Προς το περιεχόμενο

Τα Windows 12 ενδέχεται να αυξήσουν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενός συστήματος

alion

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, filip123go είπε

Nope, κάτι έχεις στήσει λάθος. Εκτός εάν με το "mid range επεξεργαστή" εννοείς επεξεργαστή 7ετιας.

Σε αυτό δεν φταίει η MS. Οι εταιρείες που τα βγάζουν φταίνε. Επίσης τα 11 θα υποστηρίζονται για πολλά χρόνια ακόμα, όπως και τα 10. Εάν θες high end experience, θα πρέπει να έχεις και high end hardware. 

Τίποτα δεν έχω στήσει λάθος γιατί είτε γίνει καθαρή εγκατάσταση είτε με την υπάρχουσα του εκάστοτε κατασκευαστή, το ίδιο χαλί. Μέχρι 10ης γενιάς laptop με i7, m.2 και RTX3060 και πάλι το UI είναι για λυπηση σε απόκριση. Ίσως στους περισσότερους δεν είναι ορατό. Κάνεις κλικ, περιμένεις 250ms, σιγά το πράγμα. Αλλά για βάλε παράλληλα με αυτό, ένα μηχάνημα i5-4xxx με win7 ή linux και θα δεις το ποιο αποκρίνεται καλύτερα και το ποιο είναι πιο χρηστικό.

Επεξ/σία από teodoreh
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 118
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

3 ώρες πριν, cghera είπε

Δεν ξέρω τι επιχείρηση είναι αυτή που αν υποθέσουμε ότι έχει 5 PC τσιγκουνευεται τα 100 ευρώ για ανταλλακτικά και άλλα 100 πες για εργασία ώστε να δουλευει πιο αποδοτικά ο κάθε εργαζόμενος. Αλλά για μένα κάπου πάσχει. Για μένα και πιστεύω για κάθε άνθρωπο που ξέρει να δουλευει υπολογιστή και να εκμεταλλεύεται πχ. πάνω από 1 παράθυρο ανοικτό η απόδοση φέρνει παραγωγικότητα. Ακόμα κι αν πεις ότι το κάνεις μόνο για να μην εκνευρίζεται ο χρήστης περιμένοντας.

Συμφωνω 100%. 
Στο πρωτο λαγκαρισμα υπολογιστη, οποιουδηποτε μελους της εταιριας, η αναβαθμιση του hardware θα εμπαινε ως το πρωτο σε προτεραιοτητα εξοδο. 
Εταιρια εν ετει 2023 με υπαλληλους που περιμενουν να μειωθουν καποια νουμερα στο performance του task manager για να συνεχισουν να κανουν τη δουλεια τους, κατι κανει λαθος

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ πάλι ανήκω σε αυτούς που είχαμε Windows XP μέχρι που πλέον δεν έτρεχαν εφαρμογές (2014) και τότε αναγκάστηκα να βάλω windows 7 που ήταν στην ουσία τα νέα Windows XP και αρκετά σταθερά γιατί είχαν βγει το 2009 και το 2014 ήταν ήδη πενταετίας, τίποτα ενδιάμεσο δεν είχα βάλει όλα πατάτες ήταν.

Από τα windows 7 πήδηξα κατευθείαν στα windows 10 το 2020 όταν και τα windows 7 έπαψαν να τρέχουν αρκετές εφαρμογές, τα windows 10 επίσης ήταν ήδη 5 ετών και σταθερά πλέον (2015 βγήκαν 2020 τα έβαλα). Ενδιάμεσα πάλι καμία πατάτα δεν έβαλα.

Κάτι NT, millenium, 2000, vista-σβήστα, windows 8 κτλ όλα μούφες.

XP->Win7->Win10, θα τρέχω windows 10 μέχρι να μην υποστηρίζονται.

Αυτό που κάποιοι πηδάνε στο νέο λειτουργικό την ημέρα που γίνονται published δεν θα το καταλάβω. ΟΛΑ τα windows όταν πρωτοβγαίνουν έχουν ένα σκασμό θέματα. Χιλιάδες βίντεο και εκατοντάδες χιλιάδες post σε διεθνή forum για προβλήματα και συμβατότητες για τα windows11 και δώσ' του να διαμαρτύρονται ότι κάποιο παιχνίδι δεν τρέχει ή ότι κρασάρουν εφαρμογές κτλ.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, mordred είπε

Όταν βλέπω dock = δύσχρηστο. Sorry.

Κι εγώ αυτή τη λογική είχα, όπως σου προανέφερα και πλέον είμαι πολύ γρηγορότερος στο Gnome από όσο ήμουν ποτέ στα Windows. Και μιλάμε για power user. Το θέμα δεν είναι το dock αυτό καθεαυτό, αλλά το πώς "δένει" με το υπόλοιπο UI. Είναι αυτό που ανέφερα στο τέλος και σχολιασες κι εσύ. Όταν το dock είναι δευτερεύουσα προσθήκη για την ομορφιά (όπως η κεντρική taskbar στα W11 και οσονουπω το dock στα W12), χωρίς να έχεις υπ'οψιν πώς συνεργάζεται με το υπόλοιπο UI (shortcuts, gestures, launchers, top bars κλπ), ναι, είναι δύσχρηστο.

1 ώρα πριν, mordred είπε

Αρκετά παλαιότερα που δούλευα SUSE στο λαπτοπ μου κάποια στιγμή είχα φάει ένα update και δεν είχα ήχο. Και άντε ψάξε βρες τι γίνεται.

Η ειρωνία (όχι προς τα εσένα, γενικά) είναι ότι, πριν 3-4 βδομάδες, υπήρχε μια κουβέντα σε άλλο άρθρο αντίστοιχης θεματολογίας όπου ανέφερε ο καθένας τις ανέκδοτες εμπειρίες του από "προβλήματα" των Linux και υπερθεματιζαν για το πόσο έχουν εξαφανιστεί τα bluescreens από τα Windows. Αναφέρω λοιπόν, ότι, σε Lenovo Slimbook του 2021 που τρέχει όλο κι ολο ένα Office, ένα browser κι ένα RStudio, πριν λίγο καιρό έτρωγα bluescreen με το που άνοιγε το laptop όταν ήταν σε μπαταρία. Και πέσαν όλοι να με φάνε γιατί "αποκλείεται" και "ψεύδομαι".

Πάω λοιπόν την Κυριακή, να δουλέψω πάλι σε RStudio στην μπαταρία. 3 φορές bluescreen συνεχόμενες μόλις άνοιγε το λάπτοπ. Την ψυλλιαζομαι τη δουλειά, μπαίνω στο repair και του κάνω rollback ένα update (οποιοδήποτε update, από αυτά που εγκαθίστανται μόνα τους).

Ω, του θαύματος, δούλεψε! Από τότε, scriptακι και μπλοκάρισμα όλα τα updates εκτός των security (γιατί η μαμά MS ξέρει καλύτερα και σε αφήνει μόνο να κάνεις pause).

Το όλο point ποιο είναι. Ότι σε Windows, εξαρτάσαι από τα καπρίτσια της μαμάς MS για ο,τι πάθει το λειτουργικό σου, όσο κι αν σου καταστρέφει το workflow. Δεν εξαρτάται από σένα αν θα το καταστρέψεις, μα, κυρίως, αν θα το επαναφέρεις χωρίς να του ρίξεις format.

Κάι το βασικό. Πλέον για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν τα immutable distros. Τέτοιου είδους είναι το SteamOS και το Fedora Silverblue.

1 ώρα πριν, mordred είπε

Για την εγγατάσταση προγραμμάτων. Θεωρώ ότι συγκρίνεις κάτι τελείως διαφορετικό. Θα μπορούσε η Microsoft να κάνει το δικό της "software center"? Το έχει ήδη. Microsoft store το λένε... Μπορείς απλά και όμορφα με ένα κλικ να εγκαταστήσεις αυτό που θέλεις; Μπορείς. 

Μεταξυ μας, καμία σχέση το Microsoft Store και η "ποικιλία" των apps που έχει σε σχέση με το αντίστοιχο Apple Store ή τα repos των Linux distros. Ούτε καν με Flatpak και Snap store δε συγκρίνεται. Έναν package manager πήγε να φτιάξει η MS, το winget, κι εκεί πετσοκομμενο και τέρμα δύσχρηστο το έκανε. 

In the end, για μένα, τα Windows είναι πλέον "αναγκαίο κακό". Από όταν έβαλα τον εαυτό μου στη διαδικασία να δημιουργήσω το δικό μου workflow, χωρίς περιορισμούς, ανάλογα με την εργασία που έχω να κάνω, όποτε γυρίζω σε Windows για να κάνω το οτιδήποτε, μου χτυπάει άσχημα πόσο "πίσω" είναι σε εμπειρία χρήσης και πόσο με περιορίζει.

1 ώρα πριν, mordred είπε

Το υστερόγραφό σου είναι ακριβώς αυτό που ισχυρίζομαι σε αυτά που γράφω. Έχουν μπερδέψει τη λειτουργικότητητα με την υπεραπλούστευση.

Αυτό ακριβώς είχα πει εδώ όταν είχε πρωτοβγει άρθρο για το UI των 11. Πάνε να το κάνουν MacOS/GNOME, χωρίς τα εργαλεία που έχουν αυτά για να προσδώσουν λειτουργικότητα. Το κάνουν, δηλαδή, λάθος. Ποιο μεγάλο μυαλό σκέφτηκε αυτό το taskbar, δεν το καταλαβαίνω.

Υ.Γ. Μια μικρή υποσημείωση, επειδή αναφέρθηκαν. Τα extensions του GNOME δεν είναι καμία διαδικασία. Υπάρχει ολόκληρο app από τους ίδιους τους devs ακριβώς για να βρεις extensions και είναι απλά click, install και τέλος, έχεις επεκτείνει τη λειτουργικότητα. Είναι φτιαγμένο με τη λογική να το επεκτείνεις. Σα να κατεβάζεις ένα θέμα από το Microsoft Store. Δεν έχει σχέση με τα modifications που κάνεις στα Windows με 3rd party software, registry hacks και δε συμμαζευεται.

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 3

Mike, μια χαρα τα λες και με σωστα επιχειρηματα αλλα το προβλημα μια ζωη βρισκεται εδω:

13 λεπτά πριν, MikeKata είπε

των Linux distros.

Πολλοι το θεωρουν ευλογια οτι υπαρχουν τοσες επιλογες αλλα πρακτικα δεν βοηθαει καθολου να ερθει επιτελους το "year of the Linux Desktop". Για να δημιουργηθουν και να γινονται maintain τοσα distros χρειαστηκαν απειρα man-hours. Αν ολη αυτη η προσπαθεια πηγαινε σε ενα ή σε μερικα μονο flavors, θα ειχαν πολυ καλυτερη υποστηριξη απο developers εφαρμογων/games/drivers. Αλλα αυτο που γινεται εδω και δεκαετιες ειναι οτι φευγουν 2-3 απο ενα distro και κανουν το δικο τους. Το οτι υπαρχει site distrowatch τα λεει ολα. Οσους Windows power users γνωριζω που θελουν να το γυρισουν μια και καλη σε Linux, δεν εχουν προβλημα να ξε-συνηθισουν, αλλα το οτι με τοσες επιλογες ακομη και το troubleshooting γινεται χειροτερος πονοκεφαλος απ'τα ιδια τα Windows, οπως και επιλογες του τυπου ποιο ειναι καλυτερο package format ή desktop environment.
Δεν ειναι δλδ προβλημα μονο του μεσου χρηστη που απλα "ετσι εχει μαθει".
Το αλλο ειναι οτι η Microsoft με τα χιλια-δυο κακα της, αν υπαρχει κατι που εχει κανει σωστα ειναι οτι ειναι παρανοικη με το compatibility. Απο leaks κωδικα των Windows φανηκε οτι κανουν ειδικη μεταχειριση σε εφαρμογες που χρησιμοποιουν απαρχαιωμενα APIs, και δεν λενε ποτε "ή την αναβαθμιζετε ή θα σταματησει να τρεχει". Βουτυρο στο ψωμι των μεγαλων developers δλδ, που και αυτοι με τη σειρα τους συνεχιζουν να την υποστηριζουν.

• Like 1
  • Thanks 2

7 ώρες πριν, kata_tixi είπε

με 4gb RAM οριακα τρεχει ο chrome. Οι εταιριες το γνωριζουν αυτο αλλα για αν σου δειχνουν εσενα τιμη 499 και οχι 559-599 σου πουλανε λαπτοπ σκουπιδια. οποτε ναι δεν ειναι θεμα windows αλλα κατασκευαστων. οπως και στα κινητα εκτος απο τα κινητα 1κ+ ολα τα αλλα 1-2 χρονια αναβαθμισεις και μετα γεια σας.

To chrome my friend δεν ειναι τμήμα των windows. Είναι εφαρμογή τους. Δλδ εάν κάποιος θέλει να κάνει επεξεργασία video θα του φταίνε τα windows που χρειάζονται τόση ram; φταίνε τα windows που τα παιχνίδια χρειάζονται τόση ram;μπορείς να παίξεις αυτά τα παιχνίδια ή να τρέξεις σε άλλη πλατφόρμα απαιτητικές εφαρμογές και δεν χρειάζεσαι αυξημένους πόρους του συστήματος; 

1 ώρα πριν, mindreader είπε

Μαζεψτε χρηματα, πατε σε mac, για να σωθειτε...

η ψυχικη ηρεμια που σου δινει ο mac, ειναι το καλυτερο δωρο στον εαυτο σου.

Εάν δώσεις έναν ορίζοντα 5 χρόνια σε ένα μηχάνημα (μιλάμε για επαγγελματία), ο επαγγελματίας έχει στήσει 2 μηχανήματα με αυτά τα χρήματα σε 5 χρόνια. Δλδ έχεις ΚΑΙΝΟΎΡΓΙΟ hardware ανά 2,5 χρονια. Εντός εγγύησης, τα πάντα. Με το Mac πόσο εγγύηση έχεις και ποιος έχει το κεφάλι του πιο ήσυχο; αυτός που έχει καινούργιο μηχάνημα και σε εγγύηση όλα τα μέρη ή αυτός που δεν έχει τίποτα μετά από έναν χρονο; 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, james01gr είπε

To chrome my friend δεν ειναι τμήμα των windows. Είναι εφαρμογή τους. Δλδ εάν κάποιος θέλει να κάνει επεξεργασία video θα του φταίνε τα windows που χρειάζονται τόση ram; φταίνε τα windows που τα παιχνίδια χρειάζονται τόση ram;μπορείς να παίξεις αυτά τα παιχνίδια ή να τρέξεις σε άλλη πλατφόρμα απαιτητικές εφαρμογές και δεν χρειάζεσαι αυξημένους πόρους του συστήματος; 

Εάν δώσεις έναν ορίζοντα 5 χρόνια σε ένα μηχάνημα (μιλάμε για επαγγελματία), ο επαγγελματίας έχει στήσει 2 μηχανήματα με αυτά τα χρήματα σε 5 χρόνια. Δλδ έχεις ΚΑΙΝΟΎΡΓΙΟ hardware ανά 2,5 χρονια. Εντός εγγύησης, τα πάντα. Με το Mac πόσο εγγύηση έχεις και ποιος έχει το κεφάλι του πιο ήσυχο; αυτός που έχει καινούργιο μηχάνημα και σε εγγύηση όλα τα μέρη ή αυτός που δεν έχει τίποτα μετά από έναν χρονο; 

ναι αυτο ακριβως λεω και εγω. οι εταιριες που φτιαχνουν laptops βγαζουν στην αγορα laptops με 4 gb ram γνωριζοντας οτι αυτο δεν ειναι επαρκες.

7 ώρες πριν, MikeKata είπε

Για τις εταιρείες συμφωνώ. Είναι γνωστό πρόβλημα και τεχνητά δημιουργημένο.

Να το πάρουμε, όμως, αντικειμενικά: 

Έχεις ένα laptop με 4GB RAM. Του βάζεις Windows, σέρνεται (κυριολεκτικά, σε παρακαλάει για έλεος). 

Του βάζεις ChromeOS, όλα καλά, όλα ανθηρά.

Του βάζεις οποιοδήποτε Linux distro, ακόμα και τα βαρύτερα όπως Ubuntu, όλα καλά, όλα ανθηρά.

Το MacOS δεν μπορώ να το συγκρίνω απευθειας λόγω της "κλειστής" φύσης τους. Τα Mac, όμως, με M1 τρέχουν σφαίρα με 8GB RAM (τα Windows σου καβατζωνουν τα 3.5 με το καλημέρα, χωρίς τίποτα ανοιχτό και μόλις ανοίξεις κάμποσες καρτέλες, το swap πάει σύννεφο).

Android δε συγκρίνονται, είναι φτιαγμένα για κινητά. Ακόμα κι εκεί, με 4GB RAM δεν έχεις προβλήματα.

Οπότε, θέμα λειτουργικού είναι.

Κάπου εδώ να πω, ότι δεν είναι "σκουπίδι" ένα laptop από τα specs και μόνο. Σκουπίδι είναι ο συνδυασμός λειτουργικού και apps που τρέχει κάποιος. Ακόμα και ένα Thinkpad T240, με SSD και 4GB RAM, με το σωστό λειτουργικό, είναι υπεραρκετό για το 80% των χρηστών.

Είχα βγάλει διπλωματική πριν μερικά χρόνια σε dual core Latitude E6400 του 2008 (με μαγνητικό σκληρό δίσκο παρακαλώ). Και πήγαινε ταχύτατα. 

Απλώς στηρίζονται όλοι (οι εταιρείες που ανέφερες, χεράκι χεράκι με την MS) στο planned obsolescence, και αυτό συζητάμε.

Αλλά είναι απαράδεκτο να σου πουλάει σήμερα η ίδια η MS Surface laptop στα 600$ που αύριο (σε ένα χρόνο) θα είναι τέρμα low end με τα δικά τους δεδομένα.

αδερφε μ οταν ενα κινητο των 100 ευρω εχει 4gb ram και ενα λαπτοπ στα 450 εχει 4gb ram σου φαινεται λογικο; κανουν την ιδια δουλεια; γιατι καποια κινητα εχουν και 10 και 12 ακομα και τα iphone γυρνανε στα 6gb. ολοι μα ολοι εχουν λαπτοπ 8ετιες και δουλευουν μια χαρα. αφου ειναι τα windows κακα γιατι ο chrome τραβαει αλλη τοση ραμ; γενικα παντως με 8gb ram εισαι υπερκαλυμενος εκτος και αν κανεις κατι εξειδικευμένο. κοστος ραμ αυτη την στιγμη ενα dimm 8gb 25 ευρω. δεν εχω δει καποιο serface να εινα άχρηστο σε ενα χρονο. σκουπιδι ειναι οταν το 2023 εχει 4gb ram και αυτοι που τα πουλανε μας κοροιδευουν. αφου για να πας στα 8 θελουν σχεδον 100αρικο πανω. εσυ βαλε και ubuntu ο κοσμος δεν αγοραζει να βαλει ubuntu αγοραζει για windows και πολλες φορες μαζι με την αδεια αρα το να πουλαει λαπτοπ με αδεια windows και 4 gb ram είναι κοροϊδία. 

Επεξ/σία από kata_tixi
  • Like 1

2 ώρες πριν, MikeKata είπε

Κι εγώ αυτή τη λογική είχα, όπως σου προανέφερα και πλέον είμαι πολύ γρηγορότερος στο Gnome από όσο ήμουν ποτέ στα Windows. Και μιλάμε για power user. Το θέμα δεν είναι το dock αυτό καθεαυτό, αλλά το πώς "δένει" με το υπόλοιπο UI. Είναι αυτό που ανέφερα στο τέλος και σχολιασες κι εσύ. Όταν το dock είναι δευτερεύουσα προσθήκη για την ομορφιά (όπως η κεντρική taskbar στα W11 και οσονουπω το dock στα W12), χωρίς να έχεις υπ'οψιν πώς συνεργάζεται με το υπόλοιπο UI (shortcuts, gestures, launchers, top bars κλπ), ναι, είναι δύσχρηστο.

Η ειρωνία (όχι προς τα εσένα, γενικά) είναι ότι, πριν 3-4 βδομάδες, υπήρχε μια κουβέντα σε άλλο άρθρο αντίστοιχης θεματολογίας όπου ανέφερε ο καθένας τις ανέκδοτες εμπειρίες του από "προβλήματα" των Linux και υπερθεματιζαν για το πόσο έχουν εξαφανιστεί τα bluescreens από τα Windows. Αναφέρω λοιπόν, ότι, σε Lenovo Slimbook του 2021 που τρέχει όλο κι ολο ένα Office, ένα browser κι ένα RStudio, πριν λίγο καιρό έτρωγα bluescreen με το που άνοιγε το laptop όταν ήταν σε μπαταρία. Και πέσαν όλοι να με φάνε γιατί "αποκλείεται" και "ψεύδομαι".

Πάω λοιπόν την Κυριακή, να δουλέψω πάλι σε RStudio στην μπαταρία. 3 φορές bluescreen συνεχόμενες μόλις άνοιγε το λάπτοπ. Την ψυλλιαζομαι τη δουλειά, μπαίνω στο repair και του κάνω rollback ένα update (οποιοδήποτε update, από αυτά που εγκαθίστανται μόνα τους).

Ω, του θαύματος, δούλεψε! Από τότε, scriptακι και μπλοκάρισμα όλα τα updates εκτός των security (γιατί η μαμά MS ξέρει καλύτερα και σε αφήνει μόνο να κάνεις pause).

Το όλο point ποιο είναι. Ότι σε Windows, εξαρτάσαι από τα καπρίτσια της μαμάς MS για ο,τι πάθει το λειτουργικό σου, όσο κι αν σου καταστρέφει το workflow. Δεν εξαρτάται από σένα αν θα το καταστρέψεις, μα, κυρίως, αν θα το επαναφέρεις χωρίς να του ρίξεις format.

Κάι το βασικό. Πλέον για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν τα immutable distros. Τέτοιου είδους είναι το SteamOS και το Fedora Silverblue.

Μεταξυ μας, καμία σχέση το Microsoft Store και η "ποικιλία" των apps που έχει σε σχέση με το αντίστοιχο Apple Store ή τα repos των Linux distros. Ούτε καν με Flatpak και Snap store δε συγκρίνεται. Έναν package manager πήγε να φτιάξει η MS, το winget, κι εκεί πετσοκομμενο και τέρμα δύσχρηστο το έκανε. 

In the end, για μένα, τα Windows είναι πλέον "αναγκαίο κακό". Από όταν έβαλα τον εαυτό μου στη διαδικασία να δημιουργήσω το δικό μου workflow, χωρίς περιορισμούς, ανάλογα με την εργασία που έχω να κάνω, όποτε γυρίζω σε Windows για να κάνω το οτιδήποτε, μου χτυπάει άσχημα πόσο "πίσω" είναι σε εμπειρία χρήσης και πόσο με περιορίζει.

Αυτό ακριβώς είχα πει εδώ όταν είχε πρωτοβγει άρθρο για το UI των 11. Πάνε να το κάνουν MacOS/GNOME, χωρίς τα εργαλεία που έχουν αυτά για να προσδώσουν λειτουργικότητα. Το κάνουν, δηλαδή, λάθος. Ποιο μεγάλο μυαλό σκέφτηκε αυτό το taskbar, δεν το καταλαβαίνω.

Υ.Γ. Μια μικρή υποσημείωση, επειδή αναφέρθηκαν. Τα extensions του GNOME δεν είναι καμία διαδικασία. Υπάρχει ολόκληρο app από τους ίδιους τους devs ακριβώς για να βρεις extensions και είναι απλά click, install και τέλος, έχεις επεκτείνει τη λειτουργικότητα. Είναι φτιαγμένο με τη λογική να το επεκτείνεις. Σα να κατεβάζεις ένα θέμα από το Microsoft Store. Δεν έχει σχέση με τα modifications που κάνεις στα Windows με 3rd party software, registry hacks και δε συμμαζευεται.

Συμφωνώ στα περισσότερα μην πω σε όλα όσα λες. Το πρόβλημα με τον ήχο δεν το είπα για να κράξω το SUSE, απλά το ανέφερα ότι κάθε OS εχει κι αυτό προβλήματα (μη μιλήσω για macOS τι έχουμε τραβήξει με τα μηχανήματα των designers και των γκραφιτάδων στο γραφείο). 

Η αλήθεια είναι ότι ναι είμαστε στο "έλεος" της μαμάς MS, αλλά νομίζω ότι τουλάχιστον στα 7 και τα 10 ήταν ψιλοαπροβλημάτιστη η φάση τους. Τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο. Έχω να κάνω φορμάτ δε ξέρω κι εγώ πόσα χρόνια και τα pc μου σπάνια τα κλείνω πλέον (ειδικά του γραφείου).

Προφανώς, το MS store δεν φτάνει σε ποικιλία τα υπόλοιπα αλλά υπάρχει λόγος νομίζω. Με λίγα λόγια η έννοια "εφαρμογές για windows" είναι ξέφραγο αμπέλι με τα καλά του και τα κακά του.

ΥΓ. Για τα extensions δε είπα ότι είναι δύσκολη διαδικασία αλλά η αλήθεια είναι ότι με ξένισε όταν το είδα.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, kata_tixi είπε

αδερφε μ οταν ενα κινητο των 100 ευρω εχει 4gb ram και ενα λαπτοπ στα 450 εχει 4gb ram σου φαινεται λογικο; κανουν την ιδια δουλεια; γιατι καποια κινητα εχουν και 10 και 12 ακομα και τα iphone γυρνανε στα 6gb. ολοι μα ολοι εχουν λαπτοπ 8ετιες και δουλευουν μια χαρα. αφου ειναι τα windows κακα γιατι ο chrome τραβαει αλλη τοση ραμ; γενικα παντως με 8gb ram εισαι υπερκαλυμενος εκτος και αν κανεις κατι εξειδικευμένο. κοστος ραμ αυτη την στιγμη ενα dimm 8gb 25 ευρω. δεν εχω δει καποιο serface να εινα άχρηστο σε ενα χρονο. σκουπιδι ειναι οταν το 2023 εχει 4gb ram και αυτοι που τα πουλανε μας κοροιδευουν. αφου για να πας στα 8 θελουν σχεδον 100αρικο πανω. εσυ βαλε και ubuntu ο κοσμος δεν αγοραζει να βαλει ubuntu αγοραζει για windows και πολλες φορες μαζι με την αδεια αρα το να πουλαει λαπτοπ με αδεια windows και 4 gb ram είναι κοροϊδία. 

Φίλε μου, με όλο το σεβασμό, συγκρίνεις εντελώς ανόμοια πράγματα.

α) Πρώτον, στο σχόλιο που έκανες quote, γράφω επί λέξει: Android δε συγκρίνονται, είναι φτιαγμένα για κινητά. Ακόμα κι εκεί, με 4GB RAM δεν έχεις προβλήματα.

β) Και πάλι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα ανάμεσα σε κινητά και laptops. Άλλο κόστος μπαταρίας, οθόνης, cpu, υλικών, ανάπτυξης drivers και χίλια δυο ακόμη. Δε συγκρίνονται.

αφου ειναι τα windows κακα γιατι ο chrome τραβαει αλλη τοση ραμ;

Γιατί πάλι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Άλλο ένα OS που έχει άμεση πρόσβαση στους πόρους του συστήματος και άλλο ένας browser που πλέον είναι OS ο ίδιος και δεν έχει άμεση πρόσβαση στους πόρους του συστήματος, και πάλι τόση ram δεν τρώει στο idle. Εγώ συνέκρινα λειτουργικά συστήματα. Όχι OS με browser. Δεν μπορούν να συγκριθούν.

Δουλειά του λειτουργικού είναι να είναι μια πλατφόρμα για όλες τις εφαρμογές. Αυτή η πλατφόρμα, πρέπει να πιάνει όσο το δυνατόν λιγότερη RAM γίνεται. Οι εφαρμογές κάνουν ό,τι θέλουν, δε συγκρίνονται. Τη RAM την τρώνε για να σου δώσουν πράγματα (π.χ 10 καρτέλες στο Chrome, 2 αρχεία Word ανοιχτά κλπ). Το λειτουργικό, δουλειά του είναι να ξεκινήσει και να διαχειρίζεται τους πόρους του συστήματος. Ως εκεί. Το θέμα είναι πόση RAM σου αφήνει ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ για να δουλέψεις.

Δηλαδή όταν π.χ εγώ φορτώνω μεγάλο dataset σε Python (command line), φταίει η εφαρμογή που κάνει αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένη; Άλλη απόδοση όμως θα έχω όταν θα έχω ελεύθερα 4GB RAM κι άλλη όταν θα έχω 7. Το ίδιο και με το Chrome.

δεν εχω δει καποιο serface να εινα άχρηστο σε ενα χρονο. σκουπιδι ειναι οταν το 2023 εχει 4gb ram και αυτοι που τα πουλανε μας κοροιδευουν.

Άρα, με βάση αυτό που λες, η MS μας κοροϊδεύει. Πουλάει surface αυτή τη στιγμή με 4GB RAM στα 600$. Αυτό είπα κι εγώ.

https://www.microsoft.com/en-us/d/surface-laptop-go-2/8pglpv76mjhn?activetab=pivot:techspecstab#tab1aa2c26fa-a93d-4dde-97eb-71b59ceb9d4f

εσυ βαλε και ubuntu ο κοσμος δεν αγοραζει να βαλει ubuntu αγοραζει για windows και πολλες φορες μαζι με την αδεια αρα το να πουλαει λαπτοπ με αδεια windows και 4 gb ram είναι κοροϊδία. 

Ο κόσμος αγοράζει υπολογιστή. Το ότι μας έχει περάσει η MS ως κανονικότητα τις predatory τακτικές με την κάθε εταιρεία για prebuilt με windows, δε σημαίνει ότι είναι η κανονικότητα. Αν ήταν, δε θα είχε η άδεια των standalone Windows Home 140$.

https://www.microsoft.com/en-us/d/windows-11-home/dg7gmgf0krt0

Οπότε ή μας κοροϊδεύει η MS και πουλάει πανάκριβα τα Windows, ή αποδεχόμαστε ότι κάνει μονοπωλιακές συμφωνίες με εταιρείες να δίνει τα Windows με ζημία προεγκατεστημένα παντού για να έχει user base. Και τα 2 δε γίνονται.

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 2

Παιδιά είστε λίγο υπερβολικοί. Windows 10 τρέχουν και με 2gb μνήμη. Τα έχω σε ASUS Transformer T-100. Δε βάζει φωτιά στην άσφαλτο προφανώς αλλά για TabletοNetbook μια χαρά είναι ( @MikeKata έχω προσπαθήσει να περάσω Ubundu σε αυτό το μηχάνημα αλλά τα μισά hardware πράγματα δεν έπαιζαν. Είχα ψάξει για λύσεις αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν πλήρως αποτελεσματικές και δεν είχα και το χρόνο να ασχοληθώ 😁).

Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις σε κάθε περίπτωση. Δε φταίει για τα πάντα τo λειτουργικό. Δεν είναι μόνο αυτό που έχει "βαρύνει" με τα χρόνια. Στη τελική αν ο chrome σου τελικιάζει τη μνήμη βάλε κάτι άλλο βρε αδερφέ. Βάλε Opera ή βάλε Edge (δε κάνω πλάκα).

Υπάρχουν πάντως bloatwarefree w10 και w11 αν θέλετε να ψαχτείτε στα internets

• Like 1
  • Thanks 1

Έχω τάμπλετ Toshiba Encore μοντ. 2013~14 με 2gb ddr3 onboard ram 32gb ssd, atom 4πύρηνο και onboard intel hd graphics  που απο win 8  όταν αγοράστηκε ...έφτασε σε win10 Home 32 bit και η χρήση του σε internet είναι αρκετά καλή όπως και η χρήση ms office...άρα ας μην είμαστε αχάριστοι με την microsoft...λογικό είναι καποια στιγμή να ανεβούν οι απαιτήσεις σε hardware του λειτουργικού ...αλλωστε όλοι μας εδω μέσα οι καθημερινοί χρήστες στο insomnia ψιλοήμαστε πυροβολημένοι με το καλό hardware 😀

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εάν δίνουν την δυνατότητα να έχεις και μία μινιμαλιστική version του λειτουργικού δεν θα πείραζε. Αλλιώς αν τα windows 10 υποστηρίζονται για πολύ καιρό τότε οι παλιοί υπολογιστές θα τρέχουν μια χαρά. Βέβαια δεν μπορούμε να απαιτούμε να τρέχουμε παλιά μηχανήματα από την δεκαετία του 90 επειδή δεν γουστάρουμε να πάρουμε νέο υπολογιστή.

Το άλλο πρόβλημα με το λειτουργικό είναι ότι κάνει πράγματα που δεν ζητήσαμε πολλές φορές. Το τέλειο λειτουργικό δηλαδή θα κάνει τα απολύτως απαραίτητα και θα τρώει όσο το δυνατόν λιγότερους πόρους.

Τώρα το ότι τα windows προσπαθούν να κάνουν τον υπολογιστή σου μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης και να έχουν αυτόματα μέσα αναγνώριση φωνής και text-AI, diagnostics και ένα σωρό bloatware που δεν ζήτησε κανείς κτλ, αυτά θα έπρεπε να είναι πακέτα που θα τα έβαζες εφόσον ήθελες και ας έπαιρνε παραπάνω μνήμη. Γι' αυτό υπάρχουν εφαρμογές, π.χ. αν δεν χρειάζεσαι office απλά δεν το βάζεις και σώζεις χώρο, πάλι της microsoft είναι αλλά δεν είναι μέρος του λειτουργικού.

~~

Εγώ βέβαια έχω τρεις υπολογιστές, έναν παλιό i3 me 16GB RAM στο μέσα δωμάτιο για όταν έρχονται τα ανίψια, έναν i5 με 32GB RAM που τον έχω για σερφάρισμα και απλές εργασίες, και έναν Threadripper 3960X με 128GB RAM που είναι για βαριά πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν κατάλαβα πως μπορεί κάποιος να έχει υπολογιστή με bottlenecks σε μνήμη ή κάρτα γραφικών.

Αλλά και πάλι όσο λειτουργούν τα windows 10 απλά δεν τα βγάζω.

Επεξ/σία από Diavolos666

Χιλιοειπωμένο: Για σερφάρισμα, εφαρμογές γραφείου, κλπ κλπ, περάστε σε Linux (σε όποια διανομή σας αρέσει). Δίνει ζωή σε παλαιότερα συστήματα, είναι ασφαλές και... δωρεάν. Αν σας φοβίζει πως δεν θα ξέρετε να το χρησιμοποιείτε, δεν είναι τόσο δύσκολο. 1-2 μέρες χρήσης και θα αναρωτιέστε πως δεν το κάνατε νωρίτερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...