Προς το περιεχόμενο

Η Samsung υποστηρίζει ότι την επόμενη δεκαετία θα κυκλοφορήσει τα πρώτα Petabyte SSDs

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

1 ώρα πριν, Convict είπε

Πλανάσαι πλάνην οικτρά

Συγχώρεσέ με αλλά ήθελα τόσο πολύ να το γράψω ...:D

Για αυτό έγραψα ένα ΑΝ. Φαντάζομαι ότι κανείς δεν ξέρει σε τι τιμές θα κυμαίνονται.

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

7 ώρες πριν, KostasKri είπε

Αφού υπάρχει ζήτηση γιατί να μειώσουν τις τιμές; Επίσης δεν ξέρουμε αν έχει πέσει το κόστος παραγωγής για να πέσει και η τιμή πώλησης.

Στους ssd/nvme πέφτει γιατί είναι σχετικά καινούριοι, σε σχέση με τους HDD, οπότε είναι λογικό να βρίσκουν τρόπους να ρίχνουν το κόστος. Στους HDD δεν νομίζω να γίνονται αντίστοιχες κινήσεις.

Από τη στιγμή που μετά την φούσκα του Chia οι κατασκευαστές δίσκων δεν έριξαν τις τιμές στα παλιά επίπεδα (και αφού έχουν περάσει χρόνια πλέον) αυτό για εμένα είναι καθαρό lobbying. Δεν μπορεί μια εταιρεία που κατασκευάζει 50 δεκαετίες σκληρούς δίσκους  να μην μπορεί να επιστρέψει στο προηγούμενο κόστος όταν σε όλο το έυρος της υπόλοιπης βιομηχανίας πληροφορικής, δεν υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων.

Επεξ/σία από teodoreh
  • Like 1
  • Thanks 1

10 ώρες πριν, teodoreh είπε

Άντε για να κλείσει μία και καλή το κεφάλαιο μαγνητικοί δίσκοι. Αυτό που βρίσκω πάντως ως το πιο γελοίο, είναι πως ενώ οι Seagate/Toshiba/WD αρνούνται να ρίξουν τις τιμές στους δίσκους τους, παρά τις πιέσεις των SSD μέσων. Πριν τον Μάη του '21 αγόραζες 8TB εξωτερικό δίσκο (που περιέχει έναν WD RED μέσα) κάπου στα 95€+ΦΠΑ και ακόμη και σήμερα, δεν λέει να πέσει κάτω από τα 135€+ΦΠΑ. Κρίμα γιατί αν ήταν έξυπνοι θα μπορούσαν να κρατήσουν ζωντανό τον τομέα για τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια.

Η πρόβλεψη μου είναι πως μόλις τα SSD εξισωθούν σε κόστος με τα μαγνητικά, τότε θα δούμε μια απότομη πτώση τιμής στα δεύτερα και μετά ξεπούλημα,  κλείσιμο και συγχωνεύσεις (γιατί σιγά μην κάτσει να επενδύσει σε R&D κάποιος σε μια χαμένη υπόθεση). Η WD νομίζει πως θα επιβιώσει μέσω των εξαγορών που έχει κάνει (SanDisk κτλ - κούνια που σας κούναγε), και βλέπω τόσο αυτή όσο και η Toshiba να ξεπουλάνε το division τους στην Seagate, με εκείνη να είναι και ο τελευταίος κατασκευαστής ever μετά από - ξέρω ΄ξω - 55 χρόνια πολέμου και συνεχών συγχωνεύσεων.

Ας παρέμεναν το ίδιο αξιόπιστοι, χωρίς εκπτώσεις ποιότητα κατασκευής και σε χρόνους εγγραφής (όλοι σχεδόν πια είναι SMR) και ας κρατούσαν τις τιμές. Αλλά... και οι τιμές μένουν στα ίδια επίπεδα, και οι ταχύτητες πέφτουν, και όλο και περισσότεροι "σκάνε" με μικρό χρόνο χρήσης (σε cold storage μηνών ή χρόνων θα συμβεί... όταν έχει λήξει η εγγύηση). Τουλάχιστον αν είναι να πεθάνουν, συνήθως προειδοποιούν σε αντίθεση με τους SSD. Από την άλλη, cold storage σε SSD σε μεγάλο βάθος χρόνου, ίσως να μην είναι καλή ιδέα.

30 λεπτά πριν, CyanBlue είπε

Ας παρέμεναν το ίδιο αξιόπιστοι, χωρίς εκπτώσεις ποιότητα κατασκευής και σε χρόνους εγγραφής (όλοι σχεδόν πια είναι SMR) και ας κρατούσαν τις τιμές. Αλλά... και οι τιμές μένουν στα ίδια επίπεδα, και οι ταχύτητες πέφτουν, και όλο και περισσότεροι "σκάνε" με μικρό χρόνο χρήσης (σε cold storage μηνών ή χρόνων θα συμβεί... όταν έχει λήξει η εγγύηση). Τουλάχιστον αν είναι να πεθάνουν, συνήθως προειδοποιούν σε αντίθεση με τους SSD. Από την άλλη, cold storage σε SSD σε μεγάλο βάθος χρόνου, ίσως να μην είναι καλή ιδέα.

Δεν νομίζω πως η SMR τεχνολογία θα προχωρήσει πολύ - άλλωστε οι περισσότεροι μαγνητικοί δισκοι πλέον βρίσκουν το δρόμο τους σε κάποιου είδους RAID array.

Όσο για το fail ratio, δεν είναι και τόσο άσχημο όσο μπορεί να νομίζεις:

https://www.backblaze.com/blog/backblaze-drive-stats-for-2022/

Εδω δεν μπορεις να αγορασεις τους 1Gb τους θελουν και ενα Πετα-μενο Gb που αντιστοιχει σε πχ 1000Χ 180 ευρω Gb =180.000 ευρω !! Φερτε μου νεφρα !! πολλα νεφρα η νευρα :) 

πιστευω πως οι μηχανικοι δισκοι θα υπαρχουν τουλαχιστον για τα επομενα 20 χρονια.

Δεν ειπα πως θα ειναι στα ιδια επιπεδα πωλησεων, αλλα θα υπαρχουν για ειδικες κατηγοριες καταναλωτων. Ενα πραγμα οπως εχουμε σημερα με τα PND Garmin.

19 ώρες πριν, teodoreh είπε

Από τη στιγμή που μετά την φούσκα του Chia οι κατασκευαστές δίσκων δεν έριξαν τις τιμές στα παλιά επίπεδα (και αφού έχουν περάσει χρόνια πλέον) αυτό για εμένα είναι καθαρό lobbying. Δεν μπορεί μια εταιρεία που κατασκευάζει 50 δεκαετίες σκληρούς δίσκους  να μην μπορεί να επιστρέψει στο προηγούμενο κόστος όταν σε όλο το έυρος της υπόλοιπης βιομηχανίας πληροφορικής, δεν υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων.

Πώς ακριβώς να πέσουν οι τιμές σε επίπεδα που ήταν πριν χρόνια όταν έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες και ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει; Ή όταν η ζήτηση έχει πέσει και έχει μειωθεί η παραγωγή, αυξάνοντας έτσι το κόστος κάθε μονάδας.

Γενική ιδέα είναι ότι για να είναι εκεί η τιμές και να μην πέφτουν, είναι το sweet spot για να πουλάει η εταιρία και να αγοράζει ο κόσμος οπότε δεν βλέπω το πρόβλημα. Προφανώς σε όλους αρέσουν τα πιο φθηνά πράγματα αλλά πρέπει να μαστε και λίγο ρεαλιστές με τις απαιτήσεις μας

53 λεπτά πριν, KostasKri είπε

Πώς ακριβώς να πέσουν οι τιμές σε επίπεδα που ήταν πριν χρόνια όταν έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες και ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει; Ή όταν η ζήτηση έχει πέσει και έχει μειωθεί η παραγωγή, αυξάνοντας έτσι το κόστος κάθε μονάδας.

Γενική ιδέα είναι ότι για να είναι εκεί η τιμές και να μην πέφτουν, είναι το sweet spot για να πουλάει η εταιρία και να αγοράζει ο κόσμος οπότε δεν βλέπω το πρόβλημα. Προφανώς σε όλους αρέσουν τα πιο φθηνά πράγματα αλλά πρέπει να μαστε και λίγο ρεαλιστές με τις απαιτήσεις μας

Δηλαδή γράφεις πως οι πρώτες ύλες στα ssd έπεσαν, αλλά στους μαγνητικούς δίσκους ανέβηκαν. Έχεις κάποια πηγή ή απλά υποθέτεις;

17 λεπτά πριν, teodoreh είπε

Δηλαδή γράφεις πως οι πρώτες ύλες στα ssd έπεσαν, αλλά στους μαγνητικούς δίσκους ανέβηκαν. Έχεις κάποια πηγή ή απλά υποθέτεις;

Υποθέσεις κάνω με τα λίγα που ξέρω για παραγωγή και το πως μπορεί να σκέφτεται μια επιχείρηση καθώς και το τι ακολουθεί ένα προιον από το να το σκεφτεί κάποιος, να το υλοποιήσει και να το παράξει. Δεν νομίζω οι ιδέες μου να είναι ιδιαίτερα παράλογες ή εξωφρενικές. Στα πλαίσια της πραγματικότητας είναι.

Στα πάντα έχουν ανέβει οι πρώτες ύλες. Απλά με το φτωχό μου το μυαλό σκέφτομαι πως HDD μετά από 50 χρόνια +, πόσο πιο αποδοτική να γίνει η παραγωγή. Από την άλλη, ssd και ειδκά nvme που είναι πολύ πιο νέοι, έχουν πολύ περιθώριο για βελτίωση. Επίσης τα πρώτα χρόνια δεν μετράνε καν καθώς ήταν εντελώς νέες τεχνολογίες και κλασικά premium δηλαδή πολύ πιο ακριβές από όσο έπρεπε. Είναι πολύ φυσιολογικό να πέφτουν όσο περνάει ο καιρός.

Στις 4/4/2023 στις 1:17 ΜΜ, skapodis είπε

Άρα θελεις... PC :)

Δυστυχώς οι αναλογικοί δίσκοι έχουν μεγαλύτερη ανακτησιμότητα σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος. Στην χειρότερη περίπτωση που η κεφαλή χτυπήσει στην επιφάνεια του δίσκου... αντικατάσταση κεφαλής από δίσκο "δότη", τα μόνα δεδομένα που χάνονται είναι στο σημείο της επαφής.

Στον SSD αν καεί το NAND chip δεν ανακτάτε τίποτα. Σε μεγαλύτερες χωρητικότητες όπου υπάρχουν περισσότερα από ένα NAND chip θα πάρεις τα δεδομένα που υπάρχουν στα άλλα.

Βέβαια θα πουν κάποιοι ότι οι SSD δεν υποφέρουν από χτυπήματα ή ισχυρά μαγνητικά πεδία... Ναι αλλά τα NAND chips υποφέρουν από αυξομειώσεις τάσης, βραχυκυκλώματα και όλα γενικά τα ηλεκτρικά φαινόμενα που μπορούν να κάψουν εν δυνάμει τα ηλεκτρονικά (ακόμα και αν το PC είναι κλειστό αλλά στην πρίζα).

Υποσημείωση ότι υπάρχει πιθανότητα σε μια π.χ υπερφόρτωση, αν καταφέρει να φτάσει στην κεφαλή, το μαγνητικό της πεδίο να γίνει στιγμιαία πολύ δυνατό και να χαλάσει τα δεδομένα που βρίσκονται εκείνη την στιγμή κάτω από αυτήν αν ο δίσκος διάβαζε / έγραφε ή η κεφαλή δεν ήταν παρκαρισμένη.

Γιαυτό δρά κανείς προληπτικά και κρατάει backups ... τουλ στα σημαντικά του αρχεία δεν περιμένεις την ανάκτηση για να τα σώσεις....\

16 ώρες πριν, KostasKri είπε

Από την άλλη, ssd και ειδκά nvme που είναι πολύ πιο νέοι, έχουν πολύ περιθώριο για βελτίωση. Επίσης τα πρώτα χρόνια δεν μετράνε καν καθώς ήταν εντελώς νέες τεχνολογίες και κλασικά premium δηλαδή πολύ πιο ακριβές από όσο έπρεπε. Είναι πολύ φυσιολογικό να πέφτουν όσο περνάει ο καιρός.

για οσουν δεν γνωριζουν μπορουν να επισκευθουν την σελιδα του wikipedia

τα ολοκληρωμενα τυπου flash memory υπαρχουν απο την δεκαετια του '70. Σε ποιες συσκευες οι εταιριες θα τα χρησημοποιησουν για Χ μορφη εμπορικου προιοντος, η δικη μου λογικη ως καταναλωτης ΔΕΝ εχει καμια σημασια. Το χρηματιστηριο αξιων και ο πληθωρισμος ειναι "κολπα" απο καποιους. Οσο η μαζα εχει χαμηλο IQ ειναι δικο της προβλημα. Υπαρχει τεραστια διαφορα > αγοραζω και πληρωνω χωρις να μπορω να κανω αλλιως και αλλο ειναι σωστη η κοινωνια μας

51 λεπτά πριν, lneam είπε

για οσουν δεν γνωριζουν μπορουν να επισκευθουν την σελιδα του wikipedia

τα ολοκληρωμενα τυπου flash memory υπαρχουν απο την δεκαετια του '70. Σε ποιες συσκευες οι εταιριες θα τα χρησημοποιησουν για Χ μορφη εμπορικου προιοντος, η δικη μου λογικη ως καταναλωτης ΔΕΝ εχει καμια σημασια. Το χρηματιστηριο αξιων και ο πληθωρισμος ειναι "κολπα" απο καποιους. Οσο η μαζα εχει χαμηλο IQ ειναι δικο της προβλημα. Υπαρχει τεραστια διαφορα > αγοραζω και πληρωνω χωρις να μπορω να κανω αλλιως και αλλο ειναι σωστη η κοινωνια μας

Το ότι είναι διαθέσιμα από το '70 δεν μου λέει τίποτα. Δεν είχα δει ssd's  πριν από την τελευταία 10ετία να γίνονται mass produce για να τελειοποιηθούν εργαλία παραγωγής και τα σχετικά. Το αν κρατάνε τεχνολογίες για να τις βγάλουν πιο μετά με σκοπό το κέρδος δεν θα έπρεπε να μας αφορά. Το αν μια τεχνολογία που βγήκε το '70 ήταν ασύμφορη να παραχθεί με τα τότε μέσα, πάλι δεν μας αφορά. Αγοράζουμε άλλωστε ότι υπάρχει διαθέσιμο. Ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο, απλά δεν υπάρχει. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...