Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

  Πιστευετε πως πραγματι το gpt θα εξαφανίσει όλες τις δουλειές γραφείου και όχι μόνο; Ειδικοί λένε πως μόνο γιατροί, νοσηλευτές και κάποιοι μηχανικοί θα επιβιώσουν.. 

  • Confused 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, Mixalisrou69 είπε

  Πιστευετε πως πραγματι το gpt θα εξαφανίσει όλες τις δουλειές γραφείου και όχι μόνο; Ειδικοί λένε πως μόνο γιατροί, νοσηλευτές και κάποιοι μηχανικοί θα επιβιώσουν.. 

ποιοι είναι αυτοί οι ειδικοί που το λένε αυτό; 

φαντάζομαι τις νέες εκδόσεις του ChatGPT θα τις κανουν develop οι παθολογοι 😀😀

  • Like 2
Δημοσ.
15 ώρες πριν, Mixalisrou69 είπε

  Πιστευετε πως πραγματι το gpt θα εξαφανίσει όλες τις δουλειές γραφείου και όχι μόνο; Ειδικοί λένε πως μόνο γιατροί, νοσηλευτές και κάποιοι μηχανικοί θα επιβιώσουν.. 

Αυτο που μπορει να προκαλεσει μια τεχνολογικη εξελιξη στην εργασια ειναι να ανακατευει την τραπουλα, δλδ καποιες δουλειες/τεχνες/ειδικοτητες να γινονται obsolete για χαριν αλλων νεων. Δεν ειναι κατι καινουργιο. Οσοι ειναι ευελικτοι επιβιωνουν.
πχ στο σχετικα προσφατο παρελθον σε καθε γειτονια υπηρχε ενας ηλεκτρονικος/τεχνικος τηλεορασεων. Οταν οι CRT τηλεορασεις αρχισαν να μας χαιρετουν, οι περισσοτεροι το γυρισαν ειτε σε καποια εμπορικη δραστηριοτητα ειτε αρχισαν να ασχολουνται με δορυφορικα. Αλλο παραδειγμα αυτοι που ειχαν video-club, που καποια στιγμη φτασαν να νοικιαζουν περισσοτερο video-games παρα VHS/DVD, αφου το streaming μεσα σε ελαχιστο διαστημα διελυσε αγορα μερικων δεκαετιων. Και στη συνεχεια καποιοι βαλανε gadgets και περιφερειακα για PC/phones για να επιβιωσουν.
Το AI λοιπον σιγουρα θα φερει καποιο "ανακατεμα", αλλα ταυτοχρονα χρειαζεται και ολοκληρη νεα γενια προγραμματιστων να γραφουν εφαρμογες AI.
 

  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ναι σίγουρα, αλλά ο προγραμματισμός τείνει να αυτοματοποιηθει αρκετά αφού θα μπορει και ένας άσχετος να κάνει τη δουλειά και ίσως μόνο οι μηχανικοί υπολογιστών να έχουν περισσοτερες πιθανότητες να "επιζήσουν". Επίσης δουλειές όπως σε οικονομικά, λογιστικά, ανάλυση δεδομένων δεν ξέρω πως μπορουν να επιβιώσουν από τη στιγμή που συστήματα σαν το GPT θα απλοποιουν κάθε διαδικασία και πιο γρήγορα. Ήδη, οι τράπεζες έχουν ψηφιοποιηθει και πριν 20 χρόνια, διάφορες εταιρείες από εκεί που απασχολούσαν 10 λογιστές τώρα έχουν έναν. 

Ακόμα, αν και δεν θέλω να φανώ τόσο απαισιόδοξος αλλά τα πτυχία πανεπιστημιων θα αρχίσουν σιγά σιγά να χάνουν την αίγλη τους.. 

  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Mixalisrou69 είπε

Ναι σίγουρα, αλλά ο προγραμματισμός τείνει να αυτοματοποιηθει αρκετά αφού θα μπορει και ένας άσχετος να κάνει τη δουλειά και ίσως μόνο οι μηχανικοί υπολογιστών να έχουν περισσοτερες πιθανότητες να "επιζήσουν".

Πιστευω οτι η αυτοματοποιηση θα ειναι απλα ενα εργαλειο στα χερια ενος προγραμματιστη και οχι οτι θα μπορει να το κανει ενας ασχετος. Πώς θα γραφτει ας πουμε ο driver μιας νεας συσκευης της οποιας το AI δεν γνωριζει την υπαρξη; Και μην ξεχνας οτι το AI "εκπαιδευεται" σε κωδικα που εχει γραφτει απο ανθρωπους, δλδ "σημερα" μπορεις να του ζητησεις υλοποιηση της λυσης ενος προβληματος και θα παρεις πισω κωδικα του "χθες". Τον κωδικα του "αυριο" που θα κανει κατι νεο, επαναστατικο, οπως γινεται απ'την πρωτη μερα που υπηρξε υπολογιστης, παλι ανθρωπος θα χρειαστει να τον γραψει.

1 ώρα πριν, Mixalisrou69 είπε

Επίσης δουλειές όπως σε οικονομικά, λογιστικά, ανάλυση δεδομένων δεν ξέρω πως μπορουν να επιβιώσουν από τη στιγμή που συστήματα σαν το GPT θα απλοποιουν κάθε διαδικασία και πιο γρήγορα. Ήδη, οι τράπεζες έχουν ψηφιοποιηθει και πριν 20 χρόνια, διάφορες εταιρείες από εκεί που απασχολούσαν 10 λογιστές τώρα έχουν έναν.

Αυτο προσπαθησα να πω στο προηγουμενο post. Οι θεσεις καποιων επαγγελματων θα μειωθουν, αλλων ισως εκλειψουν εντελως. Οι ανθρωποι αυτοι θα χρειαστει να μετακινηθουν σε αλλα επαγγελματα (οπως γινοταν παντα), αλλα αυτο θα γινει σε ενα συντομο μεταβατικο σταδιο αφου δημιουργουμε συνεχεια νεες αναγκες. Στο παραδειγμα με την ψηφιοποιηση των τραπεζων που ανεφερες, οι θεσεις των υπαλληλων στις τραπεζες μειωθηκαν αλλα δημιουργηθηκαν αλλες αφου αυτη η ψηφιοποιηση απαιτει ανθρωπινο δυναμικο σε αλλους τομεις: τηλεπικοινωνιες, δικτυα, back-end/front-end developers, υποστηριξη, ειδικους σε κρυπτογραφηση/ασφαλεια, αλλα και σε υλικο αφου αρχισαν μεχρι και οι ηλικιωμενοι να χρησιμοποιουν καρτες/κινητα.

  • Like 1
  • Thanks 2
  • Confused 1
Δημοσ.

Tεχνολογικη αλλαγη και αγορα εργασιας θα επρεπε να ειναι ο τιτλος του αρθρου.Πραγματι οι προβληματισμοι και οι ανησυχιες ειναι ευλογες.Στην Ελλαδα αλλα κυριως στο εξωτερικο υπαρχουν μελετες και  ερευνες  που δειχνουν ποσο θα επηρεαστει η αγορα ,εργασιας,σε ποιους κλαδους,με τι αποτελεσματα.

Ο κανόνας έιναι ότι υπάρχουν 3 επίπεδα εγαζομένων.Χαμηλής,μέσης και υψηλής εξειδίκευσης.Οι μεγάλες τεχνολογικες αλλαγες  επηρέασαν κυρίως τήν μέση εξειδίκευση καί αυτό έχει λογική διότι οι εργαζόμενοι χαμηλης εξειδίκευσης συνήθως κάνουν χειρονακτικές εργασίες μέ χαμηλό εργατικό κόστος Η τεχνολογική εξέλιξη δέν στοχεύει στούς τομείς αυτούς.Αντίστοιχα αυτοί με υψηλή εξειδίκευση είναι εκείνοι που θά εφεύρουν καί θα αναπτύξουν τίς νέες τεχνολογίες.Εκεί που γίνεται η σφαγή του Δράμαλη είναι στήν μέση εξειδίκευςη όπου βρίσκεται η κυρίως μάζα εργαζομένων καί το μεγαλυτερο εργατικό κόστος (παραγωγή,διακίνηση,εμπορία προιόντων)

Αν τό δούμε με απλά λόγια η τεχνολογία δέν ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει αυτόν που σκουπίζει  τα γραφεία.Ούτε τούς άκρως εξειδικευμένους πού συνήθως βρίσκοντε στίς ηγετικές θέσεις.Οι  μέσοι  υπάλληλοι ,εργάτες παραγωγής,δικτυα πωλησεων θα επηρεαστουν. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα των ερευνων και στατιστικων αναλυσεων.Υπο το πρίσμα αυτού του γεγονότος είναι τουλάχιστον αφελής η άποψη πού έχω δέι αρκετές φορές σέ συζητήσεις στο φορουμ αυτό,ότι δηλαδή δέν χρειάζεται κανένα πτυχιο απλά να ξέρεις την δουλειά .Ενδεχομένως αυτό ισχυει μερικώς σήμερα αλλα σέ καμία περίπτωση μετα απο 10 χρόνια..Τις νέες τεχνολογίες τις εφευρίσκουν ευφυείς άνθρωποι με σκοπό όχι νά χάσουν αυτοί τίς θέσεις  τους ,αλλά να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Ενα κλασσικο παραδειγμα είναι οι λογιστές.Πρίν 20 χρόνια δέν ήταν απαραίτητο κανένα πτυχίιο απλά να ξέρεις το διπλογραφικό σύστημα εκ πείρας καί ήσουν μιά χαρά.Σήμερα πρέπει νά ξέρεις υπολογιστές,νομοθεσία,οικονομικά,αρχές οργάνωσης και διοίκησης κλπ.

Στην Ολυμπιακη οι μηχανικοι ηταν συνήθως στην πλειοψηφία τους πρώην υπαξιωματικοί συντήρησης της πολεμικής αεροπορίας με ενα απολυτήριο του τοτε γυμνασίου,και αυτοί έλεγαν ότι η πείρα μόνο μετράει και να  ξέρεις να <ακους> την μηχανη.Ελα ομως πού οι ντακότες αντικαταστάθηκαν απο airbus όπου για νά διαβάσεις απλά τό εγχειρίδιο πρέπει νάχεις μαστερ..

.Δουλειες θα χαθουν και νεές θα προκυψουν με μεγαλυτερη  εξειδικευση ομως.Μην ανησυχειτε οτι θα εκλειψουν οι εργαζομενοι διότι σε μια τετοια  περίπτωση ποιος θα αγόραζε τα νέα προιόντα.Θα ειχες προιόντα χωρις αγοραστες.Απλα νέες ειδικότητες θα δημιουργηθουν και η αγορα εργασιας θα ζηταει ολοενα πιο εξειδικευμενους υπαλληλους με περισσοτερες γνωσεις και θεωρητικο υποβαθρο που επιτρέπει την ευκολη ενσωματωση  στις νεες τεχνολογιες.Οι χειρωνακτικες εργασιες θα μειώνοντε (εκει που ηθελες σκουπα ψαθινη στο σπιτι ,πηρες ηλεκτρικη και τωρα σκουπα ρομποτ)και η τεχνολογικη εκπαιδευση θα διασυνδεθει  με την αγορα εργασίας.

Ο κινδυνος δεν ειναι οτι δεν θα υπαρχουν δουλειες αλλα η οργουελιανη  δομη της κοινωνιας,η θεοποιηση των μηχανων και ο υποβιβασμος του ανθρώπου απο δημιουργο σε υπηρετη των μηχανων.Δεν θα χρειαζομαστε ποιητες και ο Ελυτης του 2050 αντι για  Αξιον Εστι θα γραφει εγχειριδια τεχνητης νοημοσυνης.

 

 

 

 

 

  • Like 5
  • Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ.
Στις 23/3/2023 στις 8:04 ΜΜ, Mixalisrou69 είπε

Ειδικοί λένε

Ποιοι "ειδικοί" λένε; Εγώ δεν ακούω πραγματικούς ειδικούς να το λένε. Αλλά κι αν όντως κάποιοι ειδικοί "λένε"... δεν σημαίνει πως είναι σωστοί. Ο λόγος.. στην ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης

AI Springs and AI Winters

Ολόκληρη η ιστορία της ΤΝ είναι γεμάτη από περιόδους τρομερών ανακαλύψεων.... ακολουθόμενες από τρομερές απογοητεύσεις. Βλέπεις, δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε κάποιο εργαλείο ή ένας αλγόριθμος ο οποίος έφερε τρομερά αποτελέσματα και ο κόσμος πίστευε πως η ΤΝ είναι τόσο εξελιγμένη που θα κατακτήσει τον κόσμο και θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους. Τώρα είναι το ChatGPT, την προηγούμενη δεκαετία ήταν το AlphaGo ή το DeepBlue. Αν πας πιο πίσω θα βρεις και άλλα παραδείγματα αλλά το φαινόμενο είναι το ίδιο. Όλες αυτές οι ανακαλύψεις έφεραν πολλές υποσχέσεις και κάθε φορά οι "ειδικοί" θεωρούσαν πως είμαστε πολύ κοντά στην "τελειοποίηση" της ΤΝ. Fun Fact: Οι ιδρυτές της ΤΝ τη δεκαετία του 50 νόμιζαν πως μέχρι το 2000 ένας υπολογιστής θα μπορεί να κάνει τα πάντα και θα αυτοματοποιηθούν όλα.

Το πρόβλημα όμως είναι πως αυτά που εμείς θεωρούμε εύκολα ή δύσκολα ως άνθρωποι.... δεν ισχύουν στην ΤΝ. Βλέπεις, η ΤΝ μπορεί να κάνει ολόκληρες συζητήσεις μαζί σου αλλά να μην είναι σε θέση να κατανοήσει ένα κείμενο. Ο λόγος είναι απλός: Η ΤΝ λειτουργεί πολύ διαφορετικά. Ένας άνθρωπος για να μιλήσει πρέπει να μάθει γραμματική, να αναπτύξει λεξιλόγιο, να κατανοήσει μια πρόταση κ.α πολλά για να μπορεί να έχει μια κανονική συζήτηση. Όταν βλέπουμε ένα chat GPT να είναι σε θέση να απαντάει στις ερωτήσεις μας, θεωρούμε πως είναι ήδη σε θέση να κατανοήσει και το τι λες, και τις προθέσεις σου και τη γραμματική κτλπ. Δεν ισχύει όμως αυτό. Επειδή η ΤΝ μπορούσε να κάνει με επιτυχία κάποιες εργασίες δύσκολες για τους ανθρώπους (που κατέχουν ολόκληρα πτυχία), οι ειδικοί θεωρούσαν πως ταυτόχρονα θα μπορούσε να πετύχει το ίδιο και στα εύκολα ζητήματα (που ένα παιδί 5 χρονών μπορεί να κάνει). Όταν το προσπάθησαν.. κατάλαβαν πως δεν ισχύει. Εξού και η απογοήτευση ή αλλιώς AI winter. Ντάξει δεν λέω.. είμαστε σε πολύ καλύτερο δρόμο τώρα αλλά δεν φτάσαμε μέχρι εκεί που "λένε οι ειδικοί".

Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα στην ΤΝ που οι "ειδικοί" ξεχνούν πως οι πραγματικοί ειδικοί ερευνούν εδώ και χρόνια... όπως η αξιοπιστία και η εξήγηση των πράξεων της ΤΝ (explainability)... αλλά θεωρώ πως μια ματιά στην ιστορία είναι αρκετή για να δεις το πρόβλημα που υπάρχει με την ΤΝ.

Προγραμματισμός και αυτοματοποίηση

Δεν μπορώ να μιλήσω για όλα τα επαγγέλματα αλλά μπορώ να μιλήσω συνοπτικά για το δικό μου. Αν και μπορούν να δημιουργηθούν πολλά εργαλεία που να βοηθούν τους προγραμματιστές... η φύση του προγραμματισμού περιέχει πολύ περισσότερα από αυτά που παρουσιάζει το ChatGPT. Ένας (καλός) προγραμματιστής θα αυτοματοποιήσει μόνος του όσα χρειάζονται αυτοματοποίση, και ο κώδικας που θα γράψει πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικά σχεδιασμένος για να μπορεί να είναι ασφαλής, αποδοτικός, επεκτάσιμος και να λειτουργεί με όλα όσα υπάρχουν εκεί έξω (πρωτόκολλα, εφαρμογές, βιβλιοθήκες, συστήματα, hardware κτλπ). Μην αναφέρω και πόσες ώρες τρώμε μέχρι να συνεννοηθούμε με έναν πελάτη για να καταλάβουμε τι πρέπει να του φτιάξουμε!

Στην μεταπτυχιακή μου εργασία, έπρεπε να υλοποιήσω AI το οποίο μπορεί να διαβάσει τον κώδικα σου και να γράψει ένα τεστ. Φαντάσου τώρα, με βάση τον υφιστάμενο κώδικα να γράψεις ένα τεστ το οποίο δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να σκεφτείς από αυτά που ανέφερα. Τώρα αυτό μόνο το κομμάτι στον προγραμματισμό, το unit test, για να γίνει με 100% επιτυχία όπως θα το κάνει ένας προγραμματιστής... είναι πάρα πολύ δύσκολο για την ΤΝ. Άρα όχι...η ΤΝ ούτε κατά διάνοια δεν είναι τόσο κοντά στο να αντικαταστήσει τον προγραμματιστή. Θεωρώ πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλα πολλά επαγγέλματα

ΥΓ: Σόρι παιδιά αν μακρυγόρησα. Προσπάθησα να το αφήσω σύντομο αλλά δεν κρατήθηκα 😄

  • Like 2
Δημοσ.

Θα συμβεί ο,τι συμβαίνει κάθε φορά που κάτι νέο έρχεται. πχ στη βιομηχανική επανάσταση οι μηχανές αντικατέστησαν τον άνθρωπο στα εργοστάσια. χάθηκαν θέσεις εργασίας? ναι. δημιουργήθηκαν νέες? ναι και πάλι. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο και μόνο. το οποίο εργαλείο θα χρειαστεί να το δουλεύουν άνθρωποι. 

Το προβλημα έρχεται όταν ένας άνθρωπος δεν είναι ευέλικτος και μενει κολλημένος για χρόνια σε μια δουλειά που έμαθε χωρίς ποτέ να νοιαστεί να μάθει κάτι νέο.

Στις αρχές τις κρίσηςμια γνωστή μου απολύθηκε από τη δουλειά της σε μεγάλη εταιρια. Προσπαθούσα μήνες να τη βοηθήσω, της βρήκα ενα σωρό δουλειές ακόμα και μέσω γνωστών μου που θα την έπαιρναν σίγουρα, όμως δεν ήθελε καμία όχι γιατι είχε κάποιο πρόβλημα ή εμπόδιο αλλά γιατι δεν ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό που έκανε. 10 χρόνια μετά είναι ακόμα ανεργη εχει περάσει τα 40 κι τη ζουν οι γονείς της γιατι απλά δε θέλει να κάνει κάτι αλλο από αυτό που έκανε μέχρι τότε. Για ανθρώπους λοιπόν σαν εκείνη η όποια αλλαγή είναι τρομακτική γιατι δεν μπορούν να προσαρμοστούν. Για τους υπόλοιπους θα είναι απλά μια αλλαγή.Ζούμε σε μια εποχή εξελίξεων και η σιγουριά είναι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους

  • Like 2
  • Confused 1
Δημοσ.
21 ώρες πριν, velociraptoras είπε

Το προβλημα έρχεται όταν ένας άνθρωπος δεν είναι ευέλικτος και μενει κολλημένος για χρόνια σε μια δουλειά που έμαθε χωρίς ποτέ να νοιαστεί να μάθει κάτι νέο.

+1

Το θέμα είναι, ότι έρθει να γίνει με γνώμονα την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και όχι με μόνο σκοπό την αύξηση των κερδών (ονειρεύομαι τον παράδεισο, ε; ).

Για παράδειγμα, τα ρομπότ σερβιτόροι, να καλύπτουν το κενό προσωπικό και να βοηθούν το υφιστάμενο, έτσι ώστε να να κάνει (το προσωπικό) πιο καλά, πιο ξεκούραστα και πιο σωστά την εργασία του και όχι να το αντικαταστήσουν όλο. Από την άλλη, service δεν θα χρειάζονται οι κινούμενοι ντενεκέδες; Αν όχι στο ίδιο το εστιατόριο/αλυσίδα/κατάστημα, σε κάποια άλλη εταιρεία η οποία θα ζητάει προσωπικό για αυτή την δουλειά;

  • Like 1
Δημοσ.
Στις 24/3/2023 στις 10:55 ΠΜ, JakeKaufman είπε

ποιοι είναι αυτοί οι ειδικοί που το λένε αυτό; 

φαντάζομαι τις νέες εκδόσεις του ChatGPT θα τις κανουν develop οι παθολογοι 😀😀

θυμαμαι πριν 2-3 χρονια ή κατι τετοιο οτι η google μπορει να εντοπισει καποιον τυπο καρκινου με AI. αμα υπαρχει θεληση μπορει να λειτουργησει και για καλο το ΟΠΟΙΟ ΑΙ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...