Feregorn Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 38 λεπτά πριν, Hacker?pcs είπε Τρόμαξα που είδα 10-15 σχόλια άγνοιας περί της "ανωτερότητας του αναλογικού" μέχρι κάποιος να γράψει τι ισχύει. Και πέρα από το CD που είναι τεχνολογία δεκατίας του 80, από τότε έχουμε τα SACD, DVD Audio, Blu-ray Audio και πλέον FLAC HD όπως Tidal, Quboz, HD-tracks που είναι πολύ ανώτερα και από το CD τεχνικά και δεν συγκρίνονται καν με το βινύλιο. Απλά η τελετουργία και το "τι έχω στο ράφι μου" δεν έχει σχέση με το τεχνικό κομμάτι Και εγώ το ίδιο λολ. Βέβαια και ο Gameshopper τα λέει ωραία, και κατά την γνώμη μου καταδεικνύει, κάτι που φαινομενικά φαντάζει να αντιβαίνει τα προηγουμένα, δηλαδή τους αντικειμενικούς αριθμούς και τις τεχνικές προγραδιαφρές όπου το ψηφιακό υπερτερεί: Στην τελική ισχύει ότι η ακρόαση της μουσικής είναι μια ανθρώπινη (υποκειμενική) εμπειρία, και το βινύλιο το κάνει αυτό πολύ καλά. P.S. Στην συλλογή μου έχω βινύλια, CD, SACD, FLAC/DSD, ενώ ακούω και σε Spotify / Amazon Music Premium, οπότε δεν είμαι προσδωμένος αποκλειστικά σε κάτι ούτε νιώθω hardcore Hi-Fi ευαγγελιστής... Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2023 από Feregorn 1
Hacker?pcs Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 17 minutes ago, Feregorn said: Στην τελική ισχύει ότι η ακρόαση της μουσικής είναι μια ανθρώπινη (υποκειμενική) εμπειρία, και το βινύλιο το κάνει αυτό πολύ καλά. Είμαι της γενιάς ακόμα και μετά τις δόξες του CD και δεν το κατάλαβα ποτέ αυτό, είτε βάζω στο HiFi σύστημα ηχείων μου να παίζει ένα HD FLAC είτε μια βελόνα που γυρνάει γύρω-γύρω, το ίδιο ωραία εμπειρία είναι, μου φαίνεται ξεκάθαρα rose tinted glasses φάση. Δεν το πάω καν στο πολύ τεχνικό που FLAC 24/192 => sox 16/44 downsample => AAC Q90/Vorbis Q6 ΚΑΙ MP3 V0 σε ABX testing ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ δεν θα καταλάβει διαφορά αλλά λέμε τώρα Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2023 από Hacker?pcs 3
HardwareZone Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 5 ώρες πριν, ethnik471 είπε ο αναλογικός ήχος πάντως ποιοτικά είναι ανώτερος του ψηφιακού. Υπο προϋποθέσεις αλλά είναι γεγονός. Σαφώς... dynamic range <10dB frequency response >30Hz, <17kHz κόψιμο των μπάσων στο mastering για να μην χοροπηδάει η βελόνα με τον βραχίονα φθορά κάθε φορά που γίνεται αναπαραγωγή ο δίσκος ανακρίβεια των πλατώ (πόσα έχουν σωστό, και αμετάβλητο ρυθμό περιστροφής) μηχανήματα της προκοπής και αντίστοιχα σωστά στημένα (not). Υπό προϋποθέσεις, ακούει και ο κουφός. 3
athlos.dac Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Μιας και ο πόλεμος ψηφιακού αναλογικού κρατά από την εποχή που ήμουν παιδί, καλό είναι να γράψω κάποια πράγματα και για τους δυο κόσμους. Αρχικά να ενημερώσω οτι ακούω και από ψηφιακά και από αναλογικά ανάλογα τη διάθεση μου. Τα βινυλια μου μετρούν κάτι λιγότερο από 5000. Τα ψηφιακά μου αρχεια (flack, sacd rip, dvda rip κτλ) κάπου 15Τ. Εχω ασχοληθεί και επαγγελματικά με το ηχο για μια πενταετία. Το μόνο που μπορώ να γράψω με σιγουριά είναι ότι οι τεχνικές προδιαγραφές δεν είναι απόλυτες, στην πραγματική ακρόαση πρεπει να βασιζόμαστε πάντα . Δυο λακωνικά παραδείγματα από τους δυο κόσμους. Ακριβό πικάπ με λάθος ρυθμίσεις η τελειωμένη βελόνα, δεν θα παίξει ποτέ σωστά. Dac ( Ψηφιοαναλογικός μετατροπέας) ανάλυσης 192Κhz με προσεγμένο στάδιο τροφοδοσίας παίζει σκάλες καλύτερα από Dac ανάλυσης 768Khz. Αρα οι παράγοντες των συγκρίσεων μας είναι πάρα πολλοί και πολλοί από αυτούς κρυφοί στους περισσότερους από εμας. Τέλος η ακρόαση ειναι φυσικά υποκειμενική εμπειρία και οχι μόνο ακόμη και η διαθεση του ακροατή παίζει το ρόλο της. 4
dieksodo Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Quote Για πρώτη φορά από το 1987, οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου ξεπέρασαν εκείνες των CD, δικαιώνοντας όλους εκείνους που έχουν περάσει δεκαετίες από τη ζωή τους μιλώντας για το ότι το βινύλιο "απλά ακούγεται καλύτερα". fake news ως συνη8ως και τα αλογα πουλιουνται περισσοτερο απο της φερραρι οχι γιατι τρεχουν πιο γρηγορα προφανως 2
HardwareZone Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 6 λεπτά πριν, athlos.dac είπε Μιας και ο πόλεμος ψηφιακού αναλογικού κρατά από την εποχή που ήμουν παιδί, καλό είναι να γράψω κάποια πράγματα και για τους δυο κόσμους. Αρχικά να ενημερώσω οτι ακούω και από ψηφιακά και από αναλογικά ανάλογα τη διάθεση μου. Τα βινυλια μου μετρούν κάτι λιγότερο από 5000. Τα ψηφιακά μου αρχεια (flack, sacd rip, dvda rip κτλ) κάπου 15Τ. Εχω ασχοληθεί και επαγγελματικά με το ηχο για μια πενταετία. Το μόνο που μπορώ να γράψω με σιγουριά είναι ότι οι τεχνικές προδιαγραφές δεν είναι απόλυτες, στην πραγματική ακρόαση πρεπει να βασιζόμαστε πάντα . Δυο λακωνικά παραδείγματα από τους δυο κόσμους. Ακριβό πικάπ με λάθος ρυθμίσεις η τελειωμένη βελόνα, δεν θα παίξει ποτέ σωστά. Dac ( Ψηφιοαναλογικός μετατροπέας) ανάλυσης 192Κhz με προσεγμένο στάδιο τροφοδοσίας παίζει σκάλες καλύτερα από Dac ανάλυσης 768Khz. Αρα οι παράγοντες των συγκρίσεων μας είναι πάρα πολλοί και πολλοί από αυτούς κρυφοί στους περισσότερους από εμας. Τέλος η ακρόαση ειναι φυσικά υποκειμενική εμπειρία και οχι μόνο ακόμη και η διαθεση του ακροατή παίζει το ρόλο της. για τον χώρο και την ακουστική αναφορά καμμία, θέσεις και ακουστική κουκουρούκου, ακυρώνει οτιδήποτε καλό και αν έχεις στην υπόλοιπη αλυσίδα. 1
Aprile Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, lnwolfgr είπε Και πρεπει να γινει mastering ξανα για βινυλιο γιατι ειναι διαφορετικο μεσο. Οι ηχογραφισεις γινονται ψηφιακα γιατι ειναι ευκολο και φθηνο. Οχι γιατι ακουγωνται καλυτερα. Ξέρεις πόσο έχει πάει πλέον το κόστος της ταινίας για ένα Studer ; Ξέρεις ότι το σελιλόιντ σε βάθος χρόνου απομαγνητίζεται και διαλύεται χημικά ; Για να διατηρηθούν οι ταινίες θέλουν θαλάμους συντήρησης με ιδανικές σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για όριο ζωής τα είκοσι χρόνια περίπου μετά έχεις συμαντικό βαθμό απώλειας της αρχικής ηχογράφησης όπως γινόταν και στις κόπιες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που αναλογικά δεν μπορούν να παιχτούν και γίνεται ψηφιακή αποκατάσταση τους. Μίξη αναλογική στα πέντε κανάλια των απλών ηχογραφήσεων μπορείς να κάνεις και με ψαλίδι που λέει ο λόγος στη κλασική μουσική που σε μια συμφωνική ορχήστρα τα κανάλια ξεπερνούν τα δέκα πως τα κάνεις. Δεν υπάρχει περίπτωση θα γίνει ψηφιακά και μετά θα γίνει μετατροπή σε αναλογικό . Και με τις μετατροπές κάτι χάνεις πάντα. Για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο για το κόστος η ψηφιακή ηχογράφηση έχει γίνει μονόδρομος τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και ευτυχώς για όσους ήξεραν τις άθλιες ελληνικές εκτυπώσεις βινυλίων από άθλιες τελειωμένες ελληνικές πρέσες κάπου εκεί στη Ν.Ιωνία . Τα εισαγώμενα βινύλια ήταν για λίγους τότε και πλήρωνες όσο ήθελαν τότε τα δισκάδικα που τα έφερναν σε ελάχιστα κομμάτια. Σαν τις γισπωνέζικες εκδόσεις βινυλίων τώρα για όσους ξέρουν και μπορούν να πληρώσουν τις τιμές τους . Επεξ/σία 14 Μαρτίου 2023 από Aprile 3 1
athlos.dac Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Μόλις τώρα, HardwareZone είπε για τον χώρο και την ακουστική αναφορά καμμία, θέσεις και ακουστική κουκουρούκου, ακυρώνει οτιδήποτε καλό και αν έχεις στην υπόλοιπη αλυσίδα. Ειπα να μην το πάω πιο μακρυα και το κουράσω, αν θες να το πάω ακόμη παραπέρα στην νεα εταιρεία - βιοτεχνια που ανοιξε δυο στενά πιο κάτω απο το σπίτι μας που μέσω των μεγάλων μηχανών παραγωγής στέλνουν παρασιτικό βομβο γειωσης μεσα απο το ρευμα της παροχής σου στον ενισχυτή σου και τέλος στα ηχεία σου..
HardwareZone Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 14 λεπτά πριν, athlos.dac είπε Ειπα να μην το πάω πιο μακρυα και το κουράσω, αν θες να το πάω ακόμη παραπέρα στην νεα εταιρεία - βιοτεχνια που ανοιξε δυο στενά πιο κάτω απο το σπίτι μας που μέσω των μεγάλων μηχανών παραγωγής στέλνουν παρασιτικό βομβο γειωσης μεσα απο το ρευμα της παροχής σου στον ενισχυτή σου και τέλος στα ηχεία σου.. Και βόμβο να στέλνουν, από το μακρόσυρτο μπάσο, και τις υψηλές που κουδουνίζουν γιατί ο χώρος ακρόασης του περισσότερου κόσμου είναι γεμάτος ανακλαστικές επιφάνειες, είναι πολύ μικρότερο.. πρόβλημα
athlos.dac Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 7 λεπτά πριν, HardwareZone είπε Και βόμβο να στέλνουν, από το μακρόσυρτο μπάσο, και τις υψηλές που κουδουνίζουν γιατί ο χώρος ακρόασης του περισσότερου κόσμου είναι γεμάτος ανακλαστικές επιφάνειες, είναι πολύ μικρότερο.. πρόβλημα Εχεις ακουσει μηχανές ραψίματος μεσα απο τα ηχεια σου?🤣 Για να μην βγω offtopic να συμπληρώσω Το βινυλιο ειναι ο αξεπέραστος αναλογικός ΡΥΘΜΟΣ Τα ψηφιακά ειναι τα αξεπέραστα ΔΥΝΑΜΙΚΑ Παρακαλώ διαλέξτε.
lnwolfgr Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 42 λεπτά πριν, Aprile είπε Ξέρεις πόσο έχει πάει πλέον το κόστος της ταινίας για ένα Studer ; Ξέρεις ότι το σελιλόιντ σε βάθος χρόνου απομαγνητίζεται και διαλύεται χημικά ; Για να διατηρηθούν οι ταινίες θέλουν θαλάμους συντήρησης με ιδανικές σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για όριο ζωής τα είκοσι χρόνια περίπου μετά έχεις συμπαντικό βαθμό απώλειας της αρχικής ηχογράφησης όπως γινόταν και στις κόπιες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που αναλογικά δεν μπορούν να παιχτούν και γίνεται ψηφιακή αποκατάσταση τους. Μίξη αναλογική στα πέντε κανάλια των απλών ηχογραφήσεων μπορείς να κάνεις και με ψαλίδι που λέει ο λόγος στη κλασική μουσική που σε μια συμφωνική ορχήστρα τα κανάλια ξεπερνούν τα δέκα πως κανείς. Δεν υπάρχει περίπτωση θα γίνει ψηφιακά και μετά θα γίνει μετατροπή σε αναλογικό . Και με τις μετατροπές κάτι χάνεις πάντα. Ε μα το ξερω, γι' αυτο λεω οτι το digital ειναι φθηνο. Ο εξοπλισμος εχει σημασια και αυτο το καταλαβαινεις στον αναλογικο ηχο, καταλαβαινεις την παραγωγη του abey road απο το στουντιο του μπαρμπα μητσου του μπουζουξη. Ετσι κανανε και ονομα τα στουντιο αλλωστε. Ειμαι ανθρωπος που εγραφα σε 4καναλα tascam με type v metal κασετουλα. Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2023 από lnwolfgr
Chrestos_SV1GAP Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 6 ώρες πριν, immortalx είπε Το dynamic range ενος standard CD (16/44.1) ειναι 90dB και ενος βινυλιου 70dB. Και μιας και ειναι λογαριθμικη κλιμακα δεν ειναι απλως "20dB περισσοτερα" αλλα 10 φορες περισσοτερο dynamic range. Το 20dB είναι 10 φορές σε τάση, 100 φορές σε ισχύ. 1
whoever81 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) Κλασικά λείπει από τον τίτλο η λεπτομέρεια: ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, US, U.S.A! ffs Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2023 από whoever81
panoskatos Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια και κάποιοι λένε η κότα, ο σκύλος κτλ. Προφανώς όσοι βολεύονται με το ψηφιακό αρχείο που πάντα είναι συμπιεσμένο καλά κάνουν και δεν χρειάζεται να αλλάξουν συνήθειες αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Δεν υπάρχει επαφή ανάμεσα σε ένα βινυλίο και ένα ψηφιακό αρχείο mp3 ή ότι άλλο μπορεί να είναι . Όταν πραγματικά θέλω να απολαύσω μουσική στο σπίτι μου θα βάλω έναν δίσκο στο στερεοφωνικό μου . Στο ίδιο ηχοσύστημα θα παίξω και Cd και κασέτα και mp3 και μέσο Bluetooth και ότι άλλο υπάρχει. Η διαφορά υπέρ του βινυλίου είναι ξεκάθαρη. Αλλά έχει να κάνει και το είδος της μουσικής που θα ακούσεις, αν υπάρχουν φυσικά ή όχι όργανα όπως επίσης και η παραγωγή παίζει ρόλο.Εχω ακούσει και δίσκους που είναι τελείως φλατ , δεν σημαίνει ότι όποιον δίσκο βάλεις να ακούσεις θα πάθεις την πλάκα της ζωής σου από την ποιότητα. Η σύγκριση στο άκουσμα θα πρέπει να γίνει στο ίδιο τραγούδι/άλμπουμ. Πάντως ο αναλογικός ήχος ή εικόνα είναι κλάσης ανώτερος αλλά και πιο ακριβώς και για αυτούς που πουλάνε και για αυτούς που αγοράζουν. Πάντως οι κερδισμένοι είναι αυτοί που πουλάνε να ξέρετε και θα προσπαθήσουν με τον όποιο τρόπο να σας πείσουν ότι διαφορά δεν υπάρχει και ότι το ψηφιακό είναι και καλύτερο. Τέλος να αναφέρω ότι είτε έχεις έναν δίσκο, είτε κασέτα είτε CD είναι πάντα δικό σου , μπορεί να θυμάσαι και πως το αγόρασες και μπορεί να το πουλήσεις και όποτε γουστάρεις. Στο streaming ή download πληρώνεις μόνο τα δικαιώματα , δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτα και τίποτα δεν αποκτάει συλλεκτική ή συναισθηματική αξία. 1
Doubt Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Έχει ξαναπαίξει παρόμοια είδηση, εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία λογική, παρά μόνο μάρκετινγκ. Π.χ. U.S. Cassette Tape Album Sales Grew 28% in 2022 Ώρα είναι τώρα να αρχίσουν τα "έχει καλύτερο ήχο" "είναι αξεπέραστη" "άλλη φάση μιλάμε" "τι να κλ@σει το ψηφιακό" κλπ όμορφα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα