Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Το πρόβλημα το έχουν αυτοί που θέλουν να είναι νόμιμοι 😕

Ναι αλλά άμα σε πιάσουν δεν σου χαρίζουν, και εγώ δεν γουστάρω να παιζω ρουλέτα με την εφορία

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Tromso είπε

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ο λογιστής μου μου είπε ότι δεν γίνετε να είμαι φορολογικός κάτοικος και να είμαι διαχειριστής σε καμία εταιρία, και μου το το τόνισε με σιγουριά. Εσείς από που πήρατε αυτήν την πληροφορία; Εάν έχετε κάποιο νόμο που να το λέει αυτό πείτε μου να του το στείλω.

Εγω από ότι έχω καταλάβει ειναι ότι άμα πάω σε κάποια άλλη χώρα θα πρέπει να πάω στην εφορία της τάδε χώρας και να γίνω φορολογικός κάτοικος εάν μένω πάνω από 6 μήνες και να δηλώνω το παγκόσμιο εισόδημα μου. Δεν υπάρχουν άμα θέλει η Ελλάδα η όχι το θέμα ειναι να ξέρω που πάω, δεν γίνετε να φύγω χωρίς να ξέρω εάν αυτό που κάνω έχει νόημα.

Ειμαι ΙΤ (και) σε εταιρεια λογιστων και το ρωτησα. Υπαρχει ηδη προηγουμενο σεναριο\πελατης (αλλοδαπος κατοικος ΕΕ, φορολογικος κατοικος της χωρας του, πηρε ΑΦΜ, ανοιξε ΙΚΕ και κανει δουλεια, δεν μενει καν εδω). Η ΙΚΕ του σχετίζεται με κλεισιμο τουριστικών πακετων. 

Επεξ/σία από Fotis_Greece
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, Fotis_Greece είπε

Ειμαι ΙΤ (και) σε εταιρεια λογιστων και το ρωτησα. Υπαρχει ηδη προηγουμενο σεναριο\πελατης (αλλοδαπος κατοικος ΕΕ, φορολογικος κατοικος της χωρας του, πηρε ΑΦΜ, ανοιξε ΙΚΕ και κανει δουλεια, δεν μενει καν εδω). Η ΙΚΕ του σχετίζεται με κλεισιμο τουριστικών πακετων. 

Σε ευχαριστώ πολύ που ρώτησες. Η ΙΚΕ είναι μονοπρόσωπη; Ή ΙΚΕ ΚΑΙ ΣΙΑ ΤΑΔΕ; Γιατί αυτός Μπορεί να έχει κάποιον διαχειριστή/εκπρόσωπο στην Ελλάδα που να είναι ΚΑΙ φορολογικός Κάτοικος εδώ. Ο οποίος να πέρνει τις αποφάσεις Για την ΙΚΕ στην Ελλάδα. Γιατι εάν είναι έτσι αυτο που μου λες αντιλέγει με αυτά που μου λέει ο λογιστής μου.

Επεξ/σία από Tromso
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Tromso είπε

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ο λογιστής μου μου είπε ότι δεν γίνετε να είμαι φορολογικός κάτοικος και να είμαι διαχειριστής σε καμία εταιρία, και μου το το τόνισε με σιγουριά. Εσείς από που πήρατε αυτήν την πληροφορία; Εάν έχετε κάποιο νόμο που να το λέει αυτό πείτε μου να του το στείλω.

Εγω από ότι έχω καταλάβει ειναι ότι άμα πάω σε κάποια άλλη χώρα θα πρέπει να πάω στην εφορία της τάδε χώρας και να γίνω φορολογικός κάτοικος εάν μένω πάνω από 6 μήνες και να δηλώνω το παγκόσμιο εισόδημα μου. Δεν υπάρχουν άμα θέλει η Ελλάδα η όχι το θέμα ειναι να ξέρω που πάω, δεν γίνετε να φύγω χωρίς να ξέρω εάν αυτό που κάνω έχει νόημα.

Ωραία τώρα κατάλαβα που κολλάς, το βλέπεις ανάποδα κατά κάποιον τρόπο. 

Μπορείς να είσαι φορολογικός κάτοικος σε πάνω από μία χώρες. 

Αν είσαι Σουηδία για δύο χρόνια με εταιρία στην Ελλάδα θα είσαι φορολογικός κάτοικος και των δύο. 

Αν κατάλαβα καλά εκεί κολλούσες. 

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, vs_skg είπε

Ωραία τώρα κατάλαβα που κολλάς, το βλέπεις ανάποδα κατά κάποιον τρόπο. 

Μπορείς να είσαι φορολογικός κάτοικος σε πάνω από μία χώρες. 

Αν είσαι Σουηδία για δύο χρόνια με εταιρία στην Ελλάδα θα είσαι φορολογικός κάτοικος και των δύο. 

Αν κατάλαβα καλά εκεί κολλούσες. 

Μπορώ να είμαι φορολογικός κάτοικος σε πάνω από μια χώρες; Επηδη έχω ρωτήσει τον λογιστή μου και μου είπε δεν γίνετε.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Tromso είπε

Ναι αλλά άμα έχεις έσοδα και μένεις/σπουδαζεισ σε άλλη χώρα πρέπει να φορολογούνται στην χώρα που είσαι, είτε είσαι φοιτητής είτε όχι. Εάν το εισόδημα σου είναι 0 και ζεις σε άλλη χώρα τότε ναι δεν γίνεσαι φορολογικός κάτοικος. Αυτά τα λέω γιατί έχω φάει άπειρες ώρες μπας και βρω κάποια απάντηση, έχω ρωτήσεις και international tax experts και μου είπαν αυτό.

Για αυτό σκεφτικα από ΕΕ να την κάνω IKE, να μην περνώ αναγκαστικά τα dividends και να βαλω άλλο άτομο διαχειριστή.  Και να πάρω τα dividends μια και καλή όταν  γυρίσω Ελλάδα.

Αυτα είναι δίκη μου λογική και το πρόβλημα μου είναι ότι δεν είμαι σίγουρος εάν είναι σωστά.
Και κατά κύριο λόγο ο καθένας μου λέει αλλά πράγματα για αυτό έχω μπερδέψει τον μπούσουλα

Γνώμη μου εάν μπορείς να το αποφύγεις μην μπλέκεις με ΙΚΕ λόγω βιβλίων. Εάν έχεις άνθρωπο εμπιστοσύνης, κάνεις μια ΕΕ, εσύ είσαι το ετερορρυθμο μελος και τέλος. Οι ΙΚΕ είναι σαν τις ΕΠΕ με τα βιβλία, τον έλεγχο των λογιστών κτλ. Το ότι θα πάρεις μέρισμα από τα κέρδη, δεν πιστεύω να αποτελεί πρόβλημα. 

Πιστεύω πως πρέπει να ρωτήσεις και στην χώρα που θα πας τι χρειάζεται. Γιατί εφόσον θα φαίνεσαι κάτοικος εκεί και θα έχεις εισόδημα στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να υποβάλλεις και φορολογική δήλωση εκεί και λογικα ή θα χρειαστεί να δηλώσεις το εισόδημα σου από τη Ελλάδα ή να κάνεις δήλωση πως έχεις φορολογηθεί στην Ελλάδα ήδη για το εισόδημα αυτό. 

4 ώρες πριν, Tromso είπε

Ναι αλλά άμα έχεις έσοδα και μένεις/σπουδαζεισ σε άλλη χώρα πρέπει να φορολογούνται στην χώρα που είσαι, είτε είσαι φοιτητής είτε όχι. Εάν το εισόδημα σου είναι 0 και ζεις σε άλλη χώρα τότε ναι δεν γίνεσαι φορολογικός κάτοικος. Αυτά τα λέω γιατί έχω φάει άπειρες ώρες μπας και βρω κάποια απάντηση, έχω ρωτήσεις και international tax experts και μου είπαν αυτό.

Για αυτό σκεφτικα από ΕΕ να την κάνω IKE, να μην περνώ αναγκαστικά τα dividends και να βαλω άλλο άτομο διαχειριστή.  Και να πάρω τα dividends μια και καλή όταν  γυρίσω Ελλάδα.

Αυτα είναι δίκη μου λογική και το πρόβλημα μου είναι ότι δεν είμαι σίγουρος εάν είναι σωστά.
Και κατά κύριο λόγο ο καθένας μου λέει αλλά πράγματα για αυτό έχω μπερδέψει τον μπούσουλα

Γνώμη μου εάν μπορείς να το αποφύγεις μην μπλέκεις με ΙΚΕ λόγω βιβλίων. Εάν έχεις άνθρωπο εμπιστοσύνης, κάνεις μια ΕΕ, εσύ είσαι το ετερορρυθμο μελος και τέλος. Οι ΙΚΕ είναι σαν τις ΕΠΕ με τα βιβλία, τον έλεγχο των λογιστών κτλ. Το ότι θα πάρεις μέρισμα από τα κέρδη, δεν πιστεύω να αποτελεί πρόβλημα. 

Πιστεύω πως πρέπει να ρωτήσεις και στην χώρα που θα πας τι χρειάζεται. Γιατί εφόσον θα φαίνεσαι κάτοικος εκεί και θα έχεις εισόδημα στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να υποβάλλεις και φορολογική δήλωση εκεί και λογικα ή θα χρειαστεί να δηλώσεις το εισόδημα σου από τη Ελλάδα ή να κάνεις δήλωση πως έχεις φορολογηθεί στην Ελλάδα ήδη για το εισόδημα αυτό. 

4 ώρες πριν, Tromso είπε

4 ώρες πριν, Tromso είπε

4 ώρες πριν, Tromso είπε

• Like 2
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, Tromso είπε

Μπορώ να είμαι φορολογικός κάτοικος σε πάνω από μια χώρες; Επηδη έχω ρωτήσει τον λογιστή μου και μου είπε δεν γίνετε.

Αν σε κάτι τόσο απλό δίνει λάθος απάντηση, μάλλον πρέπει να αλλάξεις λογιστή όπως και να χει...και ναι γίνεται

https://europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/double-taxation/index_en.htm

dual tax residency στα αγγλικά. 

Το σκεπτικό του να πάρεις τα κέρδη σου μέσω μερισμάτων όταν γυρίσεις μου ακούγεται σωστό σαν μηχανισμός φοροαποφυγής αν και δεν είμαι λογιστής.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η Σαββαΐδου είναι σαΐνι σε τέτοια θέματα αλλά ασχολείται με μεγάλα κεφάλια 😕

Επεξ/σία από Maurikycli
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, james01gr είπε

Έχω ήδη την ΕΕ έτοιμη και μπορώ να γίνω ετερόρρυθμο μέλος. απλά άμα το κάνω αυτό η Σουηδία από ότι μου είπαν (international tax expert) ΔΕΝ έχει tax treatment με την Ελλάδα από το 2022,  όποτε θα φορολογούμε δίπλα. (Εάν έχω καταλάβει σωστά, γιατί η Ελλάδα έχει περίεργες εταιρίες που δεν τις καταλαβαίνουν όλοι) Δηλαδή θα φορολογούμε (η εταιρία 22%) συν 35%? ποσό είναι τo divided tax στην Σουηδία. Δηλαδή αυτό δεν γίνετε να το κάνω γτ θα μένω Σε Ιγκλου στα λιβάδια και θα τρώω χιόνι για να ζήσω.

15 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Η Σαββαΐδου είναι σαΐνι σε τέτοια θέματα αλλά ασχολείται με μεγάλα κεφάλια 😕

Εγώ πάντως πληρώνω για έναν λογιστή ή Δηκηγορος που να μπορεί να μου απαντήσει υπεύθυνα τι γίνετε με αυτά τα θέματα. Απλα δεν έχω βρει κανέναν που αυτά που να μου λέει να είναι αλήθεια. (Πέρα από τον λογιστή μου που πιστεύω ότι καλά μου τα λέει αλλά οι γνώσεις του είναι μόνο για Ελλάδα)

Προσπάθησα σήμερα να πάρω τηλέφωνο την εφορία της σουιδιας αλλά ειχε αναμονή 3.3ωρες!!! Θα προσπαθήσω και αύριο και θα σας γράψω τι θα μου πουν.

Επεξ/σία από Tromso
  • Like 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Tromso είπε

Έχω ήδη την ΕΕ έτοιμη και μπορώ να γίνω ετερόρρυθμο μέλος. απλά άμα το κάνω αυτό η Σουηδία από ότι μου είπαν (international tax expert) ΔΕΝ έχει tax treatment με την Ελλάδα από το 2022,  όποτε θα φορολογούμε δίπλα. (Εάν έχω καταλάβει σωστά, γιατί η Ελλάδα έχει περίεργες εταιρίες που δεν τις καταλαβαίνουν όλοι) Δηλαδή θα φορολογούμε (η εταιρία 22%) συν 35%? ποσό είναι τo divided tax στην Σουηδία. Δηλαδή αυτό δεν γίνετε να το κάνω γτ θα μένω Σε Ιγκλου στα λιβάδια και θα τρώω χιόνι για να ζήσω.

30%, και ναι σωστά τα γράφεις. Βέβαια καταλαβαίνεις ότι οι πιθανότητες, αν δεν δηλώσεις τα ελληνικά εισοδήματα τα δύο έτη που θα είσαι Σουηδία ως φοιτητής, να σε ελέγξει η Σουηδική εφορία, είναι απειροελάχιστες.

Δημοσ.
11 ώρες πριν, Tromso είπε

Απο αλλου ξεκινησε η συζητηση και αλλου κατεληξε, δεν υπαρχει η εννοια οτι εισαι φορολογικος κατοικος σε πανω απο μια χωρα, μπορεις να εχεις επιχειρηματικα συμφεροντα σε πολλες χωρες, να κανεις business σε ολο τον κοσμο αλλα σε μια μονο χωρα εισαι φορολογικος κατοικος και γιαυτο υπαρχουν οι συμφωνιες αποφυγης διπλης φορολογιας.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Fotis_Greece είπε

Απο αλλου ξεκινησε η συζητηση και αλλου κατεληξε, δεν υπαρχει η εννοια οτι εισαι φορολογικος κατοικος σε πανω απο μια χωρα, μπορεις να εχεις επιχειρηματικα συμφεροντα σε πολλες χωρες, να κανεις business σε ολο τον κοσμο αλλα σε μια μονο χωρα εισαι φορολογικος κατοικος και γιαυτο υπαρχουν οι συμφωνιες αποφυγης διπλης φορολογιας.

Οι κουβέντα αλλαζει γιατί δεν εχω ιδέα απο τέτοια θέματα και νόμους και προσπαθώ να καταλάβω κάποια πράγματα. Είναι σαν να προσπαθείς Να διδάξεις μαθηματικά σε ένα  μωρό.

Ναι αυτό εννοούσα, μπορείς να κανείς business σε πολλές χώρες αλλά μπορείς να δηλώνεις ότι μένεις μόνο σε μια χώρα. Φορολογικές δηλώσεις κανείς σε όλες τις χώρες αλλά δηλώνεις ότι μένεις σε μόνο μια.

Στις συμφωνίες διπλής φορολόγησης απλα δεν είναι ότι γλιτώνεις τον φόρο από την χώρα που μένεις, πληρώνεις κανονικά τον φόρο στην χώρα που μένεις εάν έχω καταλάβει σωστά.

Δηλαδή πχ εάν είμαι μετοχος σε εταιρία στην Ρουμανία και πληρώνω 5%-10% πόσο είναι η φορολογία εκεί στα κέρδη και μένω στη Σουηδία, στη Σουηδία θα πληρώσω 20%-25% φόρο για τα κέρδη από την Ρουμανία, εάν η φορολογία στην Σουηδία είναι 30%.
Αυτο έχω καταλάβει, και ο όρος «αποφυγή διπλής φορολόγησης» δεν πιστεύω ότι είναι σωστός, μιας και είναι «Διαφορά φόρων μεταξύ των χωρών.»

Βέβαια έχω μιλήσει με ένα παιδί που έχει εταιρία στην Βουλγαρία και μένει στη Σουηδία και μου λέει ότι δεν πληρώνει τίποτα στην Σουηδία από το εισόδημα στην Βουλγαρία. Μπορεί να είναι παράνομος ή μπορεί αυτά που είπα παραπάνω να μην ισχύουν.

Δημοσ.

Η εφορία της σουιδιας  μου είπε ότι εάν μένω πάνω από 6 μήνες θα πληρώσω 30% φόρο  σε ότι ποσά έλαβα από την ημέρα που πάτησα το πόδι μου. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...