Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, james01gr είπε

Δεν έχεις λόγο να έχεις ενεργοποιημενες ενδοκοινοτικες για αγορές 500€/χρονο από το Amazon. Είναι χαζομάρα για τόσο μικρό ποσό. Είναι καλύτερα να αγοράζεις με τιμολόγιο, να σε χρεώνουν μεν το φπα αλλά το εκπιπτει η μάνα σου από το φαρμακείο. Αλλά και πάλι με μέτρο. Η λογιστρια έχει δίκιο γιατί δεν αγοράζεις εμπορεύματα με ενδοκοινοτικες αλλά εξοπλισμό που αποτελεί πάγιο και να πρέπει να βρίσκεται στην επιχείρηση ή να χρησιμοποιείται από την μάνα σου και τους υπαλλήλους της. Το να έχεις ενδοκοινοτικες μόνο κινητά και υπολογιστές σε κάνει εύκολο στόχο σε περίπτωση ελέγχου. Γιατί ο εφοριακός θα ζητήσει να του παρουσιάσει η μάνα σου το κινητό της, τον υπολογιστή της, τον εκτυπωτή ή τα ακουστικά της. Τι θα πει; τα έδωσα στον γιο μου; καλύτερα να χρησιμοποιείς μια στο τόσο το 39α, είναι πιο ακίνδυνο. 

Οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις/αποκτήσεις αγαθών δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. 

Αν αγοράσεις απο Amazon και ζητήσεις τιμολόγιο και έστω με κάποιον τρόπο σου χρεώσουν ΦΠΑ (Γερμανίας? 19%?) πως θα εκπέσει στην Ελλάδα; Το έχει εισπράξει η Γερμανία και θα το ζητήσεις πίσω από την Ελλάδα στην περιοδική δήλωση; Αφήνω εκτός το κομμάτι mydata, διασταυρώσεων κλπ.

Πάντως η ενδοκοινοτική απόκτηση/παράδοση χωρίς την προηγούμενη "ενεργοποίηση" τους στη ΔΟΥ έχει πρόστιμο 100 ευρώ (νομίζω, αν δεν έχει αλλάξει πρόσφατα).

Το ότι τα πράγματα (είτε εμπορεύματα είτε πάγια) πρέπει να βρίσκονται στην επιχείρηση (ή για χρήση της επιχείρησης) είναι απολύτως σωστό και αναλύθηκε αρκετά στα προηγούμενα ποστς.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, barca10 είπε

Αν αγοράσεις απο Amazon και ζητήσεις τιμολόγιο και έστω με κάποιον τρόπο σου χρεώσουν ΦΠΑ (Γερμανίας? 19%?) πως θα εκπέσει στην Ελλάδα; Το έχει εισπράξει η Γερμανία και θα το ζητήσεις πίσω από την Ελλάδα στην περιοδική δήλωση; Αφήνω εκτός το κομμάτι mydata, διασταυρώσεων κλπ.

Οπως γινεται και με τις απλες αποδειξεις, γινεται και με τα τιμολογια. 

ΥΓ: η τιμη αλλαζει αυτοματα επειδη βλεπει μεσω ip απο ποια χωρα ψωνιζεις, οποτε θα το πληρωσεις με 24% ΦΠΑ, και προφανως δεν θα ειναι κατι που θα το εισπραξει πχ η Γερμανια 

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, barca10 είπε

Οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις/αποκτήσεις αγαθών δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. 

Πάντως η ενδοκοινοτική απόκτηση/παράδοση χωρίς την προηγούμενη "ενεργοποίηση" τους στη ΔΟΥ έχει πρόστιμο 100 ευρώ (νομίζω, αν δεν έχει αλλάξει πρόσφατα).

Το ότι τα πράγματα (είτε εμπορεύματα είτε πάγια) πρέπει να βρίσκονται στην επιχείρηση (ή για χρήση της επιχείρησης) είναι απολύτως σωστό και αναλύθηκε αρκετά στα προηγούμενα ποστς.

Δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις ανοίξει το vies. Έχω πελάτες στην Κύπρο που δεν το έχουν ανοίξει και τους πουλάω με απόδειξη γιατί έχουν μικρή κίνηση. Αυτοί μετά παίρνουν το φπα πίσω στην Κύπρο. Γνωρίζω ιδιοκτήτες φορτηγών με βουλγαρικής πινακίδες που βάζουν καύσιμα στην Ελλάδα και παίρνουν πίσω τον φπα στην Βουλγαρία. Υπάρχει διαδικασία που το κάνεις. Μπορείς να αποκτήσεις ενδοκοινοτικα αγαθά απλά εάν δεν έχεις ανοίξει το VIES πληρώνεις το αναλογο ΦΠΑ. Πρόστιμο δεν υπάρχει. Μάλιστα ο εκδότης του τιμολογίου υποχρεούται να ελέγξει εάν όντως δικαιούσαι απαλλαγή από φπα. 

3 λεπτά πριν, SabotazNic είπε

Οπως γινεται και με τις απλες αποδειξεις, γινεται και με τα τιμολογια. 

ΥΓ: η τιμη αλλαζει αυτοματα επειδη βλεπει μεσω ip απο ποια χωρα ψωνιζεις, οποτε θα το πληρωσεις με 24% ΦΠΑ, και προφανως δεν θα ειναι κατι που θα το εισπραξει πχ η Γερμανια 

Το amazon το κάνει αυτό και χρεώνει το φπα της Ελλάδας. Όμως αλλά καταστήματα δεν το κάνουν, δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει πάρα μόνον εάν έχεις έναν Α τζίρο προς αυτήν την χώρα. Δεν θυμάμαι το όριο το οποίο πρέπει να περάσεις. Το amazon αποδίδει το φπα στην Γερμανία και μετά η Γερμανία στην Ελλάδα αφού το ζητήσει ο Έλληνας. Αυτά είναι διακρατικα και λίγο χρονοβόρα. 

Δημοσ.

2 πράγματα:

1) Το ποιες επιχειρήσεις πάνε για έλεγχο βγαίνει με μεθόδους ανάλυσης ρίσκου, οι ενδοκοινοτικές θεωρούνται υψηλού ρίσκου για απάτες σχετικές με ΦΠΑ, άρα σαφώς αυξάνουν τις πιθανότητες να ελεγχθεί η επιχείρηση.

2) Οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές δεν απαλάσσονται απο ΦΠΑ, ο ΦΠΑ ισχύει και αποδίδεται κανονικά - απλά αποδίδεται από τον λήπτη του τιμολογίου, όχι τον εκδότη. Όταν αγοράζεις απο εδώ, δίνεις τον ΦΠΑ στον εκδότη και αυτός τον δίνει στο κράτος. Μετά εκπίπτει από τον ΦΠΑ που έχεις να αποδώσεις εσύ. Όταν αγοράσεις απ'έξω, αποδίδεις εσύ ο ίδιος τον ΦΠΑ στο κράτος, αλλά ταυτόχρονα τον εκπίπτεις. Τελικά (στις περισσότερες περιπτώσεις) δε δίνεις τίποτα, είναι λάθος όμως να λέμε ότι δεν έχουν ΦΠΑ.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, james01gr είπε

Δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις ανοίξει το vies. Έχω πελάτες στην Κύπρο που δεν το έχουν ανοίξει και τους πουλάω με απόδειξη γιατί έχουν μικρή κίνηση. Αυτοί μετά παίρνουν το φπα πίσω στην Κύπρο. Γνωρίζω ιδιοκτήτες φορτηγών με βουλγαρικής πινακίδες που βάζουν καύσιμα στην Ελλάδα και παίρνουν πίσω τον φπα στην Βουλγαρία. Υπάρχει διαδικασία που το κάνεις. Μπορείς να αποκτήσεις ενδοκοινοτικα αγαθά απλά εάν δεν έχεις ανοίξει το VIES πληρώνεις το αναλογο ΦΠΑ. Πρόστιμο δεν υπάρχει. Μάλιστα ο εκδότης του τιμολογίου υποχρεούται να ελέγξει εάν όντως δικαιούσαι απαλλαγή από φπα. 

Αυτό που περιγράφεις είναι η διαδικασία των αποδείξεων λιανικής και όχι τιμολογίων.

Δεν έχω καθόλου εικόνα τι γίνεται με αυτό για το εξωτερικό. Δηλαδή κόβεις απόδειξη με ΦΠΑ για την Κύπρο και εκπίπτει αυτός ο ΦΠΑ στον Κύπριο; Εσύ κάνεις κάποια διαδικασία εδώ;

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, barca10 είπε

Αυτό που περιγράφεις είναι η διαδικασία των αποδείξεων λιανικής και όχι τιμολογίων.

Δεν έχω καθόλου εικόνα τι γίνεται με αυτό για το εξωτερικό. Δηλαδή κόβεις απόδειξη με ΦΠΑ για την Κύπρο και εκπίπτει αυτός ο ΦΠΑ στον Κύπριο; Εσύ κάνεις κάποια διαδικασία εδώ;

Από την πλευρά μου όχι. Έχω ρωτήσει και τον λογιστή μου σχετικά και με έχει καθογησει έτσι. Εφόσον δεν είναι στο vies, δεν έχω υποχρέωση να κάνω σχετική δήλωση. Ο Κύπριος κανονικά θα πρέπει να πάρει το ΦΠΑ πίσω στην Κύπρο. Μάλιστα το γνώριζαν οι Κύπριοι όταν μίλαγα σχετικά μαζί τους πριν κόψω τα τιμολόγια. Και δεν ήθελαν να ανοίξουν το vies στην Κύπρο για να γλυτώσουν την διαδικασία. 

Αυτό με τα καύσιμα που περιέγραψα πριν ισχύει 100% απλά το θέμα μου έλεγαν ήταν πως η Ελλάδα καθυστερούσε τις πληρωμές προς Βουλγαριαενω πχ οι Ιταλοί τις έκαναν γρηγορότερα. 

27 λεπτά πριν, mezger είπε

2 πράγματα:

1) Το ποιες επιχειρήσεις πάνε για έλεγχο βγαίνει με μεθόδους ανάλυσης ρίσκου, οι ενδοκοινοτικές θεωρούνται υψηλού ρίσκου για απάτες σχετικές με ΦΠΑ, άρα σαφώς αυξάνουν τις πιθανότητες να ελεγχθεί η επιχείρηση.

2) Οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές δεν απαλάσσονται απο ΦΠΑ, ο ΦΠΑ ισχύει και αποδίδεται κανονικά - απλά αποδίδεται από τον λήπτη του τιμολογίου, όχι τον εκδότη. Όταν αγοράζεις απο εδώ, δίνεις τον ΦΠΑ στον εκδότη και αυτός τον δίνει στο κράτος. Μετά εκπίπτει από τον ΦΠΑ που έχεις να αποδώσεις εσύ. Όταν αγοράσεις απ'έξω, αποδίδεις εσύ ο ίδιος τον ΦΠΑ στο κράτος, αλλά ταυτόχρονα τον εκπίπτεις. Τελικά (στις περισσότερες περιπτώσεις) δε δίνεις τίποτα, είναι λάθος όμως να λέμε ότι δεν έχουν ΦΠΑ.

Όταν έχεις vies, οι ενδοκοινοτικες απαλλασσονται από ΦΠΑ. Αυτό γινεται για ευκολία μεταξύ των κρατών μελών και να μειωθει η γραφειοκρατία, οινπληρωμες φπα από το ένα κράτος στο άλλο κτλ. Μπορεί ένα προϊόν να κάνει 2 ενδοκοινοτικες, να επεξεργαστεί και μετά να εξαχθει σε τρίτη χώρα. Το προϊόν αυτό δεν έχει πάρει ποτέ φπα δλδ. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...