VasilisR Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2023 Καλημέρα. Προσπαθώ να μάθω εάν στα ευάλωτα νοικοκυριά που επιδοτεί το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τα ΚΟΤ Β αλλά σαφή απάντηση δεν πήρα ούτε καν από το ΔΕΔΔΗΕ. Γνωρίζει κάποιος να με διαφωτίσει; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pao2 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2023 Με φωτοβολταϊκό στο σπίτι, ποιό πρόγραμμα (χρώμα τιμολογίου) είναι καλύτερο; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
journeyman77 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2023 Ναι τα περιλαμβάνει οπότε και παίρνεις επιδότηση 65% Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
VasilisR Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2023 4 ώρες πριν, journeyman77 είπε Ναι τα περιλαμβάνει οπότε και παίρνεις επιδότηση 65% Ευχαριστώ. Γιατί κατά την δημιουργία της αίτησης δεν αναφέρει κάτι για έκπτωση Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
elkon87 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) On 28/03/2023 at 21:14, basilis_k6 said: το εξοικονωμω αν δεν κανω λαθος ειναι καθε χρονια χειροτερα απο την 1η. εγω ειμαι σε πολυκατοικια και δεν μπ[ορω να μπω netmetering. αξιζει να βαλω ενα μικρο συστημα 4ΚW με inverter τουλαχιστον να παιρνω οτι ειναι μεσα στην μερα και ααυριο μεθαυριο βαζω και μια μικρη μπαταρια? καταναλωσεις ~500-600Kwh μηνα Επεξ/σία 4 Δεκεμβρίου 2023 από elkon87 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teodor_ch Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 Στις 4/12/2023 στις 12:34 ΜΜ, elkon87 είπε εγω ειμαι σε πολυκατοικια και δεν μπ[ορω να μπω netmetering. αξιζει να βαλω ενα μικρο συστημα 4ΚW με inverter τουλαχιστον να παιρνω οτι ειναι μεσα στην μερα και ααυριο μεθαυριο βαζω και μια μικρη μπαταρια? καταναλωσεις ~500-600Kwh μηνα Δε νομίζω να αξίζει. Με ρύθμιση zero feed-in για να μήν είσαι παράνομος (και όχι μόνο) θα παίρνεις ότι καταναλώνεις εκείνη τη στιγμή - realtime. Άνοιξε excel, βάλε τί καταναλώνεις ανα ώρα και δές απο εδώ πόσο θα παράγεις με ένα μικρό σύστημα. JRC Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS) - European Commission (europa.eu) Αλλά, ανοίξεις κάτι ενεργοβόρο πχ 4000w θερμοσίφωνο τότε θα γλιτώνεις μόνο όσο παράγεις. Και αυτά αν έχεις 1 φάση μόνο. Στο τριφασικό είναι ακόμα χειρότερα. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
elkon87 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 Ευχαριστω για την απάντηση. ναι μιλάμε μονο για κατανάλωση οσο παραγει χωρις να επιστρφει στο δικτυο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
thannasis Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 Στις 4/12/2023 στις 12:34 ΜΜ, elkon87 είπε εγω ειμαι σε πολυκατοικια και δεν μπ[ορω να μπω netmetering. αξιζει να βαλω ενα μικρο συστημα 4ΚW με inverter τουλαχιστον να παιρνω οτι ειναι μεσα στην μερα και ααυριο μεθαυριο βαζω και μια μικρη μπαταρια? καταναλωσεις ~500-600Kwh μηνα Για ενα σύστημα 4 Kw Θέλεις 10 panel τουλάχιστον , δηλαδή γύρω στα 30 m2. Αν τα βρείς με την πολυκατοικία , χλωμο το βλέπω. Zero Feed in σε αυτα τα Kw είναι πολλά και μάλλον δεν συμφέρει. Zero Feed in είναι " καλό" από 600 - 1 Kw όπως περίπου εφαρμόζεται στην Βόρεια Ευρώπη 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tomtsir Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 Στις 3/12/2023 στις 10:51 ΠΜ, pao2 είπε Με φωτοβολταϊκό στο σπίτι, ποιό πρόγραμμα (χρώμα τιμολογίου) είναι καλύτερο; Έχω την εντύπωση , επειδή και εγώ στην ίδια φάση είμαι που θα συνδεθώ στο δίκτυο στα κοντά , ότι απλά σε ενδιαφέρει να μην αλλάζεις πάροχο ώστε να μην γίνεται εκκαθάριση και χάνεις τις "κιλοβατόρες" που έχεις παράξει. Αλλιώς κανονικά εκκαθάριση γίνεται ανά 3 χρόνια. Τώρα στο ποιο τιμολόγιο σε συμφέρει , αν το φ/β καλύπτει στο 100% τις καταναλώσεις σου , δεν θα πληρώσεις κάτι όσον αφορά χρέωση προμήθειας ρεύματος , μόνο το πάγιο. Αυτά με κάθε επιφύλαξη , καλύτερα να περιμένουμε να απαντήσει κάποιος που έχει συνδεθεί κανονικά είτε εδώ είτε στο άλλο thread με φ/β γενικά και εκτός προγράμματος. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
inel Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2023 13 ώρες πριν, teodor_ch είπε Αλλά, ανοίξεις κάτι ενεργοβόρο πχ 4000w θερμοσίφωνο τότε θα γλιτώνεις μόνο όσο παράγεις. Και αυτά αν έχεις 1 φάση μόνο. Στο τριφασικό είναι ακόμα χειρότερα. Μια ερώτηση για την κατανάλωση στην περίπτωση του τριφασικού: Εάν για παράδειγμα το φ/β σύστημα παράγει κάποια στιγμή συνολικά 3000W, τα οποία τα μοιράζει στις 3 φάσεις (απο 1kW σε κάθε φάση) , αυτό σημαίνει οτι εάν θέσεις σε λειτουργία μια συσκευή που καταναλώνει π.χ. 3KW, θα πάρει μόνο το 1kW απο τη μία φάση και τα υπόλοιπα 2KW απο το δίκτυο ΔΕΗ; Δηλαδή τα φ/β θα δώσουν μόνο το 1kW και τα υπόλοιπα 2KW απο την τρέχουσα παραγωγή θα τα επιστρέφει στο δίκτυο επειδή απλά τα δίνει στις άλλες φάσεις; 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
thannasis Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 18 ώρες πριν, inel είπε Μια ερώτηση για την κατανάλωση στην περίπτωση του τριφασικού: Εάν για παράδειγμα το φ/β σύστημα παράγει κάποια στιγμή συνολικά 3000W, τα οποία τα μοιράζει στις 3 φάσεις (απο 1kW σε κάθε φάση) , αυτό σημαίνει οτι εάν θέσεις σε λειτουργία μια συσκευή που καταναλώνει π.χ. 3KW, θα πάρει μόνο το 1kW απο τη μία φάση και τα υπόλοιπα 2KW απο το δίκτυο ΔΕΗ; Δηλαδή τα φ/β θα δώσουν μόνο το 1kW και τα υπόλοιπα 2KW απο την τρέχουσα παραγωγή θα τα επιστρέφει στο δίκτυο επειδή απλά τα δίνει στις άλλες φάσεις; Το Inverter στα τριφασικα κάνει balanced στις φάσεις. Αν η παραγωγή ειναι 3Kw θα δώσει πίσω 1 Kw σε κάθε φάση. Αν την δεδομένη στιγμή έχεις σε μία φάση εναν θερμοσίφωνα ή μια ηλεκτρική κουζίνα με καταναλωση 3Kw θα πάρει το 1Kw απο το Solar και τα 2 Kw απο την ΔΕΗ. Τριφασικό και Solar Net Metering ειναι κακός συνδυασμός καθότι δεν μπορείς να κάνεις ταυτοχρονισμό. Η Huawei διάβασα κάπου πως εχει αρχίσει να παράγει inverters που μπορούν να δίνουν un-balanced σε κάθε φάση μεσω εφαρμογής. Aν κάποιος ξεκινά τώρα και εχει αυτον τον συνδυασμό καλό είναι να το δει σε συνδυασμό με ενα έξυπνο σπίτι ώστε να πετύχαίνει ταυτοχρονισμό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Depon13 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 1 ώρα πριν, thannasis είπε Το Inverter στα τριφασικα κάνει balanced στις φάσεις. Αν η παραγωγή ειναι 3Kw θα δώσει πίσω 1 Kw σε κάθε φάση. Αν την δεδομένη στιγμή έχεις σε μία φάση εναν θερμοσίφωνα ή μια ηλεκτρική κουζίνα με καταναλωση 3Kw θα πάρει το 1Kw απο το Solar και τα 2 Kw απο την ΔΕΗ. Τριφασικό και Solar Net Metering ειναι κακός συνδυασμός καθότι δεν μπορείς να κάνεις ταυτοχρονισμό. Η Huawei διάβασα κάπου πως εχει αρχίσει να παράγει inverters που μπορούν να δίνουν un-balanced σε κάθε φάση μεσω εφαρμογής. Aν κάποιος ξεκινά τώρα και εχει αυτον τον συνδυασμό καλό είναι να το δει σε συνδυασμό με ενα έξυπνο σπίτι ώστε να πετύχαίνει ταυτοχρονισμό. Καλησπέρα, αυτό ισχύει και άμα έχεις μπαταρία? Αν η παραγωγή ή η αποθηκευμένη ενέργεια σε μπαταρία είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση σε κάθε φάση το μοιραζει το inverter ώστε να μην χρειάζεται να τραβάει από το δίκτυο? Συγνώμη αν είναι χαζές οι απορίες μου αλλά ψάχνομαι και γω τώρα για νεα εγκατάσταση και έχω τριφασικό. Ευχαριστώ πολύ! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
inel Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, thannasis είπε Το Inverter στα τριφασικα κάνει balanced στις φάσεις. Αν η παραγωγή ειναι 3Kw θα δώσει πίσω 1 Kw σε κάθε φάση. Αν την δεδομένη στιγμή έχεις σε μία φάση εναν θερμοσίφωνα ή μια ηλεκτρική κουζίνα με καταναλωση 3Kw θα πάρει το 1Kw απο το Solar και τα 2 Kw απο την ΔΕΗ. Τριφασικό και Solar Net Metering ειναι κακός συνδυασμός καθότι δεν μπορείς να κάνεις ταυτοχρονισμό. Η Huawei διάβασα κάπου πως εχει αρχίσει να παράγει inverters που μπορούν να δίνουν un-balanced σε κάθε φάση μεσω εφαρμογής. Aν κάποιος ξεκινά τώρα και εχει αυτον τον συνδυασμό καλό είναι να το δει σε συνδυασμό με ενα έξυπνο σπίτι ώστε να πετύχαίνει ταυτοχρονισμό. Είχα την ελπίδα οτι όλοι οι σύγχρονοι 3-φασικοί υβριδικοί inverters θα μπορούσαν να κάνουν κάποια έξυπνη διαχείριση της παραγωγής απο τα φ/β, ώστε να δίνουν το φορτίο εκεί που πραγματικά υπάρχει η κατανάλωση και να μεγιστοποιούν το όφελος για τον καταναλωτή (!) Επεξ/σία 9 Δεκεμβρίου 2023 από inel Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teodor_ch Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 8/12/2023 στις 11:37 ΜΜ, inel είπε Μια ερώτηση για την κατανάλωση στην περίπτωση του τριφασικού: Εάν για παράδειγμα το φ/β σύστημα παράγει κάποια στιγμή συνολικά 3000W, τα οποία τα μοιράζει στις 3 φάσεις (απο 1kW σε κάθε φάση) , αυτό σημαίνει οτι εάν θέσεις σε λειτουργία μια συσκευή που καταναλώνει π.χ. 3KW, θα πάρει μόνο το 1kW απο τη μία φάση και τα υπόλοιπα 2KW απο το δίκτυο ΔΕΗ; Όσο το είχα σε Zero feed-in ναί. Πλέον δεν έχω ασχοληθεί αν βοηθάει η μπαταρία ή όχι. Έβγαλα το παρακάτω γράφημα για να το δεί όποιος έχει όρεξη. Η κατανάλωση στο channel C είναι ~600w Το είδα στα γρήγορα εγώ! Την παρακάτω στιγμή έχω (στο περίπου οι τιμές. το συμπέρασμα δεν αλλάζει) παραγωγή = 993w κατανάλωση 1 φάση = 747w κατανάλωση όλες οι φάσεις = 995w μπαταρία φόρτιση/ξεφόρτιση δεν έχει διαφορά = ~30w Δίκτυο = 0 w Άρα ο fronius symo gen24 μπορεί να δώσει χωρίς να είναι ίσο το φορτίο στις φάσεις. Τώρα αν εσωτερικά χρησιμοποιεί την μπαταρία και δεν φαίνεται δε το γνωρίζω. Βαριέμαι να απενεργοποιήσω τη μπαταρία Επεξ/σία 11 Δεκεμβρίου 2023 από teodor_ch 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
journeyman77 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2023 On 09/12/2023 at 20:10, Depon13 said: Καλησπέρα, αυτό ισχύει και άμα έχεις μπαταρία? Αν η παραγωγή ή η αποθηκευμένη ενέργεια σε μπαταρία είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση σε κάθε φάση το μοιραζει το inverter ώστε να μην χρειάζεται να τραβάει από το δίκτυο? Συγνώμη αν είναι χαζές οι απορίες μου αλλά ψάχνομαι και γω τώρα για νεα εγκατάσταση και έχω τριφασικό. Ευχαριστώ πολύ! στο δικό μου (μονοφασικό ωστόσο) αν έχω πχ 5kW κατανάλωση δίνει το πάρκο όσο παράγει (πχ 2,5kW) και τα υπόλοιπα τα δίνει η μπαταρία με μαξ εκφόρτιση τα 2,5kW. Αν αυτό δεν επαρκεί επειδή πχ το πάρκο δεν παράγει τόσο, τότε τα τραβάει από την ΔΕΗ. Συνδέθηκα μέσα Σεπτέμβρη και μέχρι ώρας δεν μου έχει έρθει κανένας εκκαθαριστικός (έχω δώσει στη ΔΕΗ 813 κιλοβατώρες και έχω πάρει 364). Αναμένω να δω με τα πάγια και τις εκτός ταυτοχρονισμούς κιλοβατώρες τι θα πληρώσω. Η επόμενη ερώτηση είναι εάν έχει λάβει κανένας την επιδότηση?????? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα