Προς το περιεχόμενο

Επιδότηση φωτοβολταϊκών στις στέγες 2023

Panos1987

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα  . Μια ερώτηση θέλω να  κάνω αν εχει τυχει και σε κάποιον εδώ μέσα. Μου έγινε ενεργοποίηση  τέλος Μαΐου.  Είμαι elpedison και από τότε  συνεχίζει  κανονικά  και μου στέλνει έναντι κάθε μήνα  . Έχουμε  φτάσει  χθες να  μου στείλει το 5το συνεχόμενο  έναντι  που με χρεώνει κανονικά  kwh . Έστειλα  email στην elpedison  αλλά δεν έχουν απαντήσει ακόμα  .

Στην εφαρμογή είδα ότι ήρθαν να  μετρήσουν όπως φαίνεται και στην φωτο 

Screenshot_20240813_085720_myElpedison.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• 5 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 500
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

είμαι πλήρως άσχετος και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μπλέξεις την ΔΕΗ .. δεν γίνεται να κάνεις κάτι τελείως αυτόνομο για το σπίτι σου χωρίς να δώσεις αναφορά σε κανενά;

Επεξ/σία από shadowlike

Καλησπέρα  . Μια  ερώτηση σχετικά με τον πρώτο λογαριασμό  ρεύματος  μετά την εγκατάσταση  φωτοβολταϊκων που έκανα στην ταρατσα  . Βλέπω μια διαφορά  από 250τμ σε 293τμ  στο ΔΤ  στις χρεώσεις  Δήμου.   Γνωρίζει κάποιος γιατί έγινε αυτή η αλλαγή? 

Ευχαριστώ 

Screenshot_20240912_121341_myElpedison.jpg

Screenshot_20240912_121138_myElpedison.jpg

10 ώρες πριν, shadowlike είπε

είμαι πλήρως άσχετος και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μπλέξεις την ΔΕΗ .. δεν γίνεται να κάνεις κάτι τελείως αυτόνομο για το σπίτι σου χωρίς να δώσεις αναφορά σε κανενά;

Φυσικά και γίνεται,  αρκεί να έχεις χρήματα για εντελώς αυτόνομο σύστημα με μπαταρίες - γεννήτριες και αντίο δημόσιο δίκτυο ενέργειας. 

Αυτόνομο σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή καλύπτεις τις απαιτήσεις σου είτε απευθείας από την παραγωγή, είτε από τις μπαταρίες, είτε και από τα 2 μαζί. Συνεπώς απαιτεί καλη μελέτη, μεγάλο κόστος, μεγάλους κινδύνους (από βλάβες λόγω πολυπλοκοτητας ως και κλοπή εξοπλισμού). 

Οπότε γενικά για μια μόνιμη κατοικία μπορούμε να πούμε ότι είναι μια ασύμφορη επένδυση που επιφέρει τρομερούς περιορισμούς στα  φορτία που μπορείς να βάλεις ανά πάσα στιγμή στο δίκτυο του σπιτιού 

3 ώρες πριν, lock είπε

Αυτόνομο σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή καλύπτεις τις απαιτήσεις σου είτε απευθείας από την παραγωγή, είτε από τις μπαταρίες, είτε και από τα 2 μαζί. Συνεπώς απαιτεί καλη μελέτη, μεγάλο κόστος, μεγάλους κινδύνους (από βλάβες λόγω πολυπλοκοτητας ως και κλοπή εξοπλισμού). 

Οπότε γενικά για μια μόνιμη κατοικία μπορούμε να πούμε ότι είναι μια ασύμφορη επένδυση που επιφέρει τρομερούς περιορισμούς στα  φορτία που μπορείς να βάλεις ανά πάσα στιγμή στο δίκτυο του σπιτιού 

Υπερβολές...

Ναι έχει αυξημένο κόστος γιατί χρειάζεσαι μπαταρίες κ γεννήτρια (για βροχερές ημέρες) 

Δεν υπάρχει καμια δυσκολία και πολυπλοκοτητα στο όλο έργο... αρκεί μα πάει σε έναν σωστό επαγγελματία...

Αποσβεση κόστους υλικών φβ συστήματος (περισσότερα πάνελ, καλωδιώσεις, inverter, Μπαταριες) , γεννήτριας και συντήρησης γενικότερα θα κάνεις σε 20 χρόνια. Και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ευκαιρίας που χάνεις επειδή έχεις αναλ σει εξαρχής όλο το κεφάλαιο σου πρακτικά χαμένος βγαίνεις. 

Υποθετικό σενάριο. Καλοκαίρι με 40ρια που έτυχε μια ημέρα να έχει συννεφιά. σημαίνει ξεφορτιστη μπαταρία. Δεν θα ανοιξεις κουζίνα και air condition 1 ημερα;  θα ανοίγεις γεννητρια ιδίως βραδιάτικα; 

Δεύτερο υποθετικό σεναριο. Χειμώνες με 2 ημέρες σύννεφα και βροχή. Μπάνιο πως κάνεις; ψυγεία πως λειτουργούν;  βαράει 2ημερο σερί η γεννητρια; 

Στο δικό μου υβριδικό σύστημα συνδεδεμένο με δίκτυο η μέγιστη ισχύς από φόρτισης μπαταρίας είναι 3kw. Δηλαδή ψυγεία και κάνα 2 air condition. Επίσης 5kw μπαταρια τα καλοκαίρια κάθε ζέστη ημέρα που λειτουργούν τα ac ξελιγωνεται από τις 4 το πρωί. 

Γενικά το αυτόνομο θέλει να έχεις εξασφαλίσει ότι οι βασικές σου καταναλώσεις όπως κουζίνα και θέρμανση δεν είναι από ηλεκτρισμό και πάλι έχουν υπέρμετρο αρχικο κόστος και συνητηση σε σχέση με το 250ε πάγια το χρόνο στη ΔΕΗ. Υπόψη ότι κάτι πάγια Δήμου θα τα πληρώσεις με άλλο τρόπο, δεν τα γλιτώνεις επειδή αποσύνδεσαιναπο δεδδηε. 

• Like 1

7 ώρες πριν, lock είπε

Αποσβεση κόστους υλικών φβ συστήματος (περισσότερα πάνελ, καλωδιώσεις, inverter, Μπαταριες) , γεννήτριας και συντήρησης γενικότερα θα κάνεις σε 20 χρόνια. Και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ευκαιρίας που χάνεις επειδή έχεις αναλ σει εξαρχής όλο το κεφάλαιο σου πρακτικά χαμένος βγαίνεις. 

Υποθετικό σενάριο. Καλοκαίρι με 40ρια που έτυχε μια ημέρα να έχει συννεφιά. σημαίνει ξεφορτιστη μπαταρία. Δεν θα ανοιξεις κουζίνα και air condition 1 ημερα;  θα ανοίγεις γεννητρια ιδίως βραδιάτικα; 

Δεύτερο υποθετικό σεναριο. Χειμώνες με 2 ημέρες σύννεφα και βροχή. Μπάνιο πως κάνεις; ψυγεία πως λειτουργούν;  βαράει 2ημερο σερί η γεννητρια; 

Στο δικό μου υβριδικό σύστημα συνδεδεμένο με δίκτυο η μέγιστη ισχύς από φόρτισης μπαταρίας είναι 3kw. Δηλαδή ψυγεία και κάνα 2 air condition. Επίσης 5kw μπαταρια τα καλοκαίρια κάθε ζέστη ημέρα που λειτουργούν τα ac ξελιγωνεται από τις 4 το πρωί. 

Γενικά το αυτόνομο θέλει να έχεις εξασφαλίσει ότι οι βασικές σου καταναλώσεις όπως κουζίνα και θέρμανση δεν είναι από ηλεκτρισμό και πάλι έχουν υπέρμετρο αρχικο κόστος και συνητηση σε σχέση με το 250ε πάγια το χρόνο στη ΔΕΗ. Υπόψη ότι κάτι πάγια Δήμου θα τα πληρώσεις με άλλο τρόπο, δεν τα γλιτώνεις επειδή αποσύνδεσαιναπο δεδδηε. 

Συνεχίζω να μην αντιλαμβάνομαι τον μεγάλο κίνδυνο λόγω πολυπλοκοτητας....

Στις 12/9/2024 στις 9:49 ΠΜ, shadowlike είπε

Τι ακριβως θα γλιτωσεις αν δεν μπλεξεις με τη ΔΕΗ?

Τα 3-5 ευρω παγιο το μηνα?

• Like 1

Συμφωνώ, πολύ καλύτερα σύνδεση με το δίκτυο, αν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα.

Υποθετικά, αν σου καεί ο ρυθμιστής φόρτισης, ή το inverter θα μείνεις χωρίς ρεύμα μέχρι την αντικατάσταση; Δεν υπάρχει σοβαρό πλεονέκτημα που να αξίζει αυτό το ρίσκο. Ενώ στην αντίθετη περίπτωση υπάρχουν συστήματα που μπορούν από την μπαταρία να τροφοδοτούν φορτία όταν υπάρχει μπλακαουτ στο δίκτυο, νόμιμα, με αποκοπή έναντι νισηδοποιησης.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 hours ago, andreas1gr said:

7 hours ago, andreas1gr said:

Συνεχίζω να μην αντιλαμβάνομαι τον μεγάλο κίνδυνο λόγω πολυπλοκοτητας....

Έχεις φωτοβολταϊκό και έχεις ασχοληθεί προσωπικά με την εγκατάσταση του; αν όχι σε κάτι από αυτά τα 2 δεν περιμένω να το αντιληφθείς 

Συνοπτικά θα πω ότι ένα αυτόνομο για ανάγκες 4μελους οικογένειας θα έχει ΕΠΙΠΛΈΟΝ από ένα συνδεδεμένο υβριδικό σύστημα τα κάτωθι 

2 Χ ποσότητα πανελ τουλάχιστον με 2 x pv strings

5 Χ ποσότητα μπαταρίες βαθιάς εκφορτισης

2 Χ ρυθμιστές φορτισης

Ενδεχομένως 1 Χ inverter 

Αυτοματισμο για γεννητρια 

Γεννητρια

Επιπλέον καλωδιώσεις προφανως

Το μόνο λιγότερο που έχει το αυτόνομο είναι το Smart meter που και να χαλάσει συνεχίζει το φβ να λειτουργεί και έχεις ρεύμα στο σπίτι 

Single point of failure αυτονομου που προκαλεί blackout ιδίως σε χειμώνα μέχρι επισκευής:

Γεννητρια

Αυτοματισμός γεννητριας

Inverter

Τα υπόλοιπα αν έχουν βλάβη προκαλούν μεγάλους περιορισμούς στα φορτία του σπιτιού μέχρι επισκευής. 

Βέβαιη αλλαγή κάποια στιγμή το πολυ στη 10ετια οι μπαταρίες. 

Επίσης εγώ δεν θα ήθελα να έχω στο σπίτι μου 20kw μπαταρίες αμφιβόλου ποιοτητας για πολλούς και διάφορους λόγους ασφαλείας. Αν πας σε κάτι ποιοτικό θες 10.000ε το λιγότερο. 

Καταλανωση γεννήτριας 2λτ/ωρα σημαίνει για μια ημερα λειτουργίας θες 50ε σε καύσιμα (δεν υπολογίζω συντηρήσεις κλπ) 

Ελπίζω τώρα να έγινε κατανοητό ποιος είναι ο κίνδυνος λόγω περιπλοκοτητας και κόστους / όφελος 

blockquote widget

Επεξ/σία από lock
  • Like 1

1 ώρα πριν, lock είπε

Έχεις φωτοβολταϊκό και έχεις ασχοληθεί προσωπικά με την εγκατάσταση του; αν όχι σε κάτι από αυτά τα 2 δεν περιμένω να το αντιληφθείς 

Συνοπτικά θα πω ότι ένα αυτόνομο για ανάγκες 4μελους οικογένειας θα έχει ΕΠΙΠΛΈΟΝ από ένα συνδεδεμένο υβριδικό σύστημα τα κάτωθι 

2 Χ ρυθμιστές φορτισης

Ενδεχομένως 1 Χ inverter 

Γεννητρια

Το μόνο λιγότερο που έχει το αυτόνομο είναι το Smart meter που και να χαλάσει συνεχίζει το φβ να λειτουργεί και έχεις ρεύμα στο σπίτι 

Single point of failure αυτονομου που προκαλεί blackout ιδίως σε χειμώνα μέχρι επισκευής:

Γεννητρια

Αυτοματισμός γεννητριας

Inverter

Τα υπόλοιπα αν έχουν βλάβη προκαλούν μεγάλους περιορισμούς στα φορτία του σπιτιού μέχρι επισκευής. 

Επίσης εγώ δεν θα ήθελα να έχω στο σπίτι μου 20kw μπαταρίες αμφιβόλου ποιοτητας για πολλούς και διάφορους λόγους ασφαλείας. Αν πας σε κάτι ποιοτικό θες 10.000ε το λιγότερο. 

Καταλανωση γεννήτριας 2λτ/ωρα σημαίνει για μια ημερα λειτουργίας θες 50ε σε καύσιμα (δεν υπολογίζω συντηρήσεις κλπ) 

Ελπίζω τώρα να έγινε κατανοητό ποιος είναι ο κίνδυνος λόγω περιπλοκοτητας και κόστους / όφελος 

blockquote widget

αν θες να κρατησεις τη δεη αλλα να εχεις φβ χωρις συμβολαια, προγραμματα κτλ μπορεις? δηλαδη οταν αδειασει η μπαταρια να γυρνας σε δεη κανονικα χωρις ομως η δεη να εχει γνωση η σχεση με το δικο σου φβ.

Θεωρητικά γινεται αλλά δεν βρίσκω το ωφελος σε αυτό μιας και τα πάγια θα τα πληρώνεις. 

Έτσι κι αλλιώς τα υβριδικά συστήματα που είναι φβ με μπαταρία συνδεδεμένα στο δίκτυο είναι ρυθμισμένα ως έξης:

1 προτεραιότητα φόρτιση μπαταρίας από πανελ

2 προτεραιότητα ενέργεια στο σπίτι από πανελ

3 προτεραιότητα ενέργεια στο σπίτι από μπαταρια

4. Περισεουμενη ενέργεια επιστροφή στο δίκτυο ηλεκτρισμού 

5. Αν δεν φτάνουν τα παραπάνω τραβάς για τις καταναλώσεις σπιτιού (όχι φόρτιση μπαταρίας) από το δίκτυο ηλεκτρισμου

Τώρα το πάρε δώσε με το δίκτυο θα ονομάζεται net metering, net billing, net κατι άλλο είναι αλλη συζήτηση 

2 ώρες πριν, lock είπε

2 Χ ρυθμιστές φορτισης

Ενδεχομένως 1 Χ inverter 

Γεννητρια

Γεννητρια

Αυτοματισμός γεννητριας

Inverter

blockquote widget

Πολύ μπλα μπλα χωρίς ουσία...

Αλλά για την ταμπακιέρα τίποτα...

Ναι ρε φίλε το είπαμε ότι πρέπει να επενδύσει ο άλλος χρήματα σε εξοπλισμό,  μπαταρίες γεννήτρια...

Αλλά ΔΕΝ υπάρχει κανένας "κίνδυνος λόγω πολυπλοκοτητας" εφόσον την μελέτη  - τοποθέτηση την κάνει επαγγελματίας και χρησιμοποιηθούν καλής ποιότητας υλικά  - εξοπλισμός...

Τεσπα.

• Confused 1

11 hours ago, Ntinaras said:

Τι ακριβως θα γλιτωσεις αν δεν μπλεξεις με τη ΔΕΗ?

Τα 3-5 ευρω παγιο το μηνα?

αυτό ακριβώς. δλδ για 3-5 ευρώ το μήνα δεν αξίζει ούτε για πλάκα

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...