Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όλα επιτρέπονται στον άνθρωπο, αλλά δεν τον συμφέρουν όλα, κι ας προσέξουμε μερικοί τι ευχόμαστε για το τέλος μας... Θα παραθέσω τη θέση της εκκλησίας επί του θέματος, έτσι για να υπάρχει.

Ἂν μᾶς ρωτοῦσαν πὼς θὰ προτιμούσαμε νὰ φύγει ἀπ᾿ αὐτὸν τὸν κόσμο κάποιος δικός μας: ἀπὸ ἐγκεφαλικὴ ἀποπληξία, ἀπὸ καρδιακὴ ἀνακοπή, μὲ παραμορφωτικὰ ἐγκαύματα, ἢ νὰ ἀποτεφρωθεῖ ἀπὸ ἀνάφλεξη καὶ πυρκαγιά, ἔχω τὴν ἐντύπωση πὼς ὁ τραγικότερος τρόπος θὰ ὁμολογούσαμε πὼς εἶναι ὁ τελευταῖος.

Εἶναι φυσικὸ στὸν ἄνθρωπο, ὅταν ἀποχαιρετᾶ τὸν ἄνθρωπό του, νὰ θέλει νὰ ἀντικρύσει γιὰ τελευταῖα φορὰ τὴν οἰκεία σ᾿ αὐτὸν ὄψη καὶ ὄχι τὸ ἀποτρόπαιο κατάντημά του σὲ ἀπάνθρωπη, ἀνοίκεια καὶ ἀπρόσωπη στάχτη. Ἡ λεπτὴ ἀγάπη τῶν στιγμῶν ἐκείνων ἐκφράζεται ὡς ἀνάγκη νὰ ἀγκαλιάσει κανείς, νὰ φιλήσει, νὰ χορτάσει τὸ βλέμμα του, νὰ ἐκδηλωθεῖ τρυφερὰ πάνω στὸ ἄψυχο σῶμα. Ἂν μᾶς πληγώνει ἡ βία τῆς φύσεως, πῶς ἐμεῖς ἐπιλέγουμε τὴ βία τοῦ αὐτεξουσίου μας; Ὅταν κάτι εἶναι πολύτιμο καὶ τὸ χάνουμε, προσπαθοῦμε νὰ κρατήσουμε ὅσο περισσότερο ἀπ᾿ αὐτὸ μποροῦμε. Ποτὲ δὲν νομοθετοῦμε τὴ βίαιη μείωση τοῦ τελευταίου ἀνεκτίμητου ὑπολείμματός του.

Ἡ ἀπόφαση ὅτι δὲν ἔχουμε χῶρο στὰ κοιμητήριά μας ἰσοδυναμεῖ μὲ προσβολή. Ἂν δὲν ἔχουμε, νὰ δημιουργήσουμε χῶρο. Ἡ ἀγάπη δημιουργεῖ καὶ χῶρο καὶ προϋποθέσεις. Ἡ χρηστικὴ ἀνάγκη ποτὲ δὲν εἶναι οὐσιαστικὴ καὶ πάντα πιστοποιεῖ τὴ στενότητα τοῦ καρδιακοῦ χώρου. Ἡ ἀνάγκη τοῦ σεβασμοῦ εἶναι πολὺ μεγαλύτερη γι᾿ αὐτὸν ποὺ τὸν ἐκχωρεῖ παρὰ γι᾿ αὐτὸν ποὺ ἀποδέχεται.

Ἔτσι ποὺ βαδίζει ἡ κοινωνία μας δὲν θὰ ἔχει μόνον ἔλλειψη χώρου, ἀλλὰ καὶ ἀνθρώπους δὲν θὰ βρίσκει γιὰ νὰ θάψουν, ἴσως καὶ νὰ κάψουν, τοὺς νεκρούς της. Στὸ ἀπέραντο γηροκομεῖο τοῦ «πολιτισμένου» κόσμου μας, ὅπου οἱ νέοι τείνουν νὰ γίνουν πολὺ λιγότεροι ἀπὸ τοὺς ἡλικιωμένους καὶ οἱ γεννήσεις πολὺ πιὸ σπάνιες ἀπὸ τοὺς θανάτους, θὰ ὑπάρχουν νεκροὶ καὶ ὄχι νεκροθάφτες. Ἀντὶ νὰ ἐνδιαφέρεται ἡ κοινωνία μας γιὰ τὴν ἀρχὴ τῆς ζωῆς, π.χ. τὸ δημογραφικὸ πρόβλημα, ὑπερ-ἀπασχολεῖται μὲ τὸ τέλος, τὴν καύση. Ἡ ἴδια νοοτροπία ποὺ ἀποφεύγει, τὴ γέννηση, δηλαδὴ τὴ ζωή, αὐτὴ ποὺ ἀπορρίπτει καὶ τοὺς γέρους, αὐτὴ ποὺ προτείνει τὴν εὐθανασία, αὐτὴ ποὺ ἡ ἴδια δὲν ἀντέχει καὶ τοὺς νεκροὺς ἀρνεῖται τὴ δημιουργία καὶ ἐπιλέγει τὴν καύση. Αὐτὴ ὑπογράφει τὸ ὁριστικὸ τέλος τοῦ τέλους τὸ τέλος τοῦ σκοποῦ τὸ τέλος τοῦ ἀνθρώπου.

Οἱ νεκροὶ δὲν εἶναι «πεθαμένοι» ἀλλὰ κεκοιμημένοι. Τοποθετοῦνται μὲ σεβασμὸ στὸν τάφο, στραμμένοι πρὸς ἀνατολᾶς μὲ τὴν προσδοκία τῆς ἀναστάσεώς τους. Ἡ Ἐκκλησία συνειδητὰ ἀρνεῖται τὸν ὅρο «νεκροταφεῖα» καὶ ἐπιμένει στὸν ὅρο «κοιμητήρια». Καὶ τὸ κάνει αὐτὸ ὄχι γιὰ λόγους ψυχολογικοῦ -γιὰ νὰ μὴν ἀγριεύουμε- ἀλλὰ γιὰ λόγους καθαρὰ πνευματικούς: νεκρὸς δὲν σημαίνει τελειωμένος (ποὺ ἔχει τελειώσει) ἀλλὰ τετελειωμένος (ποὺ ἔχει τελειωθεῖ). Τέλος δὲν σημαίνει λήξη, ἀλλὰ τελείωση. Τὰ ὀστὰ τῶν νεκρῶν ἀποτελοῦν ἀνάμνηση τῆς παρελθούσης ζωῆς τους, ἐνθύμηση τῆς παρούσης καταστάσεώς τους, ἀλλὰ καὶ ὑπόμνηση τῆς μελλούσης προοπτικῆς μας. Αὐτὰ μὲ κανένα νόμο δὲν καίγονται.
Ἡ ὁριστικὴ καταστροφὴ τοῦ σώματος, ἡ καύση του, δὲν εἶναι καύση νεκροῦ ἀνθρώπου -κάτι ποὺ καίγεται - ἀλλὰ προσπάθεια καύσης τῆς ζωντανῆς ψυχῆς του, κάτι ποὺ δὲν καταστρέφεται.
Εἶναι γνωστὸ ὅτι συχνὰ τὰ λείψανα τῶν ἁγιορειτῶν μοναχῶν ἀλλὰ καὶ τῶν ἄλλων ἐξαγιασμένων ἀνθρώπων  διατηροῦν μία ἐντυπωσιακὴ εὐκαμψία γιὰ ὦρες μετὰ θάνατον. Δὲν κοκαλώνουν! 
Ἀλλὰ καὶ ἡ ἀποδεδειγμένη εὐωδία, τὸ κέρινο χρῶμα τους, ἡ θαυματουργικὴ χάρι τους ἢ ἡ φυσικὴ ἀφθαρσία ὁλόσωμων ἁγίων, στοιχεῖα ἀσυνήθη καὶ φυσικῶς ἀνεξήγυτα, εἶναι ἀναμενόμενα φαινόμενα τῆς πνευματικῆς πραγματικότητος. Αὐτὰ τὰ λείψανα, γιὰ τὴν ὀρθόδοξη ἐκκλησιαστικὴ παράδοση καὶ συνείδηση, ἀποτελοῦν περιουσία πολυτιμότερη καὶ ἀπὸ τὴ διδασκαλία της θησαυροὺς ἀναγκαιότερους καὶ ἀπὸ τὰ σκεύη της. Στὰ λείψανα τῶν μαρτύρων της ἑδράζονται οἱ ἅγιες τράπεζές της. 

• Thanks 1
  • Confused 2
  • Απαντ. 130
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Hacker?pcs είπε

Προφανώς εννοώ το να ζητήσω μετά το θάνατο μου τι να κάνουν τη σωρό μου

οταν θα πεθανεις ... να δουμε εαν θα εχεις αυτες τις αποψεις !!!!!!

• Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 minutes ago, lneam said:

οταν θα πεθανεις ... να δουμε εαν θα εχεις αυτες τις αποψεις !!!!!!

Τις έχω ήδη και έχω ρωτήσει για δωρεά σώματος σε Ιατρική σχολή αλλά μου είπαν ότι δεν γίνεται να είμαι και δωρητής οργάνων που οπωσδήποτε θέλω και ταυτόχρονα να είμαι και δωρητής σώματος.

Γενικά δεν το βρίσκω πολύ χρήσιμο ούτε με σεβασμό προς εμένα να με φάνε τα σκουλήκια μέσα σε ένα ακριβό ξύλο με πολύ ακριβά έξοδα τελετής, τρομερά πεταμένα χρήματα όπως επίσης και να με κάψουν με παρόμοιο κόστος, υπάρχουν πιο χρήσιμες χρήσεις για το πτώμα και σιχαίνομαι απίστευτα το χρήμα που βγαίνει από αυτή τη βιομηχανία.

Αφού δεν γίνεται να βοηθήσω κανέναν φοιτητή ιατρικής ψάχνω για λιγότερο επιβλαβή τρόπο προς το περιβάλλον

Επεξ/σία από Hacker?pcs
  • Like 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

Η αποτέφρωση είναι 100% προτεσταντική ηθική. Να είναι όσο πιο αναίμακτη γινεται η ταφή για τους συγγενείς, όσο πιο γρήγορη κι όσο πιο ανέξοδη. Καμία σχέση με την παράδοση και τα έθιμά μας, είναι ντροπή αυτό το πράγμα.

Προφανώς και δεν γνωρίζεις Αρχαία Ελληνική Ιστορία και το γράφεις αυτό.

12 ώρες πριν, kurupakis είπε

γιατί είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι. όσοι δεν ειναι φυσικά και κάνουν 

Είμαι Χ.Ο. και έχω ξεκαθαρίσει στους συγγενείς μου πως έτσι και τολμήσουν να με θάψουν αντί να με αποτεφρώσουν, θα τους κυνηγάει το φάντασμά μου και θα τους τραγουδάει Πλούταρχο τα βράδια.

Για όποιον ενδιαφέρεται για κόστος και διαδικασία, εμάς μας βγήκε γύρω στα €2000 όλα μαζί με απλή τεφροδόχο, απλά πάτε σε ένα γραφείο τελετών που συνεργάζεται με τις εγκαταστάσεις αποτέφρωσης στη Ριτσώνα. Σεμνή διαδικασία είναι με σεβασμό στον νεκρό, τον βλέπετε μια τελευταία φορά στην ειδική αίθουσα και μετά τον μεταφέρουν στον χώρο με τον κλίβανο για τα περαιτέρω. Να γνωρίζετε πως την τεφροδόχο θα μπορείτε να την πάρετε μετά από μερικές ώρες καθώς εκτός από τον χρόνο που απαιτείται για την αποτέφρωση πρέπει να κρυώσει η τέφρα πριν τοποθετηθεί στην τεφροδόχο, εμείς δεν περιμέναμε καθότι ο υπεύθυνος από το γραφείο τελετών την παρέλαβε αντ' εμών και απλά περάσαμε την επόμενη απο το γραφείο και την πήραμε.

Και μια αστεία ιστορία για όσους προτιμούν την ταφή. Έχασε ένας γνωστός την μητέρα του η οποία του είχε ζητήσει να αποτεφρωθεί όταν φύγει, ο γνωστός δεν το σεβάστηκε λόγω θρησκείας και την έθαψε. Επειδή ήρθε σε ρίξη με την αδερφή του για το θέμα, κανόνισα με αυτήν να αλλάξει τον αριθμό επαφής της μητέρας του στο κινητό του με τον δικό μου αριθμό. Όταν πέρασαν τα 40, του στέλνω SMS "ΒΓΑΛΤΕ ΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ Γ*ΜΗΜΕΝΟ ΚΟΥΤΙ" 😁

Δεν είδε το χιούμορ στην κατάσταση και μου έκοψε και την καλημέρα.

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, ub40 είπε

Όλα επιτρέπονται στον άνθρωπο, αλλά δεν τον συμφέρουν όλα, κι ας προσέξουμε μερικοί τι ευχόμαστε για το τέλος μας... Θα παραθέσω τη θέση της εκκλησίας επί του θέματος, έτσι για να υπάρχει.

Δεν ειναι η θεση της εκκλησιας, ειναι η θεση μιας περιπτωσης. Η εκκλησια δεν ειναι μονο μια.

εγω γνωριζω μια αλλη θεση, μιας αλλης ορθοδοξης εκκλησιας που αναφερει "οι καλη χριστιανοι που θα πανε στον παραδεισο θα παρουν καινουργιο σωμα"

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, immortalx είπε

Μια πιο προσφατη του 2018. Δυστυχως ειμαστε στις πρωτες θεσεις.
image.png.de5131fe351f2c51e816889e62fa8f14.png

Γιατι εδω δεν βλεπεις τι γινεται που πανε σε πνευματικους η δεν ξερω γω πως τους λενε.

Αυτό είναι γιατί σε καταγράφουν αυτόματα. Μόνο που ακούω το ορθόδοξος με πιάνει το στομάχι από τα γέλια. 

Δημοσ.
9 ώρες πριν, MaxHeadroom_1985 είπε

εάν δεν είσαι ορθόδοξος χριστιανός αλλά άθεος ή αγνωστικιστής ή ότι άλλο νομίζεις δεν σε εμποδίζει κανείς.

μπορείς να τοποθετήσεις τα λείψανα των γονέων σου π.χ. , στο οστεοφυλάκιο μετά τη εκταφή,

για σένα δηλαδή όσοι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί είναι ταυτόχρονα ηλίθιοι σκοταδιστές και ζουν χίλια χρόνια πίσω , άλλος ένας ρατσιστής χριστιανοφοβικός λοιπόν,περαστικά, και αν πειράχτηκες ξανακοίτα τι έγραψες , μας χαρακτήρισες ηλίθιους , ξύδι λοιπόν χριστιανοφοβικέ.

Χριστιανοταλιμπάν μην ξεχάσεις την Κυριακή να πας εκκλησία.

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, lneam είπε

Δεν ειναι η θεση της εκκλησιας, ειναι η θεση μιας περιπτωσης. Η εκκλησια δεν ειναι μονο μια.

εγω γνωριζω μια αλλη θεση, μιας αλλης ορθοδοξης εκκλησιας που αναφερει "οι καλη χριστιανοι που θα πανε στον παραδεισο θα παρουν καινουργιο σωμα"

Η ίδια εκκλησία είναι και δε λέει κάτι παράλογο.
Η γνώση σε αυτό τον κόσμο για την κατάσταση κάποιου φτάνει μέχρι τον τάφο.
Με την προσδοκία της ανάστασης και τοποθέτησης στον παράδεισο, μας θάβουν όλους κατά τον τρόπο αυτό.
Ο Θεός από κει και πέρα σαν δίκαιος κριτής κατατάσσει καθέναν κατά τα έργα και τα πιστεύω του.
Όλοι θα αναστηθούμε, άλλος "περιστέρι" και άλλος "κοράκι" μεταφορικά, άλλος για να πάρει άφθαρτο σώμα και να ευφραίνεται στον παράδεισο και άλλος πάλι σώμα άφθαρτο θα πάρει αλλά τυραννιέται στην κόλαση επειδή την επέλεξε με την απιστία και την ανάλογη ζωή του.
Είναι λίγο αλλόκοτο να δηλώνεις άθεος, να βρίζεις το Θεό που δεν πιστεύεις, να ζεις αντίθετα από τους κανόνες του και μετά να τα βάλεις μαζί του αν σε βάλει δίπλα σε αυτόν που υπηρετούσες σε όλη τη ζωή σου 😈 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, insomniac01 είπε

Αυτό είναι γιατί σε καταγράφουν αυτόματα. Μόνο που ακούω το ορθόδοξος με πιάνει το στομάχι από τα γέλια. 

Πραγματικα δεν βγαζω νοημα απ'το post σου. Με κανεις quote λεγοντας οτι σε "καταγραφουν αυτοματα" για μια ερευνα που ειναι survey? Και η δευτερη σου προταση σε τι απανταει σε εμενα συγκεκριμενα? Και εγω ειμαι αθεος αλλα δεν με πιανει το "στομαχι απ τα γελια" με κανεναν. Ο καθενας ας πιστευει σε οτι θελει.

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Conan2046 είπε

Είχα πέσει σε ένα άρθρο σε εφημερίδα για την αποτέφρωση στην ελλάδα και έλεγε για μια μέθοδο "κομποστοποίησης" των νεκρών, μετά το googlαρα και όντως φαίνεται να υπάρχει αλλά να μην είναι τόσο απλό, αντί να γίνει τέφρα το σώμα στην ουσία γίνεται χώμα και μπορεί να διασκορπιστεί. "χουσ ην και εισ χουν απελεύσει". Θέλει όμως ένα μήνα, ειδική διαδικασία και φαντάζομαι υψηλό κόστος.

Αυτό το άκουσα στο science VS το podcast, κι ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Τους βάζουν σε ειδικά κιβώτια μαζί με πριονίδι, alfalfa κ.λπ και μετά έχεις ένα ωραιότατο compost. Νέα Υόρκη προς το παρόν. Η Νέα Υόρκη ήταν η 6η περιοχή που το ενέκρινε

Επεξ/σία από Orestis_G
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Orestis_G είπε

Αυτό το άκουσα στο science VS το podcast, κι ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Τους βάζουν σε ειδικά κιβώτια μαζί με πριονίδι, alfalfa κ.λπ και μετά έχεις ένα ωραιότατο compost. Νέα Υόρκη προς το παρόν.

Για να πάρει λίγο άλλη ρότα το νήμα, μιας που πήγε προς την κλισέ ρότα των παπαδων και της θρησκείας, να μια ωραία επιχειρηματική ιδέα για νέους επιχειρηματίες. Με τον πληθυσμό της Ελλάδας να γερνάει με αυξητικούς ρυθμούς και δίχως αλλαγή στον ορίζοντα, new age γραφείο κηδειων ακούγεται μια χαρα

Δημοσ.
13 ώρες πριν, billdanos είπε

Υπάρχει ντοκυμαντέρ ξένου δικτύου σε ένα από τα μεγάλα νεκροταφεία της Αθήνας… 

Υπαρχει καποιο λινκ; Σοβαρα, περα απο την πλακα δηλαδη

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, immortalx είπε

Πραγματικα δεν βγαζω νοημα απ'το post σου. Με κανεις quote λεγοντας οτι σε "καταγραφουν αυτοματα" για μια ερευνα που ειναι survey? Και η δευτερη σου προταση σε τι απανταει σε εμενα συγκεκριμενα? Και εγω ειμαι αθεος αλλα δεν με πιανει το "στομαχι απ τα γελια" με κανεναν. Ο καθενας ας πιστευει σε οτι θελει.

Εγώ γελάω με ότι υπάρχει ανρθωποι το 2023 που πιστεύουν σε άυλους δημιουργούς. Και να σε κάνω quote γιατι οι ερευνες που παραθετεις δεν λενε τιποτα οταν τα στοχιεια προερχονται απο μια μπανανια οπως η ελλαδα. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ub40 είπε

Εἶναι γνωστὸ ὅτι συχνὰ τὰ λείψανα τῶν ἁγιορειτῶν μοναχῶν ἀλλὰ καὶ τῶν ἄλλων ἐξαγιασμένων ἀνθρώπων  διατηροῦν μία ἐντυπωσιακὴ εὐκαμψία γιὰ ὦρες μετὰ θάνατον. Δὲν κοκαλώνουν! 

Εμ βέβαια.
Είναι γνωστό.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...