Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.

7 minutes ago, gregory22 said:

Δεν θα σταθώ στα ποσοστά, γιατί θεωρώ λογικό τα Windows να πέφτουν. Οι εποχές αλλάζουν και οι συνήθειες των ανθρώπων διαφορετικές. Το κινητό πλέον είναι υπολογιστής για μεγάλη μερίδα όλων των ηλικιών.

Τα ποσοστά του άρθρου είναι χωρίς μερίδια κινητών/tablets...

• Απαντ. 128
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν μπορουμε να πουμε οτι συμβαινει και το ιδιο και στον Καναδα οπου εμενα για ενα διαστημα τοτε δεν μου φαινεται καθολου παραξενο. 
Ολοι οι φοιτητες ειχαν Mac και iPhone σχεδον ολοι. Θυμαμαι μια μερα που πηγα στην Ιατρικη με τον αδερφο μου στο McGill univ ειχε μονο μια κοπελα ενα Dell laptop μεσα στην βιβλιοθηκη.   (30 -40 ατομα) . Φανταζομαι ιδια κατασταση θα ειναι και στις ΗΠΑ. 
Τωρα πιθανολογω οτι αυτο το Dell laptop ετρεχε Windows και οχι καποιο linux.

• Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, uniquegr είπε

Στους επαγγελματικούς χώρους, δεν μπορεί να βάλει κάποιος ούτε και τα φθηνά αγορασμένα κλειδιά, πρέπει να τα σκάσει κανονικά, αυτό για να είναι σίγουρος ότι δεν θα φάει πρόστιμο ( και κάτι ακούω για χιλιάρικο για κάθε ανεπίσημη εφαρμογή ) αν του τη πέσει το ΣΔΟΕ. Επομένως, ή αγοράζει mac ή βάζει Linux ή πληρώνει 100 πόσα ευρώπουλα για επίσημη άδεια χρήσης των windows. 

Συμφωνώ για τα φτηνά κλειδιά. Ωστόσο, αυτή την στιγμή υπάρχουν Ελληνικά καταστήματα που πουλάνε με τιμολόγιο κανονικά Windows 10 (DSP) με 45 ευρώ, Windows 11 (DSP) από 59 ευρώ και Office Professional Plus 2021 για 5 υπολογιστές με 55 ευρώ. Όταν υπάρχει Ελληνικό τιμολόγιο, πιστεύω ότι δεν υπάρχει θέμα από την στιγμή που πωλούνται επίσημα με παρασταστικά. Για επιβεβαίωση, δείτε την γνωστή μηχανή αναζήτησης. Άλλο πράγμα το να αγοράσει επιχείρηση κλειδί από Κίνα και άλλο από Ελλάδα.

• Like 3
Δημοσ.

οταν σε μια δεκαπενταετια+ (2007 - 2022) εχεις βγαλει 5+ εκδοσεις λειτουργικων.... Vista, Win7 , Win8, Win8.1 (αν θες να το πεις ξεχωριστο), Win10 & Win11 με συνεχομενες αυξομειωσεις στην πρακτικοτητα, λειτουργικοτητα και αξιοπιστια... παιζει και αυτο λιγο τον ρολο του (ο σχετικος μικρος κυκλος ζωης σαν μεσο ορο) στο να διαμορφωσει τασεις και φημη  ... περα απο το τι κανουν οι υπολοιποι παικτες στην αγορα

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, Thresh είπε

Τα ποσοστά του άρθρου είναι χωρίς μερίδια κινητών/tablets...

τα μερίδια κινητών/tablets επηρρεαζουν άμεσα και τα ποσοστά των λειτουργικών στους Η/Υ, αυτό γράφω.

Επεξ/σία από gregory22
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, apostolisk86 είπε

Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που λειτουργεί το Linux ως kernel, κάτι που είναι δύσκολο να διορθωθεί. Στα Windows, που χρησιμοποιούν hybrid kernel, εντοπίζουν μια πχ άγνωστη συσκευή (το wifi σου), και αν είσαι συνδεμένος στο ιντερνετ με καλώδιο "τραβάνε" τους drivers από τον κατασκευαστή. Worst case scenario, θα χρειαστεί να κατεβάσεις τους drivers και να τους εγκαταστήσεις χειροκίνητα.

Το Linux είναι μονολιθικός kernel. Που σημαίνει ότι τα πάντα είναι "μέρος του πυρήνα". Συμπεριλαμβανομένου και των drivers. Οπότε πρακτικά, μια συσκευή ή υποστηρίζεται από τον kernel ή όχι. No in-between. Πρακτικά, μπορείς να φορτώσεις third-party modules στον kernel (αυτό έκανες πχ για το wifi σου), αλλά αυτό αναπόφευκτα θα δημιουργήσει προβλήματα.

Στη δική σου περίπτωση, πιθανότατα μιλάμε για Realtek WiFi. Τα οποία συνήθως όντως υποστηρίζονται στο Linux αλλά με καθυστέρηση (από μήνες εώς χρόνο/χρόνια). Το ότι χρησιμοποίησες Linux Mint που έχει αρχαίους kernel δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Αυτό που πιθανότατα έγινε λοιπόν, είναι ότι ακολούθησες κάποιες οδηγίες για να εγκαταστήσεις κάποιο custom kernel module από το GitHub για να δουλέψει το WiFi σου. Μετά το update όμως, ο kernel σου υποστήριζε από μόνος του το Wi-Fi! Το custom kernel module όμως (που έβαλες χειροκίνητα) δεν φεύγει αυτόματα! Πρέπει να βγει χειροκίνητα!

Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα με το Linux είναι δομικό. Δεν λύνεται, γιατί έτσι είναι στημένο ως λειτουργικό from the ground up. Για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να περιμένεις να στείλουν οι εταιρείες open source drivers στους kernel developers. Όποτε και ΑΝ γίνει αυτό (πχ Nvidia, Broadcom και Qualcomm είναι εταιρίες που παραδοσιακά ΔΕΝ στηρίζουν το open source μοντέλο και ΔΕΝ θέλουν να συνεργαστούν). Πράγμα που είναι πολύ άβολο στα desktop λειτουργικά.

Και μαγος να εισουν, δε θα τα έγραφες καλύτερα. Νομίζω 99% εχεις πέσει μέσα σε ολα. Πιστεύω θα το φτιάξω κάποια στιγμή, απλα βαριόμουν τωρα ολα αυτα, γραφε σε φόρουμ κλπ οπότε το παράτησα για την ωρα μιας και δεν το έχω ανάγκη άμεσα αφου εχω και windows. 

• Like 1
Δημοσ.

Μιλάμε πάντα για Β. Αμερική, όπου αν δεν έχεις Apple θεωρείσαι παρίας..

Βέβαια κι η διάρκεια μπαταρίας με τους Μ επεξεργαστές είναι θεαματική (τα καλά τα λέμε)

Προσωπικά το 80% των εργασιών μου το κάνω με το Galaxy Chromebook (13.3 Amoled 4K !!!, καλός ήχος, τρελά γρήγορο boot, 6 ώρες μπαταρίας, τρέχει και linux εφαρμογές). Νομίζω ότι σύντομα όλο και περισσότεροι θα ανακαλύψουν και θα εκτιμήσουν την απλότητα και την ταχύτητα του Chrome OS.

Ήδη πολλοί γνωστοί μου έχουν καρα-βολευτεί μ ένα καλό android tablet + keyboard case (και το windows laptop τους κάπου πιάνει σκόνη..)

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, gadgetseek είπε

Βέβαια κι η διάρκεια μπαταρίας με τους Μ επεξεργαστές είναι θεαματική (τα καλά τα λέμε)

Προσωπικά το 80% των εργασιών μου το κάνω με το Galaxy Chromebook (13.3 Amoled 4K !!!, καλός ήχος, τρελά γρήγορο boot, 6 ώρες μπαταρίας, τρέχει και linux εφαρμογές). Νομίζω ότι σύντομα όλο και περισσότεροι θα ανακαλύψουν και θα εκτιμήσουν την απλότητα και την ταχύτητα του Chrome OS.

Ήδη πολλοί γνωστοί μου έχουν καρα-βολευτεί μ ένα καλό android tablet + keyboard case (και το windows laptop τους κάπου πιάνει σκόνη..)

Να υποθέσω πως το χρησιμοποιείς απλά για σερφάρισμα, καμιά ταινιούλα και κανα κειμενάκι. Σωστά; Δεν κάνουν για τίποτ' άλλο. Ειδικά τα Chorme OS μηχανάκια είναι είδος υπο εξαφάνιση. To 2022 οι πωλήσεις Chrome OS έπεσαν κατά 65%.

Δημοσ.

Mάλλον τα Win 11 δεν αγαπήθηκαν 😄 και κάποιοι κόβουν ράβουν για να βγάλουν γρήγορα τα Win 12 να ανεβάσουν πωλήσεις? (Φαντασιώσεις). Ή εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις στα Mac ή το Hackindosh έγινε λαοφιλές σπορ. Για Chrome OS σε εργασιακά περιβάλλοντα δεν έχω σχόλια...

Δημοσ.
14 hours ago, nitro912gr said:

Λογικό... είχα πει ότι μετά τα w10 δεν υπάρχει λόγος να ξανακοιτάξω για mac και μόλις έβαλα τα w11 άρχισα να τσεκάρω πάλι τι πουλάει η apple... και ας χρεώνει ότι χρεώνει.

Γιατί τι σε χάλασε? Πόση διαφορά είδες? Να καταλάβω αν θες δηλαδή Μ1-Μ2 κλπ αλλά τι διαφορά έχουν τα 11? Δεν βρίσκω καμιά από τα 10 πέρα extra χρησιμότητας στα tabs του explorer. Προφανώς αν έχεις συμβατό μηχάνημα για να μην μπλέκεις με μαϊμουδιές

26 minutes ago, gadgetseek said:

Έχεις κάπου κανένα σύντομο και ψιλοκαλό βίντεο να δω τι κάνουν τα Chrome OS Και τι δυνατότητες/θέματα έχουν? Κάνεις τίποτα offline?

Επισκέπτης
Δημοσ.

Τέτοια γελοιότητα που έχουν καταντήσει πλέον τα Windows λογικό μου φαίνεται... Μακάρι να πέσουν κι άλλο παγκοσμίως μέχρι η Microsoft να βάλει μυαλό.

Δημοσ.

Αγαπητοί φίλοι,

Θεωρώ ότι εκείνα τα λειτουργικά συστήματα που κάποτε ήταν ελάχιστα δημοφιλή, αρχίζουν σιγά-σιγά να κερδίζουν σημαντικό μερίδιο αγοράς γιατί το κοινό αρχίζει σταδιακά ν' ανακαλύπτει ορισμένα σημαντικά προτερήματά τους.
 Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον τομέα της ασφάλειας και κυρίως στο ότι το κακόβουλο λογισμικό παντός τύπου έχει ελάχιστη διείσδυση στα MacOS και ChromeOS σε σχέση με τα Windows.
Προφανώς υπάρχει πολύς κόσμος που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του αποκλειστικά για εργασίες γραφείου (δηλαδή όχι για παιχνίδια) και όταν αυτοί ανακάλυψαν το επίπεδο ασφάλειας των MacOS/ChromeOS δεν είχαν απολύτως κανένα λόγο να επιστρέψουν στα Windows.
Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός ότι τα εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα προσφέρουν πολύ καλύτερο επίπεδο σταθερότητας, καθώς και ταχύτερη απόκριση στις εντολές του χρήστη σε σχέση με τα Windows.
 Προσωπικά είμαι ενθουσιώδης υποστηρικτής του Linux εδώ και πολλά χρόνια (κυρίως της διανομής Slackware), αλλά δεν μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς του βρίσκεται μόλις στο 3%.
Από τα πρώτα του βήματα στις αρχές τις δεκαετείας του 90, το Linux έχει διανύσει πολύ δρόμο όσον αφορά την υποστήριξη διαφόρων τύπων hardware και την ευκολία χρήσης.
Παρ' όλ' αυτά όμως απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν.
 Για να γίνω κατανοητός θα περιγράψω κάτι που μου συνέβη μόλις πριν από λίγες ημέρες.
Αγόρασα ένα πολυμηχάνημα της HP που διαθέτει εκτυπωτή και scanner.
Για ν' αναγνωριστεί και να δουλέψει σωστά το scanner στο Linux που χρησιμοποιώ στο σπίτι, αναγκάστηκα να αναβαθμίσω χειροκίνητα τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, καθώς και να κατεβάσω και να εγκαταστήσω τους οδηγούς που δίνει στην ιστοσελίδα της η HP.
Ο απλός χρήστης που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή απλά για να κάνει τη δουλειά του, προφανώς δεν έχει διάθεση να διαβάσει πολύπλοκες οδηγίες σε διάφορα fora και μετά να μπλέξει με την εγκατάσταση drivers.
Παρά το ότι το Linux προσφέρει τεράστια δύναμη στους χρήστες του, απαιτεί κάποιου είδους επιμονή και αφοσίωση την οποία ο μέσος άνθρωπος προφανώς δεν έχει.
Επομένως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατι το μερίδιο αγοράς του βρίσκεται δυστυχώς ακόμα τόσο χαμηλά.

Σας ευχαριστώ,

Ο Άσπρος Γάτος

• Like 1
Δημοσ.

Αρχικά, τα νούμερα αφορούν στην Αμερική. Αλλά δεν πρόκειται για "μεταπήδηση" χρηστών από Windows σε Mac ή Chrome. Ένα τεράστιο ποσοστό πλέον χρησιμοποιεί μόνο το κινητό για (σχεδόν) όλες τις δουλειές, άντε και καμία ταμπλέτα ή laptop. Και αν είσαι στο Αμέρικα και έχεις στην κάρτα σου πιστωτικό όριο $ 100.000, τότε και η ταμπλέτα θα είναι iPad και το laptop ένα MAC. Για πολλούς νέους ο σταθερός με Windows δεν έχει νόημα, εκτός κι αν παίζουν παιχνίδια. Αλλά και γι΄αυτό υπάρχουν οι κονσόλες.

Άρα, δεν "χάνουν" μερίδιο τα Windows λόγω Chrome OS (το απόλυτο spyware για όσους μιλάνε για spyware στα Windows - που δουλεύουν και offline) ή macOS. Συρικνώνεται η αγορά των σταθερών Η/Υ και για τους νέους χρήστες ένα laptop με οποιοδήποτε λειτουργικό είναι υπεραρκετό.
Δυστυχώς η Microsoft έχασε το τρένο με τα Windows Phone, ένα εξαιρετικό mobile OS που απέτυχε λόγω της βλακείας του Balmer και άλλων συνενόχων...

ΥΓ. Αν η MS δεν είχα βγάλει τα Windows, τότε δεν θα είχε υπάρξει ποτέ η "επανάσταση" των H/Y. Μόνο σε διαφημιστικά γραφεία και επαγγελματικούς χώρους θα βλέπαμε  "μοντελάκια" Η/Υ με μηλαράκι και floppy στις 80.000 δρχ. (τιμές 1995).

• Like 3
Δημοσ.
14 ώρες πριν, hyperspaced είπε

Άρα (μάλλον) δεν φταίνε τα Windows αλλά μάλλον η αποδοτικότητα των Intel/AMD.

Υπάρχουν thin-and-light λάπτοπ με AMD; Γιατί με εξαίρεση κάτι gaming προτάσεις και κάτι πολύ low-end laptop όλα είναι με Intel.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, gadgetseek είπε

Για να βολευτείς με αυτά, πρέπει να έχεις ελάχιστες απαιτήσεις και αυτές να περιορίζονται στον browser σου. Πρέπει να μπορείς να συμβιβαστείς με εναλλακτικές του photoshop και άλλων προγραμμάτων στο intenret.

Η δική μου έστω και μικρή εμπειρία πάντως με chromeOS μόνο απλή δεν φάνηκε για τον μέσο χρήστη. Πχ στα windows by default οι καταλήξεις των αρχείων δεν εμφανίζονται όταν πας να κάνεις μετονομασία. Στο chromeOS είναι εκεί, μπορεί να τις σβήσει και μετά δεν μπορεί να τρέξει το αρχείο και φυσικά δεν ξέρει γιατί, γιατί είναι μέσος χρήστης.

29 λεπτά πριν, White_Cat είπε

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον τομέα της ασφάλειας και κυρίως στο ότι το κακόβουλο λογισμικό παντός τύπου έχει ελάχιστη διείσδυση στα MacOS και ChromeOS σε σχέση με τα Windows.
Προφανώς υπάρχει πολύς κόσμος που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του αποκλειστικά για εργασίες γραφείου (δηλαδή όχι για παιχνίδια) και όταν αυτοί ανακάλυψαν το επίπεδο ασφάλειας των MacOS/ChromeOS δεν είχαν απολύτως κανένα λόγο να επιστρέψουν στα Windows.

Ο καθημερινός χρήστης δεν υπάρχει ποτέ να αντιληφθεί το θέμα της ασφάλειας πάνω στο ΛΣ. Δεν ξέρει να κάνει penetration test, πόσο μάλλον δεν έχει ιδέα από policies. Και αν ποτέ σου μιλήσει για την ασφάλεια του Mac του ή του Windows Laptop, καταλαβαίνεις από χιλιόμετρα ότι αναπαράγει ότι άκουσε στην παρουσίαση της εκάστοτε εταιρείας.

Είναι όμως αλήθεια ότι εκεί έξω στο Internet κυκλοφορεί πολύ περισσότερο κακόβουλο λογισμικό απ' ότι σε Mac και ChromeOS ή Linux. Αυτό συμβαίνει όμως λόγο της μερίδας των χρηστών. Αν εγώ που δημιουργώ το κακόβολο λογισμικό θέλω τυχαία να ψαρέψω στοιχεία πιστωτικών καρτών, δεν είναι λογικό να φτιάξω κάτι βασισμένο στην πιο διαδεδομένη πλατφόρμα;

Αν θέλω να παρακολουθώ VIP άτομα δεν είναι λογικό να στοχέψω στο iPhone ; (βλ. Pegasus Spy-ware ).

51 λεπτά πριν, White_Cat είπε

Προσωπικά είμαι ενθουσιώδης υποστηρικτής του Linux εδώ και πολλά χρόνια (κυρίως της διανομής Slackware), αλλά δεν μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς του βρίσκεται μόλις στο 3%.

Και γω λόγο ιδεολογίας αλλά και για άλλους λόγους πχ ότι η παραγωγικότητα μου στο gnome είναι 3 φορές μεγαλύτερη απ' ότι σε Windows 10 γυρνάω και ξαναφεύγω. Ο μέσος χρήστης όμως ούτε ιδεολόγος είναι ούτε του αρέσει να κάνει πειράματα με το λειτουργικό του. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν όσοι δημιουργούν ένα ΛΣ, ούτε καν η ίδια η Microsoft που προσπαθεί με άθλιες πρακτικές να μεταφέρει τον κόσμο από τα 10 στα 11. Πρέπει να καταλάβουν ότι αλλαγή ΛΣ ισούται με την καταστροφή των θεμελίων ενός κτίσματος. Κοστίζει τόσο σε χρήμα, όσο και σε χρόνο. Το στήσιμο της οικοδομής ξανά απ' την αρχή αλλά και το ότι πρέπει να συνηθίσει ότι οι διακόπτες και τα δωμάτια είναι σε διαφορετικό σημείο, είναι ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας.
Για να προχωρήσει λοιπόν σε αυτή την διαδικασία ο χρήστης, η μετάβαση πρέπει να είναι αρχικά ομαλή και χωρίς προβλήματα. Τα προγράμματα που χρησιμοποιούσα για παράδειγμα σε Windows πρέπει να παίζουν και σε Mac. Οι περιφερειακές μου συσκευές, πρέπει να δουλεύουν. Τέλος θα πρέπει να μου δώσει και τους λόγους για τους οποίους θα κάνω την μετάβαση. Αν αναρωτιέσαι τον λόγο που το linux είναι κάτω από 3% τα παραπάνω είναι ο λόγος που το MacOS είναι κάτω του 30%.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...