haris_216 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 9 ώρες πριν, SilentVoice είπε Που το είδες αυτό; Οι νόμιμοι κληρονόμοι του κηδεμόνα είναι τα παιδιά. Αν έχει αποποιηθεί ο κηδεμόνας, τα παιδιά δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτα. Μόνο αν δεν είναι ανήλικα, ισχύει αυτό. Μην επιμένεις, αν δεν ξέρεις, απλά επειδή στηρίζεσαι σε τι σου φαίνεται λογικό. Τα έχω ήδη αναφέρει σε πρόσφατο παρόμοιο θέμα αλλά ας το πάμε πάλι. Οκ, ο μπαμπάς αποποιήθηκε την κληρονομιά. Αυτό δεν σημαίνει κάτι για τα παιδιά τα οποία είναι πρακτικά οι επόμενοι στη σειρά. Αν τα παιδιά είναι ενήλικα τότε πρέπει να αποποιηθούν κι εκείνα με την ίδια διαδικασία που έκανε ο πατέρας. Αν είναι ανήλικα (εδώ γίνεται πιο χαριτωμένο) γίνεται δικαστήριο το οποίο, μετά και από την εξέταση μαρτύρων, θα αποφανθεί αν η αποποίηση είναι προς το συμφέρον των παιδιών ή όχι. Συνήθως είναι κάτι εύκολο αλλά με ένα κόστος 700-1000€ (περάσαμε αυτή τη διαδικασία πριν κάνα χρόνο περίπου). 3
peragialos Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Το ίδιο ισχύει και να υπάρχει δικαστική συμπαράσταση.
SilentVoice Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 34 λεπτά πριν, haris_216 είπε Μην επιμένεις, αν δεν ξέρεις, απλά επειδή στηρίζεσαι σε τι σου φαίνεται λογικό. Οκ , δεν το ήξερα, γιατι δεν μου φαινεται-είναι καθόλου λογικό, πως μπορεί ενα ανήλικο να ξέρει τι είναι καλό για το ίδιο ή όχι. Ενημερωτικά.Τι γίνεται στην περίπτωση που ο ενήλικας αποποιηθεί κληρονομιά, και μετά αποκτήσει τέκνο; π.χ. Τον Φλεβάρη γίνεται αποποιήση και τον Μάρτιο απέκτησε το τέκνο; 1
archer100 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 11 ώρες πριν, MikeJ είπε Πάντως θα ήταν άπειρα πιο λογικό να θεωρείται πως αν δεν υπάρχει ανταπόκριση να είναι αποποίηση παρά να είναι αποδοχή. Δηλαδή δε σε βρήκαμε ή δεν απάντησες άρα θεωρείται αποποίηση. Είσαι εσύ δηλαδή σε άλλη χώρα ή στην άλλη άκρη της Ελλάδας δεν έχεις πάρε δώσε με κάποιους συγγενείς και ξυπνάς μια μέρα φεσωμενος; Ουτε αυτο ειναι σωστο. Και αν ο θειος δε χρωστουσε αλλα ειχε τιποτε κρυμμενες μετοχες η κανενα σεντουκι λιρες; Κατ εμε το πιο δικαιο θα ητανε να γινεται εκτιμηση της περιουσιας και αν αυτη βγαινει θετικη (περιουσιακα στοιχεια, κλπ), η αδρανεια των κληρονομων να θεωρειται αποδοχη ενω αν ειναι αρνητικη (χρεη, κλπ) , να θεωρειται αποποιηση. Η αν δε μπορει να γινει εκτιμηση, η αδρανεια να θεωρειται "αποδοχη εκτος της περιπτωσης που αποδειχθει αρνητικο το μεριδιο"
katsoul Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Αν θυμάστε είχε αναφερθεί στον τύπο πριν από μερικούς μήνες (Σεπτέμβρη 2022 νομίζω) κάτι σχετικό. Πέθανε η γιαγιά στη Ρόδο, αποποιήθηκαν τα παιδιά της, αλλά γέννησε η κόρη της, οπότε το βρέφος βρέθηκε να κληρονομεί, καθώς δεν είχαν περάσει 4 μήνες από την αποποίηση της πρώτης γενιάς. Τη βρήκαν σε ηλικία 10 ετών και ζητούσαν τα ρέστα από το πιτσιρίκι. Όσο για το πώς σε βρίσκουν, ακολουθούν το μονοπάτι των εγγυτέρων συγγενών, το οποίο είναι πολύ εύκολο να βρεθεί μέσω του δημοτολογίου και την οικογενειακών μερίδων.... Έχω για ξαδέλφη, άτεκνη, η οποία μόλις πεθάνει η μητέρα της (90 ετών) είναι υποψήφια να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Το μόνο που ελπίζω είναι να προλάβουν να ενηλικιωθούν τα παιδιά μου, για να γλιτώσω τα δικαστήρια που αναφέρθηκαν παρπάνω. 1
haris_216 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 24 λεπτά πριν, SilentVoice είπε Οκ , δεν το ήξερα, γιατι δεν μου φαινεται-είναι καθόλου λογικό, πως μπορεί ενα ανήλικο να ξέρει τι είναι καλό για το ίδιο ή όχι. Ενημερωτικά.Τι γίνεται στην περίπτωση που ο ενήλικας αποποιηθεί κληρονομιά, και μετά αποκτήσει τέκνο; π.χ. Τον Φλεβάρη γίνεται αποποιήση και τον Μάρτιο απέκτησε το τέκνο; Επειδή ακριβώς το ανήλικο δεν ξέρει τι είναι καλό, γι' αυτό ακριβώς και γίνεται το δικαστήριο για να αποφανθεί εκείνο.
kakofonixx Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 24 λεπτά πριν, archer100 είπε Κατ εμε το πιο δικαιο θα ητανε να γινεται εκτιμηση της περιουσιας και αν αυτη βγαινει θετικη (περιουσιακα στοιχεια, κλπ), η αδρανεια των κληρονομων να θεωρειται αποδοχη ενω αν ειναι αρνητικη (χρεη, κλπ) , να θεωρειται αποποιηση. Η αν δε μπορει να γινει εκτιμηση, η αδρανεια να θεωρειται "αποδοχη εκτος της περιπτωσης που αποδειχθει αρνητικο το μεριδιο" Αυτό που προτείνεις είναι το απολύτως λογικό που λειτουργεί υπέρ του πολίτη και μετακυλεί το ρίσκο στην τράπεζα. Αλλά μάντεψε τι ισχύει στην πραγματικότητα... ποιός πιστεύεις ότι προστατεύεται από το νόμο? ο πολίτης ή η τράπεζα? 1
katsoul Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Ο πολίτης, καθώς ένας από τους βασικούς σκοπούς του αστικού κράτους, είναι η προστασία της ιδιοκτησίας και κάθε σχετικού δικαιώματος. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να κληρονομήσει τη νόμιμη μοίρα του. Είναι στη δική του ευχέρεια και μόνο αν θα εξασκήσει το εν λόγω δικαίωμα. Δηλαδή, αν με έναν μηχανισμό προκύψει ότι υπάρχει χρέος και δεν γίνει αποδοχή, αλλά μετά ο μηχανισμός αποδειχτεί ελαττωματικός, τότε τι; Αν, π.χ. εντός 2-3 ετών, αυξηθεί κατακόρυφα η αξία ενός ακινήτου, οπότε η αποδοχή θα συμφέρει, τι θα κάνει ο πολίτης; Θα ζητήσει αναθεώρηση; Ποιος θα χρεωθεί το κόστος της λειτουργίας του μηχανισμού αυτού; Το κράτος; Δηλαδή θα πληρώνουμε φόρους για να εκτιμούμε την κληρονομιά κάποιου έτσι, ώστε οι κληρονόμοι να ξέρουν τι να κάνουν; Αν πάλι πληρώνουν οι κληρονόμοι, τότε αφού έχουν φτάσει μέχρι εκεί, δεν χρειάζεται να ασχοληθεί άλλος με την υπόθεσή τους! Τα πράγματα είναι απλά. Το κληρονομικό δικαίωμα είναι αναφαίρετο, αλλά τα δικαιώματα πάνε μαζί με τις αντίστοιχες ευθύνες. Το δικαίωμα ισχύει, είτε "συμφέρει", είτε όχι, αλλιώς δεν είναι δικαίωμα. 1
panostza Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 11 λεπτά πριν, katsoul είπε Ο πολίτης, καθώς ένας από τους βασικούς σκοπούς του αστικού κράτους, είναι η προστασία της ιδιοκτησίας και κάθε σχετικού δικαιώματος. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να κληρονομήσει τη νόμιμη μοίρα του. Είναι στη δική του ευχέρεια και μόνο αν θα εξασκήσει το εν λόγω δικαίωμα. Δηλαδή, αν με έναν μηχανισμό προκύψει ότι υπάρχει χρέος και δεν γίνει αποδοχή, αλλά μετά ο μηχανισμός αποδειχτεί ελαττωματικός, τότε τι; Αν, π.χ. εντός 2-3 ετών, αυξηθεί κατακόρυφα η αξία ενός ακινήτου, οπότε η αποδοχή θα συμφέρει, τι θα κάνει ο πολίτης; Θα ζητήσει αναθεώρηση; Ποιος θα χρεωθεί το κόστος της λειτουργίας του μηχανισμού αυτού; Το κράτος; Δηλαδή θα πληρώνουμε φόρους για να εκτιμούμε την κληρονομιά κάποιου έτσι, ώστε οι κληρονόμοι να ξέρουν τι να κάνουν; Αν πάλι πληρώνουν οι κληρονόμοι, τότε αφού έχουν φτάσει μέχρι εκεί, δεν χρειάζεται να ασχοληθεί άλλος με την υπόθεσή τους! Τα πράγματα είναι απλά. Το κληρονομικό δικαίωμα είναι αναφαίρετο, αλλά τα δικαιώματα πάνε μαζί με τις αντίστοιχες ευθύνες. Το δικαίωμα ισχύει, είτε "συμφέρει", είτε όχι, αλλιώς δεν είναι δικαίωμα. ε, τώρα κι εσύ πας και χαλάς μια ωραία κουβέντα προβάλλοντας λογικά επιχειρήματα. Εγώ προσωπικά ξενέρωσα... 🤣 Επεξ/σία 6 Μαρτίου 2023 από panostza
Γιάννης Platano Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) Μολις γυρισα απο το Ειρηνοδικειο Ευκλη διαδικασια μα κοστος 6 ευρω γαι Μεγαροσημα και φωτοτυπιες .Εμαθα οτι η τελευται απο αποποιηση ειχε γινει 21/2 οποτε ειχα περιθωριο μεχρι 21/6 Στα πρωτα εξαδεφια σταματαει η τυχον υποχρεωση αποποιησης Αποποίηση μόνο στο Ειρινοδικειο που ανήκει ο Δήμος του πεθαμένου αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο Επεξ/σία 6 Μαρτίου 2023 από Γιάννης Platano 1
Conan2046 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Να τα πω λίγο συγκεντρωτικά γιατί χάνονται μέσα στο νήμα. 1. Η προθεσμία για την αποποίηση για κάθε τάξη κληρονόμων αρχίζει να μετράει από την στιγμή που η προηγούμενη τάξη έχει κάνει αποποίηση. α. Αν τώρα ισχυριστείς ότι δεν το γνώριζες και έχει περάσει η προθεσμία το κακό είναι ότι πρέπει να γίνει δικαστικώς η αποποίηση. (έξτρα κόστος,ταλαιπωρία) β. Επίσης δεν κάνουμε αποποίηση πριν κάνει η προηγούμενη τάξη, τα παιδιά κάνουν αφού έχουν κάνει οι γονείς κ.ο.κ 2. Τα ανήλικα παιδιά πράγματι μπορούν να περιμένουν μέχρι την ενηλικίωση αλλά αυτό έχει μια σειρά προβλημάτων, μέχρι τότε μπορεί να ξεχαστεί για μια σειρά λόγων (να πεθάνουν π.χ. οι γονείς που το γνώριζαν) και να μην κάνουν την αποποίηση και να τρέχουν μετά δικαστικά, επίσης δημιουργούν πρόβλημα στις επόμενες τάξεις κληρονόμων που θα πρέπει να περιμένουν να ενηλικιωθούν τα παιδιά για να αποποιηθούν ώστε να μπορέσουν να αποποιηθούν και αυτοί μετά. Οπότε καλύτερα να γίνεται άμεσα όταν έρθει η σειρά τους και ας έχει ένα κόστος για το δικαστήριο. 3. Μέχρι τα πρώτα ξαδέλφια φτάνει, δεν κάνουν οι επόμενες τάξεις. 3
Γιάννης Platano Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, Conan2046 είπε β. Επίσης δεν κάνουμε αποποίηση πριν κάνει η προηγούμενη τάξη, τα παιδιά κάνουν αφού έχουν κάνει οι γονείς κ.ο.κ Εγω δεν ηξερα αν εχει κανει η προηγουμενη ταξη και την εκανα γιατι δεν μπορουσα να ξερω αν και ποτε θα κανει . Ημουν 3ος-4ος μαλλονν σε ταξη (πρωτος εξαδελφος) Υπηρχε συζηγος , παιδια , αδερφια με παιδια και ενας θειος πριν απο μενα Μου ειπαν οτι ειχε περιθωριο μεχρι 20/6 γιατι η τελευταια αποποιηση εχε γινει 20/2 απο παιδι Επεξ/σία 6 Μαρτίου 2023 από Γιάννης Platano
Conan2046 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, Γιάννης Platano είπε Εγω δεν ηξερα αν εχει κανει η προηγουμενη ταξη και την εκανα γιατι δεν μπορουσα να ξερω αν και ποτε θα κανει . Ημουν 3ος-4ος μαλλονν σε ταξη (πρωτος εξαδελφος) Υπηρχε συζηγος , παιδια , αδερφια με παιδια και ενας θειος πριν απο μενα Μου ειπαν οτι ειχε περιθωριο μεχρι 20/6 γιατι η τελευταια αποποιηση εχε γινει 20/2 απο παιδι Αν υπάρχει πρώτος θείος προηγείται αυτός. η νομολογία νομίζω σε δικαιώνει, δηλαδή έχεις το δικαίωμα να αποποιηθείς και έχεις εκφράσει αυτήν σου την βούληση έστω και αν το έχεις κάνει νωρίτερα. Το ζήτημα είναι να περιορίζεις την μελλοντική σου ταλαιπωρία αν κάποιος δανειστής κλπ θεωρεί την αποποίηση σου άκυρη και θα πρέπει να υποβληθείς σε δικαστικά έξοδα στην συνέχεια χωρίς να θέλω να σε αγχώσω. Σου παραθέτω και το αντίστοιχο άρθρο του αστικού κώδικα: Αρ.1851: Η αποδοχή ή η αποποίηση της κληρονομίας είναι άκυρη, αν έγινε πριν από την επαγωγή ή από πλάνη ως προς το λόγο της επαγωγής. Επίσης είναι άκυρη, αν έγινε υπό αίρεση ή προθεσμία ή για μέρος της κληρονομίας. Επεξ/σία 6 Μαρτίου 2023 από Conan2046
LiquidTroll Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Προσέξτε με αυτά τα θέματα πολύ. Παράδειγμα, πέθανε ο παπους μου που ειχε χωράφια κλπ. 6 τα αδερφια με την μάνα μου, και το αφήσανε έτσι. Κάποια στιγμή θέλανε να μοιράσουνε τα χωράφια για να μην υπάρχει πρόβλημα μεταξύ τους. Ο παπους τα είχε μοιράσει με λόγο. Βάλανε την γιαγιά μου, 95 χρονων (πλέον 98) να φτιαξει μια κλάην διαθήκη, την υπέβαλαν στο πρωτοδικείο, πέρασε με τα 1000 προβλήματα. Μετά έπρεπε να φέρουν πραγματογνώμωνα να μετρησει τα χωράφια, να τα περάσει απο το google maps κλπ κλπ. Τώρα, πρέπει όλοι να πληρώσουνε φόρο + Ενφια + πρόστιμα απο το 2014. Κοινώς, αν κάποιος θέλει να πουλήσει το μερίδιό του, απλά ΔΕΝ μπορεί. Πρέπει ΠΡΩΤΑ να αποδεχτεί, να πληρώσει το κράτος ότι χρειάζεται, και ΜΕΤΑ να πουλήσει ή να μεταβιβάσει το μερίδιο. Της είπα της μανας, κανόνισε να μου αφήσεις τίποτε μαλακίες, θα έρθω στον παράδεισο να σε κυνηγάω. ΥΓ: Να πω ότι ήταν πολύ δύσκολο να μαζέψεις τα αδερφια (6), ήταν πολύ δύσκολο να συνενοηθούνε, ήταν πολύ δύσκολο να πάνε όλοι μαζί στην Μεσσηνία, να παρατήσουν δουλειές και να ασχοληθούνε μόνο με αυτό.
Conan2046 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2023 2 λεπτά πριν, LiquidTroll είπε Προσέξτε με αυτά τα θέματα πολύ. Παράδειγμα, πέθανε ο παπους μου που ειχε χωράφια κλπ. 6 τα αδερφια με την μάνα μου, και το αφήσανε έτσι. Κάποια στιγμή θέλανε να μοιράσουνε τα χωράφια για να μην υπάρχει πρόβλημα μεταξύ τους. Ο παπους τα είχε μοιράσει με λόγο. Βάλανε την γιαγιά μου, 95 χρονων (πλέον 98) να φτιαξει μια κλάην διαθήκη, την υπέβαλαν στο πρωτοδικείο, πέρασε με τα 1000 προβλήματα. Μετά έπρεπε να φέρουν πραγματογνώμωνα να μετρησει τα χωράφια, να τα περάσει απο το google maps κλπ κλπ. Τώρα, πρέπει όλοι να πληρώσουνε φόρο + Ενφια + πρόστιμα απο το 2014. Κοινώς, αν κάποιος θέλει να πουλήσει το μερίδιό του, απλά ΔΕΝ μπορεί. Πρέπει ΠΡΩΤΑ να αποδεχτεί, να πληρώσει το κράτος ότι χρειάζεται, και ΜΕΤΑ να πουλήσει ή να μεταβιβάσει το μερίδιο. Της είπα της μανας, κανόνισε να μου αφήσεις τίποτε μαλακίες, θα έρθω στον παράδεισο να σε κυνηγάω. ΥΓ: Να πω ότι ήταν πολύ δύσκολο να μαζέψεις τα αδερφια (6), ήταν πολύ δύσκολο να συνενοηθούνε, ήταν πολύ δύσκολο να πάνε όλοι μαζί στην Μεσσηνία, να παρατήσουν δουλειές και να ασχοληθούνε μόνο με αυτό. Είναι τόσο κοινό το θέμα με τις διαθήκες που καταντάει γελοίο. Όλοι κάνουν εκ των υστέρων πλαστές διαθήκες και το γνωρίζουν όλοι ότι αυτό συμβαίνει. Να προσθέσω ότι αν δημοσιευτεί διαθήκη η προθεσμία της αποποίησης ξεκινάει από την αρχή για τους κληρονόμους που περιλαμβάνονται σε αυτήν (από την στιγμή που θα λάβουν γνώση της πάντα). Τα πρόστιμα από το 2014 δεν ισχύει, σε βάθος πενταετίας ζητάει η εφορία να έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα