Basilhs23___ Δημοσ. 16 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2023 17 λεπτά πριν, MikeKata είπε Ό,τι να 'ναι. Έτσι όπως το ακούω, πιο πιθανό μου ακούγεται, τα "τζιμάνια" που έκαναν τον έλεγχο να μην ήξεραν πώς δουλεύει το GPLv2 (παλιό, καλό, Ελληνικό Δημόσιο). Γιατί μου φαίνεται εντελώς παράλογο (έως ηλίθιο) να πρέπει να ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ την GPL άδεια για FOSS λογισμικό που βρίσκεται μέσα στο source code του kernel. Υπάρχει μέσα, τι σκατά; Αυτά που σου λέω ήταν από εποχές 2007 περίπου. Μπορεί να έχει λυθεί το πρόβλημα με νέες οδηγίες. Ρώτα έναν λογιστή να σου πει αν επιθυμεί ένας επιχειρηματίας να έχει linux και ελεύθερα λογισμικά ανοιχτού κώδικα πως πρέπει να δηλώνονται και ποιες οι υποχρεώσεις του κατόχου σε περίπτωση ελέγχου. 1
Haldol Δημοσ. 16 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2023 Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η Microsoft έχει βγάλει ένα απλό και εύχρηστο λειτουργικό (Windows 7), ένα τόσο δύσχρηστο που για τον περισσότερο κόσμο δεν αντεχόταν χωρίς 3rd-party λύσεις (Windows 8), και δύο κάπου στη μέση (Windows 10/11). Προσωπικά, αυτό μ' έχει κάνει να μη βλέπω ως "σοβαρή" λύση την εταιρεία. Δε γίνεται να "παίζουμε" με το αν θα μας σπάει τα νεύρα ή όχι το λειτουργικό με κάθε νέα έκδοση, ούτε να μένουμε σε αρχαιολογίες, όπως έχουν κάνει άλλοι και κράτησαν τα Windows XP για 20 χρόνια. Καλώς ή κακώς, αν ανοίγεις το PC, μπαίνεις σ' ένα παιχνίδι και ξαναβλέπεις μετά από 4 ώρες το λειτουργικό για να κάνεις απλά shutdown, αυτό δε σε πολυνοιάζει. Αλλά αν είσαι σε συνεχή τριβή μαζί του, είναι υποχρεωτικό να'ναι φιλικό και χρηστικό. Και "φιλικό" είναι το γνώριμο. Όχι οι συνεχείς αλλαγές με τρόπο που να σπάνε τα πάντα και σε κάνουν να πρέπει να μάθεις τα πάντα απ' την αρχή. Στο αντίπαλο δέος (Apple), λειτουργούν με λογική καθαρά "αυξητικής καινοτομίας", χωρίς να... "τρομάζουν" τους χρήστες, ενώ όποιες σημαντικές αλλαγές έρχονται, εμφανίζονται πολύ σταδιακά. Φανταστείτε αλλαγή αντίστοιχη της... "εξαφάνισης" του Start Menu για τα Live Tiles ( Windows 7 -> 8 ) στο MacOS! Σίγουρα και οι ανταγωνιστικές λύσεις έχουν τα δικά τους προβλήματα (πόσο μάλλον το GNU/Linux), αλλά γι' αυτό και μέχρι τώρα έχουν τα ποσοστά που έχουν, ακόμα κι αν αυξάνονται. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι πλέον πολύ πιο εύκολα βρίσκει... "ψυχική ηρεμία" κάποιος σε MacOS / GNU/Linux παρά σε Windows.
alexzzz Δημοσ. 16 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2023 Ο ανταγωνισμός και το να πέφτουν τα ποσοστά μόνο καλό κάνει σε μας τους καταναλωτές/χρήστες. Αναγκάζει τις εταιρίες να κινούνται. Επίσης όταν πλέον το μόνο που χρειάζεσαι για το 99% των εργασιών σου είναι ένας browser γιατί μας κάνει εντύπωση που ανεβαίνουν τα ποσοστά των chrome book; Εσείς δεν έχετε φίλους, συγγενείς, γνωστούς που δεν έχουν κάν pc και τα κάνουν όλα με mid/low range tablet και smartphone; 2
gSugar Δημοσ. 16 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2023 19 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε McGill φιλε... Σπούδαζε ο πατέρας μου το 60s εκεί. Πολυ οργανωμενο και η εικονα μεσα και εξω ειναι αψογη. Εγω που σπουδασα ΑΠΘ επαθα ενα σοκ οταν πηγα !!! 1
uniquegr Δημοσ. 16 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 20 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε Και να πω εδω ότι και Linux να έχεις μέσα στον υπολογιστή, πρέπει να τους δείξεις γραπτή άδεια, δεν αρκεί να υποστηρίξεις πως είναι δωρεάν και τζάμπα. Προσοχή με κάτι γραμματοσειρές που είναι αμφιλεγόμενο αν έχεις δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσεις. Άκυρο, απαντήθηκε παραπάνω. Επεξ/σία 16 Μαρτίου 2023 από uniquegr
JimGer Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 On 15/03/2023 at 15:00, nitro912gr said: Μου έχει προσθέσει σε κάθε βήμα της καθημερινής εργασίας μου 2 με 3 κλικ επιπλέον, το start menu έγινε εντελώς για τα μπάζα και δεν έχει σχεδόν καμία χρησιμότητα πλέον, δεν παρέχει (ακόμα) επιλογή για εικονίδια χωρίς ομαδοποίηση με ετικέτα στο taskbar, το δεξί κλικ όμορφο αλλά μου έκρυψε βασικές καθημερινές λειτουργείες πίσω από ένα ακόμα κλικ, σε πρόσφατο update άλλαξε το print dialog box προσθέτοντας ένα ακόμα βήμα για να εκτυπώσω και σε κάποιες εφαρμογές όπως το photos δεν σε αφήνει καν πλέον να πας στις ιδιότητες του εκτυπωτή για κάποιο λόγο. Επιπλέον παλιά μπορούσα να πάρω ένα αρχείο που έβλεπα σε ένα φάκελο και να το τραβήξω πάνω στο εικονίδιο της κλειστής εφαρμογής στο taskbar και να ανοίξει αυτό το αρχείο στην εφαρμογή, τώρα πρέπει να είναι ανοιχτή η εφαρμογή για να κάνεις κάτι τέτοιο (και πάλι όχι απευθείας). Το δε update για τα tabs σε μερικούς (και σε εμένα) εμφάνισε bug που το πετάει κάθε τρις και λίγο μπροστά μου στο άκυρο, ενώ πλέον αν ανοίξεις ένα αρχείο από τον windows explorer δεν μεταφέρει το focus του συστήματος στην εφαρμογή που άνοιξε (παρόλο που είναι πλέον πάνω από όλα τα υπόλοιπα) οπότε αν ας πούμε, ανοίξεις ένα αρχείο δεις ότι δεν είναι αυτό που ψάχνεις και πατήσεις ctrl+W να το κλείσεις, κλείνεις το παράθυρο του explorer... Ναι το ξέρω, μικρά θεματάκια είναι, αλλά όταν μαζευτούν όλα μαζί, σε μηχάνημα δουλειάς που τα κάνεις συνέχεια μέσα στην μέρα, χάνεις τον χρόνο σου χωρίς λόγο. Γιατί χωρίς λόγο; Γιατί στα w10 δεν είχα αυτά τα προβλήματα που περιγράφω! Επιπλέον να πούμε και τις σταθερές αστοχίες στα windows που αλλάζουν πράγματα μόνο και μόνο για να αλλάξουν στο λειτουργικό σε κάθε έκδοση. Ακόμα περιμένουμε να γίνει ολοκληρωτική μεταφορά του control panel στο νεότερο interface, που ξεκίνησε με τα windows 8 και ακόμα, 3 εκδόσεις μετά, τα μισά είναι στο παλιό interface και τα άλλα μισά στο νέο... ψάχνουμε ρυθμίσεις σαν τα γίδια δεξιά και αριστερά γιατί αδυνατεί κοτζάμ εταιρία των τρις να βάλει μια ομάδα να τελειώσει μια δουλειά! Γενικά ρε παιδί μου δεν υπάρχει συνέχεια πλέον στα windows και στο interface τους, ξέρεις κάτι από μια έκδοση των windows? Ακόμα και στην επόμενη μπορεί να μην είναι εκεί που ήξερες αυτό που ψάχνεις. Σε αντίθεση ας πούμε με το macOS, που έκατσα από παλιά έκδοση στην τελευταία, είδα βελτιώσεις εδώ και εκεί, αλλά σε γενικές γραμμές ότι ήξερα από την παλιά έκδοση (πχ να πάω να βρω μια ρύθμιση βρε αδερφέ) ήταν εκεί που την έψαχνα. Βέβαια αυτό πάει στα κομμάτια, γιατί οκ δεν αλλάζεις ρυθμίσεις κάθε μέρα, μια φορά θα σου βγει η ψυχή. Τα μικρά μικρά που είπα στην αρχή όμως έχουν αισθητό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μου. edit να αναφέρω ότι τα περισσότερα προβλήματα τα προσπέρασα με registry hacks και αγοράζοντας το Start11. Δηλαδή και άλλος χαμένος χρόνος από την δουλειά μου (είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, μου κοστίζει κάθε λεπτό) Fair. Η Αλήθεια είναι ότι το start menu το έχω μόνο δει σε εικόνες. Είχα αγοράσει το startisback για windows 10 και από τότε το έχω σε κάθε μηχάνημα. Δεν έχω δοκιμάσει καν να τυπώσω οπότε δεν ξέρω. Συμφωνώ στο κομμάτι του control panel το οποίο είναι απαράδεκτο να έχεις 3 τρόπους να κάνεις πράγματα ή να ψάχνεις (settings, control panel και πιο administrative tasks). Ο windows explorer μου αρέσει καλύτερα. Αν και στα windows 10 πλάκα πλάκα πλέον έχω βάλει/αγοράσει το groupy που είναι αρκετά καλό περιέργως. Αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχω βρει σημαντικές διαφορές πέρα του windows explorer. Δεν το πολυπειράζω όμως tbh
csdump Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 Κάτω ο δικομματισμός! Λατρεύω τα linux και έχουν σταθερή βελτίωση σε αξιοπιστία και υποστηρικτικότητα , αλλά 4 χρόνια είχα macOS (macbook) και ποτέ δεν παρουσίασαν το παραμικρό πρόβλημα. Δεν έχω άποψη για άλλα προιόντα της apple.
lneam Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 Στις 13/3/2023 στις 10:44 ΜΜ, Thessgr είπε Το Linux σταθερά εκεί στο 3% στην καλύτερη. Θυμίζει κάποια κόμματα του Κοινοβουλίου που ό,τι και να συμβαίνει στην κοινωνία το ποσοστό τους είναι πάντα εκεί. Από αυτά όμως δημιουργούνται άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί που παίζουν καθοριστικό ρόλο στα κοινωνικά πράγματα του τόπου. Έτσι και το Linux με όλες τις παραλλαγές του (UNIX, BSD κλπ) υπάρχει σταθερά εκεί και είναι η βάση για να αναπτυχθούν τα άλλα δημοφιλέστερα συστήματα. το Unix δεν ειναι παραλλαγη του linux. Το αντιθετο ισχυει. Πρωτα δημιουργηθηκε το unix και μετα το linux. Στο wikipedia το lixun προσδιοριζεται ως Unix like The Unix-like family is a diverse group of operating systems, with several major sub-categories including System V, BSD, and Linux πηγες https://en.wikipedia.org/wiki/Operating_system https://en.wikipedia.org/wiki/Unix 2
chrsiou Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2023 Στις 13/3/2023 στις 11:12 ΜΜ, hyperspaced είπε Δεν ξέρω αν διάβασε κανείς το άρθρο, αλλά η αιτία που οι χρήστες αλλάζουν σε macOS είναι ότι στο λαπτοπ έχει πολύ καλύτερη διάρκεια μπαταρίας. Άρα (μάλλον) δεν φταίνε τα Windows αλλά μάλλον η αποδοτικότητα των Intel/AMD. Στη διαρκεια μπαταριας απβοσο ξερω ευθυνονται μεν και οι επεξεργαστες, αλλα και οι καρτες γραφικων, καθως και το λειτουργικο συστημα. Ειδικα με τα windows 11, εχει μανια το λαπτοπ μου να κανει update οταν κλεινω τον υπολογιστη ή οταν τον βαζω σε λειτουργια sleep, χωρις να με ρωτησει και παρολο που ασχοληθηκα πολυ με τις ρυθμισεις. Μεχρι να καταλαβω τι εφταιγε, την πατησα αρκετες φορες. Ανοιγα το λαπτοπ και δεν ανοιγε επειδη ειχε τελειωσει η μπαταρια, ενω ηταν σχεδον πληρως φορτισμενο οταν το εκλεισα. Στο macbook μια φορα ρυθμισα πως θα κανει update οταν το αγορασα. Ουτε 5 λεπτα δε μου πηρε. Δε χρειαστηκε να ξανασχοληθω. Επισης τα macbook εχουν το καλο πως αποδιδουν το 100% ειτε ειναι συνδεμενα στην πριζα ειτε τρεχουν απ τη μπαταρια. Σε windows laptop η αποδοση πεφτει κατακορυφα αμα βγαλεις την πριζα 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα