Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η επόμενης γενιάς αρχιτεκτονική RDNA4 για κάρτες γραφικών της AMD θα εξακολουθήσει από άποψη σχεδιασμού να δίνει προτεραιότητα στην απόδοση στα παιχνίδια, και δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο χαρακτηριστικών Τεχνητής Νοημοσύνης με την NVIDIA.

Αυτό υποστήριξαν σε συνέντευξη που παραχώρησαν στην Ιαπωνική ιστοσελίδα 4Gamers, οι David Wang, (Senior Vice President, Radeon Technologies Group.) και Rick Bergman (Executive Vice President of Computing and Graphics Business) οι οποίοι και έδωσαν τις πρώτες πληροφορίες για την κατεύθυνση που θα πάρει η αρχιτεκτονική γραφικών επόμενης γενιάς της AMD. Αν και αναγνωρίζουν την κίνηση της NVIDIA στον χώρο της επιταχυνόμενης Τεχνητής Νοημοσύνης από τον επεξεργαστή γραφικών (GPU-accelerated AI), από την άλλη δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν ότι η δαπάνη των πόρων AI-compute του επεξεργαστή γραφικών για image processing και performance-upscaling είναι ότι καλύτερο.

003.jpg

Η AMD, έχει τη δική της τεχνολογία image-processing και performance-upscaling, την FSR (FidelityFX Super Resolution) ωστόσο δεν αξιοποιεί επιτάχυνση AI. Ο David Wang δήλωσε ότι με την εισαγωγή hardware επιτάχυνσης AI με την αρχιτεκτονική RDNA3, ο ίδιος ευελπιστεί να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα για τη βελτίωση διάφορων τομέων του gameplay -όπως το προοδευτικό world generation, οι NPCs, τα AI bots κ.λπ.- ώστε να προστεθεί ένα νέο επίπεδο πολυπλοκότητας παρά να δαπανώνται πόροι hardware για την επεξεργασία εικόνας.

Η AMD τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνει η GPU πιο ανεξάρτητη από την CPU όσον αφορά το graphics rendering. Η εταιρεία έκανε πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με τις τελευταίες γενιές καρτών γραφικών, με την πιο πρόσφατη κίνηση της να είναι η εισαγωγή ενός multi-draw indirect επιταχυντή (MDIA) με την αρχιτεκτονική RDNA3. Χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο στοιχείο, το λογισμικό μπορεί να προχωρήσει στο dispatch πολλαπλών instanced draw εντολών στη μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) μειώνοντας σημαντικά την επιβάρυνση σε επίπεδο CPU. Η αρχιτεκτονική RDNA3 είναι έως και 2,3 φορές αποδοτικότερη στον συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά (RDNA2). Και η εταιρεία πρόκειται να εισάγει ακόμα περισσότερες καινοτομίες προς αυτήν την κατεύθυνση με την αρχιτεκτονική RDNA4.

Οι εκπρόσωποι της AMD, όπως είναι κατανοητό, δεν αναφέρθηκαν στο «τι», στο «πως» ή στο «πότε» όσον αφορά τις κάρτες γραφικών αρχιτεκτονικής RDNA4 καθώς η 3η γενιά της αρχιτεκτονικής δεν έχει παρά μερικούς μήνες στην αγορά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 98
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εντάξει δεν παρασύρεσαι σε πόλεμο με κάποιον που είναι 5 χρόνια μπροστά σε αυτόν τον τομέα, μην πω και παραπάνω. Το RT μόνο να βελτιώσουν διότι όλο το marketing εκεί είναι. Από εκεί και πέρα η AMD έχει ψιλό παρατήσει τις gaming κάρτες και εστιάζει κυρίως στις instinct. Και γιατί άλλωστε να εστιάσει στις gaming κάρτες; Ο κόσμος θέλει να αγοράζει Nvidia, οπότε ας τον αφήσει να τα σκάει χοντρά στην Nvidia και να παίρνει τις παλιές κάρτες με ολίγον DLSS 3.0 και καλύτερο efficiency σε όλο και υψηλότερες τιμές. Η εμμονή του κόσμου να τα σκάει στην Nvidia, επιτρέπει στην Nvidia που ελέγχει πλήρως την αγορά, να ανεβάζει τις τιμές και στο τέλος ευνοείται και η AMD από αυτό.

Επεξ/σία από john_dr
  • Like 7
  • Confused 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η CUDA απλά είναι συνώνυμο του GPGPU σήμερα. Το ROCm της AMD δεν υπάρχει πουθενά στο χάρτη. Η Nvidia είχε μεγαλύτερα έσοδα για χρόνια και ανέπτυξε τεχνολογίες με τις οποίες έχει ξεφύγει τουλάχιστον 4-5 χρόνια μποστά στις GPUs. Γι' αυτό μπορεί να χρεώνει ότι θέλει ο πέτσινος σήμερα...

Επεξ/σία από jimex
  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
47 λεπτά πριν, peterako είπε

Άμα είχε επιζήσει η 3dfx σε πια voodoo θα είμασταν άραγε? Voodoo23?

Τί θύμησες τώρα! Πριν φύγω σπουδές Αγγλία είχα αγοράσει το 1998 μια Voodoo Banshee με 16mb ram! 

Και ένα dvd-r recorder για να αντιγράφω τα games και τις ταινίες φίλων μου και να τα στέλνω στον αδερφό μου!!! 

Δημοσ.

"θα εξακολουθήσει από άποψη σχεδιασμού να δίνει προτεραιότητα στην απόδοση στα παιχνίδια" Να το έκανε κι αυτό καλά θα ήταν. Γενικά είναι σπάνιο μια κάρτα της να είναι μπροστά σε επιδόσεις.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, peterako είπε

Άμα είχε επιζήσει η 3dfx σε πια voodoo θα είμασταν άραγε? Voodoo23?

Μάλλον στην 25 ή 26 αν έβγαζε κάθε χρόνο...μακάρι να υπήρχε η 3dfx.

Η amd δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ai, σίγουρα όταν θα χρειαστεί ή θα είναι αναγκαίο να δούμε κάτι θα το δούμε, όπως έγινε και με το rt.

ΥΓ. Τα τελευταία 15 χρόνια έχω βαρεθεί να διαβάζω την καραμέλα με τους amd-ati drivers, αλήθεια είναι κάποιο παιχνίδι που δεν σας παίζει σε όλους εσάς που έχετε πρόβλημα ; Εγώ από την άλλη έχω βαρεθεί να βλέπω το ίδιο gui στους drivers, τα τελευταία 10+ χρόνια στις κάρτες τις nvidia . 

• Like 6
  • Thanks 2
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

Έχω πάθει πολιτισμικό σοκ με τα σχόλια δηλαδή πείτε μου μια κάρτα χρέπη της AMD να τρελαθώ 

Όλες οι κάρτες της ειναι πολύ καλές για gaming με πολύ καλές επιδόσεις και κατανάλωση σε πολύ καλές τιμές (φυσικά για την εποχή τους μην μου συγκρίνει κάποιος μια κάρτα 10ετίας με σημερινά games)

Και πολλές μάλιστα ήταν και ισχυρότερες απο τις αντίστοιχες της nvidia πράγμα που φαίνεται απο τα GFlops το πόσες πράξεις μπορούν να κάνουν ανα δευτερόλεπτο το ότι δεν ήταν η κορυφαία της AMD μπροστά απο την κορυφαία της Nvida σε κάποια παιχνίδια (έστω πες και στα περισσότερα όχι σε όλα όμως) ειναι κυρίως θέμα κώδικα των παιχνιδιών και driver που δεν εκμεταλλευόταν την επιπλέον ιπποδύναμή των καρτών της AMD.

Απορώ δηλαδή (μιας και αν και δεν ειναι πολλά τα σχόλια στο τοπικ η πλειοψηφία τους τουλάχιστον ειναι φανμποιστικα nvidia ) έχετε μετοχές στην nvidia ή τι ακριβώς παίζει; σίγουρα όχι εσέις με τις μεγάλες κάρτες της nvidia που κάνουν 3000+ ευρώ εκτός και αν ο μπαμπάς σας ειναι εφοπλιστής ή ...πολιτικός :P 

Απορίας άξιο αυτό που λες, καθώς σε benchmarks η 7900xtx περνάει ,σε ορισμένες περιπτώσεις, σε fps την 4090, σε συνδιασμό με χαμηλότερη κατανάλωση, χαμηλότερες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλότερη τιμή.

Επισής το θέμα drivers πλέον αγγίζει τα επίπεδα του γραφικού.... Από το 2004 είμαι με κάρτες των ATI-AMD, με τις περίφημες 9500pro και hercules 3d 9700pro, και θέμα συμβατότητας, crash κτλπ δεν αντιμετώπισα. 

Επεξ/σία από TNT2
  • Like 4
  • Thanks 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, polaki είπε

Τί θύμησες τώρα! Πριν φύγω σπουδές Αγγλία είχα αγοράσει το 1998 μια Voodoo Banshee με 16mb ram! 

Και ένα dvd-r recorder για να αντιγράφω τα games και τις ταινίες φίλων μου και να τα στέλνω στον αδερφό μου!!! 

Eγω ειχα αγορασει Voodoo 3 2000 PCI - και αργοτερα Voodoo 5 5500 ...Την 5500 ακομα την εχω και ακομα παιζει...

Βεβαια δεν αρνουμαι οτι η 2080Ti μου στο Main συστημα μου δεν μασαει τιποτα, και θα μεινω εδω γιατι δεν θελω να εχω ασταθειες με τους Drivers και το γενικοτερο συστημα μου. Τα εσκασα μια και καλη τοτε στον πετσινο..

Αν βγουν καλες οι νεες της AMD ισως το σκεφτω...μεχρι τοτε βλεπουμε

Επεξ/σία από Amerikan81

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...