petran79 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 41 λεπτά πριν, uniquegr είπε Στους επαγγελματικούς χώρους, δεν μπορεί να βάλει κάποιος ούτε και τα φθηνά αγορασμένα κλειδιά, πρέπει να τα σκάσει κανονικά, αυτό για να είναι σίγουρος ότι δεν θα φάει πρόστιμο ( και κάτι ακούω για χιλιάρικο για κάθε ανεπίσημη εφαρμογή ) αν του τη πέσει το ΣΔΟΕ. Επομένως, ή αγοράζει mac ή βάζει Linux ή πληρώνει 100 πόσα ευρώπουλα για επίσημη άδεια χρήσης των windows. εννοείται πως αν η εφαρμογή βάζει spyware που παράνομα ανίχνευει προσωπικα δεδομένα, πχ κάτι εφαρμογες cad, 3d κλπ κανουν τα στραβά μάτια, μην πω πως έχουν και τις ευλογίες τους. τώρα που τα Windows 11 κάνουν ξεσκαρταρισμα με τους παλιούς υπολογιστές που δε γίνεται αυτόματα αναβάθμιση , θα πέσουν και άλλο τα ποσοστά
Black Demis Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 8 ώρες πριν, uniquegr είπε Επειδή σερνόταν το laptop μου, έβαλα προ διετίας Ubuntu, το οποίο άφησα στη τύχη του και επέστρεψα στα Windows (11) όταν αντικατέστησα τον HDD με SSD, οπότε και το μηχάνημα πέταγε. Δεν καταλάβαινα Χριστό απο το τρόπο λειτουργίας του Linux, είχα συνηθίσει π.χ. στο κατέβασμα μιας εφαρμογής και της εκτέλεσης του αρχείου για την εγκατάστασή της. Πρόσφατα έφαγα σκάλωμα με το Proxmox και έτσι αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω το terminal. Πιστεύω ότι όταν κάποιος καταλάβει πως λειτουργεί το Linux και εξοικειωθεί με το terminal, δύσκολα θα επιστρέψει στα Windows, ειδικά αν πρόκειται για τυπικές εργασίες και δεν μιλάμε για τίποτα Photoshop και ειδικές εφαρμογές γενικότερα. το θέμα δεν ειναι να μάθει πως λειτουργεί (πχ εγώ ξέρω γιατι στην δουλειά συχνά πυκνά το χρειάζομαι σε καποια συστήματα ) το θέμα ειναι οτι δεν θελουν (και εγώ μαζί τους) θέλω να κάνω την δουλειά μου εύκολα χωρίς πολλά πολλά με ένα δυο κλικ να εχω το μέγιστο support online αν χρειαστει καποια εφαρμογή εμπορική κλπ δλδ dump proof φάση 1
cpc464 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Εάν η μικρομαλακή έβγαζε όλο αυτό το bloatware απο τα windows ίσως να μήν έχανε ποσοστά, έβαλα σε σύστημα 10ετίας windows 11 lite (spectre edition) και πάει σφαίρα, μεγάλο ξενέρωμα βέβαια είναι πως εάν δεν κάνεις register δεν έχεις ούτε ήχο, επίσης η εμμονή τους για το tpm 2 (που τελικά έχει κενά ασφαλείας) τους στοίχισε πολλούς πελάτες με παλιότερα συστήματα. 3
RcManiac Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Γιατί δεν βάζετε το λινκ απο την έρευνα ? Τόσο δύσκολο είναι να υπάρχει και το λινκ από τη πηγή στα άρθρα? 1
uniquegr Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 9 λεπτά πριν, Black Demis είπε το θέμα δεν ειναι να μάθει πως λειτουργεί (πχ εγώ ξέρω γιατι στην δουλειά συχνά πυκνά το χρειάζομαι σε καποια συστήματα ) το θέμα ειναι οτι δεν θελουν (και εγώ μαζί τους) θέλω να κάνω την δουλειά μου εύκολα χωρίς πολλά πολλά με ένα δυο κλικ να εχω το μέγιστο support online αν χρειαστει καποια εφαρμογή εμπορική κλπ δλδ dump proof φάση Συμφωνώ, αλλά επειδή υπήρχε αυτή η φήμη ότι το linux πάει πακέτο με τη κονσόλα, αφενός δεν το βρίσκω απαραίτητο, αφετέρου, δεν βρίσκω τη χρήση της κονσόλας κακή ως εμπειρία, δεδομένου ότι εγώ που έχω μάθει κάποια απο τα βασικά ( είμαι στην αρχή ακόμα ) νιώθω ότι έχω πολύ καλύτερο έλεγχο πάνω στο σύστημα.
Black Demis Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 3 λεπτά πριν, uniquegr είπε Συμφωνώ, αλλά επειδή υπήρχε αυτή η φήμη ότι το linux πάει πακέτο με τη κονσόλα, αφενός δεν το βρίσκω απαραίτητο, αφετέρου, δεν βρίσκω τη χρήση της κονσόλας κακή ως εμπειρία, δεδομένου ότι εγώ που έχω μάθει κάποια απο τα βασικά ( είμαι στην αρχή ακόμα ) νιώθω ότι έχω πολύ καλύτερο έλεγχο πάνω στο σύστημα. και σωστό ειναι και όχι...... αν είσαι στα πολύ βασικά και αν κάτι στραβώσει δεν θα το φτιάχνεις εσύ τοτε ναι δεν θες τπτ μην σου πω βολεύεσαι και με οτι έχει μέσα (δεν θα περάσεις καποιο app δλδ) οσο ανεβαίνουν απαιτήσεις τοσο την παντρεύεσαι την κονσόλα σε καμία περίπτωση δεν ειναι κακή εμπειρία απλά δεν ειναι για άτομα που απλά θελουν να κανουν την δουλειά τους το μηχάνημα να ειναι όσο δυνατόν dumb proof και one clik ready (δλδ η πλειοψηφία) τα mac απο την πρώτη μέρα εκεί στόχευαν και τα windows από τα 10 και μετά καλά καλά εκεί σπρώχνουν (καθώς πάντα επιλέγεις το τι θέλει η πλειοψηφία) 2
NorgeMan Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Επειδή διαβάζω πολύ γκρίνια για τα 11, γιατί αυτό; Πού χωλαίνουν; έχω στο laptop τα 11 και στα 2 desktop μου τα 10. Όλα για δουλειά τα θέλω. Δεν τα θέλω για να παίζω ούφο και δεν είδα κάτι το φοβερά αρνητικό στα 11.
tuxpower Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δεν ξέρω σε ποιους (γιατί είναι κάμποσοι) να κάνω παράθεση και να απαντήσω σχετικά με linux post. Μετά λέω άσε τσάμπα κόπος αν έχει συνηθήσει ο χρήστης μια ζωή windows δεν μπορείς να εξηγήσεις οτι το linux ΔΕΝ είναι windows. Παραδείγματος χάρην δεν ψάχνεις 10 site να κατεβάσεις drivers, είναι στον kernel. Υπάρχουν διανομές που δεν χρειάζεται καν να ανοίξεις τερματικό (όπως τα linux mint). Αλλα όχι ο νέος χρήστης θα μπει σε forum, θα διαβάσει και θα αποφασίσει οτι αφου βάζει linux, διάολε θα βάλει το "καλύτερο" και το πιο ψαγμένο.. Και όταν κάτι πάει στραβά θα τα ρίξει όλα στο "κακό" λειτουργικό. Θα κλείσω με μια παράθεση απο αυτό το site σε περίπτωση που βαριέστε να το διαβάσετε όλο. A parallel situation that can emphasize the problems is Lego. Picture the following: New: I wanted a new toy car, and everybody's raving about how great Lego cars can be. So I bought some Lego, but when I got home, I just had a load of bricks and cogs and stuff in the box. Where's my car?? Old: You have to build the car out of the bricks. That's the whole point of Lego. New: What?? I don't know how to build a car. I'm not a mechanic. How am I supposed to know how to put it all together?? Old: There's a leaflet that came in the box. It tells you exactly how to put the bricks together to get a toy car. You don't need to know how, you just need to follow the instructions. New: Okay, I found the instructions. It's going to take me hours! Why can't they just sell it as a toy car, instead of making you have to build it?? Old: Because not everybody wants to make a toy car with Lego. It can be made into anything we like. That's the whole point. New: I still don't see why they can't supply it as a car so people who want a car have got one, and other people can take it apart if they want to. Anyway, I finally got it put together, but some bits come off occasionally. What do I do about this? Can I glue it? Old: It's Lego. It's designed to come apart. That's the whole point. New: But I don't want it to come apart. I just want a toy car! Old: Then why on Earth did you buy a box of Lego?? 4 1
soconium Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) Τωρα πια χρησιμοποιώ windows μόνο στη δουλειά. (Μου κακοφάνηκε που έφυγα από Mac όταν άλλαξα εργοδότη) Στο προσωπικό pc μόνιμα Linux. Και η αλήθεια είναι πως με το fedora έχω βρει λιμάνι. Το connection με red hat μάλλον βοηθάει. Το έχω γράψει πολλές φορές στο φόρουμ. Το πρόβλημα με το Linux είναι ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται όταν οι εταιρίες (πχ adobe) δεν θελουν να επενδύσουν σε κάτι με τόσο μικρό user base και επειδή δεν επενδύουν οι εταιρίες δεν αυξάνεται το user base. Ένας επιπλέον λόγος είναι η ms και οι……τσαχπινιές της με το directX στο gaming και έτσι αναγκαζόμαστε να κάνουμε tweaks για να παίξουν με Vulcan. Να ναι καλά η Valve. Δεν με αγγίζει καθόλου το χιούμορ για το 3% κτλ. Απολαμβάνω το free & open source λειτουργικό μου και έχω ps5 για gaming. Επισης το dual boot είναι μια καλη λυση. Ενα πολύ θετικό βήμα είναι ότι τα flatpaks τείνουν να γίνουν τα .exe του Linux όποτε θα εγκαθιστάς τα πάντα είτε από repository η από flatpaks. Επεξ/σία 14 Μαρτίου 2023 από soconium 1
apostolisk86 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 1 ώρα πριν, oldnew είπε Διαβαζω ποσα χρόνια τώρα ότι το linux εχει βελτιωθεί, μπαίνει τοσα απλα σαν τα windows, και δε χρειάζεται κονσόλα. Κατα καιρούς το ξανα δοκιμάζω λοιπόν. Αυτή τη φορά είχα ενα pc που ο κατασκευαστής του το δίνει και με linux. Εγγυάται λοιπόν οτι ολο το hardware ειναι συμβατό με linux. Βαζω λοιπόν σε double boot μαζι με windows, Linux mint. Οντως δεν είχα μεγάλο πρόβλημα εγκατάστασης. Βασικά δεν βρήκε την ενσωματωμένη κάρτα wifi. Το εψαξα λιγο οκ εβγαλα άκρη τελικά. Κάποια στιγμή μου βγάζει update. Απο 20.1 σε 20.3 αν θυμάμαι καλα. Τωρα γιατί δεν μου έβγαλε σε 21.κατι που ειναι η τελευταία έκδοση, άγνωστο, και κατι που δε θα συνέβαινε σε windows. Τέλος πάντων πραγματοποιείω το Update που μου έβγαλε και κατέληξα να μην έχω παλι ίντερνετ. Δε βλέπει την κάρτα wifi παλι. Αμα βάλω ενα αρχαιο usb flash wifi, το βλέπει και έχω ίντερνετ απο εκει, αλλά την ενσωματωμένη με τίποτα. Googlαρω και βλέπω και άλλους με το ιδιο πρόβλημα. Βλέπω τι τους ζητάνε να κάνουν. Κονσόλα, γραφε αυτο, γραφε το αλλο, ποσταρε εδω τι σου έβγαλε, και τραβάει τώρα αυτή η ιστορία 10 σελίδες με κάποιους να βγάζουν άκρη και κάποιους οχι. Δεν είμαι καθόλου εναντίον του linux, ωραιότατο λειτουργικό σύστημα σε οτι μπορεί να κανει, διότι δυστυχώς δεν υποστηρίζεται σε εφαρμογές, αλλά μονίμως προβλήματα εγκατάστασης εχει και μονίμως καταλήγεις σε φόρουμ και κονσόλες. Αυτό απο μόνο του αποκλείει τη χρήση απο το 95% τουλάχιστον. Γι αυτό μονίμως βρίσκεται καταβαραθρωμενο εκεί που είναι. Τέτοια προβλήματα σε υποτίθεται συμβατό για linux hardware είναι απλα απαράδεκτα. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που λειτουργεί το Linux ως kernel, κάτι που είναι δύσκολο να διορθωθεί. Στα Windows, που χρησιμοποιούν hybrid kernel, εντοπίζουν μια πχ άγνωστη συσκευή (το wifi σου), και αν είσαι συνδεμένος στο ιντερνετ με καλώδιο "τραβάνε" τους drivers από τον κατασκευαστή. Worst case scenario, θα χρειαστεί να κατεβάσεις τους drivers και να τους εγκαταστήσεις χειροκίνητα. Το Linux είναι μονολιθικός kernel. Που σημαίνει ότι τα πάντα είναι "μέρος του πυρήνα". Συμπεριλαμβανομένου και των drivers. Οπότε πρακτικά, μια συσκευή ή υποστηρίζεται από τον kernel ή όχι. No in-between. Πρακτικά, μπορείς να φορτώσεις third-party modules στον kernel (αυτό έκανες πχ για το wifi σου), αλλά αυτό αναπόφευκτα θα δημιουργήσει προβλήματα. Στη δική σου περίπτωση, πιθανότατα μιλάμε για Realtek WiFi. Τα οποία συνήθως όντως υποστηρίζονται στο Linux αλλά με καθυστέρηση (από μήνες εώς χρόνο/χρόνια). Το ότι χρησιμοποίησες Linux Mint που έχει αρχαίους kernel δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Αυτό που πιθανότατα έγινε λοιπόν, είναι ότι ακολούθησες κάποιες οδηγίες για να εγκαταστήσεις κάποιο custom kernel module από το GitHub για να δουλέψει το WiFi σου. Μετά το update όμως, ο kernel σου υποστήριζε από μόνος του το Wi-Fi! Το custom kernel module όμως (που έβαλες χειροκίνητα) δεν φεύγει αυτόματα! Πρέπει να βγει χειροκίνητα! Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα με το Linux είναι δομικό. Δεν λύνεται, γιατί έτσι είναι στημένο ως λειτουργικό from the ground up. Για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να περιμένεις να στείλουν οι εταιρείες open source drivers στους kernel developers. Όποτε και ΑΝ γίνει αυτό (πχ Nvidia, Broadcom και Qualcomm είναι εταιρίες που παραδοσιακά ΔΕΝ στηρίζουν το open source μοντέλο και ΔΕΝ θέλουν να συνεργαστούν). Πράγμα που είναι πολύ άβολο στα desktop λειτουργικά. 5 1
aggeliki :) Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Η Microsoft βγάζει τα Windows 11 και αφήνει ξαφνικά τον μισό πλανήτη χωρίς την δυνατότητα αναβάθμισης λόγο hardware. Την ίδια στιγμή η Apple δίνει All In One υπολογιστές που ούτε χώρο πιάνουν, ούτε να ψάχνεσαι με drivers, ούτε τρέμεις τι θα κρασάρει στο update, ούτε να συνθέτεις πύργους και πιάνεις καλώδια. Το βγάζεις απο το κουτί, το βάζεις στην μπρίζα και παίζει. Τόσο απλά. Και ως χρήστης iMac σας λέω πως είναι τρομερή ευκολία. Συν οτι το Mac σαν λειτουργικό είναι εξαιρετικό. 2
insomniac01 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 2 ώρες πριν, apos είπε Mac user εδώ, αλλά μια χαρά είναι τα Windows. Η Microsoft έχει πάρει το focus της από το να αρμέγει μία μόνο αγελάδα και έχει γιγαντωθεί σε πάρα πολλούς τομείς (cloud, gaming, AI), εξού και τα κέρδη - ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Πολύ πιο υγιές το επιχειρηματικό της μοντέλο πλέον. Συμφωνώ
Hacker?pcs Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 2 hours ago, uniquegr said: Στους επαγγελματικούς χώρους, δεν μπορεί να βάλει κάποιος ούτε και τα φθηνά αγορασμένα κλειδιά, πρέπει να τα σκάσει κανονικά, αυτό για να είναι σίγουρος ότι δεν θα φάει πρόστιμο ( και κάτι ακούω για χιλιάρικο για κάθε ανεπίσημη εφαρμογή ) αν του τη πέσει το ΣΔΟΕ. Επομένως, ή αγοράζει mac ή βάζει Linux ή πληρώνει 100 πόσα ευρώπουλα για επίσημη άδεια χρήσης των windows. Σε επαγγελματικό περιβάλλον, όχι laptop για devs και Adobe που είναι μικρό ποσοστό σε σχέση με την υπόλοιπη χρήση, τα Windows είναι μονόδρομος με server, active directory κτλ. Σταθερός Mac σε εταιρεία είναι ανέκδοτο 4
Volga Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 2 ώρες πριν, apos είπε Mac user εδώ, αλλά μια χαρά είναι τα Windows. Η Microsoft έχει πάρει το focus της από το να αρμέγει μία μόνο αγελάδα και έχει γιγαντωθεί σε πάρα πολλούς τομείς (cloud, gaming, AI), εξού και τα κέρδη - ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Πολύ πιο υγιές το επιχειρηματικό της μοντέλο πλέον. Το μόνο πρόβλημα είναι πως η επιλογή του καθενός είναι προσωπική και του φαίνεται αδιανόητο οι άλλοι να μην βλέπουν ότι αυτό που διάλεξε αυτός είναι το τέλειο 😂. Και ισχύει για όλες τις πλευρές αυτό. 1
gregory22 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2023 Δεν θα σταθώ στα ποσοστά, γιατί θεωρώ λογικό τα Windows να πέφτουν. Οι εποχές αλλάζουν και οι συνήθειες των ανθρώπων διαφορετικές. Το κινητό πλέον είναι υπολογιστής για μεγάλη μερίδα όλων των ηλικιών. Η διακοπή των Windows Mobile πιστεύω οτι έπαιξε μεγάλο ρόλο στα ποσοστά της MS στους υπολογιστές. Θα πεις οτι είναι συμβατά με όλα τα smartphones, αλλά θα σου πω είναι εντελώς διαφορετικά αν είναι της ίδιας εταιρείας καθώς θα αναβάθμιζε και άλλες υπηρεσίες όπως έκανε η Apple. Τώρα η Google απότι κατάλαβα έχει δει το κενό μεταξύ των δυο μεγάλων εταιρειών και προσπαθεί να λανσάρει online λειτουργικό κατι που πριν δεκαετίες θα ήταν ουτοπικό, αλλά σήμερα είναι ρεαλιστικό καθώς υπολογιστής δίχως ίντερνετ, απλά δεν υπάρχει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα