Luciddream Δημοσ. 28 Αυγούστου 2023 Share Δημοσ. 28 Αυγούστου 2023 Θεωρώ ότι θα ξαναβγάλουν πρόγραμμα οπότε και δεν βιάζομαι ιδιαίτερα, αλλά έτσι κουβέντα να γίνεται και να παίρνουμε ιδέες, για εξοχικό με ταράτσα 201τ.μ τι αξίζει να μπει? Περισσότερο για την σκίαση με ενδιαφέρει για να μην βράζει το σπίτι. Επίσης δεν βιάζομαι γιατί θεωρώ ότι θα μας τα κλέψουν όσο θα λείπουμε από εκεί. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
snb Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Share Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Χρειάζεται νέα ΥΔΕ μετά από εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην στέγη; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Spira Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2023 Με ποιον τρόπο μπορω να υπολογίσω την εξοικονομηση ενός φωτοβολταικού συστήματος ισχύος 2,75KW ΧΩΡΙΣ μπαταρία για Αθήνα. Τι κατανάλωση πρέπει να υπολογίζω ότι πρέπει να κάνω ωστέ να επιτύχω όφελος? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gpapadakis Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 hours ago, Spira said: Με ποιον τρόπο μπορω να υπολογίσω την εξοικονομηση ενός φωτοβολταικού συστήματος ισχύος 2,75KW ΧΩΡΙΣ μπαταρία για Αθήνα. Τι κατανάλωση πρέπει να υπολογίζω ότι πρέπει να κάνω ωστέ να επιτύχω όφελος? Αν εννοείς με net metering, είναι παραγωγή γύρω στις 8000 κιλοβατωρες το 5kw σύστημα το χρονο, οπότε το 2,75kw θα σου δώσει περίπου 4000kwh. Αυτά βέβαια αν είναι προσανατολισμένο με ελεύθερη θέα στο νότο, χωρίς σκιάσεις κατά τη διάρκεια της μέρας, και τα πάνελ σε κατάλληλη κλίση 15-25 μοίρες. Αν εννοείς αυτόνομο σύστημα χωρίς σύνδεση με ΔΕΗ, θα πρέπει να καταναλώνεις ρεύμα τις ώρες ηλιοφάνειας για να έχεις όφελος, αλλιώς χωρίς μπαταρία θα πηγαίνει χαμένο. Επεξ/σία 16 Σεπτεμβρίου 2023 από gpapadakis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Spira Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2023 22 λεπτά πριν, gpapadakis είπε Αν εννοείς με net metering, είναι παραγωγή γύρω στις 8000 κιλοβατωρες το 5kw σύστημα το χρονο, οπότε το 2,75kw θα σου δώσει περίπου 4000kwh. Αυτά βέβαια αν είναι προσανατολισμένο με ελεύθερη θέα στο νότο, χωρίς σκιάσεις κατά τη διάρκεια της μέρας, και τα πάνελ σε κατάλληλη κλίση 15-25 μοίρες. Αν εννοείς αυτόνομο σύστημα χωρίς σύνδεση με ΔΕΗ, θα πρέπει να καταναλώνεις ρεύμα τις ώρες ηλιοφάνειας για να έχεις όφελος, αλλιώς χωρίς μπαταρία θα πηγαίνει χαμένο. Πρόκειται για καινούργια κατοικία και το σύστημα θα εγκατασταθεί από τον κατασκευαστή. Είναι δυνατό σε αυτή την περίπτωση του net metering? Τις διαδικασίες αυτές ποιος τις αναλαμβάνει? Έχει επιπλέον κόστος εκτός από αυτό της εγκατάστασης? Επίσης τι γίνεται στην περίπτωση που το ρεύμα που παραγέται από το ΦΒ είναι περισσότερο από αυτό που καταναλώνεις? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gpapadakis Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 13 minutes ago, Spira said: Πρόκειται για καινούργια κατοικία και το σύστημα θα εγκατασταθεί από τον κατασκευαστή. Είναι δυνατό σε αυτή την περίπτωση του net metering? Τις διαδικασίες αυτές ποιος τις αναλαμβάνει? Έχει επιπλέον κόστος εκτός από αυτό της εγκατάστασης? Επίσης τι γίνεται στην περίπτωση που το ρεύμα που παραγέται από το ΦΒ είναι περισσότερο από αυτό που καταναλώνεις? Το ρεύμα που παράγεται και καταναλώνεται καταγράφεται, και στα 3 χρόνια γίνεται τελική εκκαθάριση. Αν περισσέψει το χάνεις το περίσσευμα. Δεν είναι και πάρα πολλές όμως οι 4000 κιλοβατώρες, δύσκολα θα περισσέψει. Αν βάλεις και αντλία θέρμανσης, και γενικά αν χρησιμοποιείς ρεύμα για θέρμανση, εύκολα θα τα καταναλώνεις. Για τη διαδικασία σε νέο ακίνητο δε γνωρίζω. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Spira Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 7 λεπτά πριν, gpapadakis είπε Το ρεύμα που παράγεται και καταναλώνεται καταγράφεται, και στα 3 χρόνια γίνεται τελική εκκαθάριση. Αν περισσέψει το χάνεις το περίσσευμα. Δεν είναι και πάρα πολλές όμως οι 4000 κιλοβατώρες, δύσκολα θα περισσέψει. Αν βάλεις και αντλία θέρμανσης, και γενικά αν χρησιμοποιείς ρεύμα για θέρμανση, εύκολα θα τα καταναλώνεις. Για τη διαδικασία σε νέο ακίνητο δε γνωρίζω. Αυτή την στιγμή έχω ετήσια κατανάλωση 1700 kwh, όπως καταλαβαίνεις είμαι πολύ μακριά σε σχέση με τις 4000. Βέβαια το καινούριο σπίτι θα είναι μεγαλύτερο αλλά η θέρμανση και οι εστίες θα είναι με φυσικό αέριο. Δεν έχω καταλάβει σε σχέση με το net metering τι προσφέρει η χρήση μπαταρίας. Αλλάζει κάτι? Αφού όση ενέργεια δεν καταναλώνεις δεν διοχετεύεται στο δίκτυο? 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gpapadakis Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2023 9 hours ago, Spira said: Αυτή την στιγμή έχω ετήσια κατανάλωση 1700 kwh, όπως καταλαβαίνεις είμαι πολύ μακριά σε σχέση με τις 4000. Βέβαια το καινούριο σπίτι θα είναι μεγαλύτερο αλλά η θέρμανση και οι εστίες θα είναι με φυσικό αέριο. Δεν έχω καταλάβει σε σχέση με το net metering τι προσφέρει η χρήση μπαταρίας. Αλλάζει κάτι? Αφού όση ενέργεια δεν καταναλώνεις δεν διοχετεύεται στο δίκτυο? Άρα θα έχεις περίσσεια ενέργειας την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για θέρμανση ώστε να μειώσεις το λογαριασμό του φυσικού αερίου. Η χρήση μπαταρίας μαζί με το net metering προστατευει το δίκτυο απο τη μεγάλη έγχυση. Στο απλό net metering χωρίς μπαταρία, το δίκτυο είναι η μπαταρία σου. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teodor_ch Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2023 Έφτασα στη φάση που όλα είναι εγκατεστημένα και έχω κάνει την αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ για σύνδεση. Το ΦΒ δουλεύει και παράγει λιγότερο/ίσο απο τις καταναλώσεις μου ώστε να μή δίνει τίποτα στο δίκτυο μέχρι να συνδεθώ επίσημα. 1) Είναι σωστό αυτό? 2) Έχει νόημα να δουλεύω τις μπαταρίες? Έχω φάει τρελό κόλλημα και προσπαθώ να τα ξεκαθαρίσω. Ο μετρητής 1 (ο δικός μου) λογικά μετράει τί παράγω. Ο ΔΕΔΔΗΕ όμως θα πάρει τις μετρήσεις? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gpapadakis Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2023 Τα φωτοβολταϊκά δεν πρέπει να καθονται στημένα στον ήλιο χωρίς να δουλευουν, φθείρονται. Κανονικά δεν επιτρέπεται, αλλά εφόσον δεν κάνεις και εγχυση... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teodor_ch Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2023 1) Τί εννοείς να κάθονται? Δουλεύουν αλλά μετά που φορτίζει η μπαταρία στο <10% Πώς αλλιώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία? Δεν πρέπει να μπούν και μετά να γίνει η αίτηση για σύνδεση οπότε θα χρειαστεί να "κάτσουν"? 2) Καλά το κατάλαβα. Οπότε μέχρι να με συνδέσουν: α) Χάνω ότι δεν ταυτοχρονίζεται β) Ότι ταυτοχρονίζεται δεν φαίνεται πουθενά οπότε γλυτώνω και τις ΥΚΩ 3) Οπότε μέχρι να με συνδέσουν οι μπαταρίες "αποδίδουν" περισσότερο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
johnniek13 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) On 17/09/2023 at 00:14, Spira said: Αυτή την στιγμή έχω ετήσια κατανάλωση 1700 kwh, όπως καταλαβαίνεις είμαι πολύ μακριά σε σχέση με τις 4000. Βέβαια το καινούριο σπίτι θα είναι μεγαλύτερο αλλά η θέρμανση και οι εστίες θα είναι με φυσικό αέριο. Δεν έχω καταλάβει σε σχέση με το net metering τι προσφέρει η χρήση μπαταρίας. Αλλάζει κάτι? Αφού όση ενέργεια δεν καταναλώνεις δεν διοχετεύεται στο δίκτυο? Μπορει να διοχετευεται στο δίκτυο και να γινεται εκκαθαριση καθε 3 χρονια ΑΛΛΑ καθε ροη απο και προς την ΔΕΗ πληρωνει kw μεταφορας ισχυος στο δικτυο. Δηλαδη 1 kw που παραγεις και δινεις στην ΔΕΗ για να το παρεις με τον συμψηφισμο θα πληρωσεις 2 φορες κοστος μεταφορας στο δικτυο. Αυτος ειναι και ο λόγος που επιδοτουν την μπαταρια. Ειναι μεγαλο απροβλεπο η ζητηση σε ωρες αιχμης ή η πολυ μικρη κατανάλωση στο δικτυο για την ΔΕΗ. Και στις 2 περπτωσεις πρεπει να βρει να σου δωσει ρευμα ή να στειλει το περισευμα καπου αλλου. Η μπαταρία εξομαλυνει τις πτωσεις και αιχμες. Εσυ με 1700 που καταναλωνεις, αν οι μισες ειναι το βραδυ που δεν παραγεις, ενω δεν θα πληρωνεις ρευμα, θα πληρωνεις κοστος μεταφορας για 850 να τις δωσεις + 850 να τις παρεις πισω το βραδυ = 1700kwH. Δηλαδη αυτο το κομματι (το μεταφορικο) του λογαριασμου θα μεινει ιδιο σαν να καταναλωνες 1700kw. Επεξ/σία 25 Σεπτεμβρίου 2023 από johnniek13 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teodor_ch Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2023 Απο ποιόν τύπο προκύπτει ότι πληρώνεις στο net-metering δύο φορές τις ετεροχρονισμένες kwh? Βάζω screenshot απο τις σημειώσεις μου σε ένα excel που έχω. Μεταφορά πληρώνουμε μόνο για όσες τραβάμε (άσχετα πόσες επιστρέφουμε). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
johnniek13 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2023 2 hours ago, teodor_ch said: Απο ποιόν τύπο προκύπτει ότι πληρώνεις στο net-metering δύο φορές τις ετεροχρονισμένες kwh? Βάζω screenshot απο τις σημειώσεις μου σε ένα excel που έχω. Μεταφορά πληρώνουμε μόνο για όσες τραβάμε (άσχετα πόσες επιστρέφουμε). Ναι έχεις δίκιο. Καπου παλαιοτερα ειχα διαβασει κατι τετοιο (λάθος) ή μπορει να μην θυμαμαι καλα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
malmsteen1984 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2023 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) καλησπέρα, έκανα αίτηση σε εταιρία και μου έστειλαν οικομοτεχνική προσφορά για 5KWp στα 12500 με το φπα 12 πανελ ΑΕ AURORA 415Wp inverter huawei SUN2000L 5KTL-L1 μπαταρία LUNA 2000-5-SO πως σας φαίνονται αυτά που μου πρότειναν? ειδα κάτι πανελς luxor 660w που σημαίνει ότι μπορώ να βάλω λιγότερα με καλύτερη απόδοση. γενικά τι πρέπει άλλο να προσέξω πριν προχωρήσω? Επεξ/σία 28 Σεπτεμβρίου 2023 από malmsteen1984 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα