BadIndian Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Εξυπακούεται πως ο αναλογικός ήχος είναι ανώτερος του ψηφιακού, όπως είπε και ο φίλος προηγουμένως. Ωστόσο επ' ουδενί η αγορά του βινυλίου δεν αποτελεί μόδα. Αν μου επιτραπεί ο παραλληλισμός το βινύλιο είναι κάτι σαν τις collector's edition, τρόπον τινά, όπως στα videogames. Δεν χάνει αξία με τον χρόνο, αντιθέτως αποκτά και αυτό όχι μόνο λόγω της διαχρονικότητας του μέσου, αλλά και ένεκα του artwork που προσφέρουν. Αποκτούν αυτό που λέμε συλλεκτική αξία, σε μια εποχή, όπου είναι πανεύκολο να ακούσεις ένα τραγούδι μέσω spotify λ.χ. Τα cd από την άλλη, παρά το γεγονός πως μπορεί όντως να περιέχουν και αυτά artwork, αναμφισβήτητα η αξία τους με την πάροδο του χρόνου νομοτελειακά θα φθίνει. Για να δώσω ένα παράδειγμα. Το "Freak out" από τον Frank Zappa ας πούμε το αγόρασα σε cd για 10€. Ο δίσκος (vinyl) κοστολογείται αυτή τη στιγμή πάνω από 60€. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα βινύλια γενικότερα ξεκινούν από τα 20€, με ελάχιστες εξαιρέσεις αντι-εμπορικών ή ψιλό-άγνωστων και παλιών δίσκων. Τα cd αποτελούν οικονομικότερη λύση, αλλά με μικρή μεταπωλητική αξία. Τέλος είναι προφανές ότι οι πιτσιρικάδες δεν βρίσκονται στην ίδια οικονομική κατάσταση και σαφώς θα προτιμήσουν οικονομικές λύσεις, όπως το spotify ή ακόμα και την αντιγραφή του cd. Ειδικά αν δεν έχουν και πρότυπο κάποιον να συλλέγει βινύλιο, για να εκτιμήσουν την ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα που χρειάζονται. 1
lnwolfgr Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 1 λεπτό πριν, 6xXx6 είπε Κάποιοι λένε ότι είναι μόδα δεν ξέρω ίσως, Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος βαρέθηκε να πληρώνει αέρα κοπανιστό streaming digital κτλ. Θέλει κάτι χειροπιαστό με μεγαλύτερη προσωπική άξια για των καθένα να του μένει στο ράφι. Η μόδα του fast food στη μουσική και ίσως και στο σινεμά αρχίζει και ξεθωριάζει ότι αξίζει θα πουλάει physical ότι δεν αξίζει Netflix και Spotify Τώρα το γιατί βινιλιο και όχι cd ? θα έλεγα όχι γιατί ακούγετε καλύτερα αλλά γιατί περνεις ένα ποιο χορταστικό πρωινό στο μάτι artbook χάρτινη συσκευασία το χαζεύεις όταν παίζει κτλ. Δεν ειναι μονο αυτο, το ψηφιακο εχει την ταση να 'εξαφανιζεται' π.χ στο sportify τα πρωτα αλμπουμ των Metallica δεν υπαρχουν τα original masterings, υπαρχουν μονο τα remaster. Εγω τα εχω πρωτες κοπιες. Δεν υπαρχουν οι Ιαπωνικες εκδοσεις που ειναι διαφορετικες, εχω το ride the lightning Ιαπωνικο και εχει αλλον ηχο. Αυτα δυστυχως στο streaming δεν υπαρχουν. 5
CyanBlue Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Καλά νέα, και όσοι έζησαν το βινύλιο ξέρουν. Η πίκρα είναι πως (τότε δυστυχώς) πούλησα πολλούς δίσκους που είχα αποκτήσει (και λόγω της τότε ενασχόλησης) και τους αγόρασα ξανά σε CD. Είχαν πολλά πλεονεκτήματα. Χάριν ευκολίας, φορητότητας, αντοχής σε φθορές, ευκολία αντιγραφής (backup copy, όχι πειρατεία). Δεν είναι μόνο νοσταλγία το βινύλιο, ούτε συλεκτικότητα. Είναι... άλλος ήχος, άλλη αίσθηση. Κάτι που δεν το απολαμβάνεις με CD, πόσο μάλλον με... streaming.
uniquegr Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 58 λεπτά πριν, ethnik471 είπε ο αναλογικός ήχος πάντως ποιοτικά είναι ανώτερος του ψηφιακού. Υπο προϋποθέσεις αλλά είναι γεγονός. Υπο ποιες προϋποθέσεις ακριβώς; 23 λεπτά πριν, BadIndian είπε Εξυπακούεται πως ο αναλογικός ήχος είναι ανώτερος του ψηφιακού Οι προδιαγραφές του κάθε μέσου, λένε το αντίθετο. 8 4
kinitos Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) απο τα hifi φτασαμε στο blutooth speaker . και στις ψειρες .... αλλα δυστηχως ζεις στην εποχη της συνδεσημοτητας και πρακτικοτητας να ακουω απο παντου. βεβαια αν εχεις μηδενικες πωλησεις σε δισκους και cd λογικο ειναι να λες ποσο μεγαλη ανοδο εχει η πωληση. 9 λεπτά πριν, uniquegr είπε Οι προδιαγραφές του κάθε μέσου, λένε το αντίθετο. υπαρχει και αυτο που λεμε αλλο πραξη αλλο η θεωρια γενικα εχει διαφορα το ψηφιακο στην καθαροτητα (οχι χρατς χρουτς) και αλλο η πιστοτητα . μεγαλη κουβεντα . οπως φιλμ vs digital και και και εμενα παντως αυτο που μου κανει εντυπωση οι πωλησεις digital ειναι τοσο χαμηλα ... Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2023 από kinitos 1
immortalx Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Η αξια του βινυλιου ειναι σε χιλια-δυο πραγματα, αλλα οχι στην ποιοτητα του ηχου. Ειναι μυθος που εχει καταρριφθει προ πολλου (και ας ειμαι κατοχος 100+ βινυλιων). Το dynamic range ενος standard CD (16/44.1) ειναι 90dB και ενος βινυλιου 70dB. Και μιας και ειναι λογαριθμικη κλιμακα δεν ειναι απλως "20dB περισσοτερα" αλλα 10 φορες περισσοτερο dynamic range. Υπαρχουν και αλλα πολλες ιδιοτητες που κανουν ενα καλο ψηφιακο format ανωτερο του βινυλιου. Αλλωστε τα βινυλια που πρεσσαρονται τωρα προερχονται απο ψηφιακα masters. Οσο για τα παλια, ας μην ξεχναμε οτι τοτε δεν υπηρχε το loudness war. Δεν ηταν το μεσο δλδ αλλα το mixing/mastering που εκανε τις ηχογραφησεις πιο warm και φυσικες. Ακομη και ετσι, οι διαφορες στο ανθρωπινο αυτι ειναι τοσο αμελητεες που σε blind tests οχι μονο δεν καταλαβαινει κανεις ποιο ειναι "ποιοτικοτερο" (κατι που ουτως η αλλως δεν ειναι μετρησιμο), αλλα δεν μπορεις να καταλαβεις απο ποια πηγη προερχεται ο καθενας απ'τους 2 ηχους! Η αξια του λοιπον ειναι οτι γινεται ολοδικο σου, κατι που εχεις στο ραφι σου και μπορεις να το αγγιξεις. Ας μην του προσδιδουμε κατι που δεν εχει ενω η αξια του ειναι ετσι και αλλιως αναμφισβητητη. 18 10
uniquegr Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 10 λεπτά πριν, kinitos είπε υπαρχει και αυτο που λεμε αλλο πραξη αλλο η θεωρια γενικα εχει διαφορα το ψηφιακο στην καθαροτητα (οχι χρατς χρουτς) και αλλο η πιστοτητα . μεγαλη κουβεντα . οπως φιλμ vs digital και και και Δεν ισχύει. Οι προδιαγραφές είναι προδιαγραφές. Άσε δε που αν το βινύλιο έπαιζε σωστά, πιστά, θα έπρεπε να έπαιζε σαν cd αφού τα μάστερ είναι ψηφιακά πλέον. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο αν το ψηφιακό μέσο δεν εμφανίζει τα χρατς χρουτς, αλλά ότι δεν έχει θόρυβο επιφανείας ( το σύρσιμο της βελόνας μέσα στο αυλάκι ), δεν πάσχει απο μηχανικούς θορύβους που προέρχονται απο το μοτέρ ( wow and flutter ), το ψηφιακό μέσο δεν πεθαίνει όσες φορές και αν το ακούσεις ( σε αντίθεση με το βινύλιο που και το καλύτερο σύστημα αναπαραγωγής να έχεις, φθείρεις το υλικό και το σύστημα ) και πολλά άλλα. Το βινύλιο δεν χωράει τη πληροφορία που χωράει το ψηφιακό μέσο ( ακόμα και το 16bit/44.1KHz, το "απλό" format του CD ) και χρειάζεται... αλχημείες στο mastering. Δεν τυπώνονται χαμηλές συχνότητες ( γιατί πέραν του ότι τα αυλάκια θα έπρεπε να ήταν τεράστια, ο βραχίονας θα πήδαγε απο το αυλάκι ), δεν τυπώνονται υψηλές συχνότητες γιατί λόγω της ταχύτητας περιστροφής θα έκαιγε και το ίδιο το υλικό και τη βελόνα, γι'αυτό άλλωστε υπάρχει και η καμπύλη RIAA. Στην εποχή του το βινύλιο ήταν απο τα κορυφαία μέσα αναπαραγωγής, αλλά πλέον υπάρχει το ψηφιακό. 10 λεπτά πριν, kinitos είπε εμενα παντως αυτο που μου κανει εντυπωση οι πωλησεις digital ειναι τοσο χαμηλα ... Οι πωλήσεις CD έχουν πέσει, όχι των digital. Αντίθετα, ζουν και βασιλεύουν οι υπηρεσίες streaming. Και είναι απόλυτα λογικό, δεν υπάρχει λόγος να αγοράσει κάποιος ένα cd όταν μπορεί να το έχει σε άυλη μορφή ( είτε κατεβασμένο αρχείο, είτε streaming ), ειδικά όταν με 100~150 ευρώ κάποιος μπορεί να έχει απεριόριστη πρόσβαση σε υψηλής ανάλυσης άλμπουμς. Αλήθεια, με 100~150 ευρώ ετησίως, πόσα βινύλια μπορεί να αγοράσει κάποιος; 5 3
filip123go Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 46 λεπτά πριν, uniquegr είπε Υπο ποιες προϋποθέσεις ακριβώς; Να έχεις πανάκριβο ηχοσύστημα, πολύ καλή εγγραφή στο δίσκο, και αφτί που να μπορεί να ξεχωρίσει το analog από το digital to analog. 2
uniquegr Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 1 λεπτό πριν, filip123go είπε Να έχεις πανάκριβο ηχοσύστημα, πολύ καλή εγγραφή στο δίσκο, και αφτί που να μπορεί να ξεχωρίσει το analog από το digital to analog. Αρχικά, δεν έχει κανείς πρόσβαση στα αναλογικά μάστερ. Επομένως, πραγματική σύγκριση μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού ήχου δεν μπορεί να υπάρξει, αφού και ο πιο άσχετος μπορεί να διακρίνει τον θόρυβο των αναλογικών. Άντε και ισχύει αυτό που λες. Τί καθιστά καλή μια ηχογράφηση; 1
safridia Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Η αγορα της μουσικης εχει καταρευσει οπως και στις ταινιες/σειρες. Δεν το βλεπω να εχει συμβει ακομη αυτο στα βιβλια και στα games. Συμφωνειτε σε αυτο που λεω;
filip123go Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 1 λεπτό πριν, uniquegr είπε Αρχικά, δεν έχει κανείς πρόσβαση στα αναλογικά μάστερ. Επομένως, πραγματική σύγκριση μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού ήχου δεν μπορεί να υπάρξει, αφού και ο πιο άσχετος μπορεί να διακρίνει τον θόρυβο των αναλογικών. Άντε και ισχύει αυτό που λες. Τί καθιστά καλή μια ηχογράφηση; Δεν ξέρω φίλε, ας σου πουν οι φίλοι των βινυλίων. Εγώ δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω. Εχω όμως φίλους που ορκίζονται ότι ακούν τη διαφορά. Οποτe λογικά, ακουν καλύτερα απο εμένα. Εαν με ρωτας προσωπικά , δεν έχω καμια τρέλα με το βινύλιο, αλλα τους καταλαβαίνω, γιατί κάνω και εγω το ίδιο με games. ότι αξίζει πραγματικά physical, τα υπόλοιπα digital . 1
lnwolfgr Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 9 λεπτά πριν, uniquegr είπε Τί καθιστά καλή μια ηχογράφηση; Η παραγωγη και το mastering
duende Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2023 52 λεπτά πριν, immortalx είπε Η αξια του βινυλιου ειναι σε χιλια-δυο πραγματα, αλλα οχι στην ποιοτητα του ηχου. Ειναι μυθος που εχει καταρριφθει προ πολλου (και ας ειμαι κατοχος 100+ βινυλιων). Το dynamic range ενος standard CD (16/44.1) ειναι 90dB και ενος βινυλιου 70dB. Και μιας και ειναι λογαριθμικη κλιμακα δεν ειναι απλως "20dB περισσοτερα" αλλα 10 φορες περισσοτερο dynamic range. Υπαρχουν και αλλα πολλες ιδιοτητες που κανουν ενα καλο ψηφιακο format ανωτερο του βινυλιου. Αλλωστε τα βινυλια που πρεσσαρονται τωρα προερχονται απο ψηφιακα masters. Οσο για τα παλια, ας μην ξεχναμε οτι τοτε δεν υπηρχε το loudness war. Δεν ηταν το μεσο δλδ αλλα το mixing/mastering που εκανε τις ηχογραφησεις πιο warm και φυσικες. Ακομη και ετσι, οι διαφορες στο ανθρωπινο αυτι ειναι τοσο αμελητεες που σε blind tests οχι μονο δεν καταλαβαινει κανεις ποιο ειναι "ποιοτικοτερο" (κατι που ουτως η αλλως δεν ειναι μετρησιμο), αλλα δεν μπορεις να καταλαβεις απο ποια πηγη προερχεται ο καθενας απ'τους 2 ηχους! Η αξια του λοιπον ειναι οτι γινεται ολοδικο σου, κατι που εχεις στο ραφι σου και μπορεις να το αγγιξεις. Ας μην του προσδιδουμε κατι που δεν εχει ενω η αξια του ειναι ετσι και αλλιως αναμφισβητητη. καντε το sticky, τα ειπε ολα... 7 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα