AristidisZ Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, SabotazNic είπε Πχ ένα φαρμακείο μπορεί να δικαιολογήσει αγορά καθαριστικών από σούπερ με τιμολόγιο, αλλά όχι τρόφιμα όπως μπορεί ένα κατάστημα εστίασης. Με λελογισμένη χρήση, μπορείς να βάλεις και τρόφιμα Δε θα βάλεις 3 κιλά μοσχάρι, όμως μπορείς να βάλεις σίγουρα καφέδες / ζάχαρη, αλλά και τύπου σνακ (κριτσίνια, κρουασάν κτλ.) Εγώ (στην προσωπική μου επιχείρηση) βάζω σχεδόν τα πάντα, αλλά με προσοχή και μέτρο Επεξ/σία 30 Μαρτίου 2023 από AristidisZ
SabotazNic Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 1 λεπτό πριν, AristidisZ είπε Με λελογισμένη χρήση, μπορείς να βάλεις και τρόφιμα Δε θα βάλεις 3 κιλά μοσχάρι, όμως μπορείς να βάλεις σίγουρα καφέδες / ζάχαρη, αλλά και τύπου σνακ (κριτσίνια, κρουασάν κτλ.) Εγώ στην (προσωπική μου επιχείρηση) βάζω σχεδόν τα πάντα, αλλά με προσοχή και μέτρο Καλά, προφανώς σνακς κτλ αλλά όχι φακές, αλλά αν η λογίστρια έκανε παρατήρηση στην μητέρα του επειδή αγοράζει διάφορα με ενδοκοινοτικές, θα έπρεπε να είχε το ίδιο πρόβλημα με οποιαδήποτε μέθοδο έκδοσης τιμολογίου, και όχι να λέει ότι με ΦΠΑ αγοράζει ό,τι θέλει.
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 1. Εγγραφή στο Μητρώο VIES Κάθε υποκείμενος στο φόρο που είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό της χώρας και έχει πρόθεση να προχωρήσει στην πραγματοποίηση ενδοκοινοτικής συναλλαγής είναι υποχρεωμένος να κάνει εγγραφή στο μητρώο VIES. Η εγγραφή πρέπει να γίνεται πριν την πρώτη συναλλαγή με αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ. Το VIES (VAT Information Exchange System) είναι το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με το ΦΠΑ με άλλα κράτη μέλη. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν στοιχεία της εγγραφής στο Μητρώο ΦΠΑ και στοιχεία που συλλέγονται από πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο ΦΠΑ που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές παραδόσεις ή και παροχές. Για το λόγο αυτό, πριν την έναρξη κάθε συναλλαγής ο υποκείμενος στον φόρο πρέπει να προβαίνει στον έλεγχο εγκυρότητας του κοινοτικού Α.Φ.Μ./Φ.Π.Α. σε σχέση με την επωνυμία του. 2. Υποβολή δήλωσης Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων ενδοκοινοτικών συναλλαγών Όσοι πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές καλούνται να υποβάλλουν δήλωση Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων ενδοκοινοτικών συναλλαγών (έντυπα Φ4 και Φ5). Η υποβολή των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ) TAXISnet. 3. Υποβολή δήλωσης Intrastat Το Σύστημα INTRASTAT (INTRA-Union STATistics) αφορά τη συλλογή πληροφοριών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και εγκυρότητα των στατιστικών των ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Βασικές προϋποθέσεις για την υποβολή δήλωσης Intrastat είναι: Να υπερβείτε το στατιστικό κατώφλι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Να υπερβείτε το στατιστικό κατώφλι κατά τη διάρκεια του έτους. https://eurostat.statistics.gr/announcements
Chemist91 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 33 λεπτά πριν, SabotazNic είπε Οκ αυτό αρκεί για να καταλάβω ότι η λογίστρια απλά βαριέται να συμπληρώσει 2 επιπλέον πεδία λόγω αγορών με ενδοκοινοτικές. Μακροπρόθεσμα, οι ενδοκοινοτικές, 39α, και απλά τιμολόγια δεν έχουν καμία διαφορά. Στα 2 πρώτα γλυτώνεις άμεσα τον ΦΠΑ και δίνεις λιγότερα χρήματα στην αγορά, στο 3ο παίρνεις έκπτωση φορου αντίστοιχο στον ΦΠΑ. Και πάλι ισχύει ότι δεν μπορείς να αγοράσεις άσχετα με την επιχείρηση πράγματα, ακόμα και με απλό τιμολόγιο. Aν αυτό ισχύει 100%, νομίζω πως δε χρειάζεται να ειπωθεί κάτι παραπάνω. 39Α απαιτεί κι αυτό λίγο παραπάνω ενασχόληση από τη μεριά της; Γιατί όπως είπα ήταν σε φάση μην το χρησιμοποιείς καθόλου, τις ενδοκοινοτικές τουλάχιστον μας έκανε τη χάρη να τις ενεργοποιήσει.
SabotazNic Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 6 λεπτά πριν, Chemist91 είπε Aν αυτό ισχύει 100%, νομίζω πως δε χρειάζεται να ειπωθεί κάτι παραπάνω. 39Α απαιτεί κι αυτό λίγο παραπάνω ενασχόληση από τη μεριά της; Γιατί όπως είπα ήταν σε φάση μην το χρησιμοποιείς καθόλου, τις ενδοκοινοτικές τουλάχιστον μας έκανε τη χάρη να τις ενεργοποιήσει. Το 39α περνάει σε 4 κατηγορίες μόνο, λαπτοπ, ταμπλετ, κινητά και κονσόλες. Πρέπει να υπάρχει όριο σε 1 προϊόν της κάθε κατηγορίας ανά κάποιους μήνες (μπορείς να το googlαρεις αυτό). Κατά τ άλλα, όπως είπα καμία διαφορά μεταξύ των 3ων τρόπων έκδοσης τιμολογίου.
Chemist91 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Μόλις τώρα, SabotazNic είπε Το 39α περνάει σε 4 κατηγορίες μόνο, λαπτοπ, ταμπλετ, κινητά και κονσόλες. Ναι το γνωρίζω αυτό. Άρα καταλήγουμε ότι γενικά είναι λάθος η στάση της; Είτε λόγω βαρεμάρας, είτε όντως πιστεύει για κάποιο λόγο ότι οι ενδοκοινοτικές και η χρήση 39Α σε κάνουν περισσότερο στόχο, αλλά αυτό δεν ισχύει;
SabotazNic Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Θεωρώ πως όχι, ωστόσο μια ερώτηση σε άλλον λογιστή θα σου λύσει τις απορίες. Δες και πιο πάνω το post, μήπως έχει και αυτό όρια όπως το 39α.
mechpanos Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Παίζει να είναι και τα 2. Αν δεν πληρώνεται έξτρα για να υποβάλει VIES μπορεί να το θεωρεί αγγαρεία και να βαριέται να το κάνει. Αλλά αν βλέπει ότι κι εσύ αγοράζεις gaming προϊόντα, κλπ που δεν δικαιολογούνται σε ένα φαρμακείο, μπορεί να το κάνει και για να προστατεύσει τη μάνα από πιθανό έλεγχο. Πες ΟΚ ένα κινητό κι ένα laptop μπορεί να το βάλεις και αν το ζητήσει ο έλεγχος, να πει ότι τα έχω πάρει για να περνάω συνταγές στο σύστημα από το σπίτι, ξέρω 'γω... Άλλα προϊόντα όμως πώς θα τα αιτιολογήσει...
nermain Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 6 λεπτά πριν, mechpanos είπε Παίζει να είναι και τα 2. Αν δεν πληρώνεται έξτρα για να υποβάλει VIES μπορεί να το θεωρεί αγγαρεία και να βαριέται να το κάνει. Αλλά αν βλέπει ότι κι εσύ αγοράζεις gaming προϊόντα, κλπ που δεν δικαιολογούνται σε ένα φαρμακείο, μπορεί να το κάνει και για να προστατεύσει τη μάνα από πιθανό έλεγχο. Πες ΟΚ ένα κινητό κι ένα laptop μπορεί να το βάλεις και αν το ζητήσει ο έλεγχος, να πει ότι τα έχω πάρει για να περνάω συνταγές στο σύστημα από το σπίτι, ξέρω 'γω... Άλλα προϊόντα όμως πώς θα τα αιτιολογήσει... και ελεγχος να γινει μπορεις να πεις οτι χαλασε, σου επεσε καφες πανω και το ανακυκλωσες
dbrillis Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 10 λεπτά πριν, nermain είπε και ελεγχος να γινει μπορεις να πεις οτι χαλασε, σου επεσε καφες πανω και το ανακυκλωσες απλα ετυχε να μην εχεις τα χαρτια της ανακυκλωσης. Οπως και τα software, αγορασμενα τα εχω μωρε αλλα δεν θυμαμαι απο που.
@topos Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 28 λεπτά πριν, nermain είπε και ελεγχος να γινει μπορεις να πεις οτι χαλασε, σου επεσε καφες πανω και το ανακυκλωσες Έχω φίλο που "αγοράζει" καμιά 10αρια κινητά τον χρόνο μέσω 39α για συγγενείς/φίλους (χωρίς προφανώς προσωπικό όφελος).Ε, εαν γίνει έλεγχος που θα βρει 20-30 κινητά για να τα εμφανίσει, ούτε θα περνούσε το "μου πέσανε" προφανώς. Όπως επίσης μπορεί να δικαιολογηθεί ένα PC. Αλλά εάν έχει μέσα μια 4090 πως το δικαιολογεί για χρήση στο φαρμακείο? Από την άλλη θεωρώ πως ενδοκοινοτικές/εγχώριες αγορές είναι το ίδιο πράγμα για την εφορία, εάν δεν την δικαιολογεί ο καδ την αγορά δεν έχει σημασία από που το παίρνεις. Στο τέλος της μέρας βέβαια μικρή ρεαλιστική διαφορά έχει για την επιχείρηση η απαλλαγή ΦΠΑ από ενδοκοινοτικες. Εαν τα αγοράζεις εγχωρια σου πιστωνετε το ΦΠΑ και βγαίνει ακριβώς το ίδιο. Πάντως η καταχώρηση των ενδοκοινοτικών δεν πρέπει να είναι τίποτα περίπλοκο για τον λογιστή κόβω 2-3 τιμολόγια τον χρόνο σε επιχείρηση εξωτερικου παροχής υπηρεσιών(όντως ταξιδεύω για κάποια project) και κάθε μήνα έχω ένα ενδοκοινοτικό τιμολογιο της adobe και δεν μου έχει πει τίποτα για δυσκολίες/έξτρα χρεώσεις κτλ. Υ.γ Μιας και σας βρήκα ευκαιρους-> Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι στα project που κάνω στο εξωτερικό και προφανώς έχει απαλλαγή ΦΠΑ(δεν τον εισπράττω καν), η επιχείρηση τον καταβάλει κάπου?Και εάν ναι που? Στην δική της έδρα η στην Ελλάδα? Επεξ/σία 30 Μαρτίου 2023 από @topos
sstratos Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Πράγματα που αγοράζονται απο το εξωτερικό με απαλλαγή φπα , μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή για μεταπώληση στην επιχείρηση ή για χρήση μέσα στην επιχείρηση (ας ειναι υπολογιστής με 4090 μέσα, δεν μπορούν να σου αρνηθούν το οτι θέλεις το καλύτερο). Εγω αυτό ξέρω.... Δηλαδή μπορείς να παραγγείλεις μια κολόνια και να ισχυριστείς οτι την πούλησες απο τότε. Το οτι μπορείς να αγοράσεις ps5 / drones / ρούχα και οτιδήποτε άλλο , δεν σημαίνει οτι πρέπει. Ιδίως εαν πέσεις σε έλεγχο και δούν κάτι τέτοιο , θα ξεσκονίσουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ στο φαρμακείο. Μέχρι και τα στυλό που γράφετε εαν εχουν τιμολόγια. Αγόρασε πράγματα που θα μπορούσαν να πουληθούν σε φαρμακεία , ή να δικαιολογούν την παρουσία τους σε φαρμακείο.
geomrk Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 14 ώρες πριν, Chemist91 είπε Καλησπέρα λογιστές του forum. εγω μενω εδω παντως 1
Moderators Malthador Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Moderators Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Μακάρι να γίνει έλεγχος στον οποιονδήποτε και το μοναδικό πρόβλημά του να είναι ότι θα βρουν 2 κονσόλες και 5 κινητά σε διάστημα πενταετίας αγορασμένα από το amazon... 1
johnieXoX Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 εγώ πάντως δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική οι κονσόλες παίρνουν απαλλαγή ΦΠΑ. κινητά και υπολογιστές είναι εργαλεία δουλειάς σχεδόν στο σύνολο των δραστηριοτήτων. οι κονσόλες σε ποιους είναι? στα internet cafe?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα