Tromso Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Καλησπέρα σας, θα ηθελα να ρωτήσω τους λογιστές της παρέας εάν είναι νόμιμο να έχεις εταιρία (ΕΕ) στην Ελλάδα και να ζεις σε άλλη χώρα; Εχω ρωτήσει τον λογιστή μου και μου λέει όχι αλλά αυτό δεν βγάζει νόημα. Όλες οι άλλες χώρες σε αφήνουν να το κανείς αυτό και η Ελλάδα όχι; Δηλαδή τόσες εταιρείες του εξωτερικού που υπάρχουν στην Ελλάδα πως τα κατάφεραν; Σας ευχαριστώ πολύ και εάν γνωρίζατε θα ήθελα την γνώμη σας.
NikosKallithea Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δεν το ξερω αλλα δεν ειναι λογικο, αλλαξε λογιστη και ρωτα και δικηγόρο
Fotis_Greece Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Μπορεις να ζεις οπου θες, αλλα φορολογικος κατοικος θα εισαι Ελλαδος. Εγω συνεργαζομαι με μια ξενη εταιρεία εδω, δεν εχει τιποτα απο εδρα κτλ, μονο αποθηκη που σου στελνει τα προιοντα που αγοραζεις απο το eshop, ΑΛΛΑ υποχρεούται και εχει φορολογικο αντιπροσωπο.
kage Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Προφανως κατι αλλο ρωτησε σε σχεση με φορολογια..κ οχι απλα ανοιγμα εταιρειας...Οι άλλοι μπορει να έχουν μητρικη εταιρεία καπου και δεκαδες θυγατρικές εταιρείες σε αλλες χωρες.. Το σεναριακι που κάποια χρόνια δήλωναν 8ωρα Ελλάδα σαν υπαλληλοι κ άνοιγαν ltd /ε.ε. βουλγαρία ρουμανια δεν τους βγήκε σε καλο(κατάσχεση οχημάτων + προστιμα). Υ.γ. δεν είμαι λογιστης.. Spoiler το λέω εδώ κ χρονια η Ελλάδα πρέπει να αντιγράψει φορολογικο από μια διπλανή χώρα όπως της κυπρου ή βουλγαριας αν θέλει να ξεφύγει από την διαρκή πτωχευση της Επεξ/σία 2 Απριλίου 2023 από kage
Ukforthemoment Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 2 λεπτά πριν, Fotis_Greece είπε Μπορεις να ζεις οπου θες, αλλα φορολογικος κατοικος θα εισαι Ελλαδος. Ορισμός του φορολογικού κάτοικου για την Ελλάδα https://www.gov.gr/sdg/work-and-retirement/taxation/personal-income-taxes/information-on-tax-residence
giwrgos555 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) https://europa.eu/youreurope/business/running-business/developing-business/setting-up-european-company/index_el.htm Δεν αυτή την μορφή εταιρείας που δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα αν μπορεί να σε βοηθήσει.To κεφάλαιο μπορεί να είναι μεγάλο αλλά μια συνεισφορά σε είδος ενος ακινήτου ως κτήριο έδρας πιάνει αυτά τα λεφτά οπότε υπερκαλύπτεις το ελάχιστο κεφάλαιο. 7 hours ago, Tromso said: Καλησπέρα σας, θα ηθελα να ρωτήσω τους λογιστές της παρέας εάν είναι νόμιμο να έχεις εταιρία (ΕΕ) στην Ελλάδα και να ζεις σε άλλη χώρα; Εχω ρωτήσει τον λογιστή μου και μου λέει όχι αλλά αυτό δεν βγάζει νόημα. Όλες οι άλλες χώρες σε αφήνουν να το κανείς αυτό και η Ελλάδα όχι; Δηλαδή τόσες εταιρείες του εξωτερικού που υπάρχουν στην Ελλάδα πως τα κατάφεραν; Σας ευχαριστώ πολύ και εάν γνωρίζατε θα ήθελα την γνώμη σας. Καταρχάς η Ε.Ε δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπη οπότε είστε παραπάνω απο 1 οι έταιροι; Επεξ/σία 2 Απριλίου 2023 από giwrgos555
Fotis_Greece Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 9 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε Ορισμός του φορολογικού κάτοικου για την Ελλάδα https://www.gov.gr/sdg/work-and-retirement/taxation/personal-income-taxes/information-on-tax-residence Ακριβως αυτο, δεν μπορει να ισχυριστει οτι επειδη μενει εξωτερικο οτι ΔΕΝ ειναι φορολογικός κατοικος Ελλαδος διοτι εχει εταιρεία εδω και ειναι το κεντρο των "ζωτικων του συμφεροντων". Μπορει να μενει και σε ενα κοτερο στην μεση του Ατλαντικού και να κανει δουλεια με δορυφορικο internet, αλλα αφου εχει εταιρεία ειναι φορ. κατοικος Ελλαδος Εχω και παραδειγμα κινεζων επενδυτων (εχουμε τα λογιστικα τους) που συστησαν εταιρεια για αγορα μεγαλου ακινητου για golden visa. Πηραν τα ΑΦΜ τους και τις vises, εφυγαν Ισπανια αλλα διορισανε φορολογικο και νομιμο εκπροσωπο εδω Ελληνα υποχρεωτικα. Νομιζω μπορεις να ανοιξεις εταιρεια στον Panama ή στα Marshal Islands χωρις να εισαι κατοικος (φορολογικος) εκει. Επισης μπορεις να ανοιξεις εταιρεία στην Λιβερια, εχουνε γραφεια και εδω στον Πειραιά, και θα πάρεις διεύθυνση της εταιρείας σου ενα κτίριο στην Μονροβια που σαν κτιριο δεν υπαρχει καν μετα τον εμφύλιο εκει https://www.liscr.com/liberian-corporate-registry 1
Stavmitsos Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 13 λεπτά πριν, Fotis_Greece είπε Ακριβως αυτο, δεν μπορει να ισχυριστει οτι επειδη μενει εξωτερικο οτι ΔΕΝ ειναι φορολογικός κατοικος Ελλαδος διοτι εχει εταιρεία εδω και ειναι το κεντρο των "ζωτικων του συμφεροντων". Μπορει να μενει και σε ενα κοτερο στην μεση του Ατλαντικού και να κανει δουλεια με δορυφορικο internet, αλλα αφου εχει εταιρεία ειναι φορ. κατοικος Ελλαδος Εχω και παραδειγμα κινεζων επενδυτων (εχουμε τα λογιστικα τους) που συστησαν εταιρεια για αγορα μεγαλου ακινητου για golden visa. Πηραν τα ΑΦΜ τους και τις vises, εφυγαν Ισπανια αλλα διορισανε φορολογικο και νομιμο εκπροσωπο εδω Ελληνα υποχρεωτικα. Νομιζω μπορεις να ανοιξεις εταιρεια στον Panama ή στα Marshal Islands χωρις να εισαι κατοικος (φορολογικος) εκει. Μπορείς να είσαι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού και να διατηρείς εταιρεία στην Ελλάδα, όχι όμως ατομική επιχείρηση. Τα όσα εισοδήματα της εταιρείας θα φορολογούνται εδώ και τυχόν μερίσματα δεν υπάγονται στην φορολογία μερισμάτων της Ελλάδας, αλλά στην εκάστοτε φορολογική κατοικία του φυσικού προσώπου. Η κάθε περίπτωση αξιολογείται ξεχωριστά, καθώς υπάρχουν συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης μεταξύ χωρών που επιτρέπουν το συμψηφισμό φόρων (π.χ. ο εταιρικός φόρος της Κύπρου, συμψηφίζεται με τον φόρο μερισμάτων στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τα μερίσματα νομικών προσώπων Κύπρου να διανέμονται στους Έλληνες φορολογικούς κατοίκους άνευ φόρου) Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή υποχρεωτικής φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για το φυσικό πρόσωπο είναι η διοίκηση και η λειτουργία της εταιρείας να ασκούνται από Έλληνες φορολογικούς κατοίκους, δηλαδή τουλάχιστον το 50% των νόμιμων εκπροσώπων να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή / και να απασχολεί προσωπικό εδώ. 1
Fotis_Greece Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Ακριβως, πες το πιο απλα, εταιρεια στην Ελλαδα χωρις υπευθυνο\νομιμο εκπροσωπο\φορολογικο αντιπροσωπο ατομο το οποιο να είναι φορολογικός κατοικος Ελλαδας ΔΕΝ γίνεται Υπόψιν,.κατι προσθηκες νομων εγιναν για προσελκυση αλλαδαπων teleworkers στην χωρα μας καθως και family offices για Ελληνες εξωτερικου που εχουν καποια περιουσια εδω αλλα δεν νομιζω ο φιλος να εμπιπτει σε κατι από αυτά 1
james01gr Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 10 ώρες πριν, Tromso είπε Καλησπέρα σας, θα ηθελα να ρωτήσω τους λογιστές της παρέας εάν είναι νόμιμο να έχεις εταιρία (ΕΕ) στην Ελλάδα και να ζεις σε άλλη χώρα; Εχω ρωτήσει τον λογιστή μου και μου λέει όχι αλλά αυτό δεν βγάζει νόημα. Όλες οι άλλες χώρες σε αφήνουν να το κανείς αυτό και η Ελλάδα όχι; Δηλαδή τόσες εταιρείες του εξωτερικού που υπάρχουν στην Ελλάδα πως τα κατάφεραν; Σας ευχαριστώ πολύ και εάν γνωρίζατε θα ήθελα την γνώμη σας. Θα ειναι πολύ δύσκολο να μην γινεται. Πόσες και πόσες εταιρείες είναι στην Ελλάδα θυγατρικές ξένων εταιρειών με μετόχους υπηκόους άλλων χωρών. Αυτό δεν τους κάνει φορολογικούς κατοίκους. Το θεμα είναι πως στην ΕΕ υπάρχουν 2 ειδών μέτοχοι. Μέτοχος στην ΕΕ μπορεί να είσαι αλλά όχι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις, θα πρέπει να έχεις μειοψηφία, δεν έχεις δικαίωμα υπογραφής κτλ. Δεν μπορείς να έχεις την πλειοψηφία και να ασκείς διοίκηση. Όσες εταιρείες έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα έχουν κάποιον που ασκεί την διοίκηση για λογαριασμό τους στην Ελλάδα. Πες τον εκτελεστικό διευθυντη, διαχειριστή κτλ. Κάποιος υπάρχει που έχει το δικαίωμα υπογραφής και ευθύνης. Καταλαβαίνεις τους λόγους φαντάζομαι. 1 ώρα πριν, Fotis_Greece είπε Υπόψιν,.κατι προσθηκες νομων εγιναν για προσελκυση αλλαδαπων teleworkers στην χωρα μας καθως και family offices για Ελληνες εξωτερικου που εχουν καποια περιουσια εδω αλλα δεν νομιζω ο φιλος να εμπιπτει σε κατι από αυτά Αυτές οι ρυθμίσεις έχουν γινει για τον επαναπατρισμο κάποιων Ελλήνων που έχουν μεταφέρει την έδρα της ατομικής στο εξωτερικό συν δίνουν κίνητρα σε πλούσιους να μεταφέρουν την έδρα τους εδώ. Σε μια συνέντευξη είχα ακούσει πως τουλάχιστον για τους πλούσιους, αυτοί που είχαν μεταφέρει την έδρα τους εδώ, ο αριθμός ήταν διψήφιος. Ελάχιστοι δλδ.
Tromso Δημοσ. 3 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2023 Σας ευχαριστώ όλους! Πιστεύω μου απαντήσατε στο ερώτημα μου. ΔΕΝ γίνετε ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας να είναι φορολογικός κάτοικος σε άλλη χώρα. Και πχ δεν μπορείς να διαλέξεις σε πια χώρα θα είσαι φορολογικός κάτοικος, εάν ζεις πάνω από 6 μήνες σε κάποια χώρα είναι φορολογικός κάτοικος, αυτό έχω καταλάβει. Δηλαδή έγω άμα πάω και δουλεύω σε άλλη χώρα για πάνω από 6 μήνες θα έχω πρόβλημα διότι η Ελλάδα δεν θα με κάνει κάτοικο εξωτερικού. Τώρα αυτά ξέρω εάν ισχύει κάτι άλλο πείτε μου. Εγώ θέλω να κάνω μεταπτυχιακό στη Σουηδία αλλά θα με κάνουν φορολογικό κάτοικο εκεί στα 2 χρόνια που θα κάτσω το οποίο δεν γίνετε. Σκεφτόμουν, γίνετε να κάνω ΙΚΕ στην Ελλάδα, να είμαι το ετερόρρυθμο μέλος και όταν γυρίσω πάλι στην Ελλάδα με το καλό να μοιραστούν τα έσοδα την χρόνια που θα έρθω στην Ελλάδα και είμαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. Και γλιτώνω την διπλή φορολογίσιμη μιας και η ΙΚΕ δεν θα δίνει dividends. Γίνετε αυτό που λέω; Είναι νόμιμο; Θα ρωτήσω και τον λογιστή μου αλλά θέλω και άλλες γνώμες. Σας ευχαριστώ πολύ.
Fotis_Greece Δημοσ. 3 Απριλίου 2023 Δημοσ. 3 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Επανερχομαι με ορθη και επιβεβαιωμενη απαντηση και ανακαλω την προηγουμενη εσφαλμενη. Μπορεις να ανοιξεις εταιρεια (ΙΚΕ) στην Ελλαδα και να εισαι φορολογικος κατοικος εξωτερικου χωρις κανενα προβλημα και να ορισεις τον εαυτο σου διαχειριστη (δηλαδη ενα Γαλλος ερχεται, παιρνει ΑΦΜ, ανοιγει ΙΚΕ, βαζει τον εαυτο του διαχειριστη, παει πισω στο σπιτι του στην Γαλλια και κανει business απο εκει). Δεν γινεται ομως με ατομικες. Στην περιπτωση σου, το κατα ποσον ομως θα σε θεωρησει η ΑΑΔΕ φορολογικο κατοικο εξωτερικου επειδη μενεις εκει πανω απο 6 μηνες αλλα ομως εχεις και συμφεροντα εδω ειναι αλλο θεμα, αλλα και αυτο κατα 99% γινεται. Επεξ/σία 3 Απριλίου 2023 από Fotis_Greece
Tromso Δημοσ. 3 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 59 λεπτά πριν, Fotis_Greece είπε Επανερχομαι με ορθη και επιβεβαιωμενη απαντηση και ανακαλω την προηγουμενη εσφαλμενη. Μπορεις να ανοιξεις εταιρεια (ΙΚΕ) στην Ελλαδα και να εισαι φορολογικος κατοικος εξωτερικου χωρις κανενα προβλημα και να ορισεις τον εαυτο σου διαχειριστη (δηλαδη ενα Γαλλος ερχεται, παιρνει ΑΦΜ, ανοιγει ΙΚΕ, βαζει τον εαυτο του διαχειριστη, παει πισω στο σπιτι του στην Γαλλια και κανει business απο εκει). Δεν γινεται ομως με ατομικες. Στην περιπτωση σου, το κατα ποσον ομως θα σε θεωρησει η ΑΑΔΕ φορολογικο κατοικο εξωτερικου επειδη μενεις εκει πανω απο 6 μηνες αλλα ομως εχεις και συμφεροντα εδω ειναι αλλο θεμα, αλλα και αυτο κατα 99% γινεται. Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ο λογιστής μου μου είπε ότι δεν γίνετε να είμαι φορολογικός κάτοικος και να είμαι διαχειριστής σε καμία εταιρία, και μου το το τόνισε με σιγουριά. Εσείς από που πήρατε αυτήν την πληροφορία; Εάν έχετε κάποιο νόμο που να το λέει αυτό πείτε μου να του το στείλω. Εγω από ότι έχω καταλάβει ειναι ότι άμα πάω σε κάποια άλλη χώρα θα πρέπει να πάω στην εφορία της τάδε χώρας και να γίνω φορολογικός κάτοικος εάν μένω πάνω από 6 μήνες και να δηλώνω το παγκόσμιο εισόδημα μου. Δεν υπάρχουν άμα θέλει η Ελλάδα η όχι το θέμα ειναι να ξέρω που πάω, δεν γίνετε να φύγω χωρίς να ξέρω εάν αυτό που κάνω έχει νόημα. Επεξ/σία 3 Απριλίου 2023 από Tromso
Maurikycli Δημοσ. 3 Απριλίου 2023 Δημοσ. 3 Απριλίου 2023 Σκεπτόμενος με κριτήρια προηγούμενων εποχών, πηγαίνοντας για σπουδές σε άλλη χώρα , ούτε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού γίνεσαι, ούτε φορολογικός κάτοικος της χώρας που σπουδάζεις. Ίσως να γίνεσαι αν το επιδιώξεις αλλά δεν νομίζω ότι γίνεσαι υποχρεωτικά.
Tromso Δημοσ. 3 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, Maurikycli είπε Σκεπτόμενος με κριτήρια προηγούμενων εποχών, πηγαίνοντας για σπουδές σε άλλη χώρα , ούτε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού γίνεσαι, ούτε φορολογικός κάτοικος της χώρας που σπουδάζεις. Ίσως να γίνεσαι αν το επιδιώξεις αλλά δεν νομίζω ότι γίνεσαι υποχρεωτικά. Ναι αλλά άμα έχεις έσοδα και μένεις/σπουδαζεισ σε άλλη χώρα πρέπει να φορολογούνται στην χώρα που είσαι, είτε είσαι φοιτητής είτε όχι. Εάν το εισόδημα σου είναι 0 και ζεις σε άλλη χώρα τότε ναι δεν γίνεσαι φορολογικός κάτοικος. Αυτά τα λέω γιατί έχω φάει άπειρες ώρες μπας και βρω κάποια απάντηση, έχω ρωτήσεις και international tax experts και μου είπαν αυτό. Για αυτό σκεφτικα από ΕΕ να την κάνω IKE, να μην περνώ αναγκαστικά τα dividends και να βαλω άλλο άτομο διαχειριστή. Και να πάρω τα dividends μια και καλή όταν γυρίσω Ελλάδα. Αυτα είναι δίκη μου λογική και το πρόβλημα μου είναι ότι δεν είμαι σίγουρος εάν είναι σωστά. Και κατά κύριο λόγο ο καθένας μου λέει αλλά πράγματα για αυτό έχω μπερδέψει τον μπούσουλα Επεξ/σία 3 Απριλίου 2023 από Tromso
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα