Haldol Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 3 ώρες πριν, kurupakis είπε καθώς η πλειοψηφία στην Ελλάδα είναι Ορθόδοξοι. Αυτό δεν είναι τόσο... σίγουρο. Η εκκλησία στην Ελλάδα καταγράφει τους πάντες που βαπτίζονται ως ορθόδοξους, είτε στη μετέπειτα ζωή τους παραμείνουν όντως θρησκευόμενοι, και δη ορθόδοξοι, ή δε ξανασχοληθούν (πρακτικά) με τη θρησκεία (ή οποιαδήποτε άλλη), ή ακόμα και αν αποκηρύξουν τελείως την οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικής πίστης. Και με δεδομένο ότι παραδοσιακά, σχεδόν όλοι βαπτίζονται, σχεδόν όλοι καταγράφονται και απ' την εκκλησία και ως ορθόδοξοι. Αυτό δε το λες και σοβαρή στατιστική όμως, αφού δε γίνεται κανένας απολύτως διαχωρισμός όσων όντως πιστεύουν και όσων απλά βαπτίστηκαν. Ξέρεις τι θα ήταν μία σοβαρή στατιστική; Η φορολόγηση όσων πολιτών θεωρούν εαυτόν μέλος της οποιασδήποτε εκκλησίας, à la Γερμανία. Αν έπρεπε να αποδωθεί ένα -έστω μικρό, της τάξης των 100-200 ευρώ- ετήσιο τέλος υπέρ κάθε εκκλησίας, από τους πιστούς της, τότε θα μπορούσαμε να ξέρουμε όντως πόσοι είναι χριστιανοί, και τι, πόσοι ισλαμιστές, πόσοι ό,τι άλλο, καθώς θα ήταν "ενεργή" η συμμετοχή. 6 3
efo355 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 9 ώρες πριν, immortalx είπε Κοντα ειμαστε Είναι από το 2010 , είμαι σίγουρος ότι το ποσοστό θα έχει αλλάξει ελάχιστα προς τα κάτω . Επίσης εδώ η πλειοψηφία θεωρεί ότι πιστεύει και δεν πατάει σχεδόν πόρε σε εκκλησίες Καμμία σχέση με καθολικές κοινωνίες που δεν χάνουν λειτουργία και για κάθε μαλακια συμβουλεύονται τον πάτερ
mihanikos1 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 4 ώρες πριν, Haldol είπε Αυτό δεν είναι τόσο... σίγουρο. Η εκκλησία στην Ελλάδα καταγράφει τους πάντες που βαπτίζονται ως ορθόδοξους, είτε στη μετέπειτα ζωή τους παραμείνουν όντως θρησκευόμενοι, και δη ορθόδοξοι, ή δε ξανασχοληθούν (πρακτικά) με τη θρησκεία (ή οποιαδήποτε άλλη), ή ακόμα και αν αποκηρύξουν τελείως την οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικής πίστης. Και με δεδομένο ότι παραδοσιακά, σχεδόν όλοι βαπτίζονται, σχεδόν όλοι καταγράφονται και απ' την εκκλησία και ως ορθόδοξοι. Αυτό δε το λες και σοβαρή στατιστική όμως, αφού δε γίνεται κανένας απολύτως διαχωρισμός όσων όντως πιστεύουν και όσων απλά βαπτίστηκαν. Ξέρεις τι θα ήταν μία σοβαρή στατιστική; Η φορολόγηση όσων πολιτών θεωρούν εαυτόν μέλος της οποιασδήποτε εκκλησίας, à la Γερμανία. Αν έπρεπε να αποδωθεί ένα -έστω μικρό, της τάξης των 100-200 ευρώ- ετήσιο τέλος υπέρ κάθε εκκλησίας, από τους πιστούς της, τότε θα μπορούσαμε να ξέρουμε όντως πόσοι είναι χριστιανοί, και τι, πόσοι ισλαμιστές, πόσοι ό,τι άλλο, καθώς θα ήταν "ενεργή" η συμμετοχή. Χρεοκοπία η εκκλησία την άλλη μέρα...
lneam Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 εχω βρει αυτες τις πληροφοριες. Ελπιζω να ειναι εγκυρες ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ https://ikivotos.gr/post/1963/oi-thrhskeies-kai-h-stash-toys-apenanti-sthn-kaysh-twn-nekrwn Οι θρησκείες και η στάση τους απέναντι στην καύση των νεκρών Σύμφωνα με την τρέχουσα καθολική κατήχηση, «η Εκκλησία επιτρέπει την καύση εφόσον η τελευταία δεν αποτελεί ένδειξη άρνησης της πίστης περί ανάστασης νεκρών», ενώ θεωρείται απαραίτητη η ταφή της τέφρας, ως ένδειξη σεβασμού στον νεκρό, και δεν επιτρέπεται ο διασκορπισμός της ή η φύλαξη της τεφροδόχου σε οικιακό χώρο.
Conan2046 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Είχα πέσει σε ένα άρθρο σε εφημερίδα για την αποτέφρωση στην ελλάδα και έλεγε για μια μέθοδο "κομποστοποίησης" των νεκρών, μετά το googlαρα και όντως φαίνεται να υπάρχει αλλά να μην είναι τόσο απλό, αντί να γίνει τέφρα το σώμα στην ουσία γίνεται χώμα και μπορεί να διασκορπιστεί. "χουσ ην και εισ χουν απελεύσει". Θέλει όμως ένα μήνα, ειδική διαδικασία και φαντάζομαι υψηλό κόστος.
Moderators Malthador Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Moderators Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 7 hours ago, MaxHeadroom_1985 said: για σένα δηλαδή όσοι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί είναι ταυτόχρονα ηλίθιοι σκοταδιστές και ζουν χίλια χρόνια πίσω , άλλος ένας ρατσιστής χριστιανοφοβικός λοιπόν,περαστικά, και αν πειράχτηκες ξανακοίτα τι έγραψες , μας χαρακτήρισες ηλίθιους , ξύδι λοιπόν χριστιανοφοβικέ. Μη θυμώνεις, απλά συγχώρεσέ τον. 2 1
Super Moderators billdanos Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Super Moderators Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 49 λεπτά πριν, mihanikos1 είπε Χρεοκοπία η εκκλησία την άλλη μέρα... Όχι καθόλου! Άνετα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα (όπως και θα γίνει πολύ σύντομα). Κανείς δεν τους εμποδίζει να κάνουν όλα τα τελετουργικά που κάνουν και τώρα και μνημόσυνα και τελετές, κλπ κλπ άσχετα με το αν ο νεκρός θαφτεί ή καεί. Όπως υιοθετήθηκε το έθιμο της ταφής κάποτε, έτσι θα υιοθετηθεί και κάτι άλλο στη συνέχεια. 1
lneam Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 36 λεπτά πριν, billdanos είπε Όπως υιοθετήθηκε το έθιμο της ταφής κάποτε, έτσι θα υιοθετηθεί και κάτι άλλο στη συνέχεια. πρεπει καποια στιγμη επισημα η εκκλησια, ολη η χριστιανικη εκκλησια, σε ολο τον κοσμο, με ολες τις διαφορετικες εκδηλωσεις που εχει πχ ορδοδοξοι, καθολικοι, ευαγγελιστες, ... κτλ, να διδασκει στους πιστους την πιστη μεσα απο την Αγια Γραφη και να ξεκαθαριζει καθε αλλη της εκδηλωση πως ειναι απλα "εθιμο". Διαφορετικα δημιουργει συγχυση στους πιστους
immortalx Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 3 ώρες πριν, efo355 είπε Είναι από το 2010 , είμαι σίγουρος ότι το ποσοστό θα έχει αλλάξει ελάχιστα προς τα κάτω . Επίσης εδώ η πλειοψηφία θεωρεί ότι πιστεύει και δεν πατάει σχεδόν πόρε σε εκκλησίες Καμμία σχέση με καθολικές κοινωνίες που δεν χάνουν λειτουργία και για κάθε μαλακια συμβουλεύονται τον πάτερ Μια πιο προσφατη του 2018. Δυστυχως ειμαστε στις πρωτες θεσεις. Γιατι εδω δεν βλεπεις τι γινεται που πανε σε πνευματικους η δεν ξερω γω πως τους λενε. 1 1
csontheline Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Προσωπικά, από κάποιο σημείο στην ζωή μου και μετά, όταν μου λένε για αποτέφρωση, μου έρχεται κατευθείαν αυτό 1
iwnas28 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 8 ώρες πριν, MaxHeadroom_1985 είπε εάν δεν είσαι ορθόδοξος χριστιανός αλλά άθεος ή αγνωστικιστής ή ότι άλλο νομίζεις δεν σε εμποδίζει κανείς. μπορείς να τοποθετήσεις τα λείψανα των γονέων σου π.χ. , στο οστεοφυλάκιο μετά τη εκταφή, για σένα δηλαδή όσοι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί είναι ταυτόχρονα ηλίθιοι σκοταδιστές και ζουν χίλια χρόνια πίσω , άλλος ένας ρατσιστής χριστιανοφοβικός λοιπόν,περαστικά, και αν πειράχτηκες ξανακοίτα τι έγραψες , μας χαρακτήρισες ηλίθιους , ξύδι λοιπόν χριστιανοφοβικέ. Tι χριστιανοφοβικος ρε μεγάλε? Πως τα πετάς έτσι αυτά? Σούπα το μυαλουδάκι σου... 1
james01gr Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 1 ώρα πριν, billdanos είπε Όχι καθόλου! Άνετα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα (όπως και θα γίνει πολύ σύντομα). Κανείς δεν τους εμποδίζει να κάνουν όλα τα τελετουργικά που κάνουν και τώρα και μνημόσυνα και τελετές, κλπ κλπ άσχετα με το αν ο νεκρός θαφτεί ή καεί. Όπως υιοθετήθηκε το έθιμο της ταφής κάποτε, έτσι θα υιοθετηθεί και κάτι άλλο στη συνέχεια. Εάν μου βρεις ιερέα να δεχθεί να κάνει τρισαγιο ενώ δεν υπάρχει τάφος ή οστά στο οστεοφυλακιο, θα πάω να του φιλήσω το χέρι και θα μετανόησω όλες μου τις αμαρτίες και θα πηγαίνω κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Σε 2000 χρόνια ίσως. Η ταφή δεν υιοθετήθηκε ως έθιμο. Το έκαναν οι αρχαίοι όπως και τα κόλλυβα, το ξενύχτι στον νεκρό, το λάδι και το κρασί και πόσα ακόμη... Απλά για να τραβήξουν τον κόσμο τότε και για να μην τον σοκάρουν τα προσαρμοσαν. Τώρα που έχουν το πάνω χέρι, κάνουν ότι θέλουν. Εάν βγει κάποιος ανταγωνιστής τότε θα αλλάξουν ίσως κάποια πράγματα. Στην Πολωνία πάντως από όπου ειναι η γυναίκα μου, εάν θέλεις να θεωρείσαι πιστός, πρεπει να πηγαίνεις στην εκκλησία και υπάρχει πρόγραμμα πληρωμών τον χρόνο που δίνεις χρήματα στην εκκλησία. ΟΜΩΣ για τα μυστήρια δεν πληρώνεις τον ιερέα. Εκεί δουλεύουν το συνδρομητικό μοντέλο, εδώ δουλεύουν το on demand. 1
Hacker?pcs Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 12 hours ago, billdanos said: Βασικά δεν μπορείς. Είναι παράνομο. Αν ζητήσω να με θάψουν στον κήπο μου νομικά στην Ελλάδα δεν γίνεται; Κανονικά ρωτάω όχι κάνοντας πλάκα Απλά θάψιμο χωρίς κάσα κτλ σε ένα δάσος; Επίσης ρωτάω σοβαρά, το έχω δει ως "natural burial" και ως το πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο Επεξ/σία 21 Μαρτίου 2023 από Hacker?pcs
lneam Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 4 λεπτά πριν, Hacker?pcs είπε Αν ζητήσω να με θάψουν στον κήπο μου νομικά στην Ελλάδα δεν γίνεται; Κανονικά ρωτάω όχι κάνοντας πλάκα απο τεχνικης αποψης, δεν υσχυει αυτο. Σε καμια θρησκεια σωμα + ψυχη δεν ειναι ενα. Οποτε μονο ζωντανο μπορουν να σε θαψουν ..... 1
Hacker?pcs Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Just now, lneam said: απο τεχνικης αποψης, δεν υσχυει αυτο. Σε καμια θρησκεια σωμα + ψυχη δεν ειναι ενα. Οποτε μονο ζωντανο μπορουν να σε θαψουν ..... Παίζουμε με τις λέξεις; Προφανώς εννοώ το να ζητήσω μετά το θάνατο μου τι να κάνουν τη σωρό μου
Προτεινόμενες αναρτήσεις