prefuse Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε αν χρειάζεται ή οχι, 10GbΕ ή Thunderbolt 4. H μητρική του pc (asus proart z790) εχει ήδη 10GbE (και 2,5GbE για internet) αλλα και Thunderbolt 4 και θέλω να γίνεται back up, μεταφορά αρχείων απο και πρός εναν "back up σερβερ" με δυνατότητα Thunderbolt bridge ή και 10Gb ethernet, οποιο ειναι πιο εύκολα εφικτό και οικονομικό. αυτα που με ενδιαφέρουν να έχει η μητρική/cpu του σερβερ οσες περισσότερες SATA6 γίνεται (6-8 SATA6 εχουν αρκετές μητρικες) να δέχεται τουλάχιστον 2x NVMe για cache να δέχεται controller για έξτρα θύρες SATA6 10GbE (είτε να έχει η μητρική, είτε να δέχεται κάρτα PCIE 10GbΕ) Thunderbolt (είτε να έχει η μητρική, είτε να δέχεται κάρτα PCIE Thunderbolt) οικονομικά σε κόστος απόκτησης (θα αγοραστούν τα part ξεχωριστά) χαμηλή κατανάλωση σε idle δεν νομίζω οτι χρειάζομαι ECC μνήμη αλλα αν ειναι μικρή η διαφορά σε κόστος, ας ειναι και ECC. να μην ειναι proprietary δεν με ενδιαφέρουν τα vm, plex κτλ η χρήση του θα ειναι πολύ απλή, το μονο που με ενδιαφέρει ειναι η ταχύτητα μεταφοράς και το downtime. Aν πχ χαλάσει κάτι, να το αλλάξω άμεσα με ανταλλακτικό που βρίσκεται έυκολα. Βλέπω οτι και η AMD, έχει Thunderbolt Header και 5-pin header (δεν γνωρίζω τι ακριβως είναι) και αν κατάλαβα σωστά, μέσω αυτού, οι μητρικές αυτές δέχονται κάρτα Thunderbolt (PCIE?)... Δεν γνωρίζω αν θα έχουν την ίδια σταθερότητα, υποστήριξη και ταχύτητες οπως μια μητρική που έχει Ι/Ο Thunderbolt θύρα. Aπο ότι βλέπω, με απλούς SATA6 σε RAID5/6 και 1-2 NVMe για cache, μπορουμε να δούμε μέχρι και το θεωρητικό 1200-1100mb/s αν στην άλλη άκρη (PC) έχουμε γρήγορους δίσκους NVMe, αν και το αντίθετο Server>PC σίγουρα θα ειναι στο μισό ή και πολύ πιο κάτω. Πέρα απο pcpartpicker που δεν έχει φίλτρο για Thunderbolt και το Geizhals που έχει, υπάρχει κατι άλλο; AMD 4 > 8x SATA6 > Thunderbolt header Εχει δοκιμάσει κανεις Thunderbolt bridge μεταξύ 2x PC οπως γινεται στα mac παρακάτω μέσω ip; Εχει δοκιμάσει κανεις 10GbΕ (Direct Attach Copper cable or a DAC cable) μεταξύ 2x PC; δύσκολα να έχει απαντήσεις το νήμα, αφου αφορά το 0,1% αλλα μια προσπάθεια αρκεί. Spoiler Επεξ/σία 28 Φεβρουαρίου 2023 από prefuse
malakudi Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2023 Direct attach copper θες για 10g SFP+ κάρτα δικτύου. Τέτοια έχει η Z790; Δε νομίζω, πρέπει να έχει 10g over cat6/cat6e. Παίρνεις μια μητρική που να σου κάνει για τα υπόλοιπα που θες, και βάζεις μία Intel X550-T1 ή Τ2 (θα βρεις στο ebay σε καλές τιμές) και συνδέεις με cat6/cat6e καλώδιο μεταξύ τους, χωρίς switch. Όσο για τους δίσκους, και πάλι είναι προτιμότερο controller SAS3 που μπορείς να έχεις 8 δίσκους SATA3. Αν πας σε λύσεις Supermicro/Dell/HP κτλ, θα βρεις μητρικές/servers με ενσωματωμένους τόσο SAS3 controller όσο και X550. Αλλά εκεί το θέμα σου θα είναι άλλο - ο θόρυβος. Οπότε καλύτερα ένα συμβατικό setup με τους κατάλληλους controllers. 1
prefuse Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2023 2 λεπτά πριν, malakudi είπε Direct attach copper θες για 10g SFP+ κάρτα δικτύου. Τέτοια έχει η Z790; Δε νομίζω, πρέπει να έχει 10g over cat6/cat6e. Παίρνεις μια μητρική που να σου κάνει για τα υπόλοιπα που θες, και βάζεις μία Intel X550-T1 ή Τ2 (θα βρεις στο ebay σε καλές τιμές) και συνδέεις με cat6/cat6e καλώδιο μεταξύ τους, χωρίς switch. Όσο για τους δίσκους, και πάλι είναι προτιμότερο controller SAS3 που μπορείς να έχεις 8 δίσκους SATA3. Αν πας σε λύσεις Supermicro/Dell/HP κτλ, θα βρεις μητρικές/servers με ενσωματωμένους τόσο SAS3 controller όσο και X550. Αλλά εκεί το θέμα σου θα είναι άλλο - ο θόρυβος. Οπότε καλύτερα ένα συμβατικό setup με τους κατάλληλους controllers. ναι δυστυχώς εχει 10G over cat6... οποτε ή θα χρειαστώ SFP+ κάρτα δικτύου που ανέφερες ή αν κάνω thunderbolt bridge αν βρώ μητρική με thunderbolt, έτσι θα έχω και πολύ μεγαλυτερη ταχύτητα εχω στήσει κατα καιρούς αρκετούς "home servers" με διάφορα λειτουργικά και ο θόρυβος ειναι βασικό, γιαυτό πάω σε συμβατικό setup, ειδικά τωρα που o σερβερ θα το ειναι διπλα στο main pc, για να εχω DAC σύνδεση που φτάνει μέχρι τα 7m, οι έτοιμες λύσεις ειναι no go. κουτί κανα nanoxia deep silence (αν βρώ), phanteks ethoo pro 2 ή κανα μεγάλο fractal design..δεν το έψαξα ακομα αρκετα. αυτο που δεν γνωρίζω καθόλου ειναι αν υπάρχει καποιο όφελος 1GbE Vs 10GbE, αν πχ και στις 2 μεριές (server/pc) υπάρχουν απλοι sata6 δίσκοι σε raid5/6 χωρις γρήγορους NVMe για 1 user οπου δεν έχει νόημα και το link aggregation.
atheatos Δημοσ. 1 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) https://www.corning.com/microsites/coc/ocbc/Documents/OEM-062-A4-AEN.pdf αφήνω αυτό εδώ για να δεις που έχει φτάσει η τεχνολογια thunderbolt. Μπορείς να συνδέσεις υπολογιστές μέχρι και 100m απόσταση με αυτά τα καλωδια. Φυσικά με μεγαλύτερες ταχύτητες από το GBE. Τώρα το κόστος του καλωδιου : https://geizhals.eu/corning-thunderbolt-3-optical-cable-aoc-ccu6jpn050m20-a2404934.html Δεν ξέρω τι δίκτυο θες να φτιάξεις ακριβώς και πως το σκέπτεσαι αλλά στην θέση σου θα κοιταγα την thunderbolt υλοποίηση και θα άφηνα στην άκρη την GBE λύση για backup ή μεγαλύτερες αποστάσεις. Τωρα στο hardware σου ανέφερα στο άλλο θέμα το pcie 4 όπου εκεί βάζεις τους controllers για τους σκληρούς. Όποτε η μητρική σου θα πρέπει όσο γίνεται περισσότερα pcie 4 slot παρά sata… ( Κάποια στιγμή πρέπει ξεκολλήσουμε με το ποσά sata έχει λες και είμαστε στην δεκαετία του 90….)και δυνατότητα για thunderbolt πέρα από την ενσωματωμένη. Καλο να ψάξεις με φίλτρο pcie 4 όσο περισσότερα και thunderbolt υποστήριξη. Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2023 από atheatos 1
prefuse Δημοσ. 1 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 1 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, atheatos είπε https://www.corning.com/microsites/coc/ocbc/Documents/OEM-062-A4-AEN.pdf αφήνω αυτό εδώ για να δεις που έχει φτάσει η τεχνολογια thunderbolt. Μπορείς να συνδέσεις υπολογιστές μέχρι και 100m απόσταση με αυτά τα καλωδια. Φυσικά με μεγαλύτερες ταχύτητες από το GBE. Τώρα το κόστος του καλωδιου : https://geizhals.eu/corning-thunderbolt-3-optical-cable-aoc-ccu6jpn050m20-a2404934.html Δεν ξέρω τι δίκτυο θες να φτιάξεις ακριβώς και πως το σκέπτεσαι αλλά στην θέση σου θα κοιταγα την thunderbolt υλοποίηση και θα άφηνα στην άκρη την GBE λύση για backup ή μεγαλύτερες αποστάσεις. Τωρα στο hardware σου ανέφερα στο άλλο θέμα το pcie 4 όπου εκεί βάζεις τους controllers για τους σκληρούς. Όποτε η μητρική σου θα πρέπει όσο γίνεται περισσότερα pcie 4 slot παρά sata… ( Κάποια στιγμή πρέπει ξεκολλήσουμε με το ποσά sata έχει λες και είμαστε στην δεκαετία του 90….)και δυνατότητα για thunderbolt πέρα από την ενσωματωμένη. Καλο να ψάξεις με φίλτρο pcie 4 όσο περισσότερα και thunderbolt υποστήριξη. Παω για κάτι απλό και "οικονομικό" τα 10GbE ειναι μια χαρά αλλα εξετάζω και το ενδεχόμενο 40GbE αν το κοστος ειναι παρόμοιο με τα 10GbE γιατί προς στιγμή δεν θα ειναι όλο το δίκτυο 10/40GbE αλλα μονο point to point. Γίνεται και με παραπάνω απο 2 pc χωρις την ανάγκη ακριβού 10GbE switch (spaceinvader one στα spoiler) επειδή pc και σερβερ θα ειναι στο ίδιο δωμάτιο, χοντρικά διαθέτω ~200-300€, μέχρι τώρα υπάρχουν τρία σενάρια. 10GbE DAC, με 2x SFP+ κάρτες δικτύου και ενα 5-7m SFP+ καλώδιο. 10GbE RJ45 switch και 1x κάρτα PCIE 10GbE για τον σερβερ (το main pc έχει ηδη 10GbE) 40GbE Thunderbolt bridge ??? χρειαζεται αγορά μητρικής (σερβερ) που να το υποστηρίζει Thunderbolt και ενα 5-7m Thunderbolt 4 καλώδιο (το main pc έχει ηδη Thunderbolt 4) Στο main pc υπαρχουν 4x NVMe και ισως βάλω και μερικούς απλους sata6 που τωρα χρησιμοποιω με dock station. Στον υποκατασκευή σερβερ θα υπάρχουν 2x NVMe για cache και pool με 8+ δίσκους sata6 σε Raid6 Για Thunderbolt bridge, δεν εχω βρει πολλες πληροφορίες για pc, σε αντίθεση με 10GbE που υπάρχουν αρκετοί οδηγοι. Δεν έχω καταλήξει τι αξίζει και ποιο ειναι πιο trouble-free σε χρήση και εύκολο σε υλοποίηση. Για τα PCIE 4 (νομίζω και με PCIE 3 ειμαι οκ) δεν εχεις άδικο αλλα οσο το είχα ψάξει παλιότερα δεν υπήρχε κατι σε σερβερ που να ειναι ήσυχο. Επίσης δεν γνωρίζω ποσο θόρυβο κόβουν οι rack καμπίνες καθως και τι γινεται τους καλοκαιρινούς μήνες, αν η πορτα του rack cabinet παραμένει κλειστή..υπάρχουν rackmount air condition αλλα προς το παρον που αναζητώ κάτι απλό και οικονομικό, δεν μου χρειάζονται. Spoiler Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2023 από prefuse
malakudi Δημοσ. 1 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, prefuse είπε Παω για κάτι απλό και "οικονομικό" τα 10GbE ειναι μια χαρά αλλα εξετάζω και το ενδεχόμενο 40GbE αν το κοστος ειναι παρόμοιο με τα 10GbE γιατί προς στιγμή δεν θα ειναι όλο το δίκτυο 10/40GbE αλλα μονο point to point. Γίνεται και με παραπάνω απο 2 pc χωρις την ανάγκη ακριβού 10GbE switch (spaceinvader one στα spoiler) επειδή pc και σερβερ θα ειναι στο ίδιο δωμάτιο, χοντρικά διαθέτω ~200-300€, μέχρι τώρα υπάρχουν τρία σενάρια. 10GbE DAC, με 2x SFP+ κάρτες δικτύου και ενα 5-7m SFP+ καλώδιο. 10GbE RJ45 switch και 1x κάρτα PCIE 10GbE για τον σερβερ (το main pc έχει ηδη 10GbE) 40GbE Thunderbolt bridge ??? χρειαζεται αγορά μητρικής (σερβερ) που να το υποστηρίζει Thunderbolt και ενα 5-7m Thunderbolt 4 καλώδιο (το main pc έχει ηδη Thunderbolt 4) Στο main pc υπαρχουν 4x NVMe και ισως βάλω και μερικούς απλους sata6 που τωρα χρησιμοποιω με dock station. Στον υποκατασκευή σερβερ θα υπάρχουν 2x NVMe για cache και pool με 8+ δίσκους sata6 σε Raid6 Για Thunderbolt bridge, δεν εχω βρει πολλες πληροφορίες για pc, σε αντίθεση με 10GbE που υπάρχουν αρκετοί οδηγοι. Δεν έχω καταλήξει τι αξίζει και ποιο ειναι πιο trouble-free σε χρήση και εύκολο σε υλοποίηση. Για τα PCIE 4 (νομίζω και με PCIE 3 ειμαι οκ) δεν εχεις άδικο αλλα οσο το είχα ψάξει παλιότερα δεν υπήρχε κατι σε σερβερ που να ειναι ήσυχο. Επίσης δεν γνωρίζω ποσο θόρυβο κόβουν οι rack καμπίνες καθως και τι γινεται τους καλοκαιρινούς μήνες, αν η πορτα του rack cabinet παραμένει κλειστή..υπάρχουν rackmount air condition αλλα προς το παρον που αναζητώ κάτι απλό και οικονομικό, δεν μου χρειάζονται. Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου 10 gbe μπορείς να παίξεις και χωρίς switch είπαμε, με cross-over cat6 καλώδιο. Δε χρειάζεται να πας σε SFP+ και DAC raid-5 με 5-6 μαγνητικούς εύκολα θα κάνει saturate τα 10g σε read. SSD και NVME επίσης. Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2023 από malakudi 1
prefuse Δημοσ. 1 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 1 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 55 λεπτά πριν, malakudi είπε 10 gbe μπορείς να παίξεις και χωρίς switch είπαμε, με cross-over cat6 καλώδιο. Δε χρειάζεται να πας σε SFP+ και DAC raid-5 με 5-6 μαγνητικούς εύκολα θα κάνει saturate τα 10g σε read. SSD και NVME επίσης. ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! τα cross-over cat6 πως τα αναζητουμε στα ελληνικά eshop; ως Sftp? δηλαδή με ενα crossover σαν αυτό και μια μητρική για τον σερβερ με 10GbE, ή μια PCIE, Asus 10GbE οπως αυτές, θα εχω 10GbE μεταξύ windows 11 και unRAID? πρεπει να δω μηπως υπάρχει θέμα συμβατότητας με το unRAID, γιατι δεν είδα να αναφέρει κάποιος αυτή την απλή λύση για 10GbE. πέσαμε σε Under Maintenance στο https://forums.unraid.net/ αλλα απο τα αποτελέσματα της αναζήτησης, βλεπω οτι δεν δουλεύει καλα. Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2023 από prefuse
malakudi Δημοσ. 1 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2023 Crossover σημαίνει πως είναι αντεστραμμένα δύο ζεύγη, σε αντιδιαστολή με το patch cord που δεν είναι αντεστραμμένα. Το φτιάχνεις και μόνος σου, δεν είναι κάτι το τρομερό. Ή πας σε ένα συνεταιρισμό ηλεκτρολόγων και ζητάς να σου φτιάξουν ένα. Αυτό στο link δεν είναι crossover. Πρέπει να λέει crossover. Αν οι κάρτες υποστηρίζουν auto MDI-X τότε δεν είναι απαραίτητο να είναι crossover για σύνδεση PC με PC. Όμως η εμπειρία μου έχει δείξει πως υπάρχουν περιπτώσεις που ναι μεν υποστηρίζεται το auto MDI-X αλλά αργεί πολύ να σηκωθεί το link ανάμεσα στις δύο κάρτες. Οπότε για σιγουριά, καλύτερα crossover. 1
prefuse Δημοσ. 1 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 1 Μαρτίου 2023 50 λεπτά πριν, malakudi είπε Crossover σημαίνει πως είναι αντεστραμμένα δύο ζεύγη, σε αντιδιαστολή με το patch cord που δεν είναι αντεστραμμένα. Το φτιάχνεις και μόνος σου, δεν είναι κάτι το τρομερό. Ή πας σε ένα συνεταιρισμό ηλεκτρολόγων και ζητάς να σου φτιάξουν ένα. Αυτό στο link δεν είναι crossover. Πρέπει να λέει crossover. Αν οι κάρτες υποστηρίζουν auto MDI-X τότε δεν είναι απαραίτητο να είναι crossover για σύνδεση PC με PC. Όμως η εμπειρία μου έχει δείξει πως υπάρχουν περιπτώσεις που ναι μεν υποστηρίζεται το auto MDI-X αλλά αργεί πολύ να σηκωθεί το link ανάμεσα στις δύο κάρτες. Οπότε για σιγουριά, καλύτερα crossover. ευχαριστώ, γνωρίζω την διαφορά cross-over με το απλο ethernet/patch cord, εχω τον εξοπλισμό και φτιάχνω τα δικά μου ethernet καλώδια, δεν ήξερα πως να το ψαξω στα ελληνικα eshop γιατι δεν μου έβγαζε αποτελέσματα. αν καταλήξω στην Asus XG-C100C θα την αγοράσω απο κάπου οπου μπορώ να την επιστρέψω γιατι απο οτι διαβάζω δεν δουλεύει με το unRAID που εχω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα