Προς το περιεχόμενο

Intel 15th Gen Core, Meteor/Arrow-Lake & Z890 (2024) [LGA1851]

Psycho_Warhead

Προτεινόμενες αναρτήσεις

48 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Προσωπικά από τον 12900Κ και μετά, δεν είδα κανένα ιδιαίτερο upgrade σε games, από τότε είναι στατικά τα πράγματα, με μικρά gains και συνήθως σε ανούσια νούμερα, με λίγα λόγια τα χάλια optimized παιχνίδια δεν πάνε καλά ούτε σε 3D, ούτε σε latest Intel ακόμα και tuned, εκτός κάποιον εξαιρέσεων που μπορεί να ευνοείται η μία πλατφόρμα.

Με τον 285Κ η Intel κάνει ένα βήμα μπροστά στο πιο φθηνό πρακτικά CPU για την πάρτη της, ακόμα και αν βάλουμε την αμοιβή της tsmc, δεν κόβει πλέον ένα τεράστιο μονολιθικό αλλά μικρά tiles, δεν χρειάζεται καμμένα για να βγάλει εκδόσεις χωρίς igpu, δεν χρειάζεται να τρώει ακριβό χώρο σε cutting edge node για υποσυστήματα που δεν κάνουν scale, όπως ο imc, μέχρι και τα I/O ports για τις usb.

Μπορεί να είναι stepping stone αυτή η τεχνολογία, αλλά όταν πλασάρεις stepping stone πλατφόρμα, δεν το κάνεις χωρίς πλάνο αναβάθμισης, ιδίως όταν οι μητρικές κοστίζουν τόσο.

Τέλος με τα νούμερα στο internet, μικρό καλάθι, συγκρίνεις με ανθρώπους που τρέχουν xmp με win11 stock, πρακτικά αυτό είναι ένα 30-40% αν βάλεις mem tuning στην μέση και αν κλείσεις από τα windows όλο τα αχρειαστα σκουπίδια (εκτός και αν είναι production μηχάνημα που απαιτείται ασφάλεια).

Ο μέσος χρήστης δε θα κλείσει ολα τα αχρειαστα processes ούτε θα κανει memory tuning, το πολυ να ανοιξει XMP. 

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 873
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Σε productivity και Power Consumption είναι μια χαρά, θα πουλήσει με το κιλό σε OEM/ODM για Pre-Build συστήματα. Για Gaming χάνει και σε επιδόσεις και σε Efficiency οπότε στο DIY Market δεν νομίζω να έχει πολύ κίνηση.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 minutes ago, thetiesthatbind said:

Ο μέσος χρήστης δε θα κλείσει ολα τα αχρειαστα processes ούτε θα κανει memory tuning, το πολυ να ανοιξει XMP. 

Και γι' αυτό οι reviewers δεν γίνεται να συγκρίνουν περίεργα settings, συγκρίνουν όλα τα CPU με τα defaults τους σαν κοινό παρονομαστή που είναι και η πρόταση της κατασκευάστριας, δεν λέει η intel "το τάδε CPU έχει αυτή την απόδοση αλλά πρέπει να κάνετε memory tuning, manual voltage control κτλ για να την πιάσετε". Overclocking και tuning δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ παράγοντας σε σύγκριση CPUs γιατί εκτός του παραπάνω δεν είναι και σταθερό αλλά εξαρτάται από το κάθε build, δεν είναι "άνοιξε το τάδε, τάδε, τάδε και έπιασες το max"

11 minutes ago, Aten-Ra said:

Σε productivity και Power Consumption είναι μια χαρά, θα πουλήσει με το κιλό σε OEM/ODM για Pre-Build συστήματα. Για Gaming χάνει και σε επιδόσεις και σε Efficiency οπότε στο DIY Market δεν νομίζω να έχει πολύ κίνηση.

Είναι οκ ΣΕ ΣΧΕΣΗ με την 14η γενιά που ήταν τραγελαφικά τα πράγματα, όχι γενικά, σε power consumption συνεχίζει να μην πιάνει μία μπροστά σε AMD

Επεξ/σία από Hacker?pcs

5 minutes ago, Hacker?pcs said:

Είναι οκ ΣΕ ΣΧΕΣΗ με την 14η γενιά που ήταν τραγελαφικά τα πράγματα, όχι γενικά, σε power consumption συνεχίζει να μην πιάνει μία μπροστά σε AMD

Αφού πούλησε η 12/13/14 γένια στους OEM/ODM , η 15 γένια είναι ακόμα καλύτερη για pre-build συστήματα , δεν χρειάζεται να είναι καλύτερη από τους AMD για να πουλήσει στους OEM/ODM.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 minutes ago, Aten-Ra said:

Αφού πούλησε η 12/13/14 γένια στους OEM/ODM , η 15 γένια είναι ακόμα καλύτερη για pre-build συστήματα , δεν χρειάζεται να είναι καλύτερη από τους AMD για να πουλήσει στους OEM/ODM.

Το τι παίρνουν οι OEM δεν είναι το καλύτερο, έχει άπειρες συμφωνίες και μεταβλητές. Για να αλλάξουν πχ κάποιοι OEM τους 14900 που έσκαγαν έπρεπε να σκάσουν οι μισοί, παίζουν άλλα πολλά

16 hours ago, pirmen56 said:

Αλλά να σε ειρωνεύονται άτομα που έχουν το AMD τους με 3200 RAM και τρώνε την μπουκάλα του αιώνα, βαυκαλιζόμενοι μέσα από τις δοκιμές άλλων(που τους έχουν πετάξει τα μάτια έξω στο tuning), δεν το καταλαβαίνω.

Στον 5800X3D που έχω δεν έχει σημασία να δώσω το 50αρικο ή και παραπάνω για παραπάνω πχ 3600 CL16/18 αντικαθιστώντας τις 3200/CL16 που ήδη έχω, είναι προτέρημα της X3D αρχιτεκτονικής, δεν επηρεάζεται από την ταχύτητα της RAM σε αυτά τα επίπεδα

https://old.reddit.com/r/Amd/comments/ub9zcs/ryzen_7_5800x3d_no_need_for_highend_ram/

https://www.youtube.com/watch?v=ajDUIJalxis&t=872s

Επεξ/σία από Hacker?pcs
  • Like 1

Εδώ και χρόνια η απόδοση στο gaming είναι αυτή που καθορίζει την αγορά των desktop. επεξεργαστών.

Συμπερασματικά η Intel από day one πρέπει να ρίξει τις τιμές.

Αν από την άλλη ήμουν AMD θα έφερναν μέχρι και Ryzen 3 με 3D Cache ώστε να την σβήσω εντελώς.

• Like 2

Από που και ως που 1st mainstream 8c/16t? - εκτός αν εννοούν τα HEDT lol. Ακόμα και τις μπουλντόζες να βγάλεις που δεν είχαν 8 FPU, οι 1st gen ryzen ήταν και πάλι πρώτοι. Για την ακρίβεια όταν έβγαλε τον 9900k, οι άλλοι ξεφούρνιζαν zen 2 με 16c/32t.

• Like 2

7 ώρες πριν, Hacker?pcs είπε

Το τι παίρνουν οι OEM δεν είναι το καλύτερο, έχει άπειρες συμφωνίες και μεταβλητές. Για να αλλάξουν πχ κάποιοι OEM τους 14900 που έσκαγαν έπρεπε να σκάσουν οι μισοί, παίζουν άλλα πολλά

Στον 5800X3D που έχω δεν έχει σημασία να δώσω το 50αρικο ή και παραπάνω για παραπάνω πχ 3600 CL16/18 αντικαθιστώντας τις 3200/CL16 που ήδη έχω, είναι προτέρημα της X3D αρχιτεκτονικής, δεν επηρεάζεται από την ταχύτητα της RAM σε αυτά τα επίπεδα

https://old.reddit.com/r/Amd/comments/ub9zcs/ryzen_7_5800x3d_no_need_for_highend_ram/

https://www.youtube.com/watch?v=ajDUIJalxis&t=872s

Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις ό,τι έχει τρέξει ο kkatzos. Δεν είναι τυχαίο ότι αρνήθηκε να τρέξει το save του CP77 με xmp RAM όπως ήταν το αρχικό request του tzavardin.

Η διαφορά πρέπει να είναι μέχρι ~15% στα ram dependent games. ~10% βλέπω εγώ καθαρά από subtimings tuning(σε δεδομένη ταχύτητα RAM) που δεν έχω 3D cache. Από τα 2933 που είναι η εργοστασιακή ταχύτητα μέχρι τα 4200 tuned η συνολική διαφορά επιδόσεων ξεπερνά και το 25%. Σε γενικές γραμμές σε ό,τι έχω δει στο youtube από 5800X3D με xmp RAM είμαι στα ίδια ή και λίγο πιο πάνω. Παρόμοια ισχύουν βέβαια και για 5900X/5950X με tuned b-die(σίγουρα φτάνουν στοκ 3D).

• Like 1

1 λεπτό πριν, pirmen56 είπε

Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις ό,τι έχει τρέξει ο kkatzos. Δεν είναι τυχαίο ότι αρνήθηκε να τρέξει το save του CP77 με xmp RAM όπως ήταν το αρχικό request του tzavardin.

Η διαφορά πρέπει να είναι μέχρι ~15% στα ram dependent games. ~10% βλέπω εγώ καθαρά από subtimings tuning(σε δεδομένη ταχύτητα RAM) που δεν έχω 3D cache. Από τα 2933 που είναι η εργοστασιακή ταχύτητα μέχρι τα 4200 tuned η συνολική διαφορά επιδόσεων ξεπερνά και το 25%. Σε γενικές γραμμές σε ό,τι έχω δει στο youtube από 5800X3D με xmp RAM είμαι στα ίδια ή και λίγο πιο πάνω. Παρόμοια ισχύουν βέβαια και για 5900X/5950X με tuned b-die(σίγουρα φτάνουν στοκ 3D).

Κατσε τωρα σοβαρα συγκρινεις 10900k με 5800x3d η κατι δεν καταλαβα καλα? 

11 λεπτά πριν, Arkin είπε

Κατσε τωρα σοβαρα συγκρινεις 10900k με 5800x3d η κατι δεν καταλαβα καλα? 

Και 5900X+tuned RAM με 5800X3D...Γιατί σου φαίνεται παράξενο; Αυτό που πληρώνεις και ρισκάρεις με RAM tuning η AMD στο δίνει έτοιμο για ένα παρόμοιο premium στην 3D έκδοση. Όλα με τη μνήμη έχουν να κάνουν αν δεν το έχεις καταλάβει. Δεν είναι άλλη αρχιτεκτονική τα 3D. Tuning γλιτώνεις.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Και 5900X+tuned RAM με 5800X3D...Γιατί σου φαίνεται παράξενο; Αυτό που πληρώνεις και ρισκάρεις με RAM tuning η AMD στο δίνει έτοιμο για ένα παρόμοιο premium στην 3D έκδοση. Όλα με τη μνήμη έχουν να κάνουν αν δεν το έχεις καταλάβει. Δεν είναι άλλη αρχιτεκτονική τα 3D. Tuning γλιτώνεις.

Δεν ισχυει αυτο. Με ιδιο tuning στις ram ειδα 30-40% πανω με 5700x3D απο 5700x στα 4850mhz. Καμια σχεση. Και αν ειχα τιποτα 4000cl14 παλι θα εβλεπα ενα +10% σε 5700x και ενα +10% ακομα σε 5700x3D. Ουτε tuning πληρωνεις ουτε τιποτα. 3D cache πληρωνεις ξεκαθαρα. Και μιλαμε για 5700x στα 4850mhz vs 5700x3D στα 4050. Μερα με τη νυχτα οσο δυνατες ram και να βαλεις στον 5700x βαρια βαρια να παρεις ενα ακομα 10% απο τις 3733cl18 που εχω με τα χαμηλοτερα timings και το ιδιο θα παρει και ενας 3D στο extra 50% που δινει η 3D cache γιατι σκεψου μιλαμε για 4050mhz vs 4850mhz δηλαδη εγω ειδα 30-40% πανω με ιδιες ram και 800mhz χαμηλοτερα. Μερα με τη νυχτα.

Επεξ/σία από Arkin
  • Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, pirmen56 said:

Θα στο εξηγήσω μία φορά χωρίς να σε τρολάρω. Το Cyberpunk είναι ειδικό game και ΠΟΛΥ εύκολα μπορεί να έχει bugαρισμένα save ειδικά όταν μιλάμε για save που δεν έγιναν στην ίδια έκδοση, η launch έκδοση δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή v2+ έκδοση, είναι γνωστό ότι γενικά στην v2 για να μην έχεις bugs πρέπει να ξεκινήσεις new game αν έχεις launch save, σε προειδοποιεί και το game. Έχω κρατημένο save που σε ρίχνει στα 10fps όταν κοιτάς συγκεκριμένες γωνίες στο apartment, μια μακακία item το προκαλεί, δεν ξέρω αν έχει φτιαχτεί σε νεότερα versions, στο βίντεο εδώ ένας άλλος το παθαίνει επίσης

Οι reviewers για να μπορεί να υπάρχει αντικειμενικός κοινός παρονομαστής ξεκινάνε σε καθαρό new game, στην τελευταία έκδοση του παιχνιδιού (πλέον v2+) πηγαίνοντας σε CPU intensive areas, στις ίδιες περιοχές ακριβώς σε όλα τα CPU για να μπορεί να γίνει σύγκριση, δεν γίνεται να μπλέκουν με φορτωμένα saves αγνώστου αρχικής έκδοσης που μπορεί να περιέχουν ένα από τα χιλιάδες μικροbugs του cyberpunk που μπορεί να επηρεάζουν τα FPS. Αν έχεις κάποιο CPU intensive area το δίνεις στον χάρτη και λες πάτε εκεί και τεστάρετε FPS σε καθαρό game, όχι φορτώστε το τάδε save

Αν κάτσεις όντως να δεις τι λένε τα reviews χωρίς απλά να τα προσπερνάς θα έβλεπες ότι σε αυτό ακριβώς αναφέρεται ο Hardware unboxed στο review του 285Κ

https://www.youtube.com/watch?v=3n537Z7pJug&t=1787s

Επεξ/σία από Hacker?pcs
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...