Geladi93 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 Καλησπερα παιδια! Σκεφτομαι/προετοιμαζομαι συντομα για αγορα νεου υπολογιστη και θα εκτιμουσα πολυ την βοηθεια σας. Παραθετω οσες πληροφοριες μπορω που ενδεχομενως να βοηθησουν, συγγνωμη αν ξεχασω κατι! Αρχικα θα ηθελα να αναφερω πως ειναι η δευτερη φορα που χτιζω υπολογιζω. Θεωρω τον εαυτο μου enthusiast (θα φανει και απο το budget), ωστοσο η γνωση μου εχει πολλα κενα οσον αφορα τεχνικα ζητηματα. Σκοπος μου κυριως ειναι ενα future proof pc (το παλιο που εχτισα και εχω μεχρι σημερα εχει διαρκεια ζωης 8 ετων με μια αναβαθμιση που ηταν m.2) που θα αντεξει οσο το δυνατον περισσοτερο καλυπτωντας τις αναγκες μου. Περαν της χρησης που θα αναφερω στην συνεχεια, ειναι πολυ σημαντικη η θερμοκρασια του συστηματος διοτι το δωματιο μου ειναι αρκετα ζεστο και το καλοκαιρι γινεται λιγο κολαση οταν ανεβαζει θερμοκρασιες και ο υπολογιστης. *Στην φορμα θα χρησιμοποιησω οσα στοιχεια ειναι αναγκαια για να μην σας κουρασω. Ποσό που διαθέτουμε : 3-3.5k+ Χρήση υπολογιστή : Καθαρα gaming. Αυτη τη στιγμη (και μελλοντικα) χρησιμοποιω 27" 1440p 144hz ΤΝ monitor (το οποιο ισως αλλαξω μελλοντικα απλα σε IPS, το 4κ δεν με ενδιαφερει αυτην την στιγμη διοτι επιθυμω μεγιστα γραφικα και 144hz οπου ειναι εφικτο, το οποιο δυσκολευει πολυ και ανεβαινει αρκετα η τιμη σε 4κ). Οσον αφορα τα παιχνιδια, δεν υπαρχει καποιο συγκεκριμενο genre, μπορει να ειναι mmo, arpg, moba, fps κλπ το οποιο σημαινει οτι ανεξαρτητως τυπου παιχνιδου που ασχολουμαι την συγκεκριμενη περιοδο, θελω το καλυτερο αποτελεσμα που μπορει να δωθει απο το συστημα (ας μην πιασουμε το optimization απο developer ). Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα? Δεν εχω καποια προτιμηση. Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο? Ειτε καταστημα ειτε απο εμενα, δεν με απασχολει. Part list CPU: Intel Core i9-13900/i7-13700 Ο λογος για τον οποιο δεν εχω επιλεξει το Κ version ειναι διοτι δεν με ενδιαφερει το overclock και απο οτι εχω διαβασει γενικοτερα ανεβαζει αρκετα θερμοκρασια το οποιο θελω να αποφυγω. Τωρα για επιλογη αναμεσα σε ι9 η ι7 δεν γνωριζω αρκετα ωστε να κρινω τι αξιζει, οποτε εδω θα χρειαστω την βοηθεια σας! CPU Cooler: Corsair iCUE H100i ELITE CAPELLIX MOBO: Gigabyte Z790 AORUS ELITE RAM: Corsair Vengeance 32 GB (2 x 16 GB) DDR5-5600 CL36 Storage: 1x Samsung 970 Evo Plus 1 TB, 1x Samsung 970 Evo Plus 2 TB GPU: RTX 4090/4080 Η gpu ειναι η δευτερη πονεμενη ιστορια. Ο μονος λογος για τον οποιο εχω βαλει στην λιστα την 4080 ειναι λογω της "φωτιας" που βλεπω οτι τριγυρναει στο ιντερνετ για την 4090 αλλιως η επιλογη ειναι καθαρα η 4090. Τωρα για υλοποιηση, δυστηχως δεν εχω καμια ιδεα. Η υλοποιηση που κοιταω αυτη την στιγμη ειναι η MSI RTX 4090 VENTUS 3X 24G OC καθαρα λογω τιμης. Φυσικα αναμενω τις δικες σας προτασεις, δεν με πειραζει να δωσω παραπανω για μια καλυτερη υλοποιηση. PSU: Corsair RM1000x (2021) 1000 W 80+ Gold CASE: Δεν εχω καταληξει σε καποιο, το ψαχνω ακομα Θεωρω πως εχω καλυψει οτι ηθελα και χρειαζοταν, αν εχω ξεχασει κατι σας ζητω συγγνωμη και θα το προσθεσω με την πρωτη ευκαιρια. Σας ευχαριστω εκ των προτερων για την βοηθεια και αναμενω αποψεις και προτασεις για βελτιωση!
niko13 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) Θα σου πω τι μου φαίνεται εμένα περίεργο με βάση όσα αναφέρεις.Μεταξυ των δύο επεξεργαστών και αν λάβουμε υπόψη πως κοιτάς να μην καίνε πολύ λόγω θερμοκρασιών στο δωμάτιο σου ,θα πήγαινα στον 13700.Αφου μιλάμε για κλειδωμένο λοιπόν τσιπ δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η χρήση της z790 ,πιο λογική επιλογή οι b760 μητρικές.Οι nvme που έχεις διαλέξει είναι pci3 από την στιγμή που το υποστηρίζει το σύστημα σου γιατί να μην βάλεις pcie4?Ένας kingston kc3000 ή κάποιος άλλος παρόμοιος δεν θα σου στοιχίσει και παραπάνω..Τροφοδοτικό αφού κοιτάς για 4080/4090 που έχουν το νέο κονεκτορα γιατί δεν παίρνεις κατευθείαν ένα atx 3 τροφοδοτικό όπως το rmx shift της corsair,να μην μπλέξεις με ανταπτορες k να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου για αυτά περί φωτιών που διαβάζεις online(user error ολες οι αναφορες).Τωρα στο δίλημμα για τις κάρτες για εμένα έχει να κάνει καθαρά με την ανάλυση που στοχεύεις..Αν μείνεις 100% σε 1440p ,με την κατανάλωση της 4090 καθως και το extra κόστος, δεν βλέπω το λόγο να πας προς αυτήν.Ειναι καλύτερη προφανώς αλλά όχι χαώδης διαφορα.Εκει που λάμπει η 4090 και γίνεται no brainer επιλογή είναι στο 4κ high refresh που απλά δεν έχει ανταγωνισμό..Μη βιαστείς γιατί θα δώσεις αρκετά χρήματα ,μάζεψε γνώμες και καλές αγορές. Επεξ/σία 22 Μαρτίου 2023 από niko13 2
Geladi93 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 48 λεπτά πριν, niko13 είπε Θα σου πω τι μου φαίνεται εμένα περίεργο με βάση όσα αναφέρεις.Μεταξυ των δύο επεξεργαστών και αν λάβουμε υπόψη πως κοιτάς να μην καίνε πολύ λόγω θερμοκρασιών στο δωμάτιο σου ,θα πήγαινα στον 13700.Αφου μιλάμε για κλειδωμένο λοιπόν τσιπ δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η χρήση της z790 ,πιο λογική επιλογή οι b760 μητρικές.Οι nvme που έχεις διαλέξει είναι pci3 από την στιγμή που το υποστηρίζει το σύστημα σου γιατί να μην βάλεις pcie4?Ένας kingston kc3000 ή κάποιος άλλος παρόμοιος δεν θα σου στοιχίσει και παραπάνω..Τροφοδοτικό αφού κοιτάς για 4080/4090 που έχουν το νέο κονεκτορα γιατί δεν παίρνεις κατευθείαν ένα atx 3 τροφοδοτικό όπως το rmx shift της corsair,να μην μπλέξεις με ανταπτορες k να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου για αυτά περί φωτιών που διαβάζεις online(user error ολες οι αναφορες).Τωρα στο δίλημμα για τις κάρτες για εμένα έχει να κάνει καθαρά με την ανάλυση που στοχεύεις..Αν μείνεις 100% σε 1440p ,με την κατανάλωση της 4090 καθως και το extra κόστος, δεν βλέπω το λόγο να πας προς αυτήν.Ειναι καλύτερη προφανώς αλλά όχι χαώδης διαφορα.Εκει που λάμπει η 4090 και γίνεται no brainer επιλογή είναι στο 4κ high refresh που απλά δεν έχει ανταγωνισμό..Μη βιαστείς γιατί θα δώσεις αρκετά χρήματα ,μάζεψε γνώμες και καλές αγορές. Σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια! Οπως αναφερω εχω πολλα κενα στο θεμα hardware/τεχνικων και τι ενδεχομενως να ειναι καλυτερη επιλογη/efficient. Οπως ανεφερες συγκεκριμενα για το pci3 η επιλογη των m.2 ειναι καθαρα επειδη γνωριζω τους m2 της samsung και δεν ελεγξα κατι περαιτερω για pcie4. Αυτος ειναι και ο κυριος λογος που ζητω την βοηθεια σας για το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα! Για την επιλογη της μητρικης δεν εχω καποια γνωση, αναζητησα βαση των "high" μοντελων και στη συνεχεια απλα m2 slots, υποστηριξη ddr5, εμφανιση και "utilities" που προσφερουν αλλα φυσικα το πιο πιθανο για μενα ειναι να ειναι αχρηστα. Αναφορικα με το 1440p και 4κ δεν μπορω να πω οτι θα μεινω για παντα σε 1440p, απλα το entry για καλο quality panel+refresh rate σε 4κ ειναι αρκετα υψηλο και στην συνεχεια ανεβαινουν και πολυ οι απαιτησεις των παιχνιδιων, οπου οπως καταλαβαινεις δεν θελω να δωσω τοσα χρηματα για να χρειαστει να "χαμηλωνω" τα settings η να εχω frame drops. 1
niko13 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Geladi93 είπε Σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια! Οπως αναφερω εχω πολλα κενα στο θεμα hardware/τεχνικων και τι ενδεχομενως να ειναι καλυτερη επιλογη/efficient. Οπως ανεφερες συγκεκριμενα για το pci3 η επιλογη των m.2 ειναι καθαρα επειδη γνωριζω τους m2 της samsung και δεν ελεγξα κατι περαιτερω για pcie4. Αυτος ειναι και ο κυριος λογος που ζητω την βοηθεια σας για το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα! Για την επιλογη της μητρικης δεν εχω καποια γνωση, αναζητησα βαση των "high" μοντελων και στη συνεχεια απλα m2 slots, υποστηριξη ddr5, εμφανιση και "utilities" που προσφερουν αλλα φυσικα το πιο πιθανο για μενα ειναι να ειναι αχρηστα. Αναφορικα με το 1440p και 4κ δεν μπορω να πω οτι θα μεινω για παντα σε 1440p, απλα το entry για καλο quality panel+refresh rate σε 4κ ειναι αρκετα υψηλο και στην συνεχεια ανεβαινουν και πολυ οι απαιτησεις των παιχνιδιων, οπου οπως καταλαβαινεις δεν θελω να δωσω τοσα χρηματα για να χρειαστει να "χαμηλωνω" τα settings η να εχω frame drops. Το μόνο που θα χάσεις μη πηγαίνοντας σε z790 είναι τη δυνατότητα για οverclock,που δε σε ενδιαφέρει εξαρχής.Οποτε με τα ίδια κριτήρια που έχεις τώρα για μητρική (ddr5,m2 slots ,ποιοτικά υλοποίηση) θα βρεις κάτι με τα ίδια specs σε b760 σε χαμηλότερη τιμη.Αν θες οπωσδήποτε nvme samsung το μοντέλο που κοιτάς είναι ο 980 pro για pcie4.Υπαρχουν εξίσου καλές εναλλακτικές βέβαια σε πιο νορμάλ τιμη σαν αυτό που σου ανέφερα πιο πάνω (kc 3000).Εχεις ένα budget στο μυαλό σου,δεν είναι ανάγκη να το εξαντλήσεις.Απο εκεί κ πέρα όλα είναι υποκειμενικά τι θα έκανε ο καθένας στη θέση σου.Εγω θα κοιταγα σε 13700 κ 4080 για 1440p προς το παρόν και ότι έμενε από το budget θα το έβαζα άκρη για το μέλλον, όταν τα 4κ monitor θα είναι πιο προσιτά και μια κάρτα ικανή για 4k high refresh δεν θα καίει 400w+.Αλλος μπορεί να ήθελε το top που κυκλοφορεί τώρα ανεξάρτητου κόστος/αποδοσης,οπότε να πήγαινε 13900+4090. Επεξ/σία 22 Μαρτίου 2023 από niko13 1
Geladi93 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 5 λεπτά πριν, niko13 είπε Το μόνο που θα χάσεις μη πηγαίνοντας σε z790 είναι τη δυνατότητα για οverclock,που δε σε ενδιαφέρει εξαρχής.Οποτε με τα ίδια κριτήρια που έχεις τώρα για μητρική (ddr5,m2 slots ,ποιοτικά υλοποίηση) θα βρεις κάτι με τα ίδια specs σε b760 σε χαμηλότερη τιμη.Αν θες οπωσδήποτε nvme samsung το μοντέλο που κοιτάς είναι ο 980 pro για pcie4.Υπαρχουν εξίσου καλές εναλλακτικές βέβαια σε πιο νορμάλ τιμη σαν αυτό που σου ανέφερα πιο πάνω (kc 3000).Εχεις ένα budget στο μυαλό σου,δεν είναι ανάγκη να το εξαντλήσεις.Απο εκεί κ πέρα όλα είναι υποκειμενικά τι θα έκανε ο καθένας στη θέση σου.Εγω θα κοιταγα σε 13700 κ 4080 για 1440p προς το παρόν και ότι έμενε από το budget θα το έβαζα άκρη για το μέλλον, όταν τα 4κ monitor θα είναι πιο προσιτά και μια κάρτα ικανή για 4k high refresh δεν θα καίει 400w+.Αλλος μπορεί να ήθελε το top που κυκλοφορεί τώρα ανεξάρτητου κόστος/αποδοσης,οπότε να πήγαινε 13900+4090. Δεν με πειραζει να επιλεξω αλλη εταιρια, απλως ανεφερα τον samsung επειδη τον εχω χρησιμοποιησει! Οσο για το budget, σιγουρα δεν χρειαζεται να το εξαντλησω, ωστοσο επειδη θελω να χτισω κατι για να αντεξει οσο γινεται περισσοτερο, θελω να επενδυσω σε οτι μπορω παραπανω που θα μου δωσει φυσικα και την αντιστοιχη ποιοτητα. 1
niko13 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 59 λεπτά πριν, Geladi93 είπε Δεν με πειραζει να επιλεξω αλλη εταιρια, απλως ανεφερα τον samsung επειδη τον εχω χρησιμοποιησει! Οσο για το budget, σιγουρα δεν χρειαζεται να το εξαντλησω, ωστοσο επειδη θελω να χτισω κατι για να αντεξει οσο γινεται περισσοτερο, θελω να επενδυσω σε οτι μπορω παραπανω που θα μου δωσει φυσικα και την αντιστοιχη ποιοτητα. Σε αυτά που κοιτάς θα είσαι καλά για καιρό ,όπως και να πας.Αν η επόμενη αναβάθμιση μόνιτορ σου σε 4k γίνει σε αρκετά χρόνια από τώρα, εγώ θα έπαιρνα 4080 και θα αλλαζα μόνιτορ /gpu ταυτοχρονα στο μελλον.Δυσκολα θα σου προτείνει κάποιος να βάλεις 4090 για να παίζεις σε 1440p,ούτε η ίδια η nvidia.Αν τώρα υπάρχει περίπτωση σε κάνα δίχρονο ή λιγοτερο να σε τρώει να αλλάξεις μόνιτορ σε 4k και θες να είσαι έτοιμος από κάρτα γραφικών πάω πάσο. Επεξ/σία 22 Μαρτίου 2023 από niko13 1
Geladi93 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 34 λεπτά πριν, niko13 είπε Σε αυτά που κοιτάς θα είσαι καλά για καιρό ,όπως και να πας.Αν η επόμενη αναβάθμιση μόνιτορ σου σε 4k γίνει σε αρκετά χρόνια από τώρα εγώ θα έπαιρνα 4080 και θα αλλαζα μόνιτορ /gpu ταυτοχρονα στο μελλον.Δυσκολα θα σου προτείνει κάποιος να βάλεις 4090 για να παίζεις σε 1440p,ούτε η ίδια η nvidia.Αν τώρα υπάρχει περίπτωση σε κάνα δίχρονο ή λιγοτερο να σε τρώει να αλλάξεις μόνιτορ σε 4k και θες να είσαι έτοιμος από κάρτα γραφικών πάω πάσο. Σε ευχαριστω πολυ! Υπαρχει κατι που θα αλλαζες στην ψυκτρα/ram? Τα αφησαμε μονα και παραπονεμενα! 1
niko13 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 51 λεπτά πριν, Geladi93 είπε Σε ευχαριστω πολυ! Υπαρχει κατι που θα αλλαζες στην ψυκτρα/ram? Τα αφησαμε μονα και παραπονεμενα! Αυτά είναι τα ψιλά😁..δεν επηρεάζουν τόσο πολύ το συνολικό αποτέλεσμα.Φανταζομαι ραμ πηγές στα 5600 με λογικό cl γιατί θες να τις τρέχεις μαμά (οπότε δεν σου λέω για xmp κ μεγαλύτερες συχνοτητες) και υδρόψυξεις λίγο πολύ όλες το ίδιο αποδιδουν.Περι ορεξεως... Επεξ/σία 22 Μαρτίου 2023 από niko13 1
Geladi93 Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 22 Μαρτίου 2023 16 λεπτά πριν, niko13 είπε Αυτά είναι τα ψιλά😁..δεν επηρεάζουν τόσο πολύ το συνολικό αποτέλεσμα.Φανταζομαι ραμ πηγές στα 5600 γιατί θες να τις τρέχεις μαμά (οπότε δεν σου λέω για xmp κ μεγαλύτερες συχνοτητες) και υδρόψυξεις λίγο πολύ όλες το ίδιο αποδιδουν.Περι ορεξεως... Γενικα δεν θελω να χρειαστει να πειραξω πραγματακια ναι! Ευχαριστω και παλι για ολη την βοηθεια 😃 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα