Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

θέλω να βάλω σύστημα θέρμανσης (προαιρετικά και ψύξης με την Α/Θ) σε ένα εξοχικό σε χωριό του Πηλίου. Είχα τις εξής επιλογές για συστήματα:

Υγραερίου, πετρελαίου, ηλεκτρικός λέβητας, Α/Θ, pellet

Για διάφορους λόγους, κατέληξα στην Α/Θ οπότε γι' αυτή θέλω τη συμβουλή σας και δεν θα ήθελα να σας ταλαιπωρώ με πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα άλλων συστημάτων ώστε να αλλάξω την επιλογή μου.

Τα δεδομένα της περιοχής και του σπιτιού είναι:

υψόμετο: 450μ
κατασκευής: 1990
μόνωση: μόνο μεταξύ της τοιχοποιίας (επιχρισμα, τούβλο 9εκ, μόνωση 6εκ, τούβλο 9εκ, επίχρισμα)
τετραγωνικά: 96
κουφώματα: ξύλινα με 2πλά τζάμια
ηλ παροχή: τριφασική
σώματα: 7-8
κατάσταση σπιτιού: δεν έχει πέσει ακόμα η τσιμεντοκονία οπότε ειναι εμφανείς οι σωληνώσεις που πάνε από το κολεκτερ μεχρι την θεση των σωματων

Οι μέσες θερμοκρασίες φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα που βρήκα για την περιοχή και πάνω κάτω είναι σωστό:

chart.jpeg.b43863b844457901a581121f2e7ecc50.jpeg

Σαν θερμαντικά σώματα είμαι μεταξύ απλών panel και fancoil (έχω αποκλείσει την ενδοδαπέδια) αλλά και εδώ θέλω την βοήθειά σας (περισσότερα παρακάτω)

Επίσης δεν θέλω ΖΝΧ καθώς σκέφτομαι να βάλω απλά κάποιο ηλεκτρομποιλερ 2πλης ενέργειας με την Α/Θ για το μπάνιο και ένα ηλεκτρικό θερμοσιφωνάκι για την κουζίνα.

Θέλω λοιπόν τη βοήθειά σας σχετικά με το τι θερμοκρασία νερού προσαρμογής να επιλέξω και αν θα πάω σε fancoil ή σώματα. Ο προβληματισμός μου με τα fancoil είναι οτι χρειαζεται να έχει ηλεκτρική παροχή και αποχέτευση για τα συμπηκνώματα στην κάθε θέση. Το ηλεκτρικό ρεύμα ας πουμε το βρίσκουμε καθώς μπορούμε ακόμα να τραβήξουμε κάποιες πρίζες αλλά η αποχέτευση φαντάζομαι θα πρέπει να τρυπήσουμε τον τοίχο και να βγει κάποιο σωληνάκι έξω και αν πρέπει να κάνουμε 7-8 τρύπες σε όλο το σπίτι δεν ξέρω πόσο ωραίο θα είναι εξωτερικά.

Γενικά επειδή θα είναι εξοχική κατοικία δεν ξέρω επίσης αν θα πρέπει να πάω σε κάποια πιο φτηνή Α/Θ που να είναι μόνο θέρμανσης (με θερμαντικά σώματα) και πιθανώς 1-2 μονάδες a/c στα απαραίτητα δωμάτια ή σε Α/Θ ζεστού/κρύου (με fancoil).

Οσον αφορά τις εταιρείες μου έχουν πει για Midea, Panasonic και Daikin (με αντίσταση 3kw όλες λόγω των πιθανών χαμηλών θερμοκρασιών) και απ' ότι κατάλαβα χρειάζεται 16kw είτε μονοφασική (αποκλειστικά από μια από τις 3 φάσεις) ή τριφασική. 

Οτιδήποτε ξέχασα, ρωτήστε και ευχαρίστως να σας δώσω πληροφορίες.

Ευχαριστώ εκ των προταίρων όσους μπουν στον κόπο να με βοηθήσουν!

• Like 1
  • Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Προσωπικά δε θα έβαζα αλλά οκ. Μπορείς να κάνεις μια μελέτη θέρμανσης αν βρεις μηχανολόγο. Βάσει νέων κανονισμών δεν έχεις αρκετή μόνωση. Φαντάζομαι ούτε στις πλάκες,κολώνες κτλ θα έχεις.

• Like 1
Δημοσ.

από αυτά που έγραψες θα σου έλεγα να μιλήσεις με μηχανολόγο που να έχει σχέση με το αντικείμενο αφ ενός αφ εταίρου υπάρχει θέμα να το διαβάσεις για να εχεις άποψη 

• Like 1
Δημοσ.

Το όλο παιχνίδι θα παιχτεί πάνω στο πόσες μέρες κατοικείται ο χώρος, και ανά τι διαστήματα, μιας και μιλάμε για εξοχική κατοικία. Και το λέω αυτό, διότι κατά πάσα πιθανότητα μία αντλία ΔΕΝ θα σε συμφέρει οικονομικά. Μίλα με το μηχανολόγο σου να στα υπολογίσει, μην βάλεις αντλία και στο τέλος δεν αποσβέσεις το παραπάνω κόστος της ποτέ.

• Like 1
Δημοσ.

Αν το σπίτι είναι μόνο για καλοκαίρι, βάλε κλιματιστικά.

Η αντλία θερμότητας, όπως και κάθε σύστημα κεντρικής θέρμανσης για να αποδίδει αποτελεσματικά και οικονομικά πρέπει να λειτουργεί συνέχεια. Ανοίγει με τα πρώτα κρύα (Οκτώβριο-Νοέμβριο) και κλείνει μόλις ζεστάνει ο καιρός (Μάρτιο-Απρίλιο).

Δημοσ.

Αν έχεις πρόσβαση σε σχετικά φθηνά ξύλα δες και τζάκι νερού, εγώ στην κύρια κατοικία μου εδώ και 10 χρόνια που επισκεύασα το σπίτι με θερμοπροσωψη ενεργειακά κουφώματα, δουλεύω τζάκι καλοριφέρ με 10 σώματα και μποιλερ ΖΝΧ, είμαι φουλ ευχαριστημένος και το σπίτι πολύ ζεστό, έχω πολλά δικά μου ξύλα από ελιές και αγοράζω από φίλους σχετικά φθηνά 130€ τόνος.

Σε καμία περίπτωση δεν θα επέλεγα αντλία θερμότητας για την χρήση που την θες.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επίσης έχε υπόψη ότι για να βάλεις fcu και για ψύξη, και οι σωλήνες θα πρέπει να είναι μονωμένες. 

Και όπως είπες θέλεις ρεύμα και αποστραγγιση. 

Επεξ/σία από @pnea1973
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστω ηδη οσους εκαναν τον κοπο να απαντησουν!

Να δωσω μερικες διευκρινησεις ακομα οσο διαβαζω και το αλλο μεγαλο thread που ειπε ο φιλος.

Το σπιτι θα κατοικειται 10-15 μερες το φθινοπωρο και 10-15 μερες το χειμωνα και απο εκει και περα για καλοκαιρι μπορει απο 15 μερες μεχρι 3 μηνες.

21 ώρες πριν, chios είπε

Αν έχεις πρόσβαση σε σχετικά φθηνά ξύλα δες και τζάκι νερού, εγώ στην κύρια κατοικία μου εδώ και 10 χρόνια που επισκεύασα το σπίτι με θερμοπροσωψη ενεργειακά κουφώματα, δουλεύω τζάκι καλοριφέρ με 10 σώματα και μποιλερ ΖΝΧ, είμαι φουλ ευχαριστημένος και το σπίτι πολύ ζεστό, έχω πολλά δικά μου ξύλα από ελιές και αγοράζω από φίλους σχετικά φθηνά 130€ τόνος.

Σε καμία περίπτωση δεν θα επέλεγα αντλία θερμότητας για την χρήση που την θες.

Προσβαση σε ξυλα εχω αλλα αν ειναι να παω στο σπιτι και να πρεπει ΜΕΤΑ να περασουν 2-3 μερες να ζεσταθει και να φυγει η υγρασια δεν μου κανει γιατι εχω και παιδια. Ενω με ενα συστημα σαν την ΑΘ μπορεις να το αναψεις 1 βδομαδα πριν σε καποια χαμηλη θερμοκρασια και να ειναι ετοιμο.

21 ώρες πριν, @pnea1973 είπε

Επίσης έχε υπόψη ότι για να βάλεις fcu και για ψύξη, και οι σωλήνες θα πρέπει να είναι μονωμένες. 

Και όπως είπες θέλεις ρεύμα και αποστραγγιση. 

Το γνωριζω γι αυτο εγραψα κι ολας οτι ειναι σε φαση το δαπεδο που μπορουν ακομα να αλλαχτουν καθως δεν εχει πεσει το τελευταιο τσιμεντο/τσιμεντοκονια πριν τα πλακακια

Το θεμα ειναι οτι δεν μπορω να βρω αξιοποστο μηχανολογο.. Ο ενας μου λεει υγραεριο και δεξαμενη στον κηπο (οτι να ναι), ο αλλος μου λεει πετρελαιο αλλα δεν μου λεει που θα χωρεσει η δεξαμενη, ο αλλος μου λεει ΑΘ και οταν ρωταω αν θα δουλευει με -5 εξω μου λεει «φανταζομαι πως ναι» κλπ…. Γι αυτο κατεφυγα εδω για να παρω μια πιο ολοκληρωμενη εικονα απο ομοιοπαθουντες, γνωστες, επαγγελματιες κλπ πριν ξαναψαξω καποιον μηχανολογο.

Επεξ/σία από MerNion
Δημοσ.

Το υγραεριο ειναι πιθανως καλυτερη επιλογη αλλα με τα γνωστα θεματα ασφαλειας

Η ΑΘ δεν ταιριαζει ουτε και συμφερει 

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, MerNion είπε

Προσβαση σε ξυλα εχω αλλα αν ειναι να παω στο σπιτι και να πρεπει ΜΕΤΑ να περασουν 2-3 μερες να ζεσταθει και να φυγει η υγρασια δεν μου κανει γιατι εχω και παιδια. Ενω με ενα συστημα σαν την ΑΘ μπορεις να το αναψεις 1 βδομαδα πριν σε καποια χαμηλη θερμοκρασια και να ειναι ετοιμο.

Αν είναι να το ανάβεις από πριν βάλε ενδοδαπέδια .

Λόγω περιοχής και υψομέτρου πιστεύω ότι θα σου αρκεί ο δροσισμός για το καλοκαίρι.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, MerNion είπε

Αν και δεν ισχύει αυτό που λες εσύ θα αποφασίσεις τι θα βάλεις, ζεσταίνω 130τμ σπίτι με τζάκι όταν ανάψει το αργότερο σε μία ώρα έχω 70 βαθμούς νερό στα σώματα βράζει το σπίτι.

• Like 1
Δημοσ.

εγω θα αγόραζα 3 σωματα καλοριφερ λαδιου του 100ρικου+ μεγαλο αφυγραντηρα ζολιθου. ιντερνετικη μπριζα (αν εχεις ιντερνετ) να αναψει ο αφυγραντηρας 2 μέρες πριν. μολις πας τα αναβεις ολα μαζι με το τζάκι και σε 2 ωρες εισαι κομπλε. εκτος αν το τζάκι δεν αποδιδει.

αντλια παντως για 15+15 δεν θα σκεφτομουν καν.

Δημοσ.

αντλία δε νομίζω να σε συμφέρει η αντλία ειδικά εάν θέλεις ενδοδαπέδια. θα πρέπει να την ξεκινάς απομακρυσμένα καμιά βδομάδα νωρίτερα.

γνώμη μου είναι κάποια λύση με ξύλα καθώς μάλλον θα είναι η φθηνότερη, δεν χρειάζεται να στοκάρεις πετρέλαιο πχ. και τώρα πόσο κλιματισμό θέλεις το καλοκαίρι εκεί, εσύ το ξέρεις καλύτερα

Δημοσ.
3 ώρες πριν, MerNion είπε

Ο ενας μου λεει υγραεριο και δεξαμενη στον κηπο (οτι να ναι)

Γιατι οτι να ναι αυτη η λυση; 

Πιθανοτατα η καλυτερη για τη περιπτωση σου ειναι. Με αντλια και 30 μερες θερμανσης που θες, δε θα κανεις αποσβεση ποτε. Αν σου φαινεται ρεαλιστικο το σεναριο να ανοιγεις 1 βδομαδα νωριτερα για να ζεσταθεις για 2 βδομαδες , τοτε προχωρα το...

Δημοσ.

Για 96 τετραγωνικα ισως με 2-3 κλιματιστικα καθαριζες.

Παρε προσφορα για διαφορες λυσεις και δες μετα τι συμφερει. fan coil κτλ αν δεν εχει καταλληλες σωληνες/ρευμα εχει ενα κοστος εξτρα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...