείων σε ultrabook του χιλιάρικου ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ; Έχεις διαλέξει λάθος μηχάνημα. Τί σχέση έχει η εγγύηση με το χρόνο ζωής; Η BMW δίνει 3 χρόνια εγγύηση, μετά τί; Χαλάει το αυτοκίνητο; Η εγγύηση υπάρχει για να καλύπτει τα λάθη στην παραγωγή. Μη τα μπερδεύουμε. Και εδώ κάνεις λάθος. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 3. Αυτό δε θες/μπορείς να κατανοήσεις γιατί το μόνο που βλέπεις είναι Mac, Mac, Mac και αυτό σου λέμε τόσα σχόλια εδώ πέρα. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 1000€ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ RAM, ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ 8GB. Το ότι εσύ επιλέγεις να αποδέχεσαι την κοροϊδία είναι δικό σου πρόβλημα, όχι δικό μου. Καταρχήν, μίλα για τον εαυτό σου. Μην κρύβεσαι πίσω από 1 φανταστικό πλήθος 1-2 ατόμων, που δε σε ψήφισαν καν αρχηγό... Τα περισσότερα ultrabook σε αυτή την τιμή έχουν 8GB με την κακοδιαχείριση των Windows επιπλέον... Η Apple έχει αποδείξει ότι με λιγότερη RAM κάνει περισσότερα. Δες τα iphones... Με 4GB και κρατάνε ανοιχτές εφαρμογές περίπου όσες κρατάνε τα Android με 8. Το βαπτίζεις κοροϊδία λόγω άγνοιας... Το κόστος σε μία συσκευή δεν είναι η RAM. Είναι και η βελτιστοποίηση του λειτουργικού και των εφαρμογών. Και εδώ κάνεις λάθος. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε .4. Αυτή την καραμέλα την ξαναπέταξες. Πάμε πάλι. Με 8GB, "δουλειά" (όταν λέμε "δουλειά" εννοούμε βαριά δουλειά) δεν κάνεις, εκτός από ελάχιστες coding περιπτώσεις. Εκτός κι αν θες να σκοτώσεις το δίσκο σου στα swapping που λέγαμε. Αν η δουλειά σου ΔΕΝ απαιτεί περισσότερη RAM, 9/10 περιπτώσεις είναι δουλειά γραφείου και κάνεις την ίδια δουλειά με λιγότερα λεφτά. Οπότε, έφαγες το marketing και δεν ξέρεις τι αγοράζεις ή δεν μπορείς να δεις τίποτα άλλο πέρα από Mac. Πάλι, δικό σου πρόβλημα. Πάμε πάλι "βαρια δουλειά δεν κάνεις εν κινήσει με ultrabook του χιλιάρικου". Κοίτα τιμές και σταμάτα να παρουσιάζεις τα ultrabook ίδια με τα laptops. Και εδώ κάνεις λάθος. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε Μόλις θυμήθηκα ότι σε άλλο άρθρο διερρήγνυες τα ιμάτιά σου ότι είσαι λογιστής και ότι στο γραφείο σου δε χρειάζονται πάνω από 4GB RAM. Ακόμα και εσύ, σαν αφεντικό, για το είδος της δουλειάς σου τι ΔΕΝ μπορείς να κάνεις με π.χ Thinkpad του 2014 σε λογιστική δουλειά που σου είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ το Mac γιατί "είναι για δουλειά". Πού ακριβώς χρειάζεσαι το single core του Mac; Κάνεις data analysis; Compilation; Οπότε, όχι, επιμένω σε αυτό που είπα σε προηγούμενο σχόλιο. Μερικοί δεν ξέρουν τι αγοράζουν. Δεν έγραψα ΠΟΤΕ για το δικό μου γραφείο. Στο δικό μου έχουμε minimum 8GB RAM. Έγραψα και συνεχίζω να γράφω ότι 4GB φτάνουν για την απλή λογιστική δουλειά/απλή δουλειά γραφείου. Το Mac το πήρα γιατί θέλω να μάθω προγραμματισμό σε swift. Το πήρα με επιδοτούμενο πρόγραμμα. Ξέρω πολύ καλά τί αγοράζω. Άρα και εδώ κάνεις λάθος. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε Α, και, βασικό. Το τι "είναι για δουλειά" και το τι "είναι για gaming" θα το κρίνω εγώ που αγοράζω το μηχάνημά μου και το χρησιμοποιώ όπως ακριβώς θέλω. Το ότι μερικοί έχετε φάει το παραμύθι μιας εταιρείας που σας πουλάει κλειστά συστήματα μια ζωή και ορίζει πώς θα τα χρησιμοποιείτε, δε σημαίνει ότι κάνουμε όλοι το ίδιο. Εγώ έχω την ευελιξία να κάνω και τα δύο. Μπορείς να πεις το ίδιο; Μόνος σου το είπες. Όχι. Δε θέλω ευελιξία εδώ. Θέλω να κάνω μια συγκεκριμένη δουλειά και το macbook την κάνει άψογα. Και εγώ το χρησιμοποιώ όπως θέλω. Το κλειστό/ανοικτό λειτουργικό είναι μία άλλη συζήτηση... Άρα και εδώ κάνεις λάθος. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 5. Θα το θυμάμαι αυτό στο επόμενο άρθρο όπου θα υπερθεματίζουν οι Apple fans για το FaceID. Στην Apple έχει εξειδικευμένο hardware που δουλεύει ακόμα και σε σκοτάδι. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να ξεφορτωθεί το notch και το dynamic island. Μην τα μπερδεύεις... Το μόνο android με παρόμοιο hardware είναι αυτό: https://www.gsmarena.com/huawei_mate_50_pro-11856.php ...για κοίτα notch... πιστεύεις ότι η Huawei γίρισε το χρόνο πίσω;... Όχι βάζουμε μία/δύο κάμερες τραβάμε φωτό και άμα σε βρει σε βρήκε... Τέλος δεν είμαι Apple fan. Στη ζωή μου είχα πάνω από 45 κινητά και μόνο4 από αυτά ήταν iphone. Μέχρι και 4 Sony με Sailfish OS είχα... 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 6. Oh, really? Η μπαταρία του είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ από όση χρειάζομαι! 10 ώρες εκτός πρίζας, αλλά, ναι, εσύ φεύγεις για τα βουνά και τα λαγκάδια και ξεχνάς το φορτιστή, χρειάζεσαι Mac. Μίλησες για επεξεργασία μεγάλων αρχείων... 10 ώρες με βαριά δουλεία; Ούτε στον ύπνο σου. Τους ξένους να κοροϊδεύεις, όχι εμένα... Με επιδόσεις στο 60%... Άρα και εδώ κάνεις λάθος. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 7. Βασικά, όπως προανέφερα, έχω το Lenovo IdeaPad Slim 7 14ARE05 που είναι μικρότερο από Macbook και στο ίδιο βάρος. Αλλά, ναι, μη σε κακοκαρδίσουμε. 320.6mm x 208mm x 14.9mm και βάρος 1,4kg το lenovo 304,1mm x 212,4mm x 41–161mm και βάρος 1,29kg το Macbook, το οποίο είναι και μεταλλικό... Δεν έχω να γράψω κάτι άλλο... https://www.lenovo.com/us/en/p/laptops/ideapad/ideapad-700-series/ideapad-slim-7-14are05/88ips701400?orgRef=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F#tech_specs https://support.apple.com/kb/SP813?locale=en_US Άρα λάθος και εδώ... 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 8. Το μόνο που σου δίνω, αν και αδιάφορο. Εδώ μέχρι το 2020 οι χρήστες Mac χρησιμοποιούσατε laptop ψησταριές και λέγατε και ευχαριστώ, τώρα σας πείραξε ξαφνικά ο θόρυβος. Ξέχασα, δεν είναι "κλασάτο" να κάνει θόρυβο. Δεν είχα macbook και θα συμφωνήσω με αυτά που γράφεις. Όντως έχω διαβάσει τα ίδια, αν και δεν τα έχω δει ο ίδιος. παρόλα αυτά τώρα μπορεί να έχει επιδόσεις, μπαταρία και μηδέν θόρυβο, οπότε καλό είναι. 1 Σωστό, λοιπόν. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 9. Φυσικά. Δε μου φτάνει η επεξεργαστική ισχύς του R7 4700U για κάνω range retracking, data analysis και signal analysis (που ήδη τα κάνω), εσύ για να ανοίγεις 5 Excel χρειάζεσαι δυνατότερο laptop, καταλαβαίνω. Ξέρεις καλύτερα τι απαιτήσεις έχει ένα software από το hardware. Η επεξεργαστική ισχύς ενός macbook M1 είναι περίπου διπλάσια από αυτή ενός 4700U. Οπότε από cpu, αν σε καλύπτει το software, είσαι οκ. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 10. Πάλι αδιάβαστος. Δε χρησιμοποιώ Windows όταν θέλω να δουλέψω σοβαρά. Το laptop έχει 2 SSD (καταπληκτικό, ε; Το αναβάθμισα! Ουάου!) Χρησιμοποιώ Linux με TLP και ρυθμίζω ακριβώς την κατανάλωση όπως τη θέλω. Αλλά πάλι, μάλλον κρίνεις εξ' ιδίων τα αλλότρια, νομίζεις ότι όλοι δεν ξέρουμε να αξιοποιούμε το μηχάνημά μας στο έπακρο. Από που ως που έπρεπε να είμαι "διαβασμένος" για το τί δουλειά κάνεις εσύ στο laptop σου; Τί να πω;.. Ότι βολεύει τον καθένα. Εμένα, δυστυχώς, δε με βολεύει κάπου το linux. Είχα dual boot (Ubuntu, Mint, Manjaro και Debian), μου άρεσε πάρα πολύ, αλλά δε με βόλεψε. Βάζω linux σε φίλους με παλιά μηχανήματα που κάνουν απλές εργασίες. Αξίζουν καλύτερα, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα... Άρα και εδώ κάνεις λάθος. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 11. Σε αντίθεση με σένα, έχω την επιλογή να παίξω σχεδόν ό,τι παιχνίδι κυκλοφορεί εκεί έξω με εξαίρεση τα απολύτως τελευταία ΑΑΑ unoptimized games. Δεν μπορείς να πεις το ίδιο, δεν ξέρω γιατί το χρησιμοποιείς σαν επιχείρημα. Αυτό ισχύει μόνο για τα Windows. Για linux θέλεις compatibility Layers ή VM. Το ίδιο ακριβώς και σε Mac. Το Wine υπάρχει και σε Mac, όπως και η επιλογή VM... Άρα, επειδή μίλησες για linux, λάθος και εδώ... 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 12. Πάλι μιλάς για laptop και όχι ultrabook και δεν έχεις καν διαβάσει τι χρησιμοποιώ. Κακό το να μη διαβάζεις αυτά στα οποία απαντάς. https://www.notebookcheck.net/Lenovo-Yoga-Slim-7-14ARE05-in-Review-Compact-Powerhouse-with-Good-Battery-Life.508459.0.html Α, μιας και μιλάμε για υποκειμένικότητα, μην το ξανααναλύω, το έχω κάνει σε τόσα σχόλια, όπως και στα 11 προηγούμενα points σε αυτό. Σου έχω παραθέσει τους 3 βασικούς τομείς της καθημερινής ζωής όπου χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος υπολογιστή. Πάμε πάλι: ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ 8GB MAC=1000€. Ξέρω, είναι ελκυστικό να το γενικεύσεις σε όλα τα Mac, αλλά όχι. Δεν είδα να γράφεις κάπου το μοντέλο, οπότε συγχώρεσέ με που δεν έχω μαντικές ικανότητες... Μιας και μιλάμε για υποκειμενικότητα: στο άρθρο του notebookcheck, που με παράθεσες, η μπαταρία κρατάει 10:52. Με οθόνη στα 150nits και απλό web surfing... Εσένα, με δουλειά σου κρατάει 10 ώρες... Μάλιστα... Στο ίδιο test το macbook M1 κρατάει 16 ώρες... Ξαναγράφω: η κατηγορία αυτή, σε ultrabooks είναι low-mid range. Δεν τα παίρνεις για βαρια δουλειά. Δεν εννοείς να το καταλάβεις... Άρα λάθη και εδώ. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 1. Δουλειά γραφείου: Θες να μου πεις ότι κάνεις καλύτερα τη δουλειά γραφείου με ένα Mac σε σχέση με ένα PC αντίστοιχης τιμής; Μήπως γράφεις καλύτερα τα Excel και τα Word; Σίγουρα όχι, ειδικά με το γελοίο multitasking και window management που έχει το MacOS. Υποκειμενικό, αλλά για δουλειά γραφείου ο βασιλιάς είναι τα windows μόνο και μόνο για λόγους συμβατότητας με επαγγελματικά προγράμματα. Αλλιώς καλύτερα κάνεις τη δολειά σου πρώτα σε Mac και μετά σε Linux (ελλείψει MS Office, που υπάρχει σε Mac). Το ξέρω ότι υπάρχει και το libre office, αλλά δυστυχώς σε επαγγελματικές δουλειές δε με βολεύει 100%... 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 2. Gaming. Εδώ γελάμε. Μόνος σου το παραδέχθηκες πριν. Δεν αλλάζει κάτι εδώ. Σε mac μπορείς να παίξεις λίγα περισσότερα παιχνίδια από ότι σε linux, αλλά σίγουρα δεν κάνουν για gaming. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 3."Βαριές" υπολογιστικές εργασίες. Πέραν του ελαχίστου σεναρίου όπου θα χρειαστείς single core για coding για ανάπτυξη εφαρμογών, ό,τι άλλο κάνεις σοβαρά π.χ με coding για data analysis κλπ, θα χρειαστεί 16GB RAM τουλάχιστον. Θες AutoCAD; Δεν υπάρχει καν σύγκριση. https://www.autodesk.com/support/technical/article/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Compare-Features-AutoCAD-for-Windows-vs-AutoCAD-for-Mac.html Οπότε, πάλι, "υποκειμενικά" είναι χειρότερο. Ενώ αν βάλω πχ ένα αρχείο βίντεο 4Κ (πχ μέχρι 4-5GB) δε θα το κάνει στο μισό χρόνο απ' ότι πχ το δικό σου νομίζεις... Όντως δεν υπάρχει σύγκριση. Ξαναέγραψα: τα Mac δεν κάνουν για όλους. Απλά σε πάρα πολλά πράγματα ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ καλύτερα από ότι ένα Windows/ Linux pc. Για Autocad δεν έχω άποψη, αλλά υπάρχουν ένα σωρό επαγγελματίες που τα προτιμούν από ένα pc. Κάτι ξέρουν... Σαν μηχάνημα είναι ανώτερα από τον ανταγωνισμο σε αυτή την τιμή και η εμπειρία χρήσης είναι σε πιο υψηλά επίπεδα. η επιλογή είναι καθαρά θέμα γούστου, συμβατότητας προγραμμάτων και απαιτήσεων. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε Α) Δε χρησιμοποιούμε όλοι Windows. Β) Το "πριν αρχίσει να κολλάει" σημαίνει 20 GB σύνολο το swapp και αντίο στο δίσκο σου σε μερικά χρονάκια. Όχι. Δε με ενδιαφέρει τέτοια "εμπειρία χρήσης". Όταν θα πληρώσω 1000€, θα πάρω την αξία που πλήρωσα. Όχι κάτι λιγότερο με τη δικαιολογία "το κάναμε optimize μέσω software". Έφαγα 20 λεπτά να γράφω για να λέμε τα ίδια με τα προηγούμενα σχόλια. Τέλος πάντων. Σε καμιά βδομάδα πάλι. Αντίο. Α) Συμφωνώ. Β) Με 20GB swap φταις εσύ που δεν ξέρεις τί θέλεις. Πάρε το 16GB αν δουλεύεις, συστηματικά, με τόση swap. Υψηλά αξία μεταπώλησης έχουν, οπότε δώστο και πάρε άλλο. Πιθανόν θα τον έχεις αλλάξει πριν πεθάνει ο δίσκος, αλλά τελοσπάντων... Άρα λάθος και εδώ. Εφαγες αρκετό χρόνο, αλλά έκανες πολλά λάθη, δεν απάντησες ουσιαστικά σε κάποια πράγματα και δε διάβασες κάποια άλλα που έγραψα... Αν γράφεις τέτοια κατεβατά είναι λίγο δύσκολο να κάνουμε διάλογο κάθε λίγο. Αντίο. 1 ώρα πριν, immortalx είπε Δεν αντιλεγω οτι το M1 ειναι μια χαρα αλλα τα υπολοιπα φιλε @Tlykog ειναι υπερβολες. Εχω 2 ThinkPad T series laptops (14") και το ενα (T480) ανηκει οριακα στην κατηγορια ultrabooks. Και η RAM ειναι αναβαθμισιμη, και ο SSD, και εχει και 2 μπαταριες (1 εσωτερικη, 1 αφαιρουμενη) που ξεχναω να το φορτισω. Για ποιοτητα κατασκευης δεν υπαρχει συζητηση ειναι MIL-SPEC, και το keyboard (εχοντας δοκιμασει και M1) ειναι μοναδικο. Με λιγα λογια καλη εμπειρια χρησης μπορεις να βρεις απ ολους τους κατασκευαστες, εκτος και αν πιστευει κανεις οτι στην apple εχουν μαγους αντι για engineers. καταρχήν, άλλο 14", άλλο 13,3". Το εκατοστό και τα γραμμάρια μετράνε. Σε τόσο μικρά μεγέθη όλα μετράνε. Στα περισσότερα μοντέλα, στην κατηγορία των 13,3" η RAM δεν αναβαθμίζεται λόγω χώρου. Αυτό έγραψα. Στην κατηγορία έως 1000€ θέλω να βρεις ultrabook στο μέγεθος του Macbook με καλύτερο ή ίσο cpu/gpu και αναβαθμίσιμη RAM. Ας μη βάλω και το ότι το M1 βγήκε το 2020... Τώρα έχουμε 2023 και είναι ακόμα κορυφαίο στην κατηγορία του... Δεν έκαναν μαγικά, απλά κάνουν κάποια πράγματα πιο σωστά από άλλους. Κατάφεραν να φτιάξουν ένα μηχάνημα ARM κορυφαίων επιδόσεων και με πολύ μεγάλη συμβατότητα εφαρμογών. Κορυφαία εμπειρία έχω και από το Windows λαπτοπ μου (11800Η, 16GB RAM, 3070), άλλα είναι άλλο πράγμα. Για την επιλογή software/ λειτουργικού δε λέω κάτι. Είναι υποκειμενικό. Καθένας με τα γούστα και τις ανάγκες του. Επεξ/σία 13 Απριλίου 2023 από Tlykog Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MikeKata Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 2 λεπτά πριν, Tlykog είπε Άλλο λειτουργικό, άλλη διαχείριση. Στο έγραψα πολλές φορές. Γι αυτό γράφω πως δεν το καταλαβαίνεις. Σε αυτή την τιμή τα περισσότερα ultrabooks έχουν 8GB. Είναι σαν να μου λες ότι το iphone κολλάει γιατί έχει μόνο 4GB RAM... Εδώ κάνεις λάθος. Επανειλημμένα δείχνεις να μην κατανοείς τι λέμε, ή το κάνεις εσκεμμένα. ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ. Όταν θα πας να φορτώσεις μεγάλα αρχεία (όπως όταν χρειάζομαι να φορτώσω όλο το .netCDF4 να το επεξεργαστώ), το λειτουργικό δε θα σου κάνει διαφορά. Αλλά δε σε κατηγορώ. Ο καθένας κρίνει με βάση ώς εκεί που φτάνουν οι εμπειρίες του. 4 λεπτά πριν, Tlykog είπε Αν κάνει swap ολη μέρα, τότε να πάρεις τα 16GB. Στο έγραψα κατ' εξακολούθηση: θέλεις να κάνει επεξεργασία μεγάλων αρχείων σε ultrabook του χιλιάρικου ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ; Έχεις διαλέξει λάθος μηχάνημα. Όχι. Έχεις διαλέξει λάθος εταιρεία. Στην ίδια κατηγορία τιμής μπορείς να πάρεις το μηχάνημα που κάνει για τη χρήση σου. Το λάθος δεν είναι στο μηχάνημα, είναι στην τιμή του. Αυτό σου λέμε και δεν έχεις πάρει χαμπάρι ακόμα. 6 λεπτά πριν, Tlykog είπε Τί σχέση έχει η εγγύηση με το χρόνο ζωής; Η BMW δίνει 3 χρόνια εγγύηση, μετά τί; Χαλάει το αυτοκίνητο; Η εγγύηση υπάρχει για να καλύπτει τα λάθη στην παραγωγή. Μη τα μπερδεύουμε. Και εδώ κάνεις λάθος. Λογιστής και δεν έχεις κατανοήσει πώς λειτουργεί η εγγύση με βάση το ισοζύγιο κόστους-οφέλους και πώς οι εταιρείες υπολογίζουν τα defective products για να δώσουν εγγύηση; Κρίμα. https://open.lib.umn.edu/financialaccounting/chapter/13-4-accounting-for-product-warranties/ https://accountinginfocus.com/financial-accounting/liabilities-financial-accounting/recording-warranty-expenses-and-liabilities/ Επίσης, δεν έστειλα μόνο την εγγύηση, αλλά και άλλα που προφανώς δεν τα διάβασες. Είχες στο νου σου να γράψεις αυτά που ήθελες πρωτίστως φαίνεται. 9 λεπτά πριν, Tlykog είπε Το κόστος σε μία συσκευή δεν είναι η RAM. Αλήθεια; Τότε γιατί η Apple σου δίνει 1000€ laptop με 8GB RAM; Γιατί σε χρεώνει 300$ μόνο και μόνο για 16GB RAM; Πήρες χαμπάρι ότι μόλις διέλυσες όλο το "επιχείρημα" σου; 12 λεπτά πριν, Tlykog είπε Πάμε πάλι "βαρια δουλειά δεν κάνεις εν κινήσει με ultrabook του χιλιάρικου". Να μιλάς για τον εαυτό σου. 14 λεπτά πριν, Tlykog είπε Τα περισσότερα ultrabook σε αυτή την τιμή έχουν 8GB με την κακοδιαχείριση των Windows επιπλέον... Η Apple έχει αποδείξει ότι με λιγότερη RAM κάνει περισσότερα. Δες τα iphones... Με 4GB και κρατάνε ανοιχτές εφαρμογές περίπου όσες κρατάνε τα Android με 8. Το βαπτίζεις κοροϊδία λόγω άγνοιας... https://www.amazon.de/-/en/s?k=ultrabook&i=computers&rh=n%3A427957031%2Cp_n_feature_twenty-four_browse-bin%3A27399048031%2Cp_n_feature_four_browse-bin%3A7472572031&dc=&language=en&ds=v1%3AE8nfVEsSNUja9aleTVnm8KRwaUJG%2F4BmFBfoaRxFVLw 15 λεπτά πριν, Tlykog είπε Το Mac το πήρα γιατί θέλω να μάθω προγραμματισμό σε swift. Το πήρα με επιδοτούμενο πρόγραμμα. Ξέρω πολύ καλά τί αγοράζω. Άρα και εδώ κάνεις λάθος. Άρα, ΔΕΝ το πήρες για "δουλειά' που βαυκαλίζεσαι τόση ώρα. Το πήρες για χόμπυ. Δεν έχεις γνώση από πρώτο χέρι του τι θα πει "βαριά υπολογιστική δουλειά". Και όχι μόνο το πήρες για χόμπυ (προγραμματισμό) που θα μπορούσες να κάνεις και αλλού. Για πες, πού ακριβώς ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ το single core του Mac και κανένα άλλο ultrabook στα 1000€ δε θα σου κάνει τη δουλειά (να μάθεις Swift); Όχι λοιπόν, δεν ξέρεις τι παίρνεις. Αν, τώρα θες να φτιάξεις iOS και MacOS applications, πάλι επέλεξες κάτι, στο οποίο τεχνητά σε μπλοκάρει από το να γράψεις αλλού. Οπότε μη μου το φέρνεις σαν επιχείρημα. 21 λεπτά πριν, Tlykog είπε Δε θέλω ευελιξία εδώ. Θέλω να κάνω μια συγκεκριμένη δουλειά και το macbook την κάνει άψογα. Και εγώ το χρησιμοποιώ όπως θέλω. Το κλειστό/ανοικτό λειτουργικό είναι μία άλλη συζήτηση... Άρα και εδώ κάνεις λάθος. Άρα συνεχίζεις να αυτοκαταρρίπτεσαι. "Αντικειμενικά" λοιπόν, το Mac ΔΕΝ είναι καλύτερο από τα αντίστοιχα γιατί εξ'ορισμού ΔΕΝ μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη γκάμα εργασιών. 24 λεπτά πριν, Tlykog είπε Αυτό ισχύει μόνο για τα Windows. Για linux θέλεις compatibility Layers ή VM. Το ίδιο ακριβώς και σε Mac. Το Wine υπάρχει και σε Mac, όπως και η επιλογή VM... Άρα, επειδή μίλησες για linux, λάθος και εδώ... Λίγο παρακάτω έγραψα ότι έχω βάλει 2 δίσκους στο ultrabook. Ο ένας έχει Windows ο άλλος Linux. ΑΚΡΙΒΩΣ για αυτή την ευελιξία. Πάλι μην κρίνεις εξ'ιδίων τα αλλότρια. Α, θύμισέ μου πού βρίσκεται το Proton σε Mac; Α, ναι, πουθενά. Άκυρο αυτό που είπες. 27 λεπτά πριν, Tlykog είπε Στην Apple έχει εξειδικευμένο hardware που δουλεύει ακόμα και σε σκοτάδι. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να ξεφορτωθεί το notch και το dynamic island. Μην τα μπερδεύεις... Το μόνο android με παρόμοιο hardware είναι αυτό: https://www.gsmarena.com/huawei_mate_50_pro-11856.php ...για κοίτα notch... πιστεύεις ότι η Huawei γίρισε το χρόνο πίσω;... Όχι βάζουμε μία/δύο κάμερες τραβάμε φωτό και άμα σε βρει σε βρήκε... Τέλος δεν είμαι Apple fan. Στη ζωή μου είχα πάνω από 45 κινητά και μόνο4 από αυτά ήταν iphone. Μέχρι και 4 Sony με Sailfish OS είχα... Έχεις μια τάση να τα μπλέκεις όλα μαζί. Μιλάμε για LAPTOP. Και σε προηγούμενο σχόλιο αναφέρω το Howdy και το Windows Hello, εν αντιθέσει με το FaceID που δε σου δίνει η μαμά Apple στο Mac. Που, μάντεψε. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΕΡΥΘΡΕΣ. 31 λεπτά πριν, Tlykog είπε Μίλησες για επεξεργασία μεγάλων αρχείων... 10 ώρες με βαριά δουλεία; Ούτε στον ύπνο σου. Τους ξένους να κοροϊδεύεις, όχι εμένα... Με επιδόσεις στο 60%... Άρα και εδώ κάνεις λάθος. Επειδή οι δικές σου παραστάσεις "βαριάς υπολογιστικής δουλειάς" φτάνουν μέχρι τα 3 φύλλα Excel δε σημαίνει ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Όταν φορτώνω αρχείο με data για να κάνω retracking και στο unpacking είναι 12 GB την ώρα που τρέχει ο κώδικας, ξαναέλα και πες μου για τα μαγικά της Apple. Αλλά ξέχασα, στα 1000€ θα έπαιρνα Macbook που θα μου έκανε τη δουλειά με RAM στα 8GB γιατί η Apple κάνει μαγικά. 38 λεπτά πριν, Tlykog είπε 320.6mm x 208mm x 14.9mm και βάρος 1,4kg το lenovo 304,1mm x 212,4mm x 41–161mm και βάρος 1,29kg το Macbook, το οποίο είναι και μεταλλικό... Δεν έχω να γράψω κάτι άλλο... Για να καταλάβω, προσπαθείς να μου πεις ότι ένα είναι ultrabook ενώ το άλλο δεν είναι γιατί έχουν διαφορά 110 γραμμάρια; Διαφωνείς κάπου σε αυτό που έκανες quote; 39 λεπτά πριν, Tlykog είπε Δεν είδα να γράφεις κάπου το μοντέλο, οπότε συγχώρεσέ με που δεν έχω μαντικές ικανότητες... Μιας και μιλάμε για υποκειμενικότητα: στο άρθρο του notebookcheck, που με παράθεσες, η μπαταρία κρατάει 10:52. Με οθόνη στα 150nits και απλό web surfing... Εσένα, με δουλειά σου κρατάει 10 ώρες... Μάλιστα... Στο ίδιο test το macbook M1 κρατάει 16 ώρες... Ξαναγράφω: η κατηγορία αυτή, σε ultrabooks είναι low-mid range. Δεν τα παίρνεις για βαρια δουλειά. Δεν εννοείς να το καταλάβεις... Άρα λάθη και εδώ. Έχεις πάρει χαμπάρι ότι αυτό που λες είναι με χρήση σε Windows; Κυριολεκτικά, σου είπα ότι χρησιμοποιώ TLP όπου μπορώ να απενεργοποιήσω ό,τι θέλω ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες μου. Και αν θέλω να το έχω να δουλεύει στα κόκκινα ΜΕ την μπαταρία, μπορώ. Εσύ είπες επί λέξει ότι σε μπαταρία ΠΑΝΤΑ θα δουλεύει με μειωμένη απόδοση. Εδώ αυτή τη στιγμή που έχω ανοιχτό RStudio (και κάτι άλλα) χωρίς να έχω απενεργοποιήσει ούτε bluetooth, ούτε με throttling με 50%. Συμπάθα με που δε βάζω μεγαλύτερο screenshot, περιέχει κάποια δεδομένα που δε θέλω να φαίνονται. 51 λεπτά πριν, Tlykog είπε Ότι βολεύει τον καθένα. Εμένα, δυστυχώς, δε με βολεύει κάπου το linux Το μοναδικό, ίσως, στο οποίο συμφωνούμε. 51 λεπτά πριν, Tlykog είπε Ενώ αν βάλω πχ ένα αρχείο βίντεο 4Κ (πχ μέχρι 4-5GB) δε θα το κάνει στο μισό χρόνο απ' ότι πχ το δικό σου νομίζεις... Κάνε το κάθε μέρα στο 8GB Mac και όταν σου πεθάνει ο SSD από τα swaps, έλα ξαναπές το μου. 52 λεπτά πριν, Tlykog είπε Απλά σε πάρα πολλά πράγματα ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ καλύτερα από ότι ένα Windows/ Linux pc. Όπα χειρόφρενο. Μίλησες για ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ καλύτερο. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ καλύτερο δεν είναι, λοιπόν, όταν δεν μπορεί να κάνει την πλειονότητα των πραγμάτων που κάνουν τα άλλα. Τόσο απλά. 53 λεπτά πριν, Tlykog είπε Σαν μηχάνημα είναι ανώτερα από τον ανταγωνισμο σε αυτή την τιμή Σου απέδειξα, ότι σε αυτή την τιμή, το βασικό του μειονέκτημα είναι η RAM. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ, ο οποιοσδήποτε αγοραστής, πρώτα θα αποκτήσει πρόβλημα γιατί δεν έχει αρκετή RAM και μετά λόγω επεξεργαστικής ισχύος. Οπότε, όχι. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ, δεν είναι ανώτερο. Βάλε και το software με όλα τα limitations που εμπεριέχεται στην εμπειρία χρήσης (πακέτο πάνε) και έρχεσαι στα λόγια μου. 55 λεπτά πριν, Tlykog είπε η εμπειρία χρήσης είναι σε πιο υψηλά επίπεδα. Αλήθεια; Power user με αυτό το άθλιο window management; Τέλεια εμπειρία χρήσης. Πού να δεις εδώ 3 άτομα που έχουν Mac με 10 εφαρμογές ανοιχτές και 2 -3 παράθυρα από την ίδια σε μερικές, κάθε φορά ψάχνουν πού είναι το παράθυρο της κάθε εφαρμογής να τη μεγιστοποιήσουν. Τέλεια εμπειρία χρήσης. 57 λεπτά πριν, Tlykog είπε Για Autocad δεν έχω άποψη, αλλά υπάρχουν ένα σωρό επαγγελματίες που τα προτιμούν από ένα pc. Κάτι ξέρουν... Μηχανικός, έχω περάσει από τον κατασκευαστικό τομέα. Σου το λέω μετά λόγου γνώσεως, είσαι εντελώς λάθος. Δεν είχα γνωρίσει ΟΥΤΕ έναν. Κυριολεκτικά, σου έστειλα πριν link από την Autodesk με το τι ΔΕΝ έχει η έκδοση του AutoCAD για Mac. Ίσως υπάρχει ένας στους χίλιους που θέλει να κάνει φιγούρα και να χρησιμοποιεί. https://www.autodesk.com/support/technical/article/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Compare-Features-AutoCAD-for-Windows-vs-AutoCAD-for-Mac.html 1 ώρα πριν, Tlykog είπε Με 20GB swap φταις εσύ που δεν ξέρεις τί θέλεις. Πάρε το 16GB αν δουλεύεις, συστηματικά, με τόση swap. Όπως είπα και πριν. Μια χαρά ξέρω τι θέλω και τι πρέπει να χρησιμοποιήσω. Δίνω 1000€ και δουλεύω ακριβώς γιατί έχω τη RAM που χρειάζομαι. Αυτοί που δεν ξέρουν τι θέλουν είναι όσοι υπερασπίζονται την αντικαταναλωτική πρακτική του να πληρώνουν 1000€ για ένα μηχάνημα που θα έχει RAM limitations (αντικειμενικά υποδεέστερα specs που θα με μπλοκάρουν) γιατί δεν ξέρουν πόση επεξεργαστική ισχύ πραγματικά χρειάζονται. Το να ανοίξεις Excel και Word θα σου το κάνει το Mac το ίδιο καλά με ένα PC του 500άρικου ή με παλιό PC του 2015. Το να φορτώσεις βαριά αρχεία και να κάνεις data analysis, signal processing, image analysis (μην το μπλέξεις με το Photoshop) και χίλια δυο ακόμα "βαριά" πράγματα ΔΕ θα σου το κάνει γιατί ΔΕΝ έχει αρκετή RAM. Στα 1000€. Όχι λοιπόν. Είναι αντικειμενικά χειρότερο. Άλλος δεν ξέρει τι θέλει λοιπόν. 1 ώρα πριν, Tlykog είπε Εφαγες αρκετό χρόνο, αλλά έκανες πολλά λάθη, δεν απάντησες ουσιαστικά σε κάποια πράγματα και δε διάβασες κάποια άλλα που έγραψα... Άλλος έκανε λάθη που αποδεικνύουν ότι έχει ένα πολύ μικρό εύρος γνώσεων για το τι ικανότητες έχει ένας υπολογιστής, και, κυρίως, πώς ένα πρόγραμμα λειτουργεί και τι βαριές υπολογιστικές εργασίες υπάρχουν. Ειλικρινά, οι παρωπίδες είναι εμφανείς. Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ, καλοδεχούμενη η απάντηση. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
NickTG Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 11 hours ago, Tlykog said: Το μόνο android με παρόμοιο hardware είναι αυτό: Υπάρχουν και άλλα χωρίς notch με "pill" όπως αυτό: https://www.gsmarena.com/huawei_p40_pro-10152.php Απλά ένα διάλειμμα, συνεχίστε. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Allan-Wake Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) αυτο με την ραμ παντως ειναι γνωστο κολπο απο παλια. Θελαμε 8gb το 2014, και ακομα βγαζανε με 4gb... τωρα αρχιζουμε να θελουμε 16... και μας δινουν ακομα 8.... ενω για αυτους μιλαμε για κοστος 10$ διαφορα... αλλα για εμας ειναι αρκετα περισσοτερα χρονια χρησης χωρις προβληματα!! και τα κινητα μας εχουν 10 και 12gb... θα το πανε ετσι για πολλα χρονια ακομα, θα δινουν 8 στο βασικο μοντελο για να πληρωσεις 200 εξτρα και να παρεις τα 16. Επεξ/σία 14 Απριλίου 2023 από Allan-Wake Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tlykog Δημοσ. 21 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 21 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 13/4/2023 στις 3:27 ΜΜ, MikeKata είπε Επανειλημμένα δείχνεις να μην κατανοείς τι λέμε, ή το κάνεις εσκεμμένα. ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ. Όταν θα πας να φορτώσεις μεγάλα αρχεία (όπως όταν χρειάζομαι να φορτώσω όλο το .netCDF4 να το επεξεργαστώ), το λειτουργικό δε θα σου κάνει διαφορά. Αλλά δε σε κατηγορώ. Ο καθένας κρίνει με βάση ώς εκεί που φτάνουν οι εμπειρίες του. Όχι. Έχεις διαλέξει λάθος εταιρεία. Στην ίδια κατηγορία τιμής μπορείς να πάρεις το μηχάνημα που κάνει για τη χρήση σου. Το λάθος δεν είναι στο μηχάνημα, είναι στην τιμή του. Αυτό σου λέμε και δεν έχεις πάρει χαμπάρι ακόμα. Λογιστής και δεν έχεις κατανοήσει πώς λειτουργεί η εγγύση με βάση το ισοζύγιο κόστους-οφέλους και πώς οι εταιρείες υπολογίζουν τα defective products για να δώσουν εγγύηση; Κρίμα. https://open.lib.umn.edu/financialaccounting/chapter/13-4-accounting-for-product-warranties/ https://accountinginfocus.com/financial-accounting/liabilities-financial-accounting/recording-warranty-expenses-and-liabilities/ Επίσης, δεν έστειλα μόνο την εγγύηση, αλλά και άλλα που προφανώς δεν τα διάβασες. Είχες στο νου σου να γράψεις αυτά που ήθελες πρωτίστως φαίνεται. Αλήθεια; Τότε γιατί η Apple σου δίνει 1000€ laptop με 8GB RAM; Γιατί σε χρεώνει 300$ μόνο και μόνο για 16GB RAM; Πήρες χαμπάρι ότι μόλις διέλυσες όλο το "επιχείρημα" σου; Να μιλάς για τον εαυτό σου. https://www.amazon.de/-/en/s?k=ultrabook&i=computers&rh=n%3A427957031%2Cp_n_feature_twenty-four_browse-bin%3A27399048031%2Cp_n_feature_four_browse-bin%3A7472572031&dc=&language=en&ds=v1%3AE8nfVEsSNUja9aleTVnm8KRwaUJG%2F4BmFBfoaRxFVLw Άρα, ΔΕΝ το πήρες για "δουλειά' που βαυκαλίζεσαι τόση ώρα. Το πήρες για χόμπυ. Δεν έχεις γνώση από πρώτο χέρι του τι θα πει "βαριά υπολογιστική δουλειά". Και όχι μόνο το πήρες για χόμπυ (προγραμματισμό) που θα μπορούσες να κάνεις και αλλού. Για πες, πού ακριβώς ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ το single core του Mac και κανένα άλλο ultrabook στα 1000€ δε θα σου κάνει τη δουλειά (να μάθεις Swift); Όχι λοιπόν, δεν ξέρεις τι παίρνεις. Αν, τώρα θες να φτιάξεις iOS και MacOS applications, πάλι επέλεξες κάτι, στο οποίο τεχνητά σε μπλοκάρει από το να γράψεις αλλού. Οπότε μη μου το φέρνεις σαν επιχείρημα. Άρα συνεχίζεις να αυτοκαταρρίπτεσαι. "Αντικειμενικά" λοιπόν, το Mac ΔΕΝ είναι καλύτερο από τα αντίστοιχα γιατί εξ'ορισμού ΔΕΝ μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη γκάμα εργασιών. Λίγο παρακάτω έγραψα ότι έχω βάλει 2 δίσκους στο ultrabook. Ο ένας έχει Windows ο άλλος Linux. ΑΚΡΙΒΩΣ για αυτή την ευελιξία. Πάλι μην κρίνεις εξ'ιδίων τα αλλότρια. Α, θύμισέ μου πού βρίσκεται το Proton σε Mac; Α, ναι, πουθενά. Άκυρο αυτό που είπες. Έχεις μια τάση να τα μπλέκεις όλα μαζί. Μιλάμε για LAPTOP. Και σε προηγούμενο σχόλιο αναφέρω το Howdy και το Windows Hello, εν αντιθέσει με το FaceID που δε σου δίνει η μαμά Apple στο Mac. Που, μάντεψε. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΕΡΥΘΡΕΣ. Επειδή οι δικές σου παραστάσεις "βαριάς υπολογιστικής δουλειάς" φτάνουν μέχρι τα 3 φύλλα Excel δε σημαίνει ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Όταν φορτώνω αρχείο με data για να κάνω retracking και στο unpacking είναι 12 GB την ώρα που τρέχει ο κώδικας, ξαναέλα και πες μου για τα μαγικά της Apple. Αλλά ξέχασα, στα 1000€ θα έπαιρνα Macbook που θα μου έκανε τη δουλειά με RAM στα 8GB γιατί η Apple κάνει μαγικά. Για να καταλάβω, προσπαθείς να μου πεις ότι ένα είναι ultrabook ενώ το άλλο δεν είναι γιατί έχουν διαφορά 110 γραμμάρια; Διαφωνείς κάπου σε αυτό που έκανες quote; Έχεις πάρει χαμπάρι ότι αυτό που λες είναι με χρήση σε Windows; Κυριολεκτικά, σου είπα ότι χρησιμοποιώ TLP όπου μπορώ να απενεργοποιήσω ό,τι θέλω ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες μου. Και αν θέλω να το έχω να δουλεύει στα κόκκινα ΜΕ την μπαταρία, μπορώ. Εσύ είπες επί λέξει ότι σε μπαταρία ΠΑΝΤΑ θα δουλεύει με μειωμένη απόδοση. Εδώ αυτή τη στιγμή που έχω ανοιχτό RStudio (και κάτι άλλα) χωρίς να έχω απενεργοποιήσει ούτε bluetooth, ούτε με throttling με 50%. Συμπάθα με που δε βάζω μεγαλύτερο screenshot, περιέχει κάποια δεδομένα που δε θέλω να φαίνονται. Το μοναδικό, ίσως, στο οποίο συμφωνούμε. Κάνε το κάθε μέρα στο 8GB Mac και όταν σου πεθάνει ο SSD από τα swaps, έλα ξαναπές το μου. Όπα χειρόφρενο. Μίλησες για ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ καλύτερο. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ καλύτερο δεν είναι, λοιπόν, όταν δεν μπορεί να κάνει την πλειονότητα των πραγμάτων που κάνουν τα άλλα. Τόσο απλά. Σου απέδειξα, ότι σε αυτή την τιμή, το βασικό του μειονέκτημα είναι η RAM. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ, ο οποιοσδήποτε αγοραστής, πρώτα θα αποκτήσει πρόβλημα γιατί δεν έχει αρκετή RAM και μετά λόγω επεξεργαστικής ισχύος. Οπότε, όχι. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ, δεν είναι ανώτερο. Βάλε και το software με όλα τα limitations που εμπεριέχεται στην εμπειρία χρήσης (πακέτο πάνε) και έρχεσαι στα λόγια μου. Αλήθεια; Power user με αυτό το άθλιο window management; Τέλεια εμπειρία χρήσης. Πού να δεις εδώ 3 άτομα που έχουν Mac με 10 εφαρμογές ανοιχτές και 2 -3 παράθυρα από την ίδια σε μερικές, κάθε φορά ψάχνουν πού είναι το παράθυρο της κάθε εφαρμογής να τη μεγιστοποιήσουν. Τέλεια εμπειρία χρήσης. Μηχανικός, έχω περάσει από τον κατασκευαστικό τομέα. Σου το λέω μετά λόγου γνώσεως, είσαι εντελώς λάθος. Δεν είχα γνωρίσει ΟΥΤΕ έναν. Κυριολεκτικά, σου έστειλα πριν link από την Autodesk με το τι ΔΕΝ έχει η έκδοση του AutoCAD για Mac. Ίσως υπάρχει ένας στους χίλιους που θέλει να κάνει φιγούρα και να χρησιμοποιεί. https://www.autodesk.com/support/technical/article/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Compare-Features-AutoCAD-for-Windows-vs-AutoCAD-for-Mac.html Όπως είπα και πριν. Μια χαρά ξέρω τι θέλω και τι πρέπει να χρησιμοποιήσω. Δίνω 1000€ και δουλεύω ακριβώς γιατί έχω τη RAM που χρειάζομαι. Αυτοί που δεν ξέρουν τι θέλουν είναι όσοι υπερασπίζονται την αντικαταναλωτική πρακτική του να πληρώνουν 1000€ για ένα μηχάνημα που θα έχει RAM limitations (αντικειμενικά υποδεέστερα specs που θα με μπλοκάρουν) γιατί δεν ξέρουν πόση επεξεργαστική ισχύ πραγματικά χρειάζονται. Το να ανοίξεις Excel και Word θα σου το κάνει το Mac το ίδιο καλά με ένα PC του 500άρικου ή με παλιό PC του 2015. Το να φορτώσεις βαριά αρχεία και να κάνεις data analysis, signal processing, image analysis (μην το μπλέξεις με το Photoshop) και χίλια δυο ακόμα "βαριά" πράγματα ΔΕ θα σου το κάνει γιατί ΔΕΝ έχει αρκετή RAM. Στα 1000€. Όχι λοιπόν. Είναι αντικειμενικά χειρότερο. Άλλος δεν ξέρει τι θέλει λοιπόν. Άλλος έκανε λάθη που αποδεικνύουν ότι έχει ένα πολύ μικρό εύρος γνώσεων για το τι ικανότητες έχει ένας υπολογιστής, και, κυρίως, πώς ένα πρόγραμμα λειτουργεί και τι βαριές υπολογιστικές εργασίες υπάρχουν. Ειλικρινά, οι παρωπίδες είναι εμφανείς. Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ, καλοδεχούμενη η απάντηση. Αυτό δεν είναι post. Αυτό πάει σε φεστιβάλ βιβλίου... Περιεχόμενα ξέχασες να βάλεις. Ακόμα δεν θέλεις να καταλάβεις απλά πράγματα: 1)Όταν θα θελήσουμε να επεξεργαστούμε μεγάλο όγκο δεδομένων, τότε δε μας κάνει ένα laptop στην κατηγορία τιμής του M1 8GB. Οποιουδήποτε κατασκευαστή. Άλλα έχουν παραπάνω RAM, αλλά δεν είναι στο ίδιο μεγεθος και εκεί τροχοπέδη είναι η CPU. Πιθανόν και η μπαταρία. 2) Η χρήση που θέλω να του κάνω είναι να γράψω προγράμματα σε xcode. Όχι, δε μου κάνει τη δουλειά μου άλλο laptop. Εκτός αυτού εγώ έχω την έκδοση με τα 16Gb. Μου στοίχισε 1000€ καινούριο με απαλλαγή ΦΠΑ από επίσημη αλυσίδα. Έχει αρκετή RAM για να κάνει τα πάντα, πριν αποτελέσει bottleneck ο CPU. 3) Η RAM περιλαμβάνεται στο SOC. Δεν είναι θέμα κόστους, είναι κατασκευαστικό. Δε διέλυσα τίποτα, απλά είναι ψιλά γράμματα και δεν τα πιάνεις... 4) Βγάλε από την πρίζα όλα αυτά τα λαπτοπ που αναφέρεις, μέτρα επιδόσεις και ξαναέλα... 5) Ξεκινάω μεταπτυχιακό στο ΕΑΠ πάνω στην πληροφορική και θέλω να ασχοληθώ και με αυτό. Tο πήρα για δουλειά γιατί θέλω να ξεκινήσω μία δική μου επιχειρηματική ιδέα. Άσε να ξέρω καλύτερα... Συγκεκριμένα αυτό είναι το μεταπτυχιακό: https://www.eap.gr/education/postgraduate/annual/postgraduate-specialization-in-information-systems/ 6) Για την εκτίμηση κόστους - εγγύησης άστο σε άλλους. Επιστήμονας από το internet δε θα γίνεις... Πραγματικά εκτός τόπου... Μίλα μου για τη δουλειά του μηχανικού καλύτερα... 7) Μπράβο σου που πήρες linux για να παίζεις games... Οι άλλοι "οι χαζοί" έχουν Windows... Στους ξένους να τα λες αυτά... Είτε linux, είτε Mac η κατάσταση είναί χάλια. Στα Mac έχεις το crossover με πολύ καλή συμβατότητα στα games. 8) Τα βιομέτρικά δε μου αρέσουν σε laptop, αλλά αν πρέπει να χρησιμοποιήσω προτιμώ δαχτυλικό αποτύπωμα. Δε νοιώθω και πολύ ασφαλής με τη χρήση της κάμερας σε Windows. Υπάρχουν, κυριολεκτικά, εκατομμύρια εφαρμογές κακόβουλου λογισμικού σε αυτά, ενώ σε linux/Mac ελάχιστες. 9) Τόσο κείμενο και ακόμα επιμένεις ότι δουλεύεις 10 ώρες βαριάς δουλειάς, όταν αξιόπιστα sites αναφέρουν 10:52 με απλή χρήση web με φωτεινότητα 150 nits... Μάλιστα... 10) 110 γραμμάρια και μερικά εκατοστά στις διαστάσεις. Ναι, κάνουν τη διαφορά. Στα μικρά μεγέθη των ultrabooks παίζουν ρόλο. 11) Μου έβγαλες και screenshot... Σου ξαναγράφω: αλλού αυτά. Πραγματικά. Ξέχνα το. Ή θα έχεις επιδόσεις ή μπαταρία σε Windows/linux pc. Έχω δουλέψει και σε Linux και σε Windows. Η διαφορά μπαταρίας, δεν είναι τόσο μεγάλη. Οπότε δεν το τρώω... Σου ξαναέγραψα: στους ξένους αυτά... 12) Χαίρομαι που συμφωνούμε για τα Linux... Αν και όντως είναι το λειτουργικό της καρδιάς μου, δε μπορώ να δουλέψω σε αυτό, λόγω του υπόλοιπου software. 13) Με 20GB swap την ημέρα θα πεθάνει σε 15 χρόνια ο δίσκος. Στο έγραψα, αλλά δε θέλεις να κάνεις απλό πολλαπλασιασμό και να δεις ότι έχω δίκιο... Κυριολεκτικά μπορείς, αν θέλεις, εύκολα να χρησιμοποιείς τον SSD των Mac μόνο για swap... Αυτό το αφήνω εδώ... Ψάξτο... 14) Σε αυτή την τιμή, μηχανήματα με τις ίδιες παρόμοιες επιδόσεις, σε παρόμοιες διαστάσεις και με παρόμοια διάρκεια μπαταρίας έχουν στην απόλυτη πλειψηφία τους 8Gb, μη επεκτάσιμης μνήμης RAM. Δεν απέδειξες κάτι. Απλά δεν ξέρεις από Mac και σκέφτεσαι/γράφεις σαν Window/linux user... Προσωπικά έχω εμπειρία και από τα 3 λειτουργικά. 15) Κάθε λειτουργικό σύστημα χρειάζεται εξοικείωση. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί δε μπορούν να μεταβούν σε Linux, ενώ μπορεί να τους βολεύει. Τα Mac θέλουν το δικό τους χρόνο. Εχουν πολύ ωραίο τρόπο διαχείρισης του multitasking και κάνουν πολύ ωραία χρήση του touchpad σε αυτό. Δεν έχω ξαναζήσει πιο ομορφή εμπειρία του touchpad. Για την ακρίβεια είναι η μόνη περίπτωση που μπορώ να το χρησιμοποιήσω και να μη μου σπάσουν τα νεύρα, όπως σε Windοws/linux. 16) Θα συμφωνήσω για το Autocad, αλλά η εξαίρεση δεν αναιρεί τον κανόνα. Σου έγραψα και για τα Linux που δεν βολεύουν τους λογιστές, κυριολεκτικά, σε τίποτα. Αυτό δε σημαίνει ότι τα Linux δεν είναι καλό λειτουργικό. 17) Σου ξαναέγραψα: το ότι ΕΣΕΝΑ βολεύει το μηχανημά σου σημαίνει ότι έκανες καλή επιλογή. Δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο από ένα Macbook. Δεν είναι ή μπορεί να είναι για τη δική σου δουλειά και όχι για τον υπόλοιπο κόσμο. Τα benchmarks, η εμπειρία χρήσης κτλ το επιβεβαιώνουν. Σαν εμπειρία χρήσης τα 8Gb, λόγω του τρόπου διαχείρισης του λειτουργικού και το ότι είναι ενσωματωμένα στο SOC, λειτουργούν διαφορετικά. Δεν εννοείς να το καταλάβεις... Πάρε εδώ για να καταλάβεις πως δουλεύει: Στο 7.17 γεμίζει την 8Gb RAM και κάνει rendering χωρίς σχεδόν καμία διαφορά. Μόνο όταν χρησιμοποιεί τόνους swap βλέπει διαφορά, αν και τότε η συμπεριφορά είναι αξιοπρέπης. 18) Οι παρωπίδες είναι σε αυτόν που δεν έχει εμπειρία και γνώση για ένα θέμα (Mac), αλλά έχει άποψη επιμένει... Σου απαντησα όσο πιο συνοπτικά μπορούσα. Άργησα λόγω δουλειάς και εορτών. Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη! Καλοπροαίρετα και από καρδιάς. Στις 14/4/2023 στις 2:14 ΠΜ, Allan-Wake είπε αυτο με την ραμ παντως ειναι γνωστο κολπο απο παλια. Θελαμε 8gb το 2014, και ακομα βγαζανε με 4gb... τωρα αρχιζουμε να θελουμε 16... και μας δινουν ακομα 8.... ενω για αυτους μιλαμε για κοστος 10$ διαφορα... αλλα για εμας ειναι αρκετα περισσοτερα χρονια χρησης χωρις προβληματα!! και τα κινητα μας εχουν 10 και 12gb... θα το πανε ετσι για πολλα χρονια ακομα, θα δινουν 8 στο βασικο μοντελο για να πληρωσεις 200 εξτρα και να παρεις τα 16. Στα iphones βαζουν 4-6, όταν στα Android υπάρχουν μοντέλα με 18GB, αλλά δε βλέπω να μειώνει κάπου την εμπειρία χρήσης. Πχ σε windows τα 4Gb κάνουν για απλή εργασία γραφείου, ενώ στις περισσότερες εκδόσεις linux το σύστημα πετάει... Θέλω να καταλήξω ότι το hardware μετράει, αλλά το software είναι υπεύθυνο για την εκμετάλλευσή του. Τα νούμερα δε λένε πάντα την αλήθεια... Επεξ/σία 25 Απριλίου 2023 από Tlykog Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Allan-Wake Δημοσ. 21 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 21 Απριλίου 2023 Μίλησα πολύ συγκεκριμένα, για χρόνια βγάζανε οι εταιρείες 4gb λάπτοπ ενώ είχαμε ανάγκη τα 8.... Άνοιγες 5 καρτέλες στο Firefox και όλα κολλούσαν... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tlykog Δημοσ. 22 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 22 Απριλίου 2023 16 ώρες πριν, Allan-Wake είπε Μίλησα πολύ συγκεκριμένα, για χρόνια βγάζανε οι εταιρείες 4gb λάπτοπ ενώ είχαμε ανάγκη τα 8.... Άνοιγες 5 καρτέλες στο Firefox και όλα κολλούσαν... Τα νέα macbook με Μ1 κάνουν διαφορετική χρήση της RAM ακόμα και από τα Mac με Intel. πολλοί youtubers μιλανε για συμπεριφορά διπλάσιας RAM. Δηλαδή τα Mac M1 με 8GB συμπεριφερονται σαν Intel Macs με 16GB Ram. Σε περιβάλλον Windows, τα 4GB κάνουν για πολύ βασική χρήση. Σε linux είναι οκ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η συμπεριφορά του μηχανήματος εξαρτάται πάρα πολύ από το software, το λειτουργικό και τη δουλειά που θέλεις να κάνεις. Με 5 καρτέλλες firefox δεν κολλάει ούτε σήμερα μηχάνημα. Σε linux πχ μπαίνει με 500-700MB RAM κατελλημένη. Έχεις ακόμα RAM για δουλειά, οπότε είσαι οκ. Σε mac δεν ασχολείσαι καν, δεν κολλάει. Μόνο τα Windows μπαίνουν με 2GB+, οπότε υπάρχει θέμα... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Allan-Wake Δημοσ. 22 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 22 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 4 λεπτά πριν, Tlykog είπε Τα νέα macbook με Μ1 κάνουν διαφορετική χρήση της RAM ακόμα και από τα Mac με Intel. πολλοί youtubers μιλανε για συμπεριφορά διπλάσιας RAM. Δηλαδή τα Mac M1 με 8GB συμπεριφερονται σαν Intel Macs με 16GB Ram. Σε περιβάλλον Windows, τα 4GB κάνουν για πολύ βασική χρήση. Σε linux είναι οκ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η συμπεριφορά του μηχανήματος εξαρτάται πάρα πολύ από το software, το λειτουργικό και τη δουλειά που θέλεις να κάνεις. Με 5 καρτέλλες firefox δεν κολλάει ούτε σήμερα μηχάνημα. Σε linux πχ μπαίνει με 500-700MB RAM κατελλημένη. Έχεις ακόμα RAM για δουλειά, οπότε είσαι οκ. Σε mac δεν ασχολείσαι καν, δεν κολλάει. Μόνο τα Windows μπαίνουν με 2GB+, οπότε υπάρχει θέμα... Ρε αγορίνα για το 2013 μιλάω... Που μας πουλούσαν 4gb windows laptop Ποιο Μακ και @@ μαντολες μου λες?? σήμερα ούτε τα 8 είναι αρκετά Επεξ/σία 22 Απριλίου 2023 από Allan-Wake Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tlykog Δημοσ. 22 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 22 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 22/4/2023 στις 12:43 ΜΜ, Allan-Wake είπε Ρε αγορίνα για το 2013 μιλάω... Που μας πουλούσαν 4gb windows laptop Ποιο Μακ και @@ μαντολες μου λες?? σήμερα ούτε τα 8 είναι αρκετά To 2013, άνοιγες 5 καρτέλλες firefox και κόλλαγε με 4GB RAM και Windows 7; ...ότι να ναι... Εκτός τόπου και χρόνου, εκτός θέματος (είναι θέμα για Apple) και δεν έχεις και τρόπους... Επιπλέον, ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ότι μιλάς για Windows μηχανήματα και γράφεις σε θέμα για Apple, οπότε, με τη δική σου λογική, έπρεπε να καταλάβω ότι αναφέρεσαι σε Windows μηχανήματα... Tragic... Τα 8GΒ σήμερα είναι υπέραρκετά για τους περισσότερους χρήστες στον κόσμο. Ακόμα και για πολλά games είναι οκ. Επεξ/σία 25 Απριλίου 2023 από Tlykog Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα