Aprile Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, lnwolfgr είπε Μα ο ηχος μονο αναλογικα παιζει. Και ψηφιακη πηγη να εχεις, παλι αναλογικος ηχος θα βγει απο τα ηχεια αφου θα περασει απο DAC. Και αυτο ειναι που πληρωνεις στα DAC το ποσο πιστοτερα θα σου μετατρεψει το ψηφιακο ηχο σε αναλογικο ηχο . Ναι αλλά οι ηχογραφήσεις είναι όλες πλέον ψηφιακές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων άνευ σημασίας. Ακούς αναλογικά από βινύλιο μια ψηφιακή ηχογράφηση.... Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2023 από Aprile
mandos Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 1 ώρα πριν, uniquegr είπε Υπο ποιες προϋποθέσεις ακριβώς; Να ξεκαθαρίσω ότι δε θεωρώ τον αναλογικό ήχο καλύτερο του ψηφιακού. Κάποιες από τις προϋποθέσεις για να έχεις αναλογικό ήχο και να μπορείς να κάνεις σύγκριση: αναλογικός ενισχυτής καλό πικάπ καλό δίσκο, σε καλή έκδοση, παιγμένο ελάχιστες (ή καμία) φορά αναλογικό mastering Εγώ προσωπικά δεν ξέρω κανέναν στον κοντινό μου κύκλο που να κάνει τσεκ σε όλα τα παραπάνω. Εννοείται ότι bluetooth ηχεία κτλ είναι υποδεέστερα των πάντων αλλά φοβέρα χρήσιμα, ειδικά αν είναι αδιάβροχα και child-proof. 3
lnwolfgr Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 8 λεπτά πριν, Aprile είπε Ναι αλλά οι ηχογραφεί είναι όλες πλέον ψηφιακές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων άνευ σημασίας. Ακούς αναλογικά από βινύλιο μια ψηφιακή ηχογράφηση.... Και πρεπει να γινει mastering ξανα για βινυλιο γιατι ειναι διαφορετικο μεσο. Οι ηχογραφισεις γινονται ψηφιακα γιατι ειναι ευκολο και φθηνο. Οχι γιατι ακουγωνται καλυτερα.
kinitos Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 19 λεπτά πριν, Aprile είπε Ναι αλλά οι ηχογραφεί είναι όλες πλέον ψηφιακές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων άνευ σημασίας. Ακούς αναλογικά από βινύλιο μια ψηφιακή ηχογράφηση.... Σωστό αυτό. Εκεί που είχαμε αναλογικά σε ψηφιακά τωρα είναι το ανάποδο Πάντως αυτή η είδηση έχει ξαναπαιξει περσι ?? Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2023 από kinitos
n3a Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Προσωπικά πάντως δυσκολεύομαι να πιστέψω οποιονδήποτε λέει ότι όντως ακούει την ανώτερη ποιότητα, είτε CD είτε βινυλίου. Αν και τα δύο έχουν το mastering που πρέπει ή/και δεν έχουν φθαρεί από το πέρασμα του χρόνου, ο τελικός ήχος που βγαίνει και στις δύο περιπτώσεις είναι θέμα εξοπλισμού. Αν δηλαδή κάποιος που έχει ένα καλό σετ ενισχυτή/ηχείων και ίδιας ποιότητας καλό CD/vinyl player, ισχυρίζεται ότι όντως βρίσκει διαφορά στην ποιότητα του παραγόμενου ήχου μεταξύ των δυο, εξαιτίας δηλαδή αποκλειστικά του μέσου αποθήκευσης της μουσικής, θα έλεγα ότι πέφτει σε κλασσική περίπτωση αυθυποβολής. Το οποίο φυσικά δεν είναι κακό, για να μην παρεξηγηθώ. Είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων και ο καθένας με τα χρήματά του κάνει ο,τι νομίζει.
spectaculator Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, stivaks72 είπε Λογικό. CD δεν αγοράζει κανείς, δεν χρειάζεται ανάλυση. Ολα πήγαν στο streaming και στο downloading. Βινύλιο αγοράζουν για νοσταλγία και σίγουρα είναι και μόδα. Ένας 18χρονος που αγοράζει βινύλια, μόνο από νοσταλγία δεν το κάνει. Μόδα δεν είναι σε καμιά περίπτωση, ψώνιο ίσως. Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2023 από spectaculator 1
oldnew Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Clicbate είδηση.. Η πραγματική ειδήση είναι: Σχεδόν όλοι ακούνε μουσική με streaming, αποθηκευμένη σε ssd, κλπ. Με αποτέλεσμα να μη παίρνει πλέον κανείς cd, σε βαθμό που οι πωλήσεις τους έχουν πέσει ακομα κάτω και απο δίσκους βινιλιου, που παίρνουν χομπιστες κλπ. 5 1
NikosKallithea Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Να και μια καλη ειδηση, αξεπέραστος ο ηχος απο το βινύλιο.
uniquegr Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 4 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε Να και μια καλη ειδηση, αξεπέραστος ο ηχος απο το βινύλιο. Εντάξει, το είπε και μια δημοσιογράφος στη τηλεόραση, χθες νομίζω, στον Μάνεση..!!
GameShopper.gr Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, n3a είπε Προσωπικά πάντως δυσκολεύομαι να πιστέψω οποιονδήποτε λέει ότι όντως ακούει την ανώτερη ποιότητα, είτε CD είτε βινυλίου. Αν και τα δύο έχουν το mastering που πρέπει ή/και δεν έχουν φθαρεί από το πέρασμα του χρόνου, ο τελικός ήχος που βγαίνει και στις δύο περιπτώσεις είναι θέμα εξοπλισμού. Αν δηλαδή κάποιος που έχει ένα καλό σετ ενισχυτή/ηχείων και ίδιας ποιότητας καλό CD/vinyl player, ισχυρίζεται ότι όντως βρίσκει διαφορά στην ποιότητα του παραγόμενου ήχου μεταξύ των δυο, εξαιτίας δηλαδή αποκλειστικά του μέσου αποθήκευσης της μουσικής, θα έλεγα ότι πέφτει σε κλασσική περίπτωση αυθυποβολής. Το οποίο φυσικά δεν είναι κακό, για να μην παρεξηγηθώ. Είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων και ο καθένας με τα χρήματά του κάνει ο,τι νομίζει. ΟΚ ακολουθεί Wall of Text Διαφορές υπάρχουν, σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον. Εκπαιδευμένα αυτιά εντοπίζουν καλύτερα κάποια πράγματα, π.χ. εμένα με ενοχλεί το phasing στα πρίμα όταν τα codec συμπίεσης κατεβαίνουν κάτω από 128kbps αλλά η μεγάλη πλειοψηφία ακούει μουσική σε ηχοσυστήματα (μεγαφωνάκι κινητού, ακουστικά ψείρες ή λιλιπούτεια bluetooth ηχεία) που πραγματικά δεν έχει νόημα να μιλήσει κανείς για ποιότητα ήχου. Από εκεί και πέρα, όντως σήμερα, το master συνήθως είναι ένα ψηφιακό αρχείο 96 ή 192Khz στα 24bit, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για full analogue path. Αυτό που μένει στο τέλος είναι η εμπειρία. Έχει άλλη χάρη, για όποιον ξέρει, η ιεροτελεστία να ακούσεις βινύλιο. Απαιτεί την προσοχή σου. Θέλει να είσαι εκεί. Επίσης, ο αναλογικός ήχος του πικάπ είναι χαώδης, κάθε συνδυασμός βελόνας, κεφαλής και βάρος πατήματος, βγάζει άλλον ήχο στην πράξη. Σε αντίθεση με το CD ή ένα high fidelity ψηφιακό αρχείο που ακούγεται ακριβώς ίδιο κάθε φορά, ένα βινύλιο στα ίδια ακριβώς μηχανήματα αναπαραγωγής θα βγάλει διαφορετικό ήχο από κεφαλή σε κεφαλή και βελόνα σε βελόνα. Ακόμα και ίδιες κεφαλοβελόνες μεταξύ τους μερικές φορές δεν ακούγονται ακριβώς ίδιες, έχουν μικροπαραλλαγές. Όλη αυτή η αναζήτηση του να βρεις το ήχο που σου αρέσει, έχει τη χάρη του. Στο βινύλιο ακόμα και το βάρος πατήματος της βελόνας αλλάζει τον ήχο κάτι φυσικά που δεν συμβαίνει με τα ψηφιακά συστήματα αναπαραγωγής. Δεν θα μπω στη διαδικασία για το ποιο format είναι καλύτερο, γιατί για εμένα δεν είναι εκεί η ουσία. Το βινύλιο είναι μία άλλης μορφής μουσική εμπειρία. Σε κάποιους αρέσει σε κάποιους όχι. Δεν χρειάζεται να «τσακωνόμαστε» μεταξύ μας. Προσωπικά, ο συνδυασμός lossless ψηφιακού αρχείο και βινυλίου με καλύπτει απόλυτα, best of both worlds που λέμε. Νομίζω ότι το CD πλέον είναι αυτό που δεν έχει να προσφέρει τίποτα και έχει εγκλωβιστεί στη μέση, διότι γιατί να πας σε 44,1Khz 16bit όταν μπορείς να κάνει αναπαραγωγή το master αρχείο στα 96 η 192Khz στα 24bit; Από εκεί και πέρα για μερικά παιδιά που γίνονται λίγο technical με τα spec του κάθε format, έχω ένα φίλο που ήταν φανατικός πολέμιος του βινυλίου, με τη γνωστή ρητορική για το πόσο inferior είναι. Οπότε τον παίρνω μία μέρα και του κάνω blind test 10 κομμάτια back to back σε μίκτη, συγχρονισμένα, το ένα ψηφιακή αναπαραγωγή και το άλλο βινύλιο σε σημεία φυσικά με πολύ πληροφορία (ώστε να μην ακούγεται το surface noise και τα κρακ του βινυλίου), κάνοντας crossfade μία στο ένα και μία στο άλλο. Επίτηδες είχα βάλει μία κεφαλοβελόνα με πολύ γλυκό ήχο στα πρίμα. Πέτυχε σωστά ποιο ήταν ποιο 3/10 (με λίγα λόγια παίζει και απλά από τύχη). Η φάση ήταν ότι σε ένα track ήταν τόσο σίγουρος ότι είναι το ψηφιακό αρχείο το οποίο ακούει, που όταν του έδειξα την πηγή τσατίστηκε και έψαχνε να δει μήπως «κλέβω». Βασικά «έκλεψα» με τη λογική ότι διάλεξα επίτηδες τη συγκεκριμένη κεφαλοβελόνα, γιατί ήξερα ότι θα τον παραπλανήσει. Έκτοτε δεν ξαναμίλησε για αυτό το θέμα και όταν ανοίγει το θέμα σε καμία παρέα, κάθεται σιωπηλός. Το τεστ δεν το έκανα για να δείξω στον φίλο ότι το βινύλιο είναι καλύτερο αλλά περισσότερο για να καταλάβει ότι από το χαρτί (τεχνικά χαρακτηριστικά) μέχρι τα αυτιά του καθενός υπάρχει μία πολύ μεγάλη απόσταση και ότι είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2023 από GameShopper.gr 4 1
Hacker?pcs Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 3 hours ago, immortalx said: Η αξια του βινυλιου ειναι σε χιλια-δυο πραγματα, αλλα οχι στην ποιοτητα του ηχου. Ειναι μυθος που εχει καταρριφθει προ πολλου (και ας ειμαι κατοχος 100+ βινυλιων). Το dynamic range ενος standard CD (16/44.1) ειναι 90dB και ενος βινυλιου 70dB. Και μιας και ειναι λογαριθμικη κλιμακα δεν ειναι απλως "20dB περισσοτερα" αλλα 10 φορες περισσοτερο dynamic range. Υπαρχουν και αλλα πολλες ιδιοτητες που κανουν ενα καλο ψηφιακο format ανωτερο του βινυλιου. Αλλωστε τα βινυλια που πρεσσαρονται τωρα προερχονται απο ψηφιακα masters. Οσο για τα παλια, ας μην ξεχναμε οτι τοτε δεν υπηρχε το loudness war. Δεν ηταν το μεσο δλδ αλλα το mixing/mastering που εκανε τις ηχογραφησεις πιο warm και φυσικες. Ακομη και ετσι, οι διαφορες στο ανθρωπινο αυτι ειναι τοσο αμελητεες που σε blind tests οχι μονο δεν καταλαβαινει κανεις ποιο ειναι "ποιοτικοτερο" (κατι που ουτως η αλλως δεν ειναι μετρησιμο), αλλα δεν μπορεις να καταλαβεις απο ποια πηγη προερχεται ο καθενας απ'τους 2 ηχους! Η αξια του λοιπον ειναι οτι γινεται ολοδικο σου, κατι που εχεις στο ραφι σου και μπορεις να το αγγιξεις. Ας μην του προσδιδουμε κατι που δεν εχει ενω η αξια του ειναι ετσι και αλλιως αναμφισβητητη. Τρόμαξα που είδα 10-15 σχόλια άγνοιας περί της "ανωτερότητας του αναλογικού" μέχρι κάποιος να γράψει τι ισχύει. Και πέρα από το CD που είναι τεχνολογία δεκατίας του 80, από τότε έχουμε τα SACD, DVD Audio, Blu-ray Audio και πλέον FLAC HD όπως Tidal, Quboz, HD-tracks που είναι πολύ ανώτερα και από το CD τεχνικά και δεν συγκρίνονται καν με το βινύλιο. Απλά η τελετουργία και το "τι έχω στο ράφι μου" δεν έχει σχέση με το τεχνικό κομμάτι Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2023 από Hacker?pcs 4 1
basilis_k6 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) εχω αυθεντικους δισκους Pink floyd αλλα εχω ακουσει πλέον περισσοτερες ωρες απο stream. οταν παιζει δισκος δεν παιζει το "dark side of the moon". παιζει το δίκο μου dark side of the moon, με τις ατέλειες που απέκτησε απο τις χιλιάδες στροφες που εκανε. Το παλαιομένο πλέον στα χέρια μου. ο δισκος εχει πανω του τη μουσικη των pink floyd και τις δικες μου αναμνήσεις. ουτε το πικαπ μου ειναι πλεον καλο, ουτε ο δισκος σε αψογη κατασταση, ουτε καλυτερο ηχο εχει απο το spotify αλλα στα αυτια μου ειναι ακριβώς όπως πρεπει να ειναι. ανωτερο απο το ψηφιακο γιατι έτσι το εμαθα, έτσι "παλιωσε" στο αυτί μου, με τις ατέλειες του. αυτο ειναι το βινυλιο για μενα. Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2023 από basilis_k6 4 2
NikosKallithea Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Θα σας δωσω μια απλη πληροφορία. Αυτό που περιέχει το βινύλιο ειναι ο αναλογικό ήχος, το cd και κάθε ηλεκτρονικό μέσο περιέχει δειγματοληψία ήχου. Αν η ακολουθία απο το βινύλιο μεχρι τα ηχεια είναι και αυτή αναλογική τότε ο ηχος είναι αξεπέραστος, ακόμα και ανθρωποι που δεν έχουν αφτί θα καταλάβουν την διαφορά, πολλοί λιγοι σήμερα βέβαια Αν ειστε λάτρεις της μουσικής αξιζει να έχετε στο σαλόνι σας ενα πικάπ και δισκους, δεν θα το μετανιώσετε με τίποτα, είναι σήμερα η καλύτερη επένδυση
tasos_orf Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 ωραία χρόνια! βέβαια τώρα είναι ακριβό χόμπι 1
NikosKallithea Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 12 λεπτά πριν, tasos_orf είπε ωραία χρόνια! βέβαια τώρα είναι ακριβό χόμπι Ακριβως! Για αυτο άλλωστε γελάνε και κάποιοι που δεν έχουν μια
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα