Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά σας φίλοι,

Σχετικά πρόσφατα είχα ξεκινήσει την έρευνα πάνω στην κατασκευή σπιτιού.

Αποφάσισα να κοιτάξω την προοπτική κατασκευής κατοικίας με μεταλλικό σκελετό.

Στο μεσοδιάστημα, όλα άρχισαν να ακριβαίνουν κλπ και φτάνουμε στο σήμερα.

Μετά απ όσα έχω δει στην αγορά, έχω καταλήξει οτι γενικά όσον αφορά το σκελετό, υπάρχουν 2 τύποι που έχω βρει.

Μεταλλικός σκελετός απο δοκούς τύπου Η, που λέγονται έτσι λόγω σχήματος και ίσως να έχετε δει σε μεγάλα βιομηχανικά κτήρια και πρόσφατα είδα μια εταιρεία που κατασκευάζει σκελετούς απο δοκούς τετράγωνους steel square pipes νομίζω τους λένε στο εξωτερικό που είναι τετράγωνες δοκοί κάποιου πάχους κενοί στο εσωτερικό.

Το πρώτο γενικά το έχω βρει σε πιο μεγάλο κόστος απ το δεύτερο.

Απο τοιχοποιίες, και οι 2 παραπλήσιες ήταν, με τσιμεντοσανίδες, γυψοσανίδα, πετροβάμβακα κλπ - λίγο πολύ είναι συγκεκριμένες οι τοιχοποιίες.

Σκέφτομαι να το προχωρήσω - έχει κανείς σας εμπειρία απο τέτοιο σπίτι; Ίσως να έχετε φτιάξει κι εσείς πρόσφατα ένα τέτοιο; 

Δεκτές οι απόψεις.

Δημοσ.

Δε γνωρίζω την απάντηση, ξέρω όμως ότι σίγουρα θα παίζει ρόλο τι ακριβώς θέλεις να χτίσεις 

Άλλο πράγμα μια ισόγεια μονοκατοικία, άλλο πράγμα αν θες μεζονέτα, άλλο πράγμα αν θες πιλοτή, κ.ο.κ.

Αν δεν έχεις σχέδια να πάρεις μια προσφορά, νομίζω είναι λίγο στον αέρα το ερώτημα :)

• Like 1
Δημοσ.

Σωστό - για μονοκατοικία σκέφτομαι μέχρι 2 όροφη. 

Έχω πάρει κάποιες προσφορές και γι αυτό εντοπίζω και μια διαφορά στην τιμή απλά αν κάποιος έχει και εμπειρία είτε γιατί κατασκεύασε ένα δικό του σπίτι απο μεταλλικό σκελετό είτε γιατί μένει σε ένα τέτοιο σπίτι, θα ήταν χρήσιμο να μας πει μια άποψη γιατί νομίζω είναι σχετικά νέου τύπου κατασκευές αυτές για την Ελλάδα.

Βέβαια ο μηχανικός μου είναι υπέρ και κάτι συγγενείς που έχω στον κλάδο της οικοδομής επίσης είναι υπερ στο να πας πλέον σε εναλλακτική δόμηση αντί για μπετόν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χονδρικά τα λέει εδώ.

Προσωπικά περισσότερο θα με απασχολούσε να γίνει σωστή δουλειά σε κάθε στάδιο της κατασκευής, παρά το υλικό που θα έχουν οι κολόνες (απο τη στιγμή που οικονομικό κέρδος δεν θα υπάρχει ανάμεσα στις 2 επιλογές).

Το να έχουν πραγματική εμπειρία και γνώση όσοι πάρουν μέρος στην κατασκευή του έργου, να γνωρίζουν εφαρμογές νέων υλικών και τεχνολογιών κλπ, είναι το πιο σημαντικό, όπως και ο μηχανικός που θα επιβλέπει. 

Ένα θετικό που βλέπω στο μεταλλικό σκελετό, είναι ότι είναι πιο τυποποιημένα τα στάδια και το πόσοι θα εμπλακούν. Έχεις το σχέδιο, έχεις τα υλικά, γνωρίζεις πως θα γίνουν σωστά οι ενώσεις κ με ποια υλικά και τελείωσες. Με το σκυρόδεμα, πρέπει να επιβλέψεις πολλά στάδια και πολλούς διαφορετικούς επαγγελματίες (μπετά, οπλισμός, δέσιμο οπλισμού, επιλογή κατάλληλου οπλισμού κλπ κλπ κλπ). Όταν τα βήματα και οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες κάτι να μην γίνει τέλειο. 

Επεξ/σία από sphinxgr
  • Like 2
Δημοσ.
9 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Η μόνη άποψη για αυτο που ρωτας ειναι βρες μηχανικό 

Συμφωνώ αλλά όλες οι κατασκευαστικές πλέον, μηχανικούς απασχολούν. Πας και παίρνεις μια προσφορά με το κλειδί στο χέρι και αναλαμβάνουν απ τη θεμελίωση μέχρι το βάψιμο.
Αν πάω σε κάποιο μηχανικό που συνεργάζεται με κάποια απ αυτές, θεωρώ οτι δε θα μου προτείνει απαραίτητα αυτό που συμφέρει εμένα.
Απ την άλλη, κάποιος τρίτος, ίσως να μην έχει εξοικείωση με έναν τύπο κατασκευής συγκεκριμένο.

11 ώρες πριν, sphinxgr είπε

Προσωπικά περισσότερο θα με απασχολούσε να γίνει σωστή δουλειά σε κάθε στάδιο της κατασκευής, παρά το υλικό που θα έχουν οι κολόνες (απο τη στιγμή που οικονομικό κέρδος δεν θα υπάρχει ανάμεσα στις 2 επιλογές).

Αυτές οι δύο επιλογές, έχουν διαφορά στην τιμή αρκετά μεγάλη. Αυτό είναι που μου κάνει εντύπωση. 

• Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, Klikas είπε

Αυτές οι δύο επιλογές, έχουν διαφορά στην τιμή αρκετά μεγάλη. Αυτό είναι που μου κάνει εντύπωση. 

Ποια είναι πιο ακριβή? Πόσο % πιο ακριβη? 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, sphinxgr είπε

Ποια είναι πιο ακριβή? Πόσο % πιο ακριβη? 

Η επιλογή 1 είναι πιο ακριβή. Ένα καλό 30%. Απλά στην περίπτωσή μας δεν ξέρω αν ισχύει το 'ο,τι πληρώνεις παίρνεις' καθώς πλέον όλα πρέπει να έχουν προδιαγραφές αυστηρές στη χώρα μας και οκ μιλάμε για ένα μεταλλικό σκελετό - διαφορετικό το 1 απ το 2 δε λέω αλλά δεν είμαι ειδικός να κρίνω αν το φθηνότερο είναι κάτι που παραδοσιακά έχει προβλήματα πχ. θεωρώ απλά οτι είναι πιο ελαφρύ.

Δημοσ.

Επειδή είμαι σε αναζήτηση και εγώ για κατασκευή διώροφης κατοικίαςθα μπορούσες να πεις εδώ ή σε pm αν θέλεις που βρήκες λύση στην οποία προτείνουν "δοκούς τετράγωνους steel square pipes " ,μέχρι στιμγής στους 2 μηχανικούς που μίλησα μου είπαν αποκλειστηκα για δοκους Η και κανένας δεν ανέφερε την ύπαρξη άλλης λύσης.

Δημοσ.

Σου έστειλα προσωπικό μήνυμα @solton57010 - διαθέσιμος να μιλήσουμε απο εκεί στον οποιονδήποτε έχει απορία γιατί δεν ξέρω αν είναι θεμιτό να αναφέρω δημόσια εταιρείες.

Δημοσ.

Δεν εχω εμπειρια απο μεταλλικους σκελετους σε οικιες, αλλα συνεργαζομαι με κατασκευαστικη που φτιαχνει μεταλλικα κτιρια για επαγγελματικη στεγη και βρισκομαι συχνα-πυκνα στα εργοταξια κατα την κατασκευη.
Ενα ειναι σιγουρο, οτι σηκωνονται σε χρονο ρεκορ σε σχεση με σκελετους σκυροδεματος. Και φανταζομαι η διαφορα στην τιμη ειναι κυριως λογων πολυ λιγοτερων εργατο-ωρων.
Κοιλοδοκους συνηθως χρησινοποιουν για τα "ψαλιδια" στις στεγες και για τις αντιρριδες, ενω για την καθετη στηριξη συνηθως τυπου Η. Και εγω να σου πω το βρισκω πιο ελκυστικο για κατασκευη μονοκατοικιας και αν δεν κανω λαθος εχουν και πολυ καλυτερη συμπεριφορα σε σεισμους.

• Like 1
Δημοσ.

Ο λόγος που πάω σε μεταλλικό - πέρα απ το χρόνο ανέγερσης - είναι αυτό που ανέφερε και ο φίλος πιο πάνω ο @sphinxgr

Επειδή μια οικοδομή περνάει απο πολλά στάδια και εμπλέκονται πολλοί τεχνίτες, θεωρώ οτι τα υλικά είναι συγκεκριμένα και έχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές. Η κακοτεχνία αν γίνει, μπορεί να οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και στο πώς ο κάθε τεχνίτης θα εφαρμόσει το υλικό.

Οπότε αντί να πάω σε ένα ΠΡΟΚΑΤ τελειωμένο που θα έρθει απλά και θα κουμπώσει στο οικόπεδο, που εκεί έχω άλλους περιορισμούς και σχεδιαστικά και σαν επεκτασιμότητα στο μέλλον (αν χρειαστεί), λέω να πάω σε μια κατασκευή που θα είναι ναι μεν χωρίς τέτοιους περιορισμούς αλλά που θα μπορούν κάποια στάδια και πραγματάκια όπως πχ ο σκελετός ή οι τσιμεντοσανίδες ή οτιδήποτε, να παραχθούν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως ένα εργοστάσιο γιατί θεωρώ οτι έτσι, μειώνω την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους κατά την οικοδόμηση.

• Like 1
Δημοσ.

Σιδηροκατασκευή θα έκανα αν δεν μου έφταναν τα χρηματα για μπετό, ή αν σηκωνα όροφο πάνω σε παλιά μπετόν αρμέ κατασκευή που δεν αντέχει να χτιστεί κανονικα πάνω (ξέρω περίπτωση). Ο λόγος είναι η αξία μεταπώλησης.

• Like 1
Δημοσ.
42 λεπτά πριν, gpapadakis είπε

Σιδηροκατασκευή θα έκανα αν δεν μου έφταναν τα χρηματα για μπετό

Ίσως να ακούγεται περίεργο, αλλά δεν είναι πολύ φθηνότερο απο μπετό - αν όχι στα ίδια, λίγο φθηνότερο είναι. 

Βέβαια με ενθάρρυναν να το κάνω κυρίως πχ για τη σεισμική συμπεριφορά - σκέψου οτι μια 2 όροφη μεταλλική μονοκατοικία, βγαίνει σε βάρος όσο ένα μπετονένιο διαμέρισμα.

Θεωρώ κι εγώ αν και δεν είμαι ειδικός οτι τέτοιες κατασκευές είναι οι κατασκευές του μέλλοντος - βέβαια το να προβλέπεις το μέλλον έχει μια καλή πιθανότητα λάθους :P αλλά δε διαφέρουν και πολύ απ την παραδοσιακή κατασκευή.

Για μεταπώληση δε το σκέφτομαι προς το παρόν. Το πολύ πολύ έτσι όπως γίναμε, να μου το πάρει η τράπεζα να το πουλήσει αυτή 🤣

Δημοσ.

και εγω θεωρω οτι ειναι καλη επιλογη, χωρις να εχω εμπειρια, ειδικα για σεισμους, αν προχωρησεις και καταληξεις και εχεις ορεξη, ενημερωνε μας για το project.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...