mitsos1os Δημοσ. 11 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2023 Καλησπέρα παιδιά, Γνωρίζω ότι υπάρχουν μερικά monster θέματα σχετικά με smart θερμοστάτες, που κατά την γνώμη μου χάνεσαι μέσα, για αυτό θεώρησα καλύτερο να ξεκινήσω ένα καθαρό και συγκεκριμένο για βοήθεια που ήθελα εδώ. Πριν πω οτιδήποτε, να αναφέρω ότι δεν είμαι επαγγελματίας ούτε έχω γνώση στον χώρο. Οπότε αν πω κάτι λάθος παρακαλώ διορθώστε με. Έχω τον λέβητα αερίου Vaillant Ecotec Pro 236 ο οποίος διαθέτει σύνδεση θερμοστάτη low-voltage 24v με τον κωδικό 24RT (Room Thermostat). Για θερμοστάτη χώρου έχω τον Salus RT310, ο οποίος τροφοδοτείται με μπαταρία, και COM/NO (Normally Open) κύκλωμα για την μεταφορά σήματος στον λέβητα. Από τον λέβητα έρχεται τρίκλωνο καλώδιο στον θερμοστάτη, από όπου τα δύο χρησιμοποιούνται στην σύνδεση 24RT του λέβητα στο COM για παροχή της τάσης και στο NO που δίνει το σήμα για την λειτουργία, ενώ το τρίτο είναι στον άερα και από τις 2 μεριές χωρίς να είναι συνδεμένο κάπου. Η συνδεσμολογία φαίνεται και στις φωτογραφίες. Είπα να δω μήπως αναβαθμίσω σε smart. Οι περισσότεροι smart που κυκλοφορούν, χρειάζονται τάση 220 για την τροφοδοσία τους, πράγμα που όπως βλέπετε εγώ δεν έχω στην εγκατάσταση και δεν θέλω να σκάβω για να φέρνω καλώδια. Γνωρίζω πως υπάρχουν άλλες λύσεις πχ: Split Controller - Receiver που συνδέεις τον receiver με ότι τροφοδοσία χρειάζεται απευθείας πάνω στον λέβητα, και έχεις στον χώρο σου τον controller όπου δουλεύει με μπαταρίες και απλά δίνει σήμα για την λειτουργία του receiver (πχ. αυτός https://www.olympia-electronics.com/el/προϊόν/προγραμματιζόμενοι-θερμοστάτες-χώρου/προγραμματιζόμενος-θερμοστάτης-χώρου-bs-812p) Dry Contact WiFi Smart Thermostats που τροφοδοτούνται με μπαταρίες (πιο σπάνιοι) 3-wire Smart Thermostat συνδεσμολογίας R, W, κλπ (όπως ο Nest Learning Thermostat), οι οποίοι δεν ξέρω αν μπορούν να συνδεθούν στο σύστημά μου Από τις λύσεις που ανέφερα, οι 2 πρώτες που δουλεύουν με μπαταρία, με ανησυχεί λίγο το γεγονός ότι επειδή έχουν WiFi, πόσο θα διαρκούν οι μπαταρίες και να μην θέλουν αλλαγή κάθε μήνα... Αν έχει κάποιος πρακτική γνώση-εμπειρία πάνω σε αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο. Η τελευταία με 2 (3) wire σύνδεση θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον αν μπορούσε να δουλέψει κάπως. Έχω διαβάσει ότι το καλώδιο συνεχόμενης τάσης 24v (όπως αυτό που έχω για το 24RT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία του θερμοστάτη αλλά εγώ τώρα δεν έχω ουδέτερο για να κλείσω το κύκλωμα της τροφοδοσίας και με μία γέφυρα να μπορούσα να το χρησιμοποιήσω και σαν κύκλωμα ελέγχου... Υπάρχει λοιπόν κάποιος τρόπος, χρησιμοποιώντας και το τρίτο καλώδιο που έχω διαθέσιμο (με σύνδεση κάπως μέσα στον λέβητα επίσης), να καταφέρω την σύνδεση κάποιου θερμοστάτη 2, ή 3 wire ή οτιδήποτε άλλο γνωρίζει κάποιος; Γνώμες και ερωτήσεις ευπρόσδεκτες! Ευχαριστώ πολύ!
mitsos1os Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 Μέλος Δημοσ. 30 Αυγούστου 2023 @F117 για να είμαι ειλικρινής βαρέθηκα και δεν έκανα τίποτα 😂. Οι λύσεις με τις μπαταρίες δεν είναι κάτι καλό για μένα καθώς προσθέτουν μια αναγκαία συντήρηση λόγω της ασύρματης σύνδεσης (στην καλύτερη κάθε 2 μήνες), για αλλαγή μπαταρίας, πράγμα που θεωρώ ότι αναιρεί τα οφέλη αυτοματισμού που προσφέρουν. Σκέψου τον δικό μου τον απλό τον λειτουργώ 4+ χρόνια χωρίς να έχω αλλάξει μπαταρία... Που να αλλάζω κάθε μήνα 😂 Τώρα διαβάζοντας είχα δει για τον Nest, ο οποίος ναι μεν δουλεύει με μπαταρία αλλά υποτίθεται ότι όταν κλείνει το κύκλωμα για να δώσει εντολή χρησιμοποιεί και αυτό το ρεύμα για να φορτίσει την μπαταρία ή κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα η μπαταρία να κρατάει αρκετά περισσότερο... Θέλει όμως κάποιες προσθήκες για τα ελληνικά συστήματα με τους λέβητες και επίσης δεν βρήκα ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα της μπαταρίας, οπότε δεν ασχολήθηκα και λόγω της ακριβής του τιμής.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα