Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Dashcam και ας μου ρίχνει πρόστιμο η αστυνομία κάθε φορά. Μια φορά θα την χρειαστείς, να μια καλή περίπτωση.

• Απαντ. 120
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, valkon είπε

Dashcam και ας μου ρίχνει πρόστιμο η αστυνομία κάθε φορά. Μια φορά θα την χρειαστείς, να μια καλή περίπτωση.

Απο όσο γνωρίζω, στο Ελλαδιστάν το βίντεο από dashcam δεν μπορεί να προκομισθεί ως αποδεικτικό στοιχείο σε δικαστήριο ώστε να λάβεις αποζημιώσεις κτλ.

Δημοσ.

Αμερική σε σχολικό λεοφωρειο σταματάει παντού η κυκλοφορία ακόμα και στο αντίθετο ρεύμα μέχρι να σβήσει τα φώτα το λεοφωρειο. Όταν ήμουν εκεί θυμάμαι μια νταλίκα να κοκαλώνει επειδή στο αντίθετο ρεύμα σταμάτησε σχολικό λεοφωρειο και εμείς από πίσω της. Αν είσαι J walker δηλαδή περνάς δρόμο εκτός διαβάσεων είσαι αποκλειστικά υπεύθυνος εσυ ως πεζός. Κόβουν και πρόστιμα αν σε αντιληφθούν. 

• Like 1
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, aerialsilk είπε

Στη Ζυρίχη (Ελβετία) εκτός του ότι έχει παντού διαβάσεις πεζών αντίθετα με την Αθήνα, βλέπεις άλλη παιδεία γενικότερα στον δρόμο από τους οδηγούς. Βλέπεις lamborghini και κάτι απίστευτα σπορ αμάξια να πηγαίνουν με 30χλμ και να σταματάνε ακόμα και σε σημεία χωρίς διάβαση για να περάσει ο πεζός. Εκεί βέβαια είναι πολύ αυστηρός ο νόμος ακόμα κι αν πας με 1χλμ παραπάνω από το όριο. Έχει κάμερες σε πάρα πολλά σημεία και καταγράφουν παντού τα όρια ταχύτητας, επίσης δεν υπάρχει το παρκάρω όπου βρω και είσαι υποχρεωμένος να έχεις πάρκινγκ αλλιώς δεν έχεις αμάξι. Βέβαια έχει και ποδηλατόδρομους κλπ., γενικά άλλο επίπεδο. 

Κάτι αντίστοιχο και στη Νορβηγία. Απ'όσο έχω ακούσει, στην Αμερική (συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια) οι πεζοί "παρακαλάνε" να είναι αφηρημένος ο οδηγός και να κάνει το λάθος έστω και να τους ακουμπήσει. Θα τον πληρώνει μια ζωή ακόμα και αν δεν έπαθε τίποτα. Βέβαια οι δρόμοι αστικού ιστού στην Καλιφόρνια είναι σαν τον αυτοκινητόδρομο μας.

Στην Ελλάδα ο κάθε πιτσιρικάς με μηχανάκι της πλάκας τρέχει χωρίς κράνος που και σκύλος ή γάτα να του πεταχτεί μπορεί να τον σκοτώσει.

Έτσι είναι πολύ σωστά.

Δεν γίνεται να απαιτείς από τους πεζούς να συμπεριφέρονται τέλεια όταν δεν υπάρχουν σε πολλά σημεία διαβάσεις, όταν δεν τηρούνται τα όρια ταχύτητας, όταν υπάρχουν παρκαρισμένα σε δρόμους/ πεζοδρόμια που μειώνουν την ορατότητα και όταν δεν παραχωρείται η προτεραιότητα στους πεζούς οπότε πρέπει , ενώ όπως αναφέρθηκε δεν διδάσκεται σχεδόν ποτέ σωστή οδική παιδεία στα παιδιά και τα ίδια τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να παραβιάζουν καθημερινά τον κώδικα.

Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι προλαβαίνεις να τους δεις όταν πάνε σε ένα μικρό δρομάκι με 80+ , εγώ είχα παει να βγω από το γκαράζ με τη μηχανή ανοίγω φλας κοιτάω αν έρχεται κάποιος πάω να προχωρήσω και περνάει τύπος γ... όντας και μου ζητάγε και τα ρέστα μέχρι να γυρίσω το κεφάλι είχε εμφανιστεί από το πουθενά.

Δημοσ.
46 λεπτά πριν, aerialsilk είπε

Στη Ζυρίχη (Ελβετία) εκτός του ότι έχει παντού διαβάσεις πεζών αντίθετα με την Αθήνα, βλέπεις άλλη παιδεία γενικότερα στον δρόμο από τους οδηγούς. Βλέπεις lamborghini και κάτι απίστευτα σπορ αμάξια να πηγαίνουν με 30χλμ και να σταματάνε ακόμα και σε σημεία χωρίς διάβαση για να περάσει ο πεζός. Εκεί βέβαια είναι πολύ αυστηρός ο νόμος ακόμα κι αν πας με 1χλμ παραπάνω από το όριο. Έχει κάμερες σε πάρα πολλά σημεία και καταγράφουν παντού τα όρια ταχύτητας, επίσης δεν υπάρχει το παρκάρω όπου βρω και είσαι υποχρεωμένος να έχεις πάρκινγκ αλλιώς δεν έχεις αμάξι. Βέβαια έχει και ποδηλατόδρομους κλπ., γενικά άλλο επίπεδο. 

Κάτι αντίστοιχο και στη Νορβηγία. Απ'όσο έχω ακούσει, στην Αμερική (συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια) οι πεζοί "παρακαλάνε" να είναι αφηρημένος ο οδηγός και να κάνει το λάθος έστω και να τους ακουμπήσει. Θα τον πληρώνει μια ζωή ακόμα και αν δεν έπαθε τίποτα. Βέβαια οι δρόμοι αστικού ιστού στην Καλιφόρνια είναι σαν τον αυτοκινητόδρομο μας.

Στην Ελλάδα ο κάθε πιτσιρικάς με μηχανάκι της πλάκας τρέχει χωρίς κράνος που και σκύλος ή γάτα να του πεταχτεί μπορεί να τον σκοτώσει.

O πεζός τι υποχρεώσεις έχει σε αυτές τις χώρες;Μπορεί να περνάει τον δρόμο όποτε και όπου του έρθει;

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, stef157 είπε

Απο όσο γνωρίζω, στο Ελλαδιστάν το βίντεο από dashcam δεν μπορεί να προκομισθεί ως αποδεικτικό στοιχείο σε δικαστήριο ώστε να λάβεις αποζημιώσεις κτλ.

Μπορεί,αν κάποιος βρεθεί κατηγορούμενος σε τροχαίο.Αλλά ΜΟΝΟ για τέτοια περίπτωση.Ισχύει κανονικότατα στο δικαστηριο.

Επισης δεν απαγορεύεται η καταγραφή της διαδρομής,αλλα η δημοσίευση της.

6 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

O πεζός τι υποχρεώσεις έχει σε αυτές τις χώρες;Μπορεί να περνάει τον δρόμο όποτε και όπου του έρθει;

Γερμανία είναι ανάλογα το δρόμο,την κίνηση και την ορατότητα.Σε γενικές γραμμές μέσα σε πόλη,όταν το επιτρέπει η κίνηση μπορείς να περάσεις απέναντι από όπου θέλεις.Φυσικά πάντα με προσοχή στο δρόμο ΜΟΝΟ.

Επεξ/σία από jmmys
Δημοσ.

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Insomnia είναι πως διαβάζεις ότι να 'ναι μέσα σ' αυτό. Με το αυτοκίνητο με 30-40 πήγαινα μες τα στενά της συνοικίας μου και πρόλαβα να σταματήσω πριν πετύχω τον διανομέα με το μηχανάκι που πετάχτηκε απ' το πεζοδρόμιο. Προλαβαίνεις ν' αντιδράσεις πάντα όταν έχεις το μυαλό σου εκεί που πρέπει όταν οδηγείς. Βλέπεις τι γίνεται και σχεδόν πάντα καταλαβαίνεις το τι πάει να κάνει ο άλλος.

Σε άλλη περίπτωση, στο Μικρολίμανο μια σερβιτόρα με είδε που ερχόμουν με την μηχανή και παρά την μάτι με μάτι επαφή, προσπάθησε να περάσει με το έτσι θέλω με αποτέλεσμα να σκορπίσω τον δίσκο και τα πράγματά της πέρα. Δεν την χτύπησα γιατί την είχα δει και είχα άμεσα στο μυαλό μου το τι θα μπορούσε να κάνει.

Σε άλλες περιπτώσεις, κάτσε να χτυπήσεις παιδί που πετάχτηκε στον δρόμο, να δούμε ποιος μετά θα σε ξεμπλέξει.

Το δράμα σ' αυτό το νήμα είναι πως δεν γίνεται κουβέντα για το πως να σώσεις ή να σωθείς από την απροσεξία κάποιου άλλου, αλλά πως να την γλιτώσεις από πιθανή εμπλοκή με τον νόμο. Φοβερή νοοτροπία, Ελληνικότατη!

• Like 4
Δημοσ.
45 λεπτά πριν, spectaculator είπε

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Insomnia είναι πως διαβάζεις ότι να 'ναι μέσα σ' αυτό.

Μιλαμε για τρελη παραπληροφορηση! Πραγματικα οτι να ναι διαβαζεις εδω μεσα.

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Ukforthemoment είπε

Έχω συνάδελφο στην Ζυρίχη που τα παιδιά του φορούσαν φωσφοριζέ γιλέκα, ηλικίας 5 και 7 ετών και έρχονταν κάθε μέρα στη στάση του λεωφορείου για να τον υποδεχτούν. Περνούσαν 3 δρόμους, όλους βέβαια με διαβάσεις για να έρθουν. Βλέπεις πολύ συχνά παιδιά με φωσφοριζέ γιλέκα να περπατάνε ασυνόδευτα. Τα αμάξια ως επί το πλείστον πάνε πιο αργά από τους πεζούς.

Έχοντας πει αυτά ,να απαντήσω σε αυτό που ρωτάς. Δεν έχω δει ποτέ μου ενήλικο πεζό με τάσεις αυτοκτονίας, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω τι πρόστιμο θα έτρωγε αν περνούσε τον δρόμο όποτε και όπου του έρθει. Αλλά σίγουρα έχει αρκετά μικρά παιδιά που μαθαίνουν και στην θεωρία και στην πράξη τι θα πει οδική παιδεία και δεν τρώνε πρόστιμα.

Πίστεψε με, δε θες να φας πρόστιμο στην Ελβετία για μη ασφαλή οδήγηση. Το κόστος του μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τον μηνιαίο μισθό πολλών εδώ μέσα, αν δε σου πάρουν το δίπλωμα και σου απαγορέψουν να οδηγήσεις ξανά. 

Γενικά νομίζω ένα μηχανάκι έχει μεγαλύτερη ευθύνη και πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικό από έναν πεζό, ένα αμάξι αντίστοιχα από ένα μηχανάκι και μια νταλίκα αντίστοιχα από ένα αμάξι. 

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, spectaculator είπε

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Insomnia είναι πως διαβάζεις ότι να 'ναι μέσα σ' αυτό. Με το αυτοκίνητο με 30-40 πήγαινα μες τα στενά της συνοικίας μου και πρόλαβα να σταματήσω πριν πετύχω τον διανομέα με το μηχανάκι που πετάχτηκε απ' το πεζοδρόμιο. Προλαβαίνεις ν' αντιδράσεις πάντα όταν έχεις το μυαλό σου εκεί που πρέπει όταν οδηγείς. Βλέπεις τι γίνεται και σχεδόν πάντα καταλαβαίνεις το τι πάει να κάνει ο άλλος.

Σε άλλη περίπτωση, στο Μικρολίμανο μια σερβιτόρα με είδε που ερχόμουν με την μηχανή και παρά την μάτι με μάτι επαφή, προσπάθησε να περάσει με το έτσι θέλω με αποτέλεσμα να σκορπίσω τον δίσκο και τα πράγματά της πέρα. Δεν την χτύπησα γιατί την είχα δει και είχα άμεσα στο μυαλό μου το τι θα μπορούσε να κάνει.

Σε άλλες περιπτώσεις, κάτσε να χτυπήσεις παιδί που πετάχτηκε στον δρόμο, να δούμε ποιος μετά θα σε ξεμπλέξει.

Το δράμα σ' αυτό το νήμα είναι πως δεν γίνεται κουβέντα για το πως να σώσεις ή να σωθείς από την απροσεξία κάποιου άλλου, αλλά πως να την γλιτώσεις από πιθανή εμπλοκή με τον νόμο. Φοβερή νοοτροπία, Ελληνικότατη!

Η παραπληροφόρηση ποια είναι; Ότι προλαβαίνεις να σταματήσεις με 40km/h; Κάτι τέτοια γράφετε και άντε να τους μαζέψουμε μετά τους άλλους με τους καλούς δικηγόρους.

Στην πίστα στο σεμινάριο πριν κάτι χρόνια τα 30 με τα 40 km/h είχαν τρελή διάφορα. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι για το αν θα βάλεις τον άλλο από κάτω. Εσύ την επόμενη μέρα μπορεί να σκεφτόσουν κάποιο πρόβλημα στη δουλειά/οικογενειακο και να μην προλαβαινες να φρεναρεις. 

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, diafana7789 είπε

Η παραπληροφόρηση ποια είναι; Ότι προλαβαίνεις να σταματήσεις με 40km/h; Κάτι τέτοια γράφετε και άντε να τους μαζέψουμε μετά τους άλλους με τους καλούς δικηγόρους.

Στην πίστα στο σεμινάριο πριν κάτι χρόνια τα 30 με τα 40 km/h είχαν τρελή διάφορα. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι για το αν θα βάλεις τον άλλο από κάτω. Εσύ την επόμενη μέρα μπορεί να σκεφτόσουν κάποιο πρόβλημα στη δουλειά/οικογενειακο και να μην προλαβαινες να φρεναρεις. 

Είδες να μιλώ για παραπληροφόρηση; Με τα 40 προλαβαίνεις να σταματήσεις αν έχεις το νου σου, αν έχει συνείδηση του που οδηγείς και το τι βρίσκεται γύρω σου. Δεν σου έμαθαν πως στο 99% πρέπει εσύ να προβλέψεις την κίνηση του άλλου κι όχι να το περιμένεις από εκείνον; Μάλλον όχι ε;

Στην πίστα επίσης δεν σου έμαθαν πως το ταχύμετρο δεν έχει την ακρίβεια που χρειάζεται για την διάκριση μεταξύ 30 και 40 χλμ/ω. Το που βρίσκεται το μυαλό σου την ώρα της οδήγησης είναι δικό σου θέμα και γι αυτό ο νόμος γενικότερα ευνοεί τον πεζό ειδικά στους συνοικιακούς δρόμους.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε

Ότι υποχρεώσεις έχει και εδώ. Άλλα δεν συζητάμε αυτό. Το θέμα μας είναι ότι εσύ ως οδηγός έχεις υποχρέωση να αποφύγεις το ατύχημα οδηγώντας αμυντικά άσχετα με την βλακεία/απροσεξία του καθένα. Από την στιγμή που αποφύγεις να το παίξεις δήμιος επειδή κάποιος έκανε ενα λάθος στο δρόμο, έχεις κάθε δικαίωμα να κινηθείς νομικά ή με άλλους τρόπους για να συμμορφώσεις τον πεζο.

Δημοσ.

Επειδή διάβασα ότι στο παράδειγμα του TS ο πεζός θα είναι υπεύθυνος , κρατήστε μικρό καλάθι στην χώρα που ζούμε.

Πριν απο περίπου 8 χρόνια πετάχτηκε γιαγιά να περάσει την Κηφισίας , στη μέση του δρόμου , ούτε σε φανάρι ούτε σε διάβαση σε πολύ καλό φίλο μοτοσικλετιστή .

Ο φίλος την έβγαλε στο ΚΑΤ με κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις ενώ φορούσε φουλ εξοπλισμό και στο τσακ κατάφερε και έζησε.

Η γιαγιά έσπασε το πόδι επειδή έπεσε επάνω της με την μηχανή.

Η γιαγιά μετά απο 6 περίπου χρόνια που έγινε το δικαστήριο κέρδισε την Αστική ευθύνη και πήρε περίπου 100.000ε απο την ασφαλιστική του φίλου μου. Τη απόφαση την πήραν με την λογική ότι ο φίλος μου έτρεχε εφόσον δεν πρόλαβε να σταματήσει (πήγαινε γύρω στα 70 απο ότι θυμάμαι και ήταν βράδυ)

Οπότε μην το δένετε κόμπο ότι αν δεν περάσει απο φανάρι ή διάβαση τότε δεν έχει την ευθύνη

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, spectaculator είπε

Είδες να μιλώ για παραπληροφόρηση; Με τα 40 προλαβαίνεις να σταματήσεις αν έχεις το νου σου, αν έχει συνείδηση του που οδηγείς και το τι βρίσκεται γύρω σου. Δεν σου έμαθαν πως στο 99% πρέπει εσύ να προβλέψεις την κίνηση του άλλου κι όχι να το περιμένεις από εκείνον; Μάλλον όχι ε;

Στην πίστα επίσης δεν σου έμαθαν πως το ταχύμετρο δεν έχει την ακρίβεια που χρειάζεται για την διάκριση μεταξύ 30 και 40 χλμ/ω. Το που βρίσκεται το μυαλό σου την ώρα της οδήγησης είναι δικό σου θέμα και γι αυτό ο νόμος γενικότερα ευνοεί τον πεζό ειδικά στους συνοικιακούς δρόμους.

Δεν διαφωνώ ακριβώς αυτό προσπαθώ να επικοινωνήσω. Οτι είναι ευθύνη του οδηγού να αποφύγει το ατύχημα. Mε το παράδειγμα της πίστας θέλω να σου πω ότι ακόμα και σε ελεγχόμενο περιβάλλον τα >30km/h ενιαι οριακα και θελουν 100% συγκέντρωση για να αποφύγεις το ατύχημα. Σκέψου στα 50km/h τι γινεται.

Επεξ/σία από diafana7789
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...