Προς το περιεχόμενο

Νεος SSD

drpain

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα!!

Θα ήθελα να αλλάξω/προσθέσω ενα νεο SSD στο παρακατω συστημα κυριως λογω χωρου και χωρις ιδιαιτερες απαιτησεις περαν της αξιοπιστιας

Φανταζομαι οτι το 1 TB ειναι ιδανικο? budget 100 euro

Ευχαριστω πολύ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

13 λεπτά πριν, drpain είπε

Καλημερα!!

Θα ήθελα να αλλάξω/προσθέσω ενα νεο SSD στο παρακατω συστημα κυριως λογω χωρου και χωρις ιδιαιτερες απαιτησεις περαν της αξιοπιστιας

Ευχαριστω πολύ

https://www.skroutz.gr/s/25837599/Samsung-980-Pro-SSD-1TB-M-2-NVMe-PCI-Express-4-0-MZ-V8P1T0BW.html

ιδανικα θα επαιρνα 2ΤΒ στη θεση σου και θα ξηλωνα τελειως και τον ssd που εχεις και τον hdd.

• Like 2

50 λεπτά πριν, drpain είπε

Καλημερα!!

Ευχαριστω πολύ

Σε αυτά τα λεφτά παίρνεις nvme 2 TB κι ας είναι ελάχιστα πιο αργοί, δεν θα καταλάβεις διαφορά.

https://www.skroutz.gr/c/88/ssd-sklhroi-diskoi/f/909635_916680/2TB-NVMe.html?o=nvme+2+tb&order_by=pricevat&order_dir=asc&price_min=&price_max=106

• Like 1

Στις 15/3/2023 στις 4:32 ΜΜ, drpain είπε

ευχαριστω για τις απαντησεις

δεν θα εχω θεμα με μητρικη? δεχεται Μ2?

Εαν μιλαμε για την χ470 που εχεις στην υπογραφη σου, προφανως και δέχετε->

iiBbxbisUvBGyUit_setting_xxx_0_90_end_1000.png

Στις 15/3/2023 στις 11:25 ΠΜ, Ntinaras είπε

ιδανικα θα επαιρνα 2ΤΒ στη θεση σου και θα ξηλωνα τελειως και τον ssd που εχεις και τον hdd.

η αποψη μου

- στατιστικα οι βλαβες στους ssd ειναι περισσοτερες απο τους hdd
- οσο για τις τιμες, οι hdd εχουν πολυ χαμηλοτερες τιμες στο TB
- hdd περισσοτερα ΤΒ ανα τεμαχιο

ssd λοιπον για το λειτουργικο και τις εφαρμογες και hdd για τα data του καταναλωτη

• Like 2

9 λεπτά πριν, lneam είπε

η αποψη μου

- οσο για τις τιμες, οι hdd εχουν πολυ χαμηλοτερες τιμες στο TB
- hdd περισσοτερα ΤΒ ανα τεμαχιο

ssd λοιπον για το λειτουργικο και τις εφαρμογες και hdd για τα data του καταναλωτη

Δεν υπαρχει λογος να εχεις μεσα στο pc ενα δισκο που θα ρουφαει ρευμα και θα παραγει κραδασμους και φασαρια.

Αφου μιλαμε για 1-2 ΤΒ, κλαιν

να πως πως ηθελε 8ΤΒ και ανω , ναι, να παει σε σκληρο δισκο.

• Like 1

7 ώρες πριν, Ntinaras είπε

Δεν υπαρχει λογος να εχεις μεσα στο pc ενα δισκο που θα ρουφαει ρευμα και θα παραγει κραδασμους και φασαρια.

Αφου μιλαμε για 1-2 ΤΒ, κλαιν

να πως πως ηθελε 8ΤΒ και ανω , ναι, να παει σε σκληρο δισκο.

για το πρωτο να σου πως εχω καλης ποιοτητας κουτια - οτι τιποτα τρελα χρηματα - και εχουν συρταρια με αντικραδασμικα λαστιχα. Τιποτα απο αυτα τα 2 δεν υπαρχουν. Μπορεις να βρεις σε λογικες τιμες αυτα τα tray, σε ενα-ενα για γενικης χρησης τοποθετηση. Δυσκολα καποιος θα εχει πανω απο 2 μηχανικους δισκους.

αυτο με το ρευμα καταναλωσης του hdd ειναι κακη πληροφοριση. Διαβαζοντας τα τεχνικα βιβλια πχ 18ΤΒ δισκου δεν εχουμε καταναλωση πανω απο 9W. Μονα κατα την εκινηση του PC τοτε ειναι x2. Και κατι ακομα > ολα πανω στο μηχανημα οταν κανουμε power ON εχουν μεγαλα ρευματα εκκινησης. Εαν τωρα παμε σε δισκους μικροτερης χωριτηκοτητας απο 1-6ΤΒ εχουν ακομα μικροτερες καταναλωσεις. Και αυτοι συνηθως βρισκονται στα περισσοτερα PC στα σπιτια. Γενικως οι hdd δισκοι εχουν τοσο μικρες καταναλωσεις σε σχεση με ολα τα αλλα στο pc που κανενας δεν ασχολειται. Εκτος και εαν κανεις συγκρισεις με τις καταναλωσεις του mouse / keyboard.

γενικα ειμαι της αποψης να εχουμε ενα ssd απο 250-1024GB για το λειτουργικο και τις εφαρμογες και ενα HDD 2-6TB για προσωπικα αρχεια. Εαν λοιπον χαλασει βαση στατιστικων πρωτα ο ssd ΔΕΝ θα χασουμε τα αρχεια μας. Οτι ειχε ο ssd υπαρχουν σε ολους τους υπολογιστες του κοσμου. Κοινα αρχεια ειναι.

σημειωση > τα μεγεθη χωριτικοτητας ssd + hdd που εχω βαλει ειναι για ενα τυπικο σπιτι. Καμια σχεση με τους enthusiast ή τους επαγγελματιες

Στις 17/3/2023 στις 10:28 ΠΜ, lneam είπε

η αποψη μου

Για δώσε κάποιο link για το παραπάνω.

-Δεν συζητάω για τα max tbw που εκεί θεωρώ ότι όταν τα ξεπεράσεις και δεν το πάρεις γραμμή είναι 100% user error.-

Από προσωπική εμπειρία οι SSD/nvme είναι αρκετά πιο ασφαλής (ένας 120αρης ocz agility 3 μονο μου έχει "σκάσει" έπειτα από 7 χρόνια χρήσης 2009-2016 και αυτός είχε προειδοποιήσει πολύ νωρίτερα οπότε δεν υπήρξε θέμα να χαθούν αρχεία)

Ειδικα για χρήση σε λάπτοπ και εξωτερικών δίσκων που εκεί μπαίνει και η μεταβλητή των κραδασμών και κακής χρήσης(κοπανηματα στην μεταφορά και αποσύνδεση ενώ δεν έχει γίνει ασφαλής κατάργηση)

Το ίδιο και σε θέματα κατανάλωσης ρεύματος σε laptop που είναι σαφέστατα μικρότερη των nvme σε σχέση με τους hdd.

48 λεπτά πριν, @topos είπε

Για δώσε κάποιο link για το παραπάνω.

-Δεν συζητάω για τα max tbw που εκεί θεωρώ ότι όταν τα ξεπεράσεις και δεν το πάρεις γραμμή είναι 100% user error.-

Από προσωπική εμπειρία οι SSD/nvme είναι αρκετά πιο ασφαλής (ένας 120αρης ocz agility 3 μονο μου έχει "σκάσει" έπειτα από 7 χρόνια χρήσης 2009-2016 και αυτός είχε προειδοποιήσει πολύ νωρίτερα οπότε δεν υπήρξε θέμα να χαθούν αρχεία)

Ειδικα για χρήση σε λάπτοπ και εξωτερικών δίσκων που εκεί μπαίνει και η μεταβλητή των κραδασμών και κακής χρήσης(κοπανηματα στην μεταφορά και αποσύνδεση ενώ δεν έχει γίνει ασφαλής κατάργηση)

Το ίδιο και σε θέματα κατανάλωσης ρεύματος σε laptop που είναι σαφέστατα μικρότερη των nvme σε σχέση με τους hdd.

- εαν διαβασεις τα παραπανω ποστ θα δεις πως η χρηση του ssd ειναι για επιτραπεζιο pc και οχι notebook

- τα στατιστικα εχουν ως εξης. Οι ssd με 3-5 χρονια ζωης και οι hdd 10-20 χρονια. Ολα αυτα σε σταθερο συστημα και καλη χρηση (καθημερινη)

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 17/3/2023 στις 6:20 ΜΜ, lneam είπε

για το πρωτο να σου πως εχω καλης ποιοτητας κουτια - οτι τιποτα τρελα χρηματα - και εχουν συρταρια με αντικραδασμικα λαστιχα. Τιποτα απο αυτα τα 2 δεν υπαρχουν. Μπορεις να βρεις σε λογικες τιμες αυτα τα tray, σε ενα-ενα για γενικης χρησης τοποθετηση. Δυσκολα καποιος θα εχει πανω απο 2 μηχανικους δισκους.

Εξαρτάται από το κατά πόσο προσέχεις/ενοχλείσαι από το θόρυβο του PC.

Έχω στο PC μου 3 SSD και έναν από τους πιο αθόρυβους HDD. Έναν 1TB 2.5 ιντσών και 5400rpm.

Fan stop στη GPU και από το bios power off στους 140mm ανεμιστήρες του κουτιού όταν η θερμοκρασία συστήματος είναι χαμηλή.

Ε, το μόνο που ακούγεται ελαφρά (σε απόλυτη ησυχία) είναι ο ήχος από την περιστροφή του δίσκου. Δεν ενοχλεί γιατί είναι αθόρυβος mobile 2.5in 5400rpm δίσκος.

Αλλά πριν είχα έναν 2TB WD Gold 7200rpm και, αν και αθόρυβος για 7200rpm, τον άκουγα συνέχεια. Μόνο όταν έκανε spin down δεν τον άκουγα.

Ο ήχος από την περιστροφή (σαν φύσημα ακούγεται) των HDD δεν περιορίζεται ούτε με αντικραδασμικά λαστιχάκια, ούτε συρτάρια, ούτε με τίποτα.

Μόνο ίσως με αθόρυβα κουτιά με μπόλικη ηχομόνωση. Αλλά τότε ... χάνεις πολύ σε airflow.

19 ώρες πριν, lneam είπε

Οι ssd με 3-5 χρονια ζωης

Έχω έναν έναν Sandisk Extreme Pro 480GB από το 2013 με 97% life remaining.;)

Βρίσκεται σαν 3ος SSD, μετά τους 2 NVMe, στο σύστημα μου, το οποίο είναι το 3ο κατά σειρά από το 2013. Μη γενικεύουμε.

19 ώρες πριν, lneam είπε

και οι hdd 10-20 χρονια

Μόνο αν είσαι τυχερός.

αυτο με το ρευμα καταναλωσης του hdd ειναι κακη πληροφοριση. Διαβαζοντας τα τεχνικα βιβλια πχ 18ΤΒ δισκου δεν εχουμε καταναλωση πανω απο 9W. Μονα κατα την εκινηση του PC τοτε ειναι x2. Και κατι ακομα > ολα πανω στο μηχανημα οταν κανουμε power ON εχουν μεγαλα ρευματα εκκινησης. Εαν τωρα παμε σε δισκους μικροτερης χωριτηκοτητας απο 1-6ΤΒ εχουν ακομα μικροτερες καταναλωσεις.

Έχουν όμως μια παγία κατανάλωση 3-4-5W για το spinning του δίσκου. Αντίθετα οι SSD καταναλώνουν ενέργεια μόνο όταν κάνουν κάτι (access, read/write).

Επεξ/σία από kkatzos
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, kkatzos είπε

Μόνο αν είσαι τυχερός.

αν θελεις να λειτουργει ο D δισκος hdd ,10-20 χρονια, πας στις ρυθμισεις των win power managment και κλεινεις το auto power OFF. Δηλαδη θελουμε να λειτουργει μονιμα ο δισκος.

οσο για τον ssd C αστον να εχει το OS

Επεξ/σία από lneam

Στις 18/3/2023 στις 4:09 ΜΜ, lneam είπε

- εαν διαβασεις τα παραπανω ποστ θα δεις πως η χρηση του ssd ειναι για επιτραπεζιο pc και οχι notebook

- τα στατιστικα εχουν ως εξης. Οι ssd με 3-5 χρονια ζωης και οι hdd 10-20 χρονια. Ολα αυτα σε σταθερο συστημα και καλη χρηση (καθημερινη)

σταθερή χαμηλή θερμοκρασία αεριζόμενος εξου και το desktop -εκεί είναι το κλειδί , ο ssd αν χαλάσει ic κλαφτα Χαράλαμπε στον hdd τα bad sectors (η πιο συνήθης προειδοποιητικη βλάβη) δεν εμποδίζουν την ανάκτηση μερικώς των δεδομένων 

• Like 1

8 ώρες πριν, Aris_ είπε

σταθερή χαμηλή θερμοκρασία αεριζόμενος εξου και το desktop -εκεί είναι το κλειδί , ο ssd αν χαλάσει ic κλαφτα Χαράλαμπε στον hdd τα bad sectors (η πιο συνήθης προειδοποιητικη βλάβη) δεν εμποδίζουν την ανάκτηση μερικώς των δεδομένων 

ακριβως αυτο κανω σε ολα τα κουτια που ειχα / εχω. Οσο φθηνα και εαν ειναι. Βαζω ενα hdd tray (3 θεσεις) με ανεμηστηρα 12cm και αντικραδασμικα o-ring / λαστιχα.

αυτο με το ρευμα καταναλωσης του hdd ειναι κακη πληροφοριση. Διαβαζοντας τα τεχνικα βιβλια πχ 18ΤΒ δισκου δεν εχουμε καταναλωση πανω απο 9W. Μονα κατα την εκινηση του PC τοτε ειναι x2. Και κατι ακομα > ολα πανω στο μηχανημα οταν κανουμε power ON εχουν μεγαλα ρευματα εκκινησης. Εαν τωρα παμε σε δισκους μικροτερης χωριτηκοτητας απο 1-6ΤΒ εχουν ακομα μικροτερες καταναλωσεις. Και αυτοι συνηθως βρισκονται στα περισσοτερα PC στα σπιτια. Γενικως οι hdd δισκοι εχουν τοσο μικρες καταναλωσεις σε σχεση με ολα τα αλλα στο pc που κανενας δεν ασχολειται. Εκτος και εαν κανεις συγκρισεις με τις καταναλωσεις του mouse / keyboard.

γενικα ειμαι της αποψης να εχουμε ενα ssd απο 250-1024GB για το λειτουργικο και τις εφαρμογες και ενα HDD 2-6TB για προσωπικα αρχεια. Εαν λοιπον χαλασει βαση στατιστικων πρωτα ο ssd ΔΕΝ θα χασουμε τα αρχεια μας. Οτι ειχε ο ssd υπαρχουν σε ολους τους υπολογιστες του κοσμου. Κοινα αρχεια ειναι.

σημειωση > τα μεγεθη χωριτικοτητας ssd + hdd που εχω βαλει ειναι για ενα τυπικο σπιτι. Καμια σχεση με τους enthusiast ή τους επαγγελματιες

Και εγώ έχω καλής ποιότητας κουτιά (τα οποία κόστισαν αρκετά χρήματα), με αντικραδασμικά λάστιχα. Πρώτα από το PC έφυγαν οι enterprise δίσκοι και πήγαν σε άλλο δωμάτιο σε NAS για να σταματήσει ο πονοκέφαλος από τον θόρυβο τους. Έμειναν στο κουτί μόνο οι WD RED που είναι αθόρυβοι. Μετά από λίγο δεν άντεχα και τους RED, τους ξήλωσα έβαλα 3 μεγάλους NVME και βρήκα την ησυχία μου.

Αν δεν ακούς τους HDD στο μηχάνημα σου μπορεί να σημαίνει μόνο ότι έχεις πολύ θόρυβο στο χώρο (ίσως από το CPU/GPU), ο θόρυβος πάντως είναι εκεί.

Στις 15/3/2023 στις 12:04 ΜΜ, fotaras76 είπε

Σε αυτά τα λεφτά παίρνεις nvme 2 TB κι ας είναι ελάχιστα πιο αργοί, δεν θα καταλάβεις διαφορά.

https://www.skroutz.gr/c/88/ssd-sklhroi-diskoi/f/909635_916680/2TB-NVMe.html?o=nvme+2+tb&order_by=pricevat&order_dir=asc&price_min=&price_max=106

Είναι και το θέμα της αξιοπιστίας όχι μόνο της ταχύτητας, εγώ θα κοιτούσα αυτούς τους NVME μόνο αν δεν υπήρχε περιθώριο ούτε να πάρω μικρότερο ούτε να ξοδέψω παραπάνω.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...