Προς το περιεχόμενο

GPU Vram και οι επιπτώσεις στα Games.

Od1sseas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

22 λεπτά πριν, _Theo_ είπε

Η VRAM παίζει ρόλο, αρκεί να να μπορεί να ανταπεξέλθει και η κάρτα σε raster. Τι να την κάνεις την πολύ VRAM αν η κάρτα δεν τραβάει γενικά ;

Έχω RTX 2060 12 GB και ελάχιστες διαφορές βλέπω από την απλή έκδοση με τα 6 GB. Ή υπάρχει κάποιος που νομίζει ότι με μια π.χ. RTX 3060 12 GB είναι άρχοντας;

Πολλοί αποκαλούν την RTX 4060 "σκουπίδι" επειδή μάλλον θα έχει 8 GB VRAM. Μα και 12-16-24 GB να είχε δεν θα είχε νόημα μιας και σε raster δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο θα ήθελαν κάποιοι.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό (π.χ. η RTX 3080 δεν θα έπρεπε να είχε 10 GB στην αρχή ) αλλά κάποιοι το μεγαλοποιούν κιόλας επειδή θέλουν να τα έχουν όλα στα ultra γραφικά και να δώσουν 500 € για παράδειγμα. Ε αυτό δεν γίνεται και ούτε πρόκειται να γίνει.

Σύμφωνοι, η VRAM δεν είναι τόσο σημαντική όσο οι πυρήνες ή το memory bus, αλλά αυτά τα +6GB μπορούν να σου παρατείνουν τη ζωή της κάρτας έστω κι αν αναγκαστείς να ρίξεις τα settings ή την ανάλυση. Π.χ με τα 12 GB θα παίξεις -έστω σε 30 frps- Hogwarts σε Low/Medium, με τα 6 δεν θα ξεκινήσει καν.

Όσο για τα 8GB της 4060, με τις απαιτήσεις που φαίνεται να έχουν όλα τα ΑΑΑ του 2023, θα είναι οριακά και για τα περίπου 500€ που θα κοστίσει... όχι και τόσο καλή αγορά. Σκέψου ότι το PS5 κοστίζει τόσο.

• Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 2,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

5 λεπτά πριν, Age4Greeks είπε

Σύμφωνοι, η VRAM δεν είναι τόσο σημαντική όσο οι πυρήνες ή το memory bus, αλλά αυτά τα +6GB μπορούν να σου παρατείνουν τη ζωή της κάρτας έστω κι αν αναγκαστείς να ρίξεις τα settings ή την ανάλυση. Π.χ με τα 12 GB θα παίξεις -έστω σε 30 frps- Hogwarts σε Low/Medium, με τα 6 δεν θα ξεκινήσει καν.

Όσο για τα 8GB της 4060, με τις απαιτήσεις που φαίνεται να έχουν όλα τα ΑΑΑ του 2023, θα είναι οριακά και για τα περίπου 500€ που θα κοστίσει... όχι και τόσο καλή αγορά. Σκέψου ότι το PS5 κοστίζει τόσο.

Για αυτό υπάρχει και ελεύθερη αγορά όμως. Οποιος θεωρεί ότι μας δουλεύουν οι εταιρείες πάει σε ps5 οποιος θεωρεί ότι είναι πανάκριβο το ps5 πάει σε ps4 Xbox κτλ. Επιλογές να υπάρχουν για όλα τα βαλάντια και από εκεί και πέρα ο καθένας ας κάνει τις επιλογές του. 

• Like 2

1 λεπτό πριν, Herald είπε

Ξαναέβαλα το Plague Tale, έτσι για να δω αν τα θυμάμαι καλά. Σε 4k ultra NATIVE (χωρίς FG DLSS κλπα) 4.45GB Vram. :) 

Και ρίχνει σαγόνια έτσι και τα textures του είναι κρύσταλλο. Όταν λέμε ότι θέλουν ξύλο οι εκεί στη naughty dog. 

• Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πόση vram πιστεύετε πως θα είναι αρκετή στο μέλλον για 1080p (αν τα έχεις όλα τέρμα) ; Φαντάζομαι πως επειδή τα πίξελ σε αυτήν την ανάλυση είναι λίγο πάνω από 2 μύρια (1920Χ1080) ακόμα και τα πιο βαριά μελλοντικά παιχνίδια θα έχουν ένα αρκετά πιο χαμηλό ταβάνι στη vram σε σχέση με 2Κ (σχεδόν 3,7 μύρια πίξελ) /4Κ (πάνω από 8 μύρια). 

Επεξ/σία από fotaras76

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, fotaras76 είπε

Πόση vram πιστεύετε πως θα είναι αρκετή στο μέλλον για 1080p (αν τα έχεις όλα τέρμα) ; Φαντάζομαι πως επειδή τα πίξελ σε αυτήν την ανάλυση είναι λίγο πάνω από 2 μύρια (1920Χ1080) ακόμα και τα πιο βαριά μελλοντικά παιχνίδια θα έχουν ένα αρκετά πιο χαμηλό ταβάνι στη vram σε σχέση με 2Κ (σχεδόν 3,7 μύρια πίξελ) /4Κ (πάνω από 8 μύρια). 

Σε παιχνίδια με τρομερά γραφικά 6GB φτάνουν για 4k. Σε παιχνίδια με μέτρια γραφικά θες 10gb για 720p :) 

@fotaras76

Σε παραπέμπω εδώ

4k plague θέλει την μισή vram από 720p TLOU.

Επεξ/σία από Herald
  • Sad 1

4 λεπτά πριν, Herald είπε

Σε παιχνίδια με τρομερά γραφικά 6GB φτάνουν για 4k. Σε παιχνίδια με μέτρια γραφικά θες 10gb για 720p :) 

Δεν κατάλαβα το "αστείο". Αν δεν θες να απαντήσεις ή δεν ξέρεις να απαντήσεις απλά προσπέρασε.

Μόλις τώρα, fotaras76 είπε

Δεν κατάλαβα το "αστείο". Αν δεν θες να απαντήσεις ή δεν ξέρεις να απαντήσεις απλά προσπέρασε.

Δεν είναι αστείο, σοβαρά στο λέω. Μέχρι στιγμής τα παιχνίδια που ζητάνε τρελή VRAM δείχνουν μέτρια πρός άσχημα, forswoken / TLOU κλπα. Το πανέμορφο Plague Tale ζητάει 4.5 με 6 GB VRAM σε 4k ultra. 

• Like 2

1 λεπτό πριν, Herald είπε

Δεν είναι αστείο, σοβαρά στο λέω. Μέχρι στιγμής τα παιχνίδια που ζητάνε τρελή VRAM δείχνουν μέτρια πρός άσχημα, forswoken / TLOU κλπα. Το πανέμορφο Plague Tale ζητάει 4.5 με 6 GB VRAM σε 4k ultra. 

Για το μέλλον ρώτησα. Έχω μια rtx 2060 6gb , θα είναι άνετη και μετά από πχ 2 χρόνια σε 1080p με τα 6gb vram ; Μέχρι τώρα με καλύπτει σε ό,τι παίζω εγώ και ο γιος μου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, fotaras76 είπε

Όχι σοβαρά το είπε έχει παιχνίδια που δεν τα λες wow και ζητάνε πολύ vram και έχει παιχνίδια που πέφτουν σαγόνια στα Textures και ζητάνε πολύ λιγότερη. Είναι η εξαίρεση μέχρι στιγμής όμως τα πρώτα. 

Επεξ/σία από Arkin
  • Like 1

Για το μέλλον ρώτησα. Έχω μια rtx 2060 6gb , θα είναι άνετη και μετά από πχ 2 χρόνια σε 1080p με τα 6gb vram ; Μέχρι τώρα με καλύπτει σε ό,τι παίζω εγώ και ο γιος μου.

Aν τα παιχνίδια έχουν την σφραγίδα της AMD (sponsored, τα έχει στο site τους), για ultra textures όχι δεν θα είναι αρκετή. Θα πρέπει να κατεβάζεις textures στο high / medium. Αν δεν είναι sponsored από την amd λογικά θα είσαι okay. 

• Like 1

Θα σε καλύψει στην πλειοψηφία εκτός αν αρχίσουν να βγαίνουν όλα όπως last of us οπότε εκεί πάμε στα 8 με 10 για future proof σε 1080p. 

• Like 1

Μόλις τώρα, Arkin είπε

Θα σε καλύψει στην πλειοψηφία εκτός αν αρχίσουν να βγαίνουν όλα όπως last of us οπότε εκεί πάμε στα 8 με 10 για future proof σε 1080p. 

9.5 ζητάει σε 720p :) 

Μόλις τώρα, Herald είπε

9.5 ζητάει σε 720p :) 

Και ειναι μια θολουρα ξέρω. Αμπαλοι της Iron Galaxy σήμερα βγαίνει νέο μεγάλο patch σύμφωνα με τα λεγόμενα τους. Το καλάθι είναι τέρμα μικρό όμως. 

4 λεπτά πριν, Arkin είπε

Και ειναι μια θολουρα ξέρω. Αμπαλοι της Iron Galaxy σήμερα βγαίνει νέο μεγάλο patch σύμφωνα με τα λεγόμενα τους. Το καλάθι είναι τέρμα μικρό όμως. 

Πιστεύεις δεν έχχει να κάνει με AMD ε? Εγώ θυμάμαι η ιστορία ξεκίνησε με το godfall και τα 244gvb VRAM, και αυτό amd sponsored. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...