Επισκέπτης Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 9 λεπτά πριν, Skrobo είπε Τα βιβλιοπωλεία έχουν πολύ περιορισμένο χώρο. Το βιβλιο του φίλου σου δεν θα το έβρισκες ούτε τον Ιανο ή στα Public που ειναι μεγάλα, ούτε στην Καντάθ που εστιάζει σε λογοτεχνία του φανταστικού. Θα το έβρισκες μόνο σε κάποιο βιβλιοπωλείο με βιβλία εκκλησιαστικής θεματικής, στα οπόια το 99% των θαμώνων ΔΕΝ ενδιαφέρονται για λογοτεχνία, αρα θα ήταν σε μια σκονισμένη γωνία. Ο συγκάτοικος μου ειναι minor celebrity, με 20κ subscribers στο youtube και 40κ στο ινσταγραμ. Το πρώτο του βιβλίο ειναι στην 3η χιλιάδα αυτή την στιγμή. Μόνο τα Public έχουν τα βιβλία του στα ράφια και αυτό μάλλον επειδή έχει πάρει βραβείο κοινού απο τα Public. Ακόμα και αυτός, στην πράξη, μόνο online απο τον εκδοτικό πουλάει. Και μιλάμε για λογοτεχνία φανταστικού με κωμωδία, κάτι που πουλάει γενικά σαν είδος. Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, η πρώτη εκτύπωση ηταν 1000 βιβλία, και ο συγκάτοικος δεν πλήρωσε τίποτα. 10-20 αντιτυπα θα πουλήσεις μόνο σε φίλους που θέλουν να σε στηρίξουν (ακόμα και αν τους δώσει εσύ ένα απο τα δικά σου αντύτιπα) και θα τα κάνουν δώρο σε δικούς τους φίλους. Ειναι αστείο θα σκέφτεσαι οτι κάποιος έχει target group οταν έχει πουλήσει 23 κομμάτια. Μάλλον σε face και Youtube θα έχει κάνει ''αναφορά'' για το βιβλίο του και πούλησε, έτσι; Όπως πχ ο Καστανάς που κάνει βέβαια κάτι συγκεκριμένο[εκλαικευμένη αστροφυσική] και έγινε γνωστός από τα βίντεο του στο Youtube. Ο φίλος μου σου είπα είναι υποψήφιος βουλευτής, απλά δεν είχε μέχρι πρότινος face τώρα έφτιαξε, έχει όμως μπλόγκ και καθημερινά το βλέπουν 500-600 άτομα, το θέμα είναι ότι εκεί αρθρογραφεί με ψευδώνυμο Να πώ και κάτι άλλο, έμαθα ότι τα βιβλία του Τουλάτου έχουν αρκετές πωλήσεις... Οι Εκδόσεις Πύρρα τα εκδίδουν, προσωπικά δεν τον ξέρω ΥΓ: Τώρα μπήκα να τον ψάξω και πέθανε πριν 3 μέρες.
Skrobo Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 4 λεπτά πριν, Milkofree είπε Μάλλον σε face και Youtube θα έχει κάνει ''αναφορά'' για το βιβλίο του και πούλησε, έτσι; Όπως πχ ο Καστανάς που κάνει βέβαια κάτι συγκεκριμένο[εκλαικευμένη αστροφυσική] και έγινε γνωστός από τα βίντεο του στο Youtube. Ο φίλος μου σου είπα είναι υποψήφιος βουλευτής, απλά δεν είχε μέχρι πρότινος face τώρα έφτιαξε, έχει όμως μπλόγκ και καθημερινά το βλέπουν 500-600 άτομα, το θέμα είναι ότι εκεί αρθρογραφεί με ψευδώνυμο Αρα, δεν εχει κοινό, ούτε ενα βιβλιο που ειναι στοχευμένο σε ένα μεγαλό target group για να πουλήσει "κατα λάθος". Πιο πάνω χαρακτήρησες το βιβλιο οτι ειναι ο "ορθόδοξος κώδικάς Da Vinci". Χωρίς να το εχω διαβάσει, και ευχομαι να κάνω λάθος, θα στοιχημάτιζα οτι δεν είναι. Ο λόγος που το λέω ειναι γιατι, αν ήταν, στο τέλος δεν θα είχε επιστολή του αποστόλου Ιούδα, αλλα κάτι απο ενα αποκρυφο ευαγγέλιο. Ο κώδικας Da Vinci έγινε εμπορικός γιατι μπέρδευε-συνέδεε θρησκευτικό αποκρυφισμό με ιστορία, θεωρίες συνομοσίας και απλή επιστήμη. Στον κώδικα Da Vinci η καθολική εκκλησία ειναι ο "κακός". Στο βιβλίο του κυρίου Ρηγινιώτη (πάλι, χωρίς να το έχω διαβάσει) ειμαι σίγουρος οτι η "απάντηση" ειναι ο ορθόδοξος Θεός. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 3 λεπτά πριν, Skrobo είπε Αρα, δεν εχει κοινό, ούτε ενα βιβλιο που ειναι στοχευμένο σε ένα μεγαλό target group για να πουλήσει "κατα λάθος". Πιο πάνω χαρακτήρησες το βιβλιο οτι ειναι ο "ορθόδοξος κώδικάς Da Vinci". Χωρίς να το εχω διαβάσει, και ευχομαι να κάνω λάθος, θα στοιχημάτιζα οτι δεν είναι. Ο λόγος που το λέω ειναι γιατι, αν ήταν, στο τέλος δεν θα είχε επιστολή του αποστόλου Ιούδα, αλλα κάτι απο ενα αποκρυφο ευαγγέλιο. Ο κώδικας Da Vinci έγινε εμπορικός γιατι μπέρδευε-συνέδεε θρησκευτικό αποκρυφισμό με ιστορία, θεωρίες συνομοσίας και απλή επιστήμη. Στον κώδικα Da Vinci η καθολική εκκλησία ειναι ο "κακός". Στο βιβλίο του κυρίου Ρηγινιώτη (πάλι, χωρίς να το έχω διαβάσει) ειμαι σίγουρος οτι η "απάντηση" ειναι ο ορθόδοξος Θεός. Το βιβλίο είναι επανέκδοση, είχε πρωτοεκδοθεί το 2006 από τις Εκδόσεις Όμορφος Κόσμος[Ρέθυμνο] και είχε σχεδόν εξαντληθεί, δεν γνωρίζω πόσα αντίτυπα είχαν δώσει. Πάντως Ο Παραμυθάς με το Νταούλι https://www.public.gr/product/books/paidika/paramythia/o-paramuthas-me-to-ntaouli/1092647 που ήταν το 1ο του βιβλίο το 1998 είχε δώσει κάπου 1000 αντίτυπα, άλλες εποχές όμως τότε, πάμε πολύ πίσω. Σίγουρα ένα κανάλι στο Youtube, ένας λογαριασμός στο Insta ή το Τικ Τοκ είναι από μόνα τους διαφήμιση... μία φίλη κάνει life coaching στο Τικ Τοκ και βλέπουν τα βίντεο της 3.000, 5.000, 8.000 κόσμος, οπότε αν γράψει ένα βιβλίο αυτοβοήθειας άνετα θα πουλήσει 1-2 χιλιάδες αντίτυπα.
ppaio Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 Δημοσ. 13 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Μα το έντυπο βιβλίο πεθαίνει κυρίως λόγω ιντερνέτ...Οι εκδοτικοί οίκοι εκδιδουν μόνο ότι πουλάει πχ Πανελλαδικές εξετάσεις... Επεξ/σία 13 Απριλίου 2023 από ppaio
godfather0991 Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 9 ώρες πριν, Milkofree είπε Δυστυχώς όμως δύσκολα ένας εκδοτικός βγάζει ''δωρεάν'' ένα σύγγραμμα. Όλοι σχεδόν ζητάνε λεφτά.. Άλλοι 300, άλλοι 500, άλλοι 1000+ κτλ... απλά άλλο να εκδώσεις στο Λεξίτυπον που είναι άγνωστος και άλλο στον Κάκτο ή τον Ίκαρο, εκεί έχει κανείς πιθανότητες να πουλήσει κάμποσα βιβλία πχ 150 αντί για 2. Νομίζω πληρώνεις το ''όνομα''. ''Κάκτος'', ''Ψυχογιός'', ''Πατάκη'', ''Λιβάνης'', ''Μεταίχμιο'', ''Διόπτρα'' κτλ κτλ οι πωλήσεις βέβαια χρόνο με το χρόνο πέφτουν κατακόρυφα, αυτό μου το λένε όλοι Γνωρίζω προσωπικά πολλούς συγγραφείς που εκδίδουν σε γνωστούς εκδοτικους χωρίς να πληρώνουν ευρώ, και γράφουν δοκίμια, φιλοσοφία κτλ. Αλλά και διηγήματα και μυθιστορηματα. Προφανως παίζει ρολο ποιος είσαι, τι background έχεις, μορφωση/παιδεια, πόσο καλά γραφεις, ποιο είναι το target group σου, ποσο καλα παρουσιαζεις το θεμα σου, ποσο το πιστευεις κτλ. Το να είσαι πρωτοεμφανιζομενος και να θες να εκδόσεις σε μεγάλο εκδοτικό είναι πολύ δύσκολο, πρέπει να έχεις κάτι πολυ δυνατό στα χέρια σου. 10 ώρες πριν, Titos301 είπε γιατι ομως το 2023 εξακολουθει να ειναι τοσο ακριβη μια εκδοση ενος βιβλιου; μου κανει πραγματικα εντυπωση Γιατί είναι όντως ακριβό το να εκδόσεις ένα βιβλίο και για τον εκδοτικό μεγάλο ρισκο καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα βγάλει πίσω τα λεφτά του. Οι ελληνικοί εκδοτικοί θα εκδοσουν ένα βιβλίο στην ελληνική γλώσσα σε μια πολύ περιορισμένη αγορά, το να βγάλουν κέρδος έχει μικρές πιθανότητες. 6 ώρες πριν, Milkofree είπε Το βιβλίο είναι επανέκδοση, είχε πρωτοεκδοθεί το 2006 από τις Εκδόσεις Όμορφος Κόσμος[Ρέθυμνο] και είχε σχεδόν εξαντληθεί, δεν γνωρίζω πόσα αντίτυπα είχαν δώσει. Πάντως Ο Παραμυθάς με το Νταούλι https://www.public.gr/product/books/paidika/paramythia/o-paramuthas-me-to-ntaouli/1092647 που ήταν το 1ο του βιβλίο το 1998 είχε δώσει κάπου 1000 αντίτυπα, άλλες εποχές όμως τότε, πάμε πολύ πίσω. Σίγουρα ένα κανάλι στο Youtube, ένας λογαριασμός στο Insta ή το Τικ Τοκ είναι από μόνα τους διαφήμιση... μία φίλη κάνει life coaching στο Τικ Τοκ και βλέπουν τα βίντεο της 3.000, 5.000, 8.000 κόσμος, οπότε αν γράψει ένα βιβλίο αυτοβοήθειας άνετα θα πουλήσει 1-2 χιλιάδες αντίτυπα. Αυτό στο τέλος που λες με το τικ τοκ δεν είναι σίγουρο, έχω φίλη με 4.000 ακόλουθους και το κανάλι της στο youtube δεν το βλέπει άνθρωπος. Το να είσαι διάσημος σε ένα μέσο δεν σημαίνει ότι θα πάνε το 1/3 από αυτούς να σε ακολουθήσουν κάπου αλλού ή αν βγάλεις βιβλίο θα το πάρουν. Μην ξεχνάς ότι το να σε ακολουθήσει κάποιος είναι ουσιαστικά τσάμπα ενώ να πάρουν ένα βιβλίο προϋποθέτει να δώσουν λεφτά που πολύς κόσμος δεν θα το κάνει. Άμα ήταν τόσο απλά τα πράγματα όλοι θα πουλαγανε τρελούς αριθμούς με βάση τα νούμερα που έχουν στα σοσιαλ. 1
nermain Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Στις 10/3/2023 στις 1:51 ΜΜ, Milkofree είπε Γεια σας και πάλι, ο ένας εκδοτικός που μου ζήτησε 900€ για 100 αντίτυπα ήταν ο ''Κάκτος'', ο άλλος που ζήτησε 1300€ ήταν ο ''Αλεξάνδρεια'' που είναι πολύ σοβαροί εκδοτικοί Οίκοι, αλλά δεν ήμουνα διατεθειμένος να δώσω τόσα λεφτά ρε παιδιά. Εκεί που εξέδωσα δεν θέλω να πω τον εκδοτικό έδωσα 330€, μου έστειλε 50 αντίτυπα που εγώ πούλησα καμιά 30αρια, χάρισα και 10-15 σε φίλους κτλ. Βασικά είχα 10 προτάσεις, στην 1η ποιητική, όλοι ζήταγαν λεφτά, άλλοι περισσότερα άλλοι λιγότερα. Τώρα για την 2η ποιητική είμαι στο ψάξιμο, σ'αυτόν δεν ξαναεκδίδω, δλδ τι να του δώσω πάλι 300-400€ και να μου στείλει 50 βιβλία να τα κάνω τι; Να προσπαθώ εγώ να τα πουλήσω? Κι'αυτός να δώσει 0?!!! Σε καμία περίπτωση δεν είπα ότι είμαι κάποιος ''σπουδαίος'' ή ''πολύ ταλαντούχος'', κάνω μία προσπάθεια, έχουν διαβάσει κάποιοι φιλόλογοι αυτά που γράφω και μου είπαν ότι αξίζουν να εκδωθούν, τώρα τι να σας πώ, το ότι δεν υπήρξε προώθηση απ'τον εκδοτικό είναι μια αλήθεια. Το μυθιστόρημα που είναι Θεολογικό Επιστημονικής Φαντασίας, όχι δεν είναι τύπου Λιακόπουλου, αλλά αρκετά πιο σοβαρό, δεν έχει Νεφελείμ, Ελοχίμ μέσα και τέτοιες βλακείες.. θεολόγος το έχει γράψει και είναι η απάντηση στον Κώδικα Ντα Βίντσι όπως λέει ο ίδιος. Περιέχει την ανάλυση του Ορθόδοξου Δόγματος, και μία ιστορία ανάμεσα σε γενετιστές που έχουν κάποιο ''μυστικό'' το οποίο θέλουν να μάθουν οι Πολυεθνικές που διοικούν τον κόσμο. Φιλε σορρυ κιολας, πες μας τον τιτλο του μυθιστορηματος αν θελεις
DrFreeman Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) On 09/03/2023 at 16:37, Ukforthemoment said: Βγάλε τα σε audiobooks κλπ,ξέχνα το χαρτί. Και γενικότερα το σύστημα των παραδοσιακών εκδοτικών οίκων. Αυτοί εν πολλοίς είναι κλειστό κύκλωμα και είτε πρέπει να είσαι επιτυχημένος συγγραφέας για να καταφέρεις έκδοση, είτε να "σπρώχνεσαι" από τα κατάλληλα άτομα. Μια ακόμη πρόταση είναι να μεταφράσει το βιβλίο στην Αγγλική γλώσσα και να το προωθήσει μέσω παγκόσμιων ψηφιακών καναλιών (amazon kindle, κλπ) με ελάχιστο κόστος. Επεξ/σία 14 Απριλίου 2023 από DrFreeman
Επισκέπτης Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 8 ώρες πριν, nermain είπε Φιλε σορρυ κιολας, πες μας τον τιτλο του μυθιστορηματος αν θελεις
Super Moderators Snoob Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Super Moderators Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Δεν πρέπει να υποτιμάμε τους εκδοτικούς οίκους. Συζητούσα χτες με φίλο που έχει γράψει βιβλία και λέγαμε ότι μια βασική δυσκολία είναι η περιορισμένη προβολή και, αντίστοιχα, η πρόσβαση του κοινού στη δουλειά του. Ένας σοβαρός εκδοτικός οίκος μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι και, προφανώς, αυτό αυξάνει τη δυσκολία να επιλεγεί η δουλειά σου (δεν φαντάζεστε πόσες προτάσεις κατακλύζουν τους εκδοτικούς). Οι μεταφράσεις στα αγγλικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδώσουν καρπούς: κατ' αρχάς, εκτοξεύουν το κόστος από την αρχή, προκειμένου να γίνει μια σωστή, λογοτεχνική μετάφραση (κι όχι "πώς λέμε αυτή τη λέξη στα αγγλικά", δεν μεταφράζουμε έτσι λογοτεχνία, αλλά συνταγές μαγειρικής) από έμπειρο μεταφραστή. Κατά δεύτερο, αν στην Ελλάδα έχεις να αναμετρηθείς με άλλους 1000 συγγραφείς και χάνεσαι, το να πας να αναμετρηθείς με όλο τον πλανήτη (και όχι στη μητρική σου, άρα εξαρτάσαι καθοριστικά από τη δουλειά που θα κάνει ο μεταφραστής*) είναι απείρως δυσκολότερο. Αν διαβάσετε ευχαριστίες σε βιβλία ακόμη και πασίγνωστων συγγραφέων, ψηλά-ψηλά (για νεοεμφανιζόμενους μιλάμε για τις θέσεις 1 και 2) θα συναντήσετε το γραφείο εκπροσώπησης (ατζέντη) και το τμήμα πώλησης δικαιωμάτων. Είναι καθοριστική η συμβολή αυτών των ανθρώπων, δεν είναι απλό πράγμα να γράφεις και παράλληλα να προωθείς τη δουλειά σου. Και, προφανώς, το να κανονίζεις παρουσιάσεις, συμμετοχές σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις/συνέδρια (πόσω μάλλον διάθεση της δουλειάς σου στο εξωτερικό) δεν έχει ελάχιστο κόστος, είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και απαιτητικό. Εναλλακτικά, σου ζητάει ο εκδοτικός να τον προπληρώσεις και απλά δεν τον νοιάζει αν θα πουλήσεις έστω κι ένα βιβλίο, να κανονίσεις εσύ παρουσιάσεις ή να τους δώσεις τετραπλάσια χρήματα και γενικά παλεύεις μόνος σου. Δεν λέω σε κανέναν να μη δοκιμάσει τις δυνάμεις του, με όποιον τρόπο κρίνει πιο πρόσφορο. Απλά, καλό είναι να έχουμε μια ρεαλιστική εικόνα των δυσκολιών και του εν γένει περιβάλλοντος. (*) Μπορεί, βέβαια, να κάνει κάποιος μόνος του τη μετάφραση ή να επιλέξει μια οικονομική λύση. Από εμπειρία άνω των 20 ετών στις μεταφράσεις, πάντως, (και χωρίς καμία απολύτως διάθεση να εμπλακώ ξανά σε τέτοια διαδικασία), δεν θα το πρότεινα: στην Ελλάδα έτσι πρωτοβρήκα δουλειά, διορθώνοντας πετσοκομμένες μεταφράσεις, είτε των ίδιων των συγγραφέων, είτε συγγενών/φίλων τους. Κι αν νομίζει κανείς ότι σε αυτά τα 20 και πλέον χρόνια που μεσολάβησαν η σχέση του μέσου Έλληνα με το τι σημαίνει πραγματικά λογοτεχνική μετάφραση, έχει βελτιωθεί, από τον καιρό που στην Αθήνα αφθονούσαν τα μαγαζιά που διαφήμιζαν "φωτοτυπίες/δακτυλογραφήσεις/μεταφράσεις/πιτόγυρα", διάβαζες "μετάφραση" και σου σηκωνόταν η τρίχα, θα περιοριστώ να πω ότι έχουμε παντελώς διάφορη αντίληψη της πραγματικότητας. 3
mechpanos Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 36 λεπτά πριν, Snoob είπε (*) Μπορεί, βέβαια, να κάνει κάποιος μόνος του τη μετάφραση ή να επιλέξει μια οικονομική λύση. Από εμπειρία άνω των 20 ετών στις μεταφράσεις, πάντως, (και χωρίς καμία απολύτως διάθεση να εμπλακώ ξανά σε τέτοια διαδικασία), δεν θα το πρότεινα: στην Ελλάδα έτσι πρωτοβρήκα δουλειά, διορθώνοντας πετσοκομμένες μεταφράσεις, είτε των ίδιων των συγγραφέων, είτε συγγενών/φίλων τους. Κι αν νομίζει κανείς ότι σε αυτά τα 20 και πλέον χρόνια που μεσολάβησαν η σχέση του μέσου Έλληνα με το τι σημαίνει πραγματικά λογοτεχνική μετάφραση, έχει βελτιωθεί, από τον καιρό που στην Αθήνα αφθονούσαν τα μαγαζιά που διαφήμιζαν "φωτοτυπίες/δακτυλογραφήσεις/μεταφράσεις/πιτόγυρα", διάβαζες "μετάφραση" και σου σηκωνόταν η τρίχα, θα περιοριστώ να πω ότι έχουμε παντελώς διάφορη αντίληψη της πραγματικότητας. Ε ναι...Μερικοί νομίζουν ότι η μετάφραση είναι να πάρεις το κείμενο και να μεταφράσεις τι εννοεί σε άλλη γλώσσα. Το θέμα είναι όμως, να εννοεί το ίδιο αλλά να είναι και ωραίο. Στην ουσία, είναι σαν να ξαναγράφεις το βιβλίο. 2
killer76 Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 11/4/2023 στις 5:10 ΜΜ, Milkofree είπε Δεν ξέρω τι άποψη έχετε για την εξής ιστορία... Είναι κάποιος, παιδί εκτός γάμου όπου βιώνει τον ρατσισμό σε μία συντηρητική κοινωνία και που κακοποιείται σεξουαλικά σε παιδική ηλικία, στην συνέχεια ασχολείται με τον αποκρυφισμό και βλέπει όνειρα και οράματα με δαίμονες, εν συνεχεία ασπάζεται την λατρεία του Ιεχωβά, κλείνεται σε ψυχιατρική κλινική μετά την αυτοκτονία της μητέρας του, και ύστερα αποφασίζει να πάει στο Άγιο Όρος, εν συνεχεία, αφού ψαχτεί κι άλλο, με Βουδισμό, Ινδοισμό φτάνει να καταλήξει Άθεος για ένα διάστημα ώσπου τελικά κάτι τον πείθει να γίνει Ορθόδοξος. Αυτή είναι η ιστορία στο Μυθιστόρημα που θέλω να εκδώσω. Τίτλο δεν μπορώ να πώ αλλά είναι πιασάρικος. Μιλάω με εκδότες, και ψάχνω την καλύτερη επιλογή χωρίς να δώσω ένα τσουβάλι λεφτά... Θέλω να πω μια γενική και ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ (και χωρίς να είμαι ειδικός) άποψη σχετικά με όλα αυτά που διάβασα στις σελίδες του νήματος και λιγο παραπέρα. Φυσικά μιλάω για απλό κόσμο όπως εμένα και εσένα και όχι εξαιρέσεις ή "ονόματα". Δεν μπορώ δηλαδή αυτά που θα γράψω να αφορούν και τον Dan Brown και τον Stephen King. α) Απο την παράγραφο αυτή που έγραψες, αν ήταν η περιγραφή δηλαδή πίσω από ένα βιβλίο, δεν θα με έκανε όχι να αγοράσω το βιβλίο αλλά ούτε και να το πάρω τσάμπα. Ούτε να μπω στην διαδικασία να το διαβάσω ακόμα και αν ήταν 2 σελίδες. Και αυτό γιατί αισθάνομαι οτι βομβαρδίστηκα με πολυ συμπυκνωμένη πληροφορία που υποσυνείδητα με άγχωσε. Κακοποιήσεις, ψυχιατρεία, θρησκείες, αθεισμός.... Μου φάνηκε σαν μια προσπάθεια του στυλ "ας τα βάλω όλα και με κάποιο θα ταυτιστεί ο αναγνώστης". β) Την ποίηση γενικά (προσωπική άποψη αλλά και των περισσοτέρων πιστεύω από αυτά που διαβάζω ή συζητάω σε forums ή δια ζώσης) την θεωρώ πολύ υπερτιμημένη. Δεν μιλάω για κάποιες εξαιρέσεις αλλά γενικά είναι κάτι που δεν μπορώ να του αποδώσω αξία. Αν βάλεις 4-5 ωραιοποιημένες λέξεις στην σειρά, θα υπάρξουν σίγουρα κάποιοι που θα λένε "πσσσ, τι έγραψε το άτομο". Πχ. κάτι που μου ήρθε τώρα "Ανεβαίνω την δύσκολη σκάλα της ζωής, αφουγκράζοντας την επίγευση των ονείρων. Προσπαθώντας να βρω μια λουλουδιασμένη ψυχή. Έναν απέραντο έγχρωμο κήπο που θα αγκαλιάσω σφικτά σε έναν δικό μου, ολοκληρωτικό παράδεισο". Το ίδιο συμβαίνει και στα έντεχνα κομμάτια, απλά εκεί λόγο της μουσικής, της ομοιοκαταληξίας και μιας καλής φωνής, είναι πιο εύπεπτα. γ) Τελικά θες για την πάρτι σου να εκδώσεις κάτι ή για να βγάλεις λεφτά? Ή και τα 2? Δυστυχώς ή ευτυχώς σήμερα δεν μετράει η ποιότητα αλλά τι τραβάει (βλέπε για παράδειγμα στην μουσική, την τραπ. Στην tv τα πρωινάδικα κλπ). Πχ. Αν σε ένα κανάλι στην τηλεόραση δείχνει το requiem for a dream του Aronofsky και στο άλλο Σεφερλή, τί πιστεύεις θα δει ο περισσότερος κόσμος? Οπότε αν σε ενδιαφέρει το χρήμα, ίσως πρέπει να γίνεις πιο εμπορικός. Το 80% των Ελληνικών βιβλίων πλέον ή για λαμογιές θα μιλάει ή για κομπίνες ή για γκομενικά και κέρατα. Δεν μιλάμε για στοχευμένα βιβλία, όπως του Παύλου που ήδη έχει ένα φανατικό κοινό (και εγώ μαζί), στο κανάλι του στο youtube. δ) Αν η προηγούμενη απάντησή σου είναι οτί θες να βγάλεις και λεφτά, και πιστεύεις πραγματικά το προϊόν σου, τότε θα πρέπει να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη. Κάνε μια καλή έκδοση σε χαρτί, φτιάξε και μια ψηφιακή έκδοση, φτιάξε ένα eshop που θα τα πουλάει, χώσε χρήμα σε διαφήμιση στα γνωστά social, πήγαινε σε μικρά βιβλιοπωλεία και κανόνισε σαν μικρο event να τους μιλήσεις / παρουσιάσεις το βιβλίο σου. Γενικά ΤΡΕΞΕ. ΤΡΕΞΕ ΠΟΛΥ. ΧΤΥΠΑ ΠΟΡΤΕΣ, ΠΑΡΕ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Αν θα περιμένεις ο εκδοτικός οίκος που πήρε 300/500/1000 ευρώ (και έχει βγάλει ήδη κέρδος) να τρέξει για σένα, σου έχω δυσάρεστα νέα. Άντε αν ήσουν όνομα, κάτι να γινόταν... ε) Ναι το έντυπο δεν έχει πεθάνει. Και εγώ είμαι απίστευτα εθισμένος με την τεχνολογία, αλλά αν είναι να διαβάσω κάτι μεγάλο, το προτιμώ σε χαρτί. Επειδή όμως δεν είναι όλοι έτσι, ίσως θα έπρεπε να κοιτάξεις και την ψηφιακή έκδοση παράλληλα. Και τα λεφτά που θα γλυτώσεις από τις εκτυπώσεις να τα δώσεις σε διαφήμιση. Ωραία η ρομαντικότικα του έντυπου αλλά άλλαξαν οι καιροί. Αυτά προς το παρόν από εμένα με 100% φιλική διάθεση....... Επεξ/σία 14 Απριλίου 2023 από killer76 2
Επισκέπτης Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Να μπώ σε μια διαδικασία να ''σπρώξω'' πχ 5.000€ για να πουλήσω 200-250 βιβλία ποίησης, γιατί δεν νομίζω να πάμε παραπάνω, όταν όλοι οι ''νέοι'' ποιητές, τι πουλάνε? Δεν αξίζει τον κόπο πιστεύω, δεν παίρνω ποτέ τόσο μεγάλα ρίσκα. Ξέρετε εσείς κανένα ''νέο'' ποιητή που να βγήκε την τελευταία δεκαετία που να είναι εφάμιλλος των Ελύτη, Σεφέρη, Καβάφη, Καρυωτάκη, Ρίτσο κτλ κτλ..? Όλοι τους προαναφερθέντες θεωρούν ''μεγάλους'' ποιητές, κανένα ''νέο'' δεν έχω ακούσει να διακριθεί. Όσο για το μυθιστόρημα, που όπως είπατε έχει μία ''μπερδεμένη'' πλοκή, ΟΜΩΣ, πρόκειται για μυθιστόρημα που στηρίζεται ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ό ήρωας της ιστορίας έχει ζήσει τα περισσότερα που περιγράφονται στο βιβλίο. Το μυθιστόρημα έχει κάποιες πιθανότητες να κάνει κάποιες πωλήσεις σε σχέση με την ποίηση, αφού οι ποιητικές συλλογές ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΝΕ, μου λένε ΌΛΟΙ οι εκδοτικοί, τα μυθιστορήματα πάλι, ανάλογα βέβαια το θέμα, έχουν πωλήσεις. Θα δούμε λοιπόν όταν με το καλό εκδωθούν και τα δύο βιβλία, μετά από 1 χρόνο τι θα έχουν πετύχει. Πρώτα να μαστε καλά.
Skrobo Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 1 ώρα πριν, Milkofree είπε Να μπώ σε μια διαδικασία να ''σπρώξω'' πχ 5.000€ για να πουλήσω 200-250 βιβλία ποίησης, γιατί δεν νομίζω να πάμε παραπάνω, όταν όλοι οι ''νέοι'' ποιητές, τι πουλάνε? Δεν αξίζει τον κόπο πιστεύω, δεν παίρνω ποτέ τόσο μεγάλα ρίσκα. Είτε είναι ρίσκο επειδή ειναι εμπορική δουλειά, με σκοπό το κέρδος, είτε ειναι το χόμπι σου. Αν ειναι το πρώτο, καλά κάνεις και το υπολογίζεις, και πρέπει να σκεφτείς πως μπορεις ενα ελαχιστοποιήσεις το ρίσκο και να μεγαλώσεις τα πιθανά έσοδα (διαφήμηση, ποιότητα βιβλίου, τύπος ιστορίας, εποχή εκδοσης κτλ). Αν είναι το δεύτερο, ναι, ειναι πολύ μεγάλο το πόσο, αλλα αν το θες δεν μπορεί να σου πει κάνεις τίποτα. Ειναι το βίτσιο σου. Εγω εχω δώσει 10 χιλιάδες+ για τον εξοπλισμό για την σκοποβολή, και οριακά προλαβαίνω να κάνω τους ελάχιστους αγώνες για να ανανεώνω τις άδειες. Αν θελεις να εκδόσεις το βιβλιο σου, ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ, κάντο, με ενα κόστος και αποτέλεσμα που θεωρείς οτι σε ικανοποιεί. Δεν υπάρχουν κανόνες. 1 ώρα πριν, Milkofree είπε Όσο για το μυθιστόρημα, που όπως είπατε έχει μία ''μπερδεμένη'' πλοκή, ΟΜΩΣ, πρόκειται για μυθιστόρημα που στηρίζεται ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ό ήρωας της ιστορίας έχει ζήσει τα περισσότερα που περιγράφονται στο βιβλίο. Ο πραγματικός χαρακτηρας τα έχει ζήσει αυτά σε πόσο; 10-20-30 χρόνια; Κάθε μέρα άλλαζε και κάτι. Δεν μπορείς αυτές τις αλλαγές μέρα προς μέρα να τις περάσεις σε ενα βιβλίο. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να περιγράφεις τι έκανε και τι σκέφτηκε κάθε μέρα ο ηρωας μας ωστε να φτάσει στο σημείο να αλλάξει γνώμη. Απλα θα αναφέρεις ενα σημαντικό γεγονός, το οτι τον προβλημάτησε, έκανε μια εσωτερική αναζήτηση και αλλαξε γνώμη. Αν το κάνει αυτό 5 φορές σε ενα βιβλιο, ακούγεται πολύ ψεύτικό. Αν το κάνει μία φορά, επειδή γλυτώνεις γραμμές, μπορείς να το αναπτύξεις λίγο περισσότερο και ειναι πιο αληθινό.
Maurikycli Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 ^ Είναι κάτι σαν τους "Αθλίους" οπότε θα πρέπει να τι βγάλει σε τουλάχιστον 4 τόμους 😕
insomniac01 Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Δημοσ. 14 Απριλίου 2023 Στις 22/3/2023 στις 5:34 ΜΜ, Milkofree είπε Mε όσους εκδοτικούς έχω μιλήσει, τα τελευταία 4 χρόνια, μου λένε πως η ποίηση δεν πουλάει, είναι μικρό το κοινό. Όμως τα 2 μόνο αντίτυπα σε πωλήσεις είναι καθαρά απ'την ανύπαρκτη προώθηση του συγκεκριμένου εκδοτικού[δεν έχω αναφέρει το όνομα του γιατί δεν θέλω να το κάνω προσωπικό το θέμα, δεν έχω κάτι μαζί του]. Ο συγκεκριμένος ΔΕΝ στέλνει καθόλου βιβλία σε βιβλιοπωλεία, όλα τα πουλάει μέσω ίντερνετ, δλδ της δικής του ιστοσελίδας και σε 4-5 ιντερνετικά βιβλιοπωλεία. Με αυτόν που μίλησα σήμερα μου είπε ότι μπορούμε να δώσουμε 100-110 βιβλία όχι παραπάνω, σύμφωνα με την εμπειρία του, και ότι οι 2 πωλήσεις στο 1ο βιβλίο είναι δείγμα καθαρά του εκδοτικού τι [κακή]δουλειά έκανε. Αυτός μου πήρε 330€ και μου έστειλε 50 βιβλία κράτησε κι αυτός ίσως άλλα τόσα και δεν ξαναενδιαφέρθηκε. Δεν είναι τυχαίο πως φίλος που εξέδωσε εκεί 2 βιβλία, το ένα είναι δοκίμιο με θέμα την αθεϊα, καλοδουλεμένο βιβλίο πούλησε μόλις 140 αντίτυπα σε 4 χρόνια, ενώ το μυθιστόρημα του σχεδόν τίποτα. Θέλω επίσης να πώ, πως δεν παριστάνω τον [μεγάλο] ποιητή, ένα χόμπι απλά κάνω, φιλόλογοι έχουν δεί τι γράφω και για κάποια ποιήματα μου είχαν πεί ότι μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμό. Επίσης στην 1η ποιητική συλλογή που πούλησε τα 2 αντίτυπα, είχα συνολικά 11 προτάσεις από πχ ΚΑΚΤΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΙΑΜΒΟΣ, ΒΑΚΧΙΚΟΝ, απλά όταν σου ζητάνε 900-1300€ για 100-200 βιβλία και ο άλλος μου είπε 330€ επέλεξα να πάω εκεί[που να ήξερα ότι είναι ανύπαρκτος σε πωλήσεις;]. Δλδ αν είχα επιλέξει τον Κάκτο, του έδινα 900€ που ζήταγε για 100 βιβλία και τα πουλάγαμε, εγώ τι θα έπαιρνα; Με 9€ το βιβλίο Λ.Τ. το καθαρό κέρδος μου πόσο θα ήταν? 2.5€/βιβλίο? Δηλαδή 250€/100 βιβλία? Δεν με συνέφερε να κάνω κάτι τέτοιο... Και ξαναλέω, δεν είπα ποτέ ότι είμαι κανένας σπουδαίος ποιητής, αλλά 2 αντίτυπα το θεωρώ κοροιδία, δεν ξαναδίνω λεφτά σ'αυτόν Θα σας ποστάρω 4-5 ποιήματα από αυτά που έχω εκδώσει να μου πείτε την γνώμη σας, ελεύθερα, όσοι θέλετε βρίστε, κοροιδέψτε κτλ, δεν έχω πρόβλημα, την κριτική πρέπει να την δεχόμαστε, όπως είπα δεν θεωρώ τον εαυτό μου ''μεγάλο'' ποιητή... έκανα απλά μία προσπάθεια. 2.ΑΙΩΝΙΑ ΦΩΤΙΑ Και ένοιωθα το βλέμμα σου να πέφτει πάνω μου, ναι πάνω μου, και ‘γώ φλεγόμουνα ολόκληρος σαν πυρκάγια, και μέσα μου έκαιγε μια αιώνια φωτιά. Πυρακτωμένος ο εαυτός μου, αυτός ο λιποτάκτης εαυτός μου, και μία λάβα ηφαιστιακή να συνυπάρχει μέσα μου και να διοχετεύεται σε ουράνια σύμπαντα ρομαντικά. Κι’εσύ σαν αστρικός πλανήτης, να με κοιτάζεις με αυτό το βλέμμα σου, το θεϊκό, αυτό το βλέμμα που’ταν αλλιώτικο, βλέμμα γλυκό που φέρνει ρίγος, τρέμουλο και ανόθευτο ερωτισμό. Και ανέμοι φύσαγαν, και με παρέσερναν μέσα σε όνειρα φανταστικά, όνειρα ποίησης, και μέσα μου έσταζαν, φιλιά φωτιάς, αυτής της αιώνιας φωτιάς. Αυτής της άτιμης, που με ανέβαζε ως τα βουνά, ως τα αστέρια, αυτά που γέλαγαν όταν με έβλεπαν, μα’συ με το θεϊκό σου βλέμμα, ναι με αγκάλιαζες και με προστάτευες... ξανά και ξανά. 8.Η ΜΑΣΚΑ Και όσο με κοίταζες, την μάσκα έβλεπες, μια μάσκα απρόσωπη, όχι διπρόσωπη, κι’όλο την κοίταζες, κι’αναρωτιόσουνα, εμένα έβλεπες ή άλλο σώμα; Κι’οι μέρες πέρναγαν, το χρώμα άλλαζε, το δέρμα σκλήραινε, μα η μάσκα απρόσωπη, όχι διπρόσωπη, σε άλλη διάσταση, κρυφή από σένα. Ήταν η έκφραση, τόσο ανέκφραστη, μάσκα απρόσωπη, με πνεύμα άμορφο και ακατάληπτο, που δεν κατάλαβες, όμως το ένοιωσες, σαν ένα ψέμα. Ήτανε μέσα σου, σαν ένα νόημα, ποίημα ανέκδοτο, σαν ένα έγχορδο, νότας του Άδη. Κι’η μάσκα έφυγε, κάποτε χάθηκε, η όψη φάνηκε, κι’ήτανε ευχάριστη, ίσως δυσάρεστη, μόνο σε σένα, για ένα βράδυ. Μάσκα πετάχτηκες, μακριά μου χάθηκες, σε δρόμους βάδισες, πηγάδια στέρεψες κι’ανατινάχτηκες, σαν ένα χάδι. 9.ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ήμουνα επαναστάτης της ζωής από μικρός, με όνειρο να κάνω τον κόσμο χιονισμένο λουλουδότοπο, αλλά τώρα που πέρασαν οι βροχερές ημέρες που έλουζαν το σκοτεινό εγώ μου, έχω αντιληφθεί πως η μόνη αλλαγή που επήλθε, είναι στο κακομαθημένο αγόρι που βρισκόταν μέσα μου στις πιο κρυφές ζωγραφιές του παράλληλου μυαλού μου. 11.ΓΥΑΛΙΝΟΣ Κι’έμεινα ακίνητος, σαν στήλη άλατος, το ξέρω πάγωσα, τον χρόνο άδραξα, κι’ύστερα τέλειωσα, μέσα μου έσπασα, γιατί ‘μαι Γυάλινος, κομμάτια έγινα, στον δρόμο σκόρπισα, γεμάτο θραύσματα, όλο το έδαφος, σαν ίχνη αίματος, την γή την πότισα, την ξαναγέννησα, λουλούδια φύτρωσαν, και σου προσφέρθηκαν, μα’συ τ’αρνήθηκες, ήσουνα Πέτρινη, πάνω μου έπεσες και με ξανάσπασες, γιατί ‘μαι Γυάλινος, στα δύο έκοψα, το ξέρω ράγισα, κι’ύστερα χάθηκα, και σ’ερωτεύτηκα! 15.ΕΙΝ’Η ΖΩΗ Είν’η ζωή, μία στιγμή, μέσα στου χάους την πνοή, γι’αυτό θα πρέπει να την ζείς, και όχι να την αρνηθείς, μην την πετάς, μην την ξεχνάς, να θέλεις πάντα ν’αγαπάς, και όλους να τους συγχωρείς, γιατί η ζωή είναι στροφή, σε ένα δρόμο μαγικό, σ’ένα δρόμο άγνωστο, δρόμο που’χει αιτία, δρόμο χωρίς επιστροφή, γεμάτο γοητεία 19.ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ Το παγωμένο βλέμμα σου, να πέφτει πάνω μου και εγώ σαν πυρκαγιά, να φλέγομαι, μέσα σε όνειρα και απώτερα εγώ, ενός δικού μου φανταστικού ονείρου. Μα οι πλανήτες της δικής μου αναπνοής και υπαρκτής πνοής, να τουφεκίζονται μέσα σ’ένα δραματικό παρών, πολύ δεινή εξέλιξη, αισθήματος που χάνεται στο σχέδιο του κύκλου. Και ένοιωθα το βλέμμα σου να πέφτει πάνω μου, ναι πάνω μου, και ‘γώ φλεγόμουνα ολόκληρος σαν πυρκάγια, και μέσα μου έκαιγε μια αιώνια φωτιά. Πυρακτωμένος ο εαυτός μου, αυτός ο λιποτάκτης εαυτός μου, και μία λάβα ηφαιστιακή να συνυπάρχει μέσα μου και να διοχετεύεται σε ουράνια σύμπαντα ρομαντικά. Κι’εσύ σαν αστρικός πλανήτης, να με κοιτάζεις με αυτό το βλέμμα σου, το θεϊκό, αυτό το βλέμμα που’ταν αλλιώτικο, βλέμμα γλυκό που φέρνει ρίγος, τρέμουλο και ανόθευτο ερωτισμό. Στειλτον στον Καρρα αυτό 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις