Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, kkatzos είπε

Όχι ρε. Λάθος έχουν κάνει. 80W καίει

E αν δείς παρακάτω, αν πιάσεις τα ρολόγια του 12900k μια χαρά τα πάει. :P 

Δημοσ.

@Herald @billeiros δε καταλαβαίνω για ποιο λόγο τσακώνεστε. Στην Intel πλατφόρμα έχουμε δει πως από "στοκ" σε "στοκ" υπάρχουν διαφορές δεκάδων watt. Κάθε μητρική κάνει τα δικά της. Αν μπει και ο παράγοντας tuning, γίνεται ακόμα πιο χαοτικό το φαινόμενο. Ενδέχεται να έχετε και οι δύο δίκιο λόγω διαφορετικής μητρικής.

Peace

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, malakudi είπε

@Herald @billeiros δε καταλαβαίνω για ποιο λόγο τσακώνεστε. Στην Intel πλατφόρμα έχουμε δει πως από "στοκ" σε "στοκ" υπάρχουν διαφορές δεκάδων watt. Κάθε μητρική κάνει τα δικά της. Αν μπει και ο παράγοντας tuning, γίνεται ακόμα πιο χαοτικό το φαινόμενο. Ενδέχεται να έχετε και οι δύο δίκιο λόγω διαφορετικής μητρικής.

Peace

Ακριβώς. Ο δικός μου καταναλώνει μόνιμα 20watt παραπάνω απο του @akoinonitos σε ίδιο Overclock (ίδια τάση). 

Εκτός αν είναι άλλη η πραγματική τάση που δίνει η μητρική απο αυτή που δείχνει σε monitoring

Επεξ/σία από Acmilangr2
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, malakudi είπε

Peace

Nαι μεν αλλά - εγώ σε ίδια μητρική τους τέσταρα και τους 2, με ίδιo tuning. Δεν έχουν επαφή σε power draw, είναι μεγάλες οι διαφορές. Είναι τόσο μεγάλες που με οδήγησαν στο να γυρίσω πίσω στον 12900k, οπότε δεν ξέρω τι ακριβώς συζητάμε 

2 λεπτά πριν, Acmilangr2 είπε

Ακριβώς. Ο δικός μου καταναλώνει μόνιμα 20watt παραπάνω απο του @akoinonitos σε ίδιο Overclock (ίδια τάση). 

Εκτός αν είναι άλλη η πραγματική τάση που δίνει η μητρική απο αυτή που δείχνει σε monitoring

Πρέπει να τσεκάρις VID και Vcore σε load να δείς αν έχει επαφή το reporting με την πραγματικότητα

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Herald είπε

Nαι μεν αλλά - εγώ σε ίδια μητρική τους τέσταρα και τους 2, με ίδιo tuning. Δεν έχουν επαφή σε power draw, είναι μεγάλες οι διαφορές. Είναι τόσο μεγάλες που με οδήγησαν στο να γυρίσω πίσω στον 12900k, οπότε δεν ξέρω τι ακριβώς συζητάμε 

Ίδια τάση έδινες και στους δύο;

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Acmilangr2 είπε

Ίδια τάση έδινες και στους δύο;

E προφανώς όχι. Έδινα και στους 2 την ελάχιστη δυνατή τάση για να είναι stable στα stock ρολόγια σε 30λεπτο ycruncher

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, Herald είπε

E προφανώς όχι. Έδινα και στους 2 την ελάχιστη δυνατή τάση για να είναι stable στα stock ρολόγια σε 30λεπτο ycruncher

Ναι αλλά έτσι δεν γίνεται και σωστή σύγκριση. μπορεί ο ένας πχ να είναι μπανάνα και ο άλλος golden

Επεξ/σία από Acmilangr2
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Acmilangr2 είπε

Ναι αλλά έτσι δεν γίνεται και σωστή σύγκριση. μπορεί ο ένας πχ να είναι μπανάνα και ο άλλος golden

Σωστά - αλλά ήδη γνώριζα οτι ο 12900k ήταν μπανάνα (τον είχα στην apex) , οπότε ακόμα και αν και ο 13900k ήταν μπανάνα -  στα ίδια καταληγείς. Πόσο διαφορά να σου κάνει το τσπιπάκι, από τα 200w που θα βαρέσει στοκ σε ένα πολύ βαρύ παιχνίδι πόσο να φτάσεις με UV? Άντε να πας 130-140 ας πούμε, δεν γίνεται να πέσεις στα 80-90 του 12900k. 

Τώρα αν είναι να ρίχνουμε ρολόγια όπως είδα στο video που ανέβηκε (και μετά διέγραψε ;) ) για να ρίξουμε την κατανάλωση ποιό το νόημα; Δηλαδή αμά είναι να τρέχω τον 13900k στα ρολόγια του 12900k για να λέω ότι δεν τραβάει πολύ γιατί απλά να μην μείνω με τον 12900k εξαρχής; :P 

Σε επιδόσεις προφανώς ο 13ας είναι χτήνος, το έχω γράψει πολλές φορές. 

5 λεπτά πριν, Acmilangr2 είπε

Το VIN3 είναι αυτό;

Όχι, ακριβώς κάτω από την 1η στήλη στο hwinfo που γράφει system είναι η στήλη CPU. Πάνω πάνω γράφει core VIDs. Τρέξε ένα CBR23 και μετά τελείως idle και δες όσο είσαι σε full load ή full idle αν το VID είναι ίδιο με το Vcore που διαβάζει η μητρική σου

@Acmilangr2

Δες αυτά που έχω κυκλώσει - την ώρα που τρέχει ycruncher

untitled.JPG.e832270a48d4a7cb90b9f836a329dc56.JPG

Και εδώ μια σκηνή στο cod από το παρακάτω video, βλέπουμε την δουλειά που κάνουν τα ecores. Αν τα κλείσεις το παινχίδι αρχίζει και φορτώνει το HT και πέφτει θανατικό στα 1% lows.

codecores.JPG.82ae746b574dee79645ed89b3d408236.JPG

• Like 2
Δημοσ.
17 ώρες πριν, Herald είπε

Σε στοκ δεν έτρεξα ποτέ κανέναν από τους 2, πραγματικά δεν έχω ιδέα τι διαφορές έχουν, φαντάζομαι θα βαράει 130+ w και ο 12900k - αλλά δεν με απασχολεί γιατί δεν τον τρέχω στοκ. Και δεν είναι ότι μου έκατσε καλός 12900k, ψιλοσαπάκι είναι. Αφού μου έκανε τρομερή εντύπωση με το που πήρα 13900k, ότι σηκώνει ελάχιστο undervolt. Το ίδιο ακριβώς θέμα είχε και ο razor και το συζηταγάμε τότε. 

Το μόνο θέμα είναι ότι ταβανιάζουν οι μνήμες στα 7200, παραπάνω δεν βρίσκω stability

Περίπου -0.07v μπορεί ο δικός μου για να βγάλει και y-cruncher, αυτό σε games πρακτικά είναι 20w π.χ. στο cp77, κατεβαίνει από τα 170w στα 150w, πάντα σε cpu bound καταστάσεις, προφανέστατα στα 60fps + 60fps FG που θα παίξει κάθε λογικός με 4xxx gpu οι καταναλώσεις θα είναι πολύ χαμηλότερες, όπως και στα περισσότερα games που έχω παίξει σε πραγματικές συνθήκες είναι κάτω από 100w, δεν με έχει προβληματίσει, ακόμα και στα 150-160w δεν ανεβάζει θερμοκρασία και πολύ αμφιβάλλω αν τα δω και σε ρεαλιστικά σενάρια που θα είμαι cpu bound, δεν έτυχε ακόμα game.

Πάντως με τον 12900Κ δεν βλέπω διαφορές, τον έτρεχα όμως 5.2/4.2 και πιο ζεστός ήταν και τα 150w τα περνούσε άνετα στο cp77 και τα 250w στο cb23, παρόμοιος με τον 13900Κ με το uv που αναφέρω, αλλά πίσω στο performance και σε θερμοκρασίες, γιατί ήταν ίδια watt αλλά μοιρασμένα σε λιγότερα cores.

• Like 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Περίπου -0.07v μπορεί ο δικός μου για να βγάλει και y-cruncher, αυτό σε games πρακτικά είναι 20w π.χ. στο cp77, κατεβαίνει από τα 170w στα 150w, πάντα σε cpu bound καταστάσεις, προφανέστατα στα 60fps + 60fps FG που θα παίξει κάθε λογικός με 4xxx gpu οι καταναλώσεις θα είναι πολύ χαμηλότερες, όπως και στα περισσότερα games που έχω παίξει σε πραγματικές συνθήκες είναι κάτω από 100w, δεν με έχει προβληματίσει, ακόμα και στα 150-160w δεν ανεβάζει θερμοκρασία και πολύ αμφιβάλλω αν τα δω και σε ρεαλιστικά σενάρια που θα είμαι cpu bound, δεν έτυχε ακόμα game.

Πάντως με τον 12900Κ δεν βλέπω διαφορές, τον έτρεχα όμως 5.2/4.2 και πιο ζεστός ήταν και τα 150w τα περνούσε άνετα στο cp77 και τα 250w στο cb23, παρόμοιος με τον 13900Κ με το uv που αναφέρω, αλλά πίσω στο performance και σε θερμοκρασίες, γιατί ήταν ίδια watt αλλά μοιρασμένα σε λιγότερα cores.

Ε δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε stock με uv vs overclocked.  και τον 13900k άμα πας να τον κλοκαρις να παίξεις Cyberpunk, αντίο ζωή. Με stock ρολόγια και uv που έπαιζα και στους 2 ήταν μεγάλες οι διαφορές σε κατανάλωση. 

Σε 4k όντως μπορεί να πέσει στα 100w αλλά και ο 12900k αντίστοιχα πέφτει στα 40-50, το χάσμα δηλαδή παραμένει - μόνο που πλέον δεν έχεις και καμιά διαφορά στις επιδόσεις. Όποτε κυριολεκτικά τζάμπα καίει η λάμπα, αυτό είδα εγώ και τον έστειλα. 

Τρέξε ένα 4k dlss q στο cyberpunk που είναι ρεαλιστικά settings να το συγκρίνουμε. Θα βγάζουμε τα ίδια ακριβώς fps, θα είμαστε και οι 2 gpu bound, απλα ο 13900k θα τραβάει 60 με 80% παραπάνω watts. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Herald είπε

Ε δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε stock με uv vs overclocked.  και τον 13900k άμα πας να τον κλοκαρις να παίξεις Cyberpunk, αντίο ζωή. Με stock ρολόγια και uv που έπαιζα και στους 2 ήταν μεγάλες οι διαφορές σε κατανάλωση. 

Σε 4k όντως μπορεί να πέσει στα 100w αλλά και ο 12900k αντίστοιχα πέφτει στα 40-50, το χάσμα δηλαδή παραμένει - μόνο που πλέον δεν έχεις και καμιά διαφορά στις επιδόσεις. Όποτε κυριολεκτικά τζάμπα καίει η λάμπα, αυτό είδα εγώ και τον έστειλα. 

Τρέξε ένα 4k dlss q στο cyberpunk που είναι ρεαλιστικά settings να το συγκρίνουμε. Θα βγάζουμε τα ίδια ακριβώς fps, θα είμαστε και οι 2 gpu bound, απλα ο 13900k θα τραβάει 60 με 80% παραπάνω watts. 

Έχει νόημα γιατί ο 13900Κ βγαίνει με all core boost στα 5.5, όχι στα 4.9GHz, αλλά οκ.

Στο cp77 αν κλειδώσεις 60fps πέφτει κάτω από τα 90w με το uv που ανέφερα, αν πας και τον κατεβάσεις στα 4.9 με χαμηλή τάση και κλείσεις τα 8 e-cores, πέφτει στα 60w, οκ δεν λέω είναι μια σεβαστή διαφορά στο cpu στο σύνολο των 600w και βάλε είναι ψίχουλα, σε ένα game που φορτώνει ότι thread βρει, σε άλλα όμως η διαφορά θα είναι ακόμα μικρότερη, δεν θα έχει σημασία καν αν κλείσεις τα 8 e-cores, ότι πάρεις θα είναι από την διαφορά στο ξύλο που θα τρώνε τα 2-6 p-cores, αυτή είναι η πλειοψηφία των games.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

10 λεπτά πριν, billeiros είπε

Εν κατακλείδι θα αναφέρω τα εξής. Πειραματιστηκα άνευ uv. Πράγματι τα ρολόγια μένουν σταθερά στα 5.5.και ζητώ συγγνώμη από τον Herald που τον αμφισβήτησα σε αυτό το κομματι Αλλά σε ότι έτρεξα το  το single δεν επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο. Ιn fact μπορώ να πω ότι στο sotr 1080p highest taa είδα και 3fps λιγότερα. 352 με uv στο Θεό. 349 άνευ uv. Σε all core σενάρια οκ δίνει. Αλλά τα watt και οι θερμοκρασίες απέχουν παρασαγκας.πχ ycrouncer 49s αντί για 54 και CB23 41k από 38 κάτι. Αγια να καταλάβετε στο cp 720p ultra με ultra perf dlss  έχω 174 fps άνευ uv και 171 με το uv. Mε ram 7400/34  και ίδιο σεταρισμα στα υπόλοιπα primary  και subs. Στις Θερμοκρασίες όμως υπάρχει τεράστια διαφορά. Όπως κ στην κατανάλωση 

Τρέχω οποιο game θέλετε με το uv και ανεβάζω για να δείτε ότι διάφορες δεν υπάρχουν. Ίσως τα effective ρολόγια είναι που παιζουν ρολο. Δεν ξέρω τι να πω

Επεξ/σία από billeiros
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, billeiros είπε

Δεν σου ρίχνει το uv τα ρολόγια, έχεις βάλει limit στα ampere του cpu. Σου είπα, τρέξε cyberpunk 1080p ultra + rt με dlss ultra performance

2 ώρες πριν, Razor333 είπε

Έχει νόημα γιατί ο 13900Κ βγαίνει με all core boost στα 5.5, όχι στα 4.9GHz, αλλά οκ.

Στο cp77 αν κλειδώσεις 60fps πέφτει κάτω από τα 90w με το uv που ανέφερα, αν πας και τον κατεβάσεις στα 4.9 με χαμηλή τάση και κλείσεις τα 8 e-cores, πέφτει στα 60w, οκ δεν λέω είναι μια σεβαστή διαφορά στο cpu στο σύνολο των 600w και βάλε είναι ψίχουλα, σε ένα game που φορτώνει ότι thread βρει, σε άλλα όμως η διαφορά θα είναι ακόμα μικρότερη, δεν θα έχει σημασία καν αν κλείσεις τα 8 e-cores, ότι πάρεις θα είναι από την διαφορά στο ξύλο που θα τρώνε τα 2-6 p-cores, αυτή είναι η πλειοψηφία των games.

Μα προφανώς ρε συ αν κατεβάσεις τον 13900k στα ρολόγια του 12900k θα καταναλώνουν τα ίδια, αλλά τότε ποιο το νόημα να πας από 12900 σε 13900? Αυτό είναι το θέμα, ότι για να πάρεις αυτό το 15% επιπλέον σε επιδόσεις πρέπει να φας και το 60-80% επιπλέον ρεύμα. 

Τα ecores παραδόξως και να τα κλείσεις δεν πέφτει το Power draw. Δοκίμασε το στο cyberpunk η στο spiderman, πάλι 150αρες θα τραβάει. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...