Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Spoiler

Το χρησιμοποιώ δέκα χρόνια και έχω απαλλαγεί από τα antiviruses (άλλη σαβούρα αυτή).

Δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί ο ιός σε κάποιο μέσο για να κάνει ζημιά στον χρήστη(π.χ. ransomware και keyloggers).

Αναφορά σε κείμενο

Δεν σημαίνει οτι θα πάθει τίποτα ο δίσκος, απλα παρακολούθησε τον λιγο στο μέλλον. 2% είναι "φυσιολογική" φθορά.

Με 80 TBW αντοχή και τέτοια επίπεδα εγγραφών δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο δίσκος να βγάλει πάνω από 8 χρόνια, χωρίς παρεμβάσεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
59 λεπτά πριν, pirmen56 είπε
  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Το χρησιμοποιώ δέκα χρόνια και έχω απαλλαγεί από τα antiviruses (άλλη σαβούρα αυτή).

Δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί ο ιός σε κάποιο μέσο για να κάνει ζημιά στον χρήστη(π.χ. ransomware και keyloggers).

Σωστό είναι αυτό που λες.
Το light virtualization δεν είναι antivirus και δεν αποτρέπει την κλοπή δεδομένων.
Εξασφαλίζει όμως ότι πάντα μετά από restart το μηχάνημα είναι καθαρό και λειτουργικό, οτιδήποτε κι αν συμβεί, σαν τρέχει από ROM.
Aυτό από μόνο του προσφέρει πολύ μεγαλύτερη προστασία από οπoιοδήποτε av, και με σωστή χρήση καθιστά τα av άχρηστα.
Δεν έχω av μια δεκαετία τώρα. Ούτε αναβαθμίσεις, ούτε συνδρομές, ούτε lag, oύτε φοβάμαι να πάω οπουδήποτε...

Το ransomware δεν μπορεί να κάνει ζημιά καθώς μετά το restart ο δίσκος θα επανέλθει.
Aν έχεις δεύτερο δίσκο που δεν τον έχεις παγώσει, ούτε αυτό είναι ουσιαστικό πρόβλημα καθώς τα δεδομένα του (πρέπει να) τα έχεις backup. 
Το σημαντικό είναι να προστατεύεται ο δίσκος του λειτουργικού.

Άλλο ένα πλεονέκτημα της χρήσης τέτοιων προγραμμάτων:  δεν φοβάσαι να κλείσεις απότομα το μηχάνημα μην πάθουν ζημιά τα κρίσιμα αρχεία.
Κάποτε σε διακοπή ρεύματος έσωσε τα αρχεία του λειτουργικού καθώς το μηχάνημα έσβησε μεν απότομα, αλλά τα πραγματικά αρχεία έμειναν ανέπαφα καθώς η δουλειά γινόταν στη ram !  Αλλιώς θα έπρεπε να γίνει recovery ή repair - τρέχα γύρευε δηλαδή....

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, pirmen56 είπε
  Απόκρυψη περιεχομένων

Με 80 TBW αντοχή και τέτοια επίπεδα εγγραφών δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο δίσκος να βγάλει πάνω από 8 χρόνια, χωρίς παρεμβάσεις.

καλησπέρα. με δεδομένο οτι είναι υπολογιστής socket 775 λογικά δεν θα φτάσει τα 8 χρόνια. Είναι υπολογιστής που τον έστησα για τηλεμαθήματα πριν 2 χρόνια για την κόρη μου που τότε πήγαινε 1η Δημοτικού. Είναι με 4gb ram DDR2 και δεν παίρνει και παραπάνω. Οπότε μάλλον όταν θα πάει Γυμνάσιο θα της φτιάξω πιο σύγχρονο υπολογιστή και μέχρι τότε αν δεν χαλάσει η μεταχειρισμένη μητρική που είχα χρησιμοποιήσει για να τον στήσω θα είμαστε οκ.

Η περέμβαση που έκανα για άλλο λόγο (γιατι τα Updates πολλές φορές δεν γινόντουσαν και τρώγανε και ram-cpu usage) ήταν με λογισμικό να απενεργοποιήσω τα windows update. Οπότε λογικά θα έχει μειωθεί και η εγγραφή στον δίσκο, οπότε δεν θα συνεχίσουμε με αυτήν την φθορά.

2 ώρες πριν, V.I.Smirnov είπε

Μόνον το image backup είναι πραγματικά ασφαλές, με κάποιο λογισμικό όπως το macrium reflect ή το ΑΟΜΕ

κάποιο πλήρως free πρόγραμμα καλό έχουμε για αυτή την δουλειά??

Δημοσ.
Στις 26/3/2023 στις 6:06 ΜΜ, tzitzikas2 είπε

καλησπέρα. με δεδομένο οτι είναι υπολογιστής socket 775 λογικά δεν θα φτάσει τα 8 χρόνια. Είναι υπολογιστής που τον έστησα για τηλεμαθήματα πριν 2 χρόνια για την κόρη μου που τότε πήγαινε 1η Δημοτικού. Είναι με 4gb ram DDR2 και δεν παίρνει και παραπάνω. Οπότε μάλλον όταν θα πάει Γυμνάσιο θα της φτιάξω πιο σύγχρονο υπολογιστή και μέχρι τότε αν δεν χαλάσει η μεταχειρισμένη μητρική που είχα χρησιμοποιήσει για να τον στήσω θα είμαστε οκ.

Η περέμβαση που έκανα για άλλο λόγο (γιατι τα Updates πολλές φορές δεν γινόντουσαν και τρώγανε και ram-cpu usage) ήταν με λογισμικό να απενεργοποιήσω τα windows update. Οπότε λογικά θα έχει μειωθεί και η εγγραφή στον δίσκο, οπότε δεν θα συνεχίσουμε με αυτήν την φθορά.

Η μεγάλη ζημιά γίνεται από το page file, τα temp files, τα restore points και τις εγγραφές του browser. Ενημερωτικά, διώχνοντας τα 2 τελευταία έφτασα τα ~7 χρόνια με 32TB εγγραφών. Μιλάμε τώρα για OS και σπάνιες εγκαταστάσεις προγραμμάτων. Κάθε 3-4 μήνες όμως παίρνω image από 3 partitions με αποκρυπτογράφηση του ενός. Οπότε και εκεί υπάρχει κάποια φθορά(απ' ότι είδα όμως όχι κάτι το ιδιαίτερο). Image παίρνω με το Acronis True Image σε bootable CD έκδοση. Πιο αξιόπιστο σε σχέση με εν λειτουργία backup. Κάτι παρόμοιο κάνει(δεν ξέρω πόσο καλά) και το open source Clonezilla.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Η μεγάλη ζημιά γίνεται από το page file, τα temp files, τα restore points και τις εγγραφές του browser. Ενημερωτικά, διώχνοντας τα 2 τελευταία έφτασα τα ~7 χρόνια με 32TB εγγραφών. Μιλάμε τώρα για OS και σπάνιες εγκαταστάσεις προγραμμάτων. Κάθε 3-4 μήνες όμως παίρνω image από 3 partitions με αποκρυπτογράφηση του ενός. Οπότε και εκεί υπάρχει κάποια φθορά(απ' ότι είδα όμως όχι κάτι το ιδιαίτερο). Image παίρνω με το Acronis True Image σε bootable CD έκδοση. Πιο αξιόπιστο σε σχέση με εν λειτουργία backup. Κάτι παρόμοιο κάνει(δεν ξέρω πόσο καλά) και το open source Clonezilla.

καλησπέρα. Η αλήθεια είναι οτι με το σπορ δεν έχω ασχοληθεί καθόλου και δεν έχω κάνει ποτέ image. Μόνο restore points παίρνω πριν περάσω κάποιο λογισμικό νέο ή drivers (όχι τόσο συχνά). Σε περίπτωση που ο δίσκος ssd που είναι τα windows χαλάσει και βάλω καινούργιο δίσκο ssd, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το image αυτό που έχω κρατήσει ή είναι άχρηστο? επίσης εύκολο και δωρεάν πρόγραμμα ποιο είναι? Για το Clonezilla διάβασα οτι μπορεί να γίνει στραβή αν δεν το ξέρεις καλά. Μέσα απο τα windows 10 δεν μπορεί να γίνει εύκολα με την επιλογή Αντίγραφο ασφαλείας? Φαντάζομαι θα χρειαστεί να έχω και έναν εξωτερικό έστω HDD για να το περάσω σωστά?

με αυτό γίνεται δουλειά μέσω windows? https://www.pcsteps.gr/192-πλήρες-backup-windows-και-εύκολη-επαναφορά/

με ενδιαφέρει να πάρω μόνο ένα αντίγραφο ασφαλείας σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου, εφόσον βέβαια μπορεί να περαστεί σε άλλον ssd αν χαλάσει αυτός ή στον ίδιο. Δεν πρόκειται να κάνω ιδιαίτερες τροποποιήσεις σε προγράμματα στο υπάρχον σύστημα, οπότε θα πάρω μόνο ένα αντίγραφο ασφαλείας για ώρα ανάγκης

ευχαριστω!

Επεξ/σία από tzitzikas2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γιατί δεν ψάχνεις στο youtube ;
Έχει αμέτρητα video πάνω σε αυτό το θέμα.
Στην τύχη ένα, για το macrium reflect :

Eνα image μπορείς γενικά να το ανοίξεις και να το ψάξεις, να δεις και να πάρεις αρχεία, χωρίς να το περάσεις στο δίσκο.

Τα εργαλεία των windows γι αυτή τη δουλειά είναι γενικά αναξιόπιστα και δύσχρηστα, για πολλούς λόγους.
Π.χ., απ' ότι θυμάμαι δεν κάνουν συμπίεση και προκύπτουν τεράστια αρχεία. 
Αν πάρεις image από δίσκο 240 GB, θα είναι 240 GB,
ενώ από το macrium ή το AOMEI θα είναι όσο χώρο καταλαμβάνουν τα γραμμένα αρχεία ή πολύ λιγότερο.
Τα αρχεία μπορεί εύκολα να γίνουν corrupted και να μη γραφούν σωστά. 
Μακριά αν δεν θέλεις κακές εκπλήξεις...

Το clonezilla είναι γενικά δύσχρηστο.
Οι καλύτερες επιλογές είναι το macrium reflect ή το ΑΟΜΕΙ, είναι εξαιρετικά εργαλεία, καλύτερα από το acronis.
Κάποτε είχαν και δωρεάν έκδοση, τώρα δεν ξέρω αν τη συνεχίζουν και τι περιορισμούς έχει.
Π.χ., το δωρεάν macrium νομίζω ότι δεν επιτρέπει πλέον recovery από rescue media στη δωρεάν του έκδοση (άρα το παραπάνω video δεν θα είναι επίκαιρο).

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοκιμάσεις τη διαδικασία και να είσαι βέβαιος ότι μπορείς να περάσεις επιτυχώς το αντίγραφο.
Αλλιώς, αν νομίζεις ότι έχεις image και δεν έχεις, θα κλάψεις διπλά όταν το χρειαστείς....

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Thanks 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε

Γιατί δεν ψάχνεις στο youtube ;
Έχει αμέτρητα video πάνω σε αυτό το θέμα.
Στην τύχη ένα, για το macrium reflect :

Eνα image μπορείς γενικά να το ανοίξεις και να το ψάξεις, να δεις και να πάρεις αρχεία, χωρίς να το περάσεις στο δίσκο.

Τα εργαλεία των windows γι αυτή τη δουλειά είναι γενικά αναξιόπιστα και δύσχρηστα, για πολλούς λόγους.
Π.χ., απ' ότι θυμάμαι δεν κάνουν συμπίεση και προκύπτουν τεράστια αρχεία. 
Αν πάρεις image από δίσκο 240 GB, θα είναι 240 GB,
ενώ από το macrium ή το AOMEI θα είναι όσο χώρο καταλαμβάνουν τα γραμμένα αρχεία ή λιγότερο.
Μακριά αν δεν θέλεις κακές εκπλήξεις...

Το clonezilla είναι γενικά δύσχρηστο.
Οι καλύτερες επιλογές είναι το macrium reflect ή το ΑΟΜΕΙ, είναι εξαιρετικά εργαλεία, καλύτερα από το acronis.
Κάποτε είχαν και δωρεάν έκδοση, τώρα δεν ξέρω αν τη συνεχίζουν και τι περιορισμούς έχει.
Π.χ., το δωρεάν macrium νομίζω ότι δεν επιτρέπει πλέον recovery από rescue media στη δωρεάν του έκδοση (άρα το παραπάνω video δεν θα είναι επίκαιρο).

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοκιμάσεις τη διαδικασία και να είσαι βέβαιος ότι μπορείς να περάσεις το αντίγραφο.
Αλλιώς, αν νομίζεις ότι έχεις image και δεν έχεις, θα κλάψεις διπλά όταν το χρειαστείς....

-

Μπορείς να περάσεις το image σε οποιονδήποτε άλλο ssd αν χρειαστεί να αλλάξεις δίσκο, π.χ αν χαλάσει?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορείς, σε αυτό αποσκοπεί.

Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσεις το μέγεθος της partition αν οι δίσκοι έχουν διαφορετικό μέγεθος αλλά γίνεται εύκολα.
Σου είπα να δεις το παραπάνω video ή κάποιο παρόμοιο, το δείχνει. Μη βαριέσαι.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Thanks 1
Δημοσ.
58 λεπτά πριν, tzitzikas2 είπε

καλησπέρα. Η αλήθεια είναι οτι με το σπορ δεν έχω ασχοληθεί καθόλου και δεν έχω κάνει ποτέ image. Μόνο restore points παίρνω πριν περάσω κάποιο λογισμικό νέο ή drivers (όχι τόσο συχνά). Σε περίπτωση που ο δίσκος ssd που είναι τα windows χαλάσει και βάλω καινούργιο δίσκο ssd, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το image αυτό που έχω κρατήσει ή είναι άχρηστο? επίσης εύκολο και δωρεάν πρόγραμμα ποιο είναι? Για το Clonezilla διάβασα οτι μπορεί να γίνει στραβή αν δεν το ξέρεις καλά. Μέσα απο τα windows 10 δεν μπορεί να γίνει εύκολα με την επιλογή Αντίγραφο ασφαλείας? Φαντάζομαι θα χρειαστεί να έχω και έναν εξωτερικό έστω HDD για να το περάσω σωστά?

με αυτό γίνεται δουλειά μέσω windows? https://www.pcsteps.gr/192-πλήρες-backup-windows-και-εύκολη-επαναφορά/

με ενδιαφέρει να πάρω μόνο ένα αντίγραφο ασφαλείας σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου, εφόσον βέβαια μπορεί να περαστεί σε άλλον ssd αν χαλάσει αυτός ή στον ίδιο. Δεν πρόκειται να κάνω ιδιαίτερες τροποποιήσεις σε προγράμματα στο υπάρχον σύστημα, οπότε θα πάρω μόνο ένα αντίγραφο ασφαλείας για ώρα ανάγκης

ευχαριστω!

Το λινκ ίσως να είναι η μόνη εύχρηστη free λύση που υπάρχει. Χωρίς όμως την ευελιξία που περιγράφει ο Smirnov.

Το Acronis π.χ. αναγνωρίζει αυτόματα πολλαπλές εγκαταστάσεις windows(multiboot) ακόμα και αν βρίσκονται σε διαφορετικούς δίσκους. Υποστηρίζει μεγάλη συμπίεση, κρυπτογράφηση, δυνατότητα παράλειψης φακέλων, bit perfect image(π.χ. για κρυπτογραφημένα δεδομένα) και αρκετά ακόμα που δεν τα θυμάμαι τώρα. Και δεν κλωνοποιεί μόνο σε άλλον δίσκο, αλλά δημιουργεί image file που μπορείς να αποθηκεύσεις οπουδήποτε και να ξαναστήσεις τα πάντα από το μηδέν με αυτό και το bootable CD. Ακόμα και σε νέους δίσκους μεγαλύτερης χωρητικότητας, διαμορφώνοντας εσύ τα νέα partitions.

Όλα αυτά γίνονται για να αποφύγεις τα restore points και να μην στήνεις windows από το μηδέν μετά από μια αστοχία. Για τα data πας σε άλλου είδους backup λύσεις.

• Thanks 1
Δημοσ.

Γιατί δεν διαβάζεις τι γράφει στο site;
Γιατί δεν βλέπεις κάποιο video στο youtube από τα αμέτρητα που υπάρχουν;

Eίσαι HM, απόφοιτος πολυτεχνείου, όχι κάποιος αστοιχείωτος ή παιδί του δημοτικού.
Υποτιμάς τη νοημοσύνη σου μ' αυτά που ρωτάς....

-

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...