jester7 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2023 Καλημέρα Ανοιγω αυτο το θέμα ζητώντας την βοήθεια σας προκειμένου να "αποφύγω" τις αλεπάλληλες δοκιμές. Ασχολούμαι με το βίντεο (καλυψη γαμων-βαπτίσεων) και επι της ευκαιρίας λόγω αγοράς νέας μηχανής θέλω τα φώτα σας όσο αφορά κάποιες ρυθμίσεις. Μέχρι στιγμής η προηγούμενη μηχανή μου (canon 70d) τράβαγε μεχρι 1080.Η νέα θα έχει δυνατότητα 4Κ. Τα βίντεο που εφτιαχνα ήταν όλα export σε 1080p 25fps. Τα ερωτήματα είναι τα κάτωθι: 1)Αξίζει να τραβάω σε 4Κ 50FPS (ή και 60FPS) και να κάνω downscale σε 1080p 25fps ή να εξάγω πλέον τα προιοντα σε 4Κ 50FPS (η ερώτηση αφορά αν υπάρχει τεχνικα θεμα στις τηλεορασεις των πελατων,αν θα παιζει το αρχειο 4Κ επειδή δεν έχουν όλοι)? 2)Επειδή κάποια πλάνα θα παίζουν σε σχετικά αργή κίνηση,βοηθά καλύτερα να τραβαω 50FPS ωστε να εχω πιο smooth κινηση ? 3) Υπάρχει διαφορά (στο ματι) σε ένα εξαγώμενο αρχείο 1080p 25fps, ειτε εχει τραβηχτει σε 1080 είτε σε 4Κ? Αυτά προς το παρόν,ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας...
Ntinaras Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 Στις 2/3/2023 στις 10:58 ΠΜ, jester7 είπε Καλημέρα Ανοιγω αυτο το θέμα ζητώντας την βοήθεια σας προκειμένου να "αποφύγω" τις αλεπάλληλες δοκιμές. Ασχολούμαι με το βίντεο (καλυψη γαμων-βαπτίσεων) και επι της ευκαιρίας λόγω αγοράς νέας μηχανής θέλω τα φώτα σας όσο αφορά κάποιες ρυθμίσεις. Μέχρι στιγμής η προηγούμενη μηχανή μου (canon 70d) τράβαγε μεχρι 1080.Η νέα θα έχει δυνατότητα 4Κ. Τα βίντεο που εφτιαχνα ήταν όλα export σε 1080p 25fps. Τα ερωτήματα είναι τα κάτωθι: 1)Αξίζει να τραβάω σε 4Κ 50FPS (ή και 60FPS) και να κάνω downscale σε 1080p 25fps ή να εξάγω πλέον τα προιοντα σε 4Κ 50FPS (η ερώτηση αφορά αν υπάρχει τεχνικα θεμα στις τηλεορασεις των πελατων,αν θα παιζει το αρχειο 4Κ επειδή δεν έχουν όλοι)? 2)Επειδή κάποια πλάνα θα παίζουν σε σχετικά αργή κίνηση,βοηθά καλύτερα να τραβαω 50FPS ωστε να εχω πιο smooth κινηση ? 3) Υπάρχει διαφορά (στο ματι) σε ένα εξαγώμενο αρχείο 1080p 25fps, ειτε εχει τραβηχτει σε 1080 είτε σε 4Κ? Αυτά προς το παρόν,ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας... 1) Να τραβας σε 4Κ, ειμαστε στο 2023, ολοι πλεον εχουν μια τηλεοραση 4Κ. Δεν υπαρχει λογος να εισαι κολλημενος στα 25fps, δεν θα προβληθει στην τηλεοραση ο γαμος, οποτε μπορεις να παιξεις και σε 30. Αρκει να μην εχεις flickering απο τα φωτα του χωρου. Βεβαιωσου πως ολες οι καμερες εχουν ιδιες ρυθμισεις σε αναλυση και fps. Αν παιξεις σε 50 η 60 και το εξαγεις σε ιδια αναλυση, πολλοι υπολογιστες θα κωλωσουν για να το παιξουν, ισως και τηλεορασεις. Θα δειχνει πιο smooth και wow, αλλα ειναι ρισκο, δοκιμασε το και δες. Επισης δες μηπως η camera σου στο 4k 50 και 60 fps κανει crop στο καδρο, αν κανει crop θα προτεινα να μην το δουλεψεις ετσι. 2) αν θες αργη κινηση, τοτε τραβας σε 50/60 και κατεβαινεις σε 25/30, δεν μπορεις να εχεις αργη κινηση και το export να γινει παλι σε 50/60. 3) Διαφορα υπαρχει, το αν θα την δει ο πελατης ειναι αλλο θεμα. Φαινεται καθως γινεται downsample το σημα και εχει και καλυτερο sharpness και λιγοτερο chroma subsampling.
jester7 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 3 Μαρτίου 2023 Τηλεορασεις 4Κ μπορεί να έχουν πολλοί αλλα όχι όλοι. Εγω σπίτι μου μόνο η μια εχει 4Κ,οι αλλες οχι.Επίσης όταν μιλάμε για βιντεο μυστηρίων θα πρέπει να παιχτει το αρχειο και στην τηλεοραση της γιαγιας,του θειου κτλ οπότε οι πιθανοτητες να εχουν 4Κ μειωνονται και το λεω εκ πειρας,οπότε εχω καταλήξει τα προιοντα μου να ειναι 1080p.
udroxoos Δημοσ. 4 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2023 10 ώρες πριν, jester7 είπε Τηλεορασεις 4Κ μπορεί να έχουν πολλοί αλλα όχι όλοι. Εγω σπίτι μου μόνο η μια εχει 4Κ,οι αλλες οχι.Επίσης όταν μιλάμε για βιντεο μυστηρίων θα πρέπει να παιχτει το αρχειο και στην τηλεοραση της γιαγιας,του θειου κτλ οπότε οι πιθανοτητες να εχουν 4Κ μειωνονται και το λεω εκ πειρας,οπότε εχω καταλήξει τα προιοντα μου να ειναι 1080p. Για να δω αν κατάλαβα σωστά. Εσύ εν έτη 2023 δίνεις στους πελάτες σου βίντεο γάμων/βαπτίσεων 1080p για να μπορεί να τα παίξει η τηλεόραση της γιαγιάς;;;
jester7 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Μαρτίου 2023 Δυστυχώς εχω δει ακομα και οι αμεσα ενδιαφερόμενοι να μην εχουν δυνατοτητα προβολής 4Κ. Αυτό μπορώ να το λύσω δίνοντας το ιδιο βιντεο και στις 2 αναλύσεις... Το σκεπτικό μου είναι να αγορασω μια νεα μηχανή και να αξιοποιήσω τις δυνατοτητες που εχει.
vagosofron Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 Με λίγα λόγια, τραβάς 4κ 25fps τα πλάνα που θα κάνεις edit σε κανονική ταχύτητα και 4k 50fps τα πλάνα που θες να κάνεις slow motion. Πρέπει να δώσεις στον πελάτη το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ποιοτικά, συνεπώς αν η μηχανή σου τραβάει 4k, θα δώσεις 4k τελικό αρχείο. Το αν η γιαγιά έχει τηλεόραση μπαούλο δεν σε αφορά. Μόνο αν στο ζητήσει το ζευγάρι θα πέσεις σε ποιότητα! Ταπεινή μου άποψη 2
Ntinaras Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 Στις 3/3/2023 στις 1:50 ΜΜ, jester7 είπε Τηλεορασεις 4Κ μπορεί να έχουν πολλοί αλλα όχι όλοι. Εγω σπίτι μου μόνο η μια εχει 4Κ,οι αλλες οχι.Επίσης όταν μιλάμε για βιντεο μυστηρίων θα πρέπει να παιχτει το αρχειο και στην τηλεοραση της γιαγιας,του θειου κτλ οπότε οι πιθανοτητες να εχουν 4Κ μειωνονται και το λεω εκ πειρας,οπότε εχω καταλήξει τα προιοντα μου να ειναι 1080p. Αν εγω ψαχνω φωτογραφο/ βιντεογραφο και μου συστησει καποιος τον Μητσο, αν μαθω οτι δινει DVD η 1080p, δεν θα ρωτησω καν παρακατω. Τρωει Χ. Το ζευγαρι σε πληρωνει, και το ζευγαρι θα δει το βιντεο. Επισης μιλαμε για ενα βιντεο που θα το βλεπουν για τα επομενα χρονια. Κατσε δες ενα βιντεο απο το 2007, και αν δεν τυφλωθεις, τα ξαναλεμε... Σκεψου τοτε, ο βιντεας θα ελεγε, " γιατι να τραβηξω HD? αφου ολοι CRT τηλεορασεις εχουνε. Βιντεοκασσετα μαν μου." Δινεις 4k η και παραπανω, και ρωτας αν θελουν κατι μικροτερο για συμβατοτητα. 1
jester7 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) Συμφωνώ με τις απόψεις σας απολυτα. Οπότε συνοψίζοντας καταλήγω οτι όσο αφορά ανάλυση πάω αποκλειστικά για 4Κ και επειδη ο φόρτος εργασιας μου στο μονταζ μου το επιτρεπει,αν ζητηθεί μπορω να δινω επιπλεον το προιον και σε 1080. Όσο αφορά τα FPS,τείνω προς να τραβάω 50fps (θα έχω και κάποια πλάνα απο το drone μου το οποίο τραβά 4Κ 25&30FPS). Μόλις αγοραστεί η Mirrorless αυτη τη βδομάδα θα ξεκινησω δοκιμες... Επεξ/σία 5 Μαρτίου 2023 από jester7
Ntinaras Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 4 λεπτά πριν, jester7 είπε Συμφωνώ με τις απόψεις σας απολυτα. Οπότε συνοψίζοντας καταλήγω οτι όσο αφορά ανάλυση πάω αποκλειστικά για 4Κ και επειδη ο φόρτος εργασιας μου στο μονταζ μου το επιτρεπει,αν ζητηθεί μπορω να δινω επιπλεον το προιον και σε 1080. Όσο αφορά τα FPS,τείνω προς να τραβάω 50fps (θα έχω και κάποια πλάνα απο το drone μου το οποίο τραβά 4Κ 25&30FPS). Μόλις αγοραστεί η Mirrorless αυτη τη βδομάδα θα ξεκινησω δοκιμες... με ποια μηχανη τραβας?
jester7 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 θα τραβάω (μόλις την αγοράσω αυτή τη βδομάδα) με μια panasonic gh5 mark ii...
vagosofron Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 Καλές λήψεις! Γνώμη μου είναι οτι δεν χρειάζεται να τραβάς 50 ή 60 fps για τα πάντα, παρά μόνο αν θες slow motion. Τα 25 fps "δείχνουν" καλύτερα, αλλά η αισθητική του καθενός διαφέρει, οπότε εσύ επιλέγεις τι σου αρέσει.
jester7 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 5 Μαρτίου 2023 1 λεπτό πριν, vagosofron είπε Καλές λήψεις! Γνώμη μου είναι οτι δεν χρειάζεται να τραβάς 50 ή 60 fps για τα πάντα, παρά μόνο αν θες slow motion. Τα 25 fps "δείχνουν" καλύτερα, αλλά η αισθητική του καθενός διαφέρει, οπότε εσύ επιλέγεις τι σου αρέσει. θα το δω στις δοκιμές μου.επειδη μπορώ να προγραμματίσω κάποιες ρυθμίσεις στη μηχανή με διακοπτη προγραμματισμενων ληψεων,δεν μου είναι κόπος να τραβάω μόνιμα στα 25 και στα πλάνα που ξέρω ότι θα δουλέψω slow motion να τα τραβάω 50... 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα