Bitbit Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Το θέμα ξεκίνησε από μια συζήτηση με φίλο μου. Κλασικά διαφωνούμε αλλά έχω την απορία τι πιστεύουν οι άλλοι. Έστω ότι είσαι υπάλληλος σε μια επιχείρηση όπου χρειάζεται να μετακινήσε. Η επιχείρηση δεν έχει όχημα και χρησιμοποιείς το δικό σου. Τα χιλιόμετρα δεν είναι λίγα για να πεις δε πειράζει. Μπορεί να είναι και 500/μήνα, μπορεί και κάποιον μήνα παραπάνω. Η επιχείρηση σου πληρώνει τα καύσιμα. Και εδώ έρχεται το ερώτημα, δεδομένου ότι δεν είναι μόνο τα καύσιμα αλλά και φθορές-λάστιχα-συντομότερα service-απαξίωση οχήματος-..... πόσο θεωρείτε ότι πρέπει να πληρώνει; Καταρχήν εγώ είμαι της άποψης ότι δεν είναι και τόσο νορμαλ αυτό το σενάριο από πολλές απόψεις. πχ Εκτός του οικονομικού, αν γίνει κάποιο ατύχημα ποιος αποζημειώνει; Αμφιβάλλω ότι η επιχείρηση θα πληρώσει έστω κι 1€. Αλλά έστω κι αν πληρώσει. Αν μείνεις μείνεις 10 μέρες χωρίς αυτοκίνητο τι γίνεται; Υπάρχουν υπάλληλοι που δουλεύουν έτσι; Δηλαδή να χρησιμοποιούν δικά τους οχήματα κάνοντας μεγάλο αριθμό χιλιομέτρων, αντί για αυτοκίνητο της επιχείρησης; Με τους ντελιβεράδες που έχουν δικά τους μηχανάκια τι γίνεται; Τι καθεστώς υπάρχει;
dbrillis Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Εγω το θεωρώ απαράδεκτο. Αν πρέπει να μετακινησε για λογαριασμό της επιχείρησης πρέπει να σου παρέχουν μέσο ή να σε αποζημιωνουν και για την φθορά του αυτοκινήτου σου.
Bitbit Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 2 λεπτά πριν, dbrillis είπε Εγω το θεωρώ απαράδεκτο. Αν πρέπει να μετακινησε για λογαριασμό της επιχείρησης πρέπει να σου παρέχουν μέσο ή να σε αποζημιωνουν και για την φθορά του αυτοκινήτου σου. κι εγώ το θεωρώ απαράδεκτο. Δε ξέρω αν γίνεται κιολας, αν συνηθίζεται. Προφανώς κάπου θα γίνεται. Έστω ότι γίνεται όμως. Ασφαλώς δε μπορείς να πεις ότι.. - έκανες 100Km, το αυτοκίνητο καίει 7/100, η βενζίνη κάνει 1,7/λίτρο άρα πάρε 7*1,7=11,9€ γιατί όπως είπα είναι κι άλλοι παράγοντες. Καθαρά οικονομικοί, χώρια τις πιθανότητες ατυχήματος με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχουν. πρέπει να υπάρχει μια αποζημείωση και όχι μόνο το κόστος των καυσιμων. Πιστεύω δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που διαφωνεί σε αυτό
dbrillis Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Εγω όταν δούλευα Ελλάδα και έπρεπε με το αυτοκίνητο μου να μετακινηθω για να επισκεφτω καποιες τοποθεσίες (δυο ολες και ολες) λογαριασμό της εταιρείας, για καθε επισκεψη επερνα ενα φιξ ποσό αποζημίωση που κάλυπτε τα έξοδα της βενζινης και τη φθορα με το παραπάνω, ειχαν υπολογίσει τα χιλιόμετρα απο την εδρα μεχρι τους δυο αυτούς προορισμούς και ειχαν βγαλει ένα ποσό. Δηλαδή αν πηγαινα στον ενα προορισμο και μετα στο γραφείο, δηλωνα μια επίσκεψη στο Α και τέλος του μηνα μαζευαν τις επισκεψεις μου στα Α και Β και με αποζημιωναν. Αν ειχα καποιο ατύχημα κατα την μετακίνηση μου, ήταν εργατικό ατυχημα, μιας και επρεπε να πάρω έγκριση πριν ξεκινησω να επισκεφτω το Α ή Β. Η Αττική οδός πληρωμενη απο την εταιρεία. Θα προτιμούσα να μου εδιναν αυτοκίνητο αλλα βολευε οτι μπορουσα να πάω στο Α ή Β απ ευθείας απο το σπίτι μου, ή ωπου ημουν, ενω με το αμαξι της δουλειας θα έπρεπε πάω στην εδρα και μετα να πάρω το αμαξι. Συν οτι η αποζημίωση ηταν πολυ καλη.
Raylan Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Είναι αναλόγως τι συμφωνία έχεις κάνει, αυτά τα κανονίζουν από την αρχή, π.Χ: θέλω έναν άνθρωπο να εργάζεται με μισθό και να διαθέτει αυτοκίνητο για να μετακινείται σε εξωτερικές δουλειές και θα πληρώνεται το καύσιμο λέει ο εργοδότης.. Εσυ για να πάρεις την δουλειά λες ότι έχω αυτοκίνητο και μπορώ να το διαθέσω ή ακόμα μπορεί να ζητήσεις επιπλέον χρήματα ή και όχι ή ακόμα να πεις ότι δεν διαθέτεις αυτοκίνητο με κίνδυνο να χάσεις την δουλειά και να την πάρει κάποιος άλλος που έχει… Δεν υπάρχει σωστό η λάθος & πρέπει η δεν πρέπει… Επεξ/σία 1 Απριλίου 2023 από Raylan
Bitbit Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 14 λεπτά πριν, Raylan είπε Δεν υπάρχει σωστό η λάθος & πρέπει η δεν πρέπει… Καταλαβαίνω πως το λες, Τα πάντα είναι σχετικά. Αλλά πχ να σου πει ότι θα πληρώνεσαι το κόστος του καυσίμου μόνο αυτό είναι σίγουρα λάθος. Από την άλλη αν σου δίνει μόνο το κόστος του καυσίμου αλλά 1000€ μισθό ενώ σε ανάλογο πόστο χωρις αυτοκίνητο του υπαλλήλου ο μισθός είναι πχ 850€ εκεί αλλάζει πάλι το θέμα
Raylan Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 15 λεπτά πριν, Bitbit είπε Καταλαβαίνω πως το λες, Τα πάντα είναι σχετικά. Αλλά πχ να σου πει ότι θα πληρώνεσαι το κόστος του καυσίμου μόνο αυτό είναι σίγουρα λάθος. Από την άλλη αν σου δίνει μόνο το κόστος του καυσίμου αλλά 1000€ μισθό ενώ σε ανάλογο πόστο χωρις αυτοκίνητο του υπαλλήλου ο μισθός είναι πχ 850€ εκεί αλλάζει πάλι το θέμα Αν μπορούσε δεν θα πλήρωνε ούτε το κόστος του καυσίμου και στο μυαλό του θα το θεωρούσε σωστό, έτσι σκέφτονται σχεδόν όλοι οι εργοδότες.. Κάποιος που έχει ανάγκη τα χρήματα δεν μιλάει, εγώ προσωπικά δεν θα δεχόμουνα να πληρωθώ με το βασικό και να έβαζα και το αυτοκίνητο θα ζητούσα κάτι παραπάνω..
phanispal Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Για να σου πληρώσει λάστιχα, λάδια, ξύδια κ.λπ. θα πρέπει να φτιάξει συνάρτηση γιατί αν εσύ τα Σαββατοκύριακα γουστάρεις ταξιδάκια ποιος θα πληρώνει τι στο τέλος;
james01gr Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Δημοσ. 1 Απριλίου 2023 Εάν δεν κάνω λάθος, παλαιότερα πήγαινε λίγο κάτω από 1€/χλμ σε πωλητές που γνώριζα για να καλύπτει και τις φθορές. Τώρα εκεί που έχουν πάει τα καύσιμα...
NickTG Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 6 hours ago, Bitbit said: Υπάρχουν υπάλληλοι που δουλεύουν έτσι; Δηλαδή να χρησιμοποιούν δικά τους οχήματα κάνοντας μεγάλο αριθμό χιλιομέτρων, αντί για αυτοκίνητο της επιχείρησης; Δεν ξέρω πόσα χιλιόμετρα έχεις στο μυαλό αλλά σε προηγούμενη δουλειά, όπου ευτυχώς για όλους τους εμπλεκόμενους έκατσα πολύ λίγο, έκανα πάνω από 150 χιλιόμετρα τη μέρα προφανώς για να πηγαίνω σε σημείο εκτός του γραφείου με πληρωμή μόνο της βενζίνης και διοδίων. Εννοείται ήταν γελοίο και αν είχα παραμείνει εκεί δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχιζόταν η κατάσταση αυτή καθώς πέρα από καύσιμα, σέρβις, λάστιχα, φρένα έχεις και την απαξίωση του οχήματος αλλά και πιθανές βλάβες που μπορεί να βγουν και θα κάνουν σίγουρα τους ανήξερους.
andreaspA Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 9 ώρες πριν, james01gr είπε Εάν δεν κάνω λάθος, παλαιότερα πήγαινε λίγο κάτω από 1€/χλμ σε πωλητές που γνώριζα για να καλύπτει και τις φθορές. Τώρα εκεί που έχουν πάει τα καύσιμα... το παράκανες! 0.5€ ειναι καλοπληρωμένο.
Joshua21 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 12 hours ago, james01gr said: Εάν δεν κάνω λάθος, παλαιότερα πήγαινε λίγο κάτω από 1€/χλμ σε πωλητές που γνώριζα για να καλύπτει και τις φθορές. Τώρα εκεί που έχουν πάει τα καύσιμα... Τόσο δεν χρέωναν ούτε τα ταξί...
Bitbit Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Μέλος Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 2 ώρες πριν, Joshua21 είπε Τόσο δεν χρέωναν ούτε τα ταξί... Ακριβώς αυτό. Αν είναι θα χρησιμοποιούσαν ταξί. Ένας φίλος είναι να συμφωνήσει σε μια δουλειά. Βασικά τον θέλουν και εκτός των άλλων τον ρώτησαν σχετικά με τον μισθό με πόσα θα ήταν ικανοποιημένος. Του πρότειναν έναν μισθό λίγο πάνω από 800€ αλλά είναι και το θέμα του αυτοκινήτου όπου δε ξεκαθαρίστηκε ακριβώς πώς θα αποζημιώνεται. Αυτό θα γίνει σε επόμενη συνάντηση. Εμένα δε μου φαίνεται σοβαρό αυτό για τους λόγους που εξήγησα. ένας άλλος φίλος σε παρόμοια περίπτωση κάνει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα. Πάνω από 2000μηνα αλλά έχει εταιρικό αμάξι το οποίο το είχαν αλλάξει νομίζω στα 4 χρόνια. Δε ξέρω αν είναι leasing. Υπάρχει και τρίτο άτομο που μερικές φορές χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο του για να κάνει κάποιες παραδόσεις μέσα σε πόλη. Αλλά αυτό γίνεται σαν τελευταία λύση αν δε μπορεί να γίνει αλλιώς και μιλάμε για 2-3 (κι αν..) περιπτώσεις το μήνα. Άντε να είναι 10χμ . Εκεί νομίζω δε παίρνει κάτι έξτρα . Εγώ σε παλαιότερη δουλειά είχα χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο μου για κάτι παραλαβές πακέτων που στην ουσία δεν ήταν τίποτα αλλά και για κάποια ταξίδια που χρειάστηκε που παίζει να ήταν γύρω στα 2000κμ . Εκεί δε πληρώθηκα κάτι εκτός της βενζίνης. Εκεί όμως τα είχα φουσκώσει γιατί ψαχναν για κορόιδα
Joshua21 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 Δημοσ. 2 Απριλίου 2023 21 minutes ago, Bitbit said: Ακριβώς αυτό. Αν είναι θα χρησιμοποιούσαν ταξί. Ένας φίλος είναι να συμφωνήσει σε μια δουλειά. Βασικά τον θέλουν και εκτός των άλλων τον ρώτησαν σχετικά με τον μισθό με πόσα θα ήταν ικανοποιημένος. Του πρότειναν έναν μισθό λίγο πάνω από 800€ αλλά είναι και το θέμα του αυτοκινήτου όπου δε ξεκαθαρίστηκε ακριβώς πώς θα αποζημιώνεται. Αυτό θα γίνει σε επόμενη συνάντηση. Εμένα δε μου φαίνεται σοβαρό αυτό για τους λόγους που εξήγησα. ένας άλλος φίλος σε παρόμοια περίπτωση κάνει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα. Πάνω από 2000μηνα αλλά έχει εταιρικό αμάξι το οποίο το είχαν αλλάξει νομίζω στα 4 χρόνια. Δε ξέρω αν είναι leasing. Υπάρχει και τρίτο άτομο που μερικές φορές χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο του για να κάνει κάποιες παραδόσεις μέσα σε πόλη. Αλλά αυτό γίνεται σαν τελευταία λύση αν δε μπορεί να γίνει αλλιώς και μιλάμε για 2-3 (κι αν..) περιπτώσεις το μήνα. Άντε να είναι 10χμ . Εκεί νομίζω δε παίρνει κάτι έξτρα . Εγώ σε παλαιότερη δουλειά είχα χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο μου για κάτι παραλαβές πακέτων που στην ουσία δεν ήταν τίποτα αλλά και για κάποια ταξίδια που χρειάστηκε που παίζει να ήταν γύρω στα 2000κμ . Εκεί δε πληρώθηκα κάτι εκτός της βενζίνης. Εκεί όμως τα είχα φουσκώσει γιατί ψαχναν για κορόιδα Εγώ προσωπικά πριν μερικά χρόνια χρειάστηκε να κάνω μερικά ταξίδια με το δικό μου αυτοκίνητο ώστε να φέρω σε πέρας ένα έργο που ανέλαβα (5k km το πολύ), τα έβαλα κάτω, και με τις τότε τιμές καυσίμου (1,50€/l) και την κατανάλωση του αυτοκινήτου μου (~7l/100km) διαπίστωσα ότι ένα λογικό ποσό που θα κάλυπτε καύσιμο, σέρβις/αναλώσιμα και ζημιές σε βάθος χρόνου ήταν τα 0,25€/km. Υπόψιν δεν είχα υπολογίσει την απαξίωση του αυτοκινήτου λόγω χλμ, ούτε ασφάλιστρα/τέλη που θα τα πλήρωνα ούτως ή άλλως. Και φυσικά όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι τα χλμ θα γίνονταν εκτός πόλης σε επαρχιακούς δρόμους και αυτοκινητόδρομους. Ο εργοδότης μόλις άκουσε το ποσό τσίνησε, αλλά μόλις το συζητήσαμε συμφώνησε και αυτός ότι ήταν λογικό ποσό και ότι με αυτό δεν θα έμενε τίποτα στην τσέπη μου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα