Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Dr_Pepper είπε

Αυτά ειναι το ίδιο με το πρωτογενές πλεόνασμα για να μπούμε στην Ευρώπη και ακόμη χειρότερο γράφουν της παναγιάς τα μάτια για να γλυτώσουν φόρους :P 

Το ότι δηλώνω είμαι έχει σταματήσει και στην Ελλάδα του απ' το 2000.

• Απαντ. 2,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, manolis940 είπε

Το ότι δηλώνω είμαι έχει σταματήσει και στην Ελλάδα του απ' το 2000.

Η Nike Αγγλίας, αν δεν κάνω λάθος, έκανε μια θυγατρική στο μπελίζ ή κάπου εκει στην οποία έδωσε τα δικαιώματα του logo και πχ στο τέλος του χρόνου πες έβγαζε 1 δις? τα 900 εκατομμύρια τα έδινε στην θυγατρική στο μπελίζ σαν royalties για την χρήση του λόγκο ώστε να πληρώνουν φόρο μονο για τα 100 εκατομμύρια...

Βέβαια πιάστηκε κάποια στιγμή (σχετικά πρόσφατα νομίζω δεν παίζει να έχει πάνω απο 3 χρόνια)  γιαυτό το μάθαμε αλλά πίστεψε με δεν χρειάζονται 10 δις RnD για να πάνε απο την 4090 στην 5090 :P  (δεν λέω ότι στο τζάμπα βγαίνουν αυτά και τα κάνει ο οποιοσδήποτε αλλά αυτοί που τα μπορούν να τα σχεδιάσουν παίρνουν μονο μισθό + μετοχές +ντένταλ άντε και δωρεάν σνακ απο την καντίνα του κτηρίου όχι 5-10δις κάθε χρόνο :P ) 

για να σου δώσω να καταλάβεις 10 δις κάνει ένα ολόκληρο Node σε εργοστάσιο ημιαγωγών κάθε χρόνο τέτοια χτίζουν; ούτε ένα δεν έχουν.. στην TSMC πάνε... 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Η Nike Αγγλίας, αν δεν κάνω λάθος, έκανε μια θυγατρική στο μπελίζ ή κάπου εκει στην οποία έδωσε τα δικαιώματα του logo και πχ στο τέλος του χρόνου πες έβγαζε 1 δις? τα 900 εκατομμύρια τα έδινε στην θυγατρική στο μπελίζ σαν royalties για την χρήση του λόγκο ώστε να πληρώνουν φόρο μονο για τα 100 εκατομμύρια...

Βέβαια πιάστηκε κάποια στιγμή (σχετικά πρόσφατα νομίζω δεν παίζει να έχει πάνω απο 3 χρόνια)  γιαυτό το μάθαμε αλλά πίστεψε με δεν χρειάζονται 10 δις RnD για να πάνε απο την 4090 στην 5090 :P  (δεν λέω ότι στο τζάμπα βγαίνουν αυτά και τα κάνει ο οποιοσδήποτε αλλά αυτοί που τα μπορούν να τα σχεδιάσουν παίρνουν μονο μισθό + μετοχές +ντένταλ άντε και δωρεάν σνακ απο την καντίνα του κτηρίου όχι 5-10δις κάθε χρόνο :P ) 

για να σου δώσω να καταλάβεις 10 δις κάνει ένα ολόκληρο Node σε εργοστάσιο ημιαγωγών κάθε χρόνο τέτοια χτίζουν; ούτε ένα δεν έχουν.. στην TSMC πάνε... 

Έχεις κάποιο τέτοιο στοιχείο για την NVIDEA; Διότι εμένα αυτά τα λεφτά μου φαίνονται λογικά να δίνονται ακόμη και σε μισθούς για να παραμείνει στην κορυφή. ;)

Επεξ/σία από manolis940
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, manolis940 είπε

Έχεις κάποιο τέτοιο στοιχείο για την NVIDEA; Διότι εμένα αυτά τα λεφτά μου φαίνονται λογικά να δίνονται ακόμη και σε μισθούς για να παραμείνει στην κορυφή. ;)

Ναι το στοιχείο που έχω ειναι ότι έτσι λειτουργεί ο κόσμός αν πιστεύεις ότι οι πλούσιοι δεν κοιτάνε να βρούν κάθε παραθυράκι σίγουρα και γκρίζο αλλά καμιά φορά και παράνομο για να γίνουν πιο πλούσιοι τότε μάλλον ζούμε σε διαφορετικούς πλανήτες :P 

Το θέμα με το παράδειγμα της nike ειναι ότι "νασαι σίγουρος οτι συμβαίνουν αυτά" επειδή δεν τα μαθαίνεις απλά σημαίνει ότι κάνουν καλή δουλειά. 

Είναι σαν να με ρωτάς αν παίρνουν πχ μίζες οι πολιτικοί... όχι δεν έχω ντοκουμέντα για κάποιον που τώρα ειναι ενεργητικός πολιτικός (πέρα απο αυτούς που πιάσανε δεν λέω ονόματά λόγω κανόνων ) άλλά ειμαι σίγουρος ότι παίρνουν :) 

Έχοντας πει βέβαια αυτό η αλήθεια ειναι πως έχω δεν ξεκίνησα με αυτό απλά για να σου πω ότι δεν ειναι αυτός ο λόγος και να μην είχε μαθευτεί το παρακάτω πάλι θα ήμουν σίγουρος για τους λόγους που ανέφερα. 

https://www.nytimes.com/2024/12/05/business/nvidia-jensen-huang-estate-taxes.html

https://finance.yahoo.com/news/nvidia-ceo-jensen-huang-accused-170213361.html

Να ένα έτος γερό RnD :P και αυτό ειναι μόνο εκει που "έχυσε το γάλα" να είσαι σίγουρος ότι "κάτω απο το χαλί" έχει ένα σωρό άλλα τέτοια κόλπα κριμένα. 

Ιφ γιου νο γιου νο 
ουφφφφφ
ματσι μάτσι 🤣

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ.
8 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Ναι το στοιχείο που έχω ειναι ότι έτσι λειτουργεί ο κόσμός αν πιστεύεις ότι οι πλούσιοι δεν κοιτάνε να βρούν κάθε παραθυράκι σίγουρα και γκρίζο αλλά καμιά φορά και παράνομο για να γίνουν πιο πλούσιοι τότε μάλλον ζούμε σε διαφορετικούς πλανήτες :P 

Το θέμα με το παράδειγμα της nike ειναι ότι "νασαι σίγουρος οτι συμβαίνουν αυτά" επειδή δεν τα μαθαίνεις απλά σημαίνει ότι κάνουν καλή δουλειά. 

Είναι σαν να με ρωτάς αν παίρνουν πχ μίζες οι πολιτικοί... όχι δεν έχω ντοκουμέντα για κάποιον που τώρα ειναι ενεργητικός πολιτικός (πέρα απο αυτούς που πιάσανε δεν λέω ονόματά λόγω κανόνων ) άλλά ειμαι σίγουρος ότι παίρνουν :) 

Έχοντας πει βέβαια αυτό η αλήθεια ειναι πως έχω δεν ξεκίνησα με αυτό απλά για να σου πω ότι δεν ειναι αυτός ο λόγος και να μην είχε μαθευτεί το παρακάτω πάλι θα ήμουν σίγουρος για τους λόγους που ανέφερα. 

https://www.nytimes.com/2024/12/05/business/nvidia-jensen-huang-estate-taxes.html

https://finance.yahoo.com/news/nvidia-ceo-jensen-huang-accused-170213361.html

Να ένα έτος γερό RnD :P και αυτό ειναι μόνο εκει που "έχυσε το γάλα" να είσαι σίγουρος ότι "κάτω απο το χαλί" έχει ένα σωρό άλλα τέτοια κόλπα κριμένα. 

Ιφ γιου νο γιου νο 
ουφφφφφ
ματσι μάτσι 🤣

Δεν  διαφωνώ ότι ο έχων δεν κοιτάει να φοροδιαφύγει, απλώς δεν μου φαίνονται παράλογα τα ποσά που αναφέρθηκαν πιο πίσω. Επίσης όταν δεν μπορεί να αποδειχθεί κάτι η συζήτηση πέφτει σε επίπεδο. Στην δική μου εικόνα η τιμή της NVIDIA παραμένει υψυλά από ένα μίγμα κόστους παραγωγής, μελλοντικού R&D και ναι φυσικά είναι και το brand στην μέση. Γνωρίζει ότι ο κόσμος την εμπιστεύεται τυφλά οπότε θα δώσει τα χρήματα του ακόμη και σε μοντέλα με 8GB σήμερα ( να έρθουμε και στην συζήτηση) έναντι ισάξιων φθηνότερων μοντέλων με περισσότερη VRAM πχ στα 16GB όπου δεν θα βρουν εμπόδιο αυτό το εμπόδιο στο μέλλον.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, manolis940 είπε

Δεν  διαφωνώ ότι ο έχων δεν κοιτάει να φοροδιαφύγει, απλώς δεν μου φαίνονται παράλογα τα ποσά που αναφέρθηκαν πιο πίσω.

H nvidia ειναι η πιο τυχάρπαστη και ληστρική εταιρεία στον χώρο της τεχνολογίας ότι έχει ειναι είτε κλεμ-μένο είτε αγορασμένο απο πτωχευμένη -επειδή όντως κανανε rnd- εταιρεία (physx, 3dfx Interactive(αυτοί που κάνανε τις voodoo ),OptiX,Mental Ray,Mellanox,Lightspeed Studios)  πάλι καλά που δεν πήρε και την ΑΤι και πρόλαβε και την πήρε η AMD αλλιώς δεν θα είχαμε ούτε 1 opensource τεχνολογία σήμερα συμπεριλαμβανομένων και των drivers....

Τέσπα ξεφεύγω απο το θέμα θα μπορούσα να γράψω τόμους για την μικροψυχία και κωλοφαρδία της :P εκείνο που ήθελα να πω αρχίζοντας με το ότι ειναι τυχάρπαστη ειναι ότι αν δεν ήταν το crypto mining δεν θα είχε γίνει τίποτα απο αυτά που γίνανε τώρα

Τόσο η AMD όσο και η Nvidia 10+ χρόνια γύρω στο 1 δις RnD δήλωναν για πάνω απο 10 χρονια  σε RnD ξαφνικά και οι δύο άρχισαν να πολλαπλασιάζουν το RnD το 2020.... όταν δηλαδή τα έσοδα τους απο το mining ήταν τρελά επειδή οι τιμές ήταν στο ταβάνι και φταίγανε οι "scalpers" .... αυτό που απλά έγινε είναι ότι χέστηκαν στο τάλιρο με ληστρικά deal και μαγειρέψανε τα νούμερα με λογιστικά κολπάκια ένα απο αυτά να δηλώνουν παραπάνω έξοδα RnD η Nvidia ηδη κατηγορήθηκε για απόκρυψη πωλήσεων για mining https://www.binance.com/en/square/post/17482422729402 αλλά και οι 2 το κάνανε αυτό απλά όσα περισσότερα λεφτά έχεις τόσο πιο δύσκολο να τα κρίψεις και ξεφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες εδώ και εκει. 

Μετά έκατσε και το παπαγαλάκι της open AI (chatgpt) (άλλη τρελή φούσκα τα επόμενα χρόνια) έτυχε να γίνει δημοφιλές και να χρειάζεται GPUs και τώρα με όλα τα δις απο το mining χέζονται και μετα δις απο την ΑΙ...

Αυτό που κάνουν και οι 2 εταιρείες αυτές (όσο αφορά τα γραφικά για την AMD ) ειναι ASIC για υπολογισμούς πινάκων αυτό ειναι ουσιαστικά μια GPU και αυτό χρειάζεται και η AI.... (και οι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης) ειναι κάτι απλό δηλαδή σαν κατασκευή απλά πως έκατσε και οι χρήσεις του βγαίνουν τόσο κερδοφόρες :P 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • Like 2
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

H nvidia ειναι η πιο τυχάρπαστη και ληστρική εταιρεία στον χώρο της τεχνολογίας ότι έχει ειναι είτε κλεμ-μένο είτε αγορασμένο απο πτωχευμένη -επειδή όντως κανανε rnd- εταιρεία (physx, 3dfx Interactive(αυτοί που κάνανε τις voodoo ),OptiX,Mental Ray,Mellanox,Lightspeed Studios)  πάλι καλά που δεν πήρε και την ΑΤι και πρόλαβε και την πήρε η AMD αλλιώς δεν θα είχαμε ούτε 1 opensource τεχνολογία σήμερα συμπεριλαμβανομένων και των drivers....

Τέσπα ξεφεύγω απο το θέμα θα μπορούσα να γράψω τόμους για την μικροψυχία και κωλοφαρδία της :P εκείνο που ήθελα να πω αρχίζοντας με το ότι ειναι τυχάρπαστη ειναι ότι αν δεν ήταν το crypto mining δεν θα είχε γίνει τίποτα απο αυτά που γίνανε τώρα

Τόσο η AMD όσο και η Nvidia 10+ χρόνια γύρω στο 1 δις RnD δήλωναν για πάνω απο 10 χρονια  σε RnD ξαφνικά και οι δύο άρχισαν να πολλαπλασιάζουν το RnD το 2020.... όταν δηλαδή τα έσοδα τους απο το mining ήταν τρελά επειδή οι τιμές ήταν στο ταβάνι και φταίγανε οι "scalpers" .... αυτό που απλά έγινε είναι ότι χέστηκαν στο τάλιρο με ληστρικά deal και μαγειρέψανε τα νούμερα με λογιστικά κολπάκια ένα απο αυτά να δηλώνουν παραπάνω έξοδα RnD η Nvidia ηδη κατηγορήθηκε για απόκρυψη πωλήσεων για mining https://www.binance.com/en/square/post/17482422729402 αλλά και οι 2 το κάνανε αυτό απλά όσα περισσότερα λεφτά έχεις τόσο πιο δύσκολο να τα κρίψεις και ξεφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες εδώ και εκει. 

Μετά έκατσε και το παπαγαλάκι της open AI (chatgpt) (άλλη τρελή φούσκα τα επόμενα χρόνια) έτυχε να γίνει δημοφιλές και να χρειάζεται GPUs και τώρα με όλα τα δις απο το mining χέζονται και μετα δις απο την ΑΙ...

Αυτό που κάνουν και οι 2 εταιρείες αυτές (όσο αφορά τα γραφικά για την AMD ) ειναι ASIC για υπολογισμούς πινάκων αυτό ειναι ουσιαστικά μια GPU και αυτό χρειάζεται και η AI.... (και οι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης) ειναι κάτι απλό δηλαδή σαν κατασκευή απλά πως έκατσε και οι χρήσεις του βγαίνουν τόσο κερδοφόρες :P 

Αυτό είναι είναι ένα μεγάλο μέρος του R&D σήμερα. Έχεις πολύ δύναμη, αγοράζεις κάτι καλό που κυκλοφορεί στην αγορά, το μετατρέπεις σε κάτι κλειστό aka οικοσύστημα και εδραιώνεις την θέση σου στην αγορά για τα επόμενα χρόνια. Φυσικά πρέπει να βγάζεις αρκετά για να το ξανακάνεις.

Αλλά βλέπω να επιμένεις όσον αφορά το ότι δεν έχουν R&D ή έχουν ελάχιστο οι εταιρείες. Όλες αυτές οι αλλαγές πως έρχονται από γενιά σε γενιά GPU; Τις φέρνει ο πελαργός;

Επίσης το άρθρο δεν λέει κάπου για φοροδιαφυγή αλλά για παραπλάνηση επενδυτών. Μήπως εγώ δεν διαβάζω κάτι σωστά;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, manolis940 είπε

Αλλά βλέπω να επιμένεις όσον αφορά το ότι δεν έχουν R&D ή έχουν ελάχιστο οι εταιρείες. Όλες αυτές οι αλλαγές πως έρχονται από γενιά σε γενιά GPU; Τις φέρνει ο πελαργός

Ποίες αλλαγές;

ίσα ίσα έχουμε λιγότερες αλλαγές τώρα με τα 10 δις παρά τότε με το 1 δις λολ επίσης μην ξεχνάς ότι παλιότερα είχαμε νεα γενιά κάθε χρόνο σήμερα πόσος χρόνος περνάει μεταξύ γενιών; 

Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη γιατί ειναι άλλη κουβέντα 

Τέλος δεν λέω ότ έχουν ελάχιστο RnD μάλλον δεν καταλαβαίνεις τα μεγέθη 1 δις ειναι ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ (σίγουρα και εκει δεν πήγαιναν όλα στο RnD αλλά τεσπα ειναι λογικό ποσό) . 

Για να μετρήσεις απο το 1 μέχρι το ένα εκατομμύριο θες 11.5 μέρες (υποθέτοντας ότι δεν θα κοιμηθείς καθόλου και κάθε αριθμός θα σου παίρνει 1 δευτερόλεπτο να τον ξεστομίσεις -πράγμα αδύνατο για τους μεγαλύτερους αριθμούς αλλά τέσπα)

Για να μετρήσεις απο 1 μέχρι το 1 δις Θέλεις 31.7 χρόνια

10 δις για την συγκεκριμένη δουλειά (και κάθε χρόνο μάλιστα) ειναι υπεργαλαξιακό ποσό. 

σου έδωσα και παράδειγμα να το ξαναπω η TSMC για να αναπτύξει ένα ολόκληρο εργοστάσιο ημιαγωγών στην Ιαπωνία ξόδεψε γύρω στα 8 δις 

ξέρεις τι state of the art RnD θέλει κάτι τέτοιο; και βασικά πραγματικό RnD με @@   όχι ζωγραφιές που τις τυπώνεις σε τσιπάκι μελέτες υλικών, συγχρονισμός και ρύθμιση ρομπότ προσαρμογές και ρεγουλαρίσματα τεράστιων μηχανών όπως αυτή εδώ (που ειναι υπεύθυνες για να τυπώνουν τις ζωγραφιές του καθένα σε τσιπάκια) 

ASML to Ship $380 Million High-NA EUV Chipmaking Machine to ...

Δεν τα παίρνεις αυτά και εκτυπώνουν αυτό που θες όπως το θες όπως όταν αγοράζεις ενα εκτυπωτή θέλει έρευνα και ανάπτυξη μονο αυτό το κομμάτι η Intel έκανε χρόνια για να ρίξει τα 10nm .... 

δηλαδή μιλάμε για πολλαπλές επιστήμες και τέχνες με ξεχωριστό RnD για το πως θα "παίξουν" μαζί και θα έχουν βέλτιστη απόδοση απο τον κλιματισμό του εργοστασίου, την διαχείριση ενέργειας, μέχρι εφαρμογή κβαντομηχανικής για να αποκτήσεις συγκεκριμένο αποτέλεσμα στο substrate που θες με επαναληψιμότητα και συχνότητα τέτοια για να κατασκευάζεις εκατοντάδες χιλιάδες τσιπ χωρίς θέμα για 1 χρόνο... 

Αυτοί που διαχειρίστηκαν αυτή την κατασκευή ήταν σαν να διαχειρίστηκαν ένα ολόκληρο κράτος για 4 χρόνια 

και για να γίνει αυτό το μεγαθήριο 

Taiwan's TSMC mulls building second chip plant in Japan | The Asahi  Shimbun: Breaking News, Japan News and Analysis

(πρόσεξε οι τελίτσες εκει ειναι φορτηγά και κλούβες... ) 

Που ξεκίνησε το 20 και μόλις πρόσφατα το 24 άρχισε την παραγωγή ξόδεψαν 8,5 δις (ούτε "καν" 10) 

φαντάσου πόσοι επιστήμονες αιχμής διάφορων ειδικοτήτων έκαναν μελέτες πόσα prototypes και αλλαγές στο production line και δοκιμές αντοχής και συμπεριφοράς υλικών και μηχανημάτων και και και και 8ΔΙΣ. 

και η nvidia για να κάνει μια ζωγραφιά που θα αποδίδει 10% καλύτερα απο την προηγούμενή χρειάζεται τόσα κάθε χρόνο; :P

Σου έδειξα και το βίντεο πώς ειναι απο μέσα τα κεντρικά έχουν εκείνον τον μπάρμπα (σίγουρα επιστήμονας με@@ δεν λέω) να κοιτάει για βλάβες κτλ χρησιμοποιώντας μηχανήματα που κάνε9ι 1 εκατομμύριο το ένα... πόσα τέτοια είχαν εκει μέσα; 10; 100; μέχρι το ένα δις περισσεύουν άλλα 900 εκατομμύρια... (και αυτοι γράφουν για 10 δις πια όχι 1) και δεν τα αγοράζεις αυτά τα μηχανήματα κάθε χρόνο.. 

Και επαναλαμβάνω δεν λέω ότι τους βγαίνει στο τζάμπα ή ότι ειναι εύκολο σίγουρα ξοδεύουν αρκετά εκατομμύρια για RnD μαζί με αναλώσιμα (πχ ρεύμα κόστος internet μισθοί ενοίκια κτλ) παίζει να φτάνει και το δις αλλά ως εκει τα άλλα ειναι μούφες ναχαμε να λέγαμε. 

Και η αγορά IP δεν μπαίνει στο RnD μπαίνει στα acquisitions 

Αυτό που γίνεται ειναι απλά άρτος και θεάματα πάνω απο 1 δις σίγουρα ξοδεύουν στο marketing και διαφημίσεις για να βγεί ο πέτσινος κάγκουρας με κροκοδειλέ 9000 ευρω σακάκι να το παίξει jobs και να σου λέει ότι τα ψεύτικα frames (frame generation) ειναι το μέλλον για να σου πουλάει το ίδιο hardware πιο ακριβά  (πχ συγκρίνει 4090 με 5070) και να νομίζεις ότι έχεις και έκπτωσή  απο πάνω (wow θα αγοράσω την 5070 που θα κάνει "μονο" 600 και θα έχει ίδιες επιδόσεις με 4090;;;) :P 

Nvidia Claims The RTX 5070 Offers 4090 Performance at $549 - ComputerCity

Steam Community :: :: I'd Buy That For A Dollar

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

10 δις για την συγκεκριμένη δουλειά (και κάθε χρόνο μάλιστα) ειναι υπεργαλαξιακό ποσό. 

Μου θυμίζεις τώρα κάτι πελάτες που πάω και τους ζητάω 80€ για εργασία και μου λένε. "Πολλά δεν είναι 80€ για μεροκάματο;" 😂

Δεν ξέρω ειλικρινά αν αλλά ξεφεύγουμε απ' το θέμα κάνοντας υποθέσεις και είναι κρίμα γι αυτούς που το παρακολουθούν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...