Armoral Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 13 λεπτά πριν, sv398 είπε Πάρε να διαβάσεις για να γνωρίζεις λοιπόν: Mac keeps crashing? What causes it and how to fix Mac crash (macpaw.com) Mac Keeps Crashing? This Is Why and How to Fix It (anyrecover.com) Αν το πας έτσι βέβαια, έχω να δω BSOD σε Windows 10 και 11 από το 2015 (σε 4 διαφορετικά μηχανήματα). Τι σημαίνει αυτό ότι δεν έχουν crashαρει σε άλλους? Δεν είπα ότι δεν υπάρχουν ποτέ θέματα. Προφανώς σε υπολογιστή μπορεί και να αντιμετωπίσει θέματα λόγω ελαττωματικού υλικού. Σε γενικές γραμμές όμως δεν έχουν καμία σχέση τα windows με το macos για αυτο και οι επαγγελματίες το προτιμούν. Εγώ λοιπόν με i9 13900k και 4090 έχω bsod και δεν είναι θέμα υλικού ειναι θεμα λογισμικού. Εσύ αν δεν έχεις ποτέ όπως λες μπράβο, αυτό όμως δεν είναι ο γενικός κανόνας ούτε αποδεικνύει ότι τα Windows έχουν καμία σχέση με τη σταθερότητα που προσφέρει το Macos. Και αυτά τα λένε οι χρήστες όχι εγώ. Αν με ρωτάς βέβαια προτιμώ τα Windows PC και Mac θα είχα μόνο για δεύτερο γιατί με τα χρήματα που ζητάει η Apple για τα Mac Studio φτιάχνεις τρελό PC. Από την άλλη σε θέματα καταναλώσεων, θορύβου, όγκου, ακόμη και design προηγείται η Apple όπως και να το κάνουμε. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, sv398 είπε Πάρε να διαβάσεις για να γνωρίζεις λοιπόν: Mac keeps crashing? What causes it and how to fix Mac crash (macpaw.com) Mac Keeps Crashing? This Is Why and How to Fix It (anyrecover.com) Αν το πας έτσι βέβαια, έχω να δω BSOD σε Windows 10 και 11 από το 2015 (σε 4 διαφορετικά μηχανήματα). Τι σημαίνει αυτό ότι δεν έχουν crashαρει σε άλλους? "Tip If your Mac tends to restart for unknown reasons, there is a quick fix to prevent further crashes. CleanMyMac X... " Κάτι καλύτερο δεν μπορούσες να βρεις? Διαφημιστικά site δεν είναι τα αντικειμενικοτερα... 12 λεπτά πριν, MikeKata είπε https://www.amazon.de/-/en/3200MHz-288-Pin-Performance-Computer-LD4AU016G-B3200GSST/dp/B09CMYWGKT/ https://www.amazon.de/-/en/TEAMGROUP-T-Force-TTZD416G3200HC16F-S01-Zeus-PC4-25600-3200-MHz-CL-16/dp/B08W2JV9R9 Τα καλύτερα laptop είναι της lexar και teamgroup.... Τα καλύτερα laptop είναι της lexar και teamgroup.... Επεξ/σία 7 Απριλίου 2023 από atheatos 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Choronzoon Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 28 λεπτά πριν, billdanos είπε https://www.exclusivestores.gr/dell/dell_product_details/209-30-DEMOS16C/DELL-MEMORY-16GB---1RX8-DDR4-UDIMM-3200MHz άστα να πάνε, μας δουλεύουν κανονικά Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MikeKata Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 1 λεπτό πριν, atheatos είπε Τα καλύτερα laptop είναι της lexar και teamgroup Καλή η ειρωνία, αν παραβλέψεις το γεγονός ότι η Teamgroup είναι μέσα στα top brands στις μνήμες. https://www.pcgamer.com/best-ddr5-ram-for-gaming-in-2022/ Ή θες να μας πεις ότι τα "quality" RAM modules της εκάστοτε Apple/Dell έχουν 4 φορές μεγαλύτερο κόστος παραγωγής από της Teamgroup; Μήπως 2+ φορές μεγαλύτερο από της Crucial; https://amzn.eu/d/gvdTKyt Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sv398 Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 9 λεπτά πριν, atheatos είπε "Tip If your Mac tends to restart for unknown reasons, there is a quick fix to prevent further crashes. CleanMyMac X... " Κάτι καλύτερο δεν μπορούσες να βρεις? Διαφημιστικά site δεν είναι τα αντικειμενικοτερα... Σαν άρθρα έχουν πιο καλές πληροφορίες από την προπαγάνδα των παρακάτω: If your Mac restarted because of a problem - Apple Support If your Mac restarts and a message appears - Apple Support Σύμφωνα με τα παραπάνω: Ξήλωσε ότι δεν έχω φτιάξει εγώ και αν δεν λυθεί το πρόβλημα βλέπουμε! 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apos Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 1 ώρα πριν, ektordesign είπε Πέρσι έβγαλε M1 Max & Ultra όμως.. Επρεπε να αφήσει το lineup για 2-3 γεμάτα χρόνια στα ράφια κατ'εμε, γιατί τώρα το κοινό που ενδιαφέρεται είναι συνεχώς στο περίμενε. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των reviewers (ακόμη και των hardcore fans) αναφέρουν ένα γενικό μπέρδεμα με τα προϊόντα της πλέον. Δεν νομίζω ότι υπάρχει εταιρεία που θα άφηνε lineup χωρίς ετήσια ανανέωση. 2-3 χρόνια χωρίς τίποτα, είναι αυτοκτονία. Το μπέρδεμα που αναφέρεις όμως το δέχομαι, εκεί δεν το διαχειρίστηκε πολύ καλά. Γενικό σχόλιο: Συμφωνώ ότι ο M2 δεν είναι αυτό που ενδεχομένως θα περιμέναμε μετά από 2 χρόνια. Από την άλλη, πας να πάρεις τέλη 2022 το MacBook Air M1 και όχι μόνο δεν έχει πέσει η τιμή του από το 2020, αλλά είναι και ακριβότερο. Προσωπικά δεν θα έπαιρνα 2 ετών επεξεργαστή στην ίδια και μεγαλύτερη τιμή από όταν βγήκε. Ήμαρτον. Θα πήγαινα με +200 στον M2 (όπως και πήγα) ή δεν θα έπαιρνα καθόλου Mac (όπως και πιθανώς να κάνω αν συνεχιστεί ο παραλογισμός). Κάπου εκεί το έχασε νομίζω αυτή τη φορά με τις πωλήσεις. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Super Moderators billdanos Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Super Moderators Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Δεν έχει νόημα να ψάχνετε στο google για αναφορές με προβλήματα μιας και για οτιδήποτε κι αν ψάξετε, θα βρείτε κάτι! Αυτό που είναι σίγουρο (και λογικό) όμως, είναι πως όταν έχεις ένα λειτουργικό που τρέχει σε δικό σου ελεγχόμενο (και περιορισμένο) hardware, έχει σαφώς λιγότερες αστοχίες σε σχέση με ένα άλλο λειτουργικό που μπορεί να εγκατασταθεί σε συστήματα με απείρως περισσότερους συνδυασμούς! Σε άλλα νέα, προφανώς και η αγορά των laptops δεν έχει σχέση με αυτή των κινητών μιας και δεν τα αλλάζουμε κάθε 1-2-3 χρόνια όπως κάνουμε με τα κινητά μας. Κάποιος που αγόρασε ένα μηχάνημα με Μ1, δεν έχει κανένα λόγο να αναβαθμιστεί σε Μ2, εκτός κι αν δεν τον απασχολεί καθόλου το κόστος! 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
StavrosD Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Πήρα το πρώτο μου macbook με το που κυκλοφόρησε, τελευταία εβδομάδα του 2019. Ήταν ένα Macbook Pro 2019 16" i9 16G 1TB. Απόλυτα ευχαριστημένος, μέχρι πρόσφατα. Οι λόγοι που είμαι πλέον σκεπτικός στο να πάρω νέο mac: 1. Νομίζω έχει μειωθεί η ποιότητα κατασκευής. Λίγο μετά τα τρία χρόνια η οθόνη έχει πρόβλημα. Το μετέφερα πάντα σε τσάντα και του είχα προστατευτικά (καπάκι πάνω και κάτω, ζελατίνα στο trackpad). Άλλαξα το Ribbon που συνδέει την οθόνη με την μητρική και δεν διορθώθηκε το πρόβλημα, οπότε θέλει οθόνη. Αξίζει να δώσω 800€~ για μια οθόνη σε υπολογιστή του 2019; Στην αναζήτηση "macbook pro 2019 16 inch screen replacement cost" το google εμφανίζει πάνω από 18.500.000 αποτελέσματα, για να υπάρχει τόση ζήτηση υποθέτω είναι γενικό το πρόβλημα . Θα περίμενα ότι ένα μηχάνημα που κοστίζει 3.500€ θα άντεχε περισσότερο. 2.Αναπτύσσω εφαρμογές και σε MacOS και σε Windows. Είχα 512GB MacOS και 512GB Windows (Bootcamp). Τα νέα mac δεν υποστηρίζουν windows μέσω bootcamp. 3. Αν αποφασίσω να τρέξω τα windows σε εικονική μηχανή, θα πρέπει να πάρω MAC με 32GB ram. Η τιμή τους είναι αδικαιολόγητα υψηλή, πάνω από 4.000€. 4. Καθώς πρόκειται για ακριβά μηχανήματα, ένας μεγάλος όγκος καταναλώνεται από εταιρικούς πελάτες. Δεν υπάρχουν ακόμα Drivers για πολλά USB Tokens, π.χ. safenet, για Μ2 επεξεργαστές. Καθώς τα USB Tokens είναι βασική απαίτηση ασφαλείας σε πολλές περιπτώσεις, η apple χάνει αρκετούς πελάτες. Ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πάω αναγκαστικά σε Windows PC είναι η αδυναμία να χρησιμοποιήσω USB Token στα νέα MAC. Στο παλιό mac με intel επεξεργαστή το χρησιμοποιούσα στα windows. Το macbook pro θα το κάνω πλέον σταθερό. Λειτουργεί κανονικά με εξωτερική οθόνη. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apos Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Αν όντως έχουν πέσει η πωλήσεις όμως, έχει συμβεί υπό το ίδιο καταναλωτικό σκεπτικό. Και επί M1 τα λάπτοπ τα αλλάζαμε με χαμηλότερη συχνότητα από τα κινητά. Οπότε πιθανώς να μην προτιμήθηκαν από χρήστες που θα αναβάθμιζαν και παλιότερα μηχανήματα αλλά δεν πείστηκαν. Κάτοχος MBA M2 btw, δεν είμαι καθόλου προκατειλημμένος. 1 ώρα πριν, billdanos είπε Σε άλλα νέα, προφανώς και η αγορά των laptops δεν έχει σχέση με αυτή των κινητών μιας και δεν τα αλλάζουμε κάθε 1-2-3 χρόνια όπως κάνουμε με τα κινητά μας. Κάποιος που αγόρασε ένα μηχάνημα με Μ1, δεν έχει κανένα λόγο να αναβαθμιστεί σε Μ2, εκτός κι αν δεν τον απασχολεί καθόλου το κόστος! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atheatos Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 1 λεπτό πριν, apos είπε Αν όντως έχουν πέσει η πωλήσεις όμως, έχει συμβεί υπό το ίδιο καταναλωτικό σκεπτικό. Και επί M1 τα λάπτοπ τα αλλάζαμε με χαμηλότερη συχνότητα από τα κινητά. Οπότε πιθανώς να μην προτιμήθηκαν από χρήστες που θα αναβάθμιζαν και παλιότερα μηχανήματα αλλά δεν πείστηκαν. Κάτοχος MBA M2 btw, δεν είμαι καθόλου προκατειλημμένος. Έχουν πέσει οι πωλήσεις υπολογιστών γενικότερα και όχι μόνο σε mac. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
petran79 Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 1 ώρα πριν, billdanos είπε Δεν έχει νόημα να ψάχνετε στο google για αναφορές με προβλήματα μιας και για οτιδήποτε κι αν ψάξετε, θα βρείτε κάτι! Αυτό που είναι σίγουρο (και λογικό) όμως, είναι πως όταν έχεις ένα λειτουργικό που τρέχει σε δικό σου ελεγχόμενο (και περιορισμένο) hardware, έχει σαφώς λιγότερες αστοχίες σε σχέση με ένα άλλο λειτουργικό που μπορεί να εγκατασταθεί σε συστήματα με απείρως περισσότερους συνδυασμούς! Σε άλλα νέα, προφανώς και η αγορά των laptops δεν έχει σχέση με αυτή των κινητών μιας και δεν τα αλλάζουμε κάθε 1-2-3 χρόνια όπως κάνουμε με τα κινητά μας. Κάποιος που αγόρασε ένα μηχάνημα με Μ1, δεν έχει κανένα λόγο να αναβαθμιστεί σε Μ2, εκτός κι αν δεν τον απασχολεί καθόλου το κόστος! Εδώ παψανε τη συμβατότητα με 32μπιτες εφαρμογές και ούτε τους νοιάζουν οι αντιδράσεις των χρηστών... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tlykog Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 4 ώρες πριν, MikeKata είπε Επειδή αναφέρθηκε, φιλτατοι, ακόμα υπερασπιζόμαστε την κοροϊδία με τα 8GB RAM και 256GB SSD στα 950€ εν έτει 2023 (MacBook Air M1 και οποιαδήποτε άλλη εταιρεια); Και μιλάμε για laptop "εργασίας"; Δεν έχει να κάνει με το ότι η Apple κάνει μαγικά και "το MacOS δουλεύει διαφορετικά από τα Windows" όπως αναφέρθηκε κι εδώ. Πρώτον δεν υπάρχουν μόνο τα Windows εκεί έξω. Δουλειά του λειτουργικού είναι να σου αφήσει όσο το δυνατόν περισσότερη RAM για να εργαστείς, ενώ αυτό κάνει τη δουλειά του. Όταν θα έχεις 500 καρτέλες Chrome ανοιχτές και 5-6 προγράμματα, δεν πάει να είναι MacOS, Windows, Linux, θα κάνει swap με 8GB RAM. Όταν θα γράφεις scripts που δουλεύουν με μεγάλο όγκο δεδομένων και θες να τα τεσταρεις, θα κάνει swap με 8GB RAM. Αν έχεις και τον αργό SSD του M2, ακόμα χειρότερα... Εκτός κι αν εννοούμε "επαγγελματική χρήση" το άνοιγμα 2 Excel, 1 Word και 2 καρτελών. Που εκεί σου κάνει την ίδια δουλειά laptop του 2013. Υ.Γ. Επειδή αναφέρθηκε ο 4800U. Lenovo Slimbook 7 του 2020 αγορασμενο στα 500€ πέρυσι, με 16GB RAM, 4700U, 2 SSD για Windows και Linux, μου κρατάει εύκολα 10 ώρες σε μεικτή χρήση VS Code, browsing και PDFs σε Fedora με TLP. Αδυνατω να σκεφτώ σε πόσα σεναρια, κάποιος θα μένει καθημερινά 10 ώρες μακριά από πριζα. Και, ναι, όλη η RAM είναι απαραίτητη και ο 4700U είναι τερατακι για αυτά που προσφέρει (εξέπληξε κι εμένα η αυτονομία του). Δεν τρέχουμε όλη μέρα Geekbench στην πραγματική ζωή. 1) Χμμμμ... Στα ultrabooks, η RAM δεν αναβαθμίζεται συνήθως έτσι κι αλλιώς. Δες λίγο και άλλους κατασκευαστές: https://www.skroutz.gr/s/36013468/Samsung-Galaxy-Book2-360-13-3-FHD-i5-1235U-8GB-256GB-SSD-W11-Home-US-Keyboard.html https://www.skroutz.gr/s/40697130/Lenovo-ThinkBook-13s-G4-IAP-13-3-IPS-i5-1240P-8GB-256GB-SSD-W11-Pro-Arctic-Grey-US-Keyboard.html https://www.skroutz.gr/s/39119598/Dell-Vostro-5320-13-3-i5-1240P-8GB-256GB-SSD-W10-Pro-UK-Keyboard.html 2) Δουλειά του λειτουργικού είναι να διαχειριστεί τη RAM ώστε το σύστημα να ανταποκρίνεται πιο αποδοτικά στις ανάγκες του χρήστη. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιες φορές θα πρέπει να κρατήσει ή φορτώσει από πριν πράγματα που ο χρήστης θα χρειαστεί ή να συμπιέζει δεδομένα που πρέπει να μείνουν στη μνήμη, αλλά αυτή γεμίζει κτλ. Δεν είναι ότι η Apple έκανε μαγικά. Είναι το γεγονός ότι είναι διαφορετικό λειτουργικό. Με διαφορετικό τρόπο διαχείρισης RAM. δες λίγο εδώ: https://9to5mac.com/2020/11/18/opinion-is-the-base-macbook-air-m1-8gb-powerful-enough-for-you/ Ο τύπος άνοιξε 12 εφαρμογές, από τις οποίες οι 2 ήταν σε Rosetta, 24 καρτέλες Safari, άλλα 6 παράθυρα safari (όλα να παίζουν ταυτόχρονα βίντεο 4Κ, το slack να τρέχει σε πλήρη οθόνη, το Spotify να παίζει και το Monosnap για να τραβήξει στιγμιοτυπο οθόνης. Κάντο αυτό σε μηχάνημα με αντίστοιχο επεξεργαστή και 8GB και τα ξαναλέμε... Με 500 ενεργές καρτέλες chrome δε σε φτάνουν ούτε τα 64GB... δεν μιλάμε για ανώμαλους... Μιλάμε για χρήστες.😄 Ο αργός SSD δεν έχει πάντα αισθητές διαφορές. Όταν λέμε "αργός" μιλάμε για 1400MB/sec σε Μ2 με 256GB μόνο... ΥΓ με αυτή τη χρήση το air κρατάει 18 ώρες. Δουλεύει εντελώς αθόρυβα, με τα μισά watt και διπλάσια απόδοση εκτός πρίζας. Αν δε σου αρέσουν τα Mac και είσαι υπέρ του ανοικτού κώδικα, κατανοητό. Επιλογή και μπράβο σου, αλλά να μη γράφουμε και ότι να ναι... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MikeKata Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 42 λεπτά πριν, Tlykog είπε Χμμμμ... Στα ultrabooks, η RAM δεν αναβαθμίζεται συνήθως έτσι κι αλλιώς. Δες λίγο και άλλους κατασκευαστές: 1. Μιλάμε γενικότερα για το κόστος παραγωγής (και κατ'επεκταση τα "κερατιατικα" που χώνουν οι εταιρείες για περισσότερη RAM), όχι αν το τσιπακι θα είναι SODIMM ή soldered. Απλά έφερα αντιπαραδειγματα στο billdano που ποσταρε τη μνήμη DELL στα 190€. Και, φυσικά, το να πουλάνε 8GB RAM μη αναβαθμησιμης σε laptop των 1000€, είναι ακόμα ένας λόγος για να το αποφύγεις. 42 λεπτά πριν, Tlykog είπε Δουλειά του λειτουργικού είναι να διαχειριστεί τη RAM ώστε το σύστημα να ανταποκρίνεται πιο αποδοτικά στις ανάγκες του χρήστη. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιες φορές θα πρέπει να κρατήσει ή φορτώσει από πριν πράγματα που ο χρήστης θα χρειαστεί ή να συμπιέζει δεδομένα που πρέπει να μείνουν στη μνήμη, αλλά αυτή γεμίζει κτλ. Δεν είναι ότι η Apple έκανε μαγικά. Είναι το γεγονός ότι είναι διαφορετικό λειτουργικό. Με διαφορετικό τρόπο διαχείρισης RAM. δες λίγο εδώ: https://9to5mac.com/2020/11/18/opinion-is-the-base-macbook-air-m1-8gb-powerful-enough-for-you/ Ο τύπος άνοιξε 12 εφαρμογές, από τις οποίες οι 2 ήταν σε Rosetta, 24 καρτέλες Safari, άλλα 6 παράθυρα safari (όλα να παίζουν ταυτόχρονα βίντεο 4Κ, το slack να τρέχει σε πλήρη οθόνη, το Spotify να παίζει και το Monosnap για να τραβήξει στιγμιοτυπο οθόνης. Κάντο αυτό σε μηχάνημα με αντίστοιχο επεξεργαστή και 8GB και τα ξαναλέμε... Με 500 ενεργές καρτέλες chrome δε σε φτάνουν ούτε τα 64GB... δεν μιλάμε για ανώμαλους... Μιλάμε για χρήστες.😄 Ο αργός SSD δεν έχει πάντα αισθητές διαφορές. Όταν λέμε "αργός" μιλάμε για 1400MB/sec σε Μ2 με 256GB μόνο... 2. Κυριολεκτικά, το βασικό που κάνει το λειτουργικό στην "έξυπνη διαχείριση της RAM", είναι να κάνει optimize ποια κομμάτια θα κάνει swap και ποια όχι (μαζί και με ένα compression) για να έχει ελεύθερη RAM για τις εφαρμογές και να φαίνεται πιο "γρήγορο" στο χρήστη. Πάμε πάλι λοιπόν. Σε ένα σύστημα με 8GB RAM, όσο "έξυπνη διαχείριση" και να κάνει, τη βαριά δουλειά θα τη σηκώσει ο δισκος με το swap, συγκριτικά με ένα 16GB όπου δε χρειάζεται swapping. Το M1 κάνει αυτό που σου είπα, κυριολεκτικά το αναφέρει στο άρθρο που έστειλες στο σημείο που εξηγεί τεχνικά πώς το πετυχαίνει ".... and seemingly super-fast memory swap.." Εδώ και ένα παράδειγμα χωρίς κανένα τρομερό σενάριο χρήσης: https://www.dpreview.com/forums/thread/4543184?page=2 Θα μου πεις "τι σε νοιάζει πώς το κάνει αν δε σέρνεται;" Για 2 λόγους. Α) Όπως είπα, για 2-3 excel, ένα browser και ένα word, θα τα σηκώσει εύκολα. Και με την ίδια (φαινομενική) ταχύτητα με ένα laptop 7 χρονών. Τη διαφορά που κάνει η "καθαρή" RAM θα τη δεις όταν θα χρειαστείς να φορτώσεις π.χ δεδομένα 10GB στη RAM και θα πλακώσει ο δίσκος τα swap. Τι εννοώ; Ότι ο "απλός" χρήστης που δε θα προσέξει τη διαφορά των 8GB, δε θα προσέξει επίσης τη διαφορά με το παλιό laptop. Είναι ξεφτίλα να του πουλάς 8GB στα 1000€ απλά και μόνο επειδή δε θα το καταλάβει. Γιατί η χρήση του είναι τέτοια. Ο power user που θα χρειαστεί να φορτώσει πράγματα στη RAM, θα το προσέξει. Και θα το συνδέσει με το επόμενο γιατί καταλαβαίνει πώς λειτουργεί ένας δίσκος. Β) Γιατί με το swapping μειώνεται η διάρκεια ζωής του SSD. Πράγμα, ακόμα χειρότερο όταν είναι soldered. Υ.Γ. Να υπενθυμίσω ότι δε μιλάμε ΜΟΝΟ για Apple. Τουλάχιστον εγώ σε όσα σχόλια έγραψα, ήμουν ξεκάθαρος σε αυτό. 49 λεπτά πριν, Tlykog είπε ΥΓ με αυτή τη χρήση το air κρατάει 18 ώρες. Δουλεύει εντελώς αθόρυβα, με τα μισά watt και διπλάσια απόδοση εκτός πρίζας. Αν δε σου αρέσουν τα Mac και είσαι υπέρ του ανοικτού κώδικα, κατανοητό. Επιλογή και μπράβο σου, αλλά να μη γράφουμε και ότι να ναι... Η διαφορά είναι ότι ξέρω ακριβώς τι μηχάνημα ζητάω και τι θα μου προσφέρει. Θα είμαι 18 ώρες μακριά από πρίζα; Όχι. Θα είμαι 8. Επομένως, με καλύπτει το Slimbook; Ναι. Μου δίνει ο 4700U την επεξεργαστική ισχύ που χρειάζομαι; Ναι. Μου δίνει τη RAM που χρειάζομαι για να φορτώνω raw data; Ναι. Με το παραπάνω. Θα με εμπόδιζε σε αυτή τη δουλειά ένα Mac/Dell/Μαρκαμεκαψες με 8GB RAM στη διπλάσια τιμή (1000€); Ναι, και με το συνεχές άγχος για τον SSD. Επομένως, δε λέμε ο,τι θέλουμε. Λέμε ότι γνωρίζουμε ακριβώς τι θέλουμε και τι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε αυτό που θέλουμε. Επεξ/σία 7 Απριλίου 2023 από MikeKata 4 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
manolis940 Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 39 λεπτά πριν, Tlykog είπε Ο τύπος άνοιξε 12 εφαρμογές, από τις οποίες οι 2 ήταν σε Rosetta, 24 καρτέλες Safari, άλλα 6 παράθυρα safari (όλα να παίζουν ταυτόχρονα βίντεο 4Κ, το slack να τρέχει σε πλήρη οθόνη, το Spotify να παίζει και το Monosnap για να τραβήξει στιγμιοτυπο οθόνης. Κάντο αυτό σε μηχάνημα με αντίστοιχο επεξεργαστή και 8GB και τα ξαναλέμε... Εντωμεταξύ στην πηγή του το Tweet δεν υπάρχει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Tlykog Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 7 Απριλίου 2023 1 ώρα πριν, manolis940 είπε Εντωμεταξύ στην πηγή του το Tweet δεν υπάρχει. Έχει περάσει και καιρός. Το site που γράφει το άρθρο δεν είναι τυχαίο. Είναι γνωστό και αξιόπιστο. Εκτός αυτού το γράφει και ξεκάθαρα σε όλο το κείμενο. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 1. Μιλάμε γενικότερα για το κόστος παραγωγής (και κατ'επεκταση τα "κερατιατικα" που χώνουν οι εταιρείες για περισσότερη RAM), όχι αν το τσιπακι θα είναι SODIMM ή soldered. Απλά έφερα αντιπαραδειγματα στο billdano που ποσταρε τη μνήμη DELL στα 190€. Και, φυσικά, το να πουλάνε 8GB RAM μη αναβαθμησιμης σε laptop των 1000€, είναι ακόμα ένας λόγος για να το αποφύγεις. Δε μίλησα για το κόστος. Σχολίασα για το γεγονός ότι σε τόσο μικρά laptop η μνήμη είναι συνήθως soldered, ανεξαρτήτως κατασκευαστή ή λειτουργικού και οι τιμές παρόμοιες με αυτές του Macbook, όταν μιλάμε για ίδιες διαστάσεις και βάρος. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε 2. Κυριολεκτικά, το βασικό που κάνει το λειτουργικό στην "έξυπνη διαχείριση της RAM", είναι να κάνει optimize ποια κομμάτια θα κάνει swap και ποια όχι (μαζί και με ένα compression) για να έχει ελεύθερη RAM για τις εφαρμογές και να φαίνεται πιο "γρήγορο" στο χρήστη. Πάμε πάλι λοιπόν. Σε ένα σύστημα με 8GB RAM, όσο "έξυπνη διαχείριση" και να κάνει, τη βαριά δουλειά θα τη σηκώσει ο δισκος με το swap, συγκριτικά με ένα 16GB όπου δε χρειάζεται swapping. Προσπερνάς το compression. Μετά την έκδοση Mavericks, η Apple άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη μνήμη και πραγματικά πετυχαίνει περισσότερα με λιγότερη ποσότητα RAM. H λειτουργία αυτή γίνεται αποδοτικότερα από άλλα λειτουργικά. Γι αυτό και τα MAC αποδίδουν καλύτερα με λιγότερη μνήμη. Η συμπίεση μνήμης δε γίνεται στα πάντα βέβαια. Προφανώς και αν επεξεργάζεσαι πχ ένα αρχείο 4Κ μεγάλης διάρκειας η συμπίεση δε μπορεί να κάνει πολλά πράγματα... Από την άλλη όμως ποιος θα πάρει ένα ultrabook, με 8GB RAM για να επεξεργαστεί, σοβαρά, τέτοια αρχεία;.. Δεν είναι γι αυτή τη δουλειά. Τα 8GB είναι για το μέσο χρήστη που χρησιμποιεί τον υπολογιστή του για καθημερινή απλή εργασία. Για επεξεργασία σοβαρή επεξεργασία τέτοιων αρχείων θα πρέπει να πας σε Macbook pro (έχει ενεργητική ψύξη), με 16GB RAM το ελάχιστο. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε Εδώ και ένα παράδειγμα χωρίς κανένα τρομερό σενάριο χρήσης: https://www.dpreview.com/forums/thread/4543184?page=2 Πες μου σε παρακαλώ που είναι το παράδειγμα γιατί δε μπορώ να διαβάσω τόσα κατεβατά μέχρι να το βρω. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε Β) Γιατί με το swapping μειώνεται η διάρκεια ζωής του SSD. Πράγμα, ακόμα χειρότερο όταν είναι soldered. Υ.Γ. Να υπενθυμίσω ότι δε μιλάμε ΜΟΝΟ για Apple. Τουλάχιστον εγώ σε όσα σχόλια έγραψα, ήμουν ξεκάθαρος σε αυτό. μειώνεται μόνο αν κάνεις έντονη χρήση της και όχι για καθημερινή χρήση που απευθύνεται το laptop αυτό. Αυτός πχ που επεξεργάζεται βίντεο θα πάρει 16GB έκδοση. 1 ώρα πριν, MikeKata είπε Η διαφορά είναι ότι ξέρω ακριβώς τι μηχάνημα ζητάω και τι θα μου προσφέρει. Θα είμαι 18 ώρες μακριά από πρίζα; Όχι. Θα είμαι 8. Επομένως, με καλύπτει το Slimbook; Ναι. Μου δίνει ο 4700U την επεξεργαστική ισχύ που χρειάζομαι; Ναι. Μου δίνει τη RAM που χρειάζομαι για να φορτώνω raw data; Ναι. Με το παραπάνω. Θα με εμπόδιζε σε αυτή τη δουλειά ένα Mac/Dell/Μαρκαμεκαψες με 8GB RAM στη διπλάσια τιμή (1000€); Ναι, και με το συνεχές άγχος για τον SSD. Επομένως, δε λέμε ο,τι θέλουμε. Λέμε ότι γνωρίζουμε ακριβώς τι θέλουμε και τι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε αυτό που θέλουμε. Ενώ γράφεεις ότι ξέρεις τί μηχάνημα ζητάς, σε όλη την παραπάνω συζήτηση θεωρείς δεδομένο ότι κανένας άλλος (ούτε καν εσύ ο ίδιος) δεν ξέρει τι μηχάνημα ζητάει, όταν πρόκειται για apple συσκευή. Μπορεί να φύγεις για 2ήμερο δουλειάς εκτός πόλης και να ξεχάσεις φορτιστή. Με Macbook όλα καλά. με το δικό σου... όχι. Τα ultrabooks υπάρχουν κυρίως για δουλειά εκτός πρίζας. Με αυτή τη λογική, εμένα μου κάνει αυτός: https://www.skroutz.gr/s/24290409/HP-Chromebook-11a-nb0013dx-11-6-Celeron-Dual-Core-N3350-4GB-32GB-Flash-Storage-Chrome-OS-US-Keyboard.html Μέσα από το παραπάνω παράδειγμα καταλαβαίνεις ότι αυτό το επιχείρημα που γράφεις δεν οδηγεί κάπου... Οι ανάγκες του καθενός είναι προσωπικές και υποκειμενικές. Εδώ μιλάμε με αντικειμενικά κριτήρια: σε σχέση με τον δικό σου ένα Macbook είναι συνολικά καλύτερο σε κάθε επίπεδο, λαμβάνοντας σαν δεδομένο ότι η επιλογή λειτουργικού είναι καθαρά υποκειμενική. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα