Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Haldol είπε

έχει νόημα ακόμα και να πετάξεις λειτουργικές πυρακτώσεως και να τις αντικαταστήσεις.

Αυτο.
Ειχα ενα κουτι που ειχα μαζεμενες τις πυρακτωσεως που αλλαζα με led  και καθε φορα που το συναντουσα αυτο σκεφτομουν.

• 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 11/4/2023 στις 12:27 ΠΜ, MikhailBakurin είπε

δε σκέφτομαι καθόλου το "σβήσε το φως". Έχει φύγει 8 χρόνια από τη ζωή μου ως έννοια.

Των γονιών μου πάλι όχι. Μπορεί να μην αφήνουν μια λάμπα led αναμμένη ούτε λεπτό παραπάνω, αλλά μπορεί να αφήσουν 20-30 λεπτά την τηλεόραση αναμμένη αφού ''θα ξαναγυρίσουν πάλι''.

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε

Των γονιών μου πάλι όχι. Μπορεί να μην αφήνουν μια λάμπα led αναμμένη ούτε λεπτό παραπάνω, αλλά μπορεί να αφήσουν 20-30 λεπτά την τηλεόραση αναμμένη αφού ''θα ξαναγυρίσουν πάλι''.

Κλασικό και αγαπημένο φαινόμενο. Και οι δικοί μου το ίδιο (ο πατέρας μου πιο έντονα). Το φως άμα δε κλείσει το ίδιο δευτερόλεπτο που τέλειωσε η απαίτησή του, ακούμε το «κλείσε τα φώτα καίνε ρεύμα». Την ίδια στιγμή η τηλεόραση μπορεί να δίνει πόνο προβάλλοντας διαφημίσεις, ή να μπαίνει το θερμοσίφωνο σε λειτουργία, χωρίς εν τέλει ν' αξιοποιείται το ζεστό νερό, «ε για να υπάρχει άμα χρειαστεί».

:D

• Like 1
  • Haha 1
  • 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Για να μην ανοιγω νεο νημα:

οι λαμπες 'οικονομιας', χανουν σε αποδοση οσο περναει ο καιρος;

Εχω την εντυπωση, σαν να πεφτει ο φωτισμος που δινουν.

Εχω ακομη καποιες παλιες λαμπες 'οικονομιας' και ειπα να μην τις πεταξω.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Θυμάμαι να έχω αλλάξει πολυκαιρισμένες λάμπες φθορισμού στα 90s σε εργασιακό χώρο (αρκετά κομμάτια) και πάθανε σοκ από τη διαφορά (με τις καινούργιες φθορισμού). Επειδή η πτώση της φωτεινότητας γινόταν σταδιακά δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι...δεν βλέπανε :) και ξαφνικά "είδαν το φως το αληθινό"!!!

• Like 1
Δημοσ.
Στις 14/5/2024 στις 10:43 ΠΜ, mindreader είπε

Για να μην ανοιγω νεο νημα:

οι λαμπες 'οικονομιας', χανουν σε αποδοση οσο περναει ο καιρος;

Εχω την εντυπωση, σαν να πεφτει ο φωτισμος που δινουν.

Εχω ακομη καποιες παλιες λαμπες 'οικονομιας' και ειπα να μην τις πεταξω.

ναι διότι μετά από καιρό αρχίζει και μαυρίζει το μάτι που βγάζει την έντονο φωτισμό.

μη ξεχνάτε ότι τα led δεν έχει την δυνατότητα να κάνει "διάχυση δέσμη φωτός" όπως τα πυρακτώσεως και είναι τα μόνα που πλησιάζουν σε θερμοκρασία κελβιν του ήλιου. και τα μειονεκτήματα το έχουν αναφέρει παραπάνω.

• Like 1
Δημοσ.
5 hours ago, haris_216 said:

Θυμάμαι να έχω αλλάξει πολυκαιρισμένες λάμπες φθορισμού στα 90s σε εργασιακό χώρο (αρκετά κομμάτια) και πάθανε σοκ από τη διαφορά (με τις καινούργιες φθορισμού). Επειδή η πτώση της φωτεινότητας γινόταν σταδιακά δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι...δεν βλέπανε :) και ξαφνικά "είδαν το φως το αληθινό"!!!

Λαμπες φθορισμου ειναι οι 'οικονομιας';

Υπηρχαν στη δεκατια του 90, υπηρχε τοτε κατι αλλο περα απο πυρακτωσεως;

Δημοσ.
5 ώρες πριν, haris_216 είπε

Σε αυτές είχα σαν μπούσουλα αν μαύριζε το γυαλί στις άκρες.Τότε τις άλλαζα,μαζί με σταρτερ.

Δημοσ.
40 minutes ago, mindreader said:

Λαμπες φθορισμου ειναι οι 'οικονομιας';

Υπηρχαν στη δεκατια του 90, υπηρχε τοτε κατι αλλο περα απο πυρακτωσεως;

Ναι, απλά με ενσωματωμένα όλα τα κυκλώματα και... «τυλιγμένες» και για να μην είναι μακρυνάρια. Αλλά είναι το ίδιο "είδος" λάμπας κατά τ' άλλα.

• Like 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι λαμπτήρες cfl σε ντουί, μπορεί να έλυσαν κάποια προβλήματα σε σχέση με τις μακριές σωλήνες cfl (μικρότερο μέγεθος, επιλογή θερμότερης θερμοκρασίας χρώματος) αλλά εξακολούθησαν να πάσχουν σε κάποια θέματα. Η αυξημένη θερμοκρασία όταν τα τοποθετούσες σε κλειστά φωτιστικά ή όταν τις βίδωνες με το ballast προς τα πάνω, τους μείωνε το χρόνο ζωής. 

Επίσης η ζωή τους ήταν μικρότερη από τις μεγάλες σωλήνες cfl , αφού το πόσο φωτεινοί θα ήταν, εξαρτιόταν από το εμβαδόν της λάμπας. Έτσι οι μικρές cfl όπου ήταν περίπου 35cm τυλιγμένος σωλήνας, ήθελε παραπάνω ρεύμα για να αποδώσει αντίστοιχα.  Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός πως σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, ήθελαν λίγα λεπτά για να αποδώσουν τη μέγιστη φωτεινότητα, καθώς επίσης και το ότι, όλες οι cfl περιέχουν υδράργυρο (κάτι κακό σε μεγάλη κλίμακα όσον αφορά την ανακύκλωσή τους) και δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιλεχθούν σήμερα, συγκρινόμενοι με μια λάμπα led.

Οι led έχουν λυμένα όλα τα θέματα των cfl, ακόμη και οι πιο προσιτές έχουν καλή συμπεριφορά στη θερμοκρασία χρώματος (κι ακόμα καλύτερη οι premium μάρκες), καλύτερη διαχείριση θερμότητας από τις αρχικές παρτίδες, ακόμη και τα smart χαρακτηριστικά που συναντούμε σε μερικές .   Αν και θα μπορούσαμε βέβαια να τους προσάψουμε ως αρνητικό, τα προβλήματα παρεμβολών ραδιοσυχνοτήτων.

Το ότι οι CFL ήταν πιο οικονομικές αρχικά από τις πυρακτώσεως και ύστερα κατάφεραν και μείωσαν το μέγεθός τους τόσο πολύ, ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα για την εποχή τους. Όμως πλέον ξεπεράστηκαν και έχουν δώσει τη θέση τους στις LED, όπου σε γενικές γραμμές σήμερα είναι μονόδρομος στις οικιακές εφαρμογές. Δεν τίθεται πλέον θέμα επιλογής μεταξύ των δύο αυτών τεχνολογιών.

Επεξ/σία από warewolf
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ό,τι και να λέτε την ποιότητα φωτισμού μιας αλογόνου/πυρακτώσεως δεν θα την φτάσουν ποτέ οι LED των supermarket (τεράστια κενά στο βαθύ κόκκινο). Κρατάω ακόμα μια ντιμαριζόμενη για το πορτατίφ για το γλυκό κοκκινωπό φως του ηλιοβασιλέματος και καθώς και δυο 12βολτες φωτογραφικές όταν πρέπει να δω σωστά χρώματα στο γραφείο. Και στο αυτοκίνητο, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω retrofit με LED στα φανάρια, οπότε παίρνω αλογόνου. Βοηθάνε και να μην πιάνουν χιόνι 😂

Α και σε φωτιστικά G9 οι LED φαίνονται κακάσχημες και δεν φτάνουν ούτε κατά διάνοια τα lumen των αλογόνου.

Νομίζω ότι βιαστήκαμε λίγο με τις λάμπες LED. Για να μη θυμηθώ τα πρώτα χρόνια που πληρώναμε 10 € τη λάμπα και μας έλεγαν ότι θα κρατήσει 15 χρόνια , ενώ μέσα σε 2 χρόνια τα ηλεκτρονικά τους τα έφτυναν από τη ζέστη στο ντουί.

Είμαι υπέρ των λεντοταινιών της σχεδίασης φωτιστικών LED από την αρχή. Όσο για τις φθορισμού, ίσως σε κανα σολάριουμ, μέχρι εκεί.

Επεξ/σία από doomnx
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 10/5/2023 στις 9:38 ΠΜ, Haldol είπε

Κλασικό και αγαπημένο φαινόμενο. Και οι δικοί μου το ίδιο (ο πατέρας μου πιο έντονα). Το φως άμα δε κλείσει το ίδιο δευτερόλεπτο που τέλειωσε η απαίτησή του, ακούμε το «κλείσε τα φώτα καίνε ρεύμα». Την ίδια στιγμή η τηλεόραση μπορεί να δίνει πόνο προβάλλοντας διαφημίσεις, ή να μπαίνει το θερμοσίφωνο σε λειτουργία, χωρίς εν τέλει ν' αξιοποιείται το ζεστό νερό, «ε για να υπάρχει άμα χρειαστεί».

:D

Σου χω χειροτερο, ξερω ατομο σχεδον ολη μερα ο θερμοσιφωνας ανοιχτος <<ε αφου κλεινει μωρε , εχει θερμοστατη>>

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, doomnx είπε

Ό,τι και να λέτε την ποιότητα φωτισμού μιας αλογόνου/πυρακτώσεως δεν θα την φτάσουν ποτέ οι LED των supermarket (τεράστια κενά στο βαθύ κόκκινο).

H Philips έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετά χρόνια τη σειρά λαμπτήρων "Warm Glow", όπου διαθέτουν ταυτόχρονα δυο σετ διόδων.  Το κάθε ένα διαθέτει διαφορετικό χρώμα επίστρωσης φωσφόρου, όπου τους δίνει διαφορετική θερμοκρασία χρώματος. Δουλεύοντας σε πλήρη ισχύ, η θερμοκρασία χρώματος αθροίζεται και δίνει 2700Κ.

Καθώς τις ντιμάρεις όμως, κάποια στιγμή σβήνουν εντελώς οι ψυχρότεροι δίοδοι  και από 2700Κ καταλήγεις στα 2100Κ.  Έτσι, έχεις πιο πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα, σχεδόν όμοιο με μια ντιμαρισμένη πυρακτώσεως ή αλογόνου.

Η απλή σειρά "Warm Glow" πλέον εδώ και κανένα χρόνο έχει καταργηθεί, (ότι βρεις θα είναι στοκ) και αντικαταστάθηκε από τη σειρά Philips Ultra Definition, οι οποίες στις θερμής θερμοκρασίας χρώματος dimmable λάμπες , περιλαμβάνουν το λεγόμενο "Warm Glow." (έχουν και βελτιωμένο CRI95, έναντι του CRI90 των παλαιότερων που αντικατέστησαν)

Οπότε ψάξε για philips που να αναφέρουν στη συσκευασία "warm Glow effect".

Σου παραθέτω ενδεικτικά κάποιες φωτός.

Spoiler

Philips-Ultra-Definition-LED-60-Watt-A19-Light-Bulb-Frosted-Soft-White-Dimmable-E26-Medium-Base-4-Pa-6-48d8-88e1-c5c9dec3ca33.7c0bfed4978d3afca8130c07b0af4b6c.webp.60bc799d947bc3b24e1d22a94723868f.webp71NmljcMHIL._AC_UF8941000_QL80_.jpg.8a1d7aa4f21968bcb9f6e6ef646b1005.jpg

https://www.usa.lighting.philips.com/consumer/choose-a-bulb/warm-glow-dimmable-led-lighting

Επεξ/σία από warewolf
  • Thanks 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, warewolf είπε

H Philips έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετά χρόνια τη σειρά λαμπτήρων "Warm Glow", όπου διαθέτουν ταυτόχρονα δυο σετ διόδων.  Το κάθε ένα διαθέτει διαφορετικό χρώμα επίστρωσης φωσφόρου, όπου τους δίνει διαφορετική θερμοκρασία χρώματος. Δουλεύοντας σε πλήρη ισχύ, η θερμοκρασία χρώματος αθροίζεται και δίνει 2700Κ.

Καθώς τις ντιμάρεις όμως, κάποια στιγμή σβήνουν εντελώς οι ψυχρότεροι δίοδοι  και από 2700Κ καταλήγεις στα 2100Κ.  Έτσι, έχεις πιο πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα, σχεδόν όμοιο με μια ντιμαρισμένη πυρακτώσεως ή αλογόνου.

Η απλή σειρά "Warm Glow" πλέον εδώ και κανένα χρόνο έχει καταργηθεί, (ότι βρεις θα είναι στοκ) και αντικαταστάθηκε από τη σειρά Philips Ultra Definition, οι οποίες στις θερμής θερμοκρασίας χρώματος dimmable λάμπες , περιλαμβάνουν το λεγόμενο "Warm Glow." (έχουν και βελτιωμένο CRI95, έναντι του CRI90 των παλαιότερων που αντικατέστησαν)

Οπότε ψάξε για philips που να αναφέρουν στη συσκευασία "warm Glow effect".

Σου παραθέτω ενδεικτικά κάποιες φωτός.

Απόκρυψη περιεχομένων

Philips-Ultra-Definition-LED-60-Watt-A19-Light-Bulb-Frosted-Soft-White-Dimmable-E26-Medium-Base-4-Pa-6-48d8-88e1-c5c9dec3ca33.7c0bfed4978d3afca8130c07b0af4b6c.webp.60bc799d947bc3b24e1d22a94723868f.webp71NmljcMHIL._AC_UF8941000_QL80_.jpg.8a1d7aa4f21968bcb9f6e6ef646b1005.jpg

https://www.usa.lighting.philips.com/consumer/choose-a-bulb/warm-glow-dimmable-led-lighting

7 $/λάμπα; Καλά είμαι και με το ντιμαρισμένο αλογόνου 😂

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...