Chemist91 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Καλησπέρα λογιστές του forum. Το θέμα δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, έτσι για το γαμώτο και κουβέντα να γίνεται, θέλω κάποιες γνώμες να μου φύγει η απορία. Η μάνα μου είναι φαρμακοποιός. Εγώ ανακάλυψα σε κάποια φάση το concept των ενδοκοινοτικών συναλλαγών και της είπα να πει στη λογίστριά της να τις ενεργοποιήσει, όπως και έκανε. Τις χρησιμοποιώ από το 2019 αποκλειστικά για να αγοράζω μέσω των ευρωπαϊκών άμαζον, κυρίως σχετικά με pc, κανένα κινητό κτλ, όχι τέρμα άκυρα πράγματα δηλαδή. Αν εξαιρέσουμε το 2019 που λόγω laptop και gpu έδωσα γύρω στα 1100 ευρώ συνολικά, τις υπόλοιπες χρονιές είμαι στα 300-500 ευρώ. Αυτή από την αρχή σπάει μπάλες στη μάνα μου (και αυτή με τη σειρά της σε εμένα) ότι παίρνω πολλά, τι τα κάνω τόσα πολλά τα πουλάω και άλλες τέτοιες υπερβολικές κριντζεριές κατά τη γνώμη μου. Πάντα σε κάποια φάση έλεγε στη μάνα μου πες του να μην πάρει άλλα φέτος (τα ποσά των τρελών αγορών που μήπως τα πουλάω για κέρδος τα έγραψα πάνω). Φέτος για πρώτη φορά ξόδεψα περίπου 230 ευρώ και όταν της έδωσε τα τιμολόγια η μάνα μου αυτή ήταν σε φάση "τι κάνει, θα σου κάνουν έλεγχο, εσύ έχεις φαρμακείο όχι κάποιο random μαγαζί" και κάτι τέτοια. Εμένα αυτές οι αντιδράσεις μου φαίνονται υπερβολικές και με εκνευρίζουν λίγο, από την άλλη σκέφτομαι ότι αν έχει δίκιο και φάει κάνα λούκι η μάνα μου για τις παπαρίτσες που παίρνω θα νιώσω πολύ άσχημα. Επειδή την έχω δει απο κοντά 2-3 φορές το πως μιλάει κτλ, μου δίνει την αίσθηση ότι είναι λίγο μαγκιώρα παραπάνω και από αυτά τα άτομα που το παίζουν ξερόλες, πολύ ισχυρογνωμοσύνη κτλ. Εννοείται ότι μπορεί να είμαι λάθος και να τα λέει μια χαρά, αλλά και το argument δουλειά της είναι ξέρει αυτή δεν ισχύει πάντα, μου τα χουν κάνει σκατά αρκετοί τώρα τελευταία που υποτίθεται ξέρουν τη δουλειά τους, από service ac μέχρι δικηγόρος. Ήρθε η ώρα λοιπόν οι ειδικοί να πουν τη γνώμη τους. Είναι υπερβολική και να συνεχίσω το βιολί μου; Τα λέει καλά και είμαι εγώ μαλάκας που την κράζω; Δε θα πέσουν τα καράβια μου έξω να τα αγοράζω κανονικά(αν και έχει τη γλύκα του να βλέπεις τη μειωμένη τιμή χωρίς φπα), πιο πολύ μου τη σπάει η σκέψη να απεμπολίσω μια τέτοια nice to have δυνατότητα που τυχαίνει να έχω χωρίς ουσιαστικό λόγο, έτσι για να μη μας κάνει ντα η αυθεντία. Ευχαριστώ για το χρόνο σας! 1
Moderators stormrain Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Moderators Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δεν είμαι λογιστης, αλλα εχω καταστημα. Δεν μπορείς να αγοραζεις ο,τι θελεις με ο,τι κόστος κλπ, υπαρχει ενα "όριο" το οποιο είναι συναρτήσει εσοδων/εξοδων, αντικειμένου κλπ. Δεν ειναι μονο οτι μπορει να θεωρηθεί πως τα πουλάς ξερωγω (που κι αυτό παίζει). Αυτα τα ποσα τα ξερει ακριβως (συνήθως) ο λογιστης της εταιρείας και αναλόγως συμβουλεύει τον πελατη του. Θα σου πρότεινα να τον ακουσεις. Μπορει να μην σου αρεσει το υφος της (παω πασο) αλλα ακου τις συμβουλές της, στο κατω κατω για αυτον ακριβως τον λογο την πληρωνετε. 4
andreas1gr Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 5 ώρες πριν, Chemist91 είπε Τα λέει καλά και είμαι εγώ μαλάκας που την κράζω; Πολύ σωστά και στα δυο! 2 1
vs_skg Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Χαίρομαι που το μοναδικό consideration στην παρανομία αυτή είναι αν θα δημιουργήσει πρόβλημα στη μαμάκα. Ελπίζω να είναι τρολ σχεδιασμένο να γεννήσει outrage και όχι πραγματικά γεγονότα. 1
AristidisZ Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 πάντως 300-500 € έξοδα σε ένα φαρμακείο (που λογικά φαντάζομαι θα έχει δεκάδες χιλιάδες ευρώ τζίρο), το λες και σταγόνα στον ωκεανό...
tsifotis Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Οι καλοι λογιστες οφειλουν να ειναι better safe than sorry. Κατι που δεν βαζεις στην εξισωση ειναι το εξης: Σχεδον ποτε τα φορολογικα μιας επιχειρησης δεν ειναι αψογα σε βαθμο που να θες να προκαλεσεις τον ελεγχο, ορεξη να εχει το κρατος αμα ψαξει κατι θα βρει. Οποτε ειναι προς συμφερον της ιδιοκτητριας της επιχειρησης να μη θελει να πετυχει υπαλληλο του κρατους που θα θελει να αφιερωσει στιγμες παραπανω απο το προβλεπομενο "να σκαλισει"
valadsk Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 αν κρίνω και από το username τη βλέπω στο κελί τη μάνα σύντομα. 1
kanesaxo Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Κοίταξε... Ο λογιστής εχει δίκιο. Απο την άλλη, με 300-400Κ τζίρο που θα εχει το φαρμακείο, ολα τα τιμολογια σου μοιάζουν ψίχουλα. ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, πρέπει αυτά που αγοράζεις-εφόσον δεν εμπορεύονται απ'το φαρμακειο (ασχετα είδη δηλ)- να βρίσκονται εκει. Επίσης, λαπτοπ για ποιο λογο αγορασες ως ενδοκοινοτικη; αφου και εδω μπαινει 39Α, ανευ ΦΠΑ. Στο θέμα μας...ενέχει κάποιο ρίσκο! τωρα θα μου πεις, με αυτο θα ασχοληθούν; και αν ασχοληθουν, τι θα προκύψει; Κι γω προσωπικα εχω κοψει ενδοκοινοτική, τους τροχους του ποδηλάτου...το ποδήλατο δε μπόρεσα δυστυχως, χαχαχα
chrisxkar Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δεν ειμαι λογιστης αλλα Οτι ασχετο εξοδο βαζεις το οποιο δεν δικαιολογειται απο την δραστηριοτητα της επιχειρησης δεν περναει στα εξοδα.Ολοι τα βαζουν με το ρισκο του φορολογικου ελεγχου.Πως μειωνεις το ρισκο του φορολογικου ελεγχου?Δεν βγαινεις μηδενικος η ακομα χειροτερα αρνητικος γιατι αυξανεις τις πιθανοτητες ελεγχου. Τι γινεται αν γινει ελεγχος και φτασουν αυτα τα εξοδα στα χερια του ελεγκτη?θα πληρωσεις το φπα το οποιο γλυτωσες την χρονια συν μια προσαυξηση συν τον φορο που γλυτωσες απο την εκπτωση των εξοδων συν μια προσαυξηση.Ισως να το εχετε παρακανει με τα εξοδα και σου λεει να πατησεις φρενο. Μια υποθετικη προσεγγιση ειναι οτι ισως τσαντιζεται που την βαζεις να κανει εξτρα δουλεια παιρνοντας ενδοκοινωτικες αποκτησεις οι οποιες δεν εχουν καμια σχεση με την επιχειρηση που τηρει τα βιβλια οπως επισης υποθετω παιρνει 40-50 ευρω τον μηνα ωπου περα απο τα βιβλια φπα και δηλωσεις ισως της ζητατε ανα τακτα διαστηματα σαν φυσικα προσωπα ''αιτησεις για επιδοματα,εκτυπωσεις εφνια ε1,ε3 περιουσιακες καταστασεις,ερωτησεις γενικου περιεχομενου ή και ασχετες με το επαγγελμα'' και καποια απο αυτα που εγραψα πανω απο 1-2 φορες τον χρονο,που ειναι πραγματα τα οποια πρωτον μπορεις να κανεις με τους κωδικους σου με δυο κλικ και δευτερον δεν ειναι στην αμοιβη τους απλα για να μην δυσαρεστησουν τον πελατη τα κανουν (με εξαιρεση καποια μερη που χρεωνουν καθε εκτυπωση 5 ευρω ή την αιτηση για προγραμματα με αλλα ποσα). Τωρα αυτα τα γραφω γιατι εχω επαφη με λογιστες ναι μεν εχει τους μαλακες λογιστες, αλλα απο την αλλη δεν μπορω να μην δειξω κατανοηση στο επαγγελμα τους οταν ακουω να τους παιρνουν τηλεφωνο μεχρι και για εκδοση διαβατηριου,ταυτοτητα,συμβολαια .Και δεν λεω οτι τα κανεις εσυ μην τα παρεις προσωπικα αλλα πολλοι εχουν το τηλεφωνο του λογιστη στο fastdial Στα ματια μου ειναι οι ανθρακωριχοι του deskjob χαρα στο κουραγιο τους 1
gpapadakis Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Αν είναι σχετικά με το αντικείμενο της δουλειάς και δηλώνονται, γιατί να έχεις πρόβλημα. Το λάπτοπ μπορεί να χρησιμοποιείται στο φαρμακείο. Απλά μην αγοράζεις ξεκαρφωτα πράγματα, π.χ. ένα drone μπορεί να το χρησιμοποιήσει ένας φωτογράφος, αλλά ένα φαρμακείο μάλλον όχι. 1
Tragogidaros Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 30 λεπτά πριν, gpapadakis είπε Αν είναι σχετικά με το αντικείμενο της δουλειάς και δηλώνονται, γιατί να έχεις πρόβλημα. Το λάπτοπ μπορεί να χρησιμοποιείται στο φαρμακείο. Απλά μην αγοράζεις ξεκαρφωτα πράγματα, π.χ. ένα drone μπορεί να το χρησιμοποιήσει ένας φωτογράφος, αλλά ένα φαρμακείο μάλλον όχι. Μάλλον δεν έχεις δει παρακεταμόλη από ψηλά γι' αυτό το λες!
Chemist91 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, kanesaxo είπε Επίσης, λαπτοπ για ποιο λογο αγορασες ως ενδοκοινοτικη; αφου και εδω μπαινει 39Α, ανευ ΦΠΑ. Στο θέμα μας...ενέχει κάποιο ρίσκο! τωρα θα μου πεις, με αυτο θα ασχοληθούν; και αν ασχοληθουν, τι θα προκύψει; Κι γω προσωπικα εχω κοψει ενδοκοινοτική, τους τροχους του ποδηλάτου...το ποδήλατο δε μπόρεσα δυστυχως, χαχαχα Για 39Α ήταν κάθετη ότι δεν το ενεργοποιεί, πάλι με παρόμοια αιτιολόγηση του στυλ θα αυξήσει πολύ την πιθανότητα ελέγχου. Για τα υπόλοιπα που λες κάπως έτσι το σκέφτομαι κι εγώ. 45 λεπτά πριν, chrisxkar είπε Μια υποθετικη προσεγγιση ειναι οτι ισως τσαντιζεται που την βαζεις να κανει εξτρα δουλεια παιρνοντας ενδοκοινωτικες αποκτησεις οι οποιες δεν εχουν καμια σχεση με την επιχειρηση που τηρει τα βιβλια οπως επισης υποθετω παιρνει 40-50 ευρω τον μηνα ωπου περα απο τα βιβλια φπα και δηλωσεις ισως της ζητατε ανα τακτα διαστηματα σαν φυσικα προσωπα ''αιτησεις για επιδοματα,εκτυπωσεις εφνια ε1,ε3 περιουσιακες καταστασεις,ερωτησεις γενικου περιεχομενου ή και ασχετες με το επαγγελμα'' και καποια απο αυτα που εγραψα πανω απο 1-2 φορες τον χρονο,που ειναι πραγματα τα οποια πρωτον μπορεις να κανεις με τους κωδικους σου με δυο κλικ και δευτερον δεν ειναι στην αμοιβη τους απλα για να μην δυσαρεστησουν τον πελατη τα κανουν (με εξαιρεση καποια μερη που χρεωνουν καθε εκτυπωση 5 ευρω ή την αιτηση για προγραμματα με αλλα ποσα). 100 ευρώ παίρνει και σίγουρα δε συμβαίνουν τα υπόλοιπα. Για το άσχετα δες παρακάτω. 43 λεπτά πριν, gpapadakis είπε Αν είναι σχετικά με το αντικείμενο της δουλειάς και δηλώνονται, γιατί να έχεις πρόβλημα. Το λάπτοπ μπορεί να χρησιμοποιείται στο φαρμακείο. Απλά μην αγοράζεις ξεκαρφωτα πράγματα, π.χ. ένα drone μπορεί να το χρησιμοποιήσει ένας φωτογράφος, αλλά ένα φαρμακείο μάλλον όχι. Έτσι το σκέφτομαι κι εγώ. Δεν τα θεωρώ άσχετα με το σκεπτικό ότι όλα είναι πράγματα που θα μπορούσα θεωρητικά να τα έχω όντως εκεί. Δε θα έπαιρνα όπως είπες πχ ένα drone. Επεξ/σία 30 Μαρτίου 2023 από Chemist91
SabotazNic Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 3 λεπτά πριν, Chemist91 είπε Για 39Α ήταν κάθετη ότι δεν το ενεργοποιεί, πάλι με παρόμοια αιτιολόγηση του στυλ θα αυξήσει πολύ την πιθανότητα ελέγχου. Κάπως έτσι το σκέφτομαι κι εγώ. Το αρθρο 39α ενεργοποειται αυτοματα για τα ΑΦΜ που αντιστοιχουν σε ΕΕ. Οι οποιες ενεργειες γινονται, αφορα για να μπουν εκπροσωποι σε ηλεκτρονικες παραγγελιες (που και παλι αν βαλεις παραδοση, δεν θα ασχοληθουν). Μπορεις να δεις παρακατω αν ο ΑΦΜ εχει δικαιωμα για 39α https://www.plaisio.gr/taxexemptioncheck https://www.you.gr/special-pages/elenchos-afm 1
Chemist91 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 2 λεπτά πριν, SabotazNic είπε Το αρθρο 39α ενεργοποειται αυτοματα για τα ΑΦΜ που αντιστοιχουν σε ΕΕ. Οι οποιες ενεργειες γινονται, αφορα για να μπουν εκπροσωποι σε ηλεκτρονικες παραγγελιες (που και παλι αν βαλεις παραδοση, δεν θα ασχοληθουν). Μπορεις να δεις παρακατω αν ο ΑΦΜ εχει δικαιωμα για 39α https://www.plaisio.gr/taxexemptioncheck https://www.you.gr/special-pages/elenchos-afm Οκ, ακόμα κι έτσι, ας κρατήσουμε το ότι ήταν πολύ αρνητική για τη χρήση του 39Α. Να προσθέσω επίσης ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την αγορά whatever προϊόντων με απλό τιμολόγιο από Ελλάδα. Αυτό δηλαδή περνάει στο ντούκου από τους εφοριακούς, ενώ οι ενδοκοινοτικές και το 39Α τους δημιουργούν πολύ μεγαλύτερη καχυποψία;
SabotazNic Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 45 λεπτά πριν, Chemist91 είπε Να προσθέσω επίσης ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την αγορά whatever προϊόντων με απλό τιμολόγιο από Ελλάδα. Αυτό δηλαδή περνάει στο ντούκου από τους εφοριακούς, ενώ οι ενδοκοινοτικές και το 39Α τους δημιουργούν πολύ μεγαλύτερη καχυποψία; Οκ αυτό αρκεί για να καταλάβω ότι η λογίστρια απλά βαριέται να συμπληρώσει 2 επιπλέον πεδία λόγω αγορών με ενδοκοινοτικές. Μακροπρόθεσμα, οι ενδοκοινοτικές, 39α, και απλά τιμολόγια δεν έχουν καμία διαφορά. Στα 2 πρώτα γλυτώνεις άμεσα τον ΦΠΑ και δίνεις λιγότερα χρήματα στην αγορά, στο 3ο παίρνεις έκπτωση φορου αντίστοιχο στον ΦΠΑ. Και πάλι ισχύει ότι δεν μπορείς να αγοράσεις άσχετα με την επιχείρηση πράγματα, ακόμα και με απλό τιμολόγιο. Πχ ένα φαρμακείο μπορεί να δικαιολογήσει αγορά καθαριστικών από σούπερ με τιμολόγιο, αλλά όχι τρόφιμα όπως μπορεί ένα κατάστημα εστίασης. Επεξ/σία 30 Μαρτίου 2023 από SabotazNic
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα