Προς το περιεχόμενο

VMWare Vsan εξοπλισμός;

cheap-r-ass

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους!

Θέλω στην εργασία μου να κάνουμε την μετάβαση σε vsan για τους esxi (8.0.0b) hosts που έχουμε.
Οι hosts έχουν μόνο 1gbps lan cards αλλά όλοι μπορούν να πάρουν low profile pci-e κάρτες fiber. Ο ένας έχει 2 sfp+ 10gbps υποδοχές ήδη αλλά όχι τα modules.

Θέλω από όποιον γνωρίζει να μου κάνει μια λίστα με τι εξοπλισμό θέλω για switch (οπτικό λογικά άνω των 10gbps με 8+ πόρτες), και server που να είναι συμβατός με το vsan καθώς και τα sfp+ modules.
Ο server να είναι 1U-2U ή πιο μεγάλος για να μπει σε rack. Σημαντικό είναι αυτό που έγραψα πιο πάνω, να είναι συμβατός με το vsan καθώς η vmware είναι λίγο περίεργη από update σε update.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φαντάζομαι δεν περιμένεις να λάβεις σοβαρή απάντηση σε αυτό που ζητάς μέσα απο ένα forum σαν και αυτό, έτσι?😁

Παρόλα αυτά, υποθέτοντας ότι υπάρχει το αντίστοιχο budget όσον αφορά τους servers/κάρτες/firmware κτλ, ακολουθείς πιστά το HCL της VMware. Εχε υπόψιν σου οτι ο minimum αριθμός των hosts για vsan είναι τρείς. 

Οσον αφορά στα switches υπάρχει πληθώρα επιλογών. Cisco, Dell, Fortinet μερικά απο αυτά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και twinax καλώδια για να γλυτώσεις το κόστος των οπτικών SFP+ (τόσο απο την μεριά των switches όσο και απο τους hosts).

Τα 10Gbps είναι ΟΚ για ένα σχετικά ήσυχο περιβάλλον, πχ file sharing, Domain controllers, αντε βαριά κανας Exchange. Θα ζορίζετε αλλά κάτι γίνετε... Αν θες τίποτε ποιο σοβαρό, τότε τα 25 ειναι μονόδρομος.

Λίστα θα σου κάνει ο προμηθευτής σου, αυτός δηλαδή που θα πάρει τα φράγκα :)  Αλήθεια, έχετε δει το κόστος των αδειών του vsan? ή θα είναι απο τον θείο?

Επεξ/σία από nkarama
  • Like 1

Καλημέρα, όχι κλειδιά υπάρχουν legit αγορασμένα και όχι από θείους, παππούδες και γιαγιάδες κτλ

3 hosts υπάρχουν ήδη απλά με local storage και ένα truenas(Dedicated/χωριστά) για τα templates.

Σε γενικές γραμμές το τι θέλει το ξέρω πάνω/κάτω, δεν θα άνοιγα τόπικ για αυτόν τον σκοπό, για συγκεκριμένο υλικό ρωτάω από Ελληνική αγορά (ή Ευρώπη χωρίς τελωνείο).
Έχεις κάποιον προμηθευτή να προτείνεις που να μπορεί να αναλάβει το project;

Δυστυχώς δεν μπορώ να προτείνω κάποιον. Υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν θα ηθελα να υποδείξω κάποιον συγκεκριμένα καθως εργάζομαι σε εταιρεία πληροφορικής και μπορεί να θεωρηθώ biased.

Το θέμα είναι να ξέρεις τι θες να κάνεις. Αν την βγάζατε μέχρι τώρα με αυτό το setup, αξίζει ο κόπος και το κόστος να πάτε σε άλλες περισσότερο πολύπλοκες τεχνολογίες? 

Οσον αφορά το υλικό, είναι λίγο τυφλοσούρτης, τουλάχιστον όπως το βλέπω εγώ. Πας σε αναγνωρισμένες λύσεις. Dell, HP, Lenovo, etc. Με το κατάλληλο support, κτλ και δεν θα ψάχνεσε τι θα κάνεις όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. 

Επειδή όλο το block κομμάτι (δηλαδη το storage σου) θα περνάει απο το δίκτυο, είναι πολυ βασικό να έχεις ένα γρήγορο switch. Και καλό θα ήταν να έχεις δύο switches για redundancy. Αν πάθει κάτι το switch υπάρχει (μικρή μεν αλλά υπαρκτη) πιθανότητα να έχεις και κάποιο corruption. 

Κοίτα θα παραμείνει το κλασικό 1gbps 48port switch που έχουμε για τα services καθώς το internet δεν είναι τόσο γρήγορο για να υπάρχει ανάγκη για κάτι πιο ακραίο, απλά θα έμπαινε ένα ακόμα πιο δυνατό switch και nics για το vsan και για live migration (vmotion) όπου θα το ορίζαμε να είναι μόνο και μόνο σε αυτό το switch.
Τώρα αν αξίζει; δεν ξέρω...εγώ να μαζέψω πληροφορίες θέλω και τιμές και ότι αποφασίσει η εταιρία...

Το κόστος για σωστή υλοποίηση vsan είναι τεράστιο εκτός των αδειών και πρέπει να γίνει με απόλυτα συμβατο hardware. Και είναι τεράστιο ακόμα και με την μεγάλη έκπτωση που θα πάρεις από τον προμηθευτή σου HP ή Dell ( δεν ξέρω άλλο Ελλάδα)

Μην το κοιτάς καν όταν μιλάς για μόνο gbit switch.

Θα μπορούσες να κοιτάξεις σε proxmox που είναι λογικα τα λεφτά 

Ενδεικτικά με λιγότερα από 22Κ euro έφτιαξα 2 clusters με 64 blades g8 το καθένα , σύνολο 4096 cores 8ΤΒ RAM , 96 ΤΒ ZFS με 10gbit στα nodes και 40Gb QSFP στο storage(refurbished a grade ολα).

Switch έβαλα 2 Lenovo rackswitch με 48x10gbit + 6x40gbit με 2πλα psu.

Για vsan και 1/10 σε specs θες μερικές 100αδες χιλιάδες euro με πολύ μεγάλη έκπτωση (καινούργια βέβαια)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, laserjesus είπε

Ενδεικτικά με λιγότερα από 22Κ euro έφτιαξα 2 clusters με 64 blades g8 το καθένα , σύνολο 4096 cores 8ΤΒ RAM , 96 ΤΒ ZFS με 10gbit στα nodes και 40Gb QSFP στο storage(refurbished a grade ολα).

64 blades? δηλαδή 4 x C7000 fully populated ???? πως το κατάφερες με 22Κ??? τόσο χώμα τα δίνουν? 

Καλά και για το χειμώνα!!!!

2 ώρες πριν, laserjesus είπε

HP ή Dell ( δεν ξέρω άλλο Ελλάδα)

Δεν νομίζω να δίνουν direct... τουλάχιστον η Dell όχι. Γιαυτό είπα υπάρχουν πολλοί.. γιατί λογικά θα πάει σε συνεργάτη.

Και αν τελικά μιλάμε για τέτοια ποσά, που αν υπήρχαν αμφιβάλω ότι θα γινόταν ερώτηση στο εδω φόρουμ, μπορεί να πάει σε HCI έτοιμες λύσεις όπως το VxRail απο την Dell. Νομίζω πρόσφατα παρουσίασε μια φτηνή λύση κοντά στα 20Κ με 3 nodes. 

Επεξ/σία από nkarama

58 λεπτά πριν, nkarama είπε

64 blades? δηλαδή 4 x C7000 fully populated ???? πως το κατάφερες με 22Κ??? τόσο χώμα τα δίνουν? 

Δεν κανω διαφημιση αλλά χρόνια τώρα παίρνω hardware για lab ή production από αυτούς https://ctoservers.co.uk/ , κανουν καλές προφορές αλλα σε παλιές γενεές 

Στις 4/3/2023 στις 2:59 ΜΜ, laserjesus είπε

Το κόστος για σωστή υλοποίηση vsan είναι τεράστιο εκτός των αδειών και πρέπει να γίνει με απόλυτα συμβατο hardware. Και είναι τεράστιο ακόμα και με την μεγάλη έκπτωση που θα πάρεις από τον προμηθευτή σου HP ή Dell ( δεν ξέρω άλλο Ελλάδα)

Μην το κοιτάς καν όταν μιλάς για μόνο gbit switch.

Θα μπορούσες να κοιτάξεις σε proxmox που είναι λογικα τα λεφτά 

Switch έβαλα 2 Lenovo rackswitch με 48x10gbit + 6x40gbit με 2πλα psu.

Για vsan και 1/10 σε specs θες μερικές 100αδες χιλιάδες euro με πολύ μεγάλη έκπτωση (καινούργια βέβαια)

Εγώ στα δικά μου παίζω μόνο με proxmox αλλά εδώ στην δουλειά είναι λίγο με το vmware, έχουν κάνει ήδη επένδυση σε αυτό και δεν το συζητάνε καν για να πάνε σε proxmox δυστυχώς

9 ώρες πριν, cheap-r-ass είπε

Εγώ στα δικά μου παίζω μόνο με proxmox αλλά εδώ στην δουλειά είναι λίγο με το vmware, έχουν κάνει ήδη επένδυση σε αυτό και δεν το συζητάνε καν για να πάνε σε proxmox δυστυχώς

Αυτό ακριβως είπα , δεν έχουν κανει καμία επένδυση μεχρι να δουν ποσα θέλουν για certified vsan 

14 ώρες πριν, laserjesus είπε

Αυτό ακριβως είπα , δεν έχουν κανει καμία επένδυση μεχρι να δουν ποσα θέλουν για certified vsan 

Πιο πάνω το έχω πει:

Στις 2/3/2023 στις 9:29 ΠΜ, cheap-r-ass είπε

Καλημέρα, όχι κλειδιά υπάρχουν legit αγορασμένα και όχι από θείους, παππούδες και γιαγιάδες κτλ

3 hosts υπάρχουν ήδη απλά με local storage και ένα truenas(Dedicated/χωριστά) για τα templates.

Σε γενικές γραμμές το τι θέλει το ξέρω πάνω/κάτω, δεν θα άνοιγα τόπικ για αυτόν τον σκοπό, για συγκεκριμένο υλικό ρωτάω από Ελληνική αγορά (ή Ευρώπη χωρίς τελωνείο).
Έχεις κάποιον προμηθευτή να προτείνεις που να μπορεί να αναλάβει το project;

Το έχει το λογισμικό με λίγα λόγια legit από κάποιο promotion που βλέπω ότι έπαιζε μερικά χρόνια πριν.
Για το υλικό κολλάω λίγο το τι θα χρειαστεί για 3 servers που ήδη υπάρχουν αλλά ο καθένας με local storage.
Υπάρχει vcenter ήδη έτοιμο και ετοίμασα το live migration αν και σε 1gbps ethernet δεν είναι και τόσο live αλλά corpse migration 😂

Proxmox είναι πιο εύκολο, κάνεις cluster και backup server, ορίζεις vmbr στον controller που θες για να πάει το migration μέσα από άλλο nic και είναι και δωρεάν

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...