MSSB Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Καλησπέρα σε όλους. Ήθελα να περιγράψω λίγο το πρόβλημά μου και αν μπορεί κάποιος να μου πει τη γνώμη του να καταλάβω τι πρόβλημα υπάρχει και τι πρέπει να στείλω (αν πρέπει) rma. Ας ξεκινήσω λέγοντας το σύστημα. 12700κ χωρίς oc Z690 Gaming X DDR5 latest bios 32gb g.skill ram στα 4800 (6000 με το xmp) 3090 ti Windows 10 Το πρόβλημα έχει ως εξής. Σε άσχετα διαστήματα, όταν παίζω παιχνίδια και μόνο και όχι όταν κάνω σερφαρω, τρώει σκάλωμα, freezάρει το PC και κάνει restart. Έτρεξα prime95 για κανένα μισάωρο, κανένα πρόβλημα. Έτρεξα Unigine Valley, κανένα πρόβλημα Έτρεξα memtest86 και μου έβγαλε 2 errors μετά από κανένα τέταρτο και το σταμάτησα μιας και και θα έπρεπε να υπάρχουν μηδέν error. Παραθέτω μια φωτογραφία του memtest86 παρακάτω. Να πω ότι η μητρική και η ram σηκώνουν 6000 mhz προφίλ. Επίσης να πω ότι όταν είναι σε στοκ ταχύτητα, δεν βγάζει error το memtest86. Τι πρόβλημα υπάρχει, ξέρει κανείς; Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια.
Dark_Nightfall Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 1 ώρα πριν, MSSB είπε Επίσης να πω ότι όταν είναι σε στοκ ταχύτητα, δεν βγάζει error το memtest86. Τι πρόβλημα υπάρχει, ξέρει κανείς; Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια. Δούλεψε το σε default να σιγουρευτείς ΄ότι δεν έχεις πρόβλημα , το σύστημα φαίνεται ότι δεν είναι σταθερό στις 6000Mhz , ο memory controller του cpu σου παίζει (επίσημα τουλάχιστον μέχρι 4800Mhz) από εκεί και πάνω με δική σου ευθύνη. 2
MSSB Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα το τρέξω με stock συχνότητα και θα δω πως θα πάει. Αλλά αυτό δεν βγάζει νόημα. Από τη στιγμή που η μητρική υποστηρίζει και το XMP δουλεύει σωστά, θα έπρεπε να τρέχει κανονικά. Ξέρω ότι η CPU υποστηρίζει μέχρι ένα σημείο, όπως σε όλα, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν είμαι ο μοναδικός στον πλανήτη που τρέχει 12700 με XMP RAM σε παραπάνω συχνότητα. Το θέμα είναι, είναι software related πρόβλημα, όπως ας πούμε BIOS update ή hardware πρόβλημα. Προβληματικές RAM ή μητρική ας πούμε.
nickol-us Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Είναι όπως στα λέει ο Dark Night. Το οτι υποστηρίζει η μητρική δε σημαίνει οτι μπορεί να τα πιάσουν όλοι οι επεξεργαστές. Official o 12700k τρέχει στα 4800, οτιδήποτε από εκεί και πάνω δε στοι εγγυάται κανείς οτι θα παίξει χωρίς προβλήματα https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/134594/intel-core-i712700k-processor-25m-cache-up-to-5-00-ghz/specifications.html Τα ίδια ισχύουν και για τη μητρική. Η συχνότητα 6000 θεωρείται oc https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z690-GAMING-X-rev-10-11/sp#sp το πόσο stable θα είναι το μηχάνημα δε στο εγγυάται κανείς. Επίσης αν διαβάσεις το memory support https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z690-GAMING-X-rev-10-11/support#support-memsup Αναφορά σε κείμενο * 2 DIMM: Supports one pair of modules inserted into the paired slots to enable Dual-Channel memory configuration. Install the modules into DDR5_A2, DDR5_B2 for best compatibility and performance. * Speed dropping policy according to Intel processor specification (XMP disabled): DDR5 4800 MHz speed drops down to 4400 MHz when 2 DIMMs of the same channel are populated e.g., DDR5_A1/ _A2. Please adjust your setup according to the recommendation above. DDR5 4800 MHz speed drops down to 4000 MHz when 4 DIMMs are populated (1Rx8/ x16 modules). DDR5 4800 MHz speed drops down to 3600 MHz when 4 DIMMs are populated (2Rx8/ x16 modules). * When running XMP at DDR5 5000 MHz or higher, the system’s stability depends on the CPU’s capabilities. * When enabling Dual-Channel mode with two or four memory modules, it is recommended that using the same capacity, brand, speed, and chips of memory modules. * Memory modules listed as above is for reference only. Due to massive memory models in market, we can only verify some of them. Εν ολίγοις, ρίχνεις συχνότητα μέχρι το ανώτερο σημείο που θα σταθεροποιηθεί χωρίς να πετάει σφάλματα 1
Ronnie1985 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 3 ώρες πριν, MSSB είπε Έτρεξα memtest86 και μου έβγαλε 2 errors μετά από κανένα τέταρτο Επίσης να πω ότι όταν είναι σε στοκ ταχύτητα, δεν βγάζει error το memtest86. Το γράφεις και μόνος σου, το θέμα βρίσκεται πιθανών στις RAM, με XMP βγάζει errors. Οπότε ξεκινάμε από εκεί. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι προβληματικές, αλλά μπορεί για τον α,β λόγο στο συγκεκριμένο combo να μη μπορούν να δουλέψουν τη συγκεκριμένη ταχύτητα stable για αυτό και τα freezarismata, restarts κλπ, ενω σε κάποιον άλλον συνδιασμό μητρικης-cpu να παίξουν στις 6000mhz. Να ξέρεις πως το XMP θεωρείται και αυτό ένα είδος overclock. Οπότε κάνεις δε μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα είναι stable 100%. Δούλεψε το λίγες μέρες όπως σου προτείνανε πιο πάνω στις 4800mhz, και αν δε δεις τπτ περίεργο σημαίνει έφταιγε αυτό. Μετά μπορείς να ενεργοποιήσεις ξανά το XMP κρατώντας τα timmings, volt που σου δίνει, και να αλλάξεις χειροκίνητα τη ταχύτητα από 6000-->5800 να δεις πως συμπεριφέρεται και στο memtest. Μετά δοκίμασε στις 5600 και πάει λέγοντας μέχρι να το βρεις. 1 1
MSSB Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 Καλημέρα παιδιά. Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Ασχολήθηκα με τις μνήμες όλη τη μέρα χθες, έκανα αυτό που είπατε. Τελικά ήθελε λίγο ρεύμα περισσότερο. Τις σταθεροποίησα στα 6000 με 1.4v αντί του 1.30 που έδινε το xmp. Από θερμοκρασίες είμαι οκ, μέχρι 52 με σε stress test και gaming. Επίσης πέρασα δύο φορές memtest86 όλο το βράδυ. Κανένα error. Έκανα και ένα format για να μην είναι τίποτα software related τα bsod. Αν μετά από όλα αυτά, μου ξανά βγάλει bsod, προς τα που να αρχίσω να κοιτάω; Faulty hardware; CPU, μητρική ή RAM;
duffyduck Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 Χωρίς το AMD EXPO Profile (δηλ. στο auto) σου βγάζει λάθη στο memtest ? Αν όχι, τότε έχεις θέμα συμβατότητας με την RAM. Δεν ξέρω αν αυτό (δηλ. η συμβατότητα RAM) μπορεί να διορθωθεί με BIOS update, εκτός αν έχει κάνει ήδη και δεν είδες βελτίωση. Πάντως αν δεν έχεις κάνει BIOS update, περίμενε, μην κάνεις, τουλάχιστον μέχρι να βεβαιωθείς για το τι φταίει. Δυστυχώς δεν έχω τα φράγκα για να πάρω είτε Intel 12000/13000 είτε AMD 7000 series, ώστε να μπορώ να έχω και εγώ άποψη.
MSSB Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 Καλημέρα. Χωρίς να είναι στο auto και με λίγο ρεύμα παραπάνω, είναι stable. Άμα το γυρίσω στο αυτόματο, πετάει error στο memtest. Τη μητρική την είχα πάρει day one με το εργοστασιακό bios σκέψου οπότε έκανα πολλά bios update μέχρι να φτάσω στο τελευταίο. Ανά καιρούς είχα πολλά stability issues αλλά συνήθως με τα updates έφτιαχναν. Αυτό με τις ram, ήταν μόνιμο πρόβλημα όμως. Μέχρι τώρα, που δοκίμασα με το ρεύμα. Παλιά έβγαζα πολλά περισσότερα σφάλματα το memtest, τώρα έβγαζε πολύ λιγότερα, αλλά ποτέ καθόλου.. Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Θα συνεχίσω έτσι και θα δω πως θα πάει. Καλημέρα σου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα