maksimos Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 Επιθυμώ να συνθέσω ένα ισορροπημένο αλλά ισχυρό workstation με τουλάχιστον 3ετή προοπτική καλής λειτουργίας του χωρίς να χρειαστεί κάτι άλλο. Το ποσό που διαθέτω είναι 1500 περίπου χωρίς το ΦΠΑ. Αν προτείνετε να υπερβώ το ποσό αυτό, καλό θα είναι να αξίζει τον κόπο. Η χρήση του θα είναι για CAD (σχεδίαση και μοντελοποίηση) και δεν παίζω παιχνίδια. Θα χρησιμοποιήσω AutoCAD και άλλα πιο εξειδικευμένα προγράμματα CAD. Επεξεργαστής Intel και μνήμη RAM 64GB και άνω. Έχω 2 οθόνες 4Κ, πληκτρολόγιο και ποντίκι. Βρίσκομαι στην Αθήνα. Τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσω πρέπει να είναι από ένα κατάστημα. Καλό θα είναι να γίνει συναρμολόγηση από το κατάστημα, ειδικά αν περιλαμβάνει υδρόψυξη. Το "Windows 11 Pro ΕΝ" μπορώ να το βάλω και γω.
pnick Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 1 ώρα πριν, maksimos είπε και άλλα πιο εξειδικευμένα προγράμματα CAD Όπως;
elpenor Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 4 ώρες πριν, maksimos είπε Επιθυμώ να συνθέσω ένα ισορροπημένο αλλά ισχυρό workstation με τουλάχιστον 3ετή προοπτική καλής λειτουργίας του χωρίς να χρειαστεί κάτι άλλο. Το ποσό που διαθέτω είναι 1500 περίπου χωρίς το ΦΠΑ. Αν προτείνετε να υπερβώ το ποσό αυτό, καλό θα είναι να αξίζει τον κόπο. Η χρήση του θα είναι για CAD (σχεδίαση και μοντελοποίηση) και δεν παίζω παιχνίδια. Θα χρησιμοποιήσω AutoCAD και άλλα πιο εξειδικευμένα προγράμματα CAD. Επεξεργαστής Intel και μνήμη RAM 64GB και άνω. Έχω 2 οθόνες 4Κ, πληκτρολόγιο και ποντίκι. Βρίσκομαι στην Αθήνα. Τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσω πρέπει να είναι από ένα κατάστημα. Καλό θα είναι να γίνει συναρμολόγηση από το κατάστημα, ειδικά αν περιλαμβάνει υδρόψυξη. Το "Windows 11 Pro ΕΝ" μπορώ να το βάλω και γω. Όλα τα συστήματα είναι αρκετά γρήγορα για τα σχεδιαστικά που αναφέρεις. Μία κάρτα γραφικών θα βελτιώσει πολύ το preview σε 3D κλπ. Τα software που έχεις αναφέρει δεν κάνουν GPU render οπότε δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβή. Ένα CPU με 16 πυρήνες θα κάνει το CPU render πιο γρήγορο, αν δεν φτάνουν τα χρήματα τότε πάρε τον αμέσως μικρότερο. Συγκεκριμένη πρόταση δεν θα κάνω, αφού έχεις βάλει σαν απαραίτητη προϋπόθεση την Intel και τα 64GB RAM και το όριο των 1500 ευρώ μάλλον το μόνο που μένει να αποφασίσεις είναι αν θα πάρεις το πιο όμορφο κουτί ή όχι..
maksimos Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 8 λεπτά πριν, elpenor είπε Όλα τα συστήματα είναι αρκετά γρήγορα για τα σχεδιαστικά που αναφέρεις. Μία κάρτα γραφικών θα βελτιώσει πολύ το preview σε 3D κλπ. Τα software που έχεις αναφέρει δεν κάνουν GPU render οπότε δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβή. Ένα CPU με 16 πυρήνες θα κάνει το CPU render πιο γρήγορο, αν δεν φτάνουν τα χρήματα τότε πάρε τον αμέσως μικρότερο. Συγκεκριμένη πρόταση δεν θα κάνω, αφού έχεις βάλει σαν απαραίτητη προϋπόθεση την Intel και τα 64GB RAM και το όριο των 1500 ευρώ μάλλον το μόνο που μένει να αποφασίσεις είναι αν θα πάρεις το πιο όμορφο κουτί ή όχι.. Οκ... Αυτά ισχύουν σήμερα. Όμως έγραψα στο αρχικό post για "ένα ισορροπημένο αλλά ισχυρό workstation με τουλάχιστον 3ετή προοπτική καλής λειτουργίας". Εδώ ρώτησα επειδή προβληματίζομαι σχετικά με τη συμβατότητα των parts και δε γνωρίζω πολλά για το θέμα. Επίσης, να μη φτιάξω ένα σύστημα που θα είναι "φτωχό" σε κάτι και ταυτόχρονα πανίσχυρο σε κάτι άλλο με αποτέλεσμα αν μην έχω βελτιστη λειτουργία για τα χρ΄ήματα που θα δώσω. Ευχαριστώ που με άκουσες.
elpenor Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) Όντως πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα parts. Πρέπει να έχεις όση RAM χρειάζεσαι, όχι λιγότερη ούτε όμως κερδίζεις κάτι με την παραπάνω. Αν σχεδιάζεις μονάδες και όχι οικισμούς/μεγάλα συγκροτήματα θα μου κάνει εντύπωση αν χρειαστείς πάνω από 32GB. Έχω σχεδιάσει στο Revit μια μεγάλη μονάδα αποθεραπείας και δεν χρειάστηκε ούτε 8GB. Η ταχύτητα της RAM είναι σχεδόν αδιάφορη. Το ίδιο ισχύει και με την GPU, θα πρέπει να ψάξεις στα forum των προγραμμάτων αν φτάνει μια 1650/1060 ή θα πρέπει να πας σε 1070/2060/3060 (προσωπικά δεν νομίζω ότι χρειάζεται). CPU χρειάζεσαι όσο περισσότερους πυρήνες μπορείς. Το project που σου ανέφερα πιο πάνω για να γίνει render για μεγάλη πινακίδα ήθελε μέρες σε ένα μικρό render farm με αντίστοιχη ισχύ ενός 13900 (vray / archmodels / custom textures). Στο CPU επίσης να έχεις υπόψη σου ότι για να ψύξεις 150+ watt το καλοκαίρι θα πρέπει να έχεις πάντα air-conditioning, ακριβό κουτί / σύστημα ψύξης και αν μιλάμε για τα 270+ watt του 13900 τότε και ωτοασπίδες. Δεν ξέρω πόσο ικανός είσαι στο CPU tuning αλλά αν δεν είσαι ίσως είναι καλύτερα να κοιτάς CPU που είναι efficient σε stock και έχουν λογικά limits ( το 2023 αυτό είναι συνώνυμο του να έχουν τυπωθεί στο τελευταίο node της TSMC και όχι από την Intel/Samsung). https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-9-7950x3d/24.html Εγώ στη θέση σου θα μεγάλωνα πολύ το budget, όχι για κάτι πιο γρήγορο αλλά πιο ποιοτικό. Samsung NVME, Asus άνω του μετρίου μητρική ( πάνω από TUF), καλή ολοκλήρωση στη GPU, ακριβό Corsair τροφοδοτικό, υδρόψυξη από αμερικανική εταιρεία, κουτί phanteks enthoo pro 2/fractal design torrent. Θα ήθελα να είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξυπνήσω ένα πρωί και να μην μπορώ να δουλέψω και ότι θα υπάρχουν τα σωστά φίλτρα ώστε να μην περάσει σκόνη + να ελέγξω θερμοκρασίες/θόρυβο. Τέλος θέμα συμβατότητας των parts δεν υπάρχει πέρα από το να χωράει το CPU cooler και οι RAM από κάτω του αν είναι αερόψυκτο. Επεξ/σία 17 Μαρτίου 2023 από elpenor 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα