Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Το μεταπτυχιακό στο οποίο φοιτώ, προσφέρει μια τρίμηνη πρακτική στη βιομηχανία, είτε στην Ελλάδα είτε στο Εξωτερικό. Αξίζει, εν τέλει, το βήμα του εξωτερικού εν έτει 2023 (μιας και αν γίνει πρακτική στο εξωτερικό, θα έχω ως στόχο πιθανή συνέχεια της συνεργασίας, δηλαδή κανονική δουλειά) ή έχει χάσει την αίγλη που είχε παλιότερα, μιας και υπάρχουν και στις άλλες χώρες σημαντικότατα προβλήματα (βλέπω διαδηλώσεις σε Γαλλία, Βέλγιο); Αν υπάρχουν φίλοι στο φόρουμ που βρίσκονται στο industry του εξωτερικού, θα με ενδιέφερε να δώσουν μια εικόνα της παρούσας κατάστασης! (Είμαι χημικός άρα ενδιαφέρομαι για φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες τροφίμων, που πάντα θα είναι δυνατά "χαρτιά"!)

Επεξ/σία από yanis13
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γράψε στο goole "TVÖD VKA 2022". Είναι οι συλλογικές συμβάσεις του Γερμανικού Δημοσίου. Ο μισθός ειναι μεικτά/μήνα. Οι αριθμοί 1/6 είναι οι μισθολογικές κλίμακες. Απο 1 σε 2 σε ένα χρόνο. Απο 2 σε 3 σε δύο χρόνια κ.ο.κ...

Συμβόλαιο: 39h/εβδομάδα, 30 μέρες άδεια/χρόνο. Κάθε λεπτό υπερωρίας προσμετράται. Κάθε  επιπλέον οχτάωρω είναι επιπλέον μέρα άδεια. Παρασκευή, εφόσον έχεις συμπληρώσει τις ώρες σου, στις 13:00 ξεκινάει το ΣΚ.

Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ξεκινάνε συνήθως Ε12 κλίμακα 1. Εγώ είμαι Ε12 κλίμακα 3 και είμαι οκ. Απο 01.01.2024 περιμένουμε όλοι αυξηση 10% λόγο πληυωρισμού. Αυστρία, Ολλανδία οι μισθοί είναι παρόμοιοι. Ελβετία είναι διπλάσιοι με διπλάσιο κόστος ζωής (αλλά χαμηλότερη φορολογία).

Οι σοβαρές εταιρείες, συνήθως, πληρώνουν 30%-50% μεγαλύτερους μισθούς (MTU, Roche, Novartis, Nestle, Rohde & Schwarz, Daimler...) και πολλά μπόνους εταιρικό αμάξι, λαπτοπ, κινητό, βενζίνη, κάρτα ΜΜΜ, καντίνα και πολλά άλλα.

Στην Ελλάδα ξεκίνησα με 586,04 και αργ΄τερα 800€ μεικτά/μήνα.

Εσύ πρέπει να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα. Εγώ έβγαλα τα δικά μου (απο 01.04.2015).

Επεξ/σία από Tantalos211
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, Tantalos211 είπε

Γράψε στο goole "TVÖD VKA 2022". Είναι οι συλλογικές συμβάσεις του Γερμανικού Δημοσίου. Ο μισθός ειναι μεικτά/μήνα. Οι αριθμοί 1/6 είναι οι μισθολογικές κλίμακες. Απο 1 σε 2 σε ένα χρόνο. Απο 2 σε 3 σε δύο χρόνια κ.ο.κ...

Συμβόλαιο: 39h/εβδομάδα, 30 μέρες άδεια/χρόνο. Κάθε λεπτό υπερωρίας προσμετράται. Κάθε  επιπλέον οχτάωρω είναι επιπλέον μέρα άδεια. Παρασκευή, εφόσον έχεις συμπληρώσει τις ώρες σου, στις 13:00 ξεκινάει το ΣΚ.

Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ξεκινάνε συνήθως Ε12 κλίμακα 1. Εγώ είμαι Ε12 κλίμακα 3 και είμαι οκ. Απο 01.01.2024 περιμένουμε όλοι αυξηση 10% λόγο πληυωρισμού. Αυστρία, Ολλανδία οι μισθοί είναι παρόμοιοι. Ελβετία είναι διπλάσιοι με διπλάσιο κόστος ζωής (αλλά χαμηλότερη φορολογία).

Οι σοβαρές εταιρείες, συνήθως, πληρώνουν 30%-50% μεγαλύτερους μισθούς (MTU, Roche, Novartis, Nestle, Rohde & Schwarz, Daimler...) και πολλά μπόνους εταιρικό αμάξι, λαπτοπ, κινητό, βενζίνη, κάρτα ΜΜΜ, καντίνα και πολλά άλλα.

Στην Ελλάδα ξεκίνησα με 586,04 και αργ΄τερα 800€ μεικτά/μήνα.

Εσύ πρέπει να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα. Εγώ έβγαλα τα δικά μου (απο 01.04.2015).

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

Αν θες, πες μου σε ποια πολη μενεις, πως ειναι εκει η διαβιωση κλπ. 

Δημοσ.

Εγώ μένω και δουλεύω στην Καρλσρούη (τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βάδης Βύρττεμβέργης με 300.000 κατοίκους). Πληρώνω περίπου 800€ ενοίκιο (μαζί με ρεύμα, νερό, θέρμανση, κοινόχρηστα). 1000€/μήνα για διατροφή, διασκέδαση, ρούχα, βιβλία, ταξίδια κτλ. Σε αυτά βάζω και το Aegean Pass δηλ. τα αεροπορικά γα Ελλάδα. 6 φορές το χρόνο πηγαινέλα απο Φρανκφούρτη, συνήθως πενταήμερα. 1000€ /χρόνο δηλ. περ. 80€ το μήνα.

500€αποταμιευση και 500€ επενδύσεις (ETF και μετοχές)/μήνα. Απο 01.06.23 ξεκινάω Στουτγκάρδη στην νέα μου δουλειά. 2 ώρες πηγαινέλα με το τρένο κάθε μέρα απο Δευτέρα έως Τετάρτη. Στο τρένο θα δουλεύω και θεωρείται ώρα εργασίας. Το εισητήριο το πληρώνει η εταιρεία. Πεμπτη, Παρασκευή home office.

Τα ΣΚ συνήθως είμαι Χαιδελβέργη (Κοπέλα και χόμπυ, ποδηλασία κτλ...) ή Μάνχαιμ (καλή νυχτερινή ζωή για τα γούστα μου, techno, 22:00 με10:00 Σάββατο-Κυριακή. Εγώ πλέον αντέχω μόνο έως τις 03:00 το πολύ. 40 λεπτά απόσταση απο Καρλσρούη με τραμ). Απο Ιούλιο και Στουτγκάρδη.

Ελπίζω να σου έδωσα μια εικόνα.

ΥΓ: Αυτά ισχύοθν τώρα. Τα πρώτα 2 χρόνια εδώ ήμουν δουλοπάροικος. Τώρα είμαι "πολίτης" και συνεχίζω να ανεβαίνω στην τροφική αλυσίδα.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Tantalos211 είπε

Εγώ μένω και δουλεύω στην Καρλσρούη (τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βάδης Βύρττεμβέργης με 300.000 κατοίκους). Πληρώνω περίπου 800€ ενοίκιο (μαζί με ρεύμα, νερό, θέρμανση, κοινόχρηστα). 1000€/μήνα για διατροφή, διασκέδαση, ρούχα, βιβλία, ταξίδια κτλ. Σε αυτά βάζω και το Aegean Pass δηλ. τα αεροπορικά γα Ελλάδα. 6 φορές το χρόνο πηγαινέλα απο Φρανκφούρτη, συνήθως πενταήμερα. 1000€ /χρόνο δηλ. περ. 80€ το μήνα.

500€αποταμιευση και 500€ επενδύσεις (ETF και μετοχές)/μήνα. Απο 01.06.23 ξεκινάω Στουτγκάρδη στην νέα μου δουλειά. 2 ώρες πηγαινέλα με το τρένο κάθε μέρα απο Δευτέρα έως Τετάρτη. Στο τρένο θα δουλεύω και θεωρείται ώρα εργασίας. Το εισητήριο το πληρώνει η εταιρεία. Πεμπτη, Παρασκευή home office.

Τα ΣΚ συνήθως είμαι Χαιδελβέργη (Κοπέλα και χόμπυ, ποδηλασία κτλ...) ή Μάνχαιμ (καλή νυχτερινή ζωή για τα γούστα μου, techno, 22:00 με10:00 Σάββατο-Κυριακή. Εγώ πλέον αντέχω μόνο έως τις 03:00 το πολύ. 40 λεπτά απόσταση απο Καρλσρούη με τραμ). Απο Ιούλιο και Στουτγκάρδη.

Ελπίζω να σου έδωσα μια εικόνα.

ΥΓ: Αυτά ισχύοθν τώρα. Τα πρώτα 2 χρόνια εδώ ήμουν δουλοπάροικος. Τώρα είμαι "πολίτης" και συνεχίζω να ανεβαίνω στην τροφική αλυσίδα.

Eξαιρετικα κατατοπιστικος, ευχαριστω πολυ. Αρα σε πιθανο ανοιγμα προς Γερμανια (ως μεταπτυχιακος), θα ησουν -μαλλον- θετικος για καποιον να το δοκιμασει!

Δημοσ.

Ναι.Προυπόθεση γνώσεις γερμανικών και προυπηρεσία/πρακτική.

Μόνο σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 300.000 κατοίκων, αλλιώς δεν γνωρίζεις κόσμο και αποκτάς ψυχολογικά προβλήματα.

Π.χ. η εταιρεία Phoenix Contact, εταιρέια Κολοσσό, πληρώνει σε φίλο που είναι σαν και εμένα Η.Μ.Μ.Υ. 90.000€/χρόνο αλλά έχει έδρα το Blomberg με15.000 κατοίκους. Αυτός άντεξε γιατί παντρεύτηκε ντόπια και έτσι ενσωματώθηκε στην κοινωνία. Εγώ ή θα είχα αυτοκτονήσει, ή θα προτιμούσα την ζωή στην Αθήνα με χάλια μισθό.

• Like 2
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Tantalos211 είπε

Ναι.Προυπόθεση γνώσεις γερμανικών και προυπηρεσία/πρακτική.

Μόνο σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 300.000 κατοίκων, αλλιώς δεν γνωρίζεις κόσμο και αποκτάς ψυχολογικά προβλήματα.

Π.χ. η εταιρεία Phoenix Contact, εταιρέια Κολοσσό, πληρώνει σε φίλο που είναι σαν και εμένα Η.Μ.Μ.Υ. 90.000€/χρόνο αλλά έχει έδρα το Blomberg με15.000 κατοίκους. Αυτός άντεξε γιατί παντρεύτηκε ντόπια και έτσι ενσωματώθηκε στην κοινωνία. Εγώ ή θα είχα αυτοκτονήσει, ή θα προτιμούσα την ζωή στην Αθήνα με χάλια μισθό.

Γερμανικα δε ξερω δυστυχως, ειμαι γαλλομαθης! Αυτο ειναι το μεγαλο μου μειον γι αυτες τις χωρες.

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Tantalos211 είπε

Κοίτα στη Γαλλόφωνη Ελβετία και στο Γαλλόφωνο Βέλγιο τότε. 

Αν υπαρχει καποιος που εχει αποψη για τις συγκεκριμενες περιοχες, θα βοηθουσε αρκετα.

Δημοσ.

Δεν εχω αποψη για τις συγκεκριμενες περιοχες που ανεφερες, αλλα θα συμφωνησω σε ολα οσα ειπε ο συμφορουμιτης πιο πανω.

Κατοικω και εγω στο εξωτερικο (ΗΒ) εδω και μια 5ετια και εργαζομαι σε βιομηχανια.
Δεν εχει νοημα να γραψω και εγω την δικη μου ιστορια λεπτομερως, απλα θα πω πως συμφωνω με τον προλαλησαντα γιατι και εδω στο ΗΒ καπως ετσι ειναι το περιβαλλον που περιγραφει.

Γνωμη μου ειναι να φυγεις απο την Ελλαδα, να προχωρησεις και εργασιακα αλλα και στο προσωπικο κομματι καθως η διαβιωση και εργασια στο εξωτερικο θα σε εξελιξει και ως ανθρωπο ταυτοχρονα και οχι μονο ως επαγγελματια.

Εκτος αν πιστευεις πως θα εισαι οκ και ικανοποιημενος με το να δουλευεις στην Ελλαδα με ενα μισθο χαμηλο και ενα κοστος ζωης εξωπραγματικο σε σχεση με αλλες ευρωπαικες χωρες - και φυσικα κατα 99% σε ενα περιβαλλον εργασιας αναξιοκρατικο, με συνθηκες εκφοβισμου, απληρωτες υπερωριες κλπ.

Δρομοι, επιλογες και λυσεις υπαρχουν και ειναι εκει, διαλεγεις και παιρνεις.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, merkon είπε

Δεν εχω αποψη για τις συγκεκριμενες περιοχες που ανεφερες, αλλα θα συμφωνησω σε ολα οσα ειπε ο συμφορουμιτης πιο πανω.

Κατοικω και εγω στο εξωτερικο (ΗΒ) εδω και μια 5ετια και εργαζομαι σε βιομηχανια.
Δεν εχει νοημα να γραψω και εγω την δικη μου ιστορια λεπτομερως, απλα θα πω πως συμφωνω με τον προλαλησαντα γιατι και εδω στο ΗΒ καπως ετσι ειναι το περιβαλλον που περιγραφει.

Γνωμη μου ειναι να φυγεις απο την Ελλαδα, να προχωρησεις και εργασιακα αλλα και στο προσωπικο κομματι καθως η διαβιωση και εργασια στο εξωτερικο θα σε εξελιξει και ως ανθρωπο ταυτοχρονα και οχι μονο ως επαγγελματια.

Εκτος αν πιστευεις πως θα εισαι οκ και ικανοποιημενος με το να δουλευεις στην Ελλαδα με ενα μισθο χαμηλο και ενα κοστος ζωης εξωπραγματικο σε σχεση με αλλες ευρωπαικες χωρες - και φυσικα κατα 99% σε ενα περιβαλλον εργασιας αναξιοκρατικο, με συνθηκες εκφοβισμου, απληρωτες υπερωριες κλπ.

Δρομοι, επιλογες και λυσεις υπαρχουν και ειναι εκει, διαλεγεις και παιρνεις.

Ευχαριστω πολυ για το σχολιο!

ΗΒ ειναι μια απ τις χωρες που θα ηθελα, αλλα λογω Brexit ακουγονται πολλα και διαφορα, τα οποια με κανουν αρκετα διστακτικο. Η εξελιξη σου αυτη την 5ετια, τοσο μισθολογικα (σου εξασφαλιζει καλη διαβιωση;) οσο και επαγγελματικα ειναι ικανοποιητικη; Θεωρεις οτι στην Ελλαδα, σε μια αντιστοιχη 5ετια, δε θα ειχες παρομοια εξελιξη; Πως σου ανοιξαν οι πορτες στο ΗΒ; Μεσω μεταπτυχιακου, πρακτικής ή απλα εστειλες CV;

Το κοστο ζωης ειναι υψηλο στην Ελλαδα και δη στην Αθηνα, δικιο εχεις, αλλα και εκει δεν ειναι (πανακριβα ενοικια κυριως) ;;

Επεξ/σία από yanis13
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, yanis13 είπε

Ευχαριστω πολυ για το σχολιο!

ΗΒ ειναι μια απ τις χωρες που θα ηθελα, αλλα λογω Brexit ακουγονται πολλα και διαφορα, τα οποια με κανουν αρκετα διστακτικο. Η εξελιξη σου αυτη την 5ετια, τοσο μισθολογικα (σου εξασφαλιζει καλη διαβιωση;) οσο και επαγγελματικα ειναι ικανοποιητικη; Θεωρεις οτι στην Ελλαδα, σε μια αντιστοιχη 5ετια, δε θα ειχες παρομοια εξελιξη; Πως σου ανοιξαν οι πορτες στο ΗΒ; Μεσω μεταπτυχιακου, πρακτικής ή απλα εστειλες CV;

Το κοστο ζωης ειναι υψηλο στην Ελλαδα και δη στην Αθηνα, δικιο εχεις, αλλα και εκει δεν ειναι (πανακριβα ενοικια κυριως) ;;

Πολλα ερωτηματα εθεσες και με χαρα θα στα απαντησω ολα αλλα το κειμενο που θα γραψω θα ειναι αρκετα μακρυ.

Η εξελιξη και οι ευκαιριες που μου προσεφερε αυτη η χωρα δε θα μου τις ειχε προσφερει η Ελλαδα ουτε σε 30 χρονια. Τοσο σε επαγγελματικο οσο και σε προσωπικο επιπεδο. Εχω πραγματοποιησει πραγματα που δε θα μπορουσα να κανω ποτε στην Ελλαδα, οπως πχ ταξιδια στο εξωτερικο 2-3 φορες τον χρονο (ξεχωριστα απο διακοπες στην Ελλαδα επισης 2-3 φορες τον χρονο), αγορα σπιτιου, δυνατοτητα για αποταμιευση και επενδυσεις, κλπ.
Εχω 3πλασιασει τον αρχικο μου μισθο μεσα σε 4 χρονια αφοτου ηρθα στην χωρα, ανεβαινοντας ταυτοχρονως θεσεις και λαμβανοντας πολυτιμη εμπειρια που στην Ελλαδα δε θα μπορουσα να την λαβω. Συμμετοχη σε project εκατομμυριων λιρων (να σημειωσω πως οι βιομηχανιες που εχω δουλεψει ειναι ολες πολυεθνικες ή Βρετανικες πολυ μεγαλες) αλλα και επαφη με ενα γενικοτερο περιβαλλον αναπτυξης και καινοτομιας που σου δινει τετοιες δυνατοτητες και ευκαιριες που ειναι αφανταστα πολλες. Και φυσικα υπαρχει μελλον ακομα καθως οι ευκαιριες ειναι εκει εξω και ειναι διαθεσιμες, απλα ολα ερχονται στην ωρα τους.
Και προσωπικα ομως εχω εξελιχθει και σαν ατομο και χαρακτηρας μεσω ολων αυτων των εμπειριων.

Οσο για το πως ανοιξαν οι πορτες. Δυσκολα. Και αυτο πριν το Brexit κιολας. Δυσκολα, αλλα οχι ακατορθωτα. Μεταπτυχιακο εξ αποστασεως απο Αγγλικο πανεπιστημιο που ετρεχε ακομα (δεν ειχα τελειωσει οταν ηρθα εδω) και που λιγο ρολο επαιξε θεωρω και επειτα πολυ θεληση και επιμονη σε αιτησεις εργασιας. Οχι εκατονταδες, αλλα χιλιαδες αιτησεις. Πηρε πολλους μηνες ερευνας και προσπαθειας, τελικα βρεθηκε μια θεση και για μενα ομως και μαλιστα αποδειχθηκε πως ηταν η καλυτερη δυνατη για το ξεκινημα μου εδω.

Οσο για το κοστος ζωης να σημειωσω πως δεν μενω Λονδινο. Το Λονδινο φημιζεται για το εξαιρετικα υψηλο κοστος ζωης και η Αγγλια δεν ειναι μονο το Λονδινο οπως καποιοι υποστηριζουν ή θεωρουν. Γνωστη αλυσιδα pub, γευμα που το προσφερει για 8 - 9 λιρες εκτος Λονδινου στο Λονδινο εχει σχεδον διπλασια τιμη. Και φυσικα οχι μονο αυτο. Η ευρεση σπιτιου και το κοστος διαβιωσης στο Λονδινο σε σχεση με την επαρχεια της Αγγλιας ειναι απλα καμια σχεση. Να σου δωσω παραδειγμα, στο Λονδινο με 600 λιρες (και μαλλον πολυ λιγα λεω) μενεις με αλλους 5 αν εισαι τυχερος ενω στην επαρχεια με το ιδιο ποσο ειχα νοικιασει μονοκατοικια με 2 υπνοδωματια, κηπο και παρκινγκ. 
Φυσικα το κοστος ζωης εχει αυξηθει και εδω τα τελευταια χρονια συνολικα στην χωρα και μαλιστα αρκετα σε σχεση με 2 χρονια πριν, καθως υπηρξαν και συνεχιζουν να υπαρχουν ανατιμησεις και αυξησεις στην ενεργεια και στους λογαριασμους, σε προιοντα στο σουπερ μαρκετ κλπ. Ενδεικτικα καυσιμο πετρελαιο ηταν στο 1.12 και εχει φτασει σημερα στο 1.65 (και αυτο με μειωση ξανα καθως πριν μερικους μηνες ηταν 1.99), λογαριασμοι ενεργειας εχουν ακριβυνει πολυ και το σουπερ μαρκετ επισης εχει παρει την ανιουσα.

Συνολικα ομως η σχεση μισθων - κοστους ζωης ειναι ακομα σε πολυ πολυ καλυτερα επιπεδα απο οτι στην Ελλαδα. Επιπλεον αν προσθεσεις και στην εξισωση το οτι το κρατος λειτουργει (λακκουβα στην περιοχη μου επιδιορθωθηκε σε λιγοτερο απο 24 ωρες και απλα ενημερωσα τον Δημο online προκειμενου να την φτιαξουν) και σεβεται τον πολιτη, την μηδενικη γραφειοκρατια καθως ολα γινονται online (δεν εχει χρειαστει ποτε να παω σε δημοσια υπηρεσια παρα μονο οταν εβγαλα το αντιστοιχο ΑΦΜ), τις δυνατοτητες απασχολησης και εξελιξης, την αξιοκρατια κλπ, ειναι ξεκαθαρα no brainer για μενα.

Τα μονα αρνητικα και σημαντικα θα ελεγα φυσικα, αλλα ειναι κατι υποκειμενικο αυτο, ειναι ο καιρος που ειναι σχεδον παντα μουντος, γκρι ή βροχερος, η κοινωνικη ζωη και η επαφη με τους ανθρωπους καθως και η διασκεδαση - κουλτουρα. Δεν ειναι τοσο πιθανο να κανεις παρεα με Αγγλους καθως προσωπικα βρισκω πως δεν εχουμε απολυτως τιποτα κοινο, αλλα εξαρταται και απο τον κυκλο που εχει φτιαξει κανεις και με ποιους συναναστρεφεται. 

Συγνωμη για το μεγαλο ποστ και ελπιζω να βοηθησα καπως

Επεξ/σία από merkon
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Εξαιρετικό σχόλιο, πολύ βοηθητικό, ευχαριστώ!

Μπαίνει και το ΗΒ λοιπόν στα υπόψιν. 

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, yanis13 είπε

Εξαιρετικό σχόλιο, πολύ βοηθητικό, ευχαριστώ!

Μπαίνει και το ΗΒ λοιπόν στα υπόψιν. 

Απλά να σημειώσω πως λόγω Brexit και ανάγκης για χορήγηση visa λογικά θα είναι αρκετά πιο δύσκολο το να βρεις κάτι σε σχέση με την προ Brexit εποχη.

Στο gov uk υπάρχουν αναλυτικά οι προϋποθέσεις για χορήγηση visa και υπαρχουν και στην ελληνικη γλωσσα μαπιστα, θα σου προτεινα να ριξεις μια ματια για να εχεις μια εικονα τι να περιμενεις.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...