andreas1gr Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2023 3 ώρες πριν, NickTheMeat είπε Mετα κ τις προγραμματικες δηλώσεις για 80% ενέργεια από AΠΕ εγώ καταλαβαίνω πως η ηλεκτρικη ενέργεια θα είναι τουλαχιστον φθηνή και οι επενδύσεις των φωτοβολταικων στη στεγη θα πάνε περίπατο. Πλέον το πρόβλημα είναι η αποθήκευση και όχι η παραγωγή. Μα γι αυτό και δίνουν επιδότηση 100% για μπαταρία...
journeyman77 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2023 Ενημερωτικά να αναφέρω για όσους ενδιαφέρονται ακόμα για το εν λόγω πρόγραμμα (από την δικιά μου εμπειρία): 1) ο ΔΕΔΔΗΕ μου επέστρεψε το παράβολο που είχα πληρώσει 2 φορές (μέσα σε 10 μέρες...) 2) η αίτησή μου εγκρίθηκε (5kW). Αφού την ανεβάσεις υπογεγραμμένη, μετά από 1-2 μέρες στο pv-stegi σου "ανοίγει" η επιλογή για να δηλώσεις την επιδότηση. Σε εμένα λόγω ευάλωτου νοικοκυριού πήγε στο 65% για το πάρκο και στο 100% για την μπαταρία. Ταυτόχρονα ήρθε και ένα πινακάκι με τις δηλωμένες πληροφορίες (συνοπτικά) αλλά και με τα μέγιστα ποσά επιδότησης 3) η αίτηση για επιδότηση εγκρίθηκε και αυτή (σε2 μέρες) και αναμένεται η τοποθέτηση και σύνδεση του πάρκου από τον ΔΕΔΔΗΕ. Να πω εδώ ότι δεν έχουν πει λέξη για το πότε θα αρχίσουν να πιστώνουν την επιδότηση. Ωστόσο προϋπόθεση είναι να έχεις καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (τιμολόγια και serial numbers) από τον αγορασμένο εξοπλισμό. Στο μεσοδιάστημα χρειάστηκε να αγοράσω το ρολόι (μαζί με το σύστημα τηλεματικής) το οποίο και απέστειλα με δικά μου έξοδα στον ΔΕΔΔΗΕ για πιστοποίηση. Μετά από 3 εβδομάδες σε ενημερώνουν με SMS ότι είναι έτοιμο και ξαναστέλνεις κούριερ να τον παραλάβει. Στην παρούσα φάση αναμένω α) την παράδοση του εξοπλισμού και β) μια ημερομηνία από τον μηχανικό για να έρθει το συνεργείο να κάνει τοποθέτηση/σύνδεση. 6 1
tomtsir Δημοσ. 1 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2023 1 ώρα πριν, journeyman77 είπε Ενημερωτικά να αναφέρω για όσους ενδιαφέρονται ακόμα για το εν λόγω πρόγραμμα (από την δικιά μου εμπειρία): 1) ο ΔΕΔΔΗΕ μου επέστρεψε το παράβολο που είχα πληρώσει 2 φορές (μέσα σε 10 μέρες...) 2) η αίτησή μου εγκρίθηκε (5kW). Αφού την ανεβάσεις υπογεγραμμένη, μετά από 1-2 μέρες στο pv-stegi σου "ανοίγει" η επιλογή για να δηλώσεις την επιδότηση. Σε εμένα λόγω ευάλωτου νοικοκυριού πήγε στο 65% για το πάρκο και στο 100% για την μπαταρία. Ταυτόχρονα ήρθε και ένα πινακάκι με τις δηλωμένες πληροφορίες (συνοπτικά) αλλά και με τα μέγιστα ποσά επιδότησης 3) η αίτηση για επιδότηση εγκρίθηκε και αυτή (σε2 μέρες) και αναμένεται η τοποθέτηση και σύνδεση του πάρκου από τον ΔΕΔΔΗΕ. Να πω εδώ ότι δεν έχουν πει λέξη για το πότε θα αρχίσουν να πιστώνουν την επιδότηση. Ωστόσο προϋπόθεση είναι να έχεις καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (τιμολόγια και serial numbers) από τον αγορασμένο εξοπλισμό. Στο μεσοδιάστημα χρειάστηκε να αγοράσω το ρολόι (μαζί με το σύστημα τηλεματικής) το οποίο και απέστειλα με δικά μου έξοδα στον ΔΕΔΔΗΕ για πιστοποίηση. Μετά από 3 εβδομάδες σε ενημερώνουν με SMS ότι είναι έτοιμο και ξαναστέλνεις κούριερ να τον παραλάβει. Στην παρούσα φάση αναμένω α) την παράδοση του εξοπλισμού και β) μια ημερομηνία από τον μηχανικό για να έρθει το συνεργείο να κάνει τοποθέτηση/σύνδεση. Το ρολόι στο ζήτησαν αυτοί; Είμαι σε ίδια μοίρα και δεν μου έχουν πει κάτι ούτε έχουν επικοινωνήσει μαζί μου. Βλέπω ότι έβαλες μπαταρία 5kWh , έχεις κάποια στο μυαλό σου; Διότι εγώ έχω βάλει 5.12kWh γιατί είχα στο μυαλό μου της Growatt επειδή δίνει και 10 χρόνια εγγύηση αντί της Huawei που δίνει 5 χρόνια και έτσι μου δίνει επιδότηση μπαταρίας 4200€ αντί για 4450€. ( Μπήκε σε άλλη κλίμακα τιμής η μπαταρία αντί για 890€ , είναι 820€).
journeyman77 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2023 το ρολόι το ζήτησε ο μηχανικός που έχει αναλάβει το έργο, κατάλαβα ότι είναι απαραίτητο βήμα και πρέπει να γίνει νωρίτερα (η αγορά/πιστοποίηση) μιας και από ΔΕΔΔΗΕ καθυστερούν κανά 3βδόμαδο οπότε να προλάβει να έρθει για την εγκατάσταση. Αναφορικά με την μπαταρία, δήλωσα 5kW όπως μου είπε ο μηχανικός. Δεν έχω άποψη για το αν έπρεπε να είναι 5kW ή 5,12kW. Ενημερωτικά η δικιά μου είναι μια Huawei SB Luna 2000-5 και γενικά έχει να κάνει και με την διαθεσιμότητα του εξοπλισμού την στιγμή που τον θες. Τέλος για την επιδότηση, όπως είπα (θα) επιδοτηθώ με τα ανωτέρω ποσά ως maximum και αυτό γιατί αν έρθει ο ΔΕΔΔΗΕ και βρει κάτι "στραβό" τότε η επιδότηση μπορεί να μειωθεί.
journeyman77 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2023 Η εγκατάσταση στο δικό μου σπίτι ολοκληρώθηκε (9x πάνελ, μπαταρία, inverter, καλωδιώσεις και λοιπές αγωνιστικές δυνάμεις). Επόμενο βήμα να πάω στον τωρινό μου πάροχο (ΔΕΗ) και να συνάψω "Σύμβαση Ενεργειακού Συμψηφισμού" η οποία γίνεται δεκτή μέσα σε 15 μέρες. Θα ενημερώσω για τις κινήσεις ! 2
inel Δημοσ. 8 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2023 3 ώρες πριν, journeyman77 είπε Η εγκατάσταση στο δικό μου σπίτι ολοκληρώθηκε (9x πάνελ, μπαταρία, inverter, καλωδιώσεις και λοιπές αγωνιστικές δυνάμεις). Επόμενο βήμα να πάω στον τωρινό μου πάροχο (ΔΕΗ) και να συνάψω "Σύμβαση Ενεργειακού Συμψηφισμού" η οποία γίνεται δεκτή μέσα σε 15 μέρες. Θα ενημερώσω για τις κινήσεις ! Καλή σύνδεση! Ενημερωτικά, τι ισχύς είναι το σύστημα και πόσο περίπου στοίχισε (χωρίς την επιδότηση);
journeyman77 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2023 όπως λέμε "καλή απόλαυση"???? χαχα 5kW είναι (λόγω μονοφασικού). Συνολικό κόστος περί τα 12,5Κ (all inclusive). BTW η ΔΕΗ που πήγα σήμερα μου είπε μέχρι Παρασκευή θα με πάρουν τηλ να υπογράψουμε την σύμβαση (αφού συνταχθεί το συμφωνητικό δλδ) οπότε μετά αναμένω τον ΔΕΔΔΗΕ για το τελικό βήμα. 1 1
inel Δημοσ. 9 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) Νομίζω καλούτσικη τιμή. Γενικά για 5kw αυτή την περίοδο φαίνεται ότι η τιμή που παίζει είναι εκεί στα 12-14k, ανάλογα με τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση. Δεν έχω ακούσει λιγότερο, εκτός εάν κάποιος αγοράσει/εγκαταστήσει τον εξοπλισμό 'μόνος του'. Αναμένουμε και εντυπώσεις από το συνδυασμό χρήσης μπαταρίας, όταν ενεργοποιηθεί! Επεξ/σία 9 Αυγούστου 2023 από inel
kounga Δημοσ. 10 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2023 Ήρθαν απο το γραφείο που ανέλαβε το πρόγραμμα, για να δουν τη στέγη και ολο το οίκημα. Μου έκανε εντύπωση που όταν με ρώτησαν "που θέλω εγώ" να μπει η μπαταρία, και τους ρώτησα διάφορες λεπτομέρειες, πχ τι προσβασιμότητα πρέπει να έχει μετά, που προτείνουν αυτοί, δήλωσαν πως δεν έχει καμια σημασία η θεση της. Το λέω γιατί πρόκειται για μεζονέτα με υπόγειο και για μένα υπάρχει ελεύθερος χώρος κάτω από τη στέγη. Όταν τους ρώτησα αν γίνεται να μπει εκεί μου ειπαν κανένα πρόβλημα "παρόλο το βάρος της, αφου μετά την τοποθέτηση δεν την ξαναπειράζουμε". Ποια είναι η γνώμη σας;
jaguar13 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2023 Η μπαταρία καλό δεν θα ήταν να είναι σε εξωτερικό χώρο για περίπτωση φωτιάς;
Gl0bAlZer0 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 14 ώρες πριν, jaguar13 είπε Η μπαταρία καλό δεν θα ήταν να είναι σε εξωτερικό χώρο για περίπτωση φωτιάς; Ρε παιδιά μπαταρία είναι υψηλή τάση και θα την έχουμε σε εξωτερικό χώρο; Εγώ θα την βάλω στο ισόγειο ( κλειστό ) και δίπλα θα έχω 2 πυροσβεστήρες co2! 😆 1
journeyman77 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 (επεξεργασμένο) και σε μένα η μπαταρία (όπως και όλο το σύστημα inverter, πίνακες κλπ) είναι σε εξωτερικό χώρο αλλά προστατευμένο από καιρικές συνθήκες. Αναρωτήθηκα και γω για την θέση της αλλά το συνεργείο με καθησύχασε λέγοντας ότι δεν έχει θέμα. Να ξέρετε ότι παίζει πάντως κάποιο ρόλο καθώς α) όλα τα καλώδια θα πρέπει να καταλήγουν εκεί (στην μπαταρία) και β) πρέπει να υπολογίσουν το μήκος του κεντρικού καλωδίου από εκεί μέχρι το ρολόι του οποίου το κόστος είναι σημαντικό! On 09/08/2023 at 20:35, inel said: Νομίζω καλούτσικη τιμή. Γενικά για 5kw αυτή την περίοδο φαίνεται ότι η τιμή που παίζει είναι εκεί στα 12-14k, ανάλογα με τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση. Δεν έχω ακούσει λιγότερο, εκτός εάν κάποιος αγοράσει/εγκαταστήσει τον εξοπλισμό 'μόνος του'. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να μπεις σε αυτή τη διαδικασία με δεδομένο ότι έχει διάφορα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψιν. Καταλαβαίνω ότι οι μάστορες "ίσως" να φουσκώνουν λίγο τις τιμές εξοπλισμού αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μπορείς και να τον εμπιστευτείς γιατί αν δεν είναι η κύρια δουλειά σου σίγουρα θα βρεθείς στην ανάγκη του για οποιοδήποτε πρόβλημα. Άλλωστε σίγουρα και αυτός θα βγάλει αφού και η εργασία είναι μέσα στην τιμή. Btw ψάχνοντας για τον καλύτερο συνδυασμό προσφοράς/μάστορα/ποιότητας κλπ, η χαμηλότερη προσφορά ήταν περί τα 500€ χαμηλότερη (11,7Κ) τουλάχιστον στην Πάτρα. Επεξ/σία 11 Αυγούστου 2023 από journeyman77
jaguar13 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2023 2 ώρες πριν, Gl0bAlZer0 είπε Ρε παιδιά μπαταρία είναι υψηλή τάση και θα την έχουμε σε εξωτερικό χώρο; Εγώ θα την βάλω στο ισόγειο ( κλειστό ) και δίπλα θα έχω 2 πυροσβεστήρες co2! 😆 Έχει υπόψιν ότι στην μικρή ομολογουμένως πιθανότητα να πάρει φωτιά η μπαταρία δεν πρόκειται να σβήσει απλά με δύο πυροσβεστήρες, ούτε θα μεταφέρεται απλά έξω. Εγώ μέσα δεν θα την έβαζα. 1
AggTs Δημοσ. 19 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2023 Καλησπερα σας. Μη γνωστης των συστηματων θα ηθελα να κανω και εγω μια ερωτηση. Γνωριζω εκ των προτερων την απαντηση καθως διαβασα και τις προηγουμενες σελιδες αλλα ειπα να το επιβεβαιωσω. Βρισκομαι σε πολυκατοικια και ειμαι ο μοναδικος ενοικος που εχω αποκλειστικη χρησης ενος τμηματος ταρατσας επιφανειας 12,25τ.μ. (σχημα επιφανειας τετραγωνο διαστασεων 3,50mΧ3,50m) ενω η υπολοιπη παραμενει κοινοχρηστη. Ο προσανατολισμος του ειναι καλος ανατολικα και νοτια. Αξιζει να βαλω φωτοβολταικα σε τοσο μικρη επιφανεια; Οι διαστασεις των πανελ ειναι στανταρ; Σας ευχαριστω εκ των προτερων.
journeyman77 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2023 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2023 θα πρότεινα να το δεις με κάποιον που ασχολείται με αυτά καθώς ενδέχεται να υπάρχουν λύσεις που αγνοούμε ως μη έμπειροι. Πχ εμένα στην 1η επίσκεψη μου είπαν ότι μάλλον θα πρέπει να μετακινήσω τον θερμοσίφωνα κατά 1-2μ πιο πίσω (αν έβαζαν 2 σειρές πάνελ). Αλλά τελικά έβαλαν έτσι τα πάνελ (μία σειρά) και δεν χρειάστηκε. Σε άλλα νέα, η σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού με τον πάροχο (ΔΕΗ) ετοιμάστηκε σε 2(!!) μέρες και υπογράφηκε. Μετά ήρθε κάποιος από το συνεργείο και έκανε μια αποτύπωση για να φτιάξει την ΥΔΕ που είναι απαραίτητη για την σύνδεση με το δίκτυο. Αναμένω ΔΕΔΔΗΕ να ελέγξει και να συνδέσει ώστε να "κλείσουμε". Αναφορικά με την αίτηση, για να μπορέσει η επιδότηση να μπει σε διαδικασία, χρειάζονται διάφορα παραστατικά (αποδείξεις, τεχνικά φυλλάδια, ΥΔ, κλπ) να ανεβάσεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα