Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

γενικα δε ξερω τπτ για το αντικείμενο

το σπιτι είχε πυρακτωσεως και έτυχε σήμερα που μπήκα να πληρώσω το αέριο απ τη σελίδα της Ηρων στο ιντερνετ ελεγε σε ενα banner οτι με led έχεις 90% οικονομία

ισχύει?

Δημοσ.

Όσες led αγοράσεις να πας σε ειδικό μαγαζί και να στις βάλει ο υπάλληλος να δεις τι φως βγάζουν, υπάρχουν διάφορα επίπεδα ισχύος, φωτεινότητες σε lumen ανά W και θερμοκρασίες χρώματος, ψυχρο θερμό κτλ. 

Σε σχέση με τις παλιές λάμπες η οικονομία είναι πολύ μεγάλη. 

• Like 2
Δημοσ.

Πέραν όλων των παραπάνω, οι LED επειδή είναι πιο αποδοτικές, εκπέμπουν και λιγότερη θερμότητα. Ιδιαίτερα ωφέλιμο το καλοκαίρι! Πχ στο δωμάτιο μου είχα παλαιού τύπου ιωδινης λάμπα 100-120 W και το καλοκαίρι δεν τολμαγα να την ανάψω. Τώρα με τη LED στα 9W περίπου, έχω ίδια φωτεινότητά και δεν πεθαίνω από τη ζέστη το καλοκαίρι 😊.

• Like 1
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 14/3/2023 στις 8:38 ΠΜ, PharmChem είπε

Πέραν όλων των παραπάνω, οι LED επειδή είναι πιο αποδοτικές, εκπέμπουν και λιγότερη θερμότητα. Ιδιαίτερα ωφέλιμο το καλοκαίρι! Πχ στο δωμάτιο μου είχα παλαιού τύπου ιωδινης λάμπα 100-120 W και το καλοκαίρι δεν τολμαγα να την ανάψω. Τώρα με τη LED στα 9W περίπου, έχω ίδια φωτεινότητά και δεν πεθαίνω από τη ζέστη το καλοκαίρι 😊.

το χειμώνα όμως??? :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι λάμπες LED παράγουν πεεερίπου 10 φορές το φως που παράγουν οι πυρακτώσεως για την ίδια ηλεκτρική ισχύ. Οπότε ναι, αυτό που λένε ισχύει. Μη βιαστείς όμως ν' αλλάξεις τη λάμπα σε κάθε υπόγα ή άλλο σημείο που δεν ανάβει πρακτικά ποτέ, διότι δε θα κερδίσεις τίποτα.

Γενικά, όποια λάμπα καίγεται την αλλάζεις απλά με μία LED. Δε ξαναγοράζεις πυρακτώσεως, ούτε αλογόνου. Δεν υπάρχει λόγος. Ακόμα και να ανάβει σπάνια, οπότε ίσως να μην έχει νόημα η οικονομία ρεύματος, οι LED καίγονται σε αρκετές περισσότερες ώρες, οπότε καταλήγεις πάλι να σε συμφέρει λόγω του ότι θα ξαναλάξεις σε... 25 χρόνια! :P

Σε χώρο όμως που κινείσαι και χρησιμοποιείς (καθιστικό, κουζίνα, μπάνια, κ.λπ) εννοείται πως είναι επιτακτική η άμεση αλλαγή διότι οι ώρες λειτουργίας είναι αρκετές και το ρεύμα μαζεύεται. Για τέτοιους χώρους η απόσβεση έρχεται πολύ σύντομα, οπότε έχει νόημα ακόμα και να πετάξεις λειτουργικές πυρακτώσεως και να τις αντικαταστήσεις.

Α, και να προσθέσω... για να μη βρίζεις τον ΗΡΩΝα μετά. Οι λάμπες LED θα σου κάνουν μεν πολύ μεγάλη οικονομία, αλλά στο πόσο ρεύμα καίνε ΑΥΤΕΣ, όχι (αναγκαστικά) στο σύνολο του λογαριασμού. Αν δηλαδή όλες οι λάμπες του σπιτιού σου είναι μαζί 100W και ανάβουν κάθε μέρα 6 ώρες (δηλαδή 0,6 kWh τη μέρα), αλλά ταυτόχρονα καις κάθε μέρα για μπάνιο ένα θερμοσίφωνα 4 kW για 1 ώρα (δηλαδή 4 kWh τη μέρα), μη νομίζεις ότι θα "καταλάβεις" και την όποια οικονομία. Οπότε καλό θα ήταν να εξετάσεις τα φορτία του σπιτιού σου και να δεις τι θα πρέπει να περιμένεις. Πάλι αξίζει να τις αλλάξεις (τουλάχιστον αυτές που δουλεύονται), απλά μη νομίζεις ότι αν σου 'ρχεται 80€ το μήνα λογαριασμός, μόλις αλλάξεις λάμπες θα πέσεις π.χ. στα 50€. Μπορεί να πέσεις στα 78€ και να βρίζεις! :P

Επεξ/σία από Haldol
  • Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, achilles_g_ είπε

το χειμώνα όμως??? :)

Εκεί είναι added bonus 😋

Βέβαια είναι μη ελεγχόμενο το πόσο ζεσταίνει άρα πάλι δεν το λες και το τέλειο added-bonus 😋

Επεξ/σία από PharmChem
Δημοσ.

Υπάρχει άνθρωπος που έχει ακόμη λάμπα πυρακτώσεως στο σπίτι του; Μάλλον οικονομίας έχει

Πυρακτώσεως είχαμε κάτι ξεχασμένες στο υπόγειο 60W η μία.Πραγματικά τρόμαξα όταν το είδα, όλες οι λάμπες του σπιτιού οριακά καίνε τόσα

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, ObeyWario! είπε

Υπάρχει άνθρωπος που έχει ακόμη λάμπα πυρακτώσεως στο σπίτι του; Μάλλον οικονομίας έχει

Πυρακτώσεως είχαμε κάτι ξεχασμένες στο υπόγειο 60W η μία.Πραγματικά τρόμαξα όταν το είδα, όλες οι λάμπες του σπιτιού οριακά καίνε τόσα

Υπάρχουν ακόμα πίστεψε με 😋 (έχουμε μια μικρή στο μπάνιο, όλο λέω θα την αλλάξουμε εδώ και χρόνια, ακόμα την αλλάζουμε). 

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, ObeyWario! είπε

Έχουμε εμείς πυρακτωσεως. Και κάτι λάμπες οικονομίας από τις πρώτες που βγήκαν.

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, ObeyWario! είπε

Έχω μόνο μια πυρακτώσεως διαφανη στο σαλόνι που την ντιμαρω. Είναι 200watt δεν την ανάβω συχνά και όταν την ανάβω την έχω σε πολύ χαμηλή φωτεινότητα και φωτίζει όμορφα. Την έχω 12 χρόνια και δεν έχει καεί ακόμα, κυρίως γιατί δουλεύει σε πολύ χαμηλή τάση. Και έχω και ανταλλακτικές. Φυσικά όλες οι άλλες στο σπίτι εδώ και χρόνια είναι led. 2700Κ θερμό φως πάντα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ πάντως σε κλασικό διαμέρισμα 50τμ δίχωρο στην Αθήνα, που είχα σύνολο 9 λάμπες (χωλ-διαδρομο-σαλονι Χ4-υπνοδ.-μπανιο-κουζινα), έδωσα το 2015 περίπου 30 ευρώ και τις άλλαξα όλες, βάζοντας κυρίως 8άρες και 10άρες σε watt. Οι προηγούμενες ήταν όλες cfl των 14-21 βατ, με εξαίρεση μπάνιο, χωλ και 1 στο σαλόνι, που ήταν αλογόνου των 80watt.

Ο λογαριασμός έπεσε τόσο πολύ, που μερικοί μήνες, στους οποίους δε λειτουργεί κλιματισμός, περνούν με μονοψήφιο αριθμό κιλοβατωρών, καθώς αγοράστηκε επίσης ψυγείο και πλυντήριο ινβέρτερ.

Το ότι έκανα όλα αυτά ΠΡΙΝ την ενεργειακή κρίση, με έκανε να μην την αισθανθώ καν. Εκεί που έδινα 30-40 ευρώ το μήνα, δίνω πάλι περίπου τόσα και δε σκέφτομαι καθόλου το "σβήσε το φως". Έχει φύγει 8 χρόνια από τη ζωή μου ως έννοια.

Επεξ/σία από MikhailBakurin
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...