Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό στον οποίο είναι συνδικαιούχος και ο ενήλικος γιός μου. Στον λογαριασμό αυτό μπαίνει η μισθοδοσία μου ποσού 1800€. Το ακατάσχετο ποσό είναι 1250€.  Μου ήρθε δέσμευση από την εφορία ποσού 4000€.  Ποιό είναι το ποσό που θα μου δεσμεύει από τον λογαριασμό μου ? Είναι το υπερβάλλον από τα 1250€ ή από την στιγμή που είναι κοινός λογαριασμός άρα στον καθένα αναλογούν 1800 / 2 = 900€ δεν θα υπάρχει καμμία δέσμευση χρημάτων ?

Δημοσ.

Δεν έχει σημασία εάν υπάρχει συνδικαιούχος (καλύτερα να έχει δικό του λογαριασμό) το ακατάσχετο δεν μεταβάλετε. Εάν ήταν έτσι ο κάθε ένας θα άνοιγε λογαριασμό και θα έβαζε συνδικαιούχο όλα τα μέλη τις οικογένειας του!

Δημοσ.

Το ακατάσχετο σίγουρα δεν μεταβάλεται , μεταβάλεται όμως το αναλογουν ποσό προς κατάσχεση , βρήκα αυτό και δεν ξέρω αν ισχύει :

Όμως σε περίπτωση κατάσχεσης κατάθεσης κοινού λογαριασμού εκ μέρους του δανειστή ενός από τους δικαιούχους, ο δανειστής αυτός δεν δικαιούται να κατάσχει το σύνολο της κατάθεσης, αφού κατά αμάχητο τεκμήριο αυτή ανήκει σε όλους τους δικαιούχους κατ` ίσα μέρη, αλλά μόνο το μέρος της κατάθεσης που αναλογεί στον οφειλέτη του καταθέτη. Έτσι η κατάθεση κατά το υπόλοιπο μέρος που αναλογεί στους λοιπούς δικαιούχους παραμένει απρόσβλητη από τον δανειστή του ενός, καθιερώνεται δηλαδή με την παραπάνω διάταξη του άρθρου 4 ειδική περίπτωση ακατάσχετου (ΑΠ 825/2018, Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 785/1999, Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ, ΕφΛαμ 41/2016, Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ, ΜΠΑθ 6012/2013, Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ).

Δημοσ.
1 ώρα πριν, JPAPAL είπε

Το ακατάσχετο σίγουρα δεν μεταβάλεται , μεταβάλεται όμως το αναλογουν ποσό προς κατάσχεση , βρήκα αυτό και δεν ξέρω αν ισχύει :

Όμως σε περίπτωση κατάσχεσης κατάθεσης κοινού λογαριασμού εκ μέρους του δανειστή ενός από τους δικαιούχους, ο δανειστής αυτός δεν δικαιούται να κατάσχει το σύνολο της κατάθεσης, αφού κατά αμάχητο τεκμήριο αυτή ανήκει σε όλους τους δικαιούχους κατ` ίσα μέρη, αλλά μόνο το μέρος της κατάθεσης που αναλογεί στον οφειλέτη του καταθέτη. Έτσι η κατάθεση κατά το υπόλοιπο μέρος που αναλογεί στους λοιπούς δικαιούχους παραμένει απρόσβλητη από τον δανειστή του ενός, καθιερώνεται δηλαδή με την παραπάνω διάταξη του άρθρου 4 ειδική περίπτωση ακατάσχετου (ΑΠ 825/2018, Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 785/1999, Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ, ΕφΛαμ 41/2016, Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ, ΜΠΑθ 6012/2013, Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ).

Είναι 'λεπτό' το θέμα.

Επειδή είναι μισθοδοσία ΔΕΝ μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι τα € είναι του άλλου.

Βέβαια, μπορεί το σύστημα να το δεχθεί. Αν όμως δεν το δεχθεί , τι επιχείρημα υπάρχει ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...